📌هر شب، یک سوال
آیا واقعا صدقه بلا را دفع میکند؟ کدام بلا را دفع میکند؟ چرا در ماجرای سیل و زلزله، صدقه بلا را دفع نمیکند؟
تا فرداشب ...
دعا برای مردم غزه فراموش نشود.
9⃣4⃣📌 آیا واقعا صدقه بلا را دفع میکند؟ کدام بلا را دفع میکند؟ چرا در ماجرای سیل و زلزله، صدقه بلا را دفع نمیکند؟
✍ پاسخ
1️⃣ خداوند متعال، نظام دنیا را بر اساس نظام اسباب و مسببات قرار داده است. هر عملی دارای اثر و خاصیتی خاص است. گاه اثر اعمال برای ما قابل تجربه حسی است مانند آنکه آتش می سوزاند و آب خیس می کند، گاه نیز اثر اعمال برای ما قابل تجربی حسی نیست، که در اینجا خداوند متعال از آن خبر داده است. چنانکه در قرآن کریم فرموده: استغفار موجب زیادی رزق، نزول باران و کثرت اولاد می شود. (نوح، 10ـ12)
2️⃣ اسباب، برای تأثیر سببیت خود، نیازمند شرایط خاصی هستند که بدون تحقق آن شرایط، سبب از سبببیت می افتد. چنین نیست که آتش همواره بسوزاند، گاه با وزش باد، آتش خاموش می شود.
3️⃣ بر اساس روایات، صدقه نیز سبب برای دفع بلایاست(الکافی، ج4، ص5 به بعد). از سوی دیگر، بلا گاه به منظور عذاب است و گاه به منظور آزمایش و امتحان؛ چنانکه بلایایی که بر پیامبرانی چون ایوب و ابراهیم وارد میشد، از باب سنت آزمایش و امتحان بود. صدقه، آن بلایی را دفع می کند که به قصد عذاب باشد و گرنه سنت آزمایش، از قوانین قطعی و حاکم بر هر قانون و سنتی است.
4️⃣ سبب بودن صدقه، مشروط به وجود شرایطی مانند خلوص نیت، رعایت تقوا و ... است. معنا ندارد که کسی صدقه دهد، آنگاه گناه کند، آنگاه انتظار داشته باشد که صدقه تأثیرگذار باشد، چراکه اگر صدقه سبب برای دفع بلاست، گناه نیز سبب برای نزول بلاست. مانند آنکه، کلاه ایمنی چنین نیست که در هر حالتی نقش بازدارندگی را ایفا کند. اگر شما بند کلاه ایمنی را محکم نبندید، نباید انتظار داشته باشید که بازدارندگی مورد انتظار را داشته باشید.
5️⃣ بنابراین، همانطور که سوزانندگی آتش با وجود شرایط، قطعی و تخلف بردار نیست، مگر به اذن الله، سببیت صدقه با وجود شرایط خاص خود، در دفع بلا قطعی است؛ چراکه وعده حتمی خداوند است.
6️⃣ تأثیرگذاری صدقه در دفع بلا، یکی از قوانین خداوند متعال است، ولی خداوند حکیم در نظام احسن خود، سنن و قوانین دیگری نیز دارد که این قوانین گاه در مقام تحقق، با یکدیگر تزاحم پیدا می کنند. برای نمونه، وقتی قومی دچار گناه می شود، سنت الهی بر عذاب این قوم تعلق می گیرد و این قانون می تواند بر سببیت صدقه بر دفع بلا غالب شود؛ هرچند در همین صورت نیز، افرادی از این قوم که اهل صدقه با شرایط خود بوده اند، نسبت به دیگران، به عذاب کمتری مبتلا می شوند.
7️⃣حاصل آنکه، اولاً تأثیرگذاری صدقه در دفع بلا، از آن جهت که متن دین از آن خبر داده، با حفظ شرایط خود، امری قطعی است. ثانیاً اگر کسانی با وجود دادن صدقه مشمول بلا شدند، نمی توان با قطعیت گفت که صدقه را با تمام شرایط خود پرداخت کرده اند. ثالثاً اگر هم بتوان احراز کرد که آنها با تمام شرایط صدقه را پرداخت کرده اند، عذاب های فراگیر مانند سیل و زلزله برای آنها، جنبه امتحان و آزمایش دارد نه عذاب. ضمن آنکه، ممکن است او نسبت به دیگرانی که اهل صدقه نبوده اند، به عذاب کمتری مبتلا می شوند.
8️⃣ممکن است گفته شود اگر کسی خانه اش در حاشیه رودخانه باشد، و اهل صدقه هم باشد، در هر حالت نسبت به کسی که خانه اش از رودخانه دور است و اهل صدقه هم نیست، آسیب بیشتری میبیند.
9️⃣ در پاسخ باید گفت، این مقایسه اساسا نادرست است. شما باید دو نفر که هر دو در حاشیه رودخانه هستند و یکی اهل صدقه است و دیگری نیست را با یکدیگر مقایسه کنید، در این صورت، چون صدقه قطعا با حفظ شرایطش، در دفع بلا اثر دارد، آن کسی که اهل صدقه است، آسیب کمتری میبیند و برای او، چنین آسیبی جنبه آزمایش دارد، تا عیار ایمان او سنجیده شود.
#صدقه
#دفع_بلا
https://eitaa.com/Faryab110
📌هر شب یک سوال
آیا ولی فقیه میتواند زنی را از شوهرش، بدون رضایت او، طلاق دهد؟
تا فرداشب...
دعا برای مردم غزه فراموش نشود.
0⃣5⃣📌آیا ولی فقیه میتواند حکم به طلاق مرد و زن _ بدون خواست و رضایت آنها _ دهد؟
✍ پاسخ
1⃣ ولی فقیه کسی است که دارای سه ویژگی عدالت، اجتهاد و تدبیر است و به نیابت از امام زمان علیه السلام به اداره جامعه میپردازد. دقت کنید: نیابت در اداره جامعه.
2⃣ ولی فقیه، از آنجا که عادل است، از روی هوی وهوس، حکم نمیکند. از آنجا که قوه تدبیر دارد، تصمیمات او همراه با رعایت مصلحت است.
3⃣احکام و تصمیمات حکومتی ولی فقیه در حقیقت، به نوعی دخالت در اجرای احکام اولیه به شمار می روند. برای نمونه، وجوب حج بر فرد مستطیع، استحباب رفتن به زیارت امامان علیهم السلام، مسجد و نماز جمعه همگی از احکام اولیه هستند که ولی فقیه با لحاظ مصلحت، میتواند رفتن به حج، زیارت امامان علیهم السلام، مسجد و نماز جمعه را موقتا تعطیل کند. تمام این امور، مربوط به جامعه و مصلحت عموم مسلمین است.
4⃣ محدودهی اختیارات ولی فقیه، همان اختیارات امام معصوم علیهالسلام است، چراکه امام زمان علیه السلام تمام اختیارات خود را به جانشین خود واگذار کرده است، پس بر اساس ولایت مطلقه فقیه او هر جایی که مصلحتی را تشخیص دهد، میتواند ورود کند. ازاینرو اگر مصلحت عموم جامعه به طلاق مرد و زنی گره خورده باشد، ولی فقیه میتواند حکم به طلاق دهد؛ چرا که در اینجا هم پای مصلحت عامه جامعه در میان است.
5⃣اما اگر، طلاق مرد و زن به مصلحت عموم جامعه، ربطی نداشته باشد و به دیگر سخن، یک مسأله شخصی تلقی شود، این مورد، خارج از اختیارات ولی فقیه است، چراکه اختیارات ولی فقیه مربوط به اداره جامعه است نه امور شخصی.
#اختیارات_ولی_فقیه
#طلاق
https://eitaa.com/Faryab110
🌹
با سلام خدمت سروران گرامی
از آنجا که برخی عزیزان در طول هفته فرصت برای مطالعه ندارند، ازاینرو، جمعه ها برنامه سوال و جواب را تعطیل میکنیم.
التماس دعا
📌هر شب یک سوال
با توجه به اینکه خداوند متعال از زمان قطعی مرگ همگان آگاه است، دلیل تقسیم اجل، به اجل معلق یا غیرقطعی و اجل قطعی چیست؟
تا فرداشب...
اللهم عجل لولیک الفرج
یادداشتهای اعتقادی _ فاریاب
📌هر شب یک سوال با توجه به اینکه خداوند متعال از زمان قطعی مرگ همگان آگاه است، دلیل تقسیم اجل، به اج
با سلام خدمت سروران گرامی
از اینکه به دلیل ساعات زیاد تدریس، نتوانستم جواب سوال را آماده کنم، پوزش می طلبم.
ان شاء الله فردا شب انجام وظیفه میکنم.
ضمناً یکی از اعضای کانال، نیازمند دعای خیر شما برای رفع یک گرفتاری مهم هستند.
🌹🌹
1⃣5⃣📌مقصود از اجل قطعی و غیرقطعی چیست؟
✍ پاسخ
1⃣در آیات و روایات به وجود دو نوع اجل برای انسان، تصریح شده است: اجل معلق (غیرقطعی، غیرمحتوم) و اجل مسمّی(قطعی، محتوم). اجل مسمی یا همان اجل قطعی، چنانکه از نامش پیداست آن اجلی است که قابل تغییر نیست، به خلاف اجل غیرقطعی که قابل تغییر است.
2⃣ پرواضح است که اجل و زمان قطعی مرگ برای خداوند روشن است و علم او به زمان مرگ انسان ها، معلق و غیرقطعی نیست. پس اگر میگوییم اگر احمد فلان کار را انجام دهد، عمرش بیشتر و اجلش به تاخیر می افتد، معنایش آن نیست که در علم خدا تغییری رخ میدهد، یا آنکه علم خدا به زمان قطعی مرگ معطل و وابسته است به اینکه بداند احمد فلان عمل را انجام میدهد یا نمیدهد. بلکه اگر به دو نوع اجل برای انسان ها نظر داریم، به نوع عملکرد انسان ها ارجاع پیدا می کند.
3⃣خداوند متعال، این عالم را بر پایۀ نظام اسباب و مسببات پایه ریزی کرده است، (الکافی، ج1، ص183). بی تردید، زمان مرگ نیز معلول و وابسته به اسباب خاص خود است. برخی از این اسباب برای ما شناخته شده و برخی نیز ناشناخته است. آن دسته از اسباب شناخته شده، معمولاً از طرق تجربی به دست آمده است و البته اسباب مادی و تجربی ناشناخته ای نیز برای انسان ها وجود دارد. چنانکه مصرف مواد غذایی سالم، استفاده از هوای مناسب، ورزش مستمر و ... در ازدیاد عمر، تأثیرگذار است، رعایت نکردن آن اسباب مادی نیز در کاهش عمر موثر است. البته توجه داریم که خداوند متعال قانون دنیا را چنین قرار داده، در عین حال او می تواند فارغ از این اسباب، حیات را کوتاه یا بلند قرار دهد.
4⃣ افزون بر اسباب مادی شناخته شده، اسباب مادی ناشناخته و نیز اسباب غیرمادی ای نیز وجود دارد که همچون اسباب مادی، در کاهش یا افزایش عمر انسان تأثیرگذار است. برای نمونه، بر اساس روایات صله رحم، صدقه و ... در افزایش عمر انسان موثر است.(الکافی، ج2، ص150)
5⃣ بر این اساس، چنانکه با کارهای خوب و مفید مادی و معنوی می توان مرگ را به عقب انداخت، با کارهای بد و مضر مادی و معنوی نیز می توان مرگ را به جلو انداخت.
6⃣ حاصل آنکه، اجل قطعی و غیرقطعی یا اجل محتوم و غیرمحتوم همه و همه تبیین و تفسیری دربارۀ چگونگی عملکرد انسان در دنیا و تعامل او با اسباب کاهنده و افزاینده عمر است تا انسان بداند که اگر یک زندگی سالم مادی و معنوی با لحاظ همۀ شرایط داشته باشد، می تواند بیشتر از دیگرانی عمر کند که ملتزم و پایبند به شرایط زندگی سالم مادی و معنوی نیستند.
7⃣ برای نمونه، دو نفر را در نظر بگیرید که هر دو مانند هم ورزش می کنند، تغذیه ای مشترک و مانند هم دارند، در فضای آب و هوایی یکسانی زندگی می کنند و خلاصه همۀ شرایط مادی مؤثر در میزان عمر را به یک اندازه رعایت می کنند. این دو قاعدتاً یک اندازه عمر می کنند. اگر یکی از آن دو بخواهد بیشتر از دیگری عمر کند، این افزایش عمر او معلق و وابسته به استفاده از شرایط معنوی مانند صله رحم، صدقه و ... است و اگر نخواهد از این عوامل استفاده کند، همان اندازه ای عمر می کند که اقتضای استفاده از اسباب مادی است.
یا آنکه در همان اسباب و شرایط مادی، اگر مثلا عوامل افزاینده طول عمر وابسته به بیست عامل باشد. دو نفر، فقط از ده عامل استفاده کنند، طول عمر بیشتر یکی بر دیگری معلق و وابسته به استفاده از دیگر عوامل مادی است.
8⃣ تأکید بر این نکته ضروری است که چگونگی تأثیر عوامل مادی و معنوی بر همدیگر بر ما کاملاً روشن نیست و ممکن است صله رحم، تا حدی اجل را به تأخیر اندازد و از آن پس، عوامل مادی مانند بیماری، عامل تعیین کننده در زمان مرگ باشد.
#اجل_قطعی
#اجل_غیر_قطعی
#مرگ
https://eitaa.com/Faryab110