✨دائره المعارف قرآن کریم✨
🍀#ابراهیم>
💜 درخواست هاى ابراهیم علیه السلام از خداوند
👈11. بهره مند شدن ذریه او از نعمت هاى الهى
🌺 « و ارزُقهُممِنَ الثَّمَرتِ لَعَلَّهُم یَشکُرون .» ( ابراهیم / ۳۷ )
🌸 در آیه ۱۲۸ بقره نیز نظیر این #دعا از ابراهیم علیهالسلام براى اهل #مکّه بازگو شده است.
🌺 ظاهر #سخن بعضی مفسران آن است که این دو آیه ، دو #نیایش را باز گفته است .
ادامه دارد ......
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh
🍀🌺🍀🌺🍀🌺
13.66M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
#تفسیرقطرهایقرآنکریم
#انفالآیه۷
وَ إِذْ يَعِدُكُمُ اللَّهُ إِحْدَى الطَّائِفَتَيْنِ أَنَّها لَكُمْ وَ تَوَدُّونَ أَنَّ غَيْرَ ذاتِ الشَّوْكَةِ تَكُونُ لَكُمْ وَ يُرِيدُ اللَّهُ أَنْ يُحِقَّ الْحَقَّ بِكَلِماتِهِ وَ يَقْطَعَ دابِرَ الْكافِرِينَ «انفال آیه7»
و (به ياد آوريد) زمانى كه خداوند شما را وعده مىداد كه يكى از دو گروه (كاروان تجارتى يا لشكر مسلح دشمن،) از آنِ شما خواهد بود، و شما (به خاطر راحتطلبى
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh
🍀🌺🍀🌺🍀🌺
💠تفسیر نور (محسن قرائتی)💫
وَ إِذْ يَعِدُكُمُ اللَّهُ إِحْدَى الطَّائِفَتَيْنِ أَنَّها لَكُمْ وَ تَوَدُّونَ أَنَّ غَيْرَ ذاتِ الشَّوْكَةِ تَكُونُ لَكُمْ وَ يُرِيدُ اللَّهُ أَنْ يُحِقَّ الْحَقَّ بِكَلِماتِهِ وَ يَقْطَعَ دابِرَ الْكافِرِينَ «انفال آیه7»
و (به ياد آوريد) زمانى كه خداوند شما را وعده مىداد كه يكى از دو گروه (كاروان تجارتى يا لشكر مسلح دشمن،) از آنِ شما خواهد بود، و شما (به خاطر راحتطلبى
«1». آلعمران، 66.
«2». كهف، 56.
«3». نحل، 125.
جلد 3 - صفحه 273
و منافع مادّى) دوست داشتيد گروه غير مسلّح (كاروان تجارتى) در اختيارتان قرار گيرد. در حالى كه خداوند مىخواهد حقّ را با كلمات (و سنّتهاى) خويش استوار ساخته و ريشهى كفّار را بركند. (از اين رو شما را با تعداد كم و نداشتن آمادگى جنگى در بدر با لشكر قريش درگير و سرانجام پيروز ساخت.)
نکته ها
«شوكة» از «شوك»، به معناى خار و سرنيزه، و سمبل «گروه مسلّح» است. مراد از «غَيْرَ ذاتِ الشَّوْكَةِ»، در اينجا همان كاروان تجارى غير مسلّح مىباشد.
مراد از «كلمات حقّ»، سنّتها، اوامر الهى و اولياى الهى مىباشد. كلمهى «دابِرَ»، به معناى عقب و دنبالهى چيزى مىباشد و «يَقْطَعَ دابِرَ»، كنايه از ريشهكن ساختن است.
در ماه رمضان، سال دوم هجرى، به پيامبر صلى الله عليه و آله اطلاع دادند كه ابوسفيان در رأس يك كاروان تجارى بسيار مهم در راه رسيدن به مدينه مىباشد. آن حضرت براى تضعيف قدرت كافران و جبران اموالى كه كفّار مكّه از مسلمانان مهاجر مصادره كرده بودند، به همراه 313 نفر آمادهى حمله به آن كاروان تجارى شدند. ابوسفيان سردسته كاروان، پس از با خبر شدن از اين تصميم، كفّار مكّه را خبردار كرد و كاروان را از بيراهه، راهى مكّه كرد.
از آنجا كه بسيارى از مشركان مكّه در آن كاروان سهمى داشتند وهمچنين با زور وتهديد آنان، حدود هزار نفر به سرعت بسيج شدند و به همراه بزرگان و سرشناسان مكّه و با ساز و برگ كامل نظامى به فرماندهى ابوجهل، براى دفاع از گروه چهل نفرى تجّار حركت كردند.
روز هفدهم ماه رمضان، در بيابانى بين مكّه و مدينه، سه گروه حاضر بودند: مسلمانان، سپاه كفر و كاروان تجارى كفّار.
پيامبر پس از اطلاع از حركت سپاه دشمن، با ياران و اصحاب مشورت كرد، آيا به تعقيب كاروان تجارى بپردازند و يا آنكه با سپاه كفر مقابله كنند؟ نظرهاى متعدّدى بيان شد، ولى سرانجام تصميم گرفتند با سپاه كفر مقابله كنند. با آنكه مسلمانان ساز و برگ نظامى چندانى نداشتند و به قصد جنگ ودرگيرى مسلحانه بيرون نيامده بودند و تعداد كفّار سه برابر آنان بود، ولى عاقبت با امدادهاى غيبى خداوند، بر دشمن پيروز شدند. در اين جنگ، ابوجهل و
جلد 3 - صفحه 274
هفتاد كافر ديگر كشته شدند كه بيشتر كشتهشدگان به دست على عليه السلام بود و هفتاد نفر اسير گشتند، در حالى كه تنها چهارده نفر از سپاه اسلام به شهادت رسيدند. «1»
پیام ها
1- يادآورى امدادهاى الهى، لازم و عامل تقويت ايمان است. «وَ إِذْ»
2- پيروزى، تنها با تعداد نفرات و تجهيزات جنگى نيست، عامل عمده، ارادهى خداوند است. «يُرِيدُ اللَّهُ» آرى، اراده خدا، غالب بر عوامل طبيعى است.
3- گاهى ارادهى الهى، به دست مؤمنان انجام مىشود. «يُرِيدُ اللَّهُ»
4- طبع انسان، راحتطلب است. «تَوَدُّونَ أَنَّ غَيْرَ ذاتِ الشَّوْكَةِ تَكُونُ لَكُمْ» (به خاطر سختى و مشكلات، برنامههاى اساسى و اصولى را فداى مسائل ساده و غير اصولى نكنيم.)
5- احقاق حقّ، به وسيلهى كلمات الهى، (اوليا، سنن، قوانين، اوامر، فداكارى، جهاد و عمل به دستورات الهى) است. «يُحِقَّ الْحَقَّ بِكَلِماتِهِ»
6- پيروزى حقّ بر باطل، بالاتر از درآمد اقتصادى است. تَوَدُّونَ أَنَّ غَيْرَ ذاتِ الشَّوْكَةِ تَكُونُ لَكُمْ ... يُرِيدُ اللَّهُ أَنْ يُحِقَّ الْحَقَّ بِكَلِماتِهِ
7- پيروزى نهايى، با عزّت حقّ و ذلّت باطل خواهد بود. يُرِيدُ اللَّهُ أَنْ يُحِقَّ الْحَقَ ... وَ يَقْطَعَ دابِرَ الْكافِرِينَ
8- هدف جهاد اسلامى، احقاق حقّ و انهدام باطل است، نه كشورگشايى و اشغال سرزمين. «أَنْ يُحِقَّ الْحَقَّ بِكَلِماتِهِ وَ يَقْطَعَ دابِرَ الْكافِرِينَ»
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh
🍀🌺🍀🌺🍀🌺
📖 #نکات_کلیدی #جز_26
1- تا می توانید به والدین خود نیکی کرده، به ویژه به مادر خود بی واسطه احسان و محبت کنید. (احقاف: 15)
2- کسانی که در دنیا غرق لذت های مادی شده و متکبرانه مشغول نافرمانی خدا هستند در قیامت خوار و ذلیل می شوند. (احقاف: 20)
3- عیوب همدیگر را به رخ نکشید و با لقب بد یکدیگر را صدا نزنید، و پشت سر هم غیبت نکنید. (حجرات: 12)
4- اگر آدم فاسق برایتان خبری آورد، در باره صحتش تحقیق کنید تا مبادا به عده ای آسیب برسانید و پشیمان شوید. (احقاف: 15)
5- در برابر دشمنان خشونت، قاطعیّت و صلابت داشته ، ولی با یکدیگر مهربان باشید. (فتح: 29)
6- اگر بین دو گروه اختلاف و دعوا بود، بین آنها آشتی و صلح برقرار کرده و عدالت را رعایت کنید. (حجرات: 9)
7- آنهایی که به شهادت رسیدند، کارهایشان ضایع نشده، به سمت خوشبختی رفته و از سختی های برزخ و قیامت رهانیده شده و به بهشت وارد می شوند.
(محمد: 4-6)
8- ای مردان و زنان! یکدیگر را مسخره نکنید. چه بسا آنها بهتر از شما باشند. (حجرات: 11)
9- اگر ایمان برایتان جذاب و دوست داشتنی و برعکس، بی ایمانی و گناه برایتان چندش آور است بدانید که در مسیر رشد هستید. (حجرات: 7)
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh
🍀🌺🍀🌺🍀🌺
5.95M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
💠 تلاوت سوره کافرون / امام جمعه تهران
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh
🍀🌺🍀🌺🍀🌺
🔴 در محضر قرآن کریم/
✅ وَ قَالَ رَبُّكُمُ ادْعُونِى أَسْتَجِبْ لَكُمْ إِنَّ الَّذِينَ يَسْتَكْبِرُونَ عَنْ عِبَادَتِى سَيَدْخُلُونَ جَهَنَّمَ دَاخِرِينَ (غافر/۶۰)
🔹و پروردگارتان گفت: «مرا بخوانید تا براى شما اجابت كنم. همانا كسانى كه از عبادت من سر باز زده و تكبّر مىورزند بهزودى با سرافكندگى به جهنّم وارد مىشوند».
🔸سؤال: با اینكه خداوند وعدهى استجابت داده است: «اُدعونى استجب لكم»، چرا برخى دعاهاى ما مستجاب نمىشود؟ پاسخ: بعضى اعمال نظیر گناه، ظلم، خوردن لقمهى حرام، عفو نكردنِ كسانى كه از ما عذرخواهى مىكنند و ... مانع استجابت دعا مىشود. گاهى مستجاب شدن دعاى ما، نظام آفرینش را به هم مىریزد، خداوند همانگونه كه قادر است، حكیم نیز هست. گاهى آن دعا مستجاب نمىشود، ولى مشابه آن مستجاب مىشود. گاهى اثر دعا در آیندهى خود انسان یا خانواده و نسل او یا در قیامت نتیجه مىدهد و فورى مستجاب نمىشود.
🔸از آداب دعا در قرآن؛ دعا همراه ایمان و عمل صالح باشد: یستجیب الذّین آمنوا و عملوا الصالحات (شوری/۲۶). با اخلاص باشد: فادعوا اللّه مخلصین له الدین (مؤمن/۱۴). با تضرّع و مخفیانه باشد: ادعوا ربّكم تضرعاً و خُفیة (اعراف/۵۵). با بیم و امید باشد: و ادعوه خوفاً و طمعاً (اعراف/۵۶). در ساعاتى خاص باشد: یدعون ربّهم بالغداة و العشى (انعام/۵۲) و ...
❇️ از پيامهای آیه
▫️گفتگو با خداوند، كلید رشد و تربیت انسان است. «قال ربّكم اُدعونى»
▫️میان دعاى انسان و ربوبیّت خداوند، رابطهاى تنگاتنگ است. (اكثر دعاهاى قرآن، همراه «ربّنا» آمده است). «ربّكم اُدعونى»
▫️خداوند، از ما خواسته كه به درگاه او دعا كنیم. «قال ربّكم اُدعونى»
▫️در دعا فقط خدا را بخوانیم، نه خدا و دیگران را در كنار هم. «اُدعونى»
▫️خداوند نیازهاى ما را مىداند، ولى دستور دعا نشانهى آن است كه درخواست ما آثارى دارد. «ادعونى»
▫️بین دعا و استجابت هیچ فاصلهاى نیست. «ادعونى استجب» (حتّى حرف «فاء» یا «ثمّ» نیامده است)
▫️در دعا و اجابت واسطهاى در كار نیست. «اُدعونى استجب»
▫️استجابت دعا، وعده الهى است. «اُدعونى استجب لكم»
▫️اگر دعایى مستجاب نشد لابد به سود ما نبوده است، چون فرمود: «استجب لكم» آنچه را به نفع شما باشد مستجاب مىكنم.
▫️دعا نكردن، نشانهى تكبّر است. «یستكبرون»
▫️دعا، درمان تكبّر است. «یستكبرون عن عبادتى»
▫️دعا، خود عبادت است. «یستكبرون عن عبادتى»
▫️دعا، عبادتى مخصوص و الهى است. «عبادتى»
▫️مجازات خداوند عادلانه و متناسب با نوع رفتار و كردار آدمى است. استكبار امروز، سرافكندگى فردا را به دنبال دارد. «یستكبرون - داخرین»
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh
🍀🌺🍀🌺🍀🌺
❇️ قرآن از زبان قرآن / ۶
🔻عبارات ذیل، ترجمهی کدام آیات قرآن است؟
۳۱) و چون آنچه را به سوی این پیامبر(ص) نازل شده بشنوند، میبینی که بر اثر آن حقیقتی که دریافتهاند اشک از چشمانشان سرازیر میشود. میگویند: پروردگارا! ما ایمان آوردهایم، پس ما را در زمرهٔ گواهان بنویس.
۳۲) مؤمنان، فقط کسانیاند که چون خدا یاد شود، دلهایشان ترسد و چون آیات او بر آنان خوانده شود، بر ایمان شان بیفزاید و بر پروردگارشان توکل میکنند.
۳۳) ستایش مخصوص خدایی است که این کتاب [آسمانی] را بر بندهٔ خود فرو فرستاد و هیچگونه کژی در آن ننهاد،[کتابی] راست و درست، تا [گناهکاران] از جانب خود به عذابی سخت بیم دهد و مؤمنانی را که کارهای شایسته می کنند، نوید بخشد که برای آنان پاداشی نیکوست.
۳۴) که این قطعاً قرآنی است کریم، که در کتاب محفوظی جای دارد، و جز پاکشدگان بر آن دست نزنند، وحیای است از جانب پروردگار جهانیان.
۳۵) ... و قرآن را شمرده شمرده بخوان.
۳۶) و هر گاه برای آنان آیهای نیاوری، میگویند: چرا از خود چیزی نمیگویی؟! بگو: من فقط آنچه را از پروردگارم به من وحی میشود، پیروی میکنم. این [قرآن] رهنمودی است از جانب پروردگار شما؛ و برای گروهی که ایمان میآورند، هدایت و رحمت است.
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh
🍀🌺🍀🌺🍀🌺
🔴 سرزمین قدس در قرآن
✅ قدس یا بیت المُقدّس یا بیت المَقدِس، شهری باستانی در سرزمین فلسطین، نخستین قبلهی مسلمانان و از مراکز ادیان الهی و همیشه به عنوان شهری مقدس و مورد احترام بوده و از آن به محل عبادت نام برده شده است. این شهر در قرآن به این نام نیامده است، بلکه با عناوینی چون المسجد الاقصی، القریه، مساجد الله، الارض المقدسه، الباب، مکان قریب، الارض المبارکه، مصرا، الزیتون، الساهره از این شهر یاد شده است.
▫️یادآوری: از آیه ۱۴۲ تا آیه ۱۵۲ سوره بقره، داستان تغییر قبله مسلمانان را از بیتالمقدس به کعبه توضیح میدهد. آنان سیزده سال در مکّه به سوی بیتالمقدس نماز میخواندند؛ امّا سال دوم هجرت، قبله به دستور الهی تغییر کرد(آیه ۱۴۴). در ادامه به چند آیه اشاره میکنیم:
🔹سبحان الذی اسری بعبده لیلا من المسجد الحرام الی المسجد الاقصا الذی بارکنا حوله لنریه من ایاتنا انه هو السمیع البصیر (اسراء/۱)
🔸و اذ قلنا ادخلوا هذه القریه فکلو منها حیث شئتم رغدا و ادخلوا الباب سجدا و قولوا حطه نغفرلکم خطایاکم و سنزید المحسنین (بقره/۵۸)
🔹و من اظلم ممن منع مساجد الله ان یذکر فیها اسمه و سعی فی خرابها ... (بقره/۱۱۴)
🔸یا قوم ادخلوا الارض المقدسه التی کتب الله لکم و لا ترتدوا علی ادبارکم فتنقلبوا خاسرین (مائده/۲۱)
🔹قال رجلان من الذین یخافون انعم الله علیهما ادخلوا علیهم الباب فاذا دخلتموه فانکم غالبون و علی الله فتوکلوا ان کنتم مؤمنین (مائده/۲۳)
🔸و قلنا من بعده لبنی اسراییل اسکنوا الارض فاذا جاء وعد الاخرة جئنابکم لفیفا (اسراء/۱۰۴)
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh
🍀🌺🍀🌺🍀🌺