📖 #بخوانید | زندگی سعادتبخش در کلام شهید مطهری
🔰 امام زین العابدین -علیهالسلام- در دعا، از خداوند متعال چنین مسألت مینماید:
« خدایا بر محمد و آل او درود بفرست و ایمان و یقین مرا به اعلی درجه برسان، نیّت مرا نیکوترین نیّتها گردان و عمل مرا فاضلتر و بهترین اعمال گردان.»
🔰 منتهای سعادت همین است که آدمی در ناحیهٔ عقل و فکر، دارای محکمترین اطمینانها و در ناحیهٔ احساسات و قلب، دارای پاکترین نیّتها و در ناحیهٔ عمل، دارای نیکوترین عملها باشد. زندگی پاک و پاکیزه و سعادتبخش همین است.
📘 حکمتها و اندرزها؛ ج۱؛ ص۳۵
🏷 #سعادت | #عمومی
🌐 کانال «پارۀ تن»
۷ فروردین ۱۴۰۳
📖 #بخوانید | رابطۀ بیغیرتی مردان و بیعفتی زنان در کلام شهید مطهری
➖ «اگر زنى آلوده شد، مرد ديگر نمىتواند ادّعاى شرافت كند، ... زن در جهات عفتى، ناموس مرد است ...؛ يعنى اگر زنى- العياذ باللَّه- در مسائل عفت، آلودگى داشته باشد دامن مرد آلوده مىشود... .
➖ قرآن مىگويد: «خبيثات مال خبيثين است». زنهاى ناپاک مال مردان ناپاک است و زنان پاک مال مردان پاک است، اين، ناظر به پاكى ناموسى است؛ يعنى مردِ ناپاک است كه غيرت را از دست مىدهد و زن ناپاک را مىپذيرد و ناراحت نيست كه زنش ناپاک باشد، ولى مرد پاك امكان ندارد كه زن ناپاک را بپذيرد. اين است كه طبعاً يك نوع انتخاب صورت مىگيرد.
➖ اين بيانِ حكم شرعى نيست؛ بلكه قرآن يک قانون طبيعى را بيان مىكند: طبعاً اين طور است كه پاکها سراغ پاکها مىروند و ناپاکها سراغ ناپاکها.»
📘 مجموعه آثار استاد شهيد مطهرى؛ ج۲۶؛ صفحۀ ۴۳۲-۴۳۳
🏷 #غیرت #عفت | #عمومی
🌐 کانال «پارۀ تن»
۹ فروردین ۱۴۰۳
📖#بخوانید | ماه مبارک و آثار شگفت تمرین
▫️ ماه رمضان ماه روزه است. در هر سال یک ماه بر همۀ کسانی که عذر شرعی ندارند واجب است که روزه بگیرند. قرآن کریم میفرماید: «روزه برای شما مقرر شده تا در شما تقوا پدید آید.» (بقره ۱۸۳)؛ یعنی سی روز یا بیست و نه روز متوالی ماه رمضان را خودداری و پرهیزکاری کنید تا خوددار و پرهیزکار شوید.
▫️ روزه، مشق و تمرین خودداری و پرهیزکاری و تسلط بر نفس است. مشق و تمرین اگر منظم و متوالی باشد آثار شگفت دارد، عادت و ملکه ایجاد میکند؛ مثلا اگر کسی سی روز متوالی ورزش کند، عضلات بدنش محکم میشود، اگر سی روز متوالی تمرین خط؛ یا نقاشی؛ یا تیراندازی بکند، قطعا پیشروی میکند.
▫️ چگونه ممکن است کسی سی روز مشق خودداری و پرهیزکاری و تسلط بر نفس بکند، گرسنه بشود و غذا نخورد، تشنه بشود و آب نیاشامد، از نزدیکی با زنان خودداری کند و آنگاه در وی عادت خودداری و تسلط بر نفس و خویشتنداری پیدا نشود؟!
📘 حکمتها و اندرزها؛ ج۲؛ ص۲۰۲ و ۲۰۳
🏷 #روزه #تمرین | #عمومی
🌐 کانال «پارۀ تن»
۹ فروردین ۱۴۰۳
📖 #بخوانید | انسان، عاشق کمال بیحد
مسئله❓
انسان هميشه طالب آن چيزى است كه ندارد؛ و اين خيلى عجيب است. هرچيزى را تا ندارد خواهان آن است؛ وقتى همان چيز را دارا شد، دلزدگى برايش پيدا مىشود، چرا؟
جواب 📨
➖ مسأله اين است كه انسان آنچنان موجودى است كه نمىتواند عاشق «محدود» باشد؛ نمىتواند عاشقِ «فانى» باشد؛ نمىتواند عاشق شيئى باشد كه به زمان و مكان محدود است.
➖انسان عاشق كمال مطلق است و عاشق هيچ چيز ديگرى نيست؛ يعنى عاشق ذات حق است، عاشق خداست.
📘 مجموعه آثار؛ ج۲۳؛ ص ۱۴۷ و ۱۴۸؛ با تلخیص
🏷 #عشق #کمال_مطلق | #عمومی
🌐 کانال «پارۀ تن»
۱۰ فروردین ۱۴۰۳
✏️ #کوتاه_نوشت | انسان کامل
👤 شهید مطهری -قدّسسرّه-:
انسان کامل یعنی انسانی که قهرمان همۀ ارزشهای انسانی است، در همۀ میدانهای انسانیت قهرمان است.
🏷 #انسان_کامل | #عمومی
📘 انسان کامل؛ صفحۀ ۵۰
🌐 کانال «پارۀ تن»
📮 ایتا | ویراستی | آپارات
۱۲ فروردین ۱۴۰۳
✏️ #کوتاه_نوشت | منتهای سعادت
شهید مطهری -قدّسسرّه-:
منتهای سعادت همین است که آدمی در ناحیهٔ عقل و فکر، دارای محکمترین اطمینانها و در ناحیهٔ احساسات و قلب، دارای پاکترین نیّتها و در ناحیهٔ عمل، دارای نیکوترین عملها باشد.
پ.ن: اشاره به کمال در ۴ ساحتِ عقل، قلب، رفتار و بدن.
🏷 #انسان_کامل #سعادت | #عمومی
📘 حکمتها و اندرزها؛ ج ۱؛ ص ۳۵
🌐 کانال «پارۀ تن»
📮 ایتا | ویراستی | آپارات
۱۴ فروردین ۱۴۰۳
✏️ #کوتاه_نوشت | معرِّف روح تعلیمات اسلامی
شهید مطهری -قدّسسرّه-:
این داستانها، علاوه بر آنکه عملاً میتواند راهنمای اخلاقی و اجتماعی سودمندی باشد، معرِّف روح تعلیمات اسلامی نیز هست و خواننده، از این رهگذر به حقیقت و روح تعلیمات اسلامی آشنا میشود.
🏷 #داستان_راستان | #عمومی
📘 مقدمۀ جلد ۱ کتاب «داستان راستان»
🌐 کانال «پارۀ تن»
📮 ایتا | ویراستی | آپارات
۱۵ فروردین ۱۴۰۳
🗒 #یادداشت | نگاه جامع و تمدنی شهید مطهری
👤 استاد #حمید_پارسانیا:
▫️ شهید مطهری -رحمهالله-، با همۀ توانایی و جامعیت، خود فرهنگ و تمدن شد.
▫️ تحقق فرهنگ، یک فرآیند است که ناظر به داشتهها و ظرفیتهای موجود است؛ ولی شهید به تنهایی دارای همۀ ظرفیتهای ناظر به فرهنگ بود؛ تنها نقش فرهنگی نداشت؛ بلکه رویکرد فرهنگی و تمدّنی داشت و در آثار شهید به درستی مقولۀ فرهنگ و تمدن به خوبی دیده میشود.
▫️ ایشان معتقد بود که اسلام دارای نگاه تمدنی است، از مفهوم اسلام به خوبی دفاع میکند و نظریۀ تمدنی میدهد.
▫️ او امّت تغییریافته در سطح خود، با رصدکردن شرایط محیطی و براساس نیاز روز، هر چیزی که نیاز حرکت است، در خود جای داد.
▫️ او «داستان راستان» برای کودکان، «اصول و روش رئالیسم» برای مقابله با جبهۀ عظیم فلسفی رقیب را شرح میکند و هم اسفار تدریس میکند، با گروههای سیاسی ارتباط برقرار مینماید، خطابۀ سیاسی دارد و همۀ هستیاش را در خدمت رهبری؛ یعنی امام راحل قرار میدهد.
▫️ شهید مطهری دارای نگاه چند بعُدی بود و همۀ کار و فعالیت شهید نشان میدهد که میشود همۀ مسائل فرهنگ و مسائل مرتبط را یکجا در ایشان دید.
📥 برگرفته از کانال «استاد حمید پارسانیا» -حفظهالله-
🏷 #نگاه_جامع #نگاه_تمدنی | #نیمه_تخصصی
🌐 کانال «پارۀ تن»
📮 ایتا | ویراستی | آپارات
۱۵ فروردین ۱۴۰۳
✏️ #کوتاه_نوشت | مطهری در جامعۀ امروزی
✍🏻 استاد #حمید_پارسانیا
➖ اگر شهید مطهری اکنون حضور داشت بر چه مسئلهای تمرکز میکرد؟
▫️ اگر شهید مطهری اکنون حضور داشت، مسالۀ امروزش دیگر مارکسیسم نبود؛ بلکه بحث دفاع از عینیت و فهم حقیقت و نوکانتیها و شناسایی چالشهای جدی نظری سنت فلسفی امروز ما بود.
🏷 #شهید_مطهری #نوکانتیسم | #تخصصی
🌐 کانال «پارۀ تن»
۱۶ فروردین ۱۴۰۳
🗒 #یادداشت | هیچ انسانی بر دیگری برتری ندارد مگر به تقوا
🔖 یکسانبودن انسانها
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
مقدمه❗️
امروزه، شعار تساوی، خیلی بوق و کرنا میشود؛ اما کیست که به حقیقت معنا، این شعار را تفسیر و سپس عملی کرده باشد؟
مسئله❓
دین اسلام هم ندای تساوی سر میدهد. باید دید تفسیر او از این مفهوم چیست؟
برای این مقصود، به برخی از آثار متفکر شهید، استاد مطهری مراجعه میکنیم.
➖ تمامی انسانها، از یک پدر و مادر متولد شدهاند و هیچ برتریای بر یکدیگر ندارند.
هیچ امری، حتی امام مسلمین بودن هم نمیتواند بین انسانها، تفاوتی بگذارد.
➖ در داستان «مسیحی و زره علی -علیهالسلام-» میبینیم که بین حضرت علی -علیهالسلام- که در آن زمان، خلافت مسلمین هم به دست ایشان بود و بین یک مسیحی که در ممالک اسلامی زندگی میکند، هیچ تفاوتی در نوع قضاوت قاضی حکومت وجود ندارد و امیرالمومنین هم مثل انسانهای دیگر، برای اثبات مدعای خود باید شاهد بیاورد؛ در غیر این صورت، رأی دادگاه، به نفع فرد دیگر خواهد بود.
➖ حتی سبقت در رویآوردن به دین اسلام و خدمات ارزندهٔ زیاد در میدان جنگ و حمایت از رسول خدا و...، موجب برتری فردی بر دیگری نمیشود و باید همه، در پیشگاه دادگاه اسلامی، مساوی و با یک چشم نگاه شوند.
➖ در داستان «درمحضرقاضی» میبینیم که حضرت علی -علیهالسلام-، چگونه از برخورد خلیفهٔ دوم در رعایت نکردن تساوی دو طرف مخاصمه در نوع صدا زدن، ناراحت میشوند و به او تذکر میدهند.
➖ همین نگاه در دین اسلام است که باعث میشود به مسلمین دستور بدهد که خود را از هیچ کسی برتر نبینند و امتیازی برای خود قائل نشوند. «ان الله یکره من عبده ان یراه متمیزا بین اصحابه» لذا در داستان«غذای دسته جمعی» به خوبی میبینیم که رسول خدا -صلیاللهعلیه وآله- در پختن غذا به یاران خود دست کمک میرسانند و هیزم جمع کردن را به عهده میگیرند.
➖ همچنین در داستان «بندکفش»، میبینیم که امام صادق -علیه السلام-، سختیای که از پارهشدن بند کفششان پیش آمده بود را به یار خود ندادند و خود را مستحق آن میدانستند.
➖ وقتی پیغمبر خدا و امام مسلمینبودن مایهٔ برتری بر دیگران نمیشود، چگونه صفاتی دیگر همچون ثروتمندبودن، میتواند موجب برتری باشد. «داستان مستمند و ثروتمند»
➖ در تاریخ، برخی انسانها بودند که به خاطر نسبت خود با ائمهٔ اطهار -علیهم السلام-، خود را مستحق بهشت خدا میدانستند و آتش جهنم را بر خود حرام میدانستند و این امر را مایهٔ مباهات و فخرفروشی و برتردانستن خود بر دیگران میدانستند.
➖ در داستان «حرف بقّالها»، برادر امام رضا -علیه السلام- که زید نام داشت، همین نگاه را داشته است.
➖ امام رضا -علیه السلام-، با این نگاه او به شدت مخالفت میکنند و او را در میان جمع، مورد عتاب قرار میدهند و با منطقی قوی، حرفهای او را بیأساس میخوانند و رد میکنند و میفرمایند: « أساس کار، پیوند معنوی و صلاح عمل و اطاعت امر خداست. هر کس خدا را اطاعت کند، از ما اهل بیت است؛ گو اینکه هیچگونه نسبت و رابطهٔ نسلی و جسمانی با ما نداشته باشد؛ و هر کس گنهکار باشد، از ما نیست؛ گو اینکه از اولاد حقیقی و صحیح النسب زهرا باشد...»
➖ قوم و خویشاوندی با ائمهٔ اطهار -علیهم السلام-، نه باعث رانت آخرتی میشود و نه باعث رانت مادّی و دنیوی.
➖ در داستان «عقیل، مهمان علی»، میبینیم که عقیل، برادر امیرالمومنین، از او درخواست میکند که از بیتالمال مسلمین، به او پولی بدهد تا قرضش را پرداخت کند؛ اما با مخالفت برادرش روبهرو میشود و هیچ چیزی عائدش نمیشود.
➖ در دین اسلام، تنها یک ملاک برای برتری انسانها وجود دارد؛ آن هم، تقوا و اطاعت امر خداست. «ان اکرمکم عندالله، أتقاکم»
➖ در داستان «جویبر و زلفا» میبینیم که پیامبر خدا، همهٔ تعصبات قومی و شأنیتهای قبیلهای را باطل میداند و مرد و زن مومن را همشأن یکدیگر میخواند و جویبر و زلفا را به عقد هم در میآورد.
🏷 #تساوی | #عمومی
📘 با اقتباس از کتاب داستان راستان؛
🌐 کانال «پارۀ تن»
📮 ایتا | ویراستی | آپارات
۱۶ فروردین ۱۴۰۳
✏️ #کوتاه_نوشت | دغدغه نسبت به مسائل اسلامی
👤 شهید مطهری -قدسسره-:
این بنده، از حدود بیست سال پیش [۱۳۳۲ شمسی] که قلم به دست گرفته، مقاله یا کتاب نوشتهام، تنها چیزی که در همۀ نوشتههایم آن را هدف قرار دادهام، حل مشکلات و پاسخگویی به سؤالاتی است که در زمینۀ مسائل اسلامی در عصر ما مطرح است.
🏷 #دغدغه #مسائلاسلامی | #عمومی
📘 مقدمۀ «عدل الهی»
🌐 کانال «پارۀ تن»
📮 ایتا | ویراستی | آپارات
۱۶ فروردین ۱۴۰۳
🗒 #یادداشت | زهد، استفاده از مال دنیا برای آبادسازی آخرت
🔖 طریقه معتدل اسلام در استفاده از نعمات
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
مقدمه❗️
نسبت انسان با نعمات دنیا، چه نسبتی است؟ آیا نسبت سلبی است؟ به این معنا که انسان باید تا جایی که میتواند، از نعمات دنیایی خودداری کند و هیچ بهرهوریای نکند؟ یا اینکه نسبت ایجابی کامل دارد به این نحو که به دنبال بهرهوری هر چه بیشتر از اموال دنیا باشد و خود را وقف این کار بکند و برای آن، دست به هر کاری بزند؟ به دیگران ظلم کند، بازار سیاه راه بیاندازد، طمع و حسد بورزد، از ابعاد معنوی خود بزند و خود را صرفا به این امور مشغول کند؟
مسئله❓
در دین مبین اسلام، چه موضعی در برخورداری از اموال دنیا اتخاذ شده است؟
جواب📨
برای این منظور، به برخی از آثار متفکر شهید، استاد مطهری، مراجعه مینماییم.
➖ در دین مبین اسلام، این مسئله، تحت عنوان معنای حقیقی زهد مورد بررسی واقع میشود. رویکرد اتخاذی اسلام، هیچکدام از این دو رویکرد نیست. انسان، نه اجازه دارد که خود را وقف کامل برای دنیا کند و از امور معنوی و ... بزند و نه اجازه دارد که مال دنیا را برای خود حرام بشمارد و هیچ بهرهای برای خود نگذارد.
➖ انسان، باید در به دستآوردن رزق و روزی، تلاش خود را به کار ببرد و کلّ بر جامعه نباشد و نگاه خود را به کمک دیگران معطوف نکن.
➖ خود ائمه -علیهم السلام- هم در راه کسب روزی حلال، با دستان خود تلاش میکردند و خود را به سختیها و مشقتهای کارکردن وادار میکردند و یاران و شاگردان خود را نیز به شدت توصیه به کار و تلاش و کسب روزی حلال مینمودند و از اینکه انسان، بار خود را به دوش دیگران بیاندازد، بسیار نهی کردهاند.
انسان مومن، اجازه ندارد که از مال دنیا رویگردان شود و همه چیز را کنار بزند و صرفا به امور عبادی و معنوی بپردازد.
➖ در داستان «علی و عاصم»، حضرت، دو گروه انسانها را نهی میکند.
➖ یکی خود عاصم را که از مال دنیا رویگردان شده بود و از زن و بچه و عیال خود دوری کردهبود و به مسجد رفتهبود و صرفا مشغول عبادت خدای متعال بود.
➖ گروه بعدی هم برادر عاصم بود که از مال و منال دنیا، بسیار برای خود جمع کرده بود. حضرت این گروه را از جمعکردن مال دنیا نهی نکرد، بلکه توصیههایی کردند که چگونه همین مال دنیا را به گونهای استفاده کنند که سرای آخرت خود را آباد کنند. به این وسیله که در آن خانه، از مهمان پذیرایی کند و صلهٔ رحم نماید و حقوق مسلمانان را به وسیلهٔ آن آشکار کند و از مطامع شخصی خارج سازد.
➖امام صادق -علیه السلام- هم در برخورد ایشان با چند صوفی، برای صحت استفادهٔ خود از مال دنیا، احتجاج میکنند به اینکه ایشان از وقتی که به بلوغ و رشد رسیدهاند، مراقب هستند که اگر حقی در مالشان پیدا شد، آن را به موردش برسانند.
🏷 #زهد | #عمومی
📘 با اقتباس از کتاب داستان راستان؛
🌐 کانال «پارۀ تن»
📮 ایتا | ویراستی | آپارات
۱۸ فروردین ۱۴۰۳