📌معنای حدیث «من عرف نفسه فقد عرف ربّه؛ کسی که خود را شناخت، خدای خود را شناخته است» چیست؟
✍️پاسخ
1️⃣به نظر می رسد که این حدیث در متون شیعی، برای نخستین بار در یکی از کتابهای قرن ششم، بدون سند ذکر شده، (عیون الحکم، ص403) ازاین جهت، نمی توان انتسابش به معصوم را قطعی دانست.
2️⃣در عین حال، محتوای آن قابل دفاع است و پرسش اساسی در این میان آن است که چگونه خودشناسی، ملازم و همراه با خداشناسی است؟ دست کم دو تفسیر و پاسخ از آن می توان ارائه کرد:
3️⃣وقتی انسان، خود را به طور شهودی و حضوری، یک موجود نیازمند و وابسته می یابد، در پی آن، خدا را به عنوان موجودی بی نیاز و مستقل می شناسد.
4️⃣وقتی انسان در آفرینش خود اندیشه می کند، پی به عظمت بیکران خداوند متعال به عنوان موجودی عالم و حکیم می برد. او می یابد که حتی آنگاه که در خواب است، اعضای بدنش مانند بخشهای مختلف یک کارخانه، به طور منظم مشغول کارند. کارهای آنها نیز با یکدیگر تداخل پیدا نمی کند، هرچند همگی برای یک هدف یعنی ادامه حیات انسان با هم ارتباط دارند.
5️⃣اینجاست که امام علی (ع) در شعری که منسوب به اوست می فرماید: و تحسب انّك جسم صغير و فيك انطوى العالم الاكبر
تو گمان می کنی که همین جسم کوچکی؛ حال آنکه بزرگترین عالم در تو نهفته است.(لوامع، ج1، ص116)
6️⃣شاید به همین دلیل باشد که امام حسین (ع)در دعای روز عرفه نعمتهای الهی نسبت به جسمش را یادآور می شود: «معبودا، من گواهی میدهم به حقیقت ایمانم؛... و چینهای صفحه پیشانیام و روزنههای راههای نَفَسم و پرّههای نرمه تیغه بینیام و حفرههای پرده شنواییام ... و جای فرو رفتگی سقف دهان و آروارهام و محل روییدن دندانهایم؛ و... رگهای طولانی گردنم و آنچه را قفسه سینهام در برگرفته و پیهای شاهرگم و آویختههای پرده قلبم و قطعات کنارههای کبدم ...
#حدیث
#مَن_عَرَفَ_نَفسَه.....
#خودشناسی_مقدمهی_خداشناسی
✅به کانال یادداشتهای اعتقادی بپیوندید:
🆔@faryab110
📌آیا در روایات شیعی دربارۀ اینکه مردی از قم قیام میکند، مطلبی آمده است؟
✍️پاسخ
1️⃣در این باره تنها یک روایت از امام کاظم علیه السلام آمده است: مردی از قم، مردم را به سوی خدا دعوت می کند، افرادی گرد او جمع می شنود که قلب های شان همچون پاره های آهن ستبر است که بادهای تند حوادث، آنان را نمی لغزاند؛ از جنگ خسته نشده و نمی ترسند، اعتماد آنان بر خداست و سرانجام کار از آن پرهیزکاران است. (بحار الانوار، ج57، ص316)
2️⃣این حدیث را نخستین بار علامه مجلسی در قرن یازدهم به نقل از کتاب تاریخ قم آورده و در کتابهای معتبر و اولیه شیعه ذکر نشده است. افزون بر آن، در میان راویان این حدیث، ایوب بن یحیی دیده می شود که فردی مجهول و ناشناخته است.
3️⃣بنابراین، روایت یادشده را نمی توان معتبر به شمار آورد و بر اساس آن، به جستجوی مصداق آن پرداخت.
#حدیث
#روایات_شیعی_درباره_اینکه_مردی_از_قم_قیام_میکند
✅به کانال یادداشتهای اعتقادی بپیوندید:
🆔@faryab110
📌با سلام خدمت همراهان گرامی و عزیزانی که تازه به جمع ما پیوسته اند.
لینک تعدادی از موضوعات کانال که بصورت سلسله وار در قالب یادداشتهای اعتقادی در کانال بارگذاری شده ،برای سهولت مطالعه،دراختیار شما عزیزان قرار میگیرد.
شما میتوانید با لمس لینک مورد نظر،به سلسله یادداشتهای بعدی مرتبط با آن موضوع هم دسترسی پیدا کنید.
🔵 حکومت دینی/ولی فقیه
https://eitaa.com/Faryab110/546
🔵 اعلامیه ی جهانی حقوق بشر
https://eitaa.com/Faryab110/1041
🔵 مهدویت
https://eitaa.com/Faryab110/1088
🔵 مهدویت/رجعت
https://eitaa.com/Faryab110/1192
🔵 معاد
https://eitaa.com/Faryab110/730
🔵 غدیر
https://eitaa.com/Faryab110/1326
🔵 فاطمیه
https://eitaa.com/Faryab110/1870
🔵 جن
https://eitaa.com/Faryab110/1897
📌جلسه پرسش و پاسخ لایو
👈 زمان :جمعه ۲۱ دی ماه ساعت ۱۶:۳۰
👈موضوع: شیعه باید چه برخوردی با اهل سنت داشته باشد؟
⁉️پرسشهای خود را به این آیدی بفرستید: @zohgraph
🆔@faryab110
10.08M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
📌نقدی دوستانه بر استاد شجاعی بزرگوار
🔺 استاد شجاعی: فاصله انقلاب اسلامی و ظهور، به اندازه عمر طبیعی یک انسان است!
1️⃣در این کلیپ جناب استاد شجاعی سخنانی ارزشمند دربارۀ فتنه های داخلی دارند که قابل تحسین است، ولی محل بحث ما نیست.
2️⃣در یادداشتهای پیشین تذکر دادیم که در میان روایات مهدویت، روایات نامعتبر فراوانی وجود دارد که نباید مورد استناد قرار گیرند.
3️⃣دلیل استاد شجاعی برای اثبات اینکه میان انقلاب اسلامی و ظهور به اندازۀ عمر طبیعی یک انسان است، روایتی ضعیف السند در کتاب الغیبۀ مرحوم نعمانی است؛ چراکه برخی راویان آن مجهول و ناشناخته اند.(الغیبۀ، ص273) بنابراین ادعای ایشان را ثابت نمی کند.
4️⃣همچنین روشن نیست که عمر طبیعی یک انسان از نظر ایشان چند سال است. عمر طبیعی انسان در دوران های مختلف، متفاوت است. در گذشته انسانها به طور طبیعی عمر بیشتری می کردند ولی امروزه کمتر است.
5️⃣در روایات معتبر و فراوانی از تعیین زمان ظهور نهی شده ایم. (الکافی، ج1، ص368) آیا فرمایش جناب استاد شجاعی، به نوعی تعیین زمان ظهور نیست؟ عمر طبیعی انسان را هر چند سال تعیین کنیم، سال ظهور دقیق به دست می آید.
6️⃣همچنین روایت مربوط به خروج مردی از قم همراه با یارانی که همچون پاره های آهن هستند، نیز نامعتبر است و قابلیت استناد ندارد. (بحار الانوار، ج57، ص216)
👈این کلیپ به همین صورت در کانال استاد آمده و ما آن را تقطیع نکرده ایم.
✅به کانال یادداشتهای اعتقادی بپیوندید:
🆔@faryab110
یادداشتهای اعتقادی _ فاریاب
📌نقدی دوستانه بر استاد شجاعی بزرگوار 🔺 استاد شجاعی: فاصله انقلاب اسلامی و ظهور، به اندازه عمر طبیعی
با سلام خدمت عزیزان
چند روز قبل، این نقد را خدمت ادمین کانال آقای شجاعی فرستادم و خواستار جواب از جانب ایشان یا آقای شجاعی شدم که پاسخگو نبودند.