❇️ رابطهٔ کودک و پدر
🔰 کودک در سن ده سالگی:
سن ده سالگی از نظر رابطهٔ بین پدر و کودک بهترین و شادترین دوران است. لازم نیست که حتماً پدر، خوبترین یا عالیترین پدرها باشد تا مورد توجه کودک قرار گیرد. اکثر کودکان چه پسر و چه دختر، در این سن تصور میکنند پدرشان واقعاً خوب و بسیار عالی است. کودک ده ساله تصور میکند که جواب همه چیز را پدر میداند، پدر یعنی همه چیز. بنابراین از نظر کودک، پدر قابل پرستش است. کودک میگوید: «من فکر میکنم بابام بهترین بابای دنیاست. او سختگیر است و باید چنین باشد، زیرا هیچ پدری نیست که سختگیری نکند».
✅ اکثر کودکان در سن ده سالگی دوست دارند که زمانی را با پدر خود تنها بگذرانند، مدت زمانی که کودک مایل است با پدر خود باشد، اهمیت ندارد، همین که کودک با پدر خود باشد برای او مهم است. لازم به ذکر است هنگامی که کودک در سن نوجوانی نیازمند مصاحبت با پدر است و حضور پدر در خانه برای او مهم است، وظیفهٔ مادر در این است که در جهت ارتباط پدر با کودک قدمهایی بردارد تا رابطهٔ پدر با کودک و همچنین رابطه مادر با کودک صمیمیتر و توأم با محبت و عطوفت باشد.
✨ کودک در سن ده سالگی برای همه کار و همه چیز آمادگی دارد (بازی کردن در محیط خارج، به گردش رفتن، کشتی گرفتن و...). در سالهای بعد آن ستایش و تجلیل و تحسینی که کودک از ته قلب نسبت به پدر خود دارد، به تدریج کمتر خواهد شد (در حالی که رفتار پدر نسبت به کودک تغییری نکرده است، زیرا یکی از خصوصیات دوران قبل از بلوغ و دوران بلوغ این است که نوجوان از زیر سلطه و نفوذ پدر و مادر خود خارج شود.
💥 پدران عزیز: شما هم مانند همه پدرها، گرفتاریهای زیادی دارید و وقت اضافی ندارید، ولی اگر با خصوصیات روانی کودک در سن ده سالگی آشنا باشید، میتوانید از نوجوان ده سالهٔ خود لذت ببرید و اجازه دهید که او هم از پدر خود لذت ببرد. اگر شما از این موقعیت سنی کودکتان استفاده نکنید، موقعی خواهد رسید که کودک شما بزرگتر شده و توجه و علاقهٔ او (چه پسر و چه دختر) به چیزها و مسائل دیگر جلب شده است.
#تربیت_فرزند
#رابطه_کودک_با_مادر_وپدر
#رابطه_کودک_وپدر
#ده_سالگی
[💕 فرزنــد رضوے 💞]
🦋🔎 @FarzandeRazavi
❇️ شکوفایی استعداد ذاتی کودک 👈 پنج سال اول
پنج سال اول دوران کودکی، سالهایی است که در آن شخصیت و رشد عقلانی، هوشی و عاطفی کودک پایهگذاری میشود، ولی کودک موقعی میتواند حداکثر استعداد ذاتی خود را شکوفا سازد که (در این دوران مخصوصاً در سال اول) بیشترین محرکهای حسی و حرکتی از طرف پدر و مادر و محیط دربارهٔ او اعمال شود. پدر باید با کودک بازی کند، حرف بزند و نام اشیاء را به او بگوید و او را بلند کند و در بغل گیرد. با این محرکها کودک علاقمند میشود که بیشتر یاد بگیرد. هر چه کودک بیشتر ببیند و بشنود، تمایلش به دیدن و شنیدن بیشتر می شود.
#تربیت_فرزند
#پنج_سال_اول
#شکوفایی_استعداد_ذاتی
#نکات_تربیتی
[💕 فرزنــد رضوے 💞]
🦋🔎 @FarzandeRazavi
❇️ بد دهنی کودک
❓پرسش: پسر ١٣ سالهام سخنان زشتی را بر زبان جاری میکند، علت آن چیست و چگونه میتوانم با او برخورد کنم؟
✅ پاسخ: این رفتار، عللی دارد:
1⃣ الگوها: اگر والدین و نزدیکان، با خود او یا با دیگران این گونه برخورد کنند و سخنان زشتی را بر زبان جاری سازند، او نیز چنین خواهد کرد؛ پس باید محیط اصلاح شود.
2⃣ نمایش استقلال: گاهی نوجوان برای تثبیت استقلال خود، به این کار دست میزند که باید با راهکارهایی که در زیر ارائه میشود، او را متوجه زشتی این عمل کرد.
3⃣ عصبانیت: با توجه به اهمیت و تأثیر فراوان این عامل در بد دهنی نوجوان، بکوشید زمینههای عصبانیت او را از بین ببرید.
4⃣ همسالان: نوجوان، از همسالان فحاش تأثیر جدی میپذیرد؛ بنابراین، با نرمی و عطوفت و آگاهی غیر مستقیم دادن دربارهی رفیقان بد، رابطهاش را با آنان قطع کنید.
🔰 چند توصیه:
🔸 برای مصونیت فرزندان از این رفتار نابههنجار، از دوران کودکی باید توجه شود. وقتی فرزند خردسال و شیرینزبان شما، کلمهی زشتی را بر زبان جاری میکند، شادمانی نکنید و مغلوب احساسات خود نشوید و همان لحظه، با آرامش به او بفهمانید که سخنش ناپسند است.
🔸 در مقابل سخنان زشت نوجوانتان داد و فریاد نکنید و ادای شوکه شدن را در نیاورید.
🔸 هنگام مواجهه با بد دهنی نوجوان فقط رو ترش کنید و در موقعیتهای عاطفی، با سخنی نرم، او را از این عمل بازدارید (کودک و نوجوان، هر از چند گاهی، احساس عاطفی شدیدی به پدر و مادر مییابد؛ آنان را در آغوش میگیرد و میبوسد و اظهار محبت میکند. این رفتار به این دلیل است که شاید شب قبل کابوسی دربارهی از دست دادن پدر یا مادر دیده یا در مدرسه شنیده است که یکی از همسالان، پدر یا مادرش را از دست داده و یا فیلمی عاطفی را دیده است. این موقعیت عاطفی، بهترین زمان برای نهی فرزند از رفتارهای ناپسند است؛ زیرا مقاومت روانیاش به پایینترین حد میرسد). به او بگویید فحش دادن و بد دهنی، احساسات دیگران را جریحهدار میکند و ممکن است به او آسیبی برسد.
🔸 هنگام نهی نوجوان، از روش استدلال خودمحوری (وقتی فحش میدهی، به شخصیت تو لطمه میخورد و در جامعه بیارزش میشوی)، و استدلال دیگرمحوری (وقتی ناسزا میگویی، به شخصیت من لطمه میخورد؛ چون مادر تو هستم)، استفاده کنید.
🔸 اگر ناسزاگویی برایش عادت شده است، به او بیاموزید که تا مدتی، واژهی زشت را در ذهن خود یا زیر لب و آرام بگوید.
🔸 میتوانید الفاظی مناسبتر را جایگزین واژگان زشت کنید تا هنگام عصبانیت، با آن واژگان تخلیه شود؛ برای مثال، به جای «بیشعور» میتواند از واژه «بیمنطق» استفاده کند.
🔸 در صورت استمرار بددهنی، از سازوکارهای بازدارنده و به ویژه کاستن از پول توجیبی استفاده کنید. به او بگویید که در برابر هر کلمهی زشت، مقداری از پول توجیبیاش کم خواهد شد.
🔸 در صورت پیشرفت، از تحسین و تشویق غافل نشوید.
#تربیت_فرزند
#بددهنی_کودک
[💕 فرزنــد رضوے 💞]
🦋🔎 @FarzandeRazavi
❇️ میزان بازی کودک
❓پرسش: کودک ٩ ساله چقدر در روز بازی کند تا به درسهایش هم لطمه نخورد؟
✅ پاسخ: برای کودکان زیر ٧ سال، محدودیتی در بازی نیست.
📚 رسول خدا صلیاللهعلیهوسلم فرمود: فرزندت را رها کن تا ٧ سالگی بازی کند.
اما میزان بازی کودک ٩ ساله باید محدود شود؛ البته این محدودیت به شرایطی (تفاوتهای فردی کودکان) بستگی دارد، از جمله:👇👇
🔹 در برخی کودکان، پتانسیل و نیروی نهفته بیشتر است؛ بنابراین، به بازی بیشتری نیاز دارند.
🔹 برخی کودکان در سنین زیر ٧ سال، تحت آموزشهای رسمی قرار گرفته و از جهت بازی، اقناع و ارضا نشدهاند؛ پس برای جبران آن محدودیتها، پس از ٧ سالگی، نیاز افزونتری به بازی دارند.
🔹 کودکان دارای خواهر و برادر، به جهت رابطه با آنان، بیش از تک فرزندها اشباع میشوند؛ از این رو، زودتر احساس بینیازی میکنند.
👌 با توجه به این تفاوتهای فردی کودکان، میزان مشخصی را نمیتوان برای بازی کودکان ٩ ساله تعیین کرد. به طور کلی (به جهت رهایی والدین از سردرگمی) میتوان یک پنجم وقت فراغت کودک را پیشنهاد کرد؛ یعنی با جدایی زمان حضور در مدرسه و خواب، حدود ١٠ ساعت وقت فراغت دارد که میتواند ٢ ساعت آن را به بازی و بقیه را به انجام تکالیف درسی، کلاسهای هنری یا ورزشی، تلویزیون، قصه، مهمانی، نظافت شخصی و... بپردازد.
#تربیت_فرزند
#بازی
#میزان_بازی
[💕 فرزنــد رضوے 💞]
🦋🔎 @FarzandeRazavi
✅ مراقبت بیش از حد
کودک در خانواده به خاطر مراقبتهای
افراطی و بایدها و نبایدها غالباً خودش نیست، همه چیز را طوطیوار اقتباس میکند؛
👈 او به جای این که نقش بگیرد، نقش بازی میکند و به جای این که خود را بیابد به دیگری تن میدهد،
✔️ بنابراین اجازه دهید کودک، هنر خود بودن و خود شدن در خود را شخصاً کشف کند.
#تربیت_فرزند
#مراقبت_بیش_از_حد
#نبایدها
#نکات_تربیتی
[💕 فرزنــد رضوے 💞]
🦋🔎 @FarzandeRazavi
✅ نکات تربیتی
اگر میخواهید فرزندتان نسبت به مسئولیتهای خود بیتفاوت نباشد، حساسیت بیش از حد نسبت به مسئولیتهای او نشان ندهید. (سعی کنید ظاهراً بیتفاوت باشید تا او خود به تکالیف و وظایف خود حساس شود.)
#تربیت_فرزند
#مسئولیت_پذیری
#نکات_تربیتی
[💕 فرزنــد رضوے 💞]
🦋🔎 @FarzandeRazavi
❇️ تنبيه
تنبیه ممکن است به چند روش انجام شود:
1⃣ تنبیه کلامی
2⃣ تنبيه از طريق نشان دادن حرکات خاص
3⃣ تنبیه از طریق محروم کردن از امتیازات و
4⃣ تنبیه بدنی.
✅ اگر کودک به حد کافی رشد نکرده باشد که دلیل تنبیه را بفهمد، نباید تنبیه شود.
🔺 در سن یک سالگی هیچ گونه تنبیهی لازم نیست. هیچ شیرخواری نمیتواند دلیل تنبیه را بفهمد. اغلب دیده شده است که کودک نُه ماههای به خاطر این که انگشت دست خود را میمکد، پشت دستی میخورد. چنین کودکی نمیتواند درک کند، بنابراین هیچ تنبیهی نباید در سن کمتر از یک سالگی انجام گیرد.
🔺 در سال دوم، عکسالعمل عدم خوشایندی پدر و مادر، از عملی که کودک انجام داده و همچنین محروم کردن او از امتیاز و اختیاری که دارد، کافی به نظر میرسد.
🔺 در سال سوم هم تنبیه فیزیکی به ندرت لازم است و در بیشتر موارد، عدم رضایت و محروم نمودن کودک از امتیازاتی که داشته است، کافی است.
✔️ نمونههایی از تنبیههای مؤثر:
🔸 اگر کودکی قاشق را پرت کرد یا کاغذ را پاره و پخش کرد، باید از او خواست که کاغذها را جمع کند و اجازه ندهیم که از اتاق بیرون برود، مگر این که تمام کاغذها را جمع کند. البته باید در جمعآوری کاغذها به کودک کمک کرد.
🔸 اگر کودکی با کفش به کودک دیگر بزند، باید کفش او را برای مدتی از او گرفت.
🔸 اگر کودکی کفش خواهر یا برادرش را بیرون انداخت، باید از او خواست که خود برود و كفش را بیاورد.
🔸 اگر کتاب برادر یا خواهرش را پاره کرد، باید از پول خود کتاب را بخرد و به او برگرداند.
🔸 اگر کودک چهار سالهای مشغول بازی است و به او اطلاع داده شده که برای غذا به داخل اتاق بیاید و فرصتی ده دقیقهای هم به او داده شده، اگر اطاعت نکرد، باید سفره را جمع نمود و او را برای چند ساعت از غذا خوردن محروم کرد.
🔸 اگر کودک پنج سالهای برای بیرون رفتن همراه خانواده وقتگذرانی میکند و آماده نمیشود، در صورتی که قبلاً به او وقت و فرصت کافی داده شده است، باید او را در خانه نزد کسی بگذارید و با خود نبرید.
👌 والدین باید از تنبیه بدنی کودکان، چه با دست و چه با شیئی دیگر، جداً خودداری کنند.
#تربیت_فرزند
#تنبیه
[💕 فرزنــد رضوے 💞]
🦋🔎 @FarzandeRazavi
❇️ تنبیه
✨ چه زمانی تنبیه مؤثر است؟
در تربیت کودکان، تنبيه لازم نیست، هر چه رفتار پدر و مادر و اطرافیان کودک، عاقلانهتر و با خوشروئی همراه باشد، اثر تربیتی بیشتری خواهد داشت. بعضی از کودکان بعد از تنبیه مختصر، اظهار میدارند که اذیت نشدهاند و پدر و مادر یا به گفته کودک میخندند و یا عصبانیتر میشوند و تنبیه کودک را شدیدتر میکنند. کودک در نتیجه این رفتار لجوجتر میشود.
اگر کودکی را تنبیه کنیم، او برای مدتی تحت تأثیر قرار میگیرد، ولی آنچه او بیشتر از این عمل میآموزد این است که راهی پیدا کند که از تنبیه فرار کند. اگر تنبیه به ندرت انجام گیرد و به منظوری باشد و برای کودک معنی داشته باشد، او آموزش خواهد دید، اما اگر چنین نباشد او را بیشتر خشمگین خواهد کرد.
❎ اگر کودکی مرتکب اشتباهی شد و خود اعتراف کرد، نباید تنبیه شود، یا تنبیه او نباید شدید باشد، زیرا در دفعات بعد، اعتراف و اقرار نخواهد کرد و چنین کار پسندیدهای را به کار نخواهد برد.
✅ پس از تنبیه کودک ، پدر و مادر باید موضوع را کاملاً فراموش کنند و با کودک طوری رفتار کنند که گویا اتفاقی نیفتاده است.
❎ عمل اشتباه کودک و تنبیه او مخصوصاً در مقابل دیگران نباید بازگو گردد. مادر نباید اعمال و کارهای نامطلوب کودکی را که در روز انجام داده است، برای پدر که شب به خانه میآید بازگو کند و یا به خاطر آن کودک را شب زودتر بخواباند، همچنین اعمال ناشایست کودک و تنبیه او نباید در مقابل کودک دیگر بازگو گردد.
🔺 بعضی از پدر و مادرها جمله «دوستت ندارم» را در مقابل عملی که کودک انجام میدهد به کار میبرند. گرچه پدر و مادرها این جمله را به طور سطحی و بدون منظور به کار میبرند، ولی چنین جملهای ممکن است موجب احساس از دست دادن محبت پدر و مادر در کودک شود، پس باید از به کار بردن آن خودداری شود.
🔺 بعضی از والدین میدانند که تنبیه بدنی صحیح نیست، ولی روش بدتری را به کار می برند و از اسلحه تمسخر، طعنه، سرزنش و مقایسه کردن کودک با کودکان دیگر استفاده میکنند. چنین رفتاری موجب احساس حقارت و تضعیف شخصیت کودک میگردد.
🔺 بعضی از مادران برای تنبیه کودک، مدتی با او حرف نمیزنند. حرف نزدن با کودک، حالت اضطراب در او به وجود میآورد و ممکن است کودک تصور کند که محبت مادرش را از دست داده است.
#تربیت_فرزند
#تنبیه
[💕 فرزنــد رضوے 💞]
🦋🔎 @FarzandeRazavi
❇️ تنبیه 👈 نشاندن کودک روی صندلی یا پلهها برای فکر کردن
بعد از رفتار بد کودک، پدر یا مادر باید کودک را روی یک صندلی یا پلهای بنشانند تا فکر کند که چرا رفتار بدی انجام داده است. این روش بهتر از فرستادن کودک به اتاق در بسته است که کودک تنها باشد. این روش به این صورت است که: 👇👇
کودک را در اتاق روی صندلی در حالی که صورت او به طرف دیوار است، بنشانید تا او احساس خستگی کند (برای هر سال از سن او یک دقیقه). اگر کودک صندلی را ترک کرد، دوباره او را روی صندلی بنشانید و با او بحث و گفتگو نکنید. کودک پس از این عمل به خودش میآید و به خود میگوید چرا چنین کاری کردم؟»
🔰 رفتار مادر با کودک باید به گونه زیر باشد:
1⃣ مادر در حالی که به طرف کودک خم شده است به او میگوید: «شما نمیتوانی هر کاری که بخواهی در این خانه انجام دهی. اگر هر کاری که خواستی انجام دادی، شما را روی صندلی یا پله مینشانم تا فکر کنی».
2⃣ اگر کودک به کار غیر معمول خود ادامه داد، مادر او را به طرف صندلی یا پله میبرد و روی آن مینشاند تا فکر کند که چرا کار بدی کرده است؟
۳۔ اگر کودک روی صندلی ننشست، به طور قاطع به او بگوئید که شما باید ۸ تا ۱۰ دقیقه روی صندلی بنشینید و سپس برای بازی برگردید.
4⃣ اگر کودک قبول نکرد، زمان نشستن روی صندلی را اضافه نمائید و به آرامی و ملایمت کودک را روی صندلی یا پله بنشانید و با او هیچ صحبتی نکنید.
5⃣ در مورد کودکان بزرگتر، مادر و پدر باید با کودک صحبت کنند و دلیل و علت بدرفتاری او را جویا شوند و نشستن و گفتگو کردن با کودک، بهتر از نشاندن او روی صندلی و فکر کردن است چون بیشتر کودکان به آسانی و راحتی نمیتوانند احساسهای دردناک خود را بیان کنند و در نتیجه خواسته آنها برآورده نمیشود، به رفتارهای غیرمعمول متوسل میشوند. بنابراین وظیفه هر پدر و مادری این است که با فرصت کافی با کودک خود رابطه برقرار کنند و مخصوصا به گفتههای او گوش دهند و سعی کنند با احساسات دردناک کودک آشنا شوند و در جهت سلامت فکری و جسمی به او کمک نمایند.
#تربیت_فرزند
#تنبیه
[💕 فرزنــد رضوے 💞]
🦋🔎 @FarzandeRazavi
✅ تدبر در قرآن 🤔... 👈 قرضالحسنه
📖 الحدید:
مَّن ذَا الَّذِي يُقْرِضُ اللَّهَ قَرْضًا حَسَنًا فَيُضَاعِفَهُ لَهُ وَلَهُ أَجْرٌ كَرِيمٌ
🔰 ترجمه:
ﻛﻴﺴﺖ ﻛﻪ ﺑﻪ ﺧﺪﺍ ﻭﺍﻣﻰ ﻧﻴﻜﻮ ﺩﻫﺪ ﺗﺎ ﺧﺪﺍ ﺁﻥ ﺭﺍ ﺑﺮﺍی ﺍﻭ ﺩﻭ ﭼﻨﺪﺍﻥ ﻛﻨﺪ ﻭ ﺍﻭ ﺭﺍ ﭘﺎﺩﺍشی ﻧﻴﻜﻮ ﻭ ﺑﺎﺍﺭﺯﺵ ﺑﺎﺷﺪ؟
❇️ تفسیر:
ﺗﻌﺒﻴﺮ ﺑﻪ «ﻗﺮﺿﺎ ﺣﺴﻨﺎ» ﺩﺭ ﺁﻳﻪ ﻓﻮﻕ ﺍﺷﺎﺭﻩﺍﻯ ﺑﻪ ﺍﻳﻦ ﺣﻘﻴﻘﺖ ﺍﺳﺖ ﻛﻪ ﻭﺍم ﺩﺍﺩﻥ ﺧﻮﺩ ﺍﻧﻮﺍﻉ ﻭ ﺍﻗﺴﺎﻣﻰ ﺩﺍﺭﺩ ﻛﻪ ﺑﻌﻀﻰ ﺭﺍ «ﻭﺍم ﻧﻴﻜﻮ» ﻭ ﺑﻌﻀﻰ ﺭﺍ ﻭﺍم ﻛﻢﺍﺭﺯﺵ ﻭ ﻳﺎ ﺣﺘﻰ ﺑﻰﺍﺭﺯﺵ ﻣﻰﺗﻮﺍﻥ ﺷﻤﺮﺩ.
ﻗﺮﺁﻥ ﻣﺠﻴﺪ ﺷﺮﺍﺋﻂ ﻭﺍم ﻧﻴﻜﻮ ﺭﺍ ﺩﺭ ﺑﺮﺍﺑﺮ ﺧﺪﺍﻭﻧﺪ ﻳﺎ ﺑﻪ ﺗﻌﺒﻴﺮ ﺩﻳﮕﺮ «ﺍﻧﻔﺎﻕ ﺍﺭﺯﺷﻤﻨﺪ» ﺭﺍ ﺩﺭ ﺁﻳﺎﺕ ﻣﺨﺘﻠﻒ ﺑﻴﺎﻥ ﻛﺮﺩﻩ ﺍﺳﺖ، ﻭ ﺑﻌﻀﻰ ﺍﺯ ﻣﻔﺴﺮﺍﻥ ﺍﺯ ﺟﻤﻊﺁﻭﺭﻯ ﺁﻥ ﺩﻩ ﺷﺮﻁ ﺍﺳﺘﻔﺎﺩﻩ ﻛﺮﺩﻩﺍﻧﺪ. 👇👇
١- ﺍﺯ ﺑﻬﺘﺮﻳﻦ ﻗﺴﻤﺖ ﻣﺎﻝ ﺍﻧﺘﺨﺎﺏ ﺷﻮﺩ ﻧﻪ ﺍﺯ ﺍﻣﻮﺍﻝ ﻛﻢﺍﺭﺯﺵ، (ﺑﻘﺮﻩ-٢۶٧)
٢- ﺍﺯ ﺍﻣﻮﺍﻟﻰ ﻛﻪ ﻣﻮﺭﺩ ﻧﻴﺎﺯ ﺍﻧﺴﺎﻥ ﺍﺳﺖ ﺑﺎﺷﺪ، (ﺣﺸﺮ-٩).
٣- ﺑﻪ ﻛﺴﺎﻧﻰ ﺍﻧﻔﺎﻕ ﻛﻨﺪ ﻛﻪ ﺳﺨﺖ ﺑﻪ ﺁﻥ ﻧﻴﺎﺯﻣﻨﺪﻧﺪ ﻭ ﺍﻭﻟﻮیتها ﺭﺍ ﺩﺭ ﻧﻈﺮ ﮔﻴﺮﺩ، (ﺑﻘﺮﻩ-٢٧٣).
۴- ﺍﻧﻔﺎﻕ ﺍﮔﺮ ﻣﻜﺘﻮم ﺑﺎﺷﺪ ﺑﻬﺘﺮ ﺍﺳﺖ، (ﺑﻘﺮﻩ-٢٧١).
۵- ﻫﺮﮔﺰ ﻣﻨﺖ ﻭ ﺁﺯﺍﺭﻯ ﺑﺎ ﺁﻥ ﻫﻤﺮﺍﻩ ﻧﺒﺎﺷﺪ، (ﺑﻘﺮﻩ-٢۶۴).
۶- ﺍﻧﻔﺎﻕ ﺑﺎﻳﺪ ﺗﻮﺃم ﺑﺎ ﺍﺧﻠﺎﺹ ﻭ ﺧﻠﻮﺹ ﻧﻴﺖ ﺑﺎﺷﺪ، (ﺑﻘﺮﻩ-٢۶۵).
٧- ﺁﻧﭽﻪ ﺭﺍ ﺍﻧﻔﺎﻕ ﻣﻰﻛﻨﺪ ﻛﻮﭼﻚ ﻭ ﻛﻢﺍﻫﻤﻴﺖ ﺑﺸﻤﺮﺩ ﻫﺮ ﭼﻨﺪ ظاهرا ﺑﺰﺭﮒ ﺑﺎﺷﺪ، (ﻣﺪﺛﺮ-۶).
٨- ﺍﺯ ﺍﻣﻮﺍﻟﻰ ﺑﺎﺷﺪ ﻛﻪ ﺑﻪ ﺁﻥ ﺩﻝﺑﺴﺘﻪ ﺍﺳﺖ ﻭ ﻣﻮﺭﺩ ﻋﻠﺎﻗﻪ ﺍﻭ ﺍﺳﺖ. (ﺁﻝ ﻋﻤﺮﺍﻥ-٩٢).
٩- ﻫﺮﮔﺰ ﺧﻮﺩ ﺭﺍ ﻣﺎﻟﻚ ﺣﻘﻴﻘﻰ ﺗﺼﻮﺭ ﻧﻜﻨﺪ، ﺑﻠﻜﻪ ﺧﻮﺩ ﺭﺍ ﻭﺍﺳﻄﻪﺍﻯ ﻣﻴﺎﻥ ﺧﺎﻟﻖ ﻭ ﺧﻠﻖ ﺑﺪﺍﻧﺪ، (ﺣﺪﻳﺪ-٧).
١٠- ﻗﺒﻞ ﺍﺯ ﻫﺮ ﭼﻴﺰ ﺑﺎﻳﺪ ﺍﻧﻔﺎﻕ ﺍﺯ ﺍﻣﻮﺍﻝ ﺣﻠﺎﻝ ﺑﺎﺷﺪ، ﭼﺮﺍ ﻛﻪ ﺧﺪﺍﻭﻧﺪ ﻓﻘﻂ ﺁﻥ ﺭﺍ ﻣﻰﭘﺬﻳﺮﺩ، (ﻣﺎﺋﺪﻩ-٢٧).
📚 منبع: تفسیر نمونه
#خادم_الرضا
#امام_رضا
#تدبر_در_قرآن
[💕 فرزنــد رضوے 💞]
🦋🔎 @FarzandeRazavi
❓ چرا بعضی از کودکان، کودک دیگری را آزار و اذیت میکنند؟
✅ زمانی که کودک به دفعات در معرض داد و فریاد پدر و مادر قرار میگیرد، نیاز پیدا میکند فشارهای روحی (استرس) ناشی از آن را به شکلی تخلیه کند، بنابراین بر سر کودک دیگری داد و فریاد میکشد و او را آزار و اذیت میکند یا اگر کودک کوچک باشد، جیغ میزند و گاز میگیرد و چیزی را پرت میکند و میشکند تا خود را تخلیه کند. چنین کودکانی بازیهای جنگی را که در آن کسی کشته میشود دوست دارند.
❌ اگر کودکی به دفعات و دائماً سرزنش شود و در معرض تهدید و ترس قرار گیرد، مغز فوقانی او رشد نخواهد کرد تا بتواند در آینده فشارهای روحی خود را بررسی کند و در صدد برآید که آنها را برطرف نماید.
#تربیت_فرزند
#تنبیه
#داد_زدن
#تأثیر_والدین_عصبانی
[💕 فرزنــد رضوے 💞]
🦋🔎 @FarzandeRazavi
✨ نحوه صحیح نه گفتن به کودک
✅ نکته: به یک کودک پر جنب و جوش نمیتوان دائما كلمات «نه» و «نکن» گفت. چنین کودکی کلمه «نه» را به جای مبارزه و تعرض تصور میکند و مخالفت خواهد کرد.
👈 باید، یک موضوع اختیاری دیگر برای آن عمل در نظر گرفت، به طور مثال اگر کودکی از شستن دست و روی خود بعد از رفتن به توالت خودداری میکند، میتوان از او سؤال کرد که دستهایش را میخواهد در دستشویی بشوید یا در آشپزخانه.
#تربیت_فرزند
#نکات_تربیتی
#نه_گفتن
[💕 فرزنــد رضوے 💞]
🦋🔎 @FarzandeRazavi
❇️ مادر الگوی کودک
درباره کودکان کمتر از سنین ٧ سالگی به دشواری میتوان از اخلاق بحث کرد. مثلاً آنچه را که او انجام میدهد ناشی از اظهارنظر و طرز رفتار افرادی است که در دور و بر او زندگی میکنند و کودک از آنها تأثیر میپذیرد. میخواهیم بگوییم که زمینهی تفکر و تعقل در کودکان آنچنان قوی است که بتواند اصولی را بر زندگی خود اندیشیده و حاکم کند و یا ضوابطی را براساس تفکر بپذیرد. در عین حال باید بگوییم که همین اخلاق رنگگرفته از محیط از حدود سه سالگی فرم و صورت مخصوص به خود میگیرد.
✅ مادر رهبر کودک
تأثر مادر تنها مربوط به جنبههای ارثی و یا اجتماعی خاص نیست بلکه او در آشنا کردن طفل به فرهنگ جامعه و هدایت و جهت دادن فکر او و آشنا کردنش به زندگی جمعی نقش اساسی دارد.
کودک به مناسبت زودباوری و تقلید قبل از هر چیز فکر خانواده و پدر و مادر را میپذیرد و روح و روان او از این طریق تکامل مییابد. در فاصلهی چند سال اولیه زندگی که در دامان مادر است جهت فکری خاصی میگیرد و بعدها بطور دائم درصدد دفاع از آن است. به عبارت دیگر فکر و اندیشه او راه و روش خاصی پیدا کرده و ادامه مییابد. به همین نظر است که رهبری مادر در دوران کودکی موجب سعادت و پرورش غلط موجب اشک و اندوه بعدی است.
#تربیت_فرزند
#الگو
#رهبری_مادر
[💕 فرزنــد رضوے 💞]
🦋🔎 @FarzandeRazavi
🔰 امام حسن عسکری (علیه السلام) فرمود:
«عبادت در زیاد انجام دادن نماز و روزه نیست، بلکه عبادت با تفکّر و اندیشه در قدرت بی منتهای خداوند در امور مختلف میباشد.»
🌺✨ میلاد با سعادت امام حسن عسکری (علیهالسلام) مبارک. ✨🌺
#امام_حسن_عسکری
#امام_رضا
#خادم_الرضا
#به_تو_از_دور_سلام
[💕 فرزنــد رضوے 💞]
🦋🔎 @FarzandeRazavi
✅ چند نکته 👈 نمونه رفتارهای درست با کودک
1⃣ اگر کودکتون اسباببازیهاشو
به دوستش نمیده
✖️ نگید: اگر اسباببازیهاتو به دوستت ندی دیگه دوستت نداره و باهات بازی نمیکنه.
✔️ بگید:دوست نداری اسباببازیهاتو به دوستت بدی؟ فکر میکنی خرابش میکنه؟ من بهت قول میدم خراب نشن. ولی اگه دلت نمیخواد میتونی ندی. اگر نخواست اسباببازی که ماله خودشه به کسی بده هرگز مجبورش نکنین.
2⃣ اگر خواهر یا برادرشو میزنه
✖️ نگید: بسه چرا خواهرتو میزنی؟ حالا میام حسابتو میرسم.
✔️ بگید: معلومه خیلی عصبانی شدی ولی اصلا اجازه نداری خواهرتو بزنی. میتونی بری به پشتی مشت بزنی تا آرومتر بشی.
3⃣ اگر اصرار داره حتماً برید پارک یا بیرون
✖️ نگید: گفتم که نمیریم پارک، میخوای
سرما بخوری، کرونا بگیری
✔️ بگید: میدونم دلت میخواد بریم پارک ولی الآن نمیتونیم بریم ، میخوای ببینیم تو خونه چه کارهای جالبی میشه انجام داد که بهمون خوش بگذره؟
#تربیت_فرزند
#رفتار_درست
#نکات_تربیتی
[💕 فرزنــد رضوے 💞]
🦋🔎 @FarzandeRazavi
❇️ فرم رهبری مادر
رهبری مادر باید اغلب به صورت غیرمستقیم باشد نه مستقیم و آن از راههای زیر است:👇👇
1⃣ از طریق سئوال:
کودک از وقتی که به زبان میآید دائماً میپرسد و این بدان معنی نیست که میخواهد جاسوسی کند، بلکه بدان معنی است که میخواهد بداند و بفهمد. وظیفه مادر اینست که به سئوالاتش پاسخ دهد، پاسخی اندیشیده و حساب شده.
در عین حال گاهی لازم است مادر با زمینهسازیهای خود سئوالی را در ذهن او بگنجاند و او را به روش غیر مستقیم وادارد که پرسشی بکند تا پاسخ خود را بیابد، این خود نوعی رهبری است.
2⃣ تحریک کنجکاوی
کودک از کار فکری فراری است و سعی دارد همه چیز را سرسری بگیرد. این مادر است که باید او را به تفکر و حتی دقت ارادی وادارد. خوشبختانه زمینهی کنجکاوی در کودک وجود دارد، فقط تحریکی لازم است تا طفل به تفکر وادار شود و برای کشف دنیایی که در پیش اوست اقدام کند، اطراف خود را بکاود و راه خود را بیابد.
3⃣ نمایاندن عمل
گاهی رهبری فکری از راه عمل مادر است. یعنی لازم نیست که او حرف بزند و سخن بگوید بلکه با رفتار خود حقایق و راههای درست را به کودک تفهیم نماید. این اصیلترین و مهمترین راه تربیت است.
#تربیت_فرزند
#رهبری_مادر
#فرم_رهبری
[💕 فرزنــد رضوے 💞]
🦋🔎 @FarzandeRazavi
❇️ ترسهای طبیعی کودکان
ترس در کودکان، طبیعی است و قسمتی از رشد روانی کودک را تشکیل میدهد. کودک باید از چیزهایی که برای او خطر ایجاد میکند، بترسد و خود را از آنها دور کند. ترس عبارت است از احساس کودک از یک عامل خارجی که او را تهدید میکند. آن عامل ممکن است حقیقی یا غیر حقیقی باشد و در نتیجه کودک دچار تشویش و اضطراب گردد. عوامل و یا اشیایی که موجب ترس کودک میگردد ممكن است خیالی و موهوم باشد، ولی احساسی که به کودک دست میدهد، خیالی نیست و کودک حقیقتاً میترسد. عللی که ممکن است موجب ترس کودکان گردد، با سن آنها تغییر میکند.
👈 علل ترس در کودکان
گرچه هر کودکی با کودک دیگر تفاوت دارد، ولی آنچه کودکان در سنین مختلف معمولاً از آن میترسند، عبارت است از:
🔹 سن دو سالگی: در این سن، ترس کودک بیشتر از راه شنوایی است (صداهای بلند، صدای لکوموتیو، رعد برق، صدای ناگهانی جاروبرقی یا روشن شدن اتومبیل). کودک در این سن، از تاریکی نیز میترسد. اگر کودک را تنها بگذارید و یا اگر مادر از کودک دور شود، او میترسد، بخصوص اگر کودک را تنها در اتاق بخوابانید.
🔹 سن دو و نیم سالگی: در این سن، کودک بیشتر از جابجا کردن و جابجا شدن اشیاء میترسد، مانند حرکت ماشینهای بزرگ یا خانه به خانه شدن.
🔹 سن سه سالگی: در این سن، ترس کودک بیشتر از راه بینایی است، یعنی کودک از بعضی چیزهایی که میبیند، میترسد (از افراد مسن و پیر و همچنین از حیوانات مانند سگ، میترسد). همچنین کودک در این سن از دور شدن مادر خود نیز ترس دارد.
#تربیت_فرزند
#ترس_کودک
[💕 فرزنــد رضوے 💞]
🦋🔎 @FarzandeRazavi
❇️ ترسهای طبیعی کودکان 👈 علل ترس کودکان
🔹 سن چهار سالگی: ترس کودک در این سن، بیشتر از راه شنوایی است (آتشنشانی یا آمبولانس). همچنین از تاریکی و از حیوانات و بالاخره از دور شدن مادر نیز ترس دارد.
سن پنج سالگی: در این سن، ترس کودک کمتر از سنین دیگر است و کمتر از حد میترسد. ترس کودک در این سن بیشتر از این است که به بدن او آسیب و آزاری برسد یا از محلی سقوط کند و یا ترس او از دیر آمدن مادر به خانه است.
🔹 سن شش سالگی: در این سن، کودکان بیشتر از سالهای قبل میترسند و ترس آنها بیشتر از راه شنوایی است (از صدای زنگ در خانه، صدای زنگ تلفن، رعد و برق و حتى صدای وزوز حشرات میترسند). کودک از غول و دیو یا از این که کسی زیر تخت یا در کمد مخفی شده باشد، میترسد. همچنین ممکن است از آب و آتش هم بترسد. کودک در این سن، میترسد که تنها در اتاق بخوابد یا تنها در خانه بماند. کودک از به وجود آمدن زخمی حتی زخم سطحی در بدن خود هراس دارد، اگر مختصری خون در سطح بدن خود ببیند، از آن میترسد، ولی از ضربهها و آسیبهای بزرگ و وسیع نمیترسد. همچنین اگر به داخل بینی کودک قطره بینی ریخته شود، میترسد.
🔹 سن هفت سالگی: در این سن، ترس کودک بیشتر از راه بینایی است (از تاریکی، از اتاق تاریک، از زیرزمین، از سایههای تصوری به شکل غول یا دیو و یا جادوگر میترسد). ترس او از این است که افرادی زیر تخت یا کمد او مخفی شده باشند. همچنین از دیر رسیدن به مدرسه و از این که دیگران او را دوست نداشته باشند، میترسد.
#تربیت_فرزند
#ترس_کودک
[💕 فرزنــد رضوے 💞]
🦋🔎 @FarzandeRazavi
🔹 سن هشت تا ده سالگی: در این سن، ترس کودک کمتر میشود و اگر از چیزی میترسد، منطقی است. کودک بیشتر از قصور در انجام تکالیف خود در مدرسه و یا از عدم موفقیت خود در مدرسه میترسد. بعضی از کودکان در این سن، به دیگران و حتی به دوستان خود میگویند که از تاریکی یا از تنها ماندن در خانه و حتی از هیچ چیز دیگری نمیترسند. کودکان از چیزهایی که پدر و مادر مخصوصاً به آنها توجه دارند و کودکان را همیشه از آنها دور میکنند (مانند تصادف با اتومبیل و یا این که کسی آنها را گول بزند)، نمیترسند و واهمهای ندارند. موضوعهای ترسناک مانند طوفان که افراد بالغ از آنها میترسند، برای کودکان حتی در سنین بلوغ ترسناک نیست. هر چه کودک بزرگتر میشود، ترس او روی وقایع و تجربیاتی که قبلا خود کودک با آن برخورد داشته است متمرکز میشود، چه آنهایی که واقعا ترسناک بوده و چه آنهایی که ترسناک نبوده است.
از طرف دیگر اگر پدر و مادر به طور آشکار یا غیر آشکار از چیزی ترسیدند، ترس آنها به کودک منتقل میگردد. به طور مثال اگر پدر و مادر از بمب و موشک و هواپیما بترسند و از انفجار و تخریب آن برای دیگران صحبت کنند، کودک نیز از هواپیما و بمب و انفجار میترسد و حتی ترس او بیشتر میشود، به طوری که اگر صدای هواپیمایی را بشنود، اظهار ترس و وحشت خواهد کرد.
#تربیت_فرزند
#ترس_کودک
[💕 فرزنــد رضوے 💞]
🦋🔎 @FarzandeRazavi
❓ وقتی کودکمان درمورد ترس ما سؤال میکند، چه بگوییم؟
بعضی از مواقع کودک از پدر و مادر خود که از چیزی میترسند، سؤال میکند که آیا خودتان نمیترسید؟ پدر و مادر باید حقیقت را به کودک بگویند، زیرا انکار کردن در حالی که خودشان میترسند، موجب تصور غير صحيح و عدم اعتماد کودک میگردد. لازمه پدر یا مادر بودن این نیست که آنها از هیچ چیز نترسند، بلکه باید در مقابل سؤال کودک بگویند: «بله ما هم میترسیم، ولی میدانیم که مهم نیست و با آن موضوع برخورد میکنیم و اهمیت نمیدهیم».
🔰 نحوهی بیان ترس در کودکان:
کودکان، ترسشان را بر حسب سن و تواناییشان در بیان کردن، به صورتهای مختلف نشان میدهند. کودکی که نمیتواند حرف بزند، موقعی که میترسد به پاهای مادر میچسبد، گریه میکند و یا جیغ میزند و سعی میکند از شرایطی که موجب ترس او شده است، دور شود و فرار کند. در بعضی از مواقع عللی که موجب ترس کودک شده است، معلوم و مشخص است و در بعضی مواقع علت مشخص نیست. کودکان بزرگتر دوست ندارند علتی که موجب ترس آنها میشود را به زبان بیاورند و نام آن را ببرند، زیرا بیم دارند از این که اگر در باره آن صحبت کنند، علت ترس به سراغ آنها بیاید و باعث ترس آنها شود.
#تربیت_فرزند
#ترس_کودک
[💕 فرزنــد رضوے 💞]
🦋🔎 @FarzandeRazavi
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
❇️ بازی
چند نمونه بازی برای: سرگرمی، افزايش دقت و تمرکز، هنری، فکری....
#تربیت_فرزند
#بازی
[💕 فرزنــد رضوے 💞]
🦋🔎 @FarzandeRazavi
❇️ اهمیت رهبری مادر
نقش تربیتی مادر به حقیقت در رهبری کودک خلاصه میشود و تربیت از این دید نوعی هدایت و رهبری است. مادر را در این رهبری مسئولیتی عظیم است. زیرا با القائات خود در افکار و اندیشههای او و نیز با جهت دادن تمایلات و عقاید او، طرز برخوردها، آرزوها، اهداف و جنبههای اخلاقی و اجتماعی آیندهی او و جامعه را میسازد و زمینه را برای اصلاح یا افساد فراهم میسازد.
✅ ضرورت مراقبت در رهبری
توجه و یا عدم عنایت به رهبری صحیح کودک ممکن است دیدی مثبت یا منفی نسبت به جهان و پدیدههای آن به کودک بدهد و او را خوشبین یا بدبین بارآورد، این بسته به هنر مربی و میزان درک و بینش اوست. وای به حال کودکی که به دست مادر نادان افتد که خود راه را از چاه باز نشناسد و صواب را از خطا تشخیص ندهد، در چنین صورتی است که کودک راه انحراف را در پیش میگیرد و به خود و جامعهاش لطمه وارد میآورد.
#تربیت_فرزند
#رهبری_مادر
#اهمیت_رهبری_مادر
#مراقبت_در_رهبری
[💕 فرزنــد رضوے 💞]
🦋🔎 @FarzandeRazavi
❇️ خواب کودکان 👈 اصول و حقایقی درمورد خواب کودکان
خواب کودکان توأم با ترس و وحشت است. اگر این اصل را بپذیریم، قبول خواهیم کرد که کودکان دچار مشکل خواب میگردند. تحقیقات درمورد خواب کودکان نشان داده است که:
🔸 شیرخواران آمادگی دارند که بیشتر از بزرگسالان از خواب بیدار شوند، زیرا حد متوسط دوره خواب آنها ۵۰ دقیقه طول میکشد، در صورتی که در بزرگسالان ۹۰ دقیقه طول خواهد کشید.
🔸 مشکل خواب به طور دائم یا به شکل عودکننده در کودکان در سنین قبل از دبستان وجود دارد و شایع است.
🔸 حدود ۲۵ درصد کودکان کوچکتر از ۵ سال دچار نوعی از مشکلات خواب هستند.
🔸 حدود ۲۰ درصد پدر و مادرها از گریه یا تحریکپذیری هنگام اول تولد کودکشان شکایت دارند.
#تربیت_فرزند
#خواب_کودک
[💕 فرزنــد رضوے 💞]
🦋🔎 @FarzandeRazavi
❇️ خواب کودک 👈 آرام کردن مغز کودک هنگام خواباندن
پدر و مادر باید سعی کنند فعالیت مغزی کودک را هنگام خواباندن کاهش دهند. این هدف با فعال کردن مواد شیمیایی مغز یعنی اکسیتوسین و هورمون خواب ملاتونین انجام میگیرد. بهترین راه برای موفقیت در این کار، آرامش بخشیدن به کودک در هنگام خواب است. برای آرامش بخشیدن لازم است موارد زیر را انجام دهید:
✅ موقعی که می خواهید کودک خود را بخوابانید، خود باید آرامش داشته باشید؛
✅ کنار کودک بخوابید و برای او قصه بگویید؛
✅ قبل از خواب غذاهایی که مغز کودک را فعال میکند، به او ندهید.
#تربیت_فرزند
#خواب_کودک
#آرام_کردن_مغز_کودک
[💕 فرزنــد رضوے 💞]
🦋🔎 @FarzandeRazavi
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎧 📖 👧🏻 داستان صوتی کودکانهی «وضو» 🧒🏻 📖
🦋 آموزش وضو در قالب داستان...
#داستان
#داستان_صوتی
#صوت
#وضو
[💕 فرزنــد رضوے 💞]
🦋🔎 @FarzandeRazavi