بسم الله الرحمن الرحیم
🌹#تفسیر_قران #جلسه_806
🌹 #آیه_۸۹ #سوره_انعام
🌸 أُولَٰٓئِكَ الَّذِينَ آتَيْنَاهُمُ الْكِتَابَ وَالْحُكْمَ وَالنُّبُوَّةَ ۚ فَإِنْ يَكْفُرْ بِهَا هَٰٓؤُلَآءِ فَقَدْ وَكَّلْنَا بِهَا قَوْمًا لَيْسُوا بِهَا بِكَافِرِينَ
🍀 ترجمه: آنان كسانی هستند كه به ایشان كتاب ومنصب داوری ونبوّت دادیم؛ پس اگر اینان به این حقایق كفر ورزند، یقیناً گروهی را می گماریم كه نسبت به آنها كافر نیستند.
🌸 اين آيه همانند سایر آیات سوره انعام در #مکه نازل شده است و به سه امتياز مهمّ كه پايه همه امتيازات پیامبران بوده اشاره نموده، مى فرمايد: «أُولئِكَ الَّذِينَ آتَيْناهُمُ الْكِتابَ وَ الْحُكْمَ وَ النُّبُوَّةَ: آنان کسانی هستند که به ایشان کتاب و منصب داوری و نبوت دادیم » «حكم» در اصل به معنى منع و جلوگيرى است، و از آنجا كه عقل جلو اشتباهات و خلافكاريها را مى گيرد، همچنين قضاوت صحيح مانع از ظلم و ستم است، و حكومت عادل، جلو حكومت هاى نارواى ديگران را مى گيرد، در هر يک از اين سه معنى استفاده مى شود.
🌸 اگر مشركان و اهل مكّه و مانند آنها اين حقايق را نپذيرند، دعوت پیامبر بدون پاسخ نمى ماند، زيرا #خدا جمعيّتى را مأموريت داده كه نه تنها آن را بپذيرند بلكه آن را محافظت و نگهبانى كنند. جمعيّتى كه در راه كفر گام برنمى دارند و در برابر حقّ تسليم هستند که می فرماید: «فَإِنْ يَكْفُرْ بِها هؤُلاءِ فَقَدْ وَكَّلْنا بِها قَوْماً لَيْسُوا بِها بِكافِرِينَ: پس اگر اینان به این حقایق کفر ورزند، یقینا گروهی را می گماریم که نسبت به آنها کافر نیستند»
🔹 پيام های آیه ۸۹ سوره انعام 🔹
✅ #پیامبران، حقّ حكومت و قضاوت دارند.
✅⚘ #نیكوكارى، صلاح پیشگى و راه یافتن به راه مستقیم، از ویژگی های انبیاست.
✅ هر #مكتب طرفداران و مخالفانى دارد و میان آنان نیز ریزش است و هم رویش. گاهى طرفدار، مخالف و یا مخالف، طرفدار مى شود. مسلمان، مرتدّ و كافر، مسلمان مى شود.
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh
🍀🌺🍀🌺🍀🌺
🏴 در محضر قرآن کریم /
✅ وَ كَأَيِّن مِّن نَّبِىٍّ قَتَلَ مَعَهُ رِبِّيُّونَ كَثِيرٌ فَمَا وَهَنُواْ لِمَآ أَصَابَهُمْ فِى سَبِيلِ اللَّهِ وَ مَا ضَعُفُواْ وَ مَا اسْتَكَانُواْ وَ اللَّهُ يُحِبُّ الْصّابِرِينَ (آلعمران/۱۴۶)
🔹و چه بسیار پیامبرانى كه همراه آنان خداپرستان بسیارى جنگیدند، پس براى آنچه در راه خدا به آنان رسید، نه سستى كردند و نه ناتوان شدند و تن به ذلّت ندادند و خداوند صابران را دوست دارد.
🔹ترجمه دوم: چه پیامبران زیادی که مردانِ خداجوی فراوانی در کنارشان جنگیدند؛ پس در مقابل سختیهایی که در راه خدا کشیدند، خم به ابرو نیاوردند و ضعفی از خود نشان ندادند و سرِ تسلیم در برابر دشمن فرود نیاوردند! خدا چنین رزمندگانِ مقاومی را دوست دارد.
🔸این آیه به دنبال ماجراهای احد، شجاعت و ایمان و استقامت مردان الهی را که پیامبران خود را حمایت و همراهی میکردند، خاطرنشان میکند. «رِبّیّون» جمع «رِبّى» بر وزن «ملّى» به كسى گفته مىشود كه ارتباط و پیوند او با خدا محكم و در دین، دانشمند و مقاوم و با اخلاص باشد.
❇️ از پيامهای آیه
▫️تاریخ انبیا، همراه با مبارزه است. «و كایّن...»
▫️هنگام احساس ضعف، از زندگى رادمردان تاریخ و مقاومت آنان درس بگیرید. «و كایّن من نبىّ»
▫️جنگ و جهادى حقّ است كه زیر نظر رهبر الهى باشد. «قاتل معه»[۱]
▫️تعداد مجاهدان عالم و عارف در تاریخ بسیار است. «كایّن...ربیّون كثیر»
▫️گرچه همهى مجاهدان عزیزند، ولى رزمندگان عارف و عالم حساب دیگرى دارند. «ربّیّون»
▫️ایمان به خدا، سرچشمهى مقاومت است. «ربّیّون... فما وهنوا»
▫️مشكلات نباید عامل سستى و ضعف شود، بلكه باید عامل حركت و تلاش جدیدى گردد. «فما وهنوا لما اصابهم»
▫️آنچه به انسان روحیّه مىدهد و تحمّل مشكلات را آسان مىكند، در راه خدا بودن آنهاست. «فى سبیل اللّه»
▫️فشارها، مردان خدا را وادار به تسلیم نمىكند. «و ما استكانوا»
▫️هر چند در بدر پیروز شدید، ولى راه آیندهى شما مسلمانان، راه جهاد و مبارزه است، پس باید صبور و مقاوم باشید. (با توجّه به آیات قبل و بعد)
▫️رزمندگانِ بصیر، نه از درون روحیّه خود را مىبازند؛ «فما وهنوا» و نه توان رزمى خود را از دست مىدهند؛ «و ما ضعفوا» و نه در اثر فشارها تسلیم مىشوند. «و ما استكانوا»
▫️انجام وظیفه و پایدارى بر حقّ مهم است، پیروز بشویم یا نشویم. آیه مىفرماید: «و اللّه یحبّ الصابرین» و نفرمود: «یحبّ الفاتحین»
[۱] در دعاى ماه رمضان مىخوانیم: «اللّهم ارزقنا قتلاً فى سبیلک تحت رایة نبیّك مع اولیائک»
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh
🍀🌺🍀🌺🍀🌺
کسی چه میداند شاید قلب قرآن سوره "یاسین"، همان "یا حسین" است که بیسر شده است...!
مرحوم علامه طباطبایی
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh
🍀🌺🍀🌺🍀🌺
🔳 درسهای قرآنیِ عاشورا
🔹🔸صـبر، اخلاق رفتاری در برابر
مشکلات و سختی ها
🔻◾️در سخت ترین لحظات روز عاشورا و هنگام افتادن از اسب با آن هـمه جـراحات،
این جملات از امام (ع) نقل شده اسـت:
👈 صـبرا علی قـضائک یـا رب لااله إلا سـواک، یا غیاث المستغیثین.
(مـقرم،1391: 357 )
پروردگارا بر قضای تو صبر می کنم. معبودی جز تو نیست ای فریادرس فریاد خواهان.
👈«فَاصْبِرْ کمـا صـَبَرَ أُولُوا الْعَزْمِ مِنَ الرُّسُل»
(احقاف/35 )
پایدار بـاش، خـویشتندار بـاش، اسـتقامت داشـته باش،
👈«وَ اسْتَقِمْ کمـا أُمـِرْتَ»
استقامت کن چنانچه فرمان داده شده ای
(شوری /15)
🔻◾️در زیارت امام حسین (ع) آمده است «و لقد عجبت من صبرک ملائکه السّماوات»
(مجلسی، 1351: 98/317)
🔻◾️از امام سجاد (ع) اسـت کـه هـر چه کار بر او پیچیده و سخت تر می شد، رنـگ چـهره اش درخـشیده تر و سـرتاسر وجـودش پر اطـمینان تر می گشت تا جایی که دشمن کینه توز با شگفتی بسیار او را قهرمانی خواند که در راه حق و عدالت هرگز به مرگ نمی اندیشد.
(طبرسی،1380: 350)
🔻◾️«سَلَامٌ عَلَیکمُ بِمَا صَبرَتمُ فَنِعْمَ عُقْبی الدَّار»(رعـد/24 ) سلام و درود خداوند به شما بر آنچه که صبر کردید؛ کلام ملائکه که اولوالالباب را به امنیت و سلامتی جاودانی و سرانجام نیک نوید می دهند، سرانجامی که هرگز دستخوش زشتی و مذّمت نگردد.
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh
🍀🌺🍀🌺🍀🌺
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥 فراز شنیدنی از تلاوت استاد محمد عبدالعزیز حصان
يَا أَيَّتُهَا النَّفْسُ الْمُطْمَئِنَّةُ ﴿۲۷﴾
اى نفس مطمئنه
ارْجِعِي إِلَى رَبِّكِ رَاضِيَةً مَرْضِيَّةً ﴿۲۸﴾
خشنود و خداپسند به سوى پروردگارت بازگرد
فَادْخُلِي فِي عِبَادِي ﴿۲۹﴾
و در ميان بندگان من درآى
وَادْخُلِي جَنَّتِي ﴿۳۰﴾
و در بهشت من داخل شو
سوره فجر
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh
🍀🌺🍀🌺🍀🌺
#شان_نزول 🌴
#ماجرای_کوه_حرا⚠️
(#علق) 📖
🌻در روایات آمده است که پیغمبر اکرام صلی الله علیه و آله به کوه حرا رفته بود ، جبرییل آمد و گفت : ای محمد صلی الله علیه و آله بخوان پیامبر صلی الله علیه و آله فرمود : من قرائت کننده نیستم . جبرییل او را در آغوش گرفت و فشرد و دوباره گفت :
🌻بخوان پیامبر صلی الله علیه و آله همان جواب را تکرار کرد ، بار دوم نیز جبرییل این کار را کرد ، و همان جواب را شنید ، در سومین بار گفت : اقرا باسم ربک الذی خلق این سخن را گفت و از دیده پیامبر صلی الله علیه و آله پنهان شد .
🌻رسول خدا صلی الله علیه و آله که با در یافت نخستین اشعه وحی سخت خسته شده بود به سراغ خدیجه آمده و فرمود : زملونی و دثرونی ؛ مرا بپوشانید و جامه ای بر من بیفکنید تا استراحت کنم .
طبرسی نیز در مجمع البیان نقل میکند که رسول خدا به خدیجه فرمود : هنگامی که تنها می شوم ندایی می شنوم و نگرانم خدیجه عرض کرد : خداوند جز خیر درباره تو کاری نخواهد کرد؛ چرا که به خدا سوگند تو امانت را ادا می کنی ، صله رحم بجا می آوری ، در سخن گفتن راستگو هستی ، خدیجه می گوید : بعد از این ماجرا ما به سراغ ورقة بن نوفل رفتیم او از آگاهان عرب و عموزاده خدیجه بود رسول الله صلی الله علیه و آله آن چه را دیده بود برای ورقة بیان کرد ، سپس او گفت : هنگامی که آن منادی به سراغ تو می آید دقت کن ببین چه می شنوی ؟ سپس برای من نقل کن .
پیامبر صلی الله علیه و آله در خلوتگه خود این را شنید که می گوید : ای محمد بگو :
🌻بسم الله الرحمن الرحیم ، الحمد الله رب العالمین . . . والضالین ، بگو لا الله الا الله سپس حضرت به سراغ ورقة آمد و مطلب را برای او بازگو کرد .
ورقة گفت : بشارت بر تو باز هم بشارت بر تو ، من گواهی می دهم تو همان هستی که عیسی بن مریم بشارت داده است و تو شریعتی همچون موسی داری ، تو پیامبر مرسلی و به زودی بعد از این روز ماءمور به جهاد می شوی ، اگر من آن روز درک کنم در کنار تو جهاد خواهم کرد . هنگامی ورقة از دنیا رفت ، رسول خدا صلی الله علیه و آله فرمود : من این روحانی را در بهشت بهشت برزخی دیدم در حالی که لباس حریر بر تن داشت ؛ زیرا او به من ایمان آورده و مرا تصدیق کرد .
💠ٱقۡرَأۡ بِٱسۡمِ رَبِّكَ ٱلَّذِي خَلَقَ (١)
بخوان به نام پروردگارت كه [همۀ آفريده ها را] آفريده؛
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh
🍀🌺🍀🌺🍀🌺
#ضرب_المثل_آسمانی 🌱
سوره قصص آيه 11 :
وَقَالَتْ لِأُخْتِهِ قُصِّيهِ فَبَصُرَتْ بِهِ عَن جُنُبٍ وَهُمْ لَا يَشْعُرُونَ
ترجمه فارسی :
آنگاه دورادور او را مي پاييد
ضرب المثل :
از دور پاييدن.
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh
🍀🌺🍀🌺🍀🌺
﷽📚🕥📚🎆
#داستان_های_غیر_پیامبران_در_قرآن 📖
🦋#برصیصای_عابد🦋
#قسمت_اول
🌻در روزگاران پيش در ميان بنى اسرائيل پادشاهى زندگى مىكرد، او داراى دو پسر بود، كه بنابه قولى نام يكى از آنها تمليخا، و نام ديگرى فُطرُس بود. پدر از دنيا رفت و براى آنها ثروت بسيار به جا گذاشت.
✨تمليخا انسان با ايمان و مهربان و خداشناسى بود، و همواره در فكر حساب و كتاب قيامت، و انجام كارهاى نيك بود، و به نيازمندان كمكهاى شايانى مىكرد، ولى به عكس، فطرس انسانى دنياپرست، سنگدل، و بى اعتنا به امور دين و معاد و خدا بود، خدا و معاد را قبول نداشت، فقط به زرق و برق دنياى خود فكر مىكرد.
🌻بخشى از سرگذشت اين دو برادر (يا دو دوست) در سوره كهف، از آيه 32 تا 44 به عنوان دو نمونه، يكى نمونهاى از انسان نيك، و ديگرى، نمونهاى از انسان بد ذكر شده، تا ما با تابلو قرار دادن اين ماجرا، پيروى انسان نيك را برگزينيم و انسان نيك گرديم.
✨اين دو برادر هر كدام حق خود را از ارث پدر گرفتند، تمليخا ثروت پدر را پلى براى آخرت قرار داد، و از آن به نحو احسن براى تأمين نيازهاى مستمندان استفاده مىكرد، ولى فطرس همواره در عياشى و هوسبازى خود به سر مىبرد، و بر اموال خود مىافزود، و چيزى به نيازمندان نمىداد.
🌻فطرس از اموال اندوخته شدهاش دو باغ انگور بسيار بزرگ به وجود آورد، كه در گرداگرد اين دو باغ، نخلهاى بلند خرما سر به آسمان كشيده بودند، و در بين اين دو باغ، سرزمين بزرگ مزروعى پربركت وجود داشت، و نهرى بزرگ و پر آب همواره براى سيراب كردن درختان اين دو باغ و مزرعه و نخلها جريان داشت، و در مجموع يك مزرعه كامل بود كه همه چيزش جور و جامع بود، و در آن از همهگونه محصولات كشاورزى به طور فراوان وجود داشت.
✨فطرس به جاى شكر و سپاسگزارى خدا، با سرمستى و غفلت و غرور، فكر مىكرد كه نسبت به برادرش برترى دارد، و تا ابد غرق در نعمت مىباشد، ولى برادرش بر اثر عدم دلبستگى به دنيا، براى خود - جز به مقدار نياز - چيزى نگذاشته بود، و بقيه را در امور نيك به مصرف رسانده بود.
🌻فطرس، تمليخا را مسخره مىكرد و او را ابله مىدانست، ولى تمليخا دلش براى عاقبت برادرش ميسوخت و همواره سعى داشت با نصيحت و اندرز، برادرش را از راههاى باطل بيرون كشيده به سوى خدا بكشاند.
✨فطرس به برادرش مىگفت: من از نظر ثروت از تو برترم، و به خاطر افرادى كه دارم از تو توانمندتر مىباشم.
🌻او با غرور و سرمستى وارد باغش مىشد و منظره شاداب باغ را مىديد مىگفت: من گمان نمىكنم هرگز اين باغ فانى و نابود شود.
✨خيره سرى او به جايى رسيد كه آشكارا منكر معاد و قيامت گرديد و گفت: باور نمىكنم قيامت برپا گردد، و اگر قيامتى باشد و به سوى پروردگارم بازگردم، جايگاهى بهتر از اين جا خواهم داشت.
🌻او با خيال خام خود مىپنداشت اكنون كه در دنيا داراى شخصيت برجسته (صورى) است، در آخرت نيز (فرضاً اگر باشد) داراى شخصيت برجسته خواهد بود.
✨او همواره در اين فكرها بود، و زرق و برق ظاهرى خود را به رخ برادر مىكشيد و تمليخا را تحقير مىكرد، و پيوسته حرفهاى گُنده، و بزرگتر از خود مىزد، و برادرش را، انسانى سرخورده و مفلوك معرفى مىكرد.
🍁اندرزهاى حكيمانه و پرمهر برادر مؤمن
✨تمليخا كه دورانديش و آخربين بود، و درست فكر مىكرد، دلش براى غفلت برادرش مىسوخت. تصميم گرفت با اندرزهاى پدرانه، برادر را از منجلاب فريب و بى خبرى خارج سازد، از اين رو او را چنين نصيحت مىكرد:
🌻آيا به خدايى كه تو را از خاك و سپس از نطفه آفريده، و پس از آن تو را مرد كاملى قرار داد كافر شدى؟! ولى من كسى هستم كه الله پروردگار من است، و هيچ كس را شريك پروردگارم قرار نمىدهم.
چرا هنگامى كه وارد باغت شدى، نگفتى اين نعمتى است كه خدا خواست است؟!
✨نيرويى جز از ناحيه خدا نيست! و اگر مىبينى من از نظر مال و فرزند از تو كمترم (مطلب مهمى نيست).
🌻شايد پروردگارم بهتر از باغ تو به من بدهد، و مجازات حساب شدهاى از آسمان بر باغ تو فرو فرستد، به گونهاى كه آن را به زمين بى گياه لغزندهاى تبديل سازد.
✨و آب آن در اعماق زمين فرو رود، آن گونه كه هرگز نتوانى آن را به دست آورى.
🍁دگرگونى باغ و كشتزار سرسبز به بيابانى خشك
✨فطرس هرگز به گفتار و اندرزهاى برادر گوش نكرد، و به راه خود ادامه داد، و همچنان سرمست و غافل، بى آن كه حق نيازمندان را بپردازد، و از ناحيه او خيرى به كسى برسد، به هوسبازى خود ادامه داد.
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh
🍀🌺🍀🌺🍀🌺