🔴در سوریه چه خبر است؟
🔻در روزهای اخیر آمریکا تلاش ویژهای جهت تصاعد تنش در سوریه دارد. واشینگتن به دنبال ایجاد جنگی در استان دیرالزور است که طی آن نیروهای قسد و برخی قبایل عرب منطقه (احتمالا در قالب جیشالحر) به مواضع متحدین در غرب فرات با محوریت البوکمال یورش برند و احتمالا در مرحله بعد یا همزمان از سمت التنف و اردن پیشروی به سمت البوکمال صورت گیرد و مرز از دو سمت قیچی شود. همچنین اقدامات درونی با محوریت برخی دروزیها در استان سویدا اجرا شود تا منطقه حائل ادعایی مشابه شمال سوریه شکل بگیرد. (برخی گزارشهای قابل تامل نیز از تجمیع آمریکا در اردن وجود دارد).
🔻در سمتی دیگر اما آمریکا به واسطه قطر با گروههای تروریستی مستقر در ادلب و لاذقیه ارتباط گرفته و آنها را تحریک به حمله به عمق مواضع جیش سوری در حماه و لاذقیه و البته حملات ایذایی و چه بسا گسترده برای بهم زدن تمرکز مقاومت از شرق به شمال سوریه میکند که این طرح با گسیل نیرو به منطقه و درهم کوبیدن زیرساختهای تروریستها توسط جنگندهها و توپخانه متحدین برهم خورده است.
🔻از سوی دیگر علاوه بر آماده باش نیروهای مقاومت و ارتش سوری در دیرالزور و تقویت مواضع و حتی اعزام تجهیزات به سوریه، روز گذشته سرلشکر علی محمود عباس وزیر دفاع سوریه و معاون سرلشکر ماهر اسد، فرمانده لشکر چهارم به دیرالزور رفتند تا آخرین شرایط را ارزیابی کنند.
📍البوکمال قلبِ پل منطقهای جمهوری اسلامی ایران است و هرگونه درگیری در این منطقه لزوم تنبیه سخت نظامیان آمریکایی را میطلبد. یک #ضربه_سخت میتواند طرحهای حریف را در نطفه خفه کند.
@Muhallel
✅تحلیل علیاکبر ولایتی از اقدامات اخیر روسیه و ترکیه
🔸برخی از دوستان ما همچون روسیه به همان چالهای افتادهاند که چندی پیش چین به درون آن افتاد. یعنی گمان میکنند که با تأیید چنین ادعای نامربوطی روابط اقتصادی خوبی در آینده با امارات خواهند داشت. به نظر میرسد این اقدام روسیه نیز از نوع بعضی از سادگیهایی است که بعضاً از روسها دیده شده است. علی الخصوص در نقاطی از منطقه که آشنایی و شناخت عمیقی بین روسیه و آن کشورها وجود ندارد.
🔸برخی از کشورهای منطقه که عضو ناتو هستند و وصف تغییر مواضع آنها نگاشته شد، به تصور استحکام روابطشان با ناتو، عصاکش ناتو و در رأس آن امریکا شدند و ممکن است در آینده میان روسیه، ایران و چین به عنوان متحدین سهگانهای که امروزه بزرگترین مجموعۀ قدرت آسیا هستند، موانع و تزاحماتی ایجاد کنند که البته این موضوع با هوشیاری راهبردی رهبران این کشورها مواجه خواهد شد.
@Muhallel
مُحَلِّل
@Muhallel
🔹هر چند این دو مقایسه غلط است، اما باید توجه کرد که این صحبتهای متقابل نیز وجود دارند. سال گذشته نیز نماینده روسیه در شورای امنیت حملات ایران به کردستان عراق را محکوم کرد و تهران در پاسخ نیز باز هم از کریمه حمایت کرد! این عبارت "پشت ما را خالی کرد" و "ما را فروخت" دقیقا عین همان عبارت "ایران را دور زدنند" و "ایران را از سوریه اخراج کردند" است. تقریبا ماهی نیست که این عبارات گفته نشود و در آخر نیز شاهد اتفاق خاصی نیستیم.
🔹در روابط ما با روسیه در حوزه امنیتی و نظامی سطح روابط بسیار بیشتر از چیزی است که برخی تصور میکنند و اکنون نیز علنی شده است اما نکته اینجاست که برخی موضعگیریها الزاما بر روی سطح روابط مثلا نظامی تاثیر نمیگذارد هر چند میتوان این بحث را مطرح کرد که اتفاقا ما باید با استفاده از همین اهرمهایمان روسیه را با خود همراه کنیم. آخرین نکته در خصوص خود روسیه، جملهای که سپهبد شهید سلیمانی در جلسهای در دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی در خصوص روسیه گفت و آن این بود که اگر ظرفیتهای بالقوه همکاری و مواضع مشترک میان دو کشور شناسایی شود، شاهد جهش چند برابری روابط خواهیم بود(نقل به مضمون).
🔹اما باید توجه کرد که این تفکر که یک کشور دوست باید در تمام پروندهها با ما هم نظر باشد از اساس غلط است. این مسئله بالاخص در دوره نظم در حال گذار فعلی که الگوی همکاری به سمت رقابت و همکاری همزمان پیش رفته اهمیت دوچندانی پیدا کرده است.
🔹به عبارتی شاید برخی تحولات مانند احیای روابط برخی کشورهایی که قبلا با یکدیگر در تخاصم بودند عجیب باشد اما در نظم فعلی این مسئله به هیچ عنوان غیرمنتظره نیست و از سویی، اینکه فکر کنیم با احیای روابط مثلا با عربستان باید عربستان در تمام جبهات منطقهای با ما هم نظر شود و اگر مثلا برنامهای دیگر را در لبنان پیشبرد پس نقض عهد کرده و مستحق مجازات و قطع روابط است، دیدگاهی است که مربوط به دوره نظمهای گذشته است.
🔹به عبارتی در جهان چند قطبی، هر کشور به مانند یک قطب آهنرباست و باید بقیه را به خود جذب کند حال میزان این جذب کردن به خود آن آهنربا بستگی دارد! اگر کشورها به این دام امارات تن میدهند زیرا این کشور برای آنها جذابیتهای سرمایهگذاری و اعلام حمایت و ... دارد پس به برخی درخواستهای آن نیز تن میدهند. کلید اصلی جایگاهیابی در نظم جدید، تعریف اهرمها و بازی با آنهاست.
🔹در قضیه فعلی نیز، ما شاهد روند خطرناکی از سوی امارات در قضیه جزایر سهگانه هستیم. اینکه تمام اعضای شورای امنیت از این موضع امارات حمایت کنند، باید یک زنگ خطر باشد هر چند به طور قطع وجبی از جزایر به طرف اماراتی نمیرسد اما اجماعسازی بینالمللی همان خطری است که باید به آن توجه کرد.
🔹در واقع امارات، بحث جزایر سه گانه را به اهرمی برای ارتباط با سایر کشورها خصوصا متحدین و دوستان ایران تبدیل کرده که در ازای روابط اقتصادی و تجاری گسترده، این کشورها از مذاکرات ایران و امارات و یا ارجاع به مراجع بینالمللی حمایت کنند.
🔹همین مسئله باید زنگخطر را در تهران به صدا درآورده و مقامات ما نیز به فکر این چالش باشند. از جمله این اقدامات، امنیتیزدایی از این جزایر و گسترش مناطق مسکونی، تجاری و ... در آنها، مطرح کردن این بحث در مذاکرات دو یا چند جانبه رئیس جمهور و سایر مقامات به گونهای که بقیه کشورها نیز از حق حاکمیت ایران بر این جزایر حمایت کنند، استفاده از ظرفیت سازمانهای بینالمللی چون شانگهای و اکو و خزر و ...(گفتنی است یکی از بندهای شانگهای تاکید سران بر حفظ تمامیت ارضی کشورهای عضو است و تشکیک مسکو در بحث جزایر سه گانه به نوعی نقض این بند محسوب میشود)، تعریف پروژههای سرمایهگذاری در این جزایر از سوی کشورهای خارجی و ... از جمله اقدامات ایجابی است که میتوان آن را هر چند به سختی اجرایی کرد.
🔹گفتنی است برخی اقدامات سلبی مانند احضار سفیر و ... هر چند مناسب اما صرفا مسکنهای موضعی است که تاثیر کارکردی چندانی هم ندارند. سطح اقدام باید بالا رفته و این موضوع به یکی از دستورکارهای کلان کشور در عرصه دیپلماسی تبدیل شود. اگر خوش خیال باشیم و با فکر اینکه "چون قدرت نظامی داریم پس کسی نمیتواند این جزایر را پسبگیرد" این موضوع مهم که ظاهرا تبدیل به یکی از اولویتهای سران امارات شده ظرفیت ایجاد چالش در فضای جدید بینالمللی را برای ما دارد.
@Muhallel
🔻طبق یک روند قابل پیشبینی، در روزهای گذشته شاهد فعالیت شدید هواپیماهای جاسوسی و شناسایی و جنگندههای رژیم صهیونیستی در الجلیل بودیم و از ۲۴ ساعت پیش این فعالیتها متوقف شده است. امری که نشانه حملهای قریبالوقوع به سوریه و لبنان است. البته این روند قابل پیشبینی معمولا باعث کاهش خسارات شده و رژیم هم برای عدم افزایش تنش سعی در تکرار دارد مگر در مواقع خاص.
@Muhallel
برخی تصمیمات، جدا از اهمیت راهبردی، پشت پردهای نیز دارند. برخی کارشناسان عقیده دارند غرب با محوریت انگلیس در آخرین طرحهای ضدایرانی خود به دنبال ایجاد و تقویت جریانی سکولار و انگلیسی در حوزه هستند تا علم جدایی دین و سیاست را بر عهده گیرند. این طراحی خطرناک البته با اقدام پیشدستانهای مواجه شده است. در واقع با این تعیین اولویت، حوزهای که در تاریخ معاصر ایران همواره نقش تعیین کننده و حساسی در تحولات اجتماعی و سیاسی داشته اما در سالیان اخیر به نوعی شاهد آن فعالیتهای گسترده در جامعه نیستیم، مجددا به متن اجتماع برگشته و از حالت رکود به سمت تحرک اجتماعی میرود. از سویی، ماموریت بر زمین مانده جهاد تبیین و تبلیغ نیز توسط همین نهاد اجرایی میشود و از سویی با ادغام حوزه در پیشبرد این راهبرد، فضای اعمال نفوذ از سوی برخی جریانات خاص سلب میشود. در واقع یک تیر و سه نشان.
@Muhallel
✍🏻دوستانی در خصوص بحث شایعات گرانی بنزین و مباحث مرتبط پرسیدند؛ در این خصوص گفت باید دولت امسال ۴ طرح مهم اقتصادی دارد که برخی از آنها اجرایی هم شدهاند.
۱. طرح هوشمندسازی یارانه آرد و نان
۲. طرح کالا برگ الکترونیکی
۳. طرح مدیریت مصرف بنزین
۴. طرح مدیریت بازار ارز
فارغ از درستی یا نادرستی این سیاستها که در حوزه اطلاع و تخصص ما نیست اما بحث بنزین به واسطه تجربه ۹۸ بیشترین نگرانی را در میان عموم دارد. در این خصوص ترس همه، اجرای دفعی و شوکگونه آن است که باید گفت چنین تجربهای تکرار نمیشود!
ضمنا مدیریت مصرف بنزین الزاما به معنی گرانی نیست و دهها راهکار خرد و کلان کوتاه مدت و بلند مدت وجود دارد که شاید بحث قیمت یکی از آنها و البته مهمترین آن باشد. چه بسا، برخی از اجزای این طرحها به طور کلی در سکوت خبری اجرایی شود / شده است.
ضمنا باید توجه کرد جریانی به صورت عامدانه به دنبال برهم زدن امنیت روانی است. در یک هفته اخیر چند موضوع جنجالی مانند بنزین، روسیه، حجاب و ... برجسته شده که هر یک را میتوان نوعی واکنشسنجی حساسیت افکار عمومی نسبت به هر موضوع برای برنامههای آتی دانست. از این رو باید به زمینهسازی حریف هم توجه کرد. در تابستان ۱۴۰۱ از زمینهسازیهای آشکار به سادگی عبور کردیم و چوبش را در پاییز خوردیم.
@Muhallel
مُحَلِّل
✍🏻دوستانی در خصوص بحث شایعات گرانی بنزین و مباحث مرتبط پرسیدند؛ در این خصوص گفت باید دولت امسال ۴ طر
📌ماجرای گران کردن بنزین سال ۹۸ چه بود؟
🔸 قضیه گران شدن بنزین از این قرار بود که روحانی در جلسه شورای عالی اقتصادی میگوید با این قیمت بنزین و تحریمها و وضع مالی نامناسب دیگر نمیتواند کشور را اداره کند و چارهای نیست مگر بنزین گران شود! پس از کش و قوس های فراوان این پیشنهاد روحانی با موافقت کامل علی لاریجانی رییس دوره قبل مجلس و تایید مشروط رئیسی، رییس قوه قضاییه که فشار به مردم مخصوصا قشر ضعیف جامعه توسط دولت جبران شود، در جلسه شورای عالی اقتصادی تصویب می شود که بنزین آزاد لیتری ۳۰۰۰ تومان و بنزین سهمیه بندی لیتری ۱۵۰۰ تومان به مردم عرضه شود.
🔹 این طرح پس از تصویب در شورای عالی اقتصادی کشور جهت اجرا به وزارت کشور و وزارت نفت ابلاغ می شود.
🔻 وزارت نفت زیر ساخت های گران شدن بنزین و تغییر قیمت پمپ بنزینها را مهیا میکند و منتظر ابلاغ ساعت اجرای این طرح توسط وزارت کشور میماند.
🔸 رحمانی فضلی، وزیر کشور، بعد از جلسه با معاونین امنیتی خود، مخالفت خود را با اجرای طرح گران شدن بنزین در این زمان به روحانی اعلام میکند و دلیل آن را عدم آمادگی استاندارهای کشور جهت برقراری امنیت، احتمال آشوب گسترده و ایجاد مشکلات شدید امنیتی در کشور بیان میکند ولی روحانی قبول نمیکند.
🔹 رحمانی فضلی در نهایت سه زمان پیشنهادی را جهت اجرای طرح گران شدن بنزین به روحانی ارائه میکند:
ساعت ۱۲نیمه شب ۱۷ آبان
ساعت ۱۲ نیمه شب ۲۴ آبان
ساعت ۱۲ نیمه شب ۱ آذر
🔻 روحانی ضمن خوب بودن و تایید هر سه زمان جهت اجرای طرح گران شدن بنزین، اختیار بررسی و انتخاب یکی از زمانها را به وزارت کشور میسپارد ولی تاکید می کند هرچه سریعتر این طرح اجرا شود و خود، زمان ۲۴ آبان را مناسبتر برای اجرای طرح گران شدن بنزین میبیند و به آن تاکید بیشتری میکند.
🔸 رحمانی فضلی جلسه اضطراری شورای امنیت کشور (شاک) که خود ریاست آن را بر عهده دارد با موضوع بررسی اجرای طرح گران شدن بنزین، سه روز قبل از اجرای طرح برگزار می کند.
🔹 اکثریت اعضاء جلسه با اجرای این طرح مخالفت می کنند و زمان اجرای آن را بسیار نامناسب میدانند اما در این جلسه رحمانی فضلی می گوید که دستور رئیس جمهور این است و باید اجرا شود و چاره دیگری نداریم.
🔻 در این جلسه مسئولیت اطلاعرسانی به صدا و سیما بعد از اجرای طرح گران شدن بنزین واگذار میشود که نوبخت و ربیعی بعدها میگویند که صدا و سیما در اقناع افکار عمومی در بحث بنزین کم کاری داشته است منظورشان به مصوبه این نشست بر میگردد.
🔸 نهایتاً رحمانی فضلی وزیر کشور بعد از ظهر سه شنبه ۲۱ آبان ماه ۱۳۹۸ پیش روحانی میرود و شخصاً هم به صورت شفاهی و هم به صورت مکتوب ساعت دقیق اجرای طرح گران شدن بنزین یعنی ساعت ۱۲ شب جمعه ۲۴ آبان ۱۳۹۸ را به روحانی اعلام میکند.
🔹 یعنی روحانی ۳ روز قبل از اجرای طرح گران شدن بنزین توسط رحمانی فضلی وزیر کشور از این قضیه مطلع شده است و کاملا در جریان اجرای آن بوده است، چیزی که ذوالفقاری معاون وزیر کشور نیز در صحبتهای خود به صورت ضمنی به مطلع بودن روحانی از زمان دقیق اجرای طرح گران شدن بنزین اشاره کرد.
🔻 در واقع روحانی برای اینکه این قضیه گران شدن بنزین را از سر خود باز کند و مسئولیت اغتشاشات و کشته های آبان ۹۸ را بر گردن نگیرد گفت خودش هم صبح جمعه فهمیده است بنزین گران شده است که از اساس کذب محض و دروغ بوده است.
🔸 گفتنی است به دلیل برنامه دشمن در دی ماه همان سال همزمان با برنامه ترور شهید سلیمانی، اعتراضات آبان ۹۸ تنها از این جهت مفید بود که نیروی حریف را برای حرکت در زمان دلخواه خالی کرد. نکتهای که مقام معظم رهبری اینگونه به آن اشاره کردند: " یک توطئهی عمیقِ وسیعِ بسیار خطرناکی که آن همه هم پول خرجش شده بود -چقدر پول خرج کرده بودند- چقدر زحمت کشیده بودند که بتوانند در یک بزنگاهی، در یک فرصتی این حرکت تخریب و تحریق و آدمکشی و شرارت و مانند اینها را انجام بدهند و به مناسبت این قضیّهی بنزین فکر کردند که حالا این فرصت برایشان پیدا شده و لشکر خودشان را وارد میدان کردند، [لکن] این حرکت به وسیلهی مردم نابود شد."
@Muhallel
مُحَلِّل
🔹هر چند این دو مقایسه غلط است، اما باید توجه کرد که این صحبتهای متقابل نیز وجود دارند. سال گذشته نی
✅دکتر خرازی، رئیس شورای راهبردی روابط خارجی بهترین راه برای حلوفصل اختلافات ارضی ژاپن و روسیه درباره چهار جزیره واقع در اقیانوس آرام را «مذاکره مستقیم بین دو کشور، به ویژه با توجه به شرایط کنونی و پرتنش منطقه شرق آسیا» دانست.
✍البته باید توجه کرد که این اقدام از لحاظ نمادین خوب است مخصوصا چون موضعگیری رسمی دولت نبوده و طبعا خطرات اقدامات امارات از لحاظ کارکرد حقوقی و شورای امنیت سازمان ملل بیشتر است.