📌هر شب یک سوال
با توجه به اینکه خداوند متعال از زمان قطعی مرگ همگان آگاه است، دلیل تقسیم اجل، به اجل معلق یا غیرقطعی و اجل قطعی چیست؟
تا فرداشب...
اللهم عجل لولیک الفرج
یادداشتهای اعتقادی _ فاریاب
📌هر شب یک سوال با توجه به اینکه خداوند متعال از زمان قطعی مرگ همگان آگاه است، دلیل تقسیم اجل، به اج
با سلام خدمت سروران گرامی
از اینکه به دلیل ساعات زیاد تدریس، نتوانستم جواب سوال را آماده کنم، پوزش می طلبم.
ان شاء الله فردا شب انجام وظیفه میکنم.
ضمناً یکی از اعضای کانال، نیازمند دعای خیر شما برای رفع یک گرفتاری مهم هستند.
🌹🌹
1⃣5⃣📌مقصود از اجل قطعی و غیرقطعی چیست؟
✍ پاسخ
1⃣در آیات و روایات به وجود دو نوع اجل برای انسان، تصریح شده است: اجل معلق (غیرقطعی، غیرمحتوم) و اجل مسمّی(قطعی، محتوم). اجل مسمی یا همان اجل قطعی، چنانکه از نامش پیداست آن اجلی است که قابل تغییر نیست، به خلاف اجل غیرقطعی که قابل تغییر است.
2⃣ پرواضح است که اجل و زمان قطعی مرگ برای خداوند روشن است و علم او به زمان مرگ انسان ها، معلق و غیرقطعی نیست. پس اگر میگوییم اگر احمد فلان کار را انجام دهد، عمرش بیشتر و اجلش به تاخیر می افتد، معنایش آن نیست که در علم خدا تغییری رخ میدهد، یا آنکه علم خدا به زمان قطعی مرگ معطل و وابسته است به اینکه بداند احمد فلان عمل را انجام میدهد یا نمیدهد. بلکه اگر به دو نوع اجل برای انسان ها نظر داریم، به نوع عملکرد انسان ها ارجاع پیدا می کند.
3⃣خداوند متعال، این عالم را بر پایۀ نظام اسباب و مسببات پایه ریزی کرده است، (الکافی، ج1، ص183). بی تردید، زمان مرگ نیز معلول و وابسته به اسباب خاص خود است. برخی از این اسباب برای ما شناخته شده و برخی نیز ناشناخته است. آن دسته از اسباب شناخته شده، معمولاً از طرق تجربی به دست آمده است و البته اسباب مادی و تجربی ناشناخته ای نیز برای انسان ها وجود دارد. چنانکه مصرف مواد غذایی سالم، استفاده از هوای مناسب، ورزش مستمر و ... در ازدیاد عمر، تأثیرگذار است، رعایت نکردن آن اسباب مادی نیز در کاهش عمر موثر است. البته توجه داریم که خداوند متعال قانون دنیا را چنین قرار داده، در عین حال او می تواند فارغ از این اسباب، حیات را کوتاه یا بلند قرار دهد.
4⃣ افزون بر اسباب مادی شناخته شده، اسباب مادی ناشناخته و نیز اسباب غیرمادی ای نیز وجود دارد که همچون اسباب مادی، در کاهش یا افزایش عمر انسان تأثیرگذار است. برای نمونه، بر اساس روایات صله رحم، صدقه و ... در افزایش عمر انسان موثر است.(الکافی، ج2، ص150)
5⃣ بر این اساس، چنانکه با کارهای خوب و مفید مادی و معنوی می توان مرگ را به عقب انداخت، با کارهای بد و مضر مادی و معنوی نیز می توان مرگ را به جلو انداخت.
6⃣ حاصل آنکه، اجل قطعی و غیرقطعی یا اجل محتوم و غیرمحتوم همه و همه تبیین و تفسیری دربارۀ چگونگی عملکرد انسان در دنیا و تعامل او با اسباب کاهنده و افزاینده عمر است تا انسان بداند که اگر یک زندگی سالم مادی و معنوی با لحاظ همۀ شرایط داشته باشد، می تواند بیشتر از دیگرانی عمر کند که ملتزم و پایبند به شرایط زندگی سالم مادی و معنوی نیستند.
7⃣ برای نمونه، دو نفر را در نظر بگیرید که هر دو مانند هم ورزش می کنند، تغذیه ای مشترک و مانند هم دارند، در فضای آب و هوایی یکسانی زندگی می کنند و خلاصه همۀ شرایط مادی مؤثر در میزان عمر را به یک اندازه رعایت می کنند. این دو قاعدتاً یک اندازه عمر می کنند. اگر یکی از آن دو بخواهد بیشتر از دیگری عمر کند، این افزایش عمر او معلق و وابسته به استفاده از شرایط معنوی مانند صله رحم، صدقه و ... است و اگر نخواهد از این عوامل استفاده کند، همان اندازه ای عمر می کند که اقتضای استفاده از اسباب مادی است.
یا آنکه در همان اسباب و شرایط مادی، اگر مثلا عوامل افزاینده طول عمر وابسته به بیست عامل باشد. دو نفر، فقط از ده عامل استفاده کنند، طول عمر بیشتر یکی بر دیگری معلق و وابسته به استفاده از دیگر عوامل مادی است.
8⃣ تأکید بر این نکته ضروری است که چگونگی تأثیر عوامل مادی و معنوی بر همدیگر بر ما کاملاً روشن نیست و ممکن است صله رحم، تا حدی اجل را به تأخیر اندازد و از آن پس، عوامل مادی مانند بیماری، عامل تعیین کننده در زمان مرگ باشد.
#اجل_قطعی
#اجل_غیر_قطعی
#مرگ
https://eitaa.com/Faryab110
📌هر شب یک سوال
آیا حدیث معروف «لولاک لما خلقت الافلاک و لولا علی لما خلقتک و لولا فاطمه لما خلقتکما؛ ای احمد، اگر تو نبودی عالم را خلق نمیکردم و اگر علی نبود تو را خلق نمیکردم و اگر فاطمه نبود، شما دو نفر را خلق نمیکردم» صحیح است؟ معنایش چیست؟
تا فرداشب...
سلامتی و تعجیل در ظهور یوسف زهرا صلوات.
🌹🌹
8.71M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
نه تو حرف میزنی نه حسین نه حسن
🏴مداحی حاج محمود کریمی به مناسبت شهادت حضرت زهرا (س)
یادداشتهای اعتقادی _ فاریاب
📌هر شب یک سوال آیا حدیث معروف «لولاک لما خلقت الافلاک و لولا علی لما خلقتک و لولا فاطمه لما خلقتکما
2⃣5⃣📌آیا حدیث «یا احمد، لولاک لما خلقت الافلاک و لولا علی لما خلقتک و لولا فاطمه لما خلقتکما» معتبر است؟ معنایش چیست؟
✍ پاسخ
1️⃣ این حدیث به این مضمون در متون روایی معتبر و متقدم شیعه به چشم نمی آید و در قرون بعدی در آثاری همچون عوالم العلوم مرحوم بحرانی (قرن 12 هجری قمری) نقل شده است. ازاینرو، نمیتوان این حدیث را معتبر شمرد.
2️⃣ به لحاظ محتوایی نیز این حدیث، قابل قبول نیست؛ چراکه ظاهر آن دلالت بر برتری حضرت علی علیه السلام بر رسول گرامی اسلام (ص) و برتری جایگاه حضرت زهرا سلام الله علیها بر پیامبر گرامی اسلام(ص) و امام علی علیه السلام دارد که قابل قبول نیست.
3️⃣ فقرۀ ابتدایی این حدیث، یعنی«یا احمد لولاک لما خلقت الافلاک؛ ای احمد، اگر تو نبودی، افلاک (عالم) را نمیآفریدم» نیز اگرچه در متون متقدم و معتبر شیعه نیامده، ولی حضور پررنگ تری در مجامع حدیثی شیعه دارد و البته مضمون آن قابل دفاع است، هرچند نمی توان صدور آن را قطعی و در نتیجه معتبر دانست.
4️⃣ معنای این حدیث یعنی همان فقره ابتدایی آن، می تواند چنین باشد که:
اولاً خداوند متعال کمال مطلق است. از سوی دیگر، آفرینش و وجودبخشی، خود یک کمال است و اقتضای کمال مطلق بودن خداوند متعال آن است که آفرینش داشته باشد.
ثانیاً آفرینش، جلوه گری کمالات خداوند در عرصۀ وجود است و مخلوقات همگی مظهر اوصاف کمالیه خداوند متعال هستند.
ثالثاً اقتضای کمال مطلق بودن او آن است که مخلوقات را برای رسیدن به کمال بیافریند.
رابعاً کمال مطلق بودن خدا اقتضا میکند که در امر آفرینش، آفرینش آن مخلوقی برایش اصالت داشته باشد که بتواند به بیشترین کمال ممکن برسد و بیشترین مظهر اوصاف کمالیه خداوند سبحان باشد. ازاین رو، دیگر مخلوقات به تبع او آفریده می شوند. چنانکه دربارۀ نسبت آفرینش انسان با سایر مخلوقات، همین امر حاکم است. یعنی تمام عالم به خاطر به کمال رسیدن انسان آفریده شده اند.
خامساً پیامبر اکرم (ص) برترین و کامل ترین مخلوق الهی و کسی است که بیشترین مظهر الهی است. بنابراین می توان گفت که آفرینش تمام مخلوقات به خاطر آفرینش رسول گرامی اسلام بوده است و او مقصود اصلی و علت غایی آفرینش تمام مخلوقات است.
مانند آنکه شما قصد دارید برای یک مهمان عزیز، مهمانی ترتیب دهید، به این منظور، صد نفر دیگر را نیز به مهمانی دعوت می کنید. در اینجا آنچه برای شما اصالت دارد و مقصود اصلی شماست، همان مهمان اصلی است و اگر او نبود، اساساً مهمانی را ترتیب نمی دادید.
#خلقت نوری حضرت زهرا سلام الله علیها
https://eitaa.com/Faryab110
یادداشتهای اعتقادی _ فاریاب
2⃣5⃣📌آیا حدیث «یا احمد، لولاک لما خلقت الافلاک و لولا علی لما خلقتک و لولا فاطمه لما خلقتکما» معتبر
📌هر شب یک سوال
بر اساس اینکه، پیامبر اسلام(ص)، مقصود اصلی آفرینش است، چه نیازی به خلق عالم دنیا بود؟ نور پیامبر اسلام (ص)، نخستین آفریده ی خداوند است و ایشان قبل از آفرینش دنیا هم به این کمال رسیده بود. پس چه نیازی به آفرینش دنیا بود؟
تا فرداشب ...
برای سلامتی و تعجیل در ظهور یوسف زهرا سلام الله علیها صلوات.
🌹🌹🌹
یادداشتهای اعتقادی _ فاریاب
📌هر شب یک سوال بر اساس اینکه، پیامبر اسلام(ص)، مقصود اصلی آفرینش است، چه نیازی به خلق عالم دنیا بود
3⃣5⃣📌اگر مقصود اصلی آفرینش هستی، وجود پیامبر گرامی اسلام بوده، با توجه به اینکه ایشان به عنوان اولین مخلوق آفریده شده است، چه نیازی به آفرینش دنیا بوده است؟
1⃣ بر اساس روایات، پیامبر اکرم نخستین آفریده ی خداوند بوده و او قبل از آفرینش این دنیا، یک وجود نورانی داشت. در این دنیا نیز، یک وجود عنصری (مرکب از روح و بدن مادی) دارد.
2⃣ وقتی میگوییم مقصود اصلی و علت غایی آفرینش، وجود پیامبر گرامی اسلام است، از این باب است که تجلی بیشترین کمال الهی است. ولی او کی میتواند به بالاترین و بیشترین کمال برسد؟ و آیا اگر او صرفاً یک وجود نوری باشد که در آفرینش خود، اختیاری نداشته باشد از مرتبه کمالی بیشتری برخوردار است یا آنگاه که به دنیا آید و با تلاش و اختیار نیز به کمال برسد؟
3⃣ همچنین، پیامبری که با آمدنش در این دنیا، بتواند دیگران را نیز به کمال در خور خود برساند، مسلّماً کامل تر و برتر از آن وقتی است که چنین نکند.
4⃣ بنابراین، اولا کامل مطلق بودن خداوند، اقتضا میکند تا بیافریند، چرا که آفرینش مظهر و تجلی صفات خداوند است.
ثانیاً آفرینش موجودی که بتواند مظهر بیشترین کمالات الهی باشد، برایش اصالت دارد. آن موجود، همان رسول اکرم (ص) است.
ثالثا اگر آفرینش دنیا در به کمال بیشتر رسیدن ایشان تأثیر دارد، روشن میشود که آفرینش دنیا ضرورت دارد.
#خلقت_پیامبر
#آفرینش
https://eitaa.com/Faryab110