✔️ درس خارج اصول استاد محمدمهدی شبزندهدار
99/09/16
🔸 میگویند مرحوم امام با آیتالله زنجانی توی فیضیه مباحثه میکردند. حرف سر یک مسئلهای بود، امام میگفت عرف این را میگوید، آقای زنجانی میگفت نه، عرف این را نمیگوید.
بعد یک آقایی که خیلی هیکل علمایی داشت و از شهرستان آمده بود فیضیه، وارد شد. فوری آقا گفتند «این عرف! این عرف! الان برو از او بپرس! این عرف! برو از او بپرس که اینجور میگویند یا نه؟!»
#فقه
#اصول
@Nardebane_feghahat
✔️ مرحوم آیت الله بهجت (رحمة الله علیه):
🔸 مرحوم شیخ اسدالله تستری داماد شیخ جعفر کاشفالغطاء کتابی در حجیت اجماع منقول نوشته است. مرحوم شیخ انصاری در رسائل یک صفحه از این کتاب را نقل کرده است.
🔹 مرحوم آقا ضیاء درباره این کتاب میفرمود: صاحب مقابس اجماع منقول را زنده کرده است؛ ولی متأسفانه همه کتابهای ایشان را باران از بین برد. در کاظمین، باران از سقف نفوذ کرد و تمام کتابهای ایشان را از بین برد و فقط کتاب مقابس و کشف القناع از ایشان باقی مانده است».
📚 در محضر #بهجت ج2 ص355
@Nardebane_feghahat
✳️ جامع تحقیق و تتبّع
✔️ آیت الله محمد تقی بهجت(ره):
🔹 مرحوم شیخ اسدالله تستری (صاحب مقابس) از بزرگان طراز اول فقهای شیعه بوده است. از استاد ما (شیخ محمدحسین غروی اصفهانی) نقل شده که دو نفر جامع تحقیق و تتبعاند: یکی مرحوم صاحب مقابس، و دیگری مرحوم حاج شیخ محمدتقی اصفهانی (صاحب هدایة المسترشدین، تعلیقه و شرح بر معالم)
📚 در محضر #بهجت، ج۲، ص۱۶۶
#فقه
@Nardebane_feghahat
🔹 در کانال «نردبان فقاهت» درصدد هستیم دروس خارج فقها، و مسائل حوزوی از قبیل ادبیات، فقه، اصول، رجال و... را مورد بررسی قرار دهیم.
آدرس جهت عضویت ⬇️
@Nardebane_feghahat
@Nardebane_feghahat
@Nardebane_feghahat
✔️ درس خارج فقه آیت الله جوادی آملی
94/11/28
🔸 «مرحوم شهید اول» فلسفه را نزد قطب رازی خوانده است.
🔹 محدوده اطراف تهران را میگفتند «ری». یک قطبالدین شیرازی داریم که شارحِ حکمة الاشراق است، یک قطب الدین رازی داریم که محاکمه کرده، داوری کرده در شرح اشارات بین مرحوم خواجه نصیر و فخر رازی. این قطب رازی که صاحب محاکمات است یک فیلسوف قوی است.
🔸 «شهید اول» فلسفه را نزد قطب رازی خوانده، فقه را هم نزد فقهای آن منطقه خوانده و خیلی قویتر از شهید ثانی است.
#فقه
@Nardebane_feghahat
✔️ استاد رسول جعفریان:
🔹 «آقای سید جعفر مرتضی عاملی» غالبِ اوقات خندان بودند، به هیچ وجه ندیدم از کسی بدگویی کنند. سخت مهمان نواز بودند. بنده جرأت انتقاد از ایشان را به آسانی داشتم و هرچه میخواستم میگفتم... همیشه مشغولِ نوشتن بودند...
🔸 آقای سید جعفر مرتضی، حاصل سه مکتب فکری بود. یکی مکتب لبنان که ادبیات نگارشی ایشان، و انس و الفتش با آثار آن دیار، علاوه بر تربیت در دوره کودکی، میراث آن دوره است. دیگر مکتب نجف که چند سالی در آنجا مانده و تحصیل کرده بود. سوم مکتب قم که در آنجا هم تحصیل و تحقیق داشت. در نجف گویا یک اثر ادبی هم چاپ کرده بود.
@Nardebane_feghahat
4_5924894731858351680.mp3
8.57M
✔️ تدریس کتابِ فقهی «شرائع الإسلام- محقق حلی- کتاب الصلاة- جلسه هفتاد و سوم» 161
🔹 صلوات خمس موقّته
🔸 نوافل ماه رمضان
🔹 نماز امیرالمؤمنین (علیهالسلام) و نماز فاطمه زهرا (سلامالله علیها)
🔸 نماز جعفر طیار
🔹 برخی دیگر از نمازهای مستحبی
#فقه
#تدریس_شرایع
@Nardebane_feghahat
✳️ #شیخ_حسین_حلی (1)
✔️ آیت الله سید محمد موسوی بجنوردی(ره):
🔸 حضرت آیت الله آقای حاج شیخ حسین حلی(ره) از علمای بزرگ حوزه نجف بود. ایشان از شاگردان مخصوص حضرت آقای حاج سید ابوالحسن اصفهانی و حضرت آقای میرزای نائینی و عمدتاً به درس این دو بزرگوار رفته بود.
🔹 در نجف همیشه محقّقین و طلبههای فاضل به درس ایشان میرفتند و طلبههای مبتدی نمیتوانستند به درس ایشان بروند. لذا جمعِ شاگردان ایشان از خواص تشکیل میشد. طلبههایی که اقلاً دوازده یا پانزده سال درس خارج رفته بودند آنجا حضور پیدا میکردند و از ایشان استفاده کامل میبردند.
🔸 کسانی که در حوزه نجف از این بزرگوار استفاده کردند، نوعاً بعد از حدود ده سال از مجتهدین محسوب میشدند.
@Nardebane_feghahat
✳️ #شیخ_حسین_حلی (2)
✔️ آیت الله سید محمد موسوی بجنوردی(ره):
🔸 آقای حکیم هم در تألیف بخشهای زیادی از کتاب «مستمسک» از مرحوم شیخ حسین حلّی نظر میخواست. مثلاً میپرسید: «در این زمینه نظرت چیست؟ میرزای نائینی در اینجا چه میگوید و مقصودش چیست؟ یا مرحوم حاج سید ابوالحسن اصفهانی چه میگوید؟»
🔹 بعد از فوت آقای حکیم، از اطراف عراق خیلی به مرحوم شیخ حسین حلّی هجوم آوردند که رساله بنویسد. چون نوعِ وکلای آقای حکیم در شهرستانها، شاگرد آقای حلّی بودند. آنها اصرار خیلی فراوانی میکردند ولی مرحوم حلی اصلاً قبول نمیکرد.
#فقه
@Nardebane_feghahat
✔️ استاد رسول جعفریان:
🔹 «آقای سید جعفر مرتضی عاملی» در قم بیش از همه با سه استاد همنشین بود. آیت الله سید مهدی روحانی، آیت الله احمدی میانجی و آیت الله میر محمدی. از طریق آنها با جمعی از دوستان آنها مانند آیت الله شبیری زنجانی، آیت الله آذری و شماری دیگر مربوط بود. گاهی در جلسات درس آنها هم شرکت می کرد. به نظرم بیشتر تحت تاثیرِ آیت الله روحانی بود. تا زمانی که ایران بود، همه آثارش را قبل از چاپ به آقای روحانی و احمدی میداد. در بسیاری از آنها به ایشان اشاره کرده است. آقای روحانی مرد دقیقی بود.
🔸 آقای سید جعفر مرتضی نبوغ خاصی داشت، متون را زیاد میخواند و با سرعت انتقال، در تدوین مطالب بسیار سریع بود، نوعاً از نظرات آقای روحانی و آقای احمدی استفاده میکرد.
🔹 به نظرم یک ویژگی مهم ایشان همین بود که حاصل سه مکتب نجف، قم و لبنان بود. خودشان میگفتند که یادداشتنویسیِ پشت کتابها را از آثار سید عبدالحسین شرف الدین یاد گرفتهاند.
@Nardebane_feghahat
✳️ #شیخ_حسین_حلی (3)
✔️ آیت الله سید محمد موسوی بجنوردی(ره):
🔹 مرحوم آیت الله حاج آقا مصطفی خمینی میگفت: «آقای حاج شیخ حسین حلی با عبایش فقه را یک تکانی داده است» چون بزرگان معمولاً حرفهای قبلیها را مطرح و اشکال، تدقیق و بالا و پایین میکنند، اما ایشان مبدع بود. مرحوم حاج آقا مصطفی واقعاً تعبیر قشنگی درباره ایشان به کار برده.
🔸 بعدها هم مرحوم آیت الله حاج آقا حسن سعید، تقریرات درس طهارتِ ایشان را چاپ کرد. اگر کسی به آن کتاب نگاه کند، میبیند چقدر مطالب جدیدی دارد.
#فقه
@Nardebane_feghahat
✳️ #شیخ_حسین_حلی (4)
✔️ آیت الله سید محمد موسوی بجنوردی(ره):
🔹 «مرحوم شیخ حسین حلّی» در مسائلِ صناعتیِ فقهِ معاملاتی دنبال مرحوم میرزای نائینی بود اما در فقه عبادات، پیرو مرحوم آیت الله حاج سید ابوالحسن اصفهانی. عمدتاً شاگردِ اینها بود.
🔸 با این حال، حرفهای مرحوم آقا ضیاء اراکی و مرحوم آخوند را مطرح و در آنها کنکاش میکرد. در فقه هم صاحب جواهر را خیلی قبول داشت. بحث طهارت را که میگفت، نیز به آراء مرحوم حاج آقا رضا همدانی در طهارت اهمیت میداد.
🔹 اخویِ بزرگِ من -حضرت آیت الله آقای حاج سید مهدی بجنوردی، که از مجتهدین بزرگ است- از شاگردهای مخصوصش بود. آیت الله آقای حاج سید علی سیستانی (مرجع فعلی) و آیت الله آقای حاج سید محمدسعید حکیم هم از شاگردانش بودند. طلبههای فاضل به درس او میرفتند.
#فقه
@Nardebane_feghahat