💠ائتلاف جهانی خانواده
نکتهای از دکتر مجید دهقان
قرار بود رئیس جمهور شهید در سفر امسال به نیویورک همچون سال گذشته موضوع ائتلاف جهانی درباره خانواده را تاکید کند.
این موضوع فراتر از طیفهای سیاسی و موضع درست و بجای جمهوری اسلامی ایران برابر فشار سهمگین فرهنگی ضد خانواده است. امید که در سفر امسال رئیس جمهور محترم این مساله ادامه یابد.
@majiddehghan
سهگانۀ ولایت، شهادت، امید
(در بیان آیتالله یزدانپناه)
شیعه سه اندیشه ممتاز دارد که محرک اصلی حرکتِ شیعیان در تاریخ است؛ یکی ولایت است، دیگری شهادت و سومی امید است. این را در سه امام میتوان دید: اولی در حضرت امیر ع و در فرزندان آن حضرت، دومی یعنی شهادت در امام حسین ع و سومی که امید باشد در قیام حضرت حجت عج و آینده نورانی و مملوّ از رحمت الهی. این سه، بنیان معنای ولایت پذیری، شهادت طلبی(شهادت پذیری با همه آثارش)، و امیدواری به قیام حضرت حجت ع است. همیشه شیعه با این سه عنصر نفس می کشد. در این بین ولایتپذیری محور است، شهادتطلبی محرک است، و امید همواره توجه به غایت و هدف است.
کسی که منطق احدی الحسنین و منطق شهادت فی الله را پذیرفت، اساسا کسی که اندیشه شهادت دارد فعل و کنشش به اتمام نمیرسد. به علاوه هر جا مظلومی در خطر و ظلم باشد او حضور مییابد و در این حضور مرز نمیشناسد و این بیمرزی از جهت عمق کار است. کسی که می خواهد شهید فی الله بشود پایانی تصور نمیکند، می داند هنوز خیلی کار دارد، قد و قامتش اخلاص و کنش اجتماعیاش بی پایان میشود. حضرت امام ره نیز کار را برای خدا انجام داد و چون برای خدا کار کرد، کارش نامتناهی شد. بدینسان اخلاص میتواند موجب توحد اجتماعی شود و اساسا اخلاص است که کرانههای کنش فردی و اجتماعی را برمیدارد و آن را به امری بینهایت بدل میکند.
https://eitaa.com/Habibollah_Babai
دیالکتیک امید و ایمان
👈 بازنشر
برخی از الهیدانان تأکید میکنند که بدون ایمان و معرفت ایمانی، امید تبدیل به یک اتوپیای مبهم و نامعلوم می¬شود، و بدون امید هم ایمان پاره پاره شده، و تبدیل به باوری ضعیف و زبون (fainthearted) و ایمانی مرده (dead faith) میگردد. تنها از طریق ایمان است که می توان راهی به سوی زندگی حقیقی پیدا کرد و تنها از طریق امید است که فرد می تواند خود را در چنین طریقی حفظ نموده و در آن استوار بماند.
از این نظر، اگر ایمان منوط به امید میشود، آنگاه گناه بیایمانی در ناامیدی نیز معلوم می-گردد. در واقع خدا با وعدهای که به انسان میدهد او را گرامی میدارد، ولی آنگاه که انسان چنین وعده ممکن در آینده را باور نمیکند، دچار گناه شده و باور خود را در معرض بیایمانی قرار میدهد. در این بیان، ناامیدی برخاسته است از انتظار عجولانه و بی حساب از آنچه که خدا وعده داده ولی هنوز به نقطه کمال لازم نرسیده است. هر دو شکلِ ناامیدی که گاه به صورت توهم کمال ظاهر می-شود و گاه به صورت سرخوردگی خود را نشان میدهد، موجب میشود که امید کارکرد موثر خود را از دست بدهد و اساسا ایمان نیز از وجود آدمی رخت بربندد.
این مضمون از «امید» و نسبت بین ایمان و امید و ربط بین کفر و ناامیدی در قرآن کریم نیز آمده است آنجا که میفرماید: «لا تیأسوا من روح الله انه لا ییأس من روح الله الا القوم الکافرون» (87 / یوسف). هرچند این آیه در مورد برادران حضرت یوسف علیه السلام است، لیکن تعبیر «انه» اشاره به کبرای کلی و اصل دینی دارد که شامل همه در همه زمانها و مکانها میشود.
شایان ذکر است اساسا «قلمرو احتمالات و امکانات» در این دنیا با «قلمرو امید به تغییرات و تحولات» ملازم و منطبق است. هر میزان امید بیشتر و هرکجا خوشبینی به آینده عمیقتر باشد، تحولات و تغییرات رو به رشد هم بیشتر و رهایی از مشکلات ممکنتر خواهد بود. از سوی دیگر، هرمیزان ناامیدیها (با تصور اینکه امور به پایان رسیده است) بیشتر شود، ممکنها تبدیل به ناممکن میشود و بنیان هرتغییر و تحول بزرگی هم ویران میگردد.
امیدهای بزرگ به تحولات بزرگ و به رهایی از مشکلات بزرگ راهی خواهد بود برای تغییرات بزرگ در عرصۀ جهانی. چنین امیدی مبتنی بر ایمانهای بزرگی است که میتواند در میان مردم بزرگ و یا انسانهای بزرگ ظاهر شود و حرکتها و جسارتهای بزرگ و تطورات تاریخی را در مقیاس جهانی موجب شود. در مقابل، ناامیدیهای بزرگ و یأسهای کبیره نیز عملا اقدامات کلان را ناممکن نموده و راههای دشوار را عملا به راهی محال تبدیل میکند.
تمدنی بودن مسئلۀ «امید» از همینرو حائز اهمیت است که تمدنها همواره در بسترهای بحرانی و در نقطههای بزرگی از دشواریها و سختیها بروز و ظهور پیدا میکنند و اساسا گذر از این دیوارههای ضخیمِ انباشته از ترس و یأس، جز با «ایمان و امید» شدنی نیست. بدینسان، در فرایند تمدن دینی باید بتوان امید را در مقیاس جهانی و در اندیشۀ معطوف به این جهان و مسئلههای دنیوی ایجاد کرده و فرد و جامعه را نسبت به کنشگری در عرصههای تمدنی جسورتر و توانمندتر ساخت.
https://eitaa.com/Habibollah_Babai
⚡️سیگنال های ضعیف تهران به قوی ترین حمله به لبنان
✍ به قلم: سید نیما موسوی
🔹 امروز شاهد سنگین ترین یورش اسراییل به شهرهای لبنان در چند سال اخیر بودیم. حمله به مناطقی چون «بنتجبیل» در جنوب لبنان با حدود ۲۰۰ کشته که عمده آن غیرنظامیان بودند و حملات در جهت تبدیل شمال لبنان به منطقه حائل بود؛ چیزی که در شمال اسراییل از ۱۰ ماه پیش آغاز شد و شاهد افزایش آوارگان شمالی به عمق اسراییل بودیم؛ با این تفاوت که اسراییل این پاسخ را با تلفات بالای غیرنظامیان انجام داد.
🔸 برخلاف پرونده غزه بین امریکا و اسراییل در مورد پرونده لبنان حتی اختلافات حداقلی نیز وجود ندارد؛ چنانچه تیم نظامیان اسراییل برخلاف بخش سیاسی دولت نتانیاهو در طول ماههای اخیر، حزبالله را نسبت به پرونده حماس دارای اولویت میانگاشتند.
🔹 اوج نقطه زنی اسراییل در ترور رهبران ارشد حزبالله نشان از همسویی امنیتی قدرتمند بین اسرایبل و امریکا در مورد لبنان دارد. ضمن اینکه بدلیل ساختار جغرافیایی خاک جنوب لبنان، حزبالله با وجود داشتن تونلهای گسترده فاقد مزیت تونل های متراکم حماس است.
⛔️ در حال حاضر شاهد ضعیف ترین برخورد در سطح دولت ایران با بحران حزبالله هستیم. پرونده لبنان عملا به اولویت دست چندم در دستگاه دیپلماسی ایران تبدیل شدهاست و آخرین نمود آن پیام ضعیف رییسجمهور در نیویورک در قبال بحران لبنان بود. از سوی دیگر راهبرد جنگ کمشدت در بیروت و صبر راهبردی در تهران همانطور که در ماههای پایانی جنگ ایران و عراق به خسارات گسترده انجامید، در صحنه لبنان نیز خسارات زیادی را بر حزبالله وارد کرده است.
🔸معادله تلآویو در برابر ضاحیه نیز عملا تحقق نیافته و خط قرمزهای یکسال پیش حزبالله نیز بیش از پیش در حال تحلیل رفتن است. این درحالیست که کشورهای عربی نیز برخلاف واکنشهای حداقلی در جنگ غزه، در مورد تنازع با حزبالله کمترین واکنشی از خود نشان نمیدهند و چه بسا از آسیب سنگین به قویترین بازوی خارجی ایران نیز خرسند باشند.
✅ سرجمع همه این تحولات شکلگیری خطرناکترین موازنه علیه حزبالله است. همسویی قدرتمند امریکا با اسراییل، خرسندی نسبی اعراب از تضعیف حزبالله، ملاحظات امنیتی دمشق در حال حاضر و نیز پیام ضعف در تهران بویژه در دولت جدید باعث پیچیده شدن بحران می گردد.
💥 مسْلِمْنا (کانال علمیتخصصی مسائل جهان اسلام) در تلگرام، ایتا و واتس اپ:
ʲᵒᶦⁿ↷
➣ @Muslimnair ؛ @muslimnair
ʲᵒᶦⁿ↷
➣https://chat.whatsapp.com/H7nizlXGUrP2CtEK6UrE2J
https://eitaa.com/Habibollah_Babai
نامه مهم سیدحسن خمینی
به سیدحسن نصرالله
بسم الله الرحمن الرحیم
قال الله تبارک و تعالی «و نرید ان نمن علی الذین استضعفوا فی الارض و نجعلهم ائمه و نجعلهم الوارثین»
برادر مجاهد و عزیز سرافراز جناب حجت الاسلام و المسلمین سید حسن نصرالله(دامت برکاته)
سلام علیکم بما صبرتم و نعم عقبی الدار
مجاهدت شما و برادران و خواهران غیور لبنانی در مواجهه با رژیم سفاک صهیونیستی چونان گذشته باعث افتخار هر مسلمان و عزت هر آزاده ای است. شهادت به فرموده امام خمینی، «هنر مردان خداست» و امروز شما عزیزان در مقابل کسانی به هنر ایستادگی و مقاومت آراسته شده اید که نمونه بارز زشت خویی و جنایت اند. کسانی که جز زبان زور نمی فهمند و کمترین حظّی از انسانیت نبرده اند، امروز در پناه حمایت همه جانبه حکومت های غربی و سکوت ننگین دولت های عربی و تماشاگری شرم آور حکومت های شرقی به هر خشونت و جنایتی دست می زنند.
اراده و مقاومت فرزندان حزب الله در لبنان و مجاهدان فلسطین در غزه، امروزه ملاک حقیقت و نماد بی بدیل شرافت و آزادگی است. و راستی آیا زبان و قلم و سلاحی که امروز در بیان حقانیت شما و در دفاع از مظلومیت تان در کام و در غلاف بماند، فردای قیامت سرگشته و سر شکسته نخواهد بود؟!
اینجانب همانند همه فرزندان معنوی خمینی کبیر، در کمال افتخار خدمت شما برادر مجاهد اعلام می دارم که در راه دفاع از کیان اسلام و در مسیر جهاد در مقابل رژیم نامشروع صهیونیستی آماده هر گونه خدمت هستم و مهیای آنم که در هر سنگری که لازم بدانید همراهتان باشم. فافوز معکم فوزا عظیما. ان شاء الله
برادرتان سید حسن خمینی
قم. سه شنبه سوم مهر ماه یک هزار و چهارصد و سه
بیستم ربیع الاول هزار و چهارصد و چهل و شش
https://eitaa.com/Habibollah_Babai
یکی از تفاوتهای لیبرالیسم در غرب با لیبرالیسم در جهان اسلام این است که لیبرالیسم در غرب حداقل ترس و هراس از دیگری را حل میکند؛ ولی لیبرالیسم و لیبرالهای جهان اسلام تازه ترس از دیگری (خصوصا ترس از غرب و امر غربی) را خلق میکنند و بلکه برای ترس و تسلیم در برابر غرب، نظریه میسازند.
https://eitaa.com/Habibollah_Babai
https://virasty.com/Habibollah_Babai/1727387543211955210
🔻بیانیه حزب الله:
بسم الله الرحمن الرحیم
◽️«پس کسانی در راه خدا بجنگند که زندگی دنیا را به آخرت مبادله کنند و هر کس در راه خدا بجنگد و کشته شود یا پیروز شود، پاداش بزرگی به او خواهیم داد.»
خداوند متعال راست گفته است
◽️جناب استاد، سرور مقاومت، بنده صالح، به عنوان شهیدی بزرگ، رهبری شجاع، دلاور، مؤمنی حکیم، بصیر و مؤمن در جوار پروردگار و رضای او حرکت کرده و به قافله جاویدان شهدا پیوسته است. کربلای نورانی در سفر الهی ایمان در رکاب پیامبران و امامان شهید.
جناب سید حسن نصرالله دبیرکل حزب الله لبنان به شهدای بزرگ و جاویدالاثر خود پیوست که قریب به سی سال در راه آنان بود و در این مدت آنان را از پیروزی تا پیروزی رهبری کرد و جانشین سرور و سالار شهیدان مقاومت اسلامی در سال ۱۳۷۱ شد. آزادی لبنان در سال ۲۰۰۰ و تا پیروزی الهی و پایدار در سال ۲۰۰۶ و سایر نبردهای افتخار و رستگاری تا نبرد حمایت و قهرمانی در حمایت از فلسطین، غزه و مردم مظلوم فلسطین.
◽️مصیبت وارده را به صاحب عصر و زمان (رضوان الله تعالی علیه)، ولی امر مسلمین حضرت سید علی خامنه ای (مدظله العالی) سایه اش بلند، مراجع عظام، مجاهدین، مؤمنین، تسلیت عرض می نماییم. به ملت مقاومت، مردم صبور و مجاهد ما، همه ملت اسلام، همه آزادگان و مستضعفان جهان و خانواده محترم و صبور ایشان، به جناب آقای سید حسن نصرالله رضوان، دبیرکل حزب الله لبنان تبریک می گوییم خداوند متعال به او به عنوان شهید راه بیت المقدس و فلسطین تسلیت عرض می نماییم، فرمان امام حسین علیه السلام را برآورده سازد همرزمان شهیدی که در پی یورش خائنانه صهیونیست ها به حومه جنوبی به موکب پاک و مقدس او پیوستند.
◽️رهبری حزب الله به بالاترین، مقدس ترین و گرانقدرترین شهید در سفر پر فداکاری و شهید عهد می بندد که به جهاد خود در مقابله با دشمن، حمایت از غزه و فلسطین و دفاع از لبنان و استوار و شریف آن ادامه دهیم. مردم و به مجاهدان سرافراز و دلاوران پیروز و پیروز مقاومت اسلامی و شما امانت شهید عزیز هستید و شما برادران او هستید که سپر تسخیر ناپذیر او و تاج دلاوری و رستگاری رهبر ما بودید استاد همچنان با اندیشه و روح و خط و رویکرد مقدس خود در میان ماست و در عهد وفاداری و پایبندی به مقاومت و فداکاری تا پیروزی هستید.
شنبه ۲۸/۹/۲۰۲۴
۲۴ ربیع الاول ۱۴۴۶
📢 پیام حضرت آیتالله العظمی خامنهای رهبر انقلاب اسلامی به مناسبت شهادت حجتالاسلام والمسلمین سیدحسن نصرالله دبیرکل شهید حزبالله لبنان
👈 راه و مکتب سید مقاومت ادامه خواهد یافت/ ضربات جبههی مقاومت بر پیکر فرسوده و رو به زوال رژیم صهیونی کوبندهتر خواهد شد
📝 بسم اللّه الرحمن الرحیم
انا للّه و انا الیه راجعون
ملت عزیز ایران
امت بزرگ اسلامی
✏️ مجاهد کبیر، پرچمدار مقاومت در منطقه، عالم بافضیلت دینی، و رهبر مدبر سیاسی، جناب سید حسن نصرالله رضواناللهعلیه، در حوادث دیشب لبنان به فیض شهادت نائل آمد و به ملکوت پرواز کرد. سید عزیز مقاومت پاداش دهها سال جهاد فی سبیل الله و دشواریهای آن را در خلال یک پیکار مقدس دریافت کرد. در حالی شهید شد که سرگرم طرّاحی برای دفاع از مردم بیپناه ضاحیهی بیروت و خانههای ویرانشده و عزیزان پرپرشدهی آنان بود، همچنانکه دهها سال برای دفاع از مردم ستمدیدهی فلسطین و شهر و روستای غصبشده و خانههای تخریبشده و عزیزان قتلعامشدهی آنان طرّاحی و تدبیر و جهاد کرده بود. فیض شهادت پس از اینهمه مجاهدت حق مسلّم او بود.
✏️ دنیای اسلام، شخصیتی باعظمت را؛ و جبههی مقاومت پرچمداری برجسته را، و حزب الله لبنان رهبری کمنظیر را از دست داد، ولی برکات تدبیر و جهاد چند ده سالهی او هرگز از دست نخواهد رفت. اساسی که او در لبنان پایهگذاری کرد و به دیگر مراکز مقاومت، جهت بخشید، با فقدان او نه تنها از میان نخواهد رفت، که به برکت خون او و دیگر شهیدان این حادثه استحکام بیشتر خواهد یافت. ضربات جبههی مقاومت بر پیکر فرسوده و رو به زوال رژیم صهیونی، بحول و قوهی الهی کوبندهتر خواهد شد. ذات پلید رژیم صهیونی در این حادثه، به پیروزی دست نیافته است.
✏️ سیّد مقاومت، یک شخص نبود، یک راه و یک مکتب بود، و این راه همچنان ادامه خواهد یافت. خون شهید سید عباس موسوی بر زمین نماند، خون شهید سید حسن هم بر زمین نخواهد ماند.
✏️ اینجانب به همسر گرامیِ سید عزیز که پیش از او فرزندش سید هادی را نیز در راه خدا داده، و به فرزندان گرامیش و به خانوادههای شهیدان این حادثه و به یکایک افراد حزب الله و به مردم عزیز و مقامات عالیهی لبنان، و به سراسر جبههی مقاومت، و به مجموع امت اسلامی، شهادت نصرالله بزرگ و یاران شهیدش را تبریک و تسلیت عرض میکنم و در ایران اسلامی پنج روز عزای عمومی اعلام مینمایم. خداوند آنان را با اولیائش محشور فرماید.
✏️ والسلام علی عبادالله الصالحین
سید علی خامنهای
۱۴۰۳/۰۷/۰۷
💻 Farsi.Khamenei.ir
نقاشی جدید حسن روحالامین
تقدیم به فرمانده شجاع و مظلوم مقاومت شهید سیّدحسن نصرالله و تمام رزمندگان مجموعه مبارک حزبالله لبنان.
https://eitaa.com/Habibollah_Babai
🔰 پیام حضرت استاد یزدان پناه در پی شهادت دبیر کل حزب الله لبنان
بسم الله الرحمن الرحیم
إنّا لله و إنّا إلیه راجعون
دیروز بزرگ مجاهد مقاومت، رهبر حزبالله، سید حسن نصرالله به یاران و سرداران شهیدش و به سردار سلیمانی پیوست و عهد خود با خدایش را به طور شایسته وفا کرد.
همه خواهند دید شهادتش آزادی قدس عزیز و نابودی کامل رژیم صهیونیستی را سرعت خواهد بخشید. دست خدا بالای همه دستهاست و همه عالم جنود اوست و وعده خدا محقق خواهد شد.
وجودش خار چشم آمریکا و اسرائیل غاصب بود و شهادتش انشاءالله برای این ددمنشان و شروران بسیار دردآورتر خواهد بود.
امروز همانگونه که رهبر کبیر و حکیم انقلاب فرمودند، میبایست همه در کنار مردم لبنان و حزب الله سرافراز بایستند و با تمام وجود با رژیم صهیونیستی خبیث بجنگند. پیام ضعف، امروزه دیگر پذیرفته نیست و جفا به مقاومت و انقلاب اسلامی است.
مردم انقلابی ایران میبایست با تبعیت کامل و موبهمو از فرامین رهبر معظم انقلاب مدّظلّهالعالی در این صحنههای حساس، راه مقاومت و آزادی قدس شریف را بیش از پیش هموار کنند و به وظیفه الهی و شرعی خود عمل نمایند.
شهادت این بزرگ مجاهد حزبالله را خدمت حضرت ولی عصر عجلاللهتعالی فرجهالشریف و رهبر معظم انقلاب و مسلمانان و شیعیان به ویژه شیعیان لبنان تبریک و تسلیت عرض مینماییم و از خداوند عزیز منتقم خواهان انتقامی سخت هستیم که دل همه مومنان را شاد کند و این وقایع را مقدمه ظهور مولایمان امام زمان سلام الله علیه قرار دهد.
إنا إن شاء الله به لاحقون
سید یدالله یزدان پناه
۱۴۰۳.۷.۷ / ۲۴ ربیع الاول ۱۴۴۶ شنبه
https://eitaa.com/nasimehekmat
«دولت ترس»
مدتهاست عمیقا از ترس میترسم، نه ترس فردی، بلکه ترسی بزرگ که ما را از حرکتهای بزرگ بازمیدارد. این گونه از ترس را باید از جمله رذیلتهای کلان و فراگیر (شاخصهای ضد تمدنی) تلقی کرد. البته میدانم علمای اخلاق و جامعهشناسان اخلاق کمتر به این موضوع پرداختهاند.
ممکن است فرهنگ ترس در یک جامعه زمینههای تاریخی در گذشتۀ یک ملت داشته باشد، و البته ممکن هم است این گونه از فرهنگِ فرومایه، زمینههای نو و مدرنی در زندگی مسلمانان داشته باشد. شاید برای بسیاری عجیب و غریب باشد که بگویم ما مسلمانان و خاصا ایرانیان در تقلید از غرب، رویههای معکوسی را طیّ کردهایم، مثلا از لیبرال دموکراسی تقلید کردهایم ولی شکل معکوسی از آن را در جامعه رواج دادهایم (نه تنها نقطههای مثبت از آن را خواسته یا ناخواسته به ایران نیاوردهایم، بلکه از آن یک پدیدۀ ناهنجار اجتماعی ساختهایم و معایب آن را عامدا دوچندان کردهایم). لیبرالیسم در غرب راهی بوده برای کنترل جنگ و خشونت و برطرف کردن ترس از دیگری (بگذریم از میزان توفیق آن در غرب)، در حالی که همان لیبرالیسم در ایران راهی شده برای ترسیدن، برای تسلیم، و برای توجیه تجاوزات دشمن و در نتیجه گسترش جنگ و خشونت.
علاوه بر ریشههای تاریخی و عوامل مدرن در توسعه فرهنگ ترس در میان مسلمانان، باید به عامل «دولت ترس» در تهی شدن از فضیلتهای اجتماعی نیز تأکید کرد. دولت ترس فقط محدود و منحصر به دولتهای ترس در کشورهای وابستۀ عربی و غیرعربی نیست، بلکه مصادیق این دولت را میتوان در برخی از دولتهای بعد از انقلاب نیز بوضوح مشاهده کرد. جمهوری اسلامی عملا نتوانسته است فضیلتهای اخلاقی ـ سیاسیِ خود را بین همه دولتمردانش پیاده کند؛ البته حاکمیت در ایران و ساختارهای قانونی آن تلاش کرده است که استقلال، شجاعت و برخی دیگر از فضیلتهای بزرگ را در قوانین بالادستی منظور نماید، لیکن فقدان تناسب میان دولتمردان ضعیف از یک سو و فضیلتهای بزرگ از سوی دیگر، نوعی از عدم توازن بین باید و هست، و بین گفتار و کردار سیاسیون را باعث گردیده و هزینههای سنگینی را برای اعتبار ایرانی ـ اسلامی بوجود آورده است.
https://eitaa.com/Habibollah_Babai
قاعدهٔ «تناسب» در قرآن میگوید حرکتهای بزرگ و رخدادهای تاریخساز، مسبوق است به فقدانهای بزرگ و محرومیتهای دردآور.
این قاعده در قرآن را میتوان برای مثال در تناسب بین «اضطرار و اجابت» و در تناسب میان «استضعاف و منّت الهی» پی گرفت.
https://eitaa.com/Habibollah_Babai
https://virasty.com/Habibollah_Babai/1727680353828010136
خبط بزرگی است اگر کسی «رنج آمده از نداشتن» را با «رنج برخاسته از داشتنها» یکسان بپندارد.
درد شهادت نه فقط در اسلام و بلکه در ادیان مختلف، دردی از جنس زایش است، زایش جامعهای باردار (تعبیر هانس بالتازار Hans Balthasar) که در آستانهٔ تغییر و تحول است.
https://eitaa.com/Habibollah_Babai
https://virasty.com/Habibollah_Babai/1727713069930981790
«راز مانایی جنبش از اخوان تا حزب الله»
🔸ایده کلانی که همه جنبش های اسلامی معاصر در آن اشتراک نظر دارند؛ «مرجعیت نص دینی در عرصه های سیاسی-احتماعی» به لحاظ ایجابی و «مقاومت در برابر سلطه غرب در جهان اسلام» به لحاظ سلبی است؛ ایده ای که به رغم تنوع، جنبش های شیعی، سنی و زیدی معاصر حامل آن بوده اند.
🔹 وقتی ایتالیایی ها «عمر مختار» رهبر مبارزان لیبیایی را به شهادت رساندند، هرگز فکر نمی کردند او به مهم ترین نماد مقاومت در آن کشور برای مقابله با هر ظلمی در آینده تبدیل شود چون او حامل ایده ای بود که متوقف بر حضورش نبود.
🔸 یا وقتی حسن البنا در 22 سالگی بزرگترین جنبش اسلامی«اخوان المسلمین» را پایه گذاری کرد کسی شهادتش در 1949را پایان اخوان تلقی نکرد بلکه در نگاه پیروانش، رجل قرن العشرین شناخته شد و حضور معنایی ایده اش هنوز بر روح روان هر اخوانی سلطه دارد.
🔹یا وقتی در سال 2004شهید حسین الحوثی با آن کاریزمای منحصر به فرد، رهبری را به برادر جوانش عبدالملک واگذار کرد، نه تنها به افول جنبش منجر نشد، که جنبش کمتر از دو دهه ضریب تاثیر غیر قابل تصوری یافت.
🔸 یا طبیعی جلوه مینمود با شهادت سید عباس موسوی در سال 1992،جوانی 32 ساله که بنام سید حسن نصرالله به رهبری جنبش حزب الله رسیده هم پس از مدتی با افزایش ضریب جنبش از سطح محلی به ملی و منطقه ای با شهادت سرنوشتش رقم زده شود، همانگونه که با شهادت شیخ احمد یاسین نیر شهید رنتیسی ادامه دهنده او در حماس شد و با شهادت هنیه نیز باید انتظار شهادت سنوار را داشت.
🔹خلاصه اینکه سرنوشت عام رهبران جنبش های اسلامی معاصر با شهادت رقم خورده اما مسیر جنبش ها تداوم داشته است لذا با وجود اهمیت نقش رهبران، باید پذیرفت که آنها علت العلل مانایی جنبش نبودند.بلکه دلیل مانایی جنبش های اسلامی از جمله حزبالله را باید در ایده ایجابی و سلبی که حمل می کنند، دنبال کرد. ایده ای که مهم ترین مولفه هویت بخش تعداد زیادی از مسلمان معاصر بوده است و با همه سختی شهادت رهبران، نباید علت العلل مانایی جنبش (ایده) به حاشیه رود.
#سید_حسن_نصرالله
#مقاومت
#جنبش_اسلامی
🔻منظاری ایرانی؛منظری عربی
@Arabworld2023
https://eitaa.com/joinchat/917045908C8d9086eed1
💢 گردهمایی دانش آموختگان و دانشجویان گروه تاریخ دانشگاه باقرالعلوم (ع)
🔸با ارائه گزارش سفر علمی گروه تاریخ به ازبکستان
👥 ارائه دهندگان:
🔘دکتر سید هادی ساجدی
🔘دکتر زهرا روح اللهی امیری
🔘آقای مهدی حسینی
🔘دکتر حامد قرائتی
🔘دکتر محسن الویری
🔘دکتر حبیب الله بابایی
💎پنجشنبه 12 مهرماه
⏰ ساعت 9 الی 12
🏢 دانشگاه باقرالعلوم ع، طبقه همکف، تالار امام حسین(ع)
لینک برخط: http://dte.bz/res1
https://eitaa.com/Habibollah_Babai
—•—•—•—•—•—•—•—•—•—
🆔 @BouNews
🌐 http://www.bou.ac.ir
—•—•—•—•—•—•—•—•—•—
هدایت شده از همشناسی(تعارف) فرهنگی الگوی ارتباطات میان فرهنگی
🔻جمعه؛ آغاز پیروزیِ «رعب شهادتطلبانه» بر «جنون تکنولوژیک»
🔸طوفانالاقصی به تعبیر رهبری، جبهه مقاومت و جبهه استکبار را وارد وضعیت «مرگ و زندگی» کرد. «عملیات شهادتطلبانهی زمینی» بود که حیثیت نظامی و اطلاعاتی صهیونیستها را بر باد داد. اسرائیل تلاش کرد با کشتار مردم غزه از هوا و جنگ با حماس در زمین، به زندگی برگردد اما کافی نبود.
🔹پس به توانمندیهای تکنولوژیک خودش و امریکا و ناتو تکیه کرد و موج وحشت در لبنان به راه انداخت. از انفجار پیجرها و زخمیکردن چند هزار افسر حزبالله در یک روز تا زدن نوکنیزه و رأسالحربهی مقاومت سید حسن نصرالله با ۸۵ بمب سنگرشکن در چند دقیقه. مسئول اسرائیلی گفت: پیام این عملیات آن است که اسرائیل دیوانه شده. اسم عملیاتش را «نظم جدید» اعلام کرد تا بگوید با این دیوانگیِ فناورانه میخواهد کل وضعیت را تغییر دهد.
🔸جبهه دشمن میخواست «جنون تکنولوژیک» خودش را به رخ بکشد و ورق را برگرداند و روحیه غاصبان را زنده کند و اراده مقاومت را بشکند. کار به جایی رسید که بالاخره بعد از مدتها، نتانیاهو به صدر نظرسنجیها در اسرائیل برگشت و رهبر مخالفان سیاسیش، از او حمایت کرد.
🔹 ایران، وعدهی صادق۲ را در چشم اسرائیل فرو کرد تا سرمستی دشمن، به هشیاری تبدیل شود اما این ضربه، همهی راهحل نیست. به کار بردن امکانات عادی و مادّی در برابر دشمنی که اگر امکاناتی بیش از ما نداشته باشد، قطعاً از ما کمتر ندارد، نمیتواند او را در «جنگ ارادهها» متوقف کند و دیوانه را به زنجیر بکشد.
🔸 مادیگرایان فقط موقعی دست از وحشیگری میکشند که خطر قطع ارتباط با معشوقشان یعنی «دنیا» را حس کنند و در معرض مرگ قرار بگیرند. «شهادتطلبی» و آمادگی درافتادن با دشمن تا سرحدّ مرگ، وقتی از یک حالت فردی به یک خصلت جمعی و سازمانی تبدیل شود، بدجور ترمز اهلدنیا را میکشد.
🔹پس درست در شرایطی که امکان افزایش چندپلهایِ تنش در قلب تهران میرفت و نیمنگاه اسرائیل به عملیات در انتهای «خیابان کشوردوست» در بیانیههای رسمیشان هم دیده میشد، سیّد علی خامنهای با سینهای ستبر، دیدار رسمی برگزار کرد و خود را در معرض قرار داد.
🔸درست مثل پیامی که پس از پذیرش قطعنامه در ۶۷/۵/۲ و در مقابله با تجاوز صدام نوشت و به سوی جبههها رهسپار شد: «اینجانب با درک عمیق از اهمّیّت زمان... تن و جان ناقابل خود را به جبههی حق برده، در معرض تکلیف و قضای الهی میگذارم و از شما [ائمه جمعهی سراسر کشور] نیز همراهی و همگامی میطلبم. من کان فی الله باذلا مهجته و موطنا علی لقاء الله نفسه فلیرحل و یلحق.» و موجی از حضور ائمه جمعه و مردم در جبهه را به راه انداخت که مسئولین حتی به فکر ردّ قطعنامه و ادامه جنگ افتادند.
🔹 امروز هم سیّد علی خامنهای کارزار نمازجمعه را به راه انداخته و خودش جلو افتاده و مردم را دعوت کرده تا شجاعت چهارشنبهاش، این بار در قد و قوارهی «یک ملّت» و در مقیاس چندمیلیونی به نمایش گذاشته شود و «رعب شهادتطلبانه» در برابر «جنون تکنولوژیک» به حداکثر برسد و معلوم شود کدام طرف دعوا زودتر کنار میکشد.
🔸صاحب «بحار الانوار» در تفسیر «ساُلقی فی قلوب الذین کفرو الرعب» میگوید رعب و ترسی که خدا در دل کفار میاندازد، همان «وحشت از اولیاء الهی» است. جمعه هر شخص و گروهی که برای رعب دشمن، پا به میدان «ابراز شهادتطلبیِ دستهجمعی» بگذارد و به مصلای تهران برود، میتواند از «اولیاء الهی» قرار بگیرد.
🔹از همین لحظه، هر مسجد فعال و هر هیأت پرمخاطب و هر عالم مردمی و هر عنصر پرطرفدار ورزشی و هنری و صنفی و... میتواند سردستهی یک جمع شود و به سمت تهران حرکت کند و مصلّای آن را میلیونی در آغوش بگیرد و حتی بعد از نماز، راهپیمایی و زنجیره انسانی تا بیت رهبری ایجاد کند.
🔸 خوب گوش کنید! صدای رجزهای علی است که میآید:
«هوشیار باشید که شیطان حزبش را گرد آورده، و سوار و پیاده اش را فرا خوانده [ولی] بصیرتم همراه من است. نه اشتباه میکنم و نه کسی مرا به اشتباه انداخته. به خدا قسم حوضی از جنگ برایشان پُر کنم که آبکِش آن جز خودم نباشد، نه بتوانند از آن بیرون بیایند و نه بتوانند به آن برگردند.. کوهها فرو میریزند اما تو پابرجا باش. دندان بر دندان بفشار. سر خود را به خداوند بسپار. قدمهایت را بر زمین میخکوب کن. دیده به آخر لشگر دشمن بینداز. به وقت حمله چشم فروگیر و یقین کن که پیـروزی از جانب خدای سـبحان است.»
🖌 حسینیه اندیشه
@makshufat
نشست
«نصرٌ مِن الله و آیندهٔ مقاومت»
با حضور اساتید
۱. یوسف ناصری (رئیس مجلس ادیان عراق)
۲. طلال عتریسی (جامعة المعارف، بیروت)
۳. فوزی العلوی (دانشگاه زیتونه، تونس)
۴. محمدعلی میرزایی (جامعة المصطفی، ایران)
۵. حبیب الله بابایی(پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، ایران)
۶. مختار شیخ حسینی (پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، ایران)
دبیر علمی: مصطفی خرم آبادی
روز یکشنبه، تاریخ ۱۵ مهر ماه
ساعت ۹ تا ۱۲ به وقت ایران
لینک حضور
dte.bz/scscenter
پژوهشکده علوم و اندیشه سیاسی
پژوهشکده مطالعات تمدنی و اجتماعی
در پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی
https://eitaa.com/Habibollah_Babai
https://eitaa.com/joinchat/917045908C8d9086eed1
«شهیدان سَر»
گذشتهٔ تاریخی اسلام خصوصا تاریخ تشیع، مشحون است از شهدای بزرگ و رهبران کشته شدهای که میتوان از آنها به «شهدای سَر» یا «سران شهید» تعبیر کرد. شهدای سَر را هم میتوان در شهادت ائمه معصومین ع مشاهده کرد که همچون رأس اسلام و رأس جامعه اسلامی به شهادت رسیدهاند، و هم میتوان در شهادت بسیاری از رهبران قیامهای بعد از کربلا همچون قیام توابین، قیام مختار، قیامهای زیدیه، واقعهٔ فخ و نیز نفس زکیه دید.
رهبران شهید، سربداران و سربهنیزههایی بودهاند که نه رأس یک فرد، بلکه در واقع رأس یک جنبش بودهاند. به رغم این، قطعِ این قبیل از سرها و کشتهشدنِ سیدالشهداهای بسیار در دورههای تاریخی اسلام، هرگز موجب توقف جنبشهای خونین در برابر نظام ظلم و ستم نگردید.
اکنون باید دید که چگونه جنبشهای خونینِ بیسر ادامه یافته و بلکه حیاتی شورانگیزتر پیدا کردهاند؟ در پاسخ به این سئوال دو نکتهٔ الهیاتی مهم به نظر میرسد:
نخست اینکه بقای جنبشهای اسلامی و شیعی بعد از شهادت رهبران را باید در ریشههای عقلی و ایمانی و مهمتر در معنای زندگی و ماهیت مرگ در شیعه جستجو کرد. در جنبشهای خونین شیعه اساسا مرگ در راه خدا و «شهادت فی سبیل الله» نه پایان بلکه آغاز، و نه فقط گذار به دنیای واپسین بلکه شروعی نو در همین دنیای کنونی است. به تعبیر کیرکگارد «پادشاهان وقتی میمیرند کارشان تمام می شود، ولی شهدا وقتی می میرند کارشان تازه آغاز می شود.» از این منظر هر میزان شهید بزرگتر و شهادت حماسیتر و حتی دردناکتر میشود، کارکرد اینجهانی آن عمیقتر، وسیعتر و ماندگارتر میشود (ببینید آیه «اضطرار» و «استضعاف» را در قرآن).
ازاین رو، برخی از محققان تمدنی در صورتبندی یک تمدن، نه فقط زندگیِ شخصیتها را مهم میدانند، بلکه بر گونۀ مرگ آنها (مثل سقراط و عیسی مسیح و حسین بن علی) در تحولات انسانی و تمدنی تأکید میورزند. از این نظر هر شخصیتی نمیتواند نقش تحولگریهای بزرگ را بازی کند، بلکه شخصیتهایی میتوانند تأثیرات بنیادین در پروسۀ تمدنها بجا بگذارند که نه فقط با حیات خود بلکه با نحوۀ مؤثراز مرگِ خود در زندگی و حیات اجتماعی اثری برجا بگذارند.
حال چرا شهادت ابرمردان، بیش از آنکه موجب شکست جنبشهای مقاومت بشود، خود موجب قیام و قیامت میشود و رهبران جدیدی را برای معرکه خلق میکند؟
یکی از ریشههای تجلی و ظهور سران جدید و رهبران جوان، عنصر الگوسازی در شهادت است. اساسا شهید بعد از شهادت تبدیل به یک الگو و بلکه یک آرزو میشود. آنگاه که شهید تبدیل به الگو و آرزو میشود، ارادههای جدیدی در سطح رهبری در جهان اسلام فعال میشوند و انگیزههای بزرگی برای اقدامات بزرگ شکل میگیرند.
آرزوی شهادت، طلب شهادت، تمنای شهادت و اراده برای شهید شدن، نه تنها رهبران جدیدی را خلق میکند بلکه فلسفه شورانگیزی از مرگ و زندگی برای شهادت طلبان ارائه مینماید. شهید شیخ حسین معن (از شاگردان شهید صدر و از رهبران حزب الدعوه عراق) شعاری داشته است که «المستمیت لا یموت» نمی میرد آنکه در پی مرگ می رود). شیخ محمد مهدی شمس الدین در سخن از مرگ فی سبیل الله به ارادۀ مرگ در راه خدا تأکید می کند و چنین اراده ای را برای هر یک از اعضای امت اسلام لازم می شمارد. شیخ محمد مهدی آصفی نیز در بحث از شهادت، از تمنای شهادت سخن می گوید و چنین تمنای قلبی را در شکل گیری عزت و اقتدار اسلام مهم و سازنده می داند.
حال به نظر میرسد فرهنگ استماته و به استقبال مرگ رفتن، حیات، عزت، و بلکه شرافت را برای امت مقاومت باعث میشود و زمینههای فنا و زوال را در هر شرایطی از پایه ویران میکند.
نکته دوم اینکه در الهیات مقاومت، مقاومت نه در ظاهر بلکه در باطن رخ میدهد، و مقاومت نه از ماده بلکه از روح انسان برمیخیزد. در این رویکرد، مقاومت از جنس «ایمان در معرکه» است. منظور از ایمان در معرکه، نه فقط جداییناپذیری ایمان از عمل، بلکه تأثیر ایمان در ایجاد امواج خروشان زندگی و حرکتهای پرشتاب در آن است. از فحوای چنین ایمانی (خاصا ایمان به غیب و ایمان به مددهای غیبی) نوعی از «امید ایمانی» در برابر «امید سکولار» ظاهر میگردد. امیدِ سکولار همان امید به اینجا و اکنون (که در ادبیات فلسفی میتوان آن را «امید وهمی» تلقی کرد) است که در برابر امید ایمانی و اسلامی یا امید به افقهای بزرگ و دوردست (در ادبیات فلسفی میتوان آن را «امید عقلی» قلمداد کرد) میباشد.
امید ایمانی و توجه به دوردستها در آیندۀ جهان و جهان واپسین، موجب گردیده است که جنبشهای مقاومت از حوادث کوتاه مدت و خلاءهای اینجایی و اکنونی دچار یأس نشوند، و در وضعیت یأس و ناامیدی در رخدادهای زمانه، همچنان به آیندههای اینجهانی و آنجهانی خوشبین، فعال، و کوشا بمانند.
https://eitaa.com/Habibollah_Babai
1_13990521590.pdf
419.1K
مقالهٔ
«نظم اخلاقی» پایه در «نظم تمدنی»
(بازخوانی نظریهٔ مارشال هاجسن)
پژوهشنامهٔ انتقادی متون و برنامههای علوم انسانی
پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی
https://eitaa.com/Habibollah_Babai
نشست دوم
«آیندهٔ مقاومت»
با حضور اساتید
۱. شیخ شفیق جرادی (اندیشمند لبنانی)
۲. ادریس هانی (اندیشمند مراکشی)
دبیر علمی: مصطفی خرم آبادی
روز یکشنبه، تاریخ ۲۲ مهر ماه
ساعت ۱۶ تا ۱۸ به وقت ایران
لینک حضور
dte.bz/scscenter
https://eitaa.com/Habibollah_Babai
https://eitaa.com/joinchat/917045908C8d9086eed1
کم حجم نجفی.mp3
13.64M
🔶 تمدنسازی از مسیر مقاومت
👤دکتر موسی نجفی
ریشه دوگانههای اندیشهای در غرب و شرق 01:30
اندیشه ترقی 04:34
دوگانهها غالبا در تقابل هم نیستند 05:45
آیا مقاومت را میتوان ذیل علوم سیاسی دانست؟ 15:20
دوگانه ترقی و تعالی 20:35
بزک رسانهای اسرائیل برای مقابله با جنایاتش 28:22
خودآگاهی دانشجویان آمریکایی و اروپایی 36:20
کمک فروپاشی مارکسیست به آگاهی غرب 37:53
آیا بازسازی سنتهای گذشته قابل استفاده است؟ 44:40
جایگاه ما و تمدن غرب در تمدن نوین اسلامی 46:35
تقابل روح متعالی مقاومت با اندیشه ترقی 51:30
#مقاومت
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
💢 آمنا | سامانه تمدن اسلامی
🌐http://amena.bou.ac.ir
📲https://eitaa.com/AmenaNews
https://eitaa.com/Habibollah_Babai
🔹۱-جهت کمک نقدی به مردم مظلوم فلسطین و لبنان از طریق زیر می توانید اقدام کنید؛
شماره کارت: 6037998200000007
شماره شبا: Ir320210000001000160000526
کد دستوری: #14*
پرداخت مستقیم در KHAMENEI.IR
🔸۲- برای اهدای طلا و جواهرات ارسال عدد ٢ به 3000222
🔹۳- برای سرپرستی از خانواده های آواره لبنانی و فلسطینی ارسال عدد ۳ به 3000222
@irane_hamdel
https://eitaa.com/Habibollah_Babai
🔹پیام رهبر انقلاب اسلامی در پی شهادت مجاهد قهرمان، فرمانده «یحیی السنوار»
📣 حضرت آیتالله خامنهای رهبر انقلاب اسلامی در پیامی خطاب به ملتهای مسلمان و جوانان غیور منطقه با تجلیل از مجاهد قهرمان، فرمانده «یحیی السنوار» تأکید کردند: جبهه مقاومت همانگونه که قبلاً با شهادت برجستگان خود از پیشروی باز نماند، با شهادت سنوار هم کمترین توقفی نخواهد داشت باذنالله. حماس زنده است و زنده خواهد ماند.
👇متن پیام رهبر انقلاب اسلامی به این شرح است:
🔹️بسم الله الرّحمن الرّحیم
✏️ ملّتهای مسلمان! جوانان غیور منطقه!
مجاهد قهرمان، فرمانده یحیی السّنوار، به یاران شهیدش پیوست.
✏️ او چهرهی درخشان مقاومت و مجاهدت بود؛ با عزم پولادین در برابر دشمن ظالم و متجاوز ایستاد؛ با تدبیر و شجاعت به او سیلی زد؛ ضربهی جبرانناپذیر هفتم اکتبر را در تاریخ این منطقه به یادگار گذاشت؛ و آنگاه با عزّت و سربلندی به معراج شهیدان پرواز کرد..
✏️ کسی چون او که عمری را به مبارزه با دشمن غاصب و ظالم گذرانده است، سرانجامی جز شهادت شایستهی او نیست. فقدان او برای جبههی مقاومت البتّه دردناک است، ولی این جبهه با شهادت برجستگانی چون شیخ احمد یاسین، فتحی شقاقی، رنتیسی و اسماعیل هنیّه از پیشروی باز نماند، و با شهادت سنوار هم کمترین توقّفی نخواهد داشت؛ باذن الله. حماس زنده است و زنده خواهد ماند.
✏️ ما چون همیشه، در کنار مجاهدان و مبارزان بااخلاص خواهیم ماند؛ بتوفیق من الله و عونه.
✏️ اینجانب شهادت برادرمان یحیی السّنوار را به خاندانش، به همرزمانش، و به همهی دلبستگان جهاد فیسبیلالله تبریک، و فقدانش را تسلیت میگویم.
✏️ والسّلام علی عباد الله الصّالحین
✍ سیّدعلی خامنهای؛ ۱۴۰۳/۷/۲۸
khl.ink/f/57913
📣رشته کارشناسی ارشد «مطالعات عدالت اجتماعی» برای اولین بار در کشور طراحی و تصویب شد.
🔹رشته «مطالعات عدالت اجتماعی» در مقطع کارشناسی ارشد برای اولین بار در ایران در کارگروه عدالت میز مسائل اجتماعی دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم توسط جمعی از عدالت پژوهان طراحی و در وزارت علوم به تصویب رسید.
🔸پس از بیانات مقام معظم رهبری در دومین نشست راهبردی در اردیبهشت سال ۹۰ و تأکید معظم له بر تدوین رشته عدالت و همچنین نیاز شدید مجامع علمی حوزوی و دانشگاهی به این رشته، کارگروه عدالت دفتر تبلیغات و دانشگاه باقر العلوم علیه السلام این مهم را در دستور کار خود قرار دادند و پس از یک کار تیمی عدالت پژوهانه، رشته کارشناسی ارشد مطالعات عدالت اجتماعی در ۳۲ واحد با سرفصل هایی مانند نظریه های عدالت اسلامی، نظریه های عدالت غربی، چیستی عدالت، مفاهیم عدالت، مبانی عدالت، جنبش های عدالت خواهی، سیاست های رفاهی، جامعه شناسی طبقه و .... به تصویب رسید.
🔹رشته عدالت اجتماعی می تواند افراد مستعد و علاقمند به مسأله عدالت را برای کنشگری نظری و عملی در حل مسأله عدالت اجتماعی آماده کند.
@ahmad_olyaei
https://eitaa.com/Habibollah_Babai
مدرنیتهٔ پادشاهان، مدرنیتهٔ بردگان
تسلط امپریالیسم بر دستاوردهای تمدن باعث تحمیل استعمار با تمام سطوح و شکلهای آن بر کشورهای جنوبی شده است. از آن پس، پرسش از مدرنیته تنها بهصورت نظری گشوده مانده، همانطور که لیبرالیسم و سرمایهداری و دموکراسی بهصورت نظری گشوده ماندهاند، اما عملاً ذیل تقسیم کار بین مرکز و حاشیه عمل میکنند.
در این دوگانگی تعیینکنندهٔ جهانی، هر چیزی از جمله نهادهای بینالمللی، این دوگانگی را تقویت میکند، حتی حل و فصل منازعات بینالمللی طبق این الگوی دوگانه انجام میشود.
در این زمینه، به نظر بسیار ضروری است که دوگانهٔ دیالکتیکی بین مدرنیتهٔ پادشاهان و مدرنیتهٔ بردگان را مطرح کرد. این موضوع ما را در عمق مفهوم مبارزه، چه تمدنی و چه طبقاتی، قرار میدهد، چرا که مرکز مسلط نقش کنترل و تسلط بر چرخه اقتصادی جهانی و ثروتهای ملل را برعهده دارد و در نتیجه سقف معین و قواعد خاصی برای توسعه در افق وابستگی تعیین میکند.
این امر مستلزم تنظیم سقف حاکمیت آن در دوران نئوکولونیالی و نئومحافظهکاری است و طرحهای آن به سیاستهای نظارتی سیستماتیک صندوق بینالمللی پول و بانک جهانی و گاهی نظارت و فشار مستقیم کشورها واگذار میشود.
مدرنیتهای که برای جهان سوم در دسترس قرار گرفته، به کشورهای غیرغربی فضایی برای رقابت میدهد ولی در داخل سیستمِ وابسته، یعنی تقسیم شانسها و رتبهها در داخل سیستم حاشیهای و فرعی که نقش آن به عنوان مکمل اقتصادهای مرکزی (اروپایی و آمریکایی) در نظر گرفته شده است.
همانطور که در مرکز، درجات اقتدار و تسلط وجود دارد، در حاشیه نیز این امکان وجود دارد (بردگان خانگی از امتیازاتی برخوردارند که بردگان مزرعه فاقد آنند). حتی در خود مرکز نیز سلسله مراتب و امتیازات متنوعی وجود دارد.
مرکز سعی میکند امتیازات مدرنیتهٔ برتر را انحصاری کند و تهدید وقتی محقق میشود که یکی از کشورهای حاشیه بخواهد به سمت مرکز پیشروی کند و از محدوده مجاز برای توسعه جنوب عبور کند. در اینجا، مبارزه برای مرکز مدرنیته است نه مدرنیته به معنایی که در دسترس هست. تقسیم کار امپریالیستی اجازه خروج از مدرنیته را نمیدهد، بلکه تلاش میکند نیازهای امپریالیستی برای ورود جهان به چرخه استثمار مدرن همواره بهروز شوند و البته این مستلزم آن است که حاشیه مدرن باشد با شرایط وابستگی.
بدینسان مسئله مدرنیته سوالی ساده و تکسویه نیست و تلاش برای مدرنسازی کشورهای حاشیهای لزوماً ملل جهان سوم را از عقبماندگی رها نمیکند.
امپریالیسم به بازسازی ذهن بشر از طریق جنگی علیه معنا میپردازد و سعی میکند نظریههای بنیادی را تخریب کند. این تفکیک نژادی مرکز و حاشیه، میکوشد شرایطی بر فکر ساکنان جنوب تحمیل کند تا شیوه استنتاج آنها دگرگون شود. هدف از پیامهای ضمنی در جنگهای نسلکشی و سکوت مطلق نظام بینالمللی این است که انسان جنوب را قانع کنند که در نیروی منطق چیز مشترکی وجود ندارد و تعیینکننده، منطق قدرت و غالب بودن است.
امپریالیسم با این بینظمی خشونتآمیز معنای مشترک را نابود کرده و مغزها را به مغز اربابان و مغز بردگان تقسیم میکند. بنابراین، انسان جنوب نباید به شیوه انسان مرکز بیاندیشد زیرا یکی مربوط به سلطه است و دیگری به تسلیم.
این نبرد که مشخصهای داروینی دارد، مسئله مدرنیته را در چارچوب یک سیستم ستمگرانه مطرح میسازد که به نظر غیر بیطرف و غیرقابل دسترس خارج از تأیید سلطه نیست. به نظر میرسد جنگهای آینده هدفی آموزشی دارند و میخواهند طبیعت بشری را در حاشیه بازسازی کنند. این نوع تفکر که جنوب با فشار و جنگهای تحمیلی به آن میپردازد، ایده کلاسیک برابری و مشترکات انسانی را نقض میکند. امپریالیسم از طبیعت و ذهن بشر میترسد حتی زمانی که در فروپاشی تمدنی است اما امروز در پی تفکیک نژادی در سطح تفکر است، و این همان چیزی است که توطئه امپریالیستی علیه ذهن بشری نامیده میشود.
گزیدهای از یادداشت ادریس هانی
https://eitaa.com/Habibollah_Babai