💠مسابقه کتابخوانی
📔کتاب "شب ظلمانی شاهنشاهی"
🎁 همراه با هدای جوایز به نفرات برگزیده
🚨در صورتی که طلاب محترم در مسابقه اداره تهذیب مرکز مدیریت هدیه دریافت نکردند، از طرف مجتمع عالی حوزوی ولی امر عج قرعه کشی دیگری برگزار می گردد و به نفرات برتر هدایای ارزنده تقدیم می گردد
🗓 مهلت ارسال پاسخ نامه: 30 بهمن ماه 1400
📱ارسال پاسخ نامه به شماره: 09307750445
❌جواب ها،همراه با نام و نام خانوادگی به صورت پیامکی ارسال گردد
مثال: نام و نام خانوادگی 1234567
🔹 ویژه طلاب مرکز و همسران و فرزندانشان
📚 برای دریافت کتاب با 20% تخفیف به معاونت فرهنگی مراجعه فرمایید
📍مجتمع عالی حوزوی جامع علوم اسلامی ولی امر (عج)
#مسابقه_کتابخوانی
#معاونت_تهذیب_تربیت_فرهنگی
🆔 @TahzybTarbyatFarhangy
هدایت شده از معاونت پژوهش مرکز مدیریت حوزه علمیه خواهران استان اصفهان
✦؛﷽✦
┄┅═✧❁•🔹🔹•❁✧═┅┄
♻️ موسسه آموزش عالی فاطمه الزهرا سلام الله علیها اصفهان برگزار می کند:
❇️ سمینار علمی: شناسایی مولفه ها و شاخص های الگوی مطلوب اشتغال بانوان از دیدگاه اسلام
♻️ با حضور: اساتید ارجمند👇
🔹حجت الاسلام و المسلمین جناب آقای دکتر قدرت الله خسرو شاهی(عضو هیات علمی دانشگاه اصفهان، مدرس حوزه و دانشگاه، دکترای حقوق)
🔹 سرکار خانم دکتر سمیه حاجی اسماعیلی (عضو هیات علمی پژوهشگاه زن و خانواده، مدیر گروه مطالعات زنان جامعه الزهرا(س)، مدرس حوزه و دانشگاه ، دکترای مطالعات زنان)
🔸دبیر جلسه: سرکار خانم دکتر عفت رمضانیان (مدرس حوزه و دانشگاه)
🌐لینک ورود به جلسه:
🌐 https://www.skyroom.online/ch/ss1090301855/httpyun.iraacef
📆دوشنبه: ۱۱ بهمن ماه
⏰ساعت: ۹ الی ۱۱ صبح
#سمینار_علمی
#نشست_علمی
#اثر_گستری_طلاب_خواهر
#اقدامات_فاخر_استان_اصفهان
╭━━━⊰🔻🔹🔺⊱━━━╮
❇️@pajoohesh_esfahan
╰━━━⊰🔻🔹🔺⊱━━━╯
هدایت شده از ذکری
📝 بت شکن
✳️این درست است که هر روز انسان بت های دیروزش را میشکند، اما مهم بعد از آن است.
🔻تو میتوانی همچنان بتی دیگر برای خود بتراشی، با رنگ و لعاب جدیدتر.
🔻حرفی نیست بتراش!
🔻اما سرنوشت آن هم چیزی جز شکسته شدنش نیست!
🔻این تو هستی که وقتی کوچکی این بزرگ های موهوم را میفهمی، به زمین میزنی و می شکنی شان.
🔻اما تا چه وقتی میخاهی بزرگ های پنداری را محبوب بگیری؟
✅ آیا محبوب بزرگ تری سراغ داری؟
✅وقتش نیست به محبوبی بزرگ تر از خودت، بزرگ تر از همه چیز فکر کنی؟
#عین_صاد
#بت_شکن
┈••✾••┈┈•
🔰 به ذکری بپیوندید...
🆔 https://eitaa.com/zeekra
هدایت شده از شبکه تربیتی آموزشی دانه
📣دوره آنلاین تربیت سیاسی؛ از چیستی تا چگونگی
🔰ویژه معلمان، مربیان و فعالان فرهنگی تربیتی
🔅سر فصلهای دوره:
🔸️انسان سیاسی در افق تمدن اسلامی
⬅️ استاد اصغر طاهرزاده
🔸️مطالعه تجربه کادرسازی امام موسی صدر
⬅️ دکتر شریف لکزایی
🔸️رویکردهای تعاملی معصومین با کارگزاران حکومت اسلامی
⬅️ دکتر محمدحسین رجبی دوانی
🔸️چیستی تربیت سیاسی و دشواریهای آن در ساختار اجتماعی
⬅️ دکتر مجتبی همتیفر
🔸️تجربهنوردی تربیت سیاسی در دنیا
⬅️ دکتر میلاد دخانچی
🔸️رویکردهای تربیت سیاسی در مدارس ایران
⬅️ دکتر محمد نوروزیان
🔸️روایتی از تاریخ سیاست پس از انقلاب اسلامی
⬅️ سید جواد نقوی
🔸️نسبت آرمان انقلاب و روش تربیت سیاسی
⬅️ مرتضی نقرهای
⏳زمان ثبت نام : شنبه ۹ بهمن تا یکشنبه۱۷ بهمن ۱۴۰۰
⏰ زمان برگزاری: از یکشنبه ۱۷ بهمن تا دوشنبه ۲۵ بهمن ۱۴۰۰، هر روز از ساعت ۱۸ تا ۲۰
🌐 دوره به صورت آنلاین برگزار میشود.
🔎جهت دریافت اطلاعات بیشتر با شماره زیر تماس بگیرید:
۰۹۲۲۹۲۸۴۴۰۲
یا به ادمین صفحهی اینستاگرام دانه به آدرس زیر پیام دهید:
@daneh_edu
📋جهت ثبتنام به لینک موجود در بیو پیج دانه مراجعه کنید:
https://evand.com/events/تربیت-سیاسی-از-چیستی-تا-چگونگی
___
🌱در تکاپوی رویش
@daneh_edu
30.96M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
#کلیپ_ویژه
@studiesofshia
❇️ هانری #کربن وقتی آزادی فکری علامه #طباطبایی را دید، فهمید او کجا و #هایدگر کجا؟!
🔹 استاد #دینانی درباره شخصیت علمی علامه طباطبایی ره
#امیل_بریه #اتین_ژیلسن
مرجع تخصصی #مطالعات_شیعه_در_غرب
@studiesofshia
هدایت شده از مطالعات شیعه در غرب
#یادداشت
@studiesofshia
❇️ تا می توانيد "متن" بخوانيد
🔹دکتر حسن انصاری؛ مؤسسه مطالعات پیشرفته، پرینستون
يکی از پديده هایی که در سال های اخير در ميان برخی طالب علمان حوزه مطالعات اسلامی ديده می شود اتکای بيش از حد بر پژوهش ها به جای تلاش برای آشنایی مستقيم با متون است. البته طبعا هر پژوهشگری در تحقيقات تاريخی و متنی خود نيازمند هر دو جنبه است و در اين سخنی نيست. اما آنچه متأسفانه ديده می شود محدود شدن دايره آشنایی مستقيم با متون و در قياس با آن اعتماد بيش از اندازه به پژوهش ها و سابقه آنهاست. يکی از دلائل اين امر فزونی روزافزون تحقيقات به ويژه به زبان های اروپایی در حوزه مطالعات اسلامی است؛ و همزمان دليل ديگر انتشار انبوهی از متون تاريخی و دينی و فکری و ادبی در مقياس ده ها برابر نسبت به اوائل قرن بيستم است. بنابراين هم آشنایی و مراجعه به عمده متون مرتبط در هر پژوهش مثلا در حوزه مطالعات قرآنی و يا حديثی بسيار وقتگيرتر، مشکل تر و نيازمند حوصله و دقت بيشتری است و هم به دليل وجود پژوهش های گسترده و آسانياب تر در اين زمينه ها برخی ترجيح می دهند به جای متن ها به اين نوع از پژوهش ها بسنده کنند.
طبعا مراجعه به هر دو نوع ادبيات (يعنی متون و همچنين پژوهش های جديد) هم لازم است و هم اهميت آن برای بسياری امری بديهی و روشن است. منتهی سخن بر سر اين است که اندازه و وزن و حجم هر کدام بايد چقدر باشد و اولويت ها کدام است؟ به تجربه يافته ام که پژوهشی که بيش از آنکه متکی بر مراجعه مجدد به متن ها و بازخوانی آنها باشد اعتماد بر پژوهش های ديگران را مبنا قرار می دهد، حتی اگر خيلی هم ظاهری آراسته و عالمانه و پر ارجاع داشته باشد در مقام بازبينی و دقت معلوم می شود تا چه اندازه از اين نا آشنایی و عدم توجه به متون در معرض بد فهمی ها و تکرار اشتباهات ديگران و يا کليات گویی قرار گرفته است.
اما من اينجا بيشتر خطابم به نسل جوان و علاقمند به مطالعات اسلامی است: تا می توانيد متن بخوانيد. هر نوع متنی: ادب عربی و فارسی، متون رشته های مختلف علوم دينی و خاصه متون تاريخی و روایی. بدون آشنایی عميق و بازخوانی متون و به ويژه متون کهن در هر رشته ای کار پژوهش به سامان نمی رسد. عادت کنيد اگر يک کتاب و مقاله از حوزه مطالعات غربی در حوزه اسلام و ايران می خوانيد در مقابل ده و بل صد متن مهم از متون کهن را به دقت بخوانيد. کتاب را دست بگيريد و بخوانيد. هر چقدر متن بخوانيد به تدريج متوجه می شويد که از پژوهش های سطحی و در عين حال بلند پروازانه و پر ادعا بی نيازتر می شويد. البته بی گفتگو آشنایی با پژوهش های عميق و کلاسيک و سرنوشت ساز ضروری است و مکمل مطالعه متن است اما اندازه و قدر هر کدام را در جای خود قرار دهيد. ساده انگاری است که با صرف خواندن پژوهش های جديد بی آنکه با متون و با سنت های قدمایی از نزديک آشنایی حاصل کنيم می توانيم سخنی از سر تحقيق و نه صرف تقليد برای ديگران داشته باشيم.
مرجع تخصصی #مطالعات_شیعه_در_غرب
@studiesofshia
هدایت شده از مطالعات شیعه در غرب
4_6014569740578589793.pdf
6.29M
#معرفی_مقاله
@studiesofshia
❇️ فلسفه قدیم ایران و اهمیت امروز آن
🔹نویسنده: هانری کربن؛ مترجم: بزرگ نادرزاد
🔸معارف اسلامی (سازمان اوقاف) فروردین 1347 شماره 5
🔺اصل متن فرانسوی این مقاله در نشریه ایران شناسی به طبع رسیده و ترجمه آن در مجله Studies in Comparative Religion درج شده و بالاخره برگردان فارسی آن در مجله معارف اسلامی به چاپ رسیده است.
مرجع تخصصی #مطالعات_شیعه_در_غرب
@studiesofshia
شاخصههای هویت طلبگی؛ ریزشها و رویشهای صنفی روحانیت - محمد عالمزاده نوری.docx
69.6K
🌷شاخصهای هویت روحانیت🌷و 🌷ریزشها و رویشهای صنفی🌷
محمد عالمزاده نوری 14001111 ✨برادر عزیزتر از جانم «علی مهدیان» که هم اهل کار جهادی و خیریه است و به بیلزدن و تیکشیدن در بیمارستان افتخار میکند و هم در عالم طلبگی اهل علم و بیان و بنان و فاضل و تواناست در تعریف طلبگی به «امامت و راهبری جامعه» اشاره کرده و طلبه را بدان منحصر ساخته است.
من نگاه این برادر عزیزم را میستایم ولی گوشزد میکنم که این تعریف تنگتر از دایره واسع صنف طلبگی است و تنها فرد اعلا و اکمل آن را در بر میگیرد. اگر طلبگی را در راهبری و جلوداری و پیشرانی جامعه منحصر بدانیم امثال علامه طباطبایی را که به کار تحقیق در علوم اسلامی میپرداختند نباید به واقع روحانی بشناسیم و این البته قابل التزام نیست.
مهدیان نوشته است: «خدمت و کار خیر و پژوهش و سخنرانی و حتی کار علمی همه لازمه امامت و مدیریت جامعه است برای قیام لله و اقامه حق و عدل».
این همه درست است اما متذکر میشوم که اگر این موضوع را تعریف روحانیت تلقی کنیم باید سردار سلیمانی.......
🌷شاخصهای هویت روحانیت🌷و 🌷ریزشها و رویشهای صنفی🌷
محمد عالمزاده نوری
گفتگوهای اخیر ضرورت بحث و بررسی پیرامون «هویت صنفی روحانیت» و شاخصههای دقیق «حوزویبودن» را بیش از پیش معلوم ساخت. لازم است خط و مرز طلبگی را صریح و گویا معلوم سازیم و تعریف جامع و مانع و قاطعی از ماهیت روحانیت بیان کنیم تا عیاری برای داوری در این باره باشد. گرچه این کمترین در نوشتههای فراوانی به این بحث پرداخته و بیش و کم تلاش کرده تا حدود و ثغور این مفهوم و شرایط تطبیق آن را آشکار سازد اما این مباحثات نشان داد که آن نوشتهها برای این منظور کافی نبوده است. از این رو توضیح بیشتری خواهم آورد.
✅ تعریف هویت
هویت هرکس یا هرچیز اوصاف ویژه و اختصاصی اوست که در کسان یا چیزهای دیگر دیده نمیشود. یعنی اموری که وجه تمایز او از سایرین (فصل ممیز یا ما به الامتیاز) است و موجب بازشناسی او از دیگران میشود.
هویت بر چند قسم است: هویت فردی، هویت نوعی و هویت صنفی. هویت فردی، یک فرد را از سایر افراد متمایز میسازد مثل ویژگیهای فردی هر یک از ما که ما را از سایر انسانها متمایز میسازد. هویت نوعی، یک نوع کلی را از سایر انواع مشخص میکند؛ مانند هویت نوعی ما آدمیان (حیوان ناطق یا حیّ متاله) که ما را از سایر جانداران متمایز میسازد گرچه نمیتواند تمایزات میان افراد را معلوم کند. هویت صنفی نیز تمایز یک صنف نسبت به سایر اصناف تحت یک نوع را ذکر میکند مانند هویت صنفی پزشک که تمایز او را از سایر اقشار و اصناف اجتماعی بیان میکند.
«هویت» همانگونه که تمایزهای یک چیز را از دیگران بیان میکند اوصاف مشترک میان افراد یک نوع را نیز بیان میکند. مثلا هویت صنفی روحانی همان گونه که تمایز روحانی از غیر روحانی را بیان میکند حد مشترک میان همه روحانیان است. بنابراین وقتی از هویت صنفی روحانی سوال میشود باید چیزی بیان کنیم که بین همه روحانیان مشترک است و در غیر روحانیان وجود ندارد. این پاسخ تعریف جامع و مانعی به شمار میرود که مرز میان روحانی و غیرروحانی و شاخص شناخت روحانی از غیر روحانی است.
پزشک و مهندس و کاسب و کارمند همه به کارهای مفید و خدمات ارزشمندی مشغولاند و نیاز جامعه را برآورده میسازند. طلبه هم در کنار این اقشار و اصناف اجتماعی یک خدمت مقدس و موثر انجام میدهد. هویت صنفی طلبه تعریف دقیقی از طلبگی است که دقیقا تمایز میان طلبه از آن اقشار و اصناف را معلوم میکند.
✅ هویت صنفی روحانی
روحانیت در فرهنگ اسلامی «نهاد عالمان دین» است و بر پایه آیه ۱۲۲ سوره توبه به غرض تفقه در دین (یعنی دینشناسی عمیق) و ایفای نقش اجتماعی متناسب (لینذروا قومهم ... لعلهم یحذرون) پدید آمده است. بنابراین روحانی «عالم دین» است، «تحصیلات تخصصی» در زمینه دین اسلام دارد و باید به عنوان «اسلام شناس» نقشآفرینی کند.
به بیان دیگر در این آیه شریفه تفقه در دین، یعنی تحصیل تخصصی علوم اسلامی بر عدهای لازم دانسته شده است. اگر آن عده به توصیه خدا عمل کردند و تفقه در دین را به دست آوردند هر کاری که از آنها برمیآید و از دیگران برنمیآید بر عهده آنان است و کارویژه آنها به شمار میرود. یعنی هر خدمت اجتماعی که نیازمند اسلامشناسی و تحصیل تخصصی در زمینه معارف اسلامی است کارویژه روحانیت است و هر خدمت دیگر (هرچند مفید و مقدس) که نیاز به تحصیل تخصصی علوم دینی ندارد کارویژه روحانیت نیست. تدریس علوم اسلامی، تحقیق در منابع دین، ترویج و تبلیغ آموزههای دینی، دفاع نرم از معارف مکتب اسلام، اسلامیسازی علوم انسانی، تربیت دینی انسانها و مدیریت کلان جامعه بر اساس دین، بیتردید نیازمند تحصیلات تخصصی در عرصه دین و کارویژه روحانیت است؛ اما رانندگی تاکسی، خلبانی هواپیما، جراحی قلب، توسعه صنایع موشکی یا هستهای، بازرگانی و کشاورزی، کارگردانی سینما و مانند آن – هرچند مفید و مقدس - به تحصیلات تخصصی در علوم اسلامی نیاز ندارد و کارویژه روحانیت به شمار نمیآید.
✅ عالم دین یعنی عالم به قرآن و حدیث
از آنجا که علوم و معارف اسلامی در «قرآن و حدیث» جمع است «عالم دین» معادل «عالم به قرآن و حدیث» است. بنابراین اگر کسی همه علوم فلسفی، سیاسی، اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی، طبیعی، انسانی، غیبی و شهودی را مسلط باشد اما از مضامین قرآن و حدیث آگاه نباشد عالم دین نیست و کارویژههای روحانیت را نمیتواند برعهده گیرد و اگر نظرات همه اندیشمندان شرقی و غربی و تئوریهای همه دانشمندان علوم طبیعی و انسانی و اجتماعی را بداند اما از نظرات خدا و پیامبر خدا مطلع نباشد عالم دین نیست.
✅ فراتر از هویت انسانی و هویت ایمانی
با این توضیح معلوم شد که هویت روحانی چیزی غیر از هویت انسانی و هویت ایمانی است. ممکن است کسی آدم خوبی باشد، یا مومن شایستهای باشد ولی روحانی نباشد. روحانیت یک تعریف خاص دارد که بعد از هویت انسانی و ایمانی تعریف میشود.
✅ ریزش یا خروج از هویت صنفی روحانیت
اکنون اگر فرض کنیم کسی پس از سالها تحصیلات حوزوی، به یک خدمت مفید و مقدس مانند جراحی قلب یا ساختن سد و مهندسی ساختمان مشغول شود از هویت حوزوی خارج شده است، گرچه صلاحیت و شایستگی آن را همچنان بالقوه داشته باشد. دقیقا مانند کسی که تحصیلات تخصصی پزشکی و مدرک معتبر برای جراحی قلب را داراست ولی به کار فروشندگی یا خیاطی اشتغال یافته است. این شخص گرچه شایستگی جراحی قلب را دارد اما بالاخره جراح قلب نیست و از هویت جراحی خارج شده است. در اینجا ما تاسف میخوریم که یک جراح قلب از هویت صنفی خود خارج شده و ریزشی از حرفه جراحی رخ داده است؛ ولی اعتراف میکنیم که به یک کار مفید دیگر میپردازد.
توجه داریم که وقتی میگوییم کسی از نقش طلبگی خارج شده و از رسالت طلبگی فاصله گرفته است هرچند تاسف میخوریم اما به او اهانت نکردهایم؛ بلکه صرفا گزارشی توصیفی از وضعیت او دادهایم؛ زیرا کار طلبگی حدود و تعریف مشخصی دارد و هر کار خوبی، طلبگی نیست. طلبگی تنها یکی از کارهای خوب است و بسیار محتمل است کسی طلبگی را به اختیار یا به اضطرار رها کند و به کار خوب دیگر بپردازد؛ حتی ممکن است وظیفه شرعی یک نفر این باشد که دست از طلبگی و روحانیت بردارد و کار دیگری را انتخاب کند. مانند کسی که پدر و مادر خود را از دست داده و تکفل برادران و خواهران یتیمش را بر عهده گرفته است و برای تامین نیازهای اولیه آنها به درآمد بیشتری نیاز دارد. این شخص از نظر شرعی موظف است طلبگی را رها کند و به یک کار پردرآمد بپردازد و ادامه طلبگی برای او حرام و مانع انجام وظیفه شرعی ضروری است.
اصولا نمیتوان طلبگی را به همه افراد توصیه کرد؛ زیرا سایر نیازهای اجتماعی بر زمین میماند. به همین جهت هم خدای متعال در آیه ۱۲۲ سوره توبه فرموده است: فلولانفر من کل فرقه منهم طائفه؛ یعنی از هر دستهای یک گروه طلبه شوند.
✅ شاخص تحصیلات تخصصی دینی
این شاخص مهم، حد فاصل طلبه از غیر طلبه است و با همین خطکش میتوانیم معلوم کنیم چه کسی روحانی است و چه کسی روحانی نیست. چه کاری کار آخوندی است و چه کاری، کار طلبگی و آخوندی به شمار نمیرود؟
ساختن ساختمان، برداشت زعفران و درو کردن گندم در اردوهای جهادی و مانند آن، به تحصیل تخصصی علوم اسلامی نیاز ندارد و کار طلبگی نیست. گرچه بسیار کار مقدسی است و نیاز نیازمندان را برآورده میسازد. همان گونه که پزشک محترمی که در اردوهای جهادی به این کارها میپردازد از کار پزشکی خود دست برداشته و به ضرورت، مشغول کار دیگری شده است که هم برای او سازندگی دارد و هم برای جامعه مفید است. این کار بیشک قابل تحسین است اما قطعا پزشکی نیست؛ شایسته است این پزشک مخلص جهادگر از تخصص خود نیز در این اردوی جهادی استفاده کند و مجاهدانه به کار صنفی خود یعنی پزشکی هم بپردازد. به همین ترتیب طلبهای که در این اردوی جهادی به این کارها میپردازد قطعا کار مقدس و قابل ستایشی و چه بسا کار واجبی انجام میدهد اما طلبگی نمیکند.
مانند مهندسی که در ایام دفاع مقدس به جبهه رفته و اسلحه بر دوش گرفته و میرزمد. این مهندس رزمنده، بسیار کار خوبی کرده و واجب خود را ادا میکند، اما به خوبی روشن است که مهندسی نمیکند. بله؛ اگر از تحصیلات تخصصی خود در مهندسی رزمی استفاده کند مهندسی کرده است.
همینطور کمک به نیازمندان و رفع حوایج مستمندان به تحصیلات تخصصی علوم دینی نیاز ندارد. البته هر طلبه، پزشک یا مهندسی بر حسب وظیفه انسانی و ایمانی خود موظف است دغدغهمند امور مسلمین باشد و به رفع نیاز تهیدستان بپردازد که پیامبر اسلام فرمودند: من اصبح لایهتم بامور المسلمین فلیس بمسلم.
و توجه داریم که طلبه باید به وظایف انسانی و ایمانی پایبندتر باشد که الحسن من کل احد حسن و منک احسن، لمکانک منا
طلبهای که در خیریه خدمت میکند یا به حسب ضرورت در اردوهای جهادی به یاری سیلزدگان و محرومان شتافته است به وظیفه انسانی، اسلامی و ایمانی خود عمل کرده و بسیار شایسته مدح و ثناست؛ اما در حین انجام آن کارها، کارویژه طلبگی را انجام نمیدهد؛ گرچه دیگران را به انجام این کارها تشویق میکند و الگوی عملی خوبی برای اقشار دیگر میشود. حال اگر فرض کنیم کسی تمام زمان و توان خود را در ایام سال به این قبیل کارها اختصاص داده و درس و بحث و تبلیغ و تدریس و ارتباط با منابع دین را به کلی کنار نهاده است؛ بیتردید از نقش روحانیت خارج شده است؛ هرچند کسوت روحانیت را در بر داشته باشد. دقیقا مانند جراح قلبی که اتاق عمل را کنار نهاده و تمام سال خود را در خیریه به توزیع مایحتاج اولیه میان تهیدستان و نیازمندان میگذراند یا در مناطق محروم به خدمات عمرانی میپردازد یا در جبهه جنگ میرزمد.
✅ به این دو عنصر توجه کنیم: یک) تحصیلات تخصصی علوم دینی، دو) راهبری اجتماعی بر اساس دین.
بیشک تحصیلات تخصصی مقدمه است. تحقق همهجانبه اسلام در جامعه هم غایتالقصوی است. در میانه این دو عنصر، دهها خدمت دیگر وجود دارد که مبتنی بر تحصیلات تخصصی است ولی مستقیما راهبری جامعه نیست. همه این خدمات و فعالیتها، مصداق طلبگی و از کارویژههای روحانیت است.
مثل اینکه غایت پزشکی سلامت مردم است. بر این اساس پزشکان آموزشهای تخصصی میبینند که این کار را انجام دهند. آن وقت هر کاری که نیاز به این تخصص داشته باشد و در راستای آن غایت باشد کار پزشکی است. پس کارهای دیگری که سلامت ما را تامین میکند ولی نیاز به علم پزشکی ندارد مانند تهیه لباس گرم برای خانوادهها را نمیتوان کارویژه پزشک دانست.
معماری اسلامی، هنر اسلامی، طب اسلامی، علوم انسانی اسلامی
نوع نقشآفرینی روحانیت و نهاد عالمان دین، در جایگاههای مختلف اجتماعی نیازمند ایدهپردازی و تئوریزهسازی است. زیرا از آنجا که جامعه اسلامی جامعهای است که دین در تمام عرصههایش حاضر و در تمام شئونش حاکم است، باید نوع حضور متخصص دینی در عرصههای مختلف عملیاتی را معلوم کنیم.
یقینا تعریف، فلسفه و حدود و ثغور معماری اسلامی را متخصصان اسلام و دانشمندان دینی باید معلوم کنند، تلاش برای تحقق این معماری هم بر عهده روحانیون است؛ اما از آن طرف کارگری کردن و آجر بر آجر نهادن و گاهگل و سیمان درست کردن جزو ماموریتهای عالم دینی نیست.
بیشک برای اسلامیسازی یک عرصه علاوه بر آشنایی تخصصی با علوم اسلامی و منابع دینی حتما باید در آن عرصه نیز ورود تخصصی داشت. کسی که معماری و هنر را نمیشناسد نمیتواند معماری و هنر را اسلامی کند و کسی که با پزشکی آشنا نیست نمیتواند پزشکی اسلامی را تعریف و محقق کند. کسی که با روانشناسی آشنا نیست نمیتواند روانشناسی اسلامی را تولید و محقق سازد؛ اما این بدین معنا هم نیست که عالم دین کار فیلمبرداری را هم بر عهده بگیرد یا فروشنده گیاهان دارویی شود.
عالم دین وقتی که به عرصه معماری وارد میشود نباید هویت خود را با یک معمار متخصص یکی ببیند. وقتی که به عرصه هنر و سینما وارد میشود نباید هویت خود را با یک کارگردان متخصص یکی بداند. عنصر خودآگاهی صنفی در این میان بسیار مهم است. اگر این خودآگاهی صنفی نباشد عالم دین به تدریج از نقش و هویت عالمان دینی خارج میشود و به یک هویت تخصصی دیگر تبدیل میشود. اما اگر متوجه باشد که باید نقش عالمان دین را داشته باشد در هر عرصه اولا صورت اسلامی آن را معلوم میسازد و ثانیا برای راهبری تحقق آن تلاش میکند. البته در همین نقطه محتمل است که برای راهبری و تحقق آن لازم باشد که یک نمونه واقعی از آن را پدید آورد و ایده نظری خود را در میدان عمل بیازماید یا امکان آن را برای انکارکنندگان با وقوعش ثابت کند؛ این کاملا بجا و لازم است؛ اما اگر آن خودآگاهی نباشد به مرور این مقدمه ذیالمقدمه پنداشته میشود و عالم دینی در غیرمأموریت خود میماند. پس باید میزان و کیفیت حضور عالمان دین در معماری و هنر و پزشکی و سایر علوم انسانی و تخصصهای دانشگاهی را معلوم سازیم و با تحفظ کامل بدان پایبند باشیم.
✅ بله اگر طلبه یا پزشک همه توان و زمان خود را به این گونه کارها اختصاص نداده باشد و این قبیل خدمات اجتماعی را در کنار وظایف حوزوی یا پزشکی قرار دهد؛ بسیار مطلوب است. مانند مراجع عظام تقلید که در کنار انجام وظایف حوزوی در حد عالی، بیمارستان و خیریه هم تاسیس کردهاند و به مستمندان و محرومان رسیدگی میکنند.
توجه داریم که این کارهای پسندیده ایمانی، قطعا به عنوان پیشران اخلاقی و معنوی و نیز الگوسازی برای جامعه مفید است یعنی روحانی باید بیش از دیگران به توصیههای ایمانی پایبند باشد و پیش از دیگران بدان اهتمام نشان دهد؛ امّا این نقشها نباید با هویّت طلبگی اشتباه گرفته شود و طلاب از کارویژه اصلی خود غفلت کنند؛ همانگونه که یک پزشک نباید از کارویژه اصلی خود غفلت کند و به جای پزشکی به این مقوله کارها بپردازد. ثمره بحث اینجا معلوم میشود که طلبه جهادیای که به هویت اصیل خود آگاه است کار جهادی را مقدمه ایفای رسالت اصلی خود یعنی اسلامشناسی و نهادینه کردن اسلام در جامعه قرار میدهد ولی طلبه جهادیای که به این حقیقت بیتوجه است ممکن است به مرور همه کارویژههای اصلی خود را فراموش کند و از هویّت اصیل خود در همه وظایف طلبگی خارج شود.
✅ ارزش فعالیتهای طلبگی
در فرهنگ اسلامی، رتبه خدمات اجتماعی نرم از خدمات سخت برتر دانسته شده و مداد علما از دماء شهدا برتر معرفی شده و کار دل بر کار گل مقدم دانسته شده است. پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) به رسیدگی امور یتیمان توصیه فراوان داشتند. اما کسی را که سرپرست معنوی خود را از دست داده از کسی که سرپرست مادی و نانآور خود را از دست داده یتیمتر دانستهاند.
عَنْ رَسُولِ اللَّهِ ص أَنَّهُ قَالَ: أَشَدُّ مِنْ يُتْمِ الْيَتِيمِ الَّذِي انْقَطَعَ عَنْ أُمِّهِ وَ أَبِيهِ يُتْمُ يَتِيمٍ انْقَطَعَ عَنْ إِمَامِهِ وَ لَا يَقْدِرُ عَلَى الْوُصُولِ إِلَيْهِ وَ لَا يَدْرِي كَيْفَ حُكْمُهُ فِيمَا يُبْتَلَى بِهِ مِنْ شَرَائِعِ دِينِهِ أَلَا فَمَنْ كَانَ مِنْ شِيعَتِنَا عَالِماً بِعُلُومِنَا وَ هَذَا الْجَاهِلُ بِشَرِيعَتِنَا- الْمُنْقَطِعُ عَنْ مُشَاهَدَتِنَا يَتِيمٌ فِي حَجْرِهِ أَلَا فَمَنْ هَدَاهُ وَ أَرْشَدَهُ وَ عَلَّمَهُ شَرِيعَتَنَا كَانَ مَعَنَا فِي الرَّفِيقِ الْأَعْلَى. (احتجاج طبرسی؛ ج۱، ص۱۶)
شاخص «تحصیلات تخصصی حوزوی» وضعیت کارمندان ادارات را هم معلوم میسازد. کارمندان ادارات - حوزوی یا غیرحوزوی - اگر در کنار فعالیتهای صرفا اداری خود به کار طلبگی مانند تبلیغ و تدریس و تحقیق و فعالیتهای نرم فرهنگی اشتغال دارند حوزوی، وگرنه کارمندند.
با داشتن این شاخص، معلوم میشود «تبلیغ دین در سطح عمومی» که به تحصیلات تخصصی علوم اسلامی نیاز ندارد کارویژه طلبگی نیست؛ زیرا هر انسان مومنی موظف است مبلغ دین اسلام باشد. یک پزشک یا یک کاسب مومن متعهد انقلابی، با زندگی مومنانه و اخلاق خوش خود مردم را به اسلام جذب میکنند؛ ولی کار آنها طلبگی نیست. یک طلبه هم در اردوی جهادی یا در حین خدمت خالصانه به محرومان و آسیبدیدگان به تبلیغ عمومی دین میپردازد و کار طلبگی نمیکند.
برادر عزیزتر از جانم «علی مهدیان» که هم اهل کار جهادی و خیریه است و به بیلزدن و تیکشیدن در بیمارستان افتخار میکند و هم در عالم طلبگی اهل علم و بیان و بنان و فاضل و تواناست در تعریف طلبگی به «امامت و راهبری جامعه» اشاره کرده و طلبه را بدان منحصر ساخته است.
من نگاه این برادر عزیزم را میستایم ولی گوشزد میکنم که این تعریف تنگتر از دایره واسع صنف طلبگی است و تنها فرد اعلا و اکمل آن را در بر میگیرد. اگر طلبگی را در راهبری و جلوداری و پیشرانی جامعه منحصر بدانیم امثال علامه طباطبایی را که به کار تحقیق در علوم اسلامی میپرداختند نباید به واقع روحانی بشناسیم و این البته قابل التزام نیست.
مهدیان نوشته است: «خدمت و کار خیر و پژوهش و سخنرانی و حتی کار علمی همه لازمه امامت و مدیریت جامعه است برای قیام لله و اقامه حق و عدل».
این همه درست است اما متذکر میشوم که اگر این موضوع را تعریف روحانیت تلقی کنیم باید سردار سلیمانی را هم طلبه و روحانی بدانیم زیرا در کار مدیریت و امامت جامعه و امر اقامه توحید و عدالت از بسیاری جلوتر بود. نقش امامت و راهبری جامعه آنهم به سوی مقاصد دینی آنجا که با تحصیلات تخصصی علوم اسلامی گره میخورد شان طلبگی است؛ آنهم یکی از شئون طلبگی نه همه حقیقت آن.
غایت طلبگی اقامه دین، راهبری اجتماعی و مدیریت همه شئون و نظامات بر اساس دین است این کاملا درست. بر این اساس نهاد عالمان دین شکل گرفته که با تحصیل علوم دینی و اشراف بر محتوای اسلام این کار بزرگ را انجام دهند. بنابراین تحصیلات تخصصی علوم دینی رو به سوی غایت تحقق اسلام است.
هدایت شده از ماهنشان / تربیت اسلامی
#نشست_علمی
💬 جایگاه خانواده و جنسیت در #نظام_تربیتی_رسمی
👤حجتالاسلام محمدرضا زیبایینژاد
📆 پنجشنبه ۷ بهمن ۱۴۰۰
⏰ساعت ۹ الی ۱۱
🌐لینک حضور آنلاین:
https://www.skyroom.online/ch/razavimaharat1400/feghahat
#تربیت #تربیت_نوجوان #تربیت_دختران #تربیت_فرزند #تربیت_اسلامی #تربیت_دینی #فمنیسم #آموزش_و_پرورش
🔰
https://eitaa.com/joinchat/1722679342Cb46645e389
°❁°═━═━°❁°
1_1415601206.pdf
2.39M
👌مهم وکاربردی
🇮🇷راهنمای دریافت محتوی دهه فجر
دراین راهنما مجموعه محتوی متنوع وکاربردی دهه فجر معرفی ولینک دریافت محتوی آن آمده است
موشن گرافیک دستاوردهای انقلاب- ایران بیست
مجموعه موشن گرافی ما ایرانی ها
مجموعه پوسترها وکتاب صعود چهل ساله
مجموعه پوستردستاوردهای انقلاب- ایران بیست
نماهنگ | خاندان ویرانی مجموعه
کجا بودیم کجا هستیم مجموعه نمایشگاهی داده نما(اینفوگرافیک)برگی از هزاران
سرود وموسیقی با کلا م وبی کلام ویژه دهه فجر
استوری موشن های دستاوردهای انقلاب
داستان و رمان انقلابی
متن کوتاه دستاورد ها ی انقلاب
داستانک دستاوردهای انقلاب
مستد وقایع انقلاب مشهد(فیلم، خبر،داستان کوتاه و........)
کتاب صوتی لحظه های انقلاب
دانلود با ذکر صلوات
نمونه های برگزیده 👇از فایلهای موجود از نشستهای علمی در رادیو پژوهش👇 http://radio.isca.ac.ir/ ♦️هر کدام از این موضوعات میتواند ایده های خوبی برای رساله و پایان نامه های شما بدهد!
تربیت سیاسی،راهکارها و چالش ها (جلسه اول)
ارائه دهنده: استاد نجف لک زایی انتشار: پنج شنبه 16 دی ماه 1400در: همایش ملی تربیت سیاسی-راهکارها و چالش ها دانلود radio.isca.ac.ir/music/تربیت-سیاسی،راهکارها-و-چالش-ها-جلسه-او/
✨👌نشست علمی چالشی «کنش اخلاقی و باور دینی» آیا اخلاق بدون ایمان ارزشمند است یا نه؟
حجت الاسلام و المسلمین عالم زاده: اخلاق بدون ایمان هیچ ارزشی ندارد! حجت الاسلام و المسلمین حسین دیبا: ارزشمند است. اخلاق را بند به ایمان نکنیم!؟ 👇 http://radio.isca.ac.ir/artists/%d8%ad%d8%ac%d8%aa-%d8%a7%d9%84%d8%a7%d8%b3%d9%84%d8%a7%d9%85-%d9%88-%d8%a7%d9%84%d9%85%d8%b3%d9%84%d9%85%db%8c%d9%86-%d8%ad%d8%b3%db%8c%d9%86-%d8%af%db%8c%d8%a8%d8%a7/
✍️✨مجموعه درسگفتار تاریخ علم اخلاق
مدرس: حجت الاسلام و المسلمین دکتر مهدی علیزاده عضو هیات علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی
تعداد جلسات: 6
مخاطبان: دانشجویان و طلاب رشته اخلاق اسلامی http://radio.isca.ac.ir/music/%d9%85%d8%ac%d9%85%d9%88%d8%b9%d9%87-%d8%af%d8%b1%d8%b3%da%af%d9%81%d8%aa%d8%a7%d8%b1-%d8%aa%d8%a7%d8%b1%db%8c%d8%ae-%d8%b9%d9%84%d9%85-%d8%a7%d8%ae%d9%84%d8%a7%d9%82-%d8%ac%d9%84%d8%b3%d9%87-%d8%a7/
✍️✨مبانی کلامی عدم مدخلیّت ایمان در مطلوبیّت فعلی اخلاقی
ارائه دهنده: دکتر حسین دیبا انتشار: شنبه 9 بهمن ماه 1400 فایل صوتی دانلود👇 http://radio.isca.ac.ir/music/%d9%85%d8%a8%d8%a7%d9%86%db%8c-%da%a9%d9%84%d8%a7%d9%85%db%8c-%d8%b9%d8%af%d9%85-%d9%85%d8%af%d8%ae%d9%84%db%8c%d9%91%d8%aa-%d8%a7%db%8c%d9%85%d8%a7%d9%86-%d8%af%d8%b1-%d9%85%d8%b7%d9%84%d9%88%d8%a8/
طرح رشد علمی 🇮🇷🇵🇸
✍️✨مبانی کلامی عدم مدخلیّت ایمان در مطلوبیّت فعلی اخلاقی ارائه دهنده: دکتر حسین دیبا انتشار: شنبه 9
🔺ذیل کرسی تخصصی “عدم مدخلیّت ایمان در مطلوبیّت فعلی اخلاقی”
🔸 ارائه دهنده: حجت الاسلام دکتر حسین دیبا استادیار پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی
🔸ناقدان: حجت الاسلام دکتر رضا برنجکار استاد گروه فلسفه و کلام دانشگاه تهران و جناب آقای دکتر مهدی فدائی استادیار گروه اخلاق و تربیت دانشگاه باقرالعلوم (ع)
🔸 دبیر علمی: جناب آقای حسن لاهوتیان
⏰ پنجشنبه ۱۴۰۰/۱۱/۰۷ – ساعت ۱۰ تا ۱۲
پژوهشکده اخلاق و معنویت, کرسی ترویجی
✨ کرسی ترویجی «نقد و بررسی عدالت جنسیتی»
🎤 ارائه: دکتر فریبا علاسوند، عضو هیأت علمی پژوهشکده زن و خانواده
📝 کارشناس: حجت الاسلام والمسلمین دکتر محمد تقی سبحانی، عضو هیأت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی
📆 یکشنبه ۲۱ آذر ۱۴۰۰
🏢 پژوهشکده زن و خانواده
❗️توجه: بدلیل کیفیت پایین صوت، بخشهایی از گفتگوی حجت الاسلام والمسلمین زیبایی نژاد حذف شده است. ♦️دانلود 👇👇 http://radio.isca.ac.ir/music/%da%a9%d8%b1%d8%b3%db%8c-%d8%aa%d8%b1%d9%88%db%8c%d8%ac%db%8c-%d9%86%d9%82%d8%af-%d9%88-%d8%a8%d8%b1%d8%b1%d8%b3%db%8c-%d8%b9%d8%af%d8%a7%d9%84%d8%aa-%d8%ac%d9%86%d8%b3%db%8c%d8%aa%db%8c/
انجمن های های حوزه با همکاری مجمع پژوهشگاه های علوم انسانی-اسلامی برگزار کرد.
اخلاق و عرفان
⬅️مراسم نکوداشت جایگاه و مقام علمی استاد علامه آیت الله مصباح یزدی
سخنران: حجت الاسلام و المسلمین دکتر رضا حبیبی (عضو گروه مبانی جامعه المصطفی و رئیس گروه تدوین متون درسی جامعة الزهراء)
موضوع: رویکرد اخلاقی تربیتی علامه مصباح یزدی
⏰زمان:چهار شنبه 1399/11/22 دانلود 👇👇http://radio.isca.ac.ir/music/%d8%b1%d9%88%db%8c%da%a9%d8%b1%d8%af-%d8%a7%d8%ae%d9%84%d8%a7%d9%82%db%8c-%d8%aa%d8%b1%d8%a8%db%8c%d8%aa%db%8c-%d8%b9%d9%84%d8%a7%d9%85%d9%87-%d9%85%d8%b5%d8%a8%d8%a7%d8%ad-%db%8c%d8%b2%d8%af%db%8c/
✅انجمن های های حوزه با همکاری مجمع پژوهشگاه های علوم انسانی-اسلامی برگزار کرد.
علوم قران- حدیث
⬅️مراسم نکوداشت جایگاه و مقام علمی استاد علامه آیت الله مصباح یزدی
سخنران: حجت الاسلام و المسلمین دکترعباس محمودی (استاد دانشگاه بین المللی جامعة المصطفی)
موضوع: روش فقه الحدیثی آیت الله مصباح یزدی
⏰زمان:سه شنبه 1399/11/21 http://radio.isca.ac.ir/music/%d8%b1%d9%88%d8%b4-%d9%81%d9%82%d9%87-%d8%a7%d9%84%d8%ad%d8%af%db%8c%d8%ab%db%8c-%d8%a2%db%8c%d8%aa-%d8%a7%d9%84%d9%84%d9%87-%d9%85%d8%b5%d8%a8%d8%a7%d8%ad-%db%8c%d8%b2%d8%af%db%8c-%d8%af%da%a9%d8%aa/
✨گزارش پژوهش: 📗کتاب «روانشناسی تحول اخلاقی» به همت پژوهشکده اخلاق و معنویت پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی منتشر خواهد شد.
♦️به گزارش خبرگزاری حوزه، یکی از پروژه های گروه تربیتِ پژوهشکده اخلاق و معنویت، «روانشناسی تحول اخلاقی؛ تحلیل و نقد سه نظریه معاصر در رشد اخلاقی» است که مجری آن، حجتالاسلام مهدی فصیحی رامندی «دانش آموختۀ حوزه و محقق رشته اخلاق اسلامی با گرایش اخلاق کاربردی» است؛ این پروژه بیش از ۷۰ درصد پیشرفت داشته است.
🔸بدین منظور، چگونگی انجام و پیشرفت این پروژه را در گفت و گو با مجری آن، در ذیل می خوانیم:
🔺* این پروژه از چه زمانی آغاز شد و کلید خورد؟
این تحقیق، نتیجه مباحثات گروهی در گروه تربیتِ اخلاقی پژوهشکدۀ اخلاق و معنویت است؛ اصل پروژه از سالهای ۹۱-۹۰ آغاز شده و شیوۀ کار به این صورت بوده که نظریات کلاسیک و معاصر در حوزۀ رشد اخلاقی پس از بررسیهای اولیه گسترده گزینش شد که به حدود هفت هشت نظریه رسید و محققان و اعضای هیأت علمی گروه تربیت، هرکدام یک یا چند نظریه را برای بررسی تحلیلی و نقد جدی انتخاب کردند. دو نظریه که در واقع به عنوان نظریات پایه و کلاسیک بودند؛ یعنی نظریۀ پیاژه و کلبرگ، به همراه یک درآمد مستوفا در حوزۀ رشد اخلاقی توسط حجج اسلام دیبا، بوسلیکی و مرادی، در قالب یک دفتر با عنوان رشد اخلاقی: نظریات کلاسیک به چاپ رسید، اما بنده سه نظریه(نظریۀ شناختی اجتماعی بندورا، نظریۀ اسناد و نظریۀ پردازش اطلاعات اجتماعی در زمینۀ رشد اخلاقی) را که اصطلاحاً شناختی اجتماعی هستند، کار کردم.
🔺* لطفاً نمایی کلی از این طرح ارائه بفرمایید.
به طور کلی میتوان گفت، هدف اصلی از دانش اخلاق و مجموعه دانشهای پیرامونی آن، رساندن انسان به قلۀ رشد اخلاقی یا به تعبیری تربیت اخلاقی انسان است؛ بنابراین، در تربیت اخلاقی یکی از ارکان چهارگانۀ تربیت؛ یعنی مربی اخلاقی، توصیههایی را برای تحول اخلاقی ارائه میکند که انجام آنها انسان را به سرمنزل مقصود اخلاقی میرساند. اما به راستی آیا ما این «انسان» را که در پی تربیت آن هستیم، به درستی شناختهایم؟ آیا روان و ابعاد باطنی او همچنین ساختار روانی و درونی او به وضوح بر ما مکشوف است؟ این پرسش بسیار مهم است. چون تا زمانی که ما توصیف دقیقی از انسان نداشته باشیم، چگونه میتوانیم برای تحول او برنامهریزی داشته باشیم؟
بنابراین، بخش عمدهای از تحقیقات توصیفی در حوزۀ انسانشناسی به دنبال به دست آوردن این توصیفها و گزارشها از انسان و ترسیم نیمرخ روانی او هستند و یکی از دانشهایی که مدعی است میتواند این نیمرخ را نشان دهد، تحقیقات رشد اخلاقی است؛ این تحقیقات که در قالب نظریات گوناگون شناختی، عاطفی، رفتاری و هویتی انجام شده، در صدد توصیف و گزارش پلههای تغییر و تحول اخلاقی انسان هستند.
🔺* این تحقیق به دنبال چه ایدهای بوده است؟
با توجه به مطالب پیشگفته، طرح حاضر در واقع میخواهد کنکاشی در جدیدترین نظریات در حوزۀ رشد اخلاقی داشته باشد؛ ایدهای که در این طرح دنبال شده، این است که دانش روانشناسی مدرن در حوزۀ اخلاق یا روانشناسی رشد و تحول اخلاقی امروزه در غرب چه رویکردها و نظریاتی راجع به فرایندهای تغییر و تحول اخلاقی انسان ارائه داده و پدیدۀ اخلاقیشدن انسان را چه میداند و این فرایند را چگونه تحلیل و گزارش میکند، ضمن اینکه چه اشکالات اساسی در این تحلیلها وجود دارد و مهمترین نقاط آسیبزا و ضعف این گزارشها در چیست؟
🔺* ضرورت انجام این پروژه چه بوده است؟
اولاً: اصل کار دوستان ما در گروه تربیت، مطالعه روی تربیت اخلاقی از منظر اسلام و روانشناسی است، آن هم در راستای رسیدن به مدلی از تربیت اخلاقی اسلامی، مبتنی بر آموزههای قرآنی و اهل بیت(ع) اما در همان سالهای آغازین احساس کردیم که از یک مقطعی در غرب، تربیت اخلاقی به روانشناسی اخلاقی و گزارشهای روانشناختی از ساحتهای روانی انسان در حوزۀ اخلاق خیلی گره خورده است؛ به همین دلیل برای شناخت دقیق این نظریات و نقد آنها لازم بود به حوزۀ روانشناسی اخلاق یا اصطلاح فنیتر، نظریات رشد اخلاقی ورود کنیم.
پس از بررسیهای فراوان به این نتیجه رسیدیم که نظریات روانشناسی رشد اخلاقی(چه به لحاظ گسترۀ مباحث و چه به لحاظ زمانی) انعکاس مناسبی در زبان فارسی نداشته است؛ از این رو، ضرورت یک بررسی جامع از نظریات رشد اخلاقی کلاسیک و معاصر به شدت احساس شد؛ برای گام اول، یک اثر ترجمهای با عنوان کتاب «راهنمای رشد اخلاقی» در دو جلد انتشار یافت، ولی به دلیل اینکه آن کار ترجمه بود، احساس شد که شاید با لایههای گستردهای از مخاطبان ارتباط برقرار نکند؛ ضمن اینکه بسیاری از این نظریات غربی نیازمند نقد جدی مبنایی و بنایی بود؛ لذا به نظر رسید که یک گزارش تحلیلیتر و فارسیتر از این نظریات همراه با نقد و بررسی ارائه شود.
🔺* چه هدف خاصی از انجام این پروژه دنبال میشود؟
میتوان گفت که این تحقیق برای دستیابی به اهدافی اعم از گزارش دقیق و تحلیلی آخرین دستاوردها و نظریات رشد اخلاقی در غرب، نقد و بررسی نقاط ضعف و قوت این نظریات از دو بخش نقدهای مبنایی و بنایی و پرهیز از اشکالات اساسی این نظریات و شناسایی ظرفیتهای احتمالی آنها برای تدوین مدل رشد اخلاقی اسلامی، انجام شده است.
🔺* این تحقیق هم اکنون در چه مرحلهای است؟
نگارش نظریات و نقد و بررسی دو نظریه کامل انجام شده و در مرحله ارزیابی است؛ نگارش نظریه سوم و ارزیابی آن نیز انجام شده و نقدهای آن در مراحل پایانی نگارش است و پس از ارزیابی، در فرایند انتشار قرار خواهد گرفت.
🔺* فکر میکنید این اثر در چه حجم و چند مجلد انتشار خواهد یافت؟
این اثر در حدود ۴۰۰ صفحه و در یک مجلد تنظیم و چاپ خواهد شد که امیدواریم برای همه محققان حوزه روانشناسی اخلاق و اخلاق اسلامی در درجه نخست و در درجه دوم برای همه علاقهمندان، دانشجویان رشتههای تربیتی، اخلاقی و آموزش و پرورش مفید واقع شود. https://www.hawzahnews.com/news/922959/%DA%A9%D8%AA%D8%A7%D8%A8-%D8%B1%D9%88%D8%A7%D9%86%D8%B4%D9%86%D8%A7%D8%B3%DB%8C-%D8%AA%D8%AD%D9%88%D9%84-%D8%A7%D8%AE%D9%84%D8%A7%D9%82%DB%8C-%D9%85%D9%86%D8%AA%D8%B4%D8%B1-%D9%85%DB%8C-%D8%B4%D9%88%D8%AF
✨👌نشست علمی «نظریه ها و مدلهای رشد معنوی برگزار شد!
🔸پایگاه اطلاع رسانی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی(ایسکا): نهمین نشست از سلسله نشستهای معنویتپژوهی با عنوان «نظریه ها و مدلهای رشد معنوی با حضور ✨«حجت الاسلام و المسلمین دکتر محمود نوذری» از سوی مرکز اخلاق و تربیت پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی در مرکز همایشهای غدیر دفتر تبلیغات اسلامی برگزار شد.به گزارش خبرنگار ایسکا، مطالب ایشان در سه محور کلی طرح شد:
🔺محور اول: موضوع و قلمرو رشد معنوی
موضوع رشد معنوی و دینی، فرایند دیندار شدن انسانهاست. در این فرایند، از این منظر که ابتدائاً چگونه شکل میگیرد؟، براساس چه مکانیسمی رشد میکند؟، نقاط و مراحل میانی این رشد کجاست و چه خصوصیاتی دارد؟ و در نهایت نقطه پایانی این رشد کجاست؟ مورد مطالعه جدی قرار میگیرد.
همچنین در زمینه قلمرو رشد معنوی، میتوان گفت که تحول دینی در انسانها در سه ساحت میتواند صورت گیرد و مورد مطالعه قرار گیرد. اول: تحولاتی دینی که در ساحت شناختها صورت میگیرد. در این گستره این نکته مورد مطالعه قرار میگیرد که فرایند رشد فهم و درک دینی چگونه اتفاق میافتد؟ دوم: تحولاتی که در احساسات انسان صورت می گیرد و نهایتاً تحولاتی که در بعد کنشها و رفتارهای دینی در انسان صورت میگیرد.
با این مقدمه می توان نظریات رشد دینی را این گونه تعریف کرد: « مطالعه فرایند دیندار شدن انسان از منظر روانشناختی و به روش تجربی، که در طول عمر و در سه ساحت شناخت، احساسات و کنشها صورت می گیرد »
🔺محور دوم: پیشینه نظریات رشد معنوی-دینی
اولین نظریه ای که به شکل منسجم در زمینه رشد دینی مطرح شد مربوط به سال 1964 است. از آن پس تا کنون حدود 40 نظریه در زمینه رشد دینی مطرح شده است.
به طور کلی برای تقسیم بندی و طبقه بندی نظریات مطروحه در رشد دینی دو رویکرد میتوان داشت:
اول: طبقهبندی براساس رویکردها، در این دستهبندی براساس نظریات و رویکردهای کلان روانشناسیرشد میتوان دیدگاه های رشد دینی را دسته بندی کرد. به عنوان مثال: نظریات روان تحلیل گری در رشد دینی، نظریات شناختی، نظریات جامعه پذیری و غیره
دوم: طبقه بندی بر اساس رشد مفاهمی دینی در کودکان. در این گونه، تمرکز اصلی بر مفاهیمی است که به عنوان مفاهیم دینی در کودکان رشد میکند. در این نظریات رشد یک تک مفهوم دینی از آغاز شکلگیری تا اوج بلوغ و پختگی آن مفهوم در کودکان و بزرگسالان رصد میشود. مفاهیمی که روانشناسان رشد دینی عمدتاً برآنها تمرکز کردهاند عبارتند از: رشد ایمان، سیر تحول دعا در کودکان، داوری دینی، انگیزه دینی و مفهوم مرگ در کودکان.
🔺محور سوم: نظریات عمده در رشد دینی و رویکردهای انتقادی
نکته اساسی در نظریات رشد معنوی-دینی این است که در حدود نیم قرن گذشته رویکرد شناختی به رشد دینی در عمده نظریه پردازیها حاکم بوده است. رویکرد شناختی در رشد دینی دارای ویژگیهای زیر است:
1. تمرکز ویژه بر بعد شناخت و ساختارهای شناختی دارد.
2. این رویکرد رشد شناختی را مرحله ای میداند.
3. بر تعامل دوسویه ذهن و محیط به شکل فعال تأکید میکند.
4. انگیزه تحول شناختی را عدم تعادل شناختی کودک میداند.
5. تغییرات در شناخت بر حسب ساخت تفسیر می شود ( اجمالاً به این معنا که تحول شناختی منجر به تحولات کیفی در شناخت کودک میشود)
6. این تحول در سه مرحله صورت میگیرد.
اما مهم ترین نظریه پردازان شناختی در رشد دینی عبارتند از: پیاژه، گلدمن، الکایند، اوسر، فاولر و ..... درمیان این نظریه پردزان مشهورترین و برجسته ترین نظریه پرداز «فاولر» است که تحت تأثیر نظریه رشد اخلاقی کلبرگ مدلی هفت مرحله ای برای رشد ایمان دینی پیشنهاد می کند.
❌از سال 1995 به بعد دیدگاههایی شکل گرفت که معتقد بودند تحلیل شناختی موجود در تبیین رشد دینی در همه ابعاد گوناگونش ناکارامد و ناکافی است. این نظریه پردازان عبارتند از:
1. نظریه کویلسکی
2. نظریه جنبش معنوی کودک
3. نظریه نظامهای رشد محور
4. نظریات شناختاری-فرهنگی
منبع:
تاریخ خبر: 1395/9/7 يكشنبه http://www.bou.ac.ir/Portal/home/?news/39806/151257/455910/%D9%86%D8%B4%D8%B3%D8%AA-%D8%B9%D9%84%D9%85%DB%8C-%C2%AB%D9%86%D8%B8%D8%B1%DB%8C%D9%87-%D9%87%D8%A7-%D9%88-%D9%85%D8%AF%D9%84%D9%87%D8%A7%DB%8C-%D8%B1%D8%B4%D8%AF-%D9%85%D8%B9%D9%86%D9%88%DB%8C-%D8%A8%D8%B1%DA%AF%D8%B2%D8%A7%D8%B1-%D8%B4%D8%AF و https://mobahesat.ir/7768
جنگ هیبریدی یا ترکیبی
🚨 ورود کشور به جنگ ادراکی؛ شناختی
پس از چهار مرحله جنگ، کشور وارد پنجمین مرحله جنگ با نظام سلطه شده است.
جنگ سرد، سخت، نیمه سخت و جنگ نرم مراحلی بود که کشور به انحاء مختلف با آن مواجه شده و حال ایران اسلامی وارد پنجمین مرحله جنگ یعنی جنگ شناختی یا جنگ ادراکی شده است.
اما جنگ ادراکی یا شناخنی چیست؟!
آیا افرادی را در اطراف خود درک کرده اید که نسبت به مراجع عظام تقلید و علما و روحانیت، نگاهی محترمانه داشته اند و امروز نگاه آنها مبدل به نفرت شده باشد؟
آیا کسانی را می شناسید که نسبت به مقدسات ،تعصب داشته و مدافع آنها بوده اند اما امروز به جرگه توهین کنندگان به مقدسات وارد شده باشند؟
آیا تا به حال با افرادی مواجه شده اید که تا چندی قبل به اعتقادات خود به شدت پایبند بوده اند و امروز اعتقادات خود را خرافات تلقی کنند؟
آیا با کسانی دم خور بوده اید که به رهبری جامعه خود عشق می ورزیدند اما حال با دید بدبینانه از ولایت و رهبری یاد کند؟
جای تعجبی وجود ندارد. این افراد مورد اصابت گلوله دشمن در جنگ شناختی قرار گرفته اند بدون اینکه جراحتی در بدن خود احساس کنند اما ادراک و شناخت وی مورد حمله قرار گرفته است.
این نوع جنگ شکل تکامل یافته تر و البته اثر گذارتر جنگ نرم بوده که *متکی بر زیر ساخت رسانه های نوین سایبری است که با ایجاد یک پارادایم ذهنی، به شناخت و ادراک افراد ، مطابق خواست خود جهت می دهند* بدون اینکه شخص متوجه این تغییر رفتار باشد و یا حتی به این فرآیند، شک کند.
هوشیاری دینی توام با مطالعه مبانی دین و ایدئولوژی و یا به بیان ساده تر " بصیرت دینی" مهمترین و کارآمدترین راه مقابله با این تهاجم میباشد...
دقت کرده اید همواره مقام معظم رهبری مدتها قبل از هر رخدادی هشدارهای لازم را اعلام میکنند؟
خاطرتان هست که ایشان چقدر بر بصیرت مردم تاکید میفرمودند؟ حال پس از گذشت مدتی، علت هشدار ایشان مشخص میشود...
اصالت دینی توام با هوشیاری و کیاست مومن، نمادی از تقوای الهی است که لازمه جلب رضایت حق است.
حواسمان باشد که دشمن هیچگاه به طور مستقیم وارد عرصه منفی سازی چهره دین، معصومین و علما دینی و از همه مهمتر چهره ولایت فقیه نخواهد شد بلکه با ایجاد سناریوها و اتفاقات از پیش نگاشته شده جریانات منفی سازی چهره علما و دلسوزان نظام، پروژه بی اعتماد سازی خود را پیاده و با سوء استفاده از افکار عمومی، آن را انتشار میدهد.
حفظ ایمان در هیچ عصری به دشواری این زمان نبوده چرا که ظهور حجت خدا (عج) نزدیک و زمان غربال شدن فرا رسیده است.
✍️ علی کرمی