است.
کتاب هایی از این دست در پژوهش لغات عربی عصر جاهلیت نیز تأثیر فراوانی دارند و کتاب المعجم به لحاظ آسیب هایی که کتاب های لغت و مفردات داشته اند، تلاش کرده تا این نقیصه را جبران کند و به معنای اصلی واژگان بپردازد.
یکی از کارآمدی های این کتاب در واژه شناسی است و به دنبال معناشناسی اجتهادی واژه ها می رود که در این زمینه به مفسران قرآن نیز در فرآیند اجتهاد کمک می کند. کارآمدی دیگر این کتاب این است که در ارتباط شناسی و بسامد لغات قرآن و ساختارهایی که به کار رفته کمک می کند.
آشنایی با میراث لغتی قرآن کریم کارآمدی مهم دیگر این کتاب است به طوریکه مخاطبان را با مهمترین، کهن ترین و جدیدترین کتاب های حوزه لغت قرآن آشنا می کند. همچنین، نظریه شناسی و آشنایی با آراء لغت پژوهان در ۱۴ قرن گذشته و نیز مقایسه تفاوت دیدگاه های آن ها از جمله ویژگیهای دیگر این کتاب است.
کارآمدی تفسیری، از ویژگیهای دیگر این کتاب است، بیان کرد: در واقع این کتاب واژهها را در آیاتی که به کار رفته اند، تفسیر میکند و برای مفسران قرآن کریم نیز میتواند کتاب مرجع و همراه خوبی باشد.
بهرهگیری از کتاب المعجم برای مترجمان و ترجمه آیات قرآن، نقد ترجمههای موجود، معناشناسی واژگان فقهی قرآن، موضوع ترادف در واژگان قرآن، تمایزهای معنایی واژگان قرآن با یکدیگر و ... را از دیگر کارآمدیهای مهم این کتاب است.
◼️امروز سالگرد رحلت استاد واعظ زاده بود. نام و یاد این قرآن پژوه را گرامی میداریم. این توفیق را داشتم که استاد داور و ناقد پایان نامه بنده در دانشگاه علوم اسلامی رضوی مشهد بودند.
✍ علی راد
@OstadRad
به یاد استاد واعظ زاده خراسانی
✍️ علی راد
قسمت اوّل:
https://eitaa.com/OstadRad/545
قسمت دوّم:
https://eitaa.com/OstadRad/546
00 Ostad vaezzade.mp3
24.5M
علامه مجهول القدر : استاد واعظ زاده خراسانی
@OstadRad
40.97M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
الزامات رویکرد تمدنی به سیره فاطمی
🎙 علی راد
@OstadRad
May 11
علامه جعفر مرتضی عاملی و پدیده غلو در روایات موالید ائمه (قسمت اوّل)
✍️ علی راد
پدیده غلو و پیامدهای منفی آن در تاریخ فکر و میراث امامیه بهویژه در فضایل و مناقبنگاری که بخشی از سیرهنویسی است واقعیتی انکارناپذیر است. غلو با دو گونه غلو سیاسی و غلو معارفی ـ عملی تلاش داشت چهره اسلام و اهلبیت(ع) را مشوّه کنند، اما با مقابله امامان شیعه در تحقق اهداف خویش ناکام ماند، ولی ردپای تلاشهای نافرجام آنان در متون و میراث بهویژه در سیره و فضایل ایشان باقی ماند. این رسوبات در دورههای متأخر از طریق برخی از آثار و شخصیتهای غلوگرا احیا شد و در ذهنیت افراد ناآگاه در تقریر سیره و ترسیم سیمای امامان شیعه اثر گذاشت. از اینرو توجه سیرهنگاران به پدیده غلو و بازتابهای آن در متون و میراث شیعی امری انکارناپذیر است و غفلت از آن پیامدهای نادرستی را در سیره نگاری معصومان به دنبال دارد. محقق عاملی در سیرهنگاری امام علی(ع) با نگاهی دقیق و ظریف به واکاوی و نقد رگههای غلو در سیره علی(ع) پرداخته است که از جمله آنها غلوانگاری ولادت علی(ع) در داخل کعبه است که به بهانه تشابه به آموزههای غالیانه در اصالت نصوص متواتر تشکیک نمیکند. پیش از تقریر و ارزیابی نظریه محقق عاملی توجه به دو نکته ذیل ضروری است:
1. فرایند و چگونگی حضور فاطمه بنت اسد(س) در داخل کعبه هنگام تولد امام علی(ع) از حوادث خاص و شگفت حیات ایشان است. نظر به اهمیت این واقعه و فضیلت آن برای امام علی(ع)، هماره این بخش از حیات ایشان مورد اهتمام ویژه سیرهنگاران امامی بوده و هست. اهتمام محققان امامیه در سده اخیر به تکنگاشتهای تخصصی در این موضوع، اهمیت این فراز از حیات علوی را نشان میدهد. برآیند این پژوهشها دو کارکرد در سیرهنگاری امام علی(ع) را در پی دارد: نخست اثبات فضیلتِ «یگانه مولود کعبه» که به امام علی(ع) اختصاص دارد و تکریم و عنایت الهی را در شأن امام و مادر بزرگوار ایشان اثبات میکند. دوم نقد نظریه رقیب که بافضیلتتراشی تولد شخص دیگری به نام حکیم بن حزام در داخل کعبه، اختصاص و انحصار این فضیلت برای امام علی(ع) را برنتافته و تلاش دارد با نظیرسازی این فضیلت را کمرنگ نشان دهد.
2. بر پایه انگارهای غالیانه فرایند تولد امامان شیعه فرایندی متفاوت از تولد افراد عادی است؛ به گونهای که نشانههای بارداری در مادران امامان آشکار نیست و حتی چگونگی وضع حمل آنان با سایر زنان متفاوت است. معضلی که ذهن محقق عاملی را در نگارش بخش تولد امام علی(ع) گزیده و او را ناگزیر به موضعگیری در برابر انگاره غالیانه در باب تولد امامان واداشته است، واقعه اعجابانگیز شکافتهشدن دیوار خانه کعبه و تولد امام علی(ع) از فاطمه بنت اسد(س) داخل کعبه است که در نصوص روایی و تاریخی بدان تصریح شده است. محقق عاملی در تتمه بحث از تولد امام علی(ع) در داخل کعبه با گشودن مبحثی با عنوان «ولادة الأئمة(ع) فی روایات الغلاة» به نقد رگهها و رسوبات تفکرات غالیانه در روایات موالید معصومان میپردازد که بیانگر یکی از اصول نقد وی در مواجهه با سیرهنگاری معصومان است. به نظر میآید از نگاه محقق عاملی موضوع شکافتهشدن دیوار کعبه و تولد امام علی(ع) در داخل کعبه زمینه طرح بحث از نقد پنداره غلو در روایات موالید را از سوی وی فراهم کرده است؛ زیرا ممکن است برخی از افراد این واقعه را غلوآمیز پنداشته و در درستی آن تردید کنند. به همین دلیل وی برای دفع این شبهه ناگزیر این مبحث را در انتهای مبحث میلاد امام علی(ع) طرح کرده است. سپس در فصل دوم از جلد نخست با عنوان «ولید الکعبة» به اثبات فضیلت تولد امام علی(ع) در داخل کعبه و پاسخ به اشکالات و شبهات وارده بر آن میپردازد. 👇👇
•┈┈••✾•🌿🌺🌿•✾••┈┈•
@OstadRad
علامه جعفر مرتضی عاملی و پدیده غلو در روایات موالید ائمه (قسمت دوّم)
✍️ علی راد
تحلیل و ارزیابی
1. هر چند محقق عاملی به شکل مستقل نظریه خود را در باب تعریف و معیار غلو، گونههای غلو، دامنه و محدوده تأثیرات آن در سیرهنگاری ارائه نمیکند، اما به فراخور نیاز در بخشهای مختلف کتاب خواننده را به نقش غالیان در تحریف متون توجه میدهد. بنابراین رصد و نقد غلو در متون سیره از جمله اصول نظریه نقد محقق عاملی در سیرهنگاری امام علی(ع) است؛ زیرا شخصیت علی(ع) نظر به فضایل و مناقب ویژه آن حضرت آبستن غلوگرایی است و لازم است که در سیرهنگاری ایشان دقت و احتیاط کافی صورت پذیرد. از مطالعه الصحیح من سیرة الامام علی(ع) این مهم بهروشنی به دست میآید که محقق عاملی باورمند است که بخشی از متون روایی و نصوص تاریخی امامیه مصون از گزند آسیب غالیان نبوده و افزودهها و اندیشههای غالیان هر چند اندک در پیرنگ و میانه آثار شیعی رخنه کرده است. وی به عنوان یک سیرهنگار امامی با آگاهی کامل از این آسیب، بااحتیاط و دقت به رصد انگارههای غالیانه در متون سیره امام علی(ع) میپردازد، نفوذ رگههای غلو را نشان میدهد، متون غالیانه را به نقد میسپارد و در پایان داوری میکند. هر چند نظر نهایی وی گاهی با احتیاط و نوعی ایهام همراه است که در اصل احتیاط از دیگر اصول نظریه نقد محقق عاملی از آن سخن خواهیم گفت.
2. در مبحث ولادت امام علی(ع) رویکرد تحلیلی – انتقادی محقق عاملی در نقد نگره غالیانه، اثبات تواتر نصوص تولد در داخل کعبه و پاسخ به شبهات این موضوع مشهود است. نظر به اهمیت این مسئله محقق عاملی عنایت ویژهای به این موضوع دارد و در یک فصل مستقل درباره آن بحث کرده است. پرداخت جامع به نصوص این واقعه از منابع شیعه و اهل سنّت، بهرهمندی از تکنگاشتهای تخصصی، بازشناسی و پاسخ به شبهات قدیم و جدید این موضوع و بیان ابعاد غیبی و معنوی این فضیلت از نتایج کاربست اصل رصد و نقد رگههای غلو در سیرهنگاری امام علی(ع) در این فصل است که همسوی با منهج وی در تحلیل مسائل بنیادین سیرهنگاری معصومان است.
3. محقق عاملی مبتنی بر نظریه تواتر نصوص و ادله تولد امام علی(ع) در داخل کعبه احتمال غلوآمیز بودن این پنداره را از اساس میزداید، اما به طور مستقیم به این شبهه نمیپردازد؛ زیرا بر پایه مستندات متواتر روایی و تاریخی تولد امام علی(ع) داخل کعبه قطعی است و علیرغم شگفتانگیزبودن این حادثه نباید آن را غلوآمیز دانست. بنابراین از نگاه محقق عاملی هر حادثه شگفتانگیزی دلیل بر نفوذ غلو در ساخت و پرداخت آن نیست و اگر نصوص متواتر و قطعی بر تحقق یک واقعه اعجاببرانگیز و غیرعادی داشته باشیم نباید آن را حمل بر غلو کرد. نمونههای دیگر این رویکرد وی را میتوان در تأکید بر صحت مستندات روایی و تاریخی وقایع خاص در روز عاشورا چون قرآنخواندن سر مبارک امام حسین(ع) در بالای نیزه، رنگینشدن آسمان به رنگ خون در روز شهادت امام حسین(ع)، ظهور کرامات و معجزات به دست معصومان از جمله تأثیر آنی نفرین فاطمه(س) در بلندشدن دیوارهای مسجد هنگام اجبار امام علی(ع) برای بیعت و ... مشاهده کرد که از نگاه محقق عاملی به دلیل علمی اعتبار آنها اثبات شده است. هر چند که رویکرد مادیگرا در سیرهنگاری از طرح این نصوص خودداری میکنند ( الصحيح من سيرة الامام علی(ع)، ج 1، ص 22 – 24).
•┈┈••✾•🌿🌺🌿•✾••┈┈•
@OstadRad
علامه جعفر مرتضی عاملی و پدیده غلو در روایات موالید ائمه (قسمت سوّم)
✍️ علی راد
رویکرد کلامی محقق عاملی در نقد نصوص چنین نیست که وی را همانند برخی از عقلگرایان افراطی به نفی و طرد گزارشهایی از سیره علی(ع) سوق دهد که با دستاوردهای عقل خود بنیاد بشری ناهمگون مینماید. وی در مواجه با چنین گزارشهایی از اصل «رد علم به اهلبیت» بهرهمند است و با استفاده از این اصل ضمن حفظ صحت صدور این متون برای آنها مقاصدی قائل است که تنها راسخان در دانش از آن آگاه هستند. کاربست این اصل در نقد وی را از انکار و طرد این گونه گزارشها مصون داشته و به احتیاط در نفی اصالت نصوص سوق داده است.
نمونه کاربست این اصل داوری محقق عاملی درباره حدیث سخن گفتن ذوالفقار در مقابل پرسش علی(ع) بعد از قتل عمرو بن عبدود است. این متن که در منابع روایی متقدم امامیه گزارش نشده است و ابتدا در الخرائج و الجرائح رواندی و سپس در منابع روایی متأخر چون بحار الانوار و مدینة المعاجز آمده است، همچنان در نگاه محقق عاملی در بوته صحت صدور قرار دارد و مقصود اصلی از صدور این روایت را به ائمه ارجاع میدهد. پاسخ وی چنین است:
نقول: لیس لدینا ما ینفی صحة هذه الروایة . ومجرد الاستبعاد، والإعلان بإنكارها، لا یكفی، لأن الجواب على ذلك هو أنه حین یصعب علینا فهم بعض ما ورد فیها، فإن علینا أن نكل علم ذلك إلى أهله، ما دام أنه لا یمس أساس العقیدة، ولا یؤثر على الضوابط والمرتكزات العامة للبحث العلمی الرصین.
نمونه دیگر احتیاطگرایی محقق عاملی، کوشش تأویلی در توجیه گزارش «چگونگی تولد امامان» است. وی در نقد متن بارداری و وضع حمل متمایز مادران امامان از سایر زنان، ابتدا با رویکرد تأویلی تلاش میکند معنایی مقبول از برخی فقرات آن ارائه کند، اما در نهایت از قاعده توقف و رد علم معنای حقیقی آن به معصومان بهره میجوید و گویی قصد دارد که خواننده خود به قضاوت بنشیند. هر چند تلاش محقق عاملی در این تحلیل و نقد ستودنی است، توجه به نکات ذیل نیز اعتبار سنجی این متن ضروری است:
الف) کهنترین مصدر اصلی این گزارش کتاب الهدایة الكبرى خصیبی در باب سیدة النساء فاطمه الزهراء(س) است که در آن چنین آمده است:
والذی ولدت فاطمة (علیها السلام) من أمیر المؤمنین (علیه السلام): الحسن والحسین ومحسنا سقطا و زینب وأم كلثوم وكان اسمها آمنة، وولدت الحسن والحسین من فخذها الأیمن وأم كلثوم وزینب من فخذها الأیسر. ومثله ما روی عن وهب بن منبه ان مریم ولدت عیسى (صلوات الله علیه) من فخذها الأیمن وان النفخة كانت من جیبها والكلمة على قلبها.
در ظاهر عبارت اشارهای به انتساب این متن به عنوان روایت به معصومان وجود ندارد. در متون قبلی این متن نیز سندی ذکر نشده است که تحویل به سند روایت قبلی را محتمل بدانیم. اصل کتاب الهدایة الكبرى بهجز بخشهایی از آن فاقد سند روایی معهود کتابهای حدیثی است. ضمن اینکه محققان به تحریف در نسخه اصل الهدایة الکبری و دستبرد در برخی از فقرات آن نیز تصریح دارند؛ از جمله تمام باب سیدة النساء فاطمه الزهراء(س) در برخی از نسخههای خطی معتبر و کهن این اثر وجود ندارد. به همینسان جمله «إنَّا معاشر الأوصیاء لسنا نحمل فی البطون، وإنما نحمل فی الجنوب، ولا نخرج من الأرحام، وإنما نخرج من الفخذ الأیمن» بر پایه محقق کتاب الهدایة الکبری از زیادات راوی این اثر است و مخالف با گزارشی است که به تولد حضرت مهدی(عج) از رحم مادر بزرگوارشان تصریح دارد. بنا براین به نظر میآید اطلاق عنوان روایت به این متن بر پایه معیارهای دانش رجال شیعه و کاربست قواعد فقه الحدیث در تبیین معنا و مقصود آن و استناد به قاعده رد علم در توجیه آن نادرست است. کاربست این قواعد بهویژه قاعده توقف و رد علم به مقصود اصلی حدیث به معصوم درباره احادیثی صادق است که اطمینان به صدور آن از معصوم داریم؛ در حالی که در این مورد شواهد متعددی بر خلاف آن داریم. همچنین کاربست رویکرد تأویلی برای توجیه معنای ظاهری آن یا تمسک به قواعد رفع تعارض برای جمع آن با واقعیت متعارف و سایر ادله معتبر روایی با رویکرد استدلالی سازگار نیست.
ب) در متن کتاب الهدایة الكبرى خصیبی عبارت «ومثله ما روی عن وهب بن منبه ان مریم ولدت عیسى (صلوات الله علیه) من فخذها الأیمن» آشکارا به این نکته اشاره دارد که نویسنده قصد دارد با ارجاع به وهب بن منبه میان چگونگی تولد حسنین(ع) با تولد عیسی(ع) تماثل برقرار کند، اما از این مهم غفلت کرده است که این ادعا در آیات قرآن و دیدگاه رایج در میان مسیحیان شناختهشده نیست. حتی این متن از وهب بن منبه در منابع اسرائیلیات نیز به دست نیامد. به نظر میآید با توجه به شیوع نگرههای گنوسی و غالیانه میان مسیحیان شام این متن از زیادات جریان غلو شام است که به کتاب الهدایة الكبرى خصیبی افزوده شده است.
•┈┈••✾•🌿🌺🌿•✾••┈┈•
@OstadRad
علامه جعفر مرتضی عاملی و پدیده غلو در روایات موالید ائمه
✍️ علی راد
(قسمت اوّل) https://eitaa.com/OstadRad/556
(قسمت دوّم) https://eitaa.com/OstadRad/557
(قسمت سوّم) https://eitaa.com/OstadRad/558
•┈┈••✾•🌿🌺🌿•✾••┈┈•
@OstadRad