📝 #سخن_بزرگان | آثار استاد شهید مطهری، مبنای فکری نظام جمهوری اسلامی ایران
🔖 بخشی از خصوصیات آثار و کتب استاد شهید مطهّری در کلام مقام معظّم رهبری -مدظلّهالعالی-:
◽️ برتری فرآوردهٔ فکری شهید؛
◽️ آثار شهید، مبنای فکری نظام؛
◽️ اندیشهٔ مطهری، فکر صاعد انقلاب؛
◽️ آثار استاد، آثار پرمایهٔ و پرمغز؛
◽️ آثار استاد، سکوی صعود به سطح راقی معارف؛
◽️ ضرورت استفاده از آثار استاد در حوزههای علمیه؛
◽️ آثار استاد شهید، مَشعَل میدان اندیشه؛
◽️ استخراج لبّ نظرات استاد، یک ضرورت فرهنگی؛
◽️ لزوم ارتباط نزدیک جوانان با آثار استاد شهید؛
◽️ نادرهٔ دوران؛
◽️ نسل جویندهٔ امروز، فرزند فکری شهید؛
◽️ خورشید فروزان؛
◽️ آثار شهید، مانند یاد او زنده است؛
◽️ لزوم کار موضوعی بر روی آثار شهید؛
◽️ هنر یافتن موضوعهای نو و نشاندهندهٔ راه؛
📘 اقتباس از کتاب «استاد در کلام رهبر»
🏷 #شهید_مطهری #آثار_استاد | #عمومی
🩸 انتشار به مناسبت سالروز شهادت #فقیه #متفکر #روحانی_متناسببا_زمان آیت الله شهید مرتضی مطهری -قدّسسرّه-
🌐 کانال «پارۀ تن»
📮 ایتا | ویراستی | آپارات
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎞 #ببینید | تولید فکر و نشر فکر، دو خصوصیتِ الگوی تمام معلمین
💠 خصوصیّتی در شهید مطهّری هست که این خصوصیّت را همهی معلّمین -چه معلّمین حوزههای علمیّه، چه معلّمین دانشگاهها، چه معلّمین مدارس و آموزش و پرورش- بایستی واقعاً الگو قرار بدهند و برای آنها باید الگو باشد.
👤#مقام_معظم_رهبری:
💠 خب مرحوم #شهید_مطهّری، مرد دانشمندی بود، مرد متفکّری بود، واقعاً عالِم بود، فیلسوف بود، فقیه بود، به مسائل فکری تسلّط کامل داشت.
💠 این خصوصیات در این بزرگوار بود؛ لکن آن خصوصیت خیلی مهم و ویژگی ایشان این بود که:
🔆 هم تولید فکر میکرد؛
🔆 هم نشر فکر میکرد؛
🗓 ۱۲/ اردیبهشت/ ۱۴۰۰
🏷 #روز_معلم #فکر #الگو | #عمومی
🩸انتشار به مناسبت سالروز شهادت #فقیه #متفکر #پهلوان_مبارزهبا_التقاط آیت الله شهید مرتضی مطهری -قدّسسرّه-
🌐 کانال «پارۀ تن»
📮 ایتا | ویراستی | آپارات
📝 #سخنبزرگان | شهید مطهری، موفقترین شخصیت در ایجاد وحدت حوزه و دانشگاه
👤 #رهبر_معظم_انقلاب:
🔺 مرحوم مطهری با دو ابزار؛ با دو وسیله میتوانستند تفاهم و نزدیکی بین دو قشر روحانیون و تحصیلکردههای جدید را به وجود بیاورند:
📌یکی تلاش عملی؛
📌 و دیگری غنای شخصیت خودش ایشان:
✅ از لحاظ تلاش عملی:
➖ خب ایشان در دانشگاه درس گرفتند، با دانشجوها انس پیدا کردند، در مجامع تحصیلکردهها، مهندسین، پزشکان شرکت کردند، به عنوان یک قطب و ملجأ و پناهی برای تحصیلکردههای جدید شدند.
➖ آن زمانها، هزاران دانشجو و فارغالتحصیل و کسانی که توی مسائل فرهنگ جدید درسخوانده بودند و تحصیل کرده بودند، آقای مطهری را به عنوان یک ملجأ، یک پناه، یک ملاذ، یک آدمی که حرفشان را میفهمد، میتواند دردهایشان را علاج کند، سؤالاتشان را پاسخ بدهد، به او نگاه میکردند و اینها.
➖ ایشان نوشتههایش، سخنرانیاش در رادیو در آن سالهای اوائل، بعد هم سخنرانیهای گوناگونش در دانشگاههای مختلف سراسر کشور در این خط بود و شاید بتوانم بگویم ایشان #موفقترین چهرۀ روحانی در میان محیطهای فرهنگ جدید بود، یعنی در دانشگاهها و حول و حوش دانشگاهها؛ مثل تحصیلکردهها و فارغالتحصیلها. موفقترین چهره بود؛ یعنی هیچکدام از این چهرههای تقریب بین روحانی و #دانشگاه به قدر ایشان در این جهت موفق نبودند و ایمانِ آن تحصیلکردههای جدید را جلب نکرده بودند.
✅ دومی غنای شخصیت خود ایشان بود:
➖ میدانید یکی از چیزهایی که بین این دو قشر را جدا کرده بود این بود که این دو قشر را به هم بیاعتقاد کرده بودند؛ تحصیلکردههای جدید، فارغالتحصیل #حوزۀ_علمیه را یک آدم باسواد نمیدانستند؛ اصلاً آنچه را که او بلد بود، آن را سواد نمیدانستند، به حساب نمیآوردند، علم نمیدانستند.
➖ روحانی در عرف و فرهنگ غربیِ تزریق شدۀ به یک عده از تحصیلکردههای ما، یک عنصر بیسواد و پرمدعایی بود و به حساب میآمد که اصلاً تضییع وقت بود که انسان با او بنشیند، حرف بزند؛ یا خودش را به او نزدیک کند؛ یعنی او را اصلاً قابل نمیدانستند که یک چهرۀ یک شخصی بداند او را.
➖ متقابلاً تحصیلکردۀ حوزۀ علمیه، تحصیلکردههای دانشگاهی را با همین چشم نگاه میکرد. علاوه بر اینکه حالا بیدین میدانست آنها را، جاهل و عامی هم میدانست؛ یعنی اهل علم و عوام، یک تقسیمی بود در حوزههای علمیه که مردم دنیا دو قسم بودند: یک قسم، اهل علم؛ یک قسم عوام. و اهل علم؛ یعنی آنی که تحصیلکردۀ حوزه است و عوام؛ یعنی آن کسی که تحصیلکردۀ حوزه نیست؛ حالا تحصیلکردۀ هر جای دیگر هم میخواهد باشد. دو قشری که هر دو اهل علمند؛ هر دو اهل تحصیلاتند؛ هر دو با مغز و با تفکر و تعقل سر و کار دارند و همدیگر را بیسواد میدانند، شما طبیعی است که فرض کنید اینها اصلاً به هم نزدیک نشوند، با هم آشنا نشوند.
➖ مرحوم مطهری جزو شخصیتهایی بود، جزو پیشروان کاروان تقریب روحانی و دانشجو بود که با قوّت و صلابت شخصیت علمی خودش، مخاطبین خودش را متواضع کرد در مقابل خود؛ یعنی هنگامی که ایشان وارد دانشگاه شد و افرادی در رشتههای مختلفِ متناسب با شخصیت آقای مطهری وقتی با ایشان برخورد کردند، از ایشان استفهام کردند، با ایشان مسألهای را مطرح کردند، با یک مغز بزرگ، با یک اندیشۀ عمیق، با یک ذهن باز مواجه شدند.
➖ یک مرد متفکر قوی صاحبنظر که رشتهاش فلسفه و فقه بود؛ ولی بعد، جامعهشناسی مطالعه کرده بود، اقتصاد مطالعه کرده بود، فلسفههای اروپایی را مطالعه کرده بود و افرادی از متخصصین و صاحبنظران این رشتهها به خود جذب کرده بود.
➖ ایشان در این اواخر، یک درس جامعهشناسی اسلامی فلسفۀ تاریخ داشت که خب یک عدهای از افراد صاحبنظر، اساتید فن، اساتید به هرحال درس ایشان شرکت میکردند که خود ایشان برای من نقل کردند که دو تا درس ایشان داشتند. میگفتند: یکی دانشجوها شرکت میکنند؛یکی اساتید، این درسی بود که اساتید شرکت میکردند. فلسفۀ هِگِل را مثلاً ایشان آنچنان قوی و خوب آگاه بود و فراگرفته بود با آن قوّت علمیای که داشت که خب کسانی که توی این رشتهها، توی این معقولات کار میکردند شخصیت ایشان را و ارزش ایشان را درک میکردند.
➖ پس شخصیت علمی و قوی مرحوم #شهید_مطهری هم بیشترین تأثیر را در نزدیکی این دو قشر داشت؛ یعنی وقتی که تحصیلکردههای جدید نگاه میکردند میدیدند یک روحانی عالمِ متفکرِ فاضلی؛ مثل شهید آقای مطهری را در مقابل خودشان دارند؛ از طرفی وقتی که در حوزههای علمیه -که خب شخصیت آقای مطهری در حوزهها واضح بود برای بیشتر افرادی که در حوزهها بودند- وقتی میدیدند ایشان دل به قشر تحصیلکردۀ جدید بسته و با اینها سر و کار دارد آنها هم یک حالت تقارب و تفاهمی برایشان به وجود میآمد.
🗓 ۱۰/ اردیبهشت/ ۶۳
🏷 #وحدت_حوزه_و_دانشگاه | #عمومی
🌐 کانال «پارۀ تن»
📮 ایتا | ویراستی | آپارات
🪞 #شعر | شهید حکمت
🔖 اشعاری درباره استاد شهید مرتضی مطهری
📙 اندیشۀ مطهر؛ علی ربانی گلپایگانی؛ ص ۱۰ و ۱۱
📥 برگرفته از کانال « دروس استاد علی ربانی گلپایگانی»
🏷 #شهید #حکمت | #عمومی
🩸انتشار به مناسبت سالروز شهادت #فقیه #متفکر #پهلوان_مبارزهبا_التقاط آیت الله شهید مرتضی مطهری -قدّسسرّه-
🌐 کانال «پارۀ تن»
📮 ایتا | ویراستی | آپارات
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎞 #ببینید | تبریک روز معلم و گرامیداشت شهید مطهری -قدّسسرّه-
👤 آیت الله #مکارم_شیرازی
📥 برگرفته از کانال «آیت الله مکارم شیرازی»
🏷 #روز_معلم | #عمومی
🌐 کانال «پارۀ تن»
📮 ایتا | ویراستی | آپارات
📒 #خاطرات | شعر مورد علاقۀ شهید مطهری
🪟 علامۀ جعفری میفرمود: در جلسهای با عدهای از دوستان از جمله شهید مطهری از ما سؤال شد که از چه شعری بیشتر خوشتان می آید؟
🪟 #شهید_مطهری این شعر را خواند:
🪞 آب حیات من است خاکِ سر کوی دوست؛
🪞 گر دو جهان خرّمیست ما و غم روی دوست؛
🪞 گر شب هجران مرا تاختن آرَد اَجَل
🪞 روز قیامت زنم خیمه به پهلوی دوست
🪟 وقتی این شعر را می خواند، چشمهایش پر از اشک شد. مرحوم مطهری خیلی ظریف بود و بر خلاف چهرهاش روح خیلی پاک و ظریفی داشت.
📘 یاد یار؛ ص ۱۶۰؛ خاطره از استاد علامۀ جعفری
🏷 #شهید_مطهری | #عمومی
🌐 کانال «پارۀ تن»
📮 ایتا | ویراستی | آپارات
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎞 #ببینید | اندیشههای شهید مطهری همیشه زنده و پویاست
🔖 شهادت علامۀ شهید مطهری مانند حیاتش مبدأ آثار میباشد.
💠 امیر مؤمنان -علیهالسلام- دربارۀ علماء بزرگ میفرماید: «أَعْيَانُهُمْ مَفْقُودَةٌ وَ أَمْثَالُهُمْ فِي الْقُلُوبِ مَوْجُودَةٌ»؛ یعنی هرچند جسمشان در میان ما نیست؛ ولی برکاتشان در دلهای ما وجود دارد.
💠 ایشان اثر عمیقی در نسل جوان، دانشگاه و در انقلاب داشت و با سخنرانیها و کتابهایشان، این اثر را منعکس کرد.
🏷 #شهید_مطهری | #عمومی
🌐 کانال «پارۀ تن»
📮 ایتا | ویراستی | آپارات
🗒 #یادداشت | شهید مطهری، فقیه و فیلسوف اسلام
✍🏻 حجتالاسلام #سید_مهدی_موسوی _______________________________
🪞 شهید مطهری همواره بر پایۀ معارف عمیق دینی که برآمده از فقاهت و حکمت اصیل دینی است با پرسشهای زمانه مواجه شده است و در نقش یک فقیه جامع و حکیم متاله پاسخ داده است.
🪞 شهید مطهری همواره به شان اسلامشناسی، فقاهت، حکمت و روحانیت خود تصریح و تاکید داشته است و همواره نگرش انتقادی، حکمی و اجتهادی به جریانهای روشنفکری داشته است.
🪞 بهترین تحلیل را حضرت امام خمینی -قدّسسرّه- از استاد شهید آیت الله مطهری داشته است و شایسته است همگان به عمق آن پی ببرند و بر آن تاکید کنند:
🩸 اینجانب به اسلام و اولیای عظیم الشأن آن و به ملت اسلام و خصوص ملت مبارز ایران، ضایعۀ أسفانگیز شهید بزرگوار و متفکر و فیلسوف و فقیه عالیمقام؛ مرحوم آقای حاج شیخ مرتضی مطهری -قدسسره- را تسلیت و تبریک عرض میکنم، تسلیت در شهادت شخصیتی که عمر شریف و ارزندۀ خود را در راه اهداف مقدس اسلام صرف کرد، و با کجرویها و انحرافات، مبارزۀ سرسختانه کرد. تسلیت در شهادت مردی که در اسلام شناسی و فنون مختلفۀ اسلام و قرآن کریم کمنظیر بود... من در تربیت چنین فرزندانی که با شعاع فروزان خود مردگان را حیات میبخشند و به ظلمتها نور میافشانند، به اسلام بزرگ، مربی انسانها و به امت اسلامی تبریک میگویم.
🩸 من اگرچه فرزند عزیزی که پارۀ تنم بود از دست دادم؛ لکن مفتخرم که چنین فرزندان فداکاری در اسلام وجود داشت و دارد. مطهری که در طهارت روح و قوّت ایمان و قدرت بیان کمنظیر بود رفت و به ملأ اعلی پیوست؛ لکن بدخواهان بدانند که با رفتن او، شخصیت اسلامی و علمی و فلسفیاش نمیرود.
🩸 سالروز شهادت شهیدی مطهر است که در عمر کوتاه خود اثرات جاویدی به یادگار گذاشت، که پرتوی از وجدان بیدار و روح سرشار از عشق به مکتب بود، او با قلمی روان و فکری توانا در تحلیل مسائل اسلامی و توضیح حقایق فلسفی با زبان مردم و بیقلق و اضطراب به تعلیم و تربیت جامعه پرداخت، آثار قلم و زبان او بیاستثنا آموزنده و روانبخش است و مواعظ و نصایح او که از قلبی سرشار از ایمان و عقیدت نشأت میگرفت، برای عارف و عامی سودمند و فرحزا است.
🩸 خدمتی که به نسل جوان و دیگران مرحوم مطهری کرده است، کم کسی کرده است. آثاری که از او هست، بیاستثناء همۀ آثارش خوب است و من کس دیگری را سراغ ندارم که بتوانم بگویم بیاستثناء آثارش خوب است. ایشان بیاستثناء آثارش خوب است، انسانساز است.»
🩸 اکنون شنیده میشود که مخالفین اسلام و گروههای ضدانقلاب درصدد هستند که با تبلیغات اسلامشکن خود، دست جوانان عزیز دانشگاهی را از استفاده از کتب این استاد فقید کوتاه کنند، من به دانشجویان و طبقۀ روشنفکران متعهد توصیه میکنم که کتابهای این استاد عزیز را نگذارند با دسیسههای غیراسلامی فراموش شود».
🏷 #فقیه #فیلسوف | #عمومی
🌐 کانال «پارۀ تن»
📮 ایتا | ویراستی | آپارات
📖 #بخوانید | فلسفۀ امتحانات الهی
🪞امتحانهای الهی برای این جهت است که انسان در خلال آن گرفتاریها [کمال یابد.]
🪞گرفتاری در نعمت، یک جور گرفتاری است و گرفتاری در نقمت جور دیگر است.
همهچیز برای این است که انسان گرفتار آن شود و خود را از آن آزاد کند.
🪞انسان در دنیا نیامده که از کنار نعمتها و از کنار بلاها و گرفتاریها بگذرد؛ بلکه آمده است در دریای نعمتها و در دریای گرفتاریها خودش را بیندازد و سالم بیرون بیاید.
🪞اگر کسی در عمرش اساساً خودش را در بلایا و مصائب و سختیها قرار ندهد و همیشه از آن کنار بگذرد، هرگز چیزی نمیشود. اگر کسی هم اساساً دستش به نعمت نرسد، کمالی که در این دنیا باید پیدا کند، پیدا نمیکند.
🪞کمال انسان به این است که در دنیا، هم با نعمتها و هم با شدتها هرچه بیشتر درگیر شود و از این درگیری آزاد بیرون بیاید.
🪞در مورد ابتلاءها حدیثی هست از امام صادق -علیهالسلام- که میفرمایند: «إنَّ اللهَ إذا أَحَبَّ عَبْداً غَتَّهُ بِالْبَلاءِ غَتّاً»؛ یعنی خدای متعال آنگاه که بندهای را دوست بدارد، او را در دریای بلا فرو میبرد. «غت»، فرورفتن در آب است. تشبیه به فرورفتن در آب شده است.
📘 آشنایی با قرآن؛ ج ۷؛ ص ۲۰۸ و ۲۰۹
🏷 #بلا #امتحان_الهی | #عمومی
🌐 کانال «پارۀ تن»
📮 ایتا | ویراستی | آپارات
📝 #سخن_بزرگان | سید حسن نصرالله و مطالعۀ آثار شهید مطهّری
🎤 از شهید مطهری برایمان بگویید؟
👤 #سید_حسن_نصر_الله:
▫️من بشخصه با شهید مطهری از نزدیک آشنا نبودم؛ زیرا قبل از پیروزی انقلاب اسلامی به ایران نرفتم. من تحصیلاتم در نجف اشرف و لبنان بود. ایشان با فاصله کمی پس از پیروزی انقلاب شهید شد و من بعدها و بعد از شهادت مطهری و چمران به ایران رفتم.
▫️ما به عنوان یک مسلمان لبنانی، شهید مطهری را از طریق کتابهایش میشناسیم و آنچه نوشته است. بیشترِ کتابهای مطهری به عربی ترجمه شده و ما از طریق آثارشان ایشان را شناختهایم.
▫️بعد از اینکه زبان فارسی را یاد گرفتم، برگشتم کتابهایش را به فارسی خواندم؛زیرا در لغات اصلی و مبدأ که فارسی بود، نوعی روحیه و عطر خاصی در آثار ایشان استشمام میکردم.
▫️مترجم میتواند واژه به واژه معنی و به صورت تحت اللفظی معنای واژه را منتقل کند؛ اما وقتی خودتان کتابی را به زبان مادری بخوانید، مزه و طعم به خصوصی را میتوانید از آن استشمام کنید.
▫️تحصیلکردههای لبنانی از طریق ترجمهها با آثار شهید مطهری آشنا شدند؛ اما رویآوری من و بسیاری از برادران به کتابهای مطهری به خاطر آن بود که امام خمینی تاکید بر خواندن کتابهای مرحوم مطهری داشتند و آن را سفارش میکردند.
🎤 در همان دیدارتان در سال ۱۹۸۲ با امام؟
▫️نخیر. ما تاکیدات مبنی بر مطالعۀ کتابهای شهید مطهری را در سخنرانیهای عمومی امام شنیدیم؛ نه در آن دیدار شخصی که با ایشان داشتم.
▫️شاید بتوانم بگویم تاثیرگذارترین اشخاصی که در من و جهان تشیع تاثیر گذاشتند، دو محقق بزرگ شهید #محمد_باقر_صدر و #شهید_مطهری بودند؛ همچنان که زیرساختهای عقیدتی و ایدئولوژیک یک مسلمانِ رزمنده و پژوهشگر دینی را این دو بزرگوار برای ما ترسیم کردند که حالا مورد استفادۀ انسانهای مومن و مجاهد است.
📥 برگرفته از «رجانیوز»
🏷 #آثار | #عمومی
🌐 کانال «پارۀ تن»
📮 ایتا | ویراستی | آپارات
🗒 #یادداشت | مهم دلته!
✍🏻 سعید رضوان
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
مقدّمه❗️
خیلی از اوقات از افراد مختلفی این حرف را میشنویم که -مثلاً- «نیاز نیست که حجاب داشته باشی؛ مهم دلته؛ دلت پاک باشه، خدا قبول میکنه» تصور این افراد از این جمله این است که با صرف پاکبودن دل و اعتقاد به یک مسئله -ولو این که طبق آن اعتقاد، عمل نشود-، میتوان به سعادت رسید.
مسئله❓
اما آیا اصلاً میشود که دل پاک باشد و ایمان در دل باشد؛ اما انعکاس عملی در خارج نداشته باشد؟ آیا میشود که انسان نسبت به یک موضوعی -مثلاً- لزوم حجاب، معتقِد باشد؛ اما طبق عقیدهٔ خود عمل نکند و در نتیجه حجاب نداشته باشد؟
جواب 📨
▫️شهید مطهری در مقالهٔ «ارکان سعادت بشر» در کتاب «حکمتها و اندرزها» به این مطلب اشاره میکنند.
▫️تمام ارکان سعادت بشری در سورهٔ مبارکهٔ عصر در ضمن ۴ عنوان بیان شده است:
۱- ایمان به ذات اقدس الهی که ایمان به همه حقائق است؛
۲- عمل صالح؛
۳- تشویقکردن یکدیگر به حق؛
۴- تشویقکردن یکدیگر به صبر و استقامت؛
▫️بسیاری از افراد هستند که نسبت به یک مسئلهای ایمان دارند؛ اما به جهاتی طبق اعتقادشان عمل نمیکنند؛ این جهات را میتوان به دو دسته تقسیم کرد:
➖ ۱- جهات مربوط به عمل: مثل این که عدهای ایمان و اعتقاد نسبت به مسائلی دارند؛ اما در هنگام عملکردن، مصداق عمل را اشتباه میگیرند و اشتباهاً به چیزی عمل میکنند که ربطی به اعتقاد ایشان ندارد؛ درحالیکه خود شخص گمان میکند که دارد درست عمل میکند؛ مثل این که کسی از مال دزدی، به نیازمندان کمک کند و خودش فکر کند که در حال صدقهدادن است.
نکته: البته بازگشت این جهات به مرحلهٔ معرفت است.
➖ ۲- جهات معرفتی: یعنی شخص تصور غلطی نسبت به اصل «عملکردن» دارد؛ به این معنا که شناخت درستی از مقولهٔ «عمل» و ضرورت آن ندارد و به دلائلی در ذهن او چنین وانمود شده است که «عمل»، چندان أهمیتی ندارد و صرف ایمان به یک مسئله را کافی میداند؛ درحالیکه نمیداند که دنیا، مزرعهٔ آخرت است و باید در اینجا کشت کند تا برداشت کند و کشتکردن به صرف ایمان و اعتقادداشتن به معارف نیست.
▫️ خداوند متعال میفرماید: «إن الانسان لفی خسر؛ إلا الذین آمنوا و عملوا الصالحات و تواصوا بالحق و تواصوا بالصبر».
▫️تمام ارکان سعادت بشر در همین جمله خلاصه شده است و خداوند -متعال- این امور را به نحو جمعی برای سعادت لحاظ کرده است؛ لذا روشن است که ایمان به تنهایی دردی دوا نخواهد کرد.
▫️از همین جاست که میتوان مشکل برخی از گروههای #صوفی بدون شریعت را، مشکل معرفتی دانست؛ به این معنا که تلقی آنها از مقولهٔ «عمل» تلقی غلطی است و نتوانستند به خوبی جایگاه «عمل» و اهمیت آن را بشناسند؛ لذا دچار کجفهمی از دین شدهاند و رسیدن به سعادت واقعی را منوط به صرف وجود ایمان دانستند و از نقش خطیر «عمل» در این راه، غافل شدند.
▫️این درحالی است که امیر المؤمنین -علیهالسلام- در حکمت ۱۵۰ نهج البلاغة میفرمایند: «لا تکن مِمَّن یَرجُو الآخرةَ بِغَیرِ عملٍ»؛ جزء آن دسته از مردم مباش که آرزوی رسیدن به مقامات اخروی و معنوی را دارند؛ ولی میخواهند بدون آنکه عملی انجام دهند، به آن برسند.
نابرده رنج، گنج میسَّر نمیشود
مزد آن گرفت جان برادر، که کار کرد
📘 با اقتباس از «حکمتها و اندرزها»؛ مقالهٔ «ارکان سعادت بشر»
🏷 #اعتقاد #ایمان #عمل | #عمومی
🌐 کانال «پارۀ تن»
📮 ایتا | ویراستی | آپارات
📝 #سخن_بزرگان | متفکر اهل معنی
👤 آیت الله العظمی #جوادی_آملی:
«شهید مطهری دلی داشت دلباخته به قرآن، مغزی داشت سرسپرده به عرفان، جانی داشت وابسته به برهان؛ متفکر و اهل دل و اهل معنی بود.»
🗓 بهمن ماه ۹۸
📥 برگرفته از کانال دفتر «آیت الله جوادی آملی»
🏷 #متفکر #اهل_معنی | #عمومی
🌐 کانال «پارۀ تن»
📮 ایتا | ویراستی | آپارات
🗒 #یادداشت | آگاهترین شخص به زندگی تو، خودت هستی
✍🏻 سعید رضوان
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
مقدّمه❗️
🔺 همهٔ انسانها در ایام زندگی با مشکلات فراوان و متفاوتی دست و پنجه نرم میکنند؛ انسانها در مواجههٔ با این مشکلات به دو دسته تقسیم میشوند:
➖ ۱- کسانی که خودشان در صدد علاج مشکل برمیآیند و با بررسی احوالات درونی خود و محاسبهٔ تیزبینانهٔ نحوهٔ عملکرد خود در ایام مختلف، مشکل را ریشهیابی میکنند و سپس با تفکر و مشاوره، مشکل خود را درمان میکنند؛
➖ ۲- کسانی که دیگران را تنها راه حل علاج مشکل میدانند و اصلا به خودشان زحمت محاسبه و تفکر و تامل نمیدهند؛ به این معنا که همیشه منتظرند که شخصی با اسب سفید به دنبال آنها بیاید و آنها جزئيات زندگی خود را با او در میان بگذارند و او مشکلاتشان را حل کند؛
مسئله❓
▫️اما جای سؤال باقی است که واقعاً آیا دیگران میتوانند تنها حلّال مشکلات زندگی انسان باشند؛ بدون این که انسان به خود زحمت فکر و تامل بدهد؟!
▫️اصلا آیا ورود دیگران به عرصههای مختلف زندگی؛ به خصوص حریمهای شخصی و جزئيات زندگی انسان جائز است؛ یا این که بعضی مواضع هست که اصلا ورود دیگران به آنها درست نیست و خود انسان باید راه حل را بیابد و به فکر چاره باشد؟
جواب 📨
▫️شکی در این نیست که انسان به دلیل این که از جمادات، نباتات و حیوانات استعداد بیشتری دارد، بیشتر هم نیازمند تربیت است؛ همانطور که یک گل به دلیل این که از سنگ کاملتر است، بیشتر نیازمند تربیت است؛ اما این تصور که مربی انسان فقط باید دیگران باشند و خود او هیچ نقشی در تربیت خود ندارد، تصور غلطی است.
▫️انسان قوای عاقلهای دارد که اجازه نمیدهد که کاملاً تابع عوامل خارجی باشد؛ بلکه در نهایت باید تصمیم نهائي را خود او بگیرد. انسان با یک سنگ؛ یا فلز تفاوت دارد.
▫️انسان دارای اراده و قوهٔ تصمیمگیری است. او در تصمیمگیری مجبور و مقهور خواستههای دیگران نیست؛ بلکه او به این دلیل که با اختیار آفریده شده است، خودش باید نسبت به امور زندگی خود نقش داشته باشد و نسبت به امر تربیت هم باید خود او اراده بکند و إلا پند و اندرز هیچ کسی در او تاثیر نخواهد گذاشت؛ لذا در روایت یکی از احتیاجات مؤمن را «واعظ درونی» شمرده شده است؛ یعنی کسی که از درون، خود را موعظه نکند، هر موعظهای که از بیرون به او برسد، به حال او فائدهای ندارد.
▫️یکی از اموری که در تربیت خیلی مؤثر است، امر «مشاوره» با افراد صاحب خرد و تجربه است؛ اما نباید تصور شود که فقط مشاور است که میتواند مشکلات من را حل بکند؛ بلکه شکی نیست که وجود مشاور و مربی، لازم است؛ اما کافی نیست؛ او فقط نقش یک بازوی کمکی را دارد تا در فهم انسان نسبت به علت مشکل کمک کند؛ اما تنها کسی که به ریز ریز وقائع و جزئیات زندگی با خبر است، خود انسان است؛ نه هیچ کس دیگری؛ لذا خود انسان است که باید با تفکر و محاسبه و جست و جو در وقائع زندگی، ریشهٔ مشکلات خود را بیابد و در صدد حل این مشکلات بر بیاید.
▫️اینجاست که میبینیم که در معارف اسلامی به چه میزان بر امر محاسبهٔ نفس تاکید شده و اهمیت آن گوشزد شده است. محاسبهٔ نفس یعنی از نفس حساب کشیدن که چه کار کردی و چه کار نکردی؟
▫️از دل همین محاسبه است که انسان متوجه اختلالات خود میشود. چطور کسی که در زندگی من نیست و از جزئیات زندگی من و از عملکرد من خبر ندارد میتواند تصمیم نهائي را نسبت به زندگی من بگیرد؟
📘 با اقتباس از «حکمتها و اندرزها»؛ مقالهٔ «انسان مربی خود»
🏷 #اعتقاد #مشکل #مشاوره | #عمومی
🌐 کانال «پارۀ تن»
📮 ایتا | ویراستی | آپارات
May 11
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎞 #ببینید | غبارروئی مضجع شریف امام علی بن موسی الرضا -سلاماللهتعالیعلیه- توسط #آیت_الله_رئیسی
🏷 #خادم_امام
🌐 کانال «پارۀ تن»
📮 ایتا | ویراستی | آپارات
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎞 #ببینید | آروم باشید ...
این چیزایی که شما میبینید، حوادثِ طبیعیِ یک راه دشوار به سمت قله است
🏷 #شهید_جمهور
🌐 کانال «پارۀ تن»
📮 ایتا | ویراستی | آپارات
📖 #بخوانید | خدمت به مردم
👤 آیت الله #شهید_مطهری:
ایثار، گذشت، فداکاری، خود را فدای خدمت به مردمکردن، معنایی است که انسان در خودش احساس میکند، خودش را در اوج انسانیت احساس میکند. انسانیت؛ یعنی همین گونه امور.
📘 فطرت و تربیت؛ ص ۲۱
🏷 #شهید_جمهور #انسانیت | #عمومی
🌐 کانال «پارۀ تن»
📮 ایتا | ویراستی | آپارات
May 11
May 11
📖 #بخوانید | شرائط انتقاد کردن
💠 اینکه میگویند که حکومت علی -علیهالسلام- عالیترین مظهر دموکراسی بود، روی همین جهات بود. خودش با آنکه امام است و قدرتهای مادی و معنوی را در اختیار دارد، به مردم پر و بال میدهد، آنها را بر انتقاد و اعتراض، تشجیع میکند؛ البته این نکته هم هست که هر اعتراضی، به حق نیست و انتقادکننده دو شرط باید داشته باشد:
➖ یکی آنکه حسن نیت داشته باشد؛ یعنی غرض شخصی نداشته باشد. مقصودش اصلاح باشد نه اینکه مقصودش لجنمالکردن و لگدمالکردن طرف باشد؛
➖ دیگر آنکه حسن تشخیص داشته باشد؛ یعنی اهل درک و تشخیص باشد؛ انتقادهای جاهلانه و احمقانه بسیار زیانآور است.
💠 انتقاد، اگر بر مبنای حسن نیت و حسن تشخیص باشد، موجب حرکت و اصلاح است و اگر بر مبنای سوء نیت و بر مبنای جهالت و عدم تشخیص و عدم آشنایی به مصالح عالیۀ اجتماع و راه صحیحی که لازم است اجتماع [طی کند] واقع شود، آن وقت چوب لای چرخگذاشتن است و سبب هرج و مرج و توقف است.
📘 حکمتها و اندرزها؛ ص۱۷۹؛
🏷 #انتقاد #روش_نقد | #عمومی
🌐 کانال «پارۀ تن»
📮 ایتا | ویراستی | آپارات
🗒 #یادداشت | سعادت در نگاه شهید مطهّری _۱_
🔖 معنای سعادت و سرچشمهٔ آن
✍🏻 مجید ذوالقدر
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
مقدمه❗️
یکی از مباحث مهم و اساسی که استاد متفکر، شهید مطهری، در کتاب حکمتها و اندرزها بررسی میکنند، مسئله سعادت است.
همۀ انسانها، جویای سعادت هستند. هیچکس بدبختی و شقاوت خود را نمیخواهد. هر چیزی را که دنبال میکند، اول احساس میکند که رسیدن به آن شیء، موجب خوشی و سعادت اوست؛ سپس به دنبال آن میرود؛ بنابراین، سعادت، مطلوب و آرزوی همۀ انسانهاست.
مسئله❓
اما سعادت چیست و چه معنایی دارد؟ از آن مهمتر اینکه راههای رسیدن به آن چیست؟ انسان، برای خوشبختشدن، به چه چیزهایی نیاز دارد؟
جواب📨
◽️ پاسخ این است که مفهوم و معنای سعادت، مسئلۀ پیچیده و اساسیای نیست؛ چون معنای آن را همه درک میکنیم. سعادت به معنای خوشی و رضایت و حس رضایتمندی و موفقیت و عدم ناراحتی است. آن چیزی که خیلی مهم است و باید بیشتر به آن پرداخته شود، ارکان و لوازم سعادتمندی است.
❓ اما به راستی کجا باید دنبال ارکان سعادت بگردیم؟ چه کسی یا چه کسانی مایۀ خوشبختی ما هستند؟ گلیم بخت ما به دست چه کسی است؟
◽️ جناب مولوی، داستان پرمعنایی را نقل میکند که به این سوال ما هم ربط دارد.
ایشان تعریف میکنند که فردی بوده که ایام زیادی را به مناجات و دعا میپرداخته که ای خدا، من را به گنجی راهنمایی کن که به وسیله آن، ثروتمند شوم و زندگیام را رونق دهم. بعد از مدتی، در عالم رویا به او خبر میدهند که برو به روی فلان تپه و پشت به شهر بایست و تیری را در کمان قرار بده. هر جا که تیر افتاد، همانجا را حفر کن، گنج همانجاست.
آن بنده خدا هم طبق آنچه دیده بود عمل کرد و به بالای همان تپه رفت و تیر را به کمان گذاشت و محکم کشید و پرتاب کرد. بعد هم رفت و هماننقطه را حفر کرد؛ اما چیزی نیافت. او چند بار دیگر هم همانکار را تکرار کرد؛ اما گنجی پیدا نکرد.
دوباره رو به دعا آورد و از خدا خواست که راهی به او نشان دهد. دوباره در عالم رویا به او خبر دادند که ما به تو گفتیم که تیر را در کمان قرار ده؛ ولی نگفته بودیم که آن را به قوت پرتاب کنی.
اینبار مرد رفت و طبق دستور عمل کرد و گنج را زیر پای خود یافت؛ یعنی همان جا که تیر از کمان افتاد.
پندی که از این شعر میتوان گرفت این است که گنج اصلی، درون خود ماست.
(ای کمان و تیرها برساخته****صید نزدیک و تو دور انداخته)
◽️ در نگاه استاد شهید مطهری، سرچشمۀ سعادت و شقاوت انسان، درون وجود انسان است. گلیم بخت هر کسی به دست خودش داده شده تا خودش سرنوشتش را ترسیم کند. هر قوم و ملتی، نعمتها و موجبات آسایش و سعادتمندی یا بلاها و نقمتها و موجبات ناراحتی که بر آنها وارد میشود، به وضع معنوی و فکری و اخلاقی خود آنها مربوط است و مادامی که در فکر و روح و اراده و اخلاق آنها تغییری حاصل نشود، در وضع زندگانی آنها تغییری حاصل نمیشود. منبع و سرچشمهٔ سعادت و شقاوت، در داخل وجود انسان و در واقع همان روحیهٔ انسان است؛ نه در بیرون.
▫️روحیهٔ انسان که سعادت دنیا و آخرتش بسته به آن است عبارت است از مجموع افکار و معتقدات و خصلتها و صفات روحی. اعمال انسان، طفیلی روحیهٔ انسان است؛ یعنی انسان هر طور فکر بکند و هر طور عادات و ملکاتی داشته باشد، همانطور عمل میکند« قل کل یعمل علی شاکلته».
🏷 #سعادت | #عمومی
🌐 کانال «پارۀ تن»
📮 ایتا | ویراستی | آپارات
🗒 #یادداشت | سعادت در نگاه شهید مطهّری _۲_
🔖 ارکان سعادت؛ ایمان و عمل
✍🏻 مجید ذوالقدر
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
مسئله❓
در ادامۀ بحث قبل، باید از خودمان سوال کنیم که آن صفات و خصلتها و معتقدات و سرمایههای داخلی وجود انسان، چه چیزهایی است؟
جواب📨
◽️ شهید مطهری به صورت کلی، #عوامل_سعادت را پنج چیز میشمارد:
1️⃣ ایمان و قلب سلیم؛
◽️ مال و فرزندان، زینت و کمال و مایهٔ رونق همین زندگانی دنیا میباشند و بس. آنچه در آن جهان برای بشر سودمند است و موجب سعادت وِی است، چیز دیگر است و آن، قلبی سلیم است؛ دلی که منوّر باشد به نور معرفت خدا و در آن شکّی و شرکی وجود نداشته باشد.
قلب سلیم و صفات عالی انسانی مانند خداشناسی و محبّت و انصاف و عدالت و راستی و درستی و مَلَکات فاضلهٔ علمی و عملی و اعمال صالحه که سرمایههای زندگی عالم آخرت میباشند، موجب سعادت و خوشبختی انسان در همین زندگانی دنیا نیز میباشند.
◽️ جای تردید نیست که انسان برای ادامهٔ حیات خویش به دنیای اطراف خودش نیازمند است و ابزار و وسائل دنیایی در ایجاد آسایش و لذّت برای انسان دخالت دارند. پیشرفت در زندگی و تکمیل ابزار و اسباب آن، مطلوب و صحیح است؛ امّا این گمان که تنها با گردآوردن وسایل و ابزار بی روح، میتوان سعادت و آسایش را تأمین کرد نیز غلط است. اساسا اگر نیروی روحی و اخلاقی موجود نباشد، تمدّن انسانی و زندگی اجتماعی نیز پیشرفت نخواهد کرد. اگر به تاریخ مراجعه شود، روشن میشود که تمام آن کسانی که به پیشرفت مَدَنیّت و زندگی اجتماعی کمک کردهاند و آثار سودمندی از خود باقی گذاشتهاند، همانها هستند که از دایرهٔ هوا و هوس قدم بیرون گذاشتهاند و پایبند اصول اخلاقی بودهاند. رمز خوشبختی و عزّت و بزرگواری و کلید سعادت دنیا و آخرت، در پاکیزهکردن روح است.
2️⃣ عمل؛
◽️ متاع سعادت انسان، همان عمل اوست. اگر انسان بخواهد در دنیا و آخرت به سعادت برسد، باید کار و فعالیت کند. برای رسیدن به پیشرفتهای علمی و معنوی و حتی ترقی در زمینههای مادی و فناوریهای روز و زمینههای مکانیکی و اقتصادی و ...، در اینها همگی، باید کار و تلاش و سعی و عمل داشته باشد؛ وگرنه راه به جایی نمیبرد.
◽️ آخرت، صرفاً خانهٔ عمل انسان است. متاع اصلی سعادت و شقاوت ما، طرز عمل و فکر و نیت و اخلاق ماست. به همین خاطر هم هست که در دین مبین اسلام، بسیار توصیه به محاسبهٔ نفس و اعمال شده است؛ یعنی اینکه باید انسان، توجه شدید داشته باشد که چه اعمالی از او سر میزند، خوب است یا بد است؟ باید محاسبه کند و اگر در سراشیبی سقوط افتاده است، خود را نجات بدهد و قبل از اینکه دست او از این دنیا که دار عمل است کوتاه شود، برای خود کاری بکند.
◽️ علم و عمل، دو بال و دو بازوی بشر برای رسیدن به سعادت هستند. علم، چراغ است و کار، حرکت. چراغ هنگامی مفید است که شخص بخواهد در شب با او حرکت کند. حرکت نیز هنگامی به مقصد میرسد که چراغ باشد و آدمی راه را از بیراهه تشخیص بدهد.
🏷 #سعادت | #عمومی
🌐 کانال «پارۀ تن»
📮 ایتا | ویراستی | آپارات
🗒 #یادداشت | سعادت در نگاه شهید مطهّری _۳_
🔖 ارکان سعادت؛ استفاده از فرصتها و زندگی اجتماعی
✍️ مجید ذوالقدر
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
3️⃣ استفاده از فرصتها؛
◽️ یکی از دستورالعملهای مهم زندگی، غنیمتشمردن فرصتهاست. سعادتها و موفقیتهایی که نصیب بسیاری از افراد شده و میشود، بیش از آن مقدار که مربوط به استعداد و لیاقت آنها باشد، مربوط به هوشیاری و بیداری و استفاده از فرصتهاست. همچنین بدبختیها و محرومیتهای دستهٔ دیگر، به خاطر از دست دادن فرصتهاست.
◽️ تاریخ جهان و سرگذشت جهانیان و نشیب و فرازهایی که برای افراد و ملّتها همواره پیش آمده و پیش میآید، بهترین معلّم است؛ راه و چاه را به انسان نشان میدهد، به ما مینمایاند که اقوام مختلفِ انسانها که در گذشته بودهاند، کدام یک از آنها، به موفقیت رسیدهاند و کدام یک به هلاکت و نشان میدهد که موجبات پیروزی یا شکست آنها چه چیزهایی بوده است. رمز سعادتِ ما هم در کیفیت استفاده و بهرهای است که به میزان عقل و علم و هوش خود و میزان صفا و خلوص نیّت خود از آموزشهای اینچنینی ببریم و فرصتهای اینچنینی و تعلمیات تکوین را غنیمت بشماریم.
4️⃣ زندگی اجتماعی؛
◽️ دستورات دینی ما به رعایت اخلاق حسنه در روابط با دیگران و خیرخواهی برای عموم جامعهٔ انسانی، نشان از این دارد که انسان باید روحیهٔ صد در صد اجتماعی داشته باشد و خود را جزو جدا نشدنی اجتماع بداند، حیات و سعادت و شقاوت و همه چیز خود را وابسته به اجتماع بداند. انسان مومن، سعادت خود را در میان جامعه دنبال میکند نه جدای از جامعه. انسان مومن، خود را مسئول و مکلف نسبت به همزیستان خود میبیند. انسان، موجودی اجتماعی است. جانداری است که زیست وی، موقوف به همزیستی است. با همزیستن یعنی بار حیات و زندگی را با هم به دوشکشیدن؛ و به همین جهت هزاران قانون و مقررات و معلومات و صنایع و فنون و تقسیم کار و اخلاق مخصوص اجتماعی از قبیل عدالت و انصاف و همدردی و احسان و غیره لازم دارد.
◽️ جامعهٔ زنده، جامعهای است که از خودپرستی و خودخواهی، تُهی شده باشد. جامعهای است که مردم آن، مانند یک پیکرِ واحد شده باشند که وقتی عضوی از آن را عارضهای پیش آید، دیگر اجزاء آن نیز در تب و سوز میافتند. این جامعه است که درون آن، روح اجتماعی حاکم است و وجود دارد. جامعهای که در آن، هرکس، هرآنچه را برای خود میپسندد، همان را برای دیگر مؤمنین نیز میپسندد و هرآنچه را برای خود مکروه میدارد، برای دیگر اعضای جامعه نیز، مصلحت نمیداند.
◽️ وجود این روح اجتماعی در جامعهٔ مسلمین، بهترین دستگیرهٔ ایمان است. یعنی در میان وسائل نجات و موجبات سعادت که دین اسلام برای ما مقرَّر کرده است، بهترین و قابل اطمینانترین وسیله، همین روح اجتماعی است؛ همینکه انسان، دوستی و دشمنیاش برای خدا باشد؛ چون که سایر عبادات، مانند نماز و روزه و حج و جهاد و ...، عادتبردارند ولی حبّ و بغض برای خدا، نه. تا وقتی که انسان، روح خود را خالص نگرداند و افکارش، رُشد پیدا نکند، هیچگاه به این دستگیرهٔ ایمان، دست پیدا نمیکند.
سعادتمندی ما، به سعادت کلّ جامعهٔ انسانی گره خورده است.
◽️ ما به زیبایی این عنصر موفقیت و سعادت را در یکی از سورههای کوچک قرآن مشاهده میکنیم. سوره «عصر». در این سوره، بعد از رُکن ایمان و عمل صالح، دو ویژگی نام میبرد؛ یکی تشویق و توصیهٔ یکدیگر به حق و تشویق و توصیه یکدیگر به صبر. این دو ویژگیِ پایانی، مربوط به زندگی اجتماعی انسان میشود؛ به این معنا که سعادت انسان، در گرو سعادت جامعهٔ اوست و انسان، باید در میان جامعهٔ خود، به دنبال سعادت بگردد و خود را موجودی جدای از جامعه نپندارد.
🏷 #سعادت | #عمومی
🌐 کانال «پارۀ تن»
📮 ایتا | ویراستی | آپارات
🗒 #یادداشت | سعادت در نگاه شهید مطهّری _۴_
🔖 ارکان سعادت؛ علم
✍️ مجید ذوالقدر
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
5️⃣ علم؛
◽️ عالیترین استعداد انسان این است که میتواند تا اندازهای از حقایق جهان باخبر گردد و قوانین جهان را بشناسد. خداوند در نهاد بشر، غریزهٔ دانشخواهی و حقیقتجویی را قرار داده است. علم، هم فی ذاته دارای شرافت است و هم اینکه بهترین وسیلهٔ زندگی است، قدرت و توانایی است. به وسیلهٔ علم است که میتوان با بیماریها و با فقر و تنگدستی و ظلم و ستمکاری و ... مبارزه کرد و سعادت دنیای خود را تأمین کرد. به وسیلهٔ علم است که ایمان حقیقی پیدا میشود؛ چون ایمانی که با تقلید و پیروی کورکورانه پیدا شود، اصلا نمیتوان آن را ایمان حقیقی نام نهاد و سست بنیاد است و خیلی زود فرو میریزد. به وسیلهٔ علم است که اعمال انسان، به سر منزل مقصود میرسد؛ چون علم، به مثابهٔ چراغ است برای کسی که میخواهد حرکت کند. اگر چراغ نباشد، حرکت کردن در شب تاریک، انسان را به جایی نمیرساند. در آسمان سیاه شب، اگر ستارگانی نباشند که راهنمایی کنند، کسی به مقصود خود نمیرسد. برای استفاده از فرصتها هم انسان نیازمند به این است که علم به فرصتها و موقعیت آنها داشته باشد تا در بزنگاههای زندگی، بتواند به نحو احسن، از فرصتهای زندگیاش استفاده کند.
◽️ علم، علاوه بر اینکه وسیلهٔ خوبی است، ذاتا هم دارای شرف است و برای انسان، کمال و سعادت است. انسانها، در بُعد روحانیِ خود، مانند جسم خود، نیازمند به تغذّی و غذا خوردن هستند؛ یکی از غذاهای روح انسان، علم است. انسان، هیچگاه نباید از نیازهای این بُعد وجودیِ خود غفلت کند و اِلّا درون گردابهای شکست و بدبختی فرو میرود.
◽️ طبق نظر برخی از علماء، امّ الأمراض همهٔ بدبختی ها و یا لاأقل بیشتر آنها، جهل و نادانی است.
◽️ عقیدهٔ توحید، گذشته از اینکه از جنبهٔ علمی، عالیترین فکری است که به مغز بشر رسیده است، از جنبهٔ عملی، اگر بدون تحریف و به صورت صحیح در مغز انسان جا بگیرد، به دل، روشنی و امیدواری و به روح، نیرو میبخشد، حیرت و تردید را که خطرناکترین مرض روحی است، از بین میبرد؛ امّا اگر همین عقیدهٔ پاک، با جهل و نادانی توأم شود، یکی از خطرناکترین بیماریهای روحی میشود و نتیجهٔ عکس میدهد؛ یعنی به جای اینکه انسان را خوشبخت و پیروز گرداند، بدبخت و سرنگون مینماید. به عنوان مثال، بسیاری از مردم، مُقدّرات خودشان و دین و جامعهٔ خویش را با تکیه به توحید، به دستِ پیشآمد میسپارند و کوچکترین فعالیتی از خود نشان نمیدهند و انجام هر کاری را مستقیما از خدا میخواهند و خودشان، شانه از زیر بار وظایفشان خالی میکنند. ریشهٔ این انحرافات، جهل و نادانی است و تنها راه علاج آن، افزایش تعلیم و توسعهٔ فکر است.
◽️ پایهٔ اول تربیت، تعلیم است. انسان در حال جهالت از هیچ چیز استفادهٔ کامل نمیبرد حتّی از دین. منشأ بسیاری از بیدینیها، بیعلمی و آشنا نبودن به تعلمیات الهی است. پیغمبر اکرم فرمود:« دو طبقه پشت مرا شکستند؛ یکی دانشمندان بیمبالات و بیپروا و دیگری عبادتکنندگان نادان».
🏷 #سعادت | #عمومی
🌐 کانال «پارۀ تن»
📮 ایتا | ویراستی | آپارات