(آيه ١٠٤)
شأن نزول:
از ابن عباس چنين نقل شده كه:
پس از حوادث دردناك جنگ احد پيامبر اسلام صلّى اللّه عليه و آله بر فراز كوه احد رفت و أبو سفيان نيز بر كوه احد قرار گرفت و با لحنى فاتحانه فرياد زد: «اى محمد! يك روز پيروز شديم و روز ديگر شما» يعنى اين پيروزى ما در برابر شكستى كه در بدر داشتيم، پيامبر صلّى اللّه عليه و آله به مسلمانان فرمود: فورا به او پاسخ گوييد، مسلمانان گفتند: «هرگز وضع ما با شما يكسان نيست، شهيدان ما در بهشتند و كشتگان شما در دوزخ» . ابو سفيان فرياد زد: «لنا العزّى و لا عزّى لكم؛ ما داراى بت بزرگ «عزّى» هستيم و شما نداريد.
پيامبر صلّى اللّه عليه و آله فرمود: شما هم در برابر شعار آنها بگوييد: اللّه مولينا و لا مولى لكم؛ سرپرست و تكيه گاه ما خداست و شما سرپرست و تكيه گاهى نداريد.
ابو سفيان كه خود را در مقابل اين شعار زندۀ اسلامى ناتوان ديد، دست از بت «عزّى» برداشت و به دامن بت «هبل» درآويخت و فرياد زد: اعل هبل! ؛
سر بلند باد هبل.
پيامبر صلّى اللّه عليه و آله دستور داد كه اين شعار جاهلى را نيز با شعارى نيرومندتر و محكمتر بكوبند و بگويند: اللّه اعلى و اجلّ! ؛ خداوند برتر و بالاتر است.
ابو سفيان كه از اين شعارهاى گوناگون خود بهرهاى نگرفت فرياد زد: ميعادگاه ما سرزمين بدر صغرى است.
مسلمانان از ميدان جنگ بازگشتند در حالى كه از حوادث دردناك احد سخت ناراحت بودند؛ در اين هنگام آيه نازل شد و به آنها هشدار داد كه در تعقيب مشركان كوتاهى نكنند و از اين حوادث دردناك ناراحت نشوند.
اين شأن نزول به ما مىآموزد كه مسلمانان بايد هيچ يك از تاكتيكهاى دشمن را از نظر دور ندارند؛ در برابر منطق دشمنان، منطقهاى نيرومندتر و در برابر سلاحهاى آنها سلاحهاى برتر و گر نه حوادث به نفع دشمن تغيير شكل خواهد داد.
و بنابراين، در عصرى همچون عصر ما بايد به جاى تأسف خوردن در برابر حوادث دردناك و مفاسد وحشتناكى كه مسلمانان را از هر سو احاطه كرده بطور فعالانه دست به كار شوند، در برابر كتابها و مطبوعات ناسالم، كتب و مطبوعات سالم فراهم كنند، و در مقابل وسايل تبليغاتى مجهز دشمنان از مجهزترين وسايل تبليغاتى روز استفاده كنند، و در مقابل طرحها و تزها و دكترينهايى كه مكتبهاى مختلف سياسى و اقتصادى و اجتماعى ارائه مىدهند طرحهاى جامع اسلامى را به شكل روز در اختيار همگان قرار دهند، تنها با استفاده از اين روش است كه مىتوانند موجوديت خود را حفظ كرده و به صورت يك گروه پيشرو در جهان درآيند.
برگزیده تفسیر نمونه - 1، صفحه 447
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh
تفسير:
به دنبال آيات مربوط به جهاد و هجرت، اين آيه براى زنده كردن روح فداكارى در مسلمانان چنين مىگويد:
«هرگز از تعقيب دشمن سست نشويد» (وَ لا تَهِنُوا فِي ابْتِغاءِ الْقَوْمِ) .
اشاره به اين كه در مقابل دشمنان سرسخت، روح تهاجم را در خود حفظ كنيد؛ زيرا از نظر روانى اثر فوق العادهاى در كوبيدن روحيۀ دشمن دارد.
سپس استدلال زنده و روشنى براى اين حكم بيان مىكند و مىگويد: چرا شما سستى به خرج دهيد «در حالى كه اگر شما در جهاد گرفتار درد و رنج مىشويد دشمنان شما نيز از اين ناراحتيها سهمى دارند، با اين تفاوت كه شما اميد به كمك و رحمت وسيع پروردگار عالم داريد و آنها فاقد چنين اميدى هستند» (إِنْ تَكُونُوا تَأْلَمُونَ فَإِنَّهُمْ يَأْلَمُونَ كَما تَأْلَمُونَ وَ تَرْجُونَ مِنَ اللّهِ ما لا يَرْجُونَ) .
و در پايان براى تأكيد بيشتر مىفرمايد: «فراموش نكنيد كه تمام اين ناراحتيها و رنجها و تلاشها و كوششها و احيانا سستىها و مسامحه كاريهاى شما از ديدگاه علم خدا مخفى نيست» (وَ كانَ اللّهُ عَلِيماً حَكِيماً) . و بنابراين، نتيجۀ همۀ آنها را خواهيد ديد.
برگزیده تفسیر نمونه - 1، صفحه 447
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh
بسم الله الرحمن الرحيم
🌹 #تفسیر_قرآن #جلسه_577
🌹 #آیه_104 #سوره_نساء
بخش1
🌸 و َلَا تَهِنُواْ فِى ابْتِغَآءِ الْقَومِ إِنْ تَكُونُواْ تَأْلَمُونَ فَإِنَّهُمْ يَأْلَمُونَ كَمَا تَأْلَمُونَ وَتَرْجُونَ مِنَ اللَّهِ مَا لَا يَرْجُونَ وَكَانَ اللَّهُ عَلِيماً حَكِيما
ً
🍀 ترجمه: و در دستيابى و تعقیب دشمن سستى نكنید، اگر شما رنج مى كشید، همانا آنان نیز همان گونه كه شما رنج مى برید رنج مى برند، در حالى كه شما چیزى از خداوند امید دارید كه آنان امید ندارند، و خداوند همواره داناى حكیم است.
🌷 #لا_تهنوا: سستی نکنید
🌷 #ابتغآء: طلب شديد - دستیابی
🌷 #تألمون: رنج مى بريد
🌷 #عليم: دانا
🔴 #شأن_نزول_آیه: این آیه همانند سایر آیات سوره نساء در مدينه نازل شده است.
🌷 از ابن عباس چنين نقل شده كه پس از حوادث دردناک #جنگ_احد پيامبر اسلام صلّى اللّه عليه و آله و سلم بر فراز كوه احد رفت و ابوسفيان نيز بر كوه احد قرار گرفت و با لحنى فاتحانه فرياد زد: اى محمّد! يک روز پيروز شديم و روز ديگر شما. يعنى اين پيروزى ما در برابر شكستى كه در #بدر داشتيم. پيامبر صلّى اللّه عليه و آله و سلم به مسلمانان فرمود: فوراً به او پاسخ گوييد. #مسلمانان گفتند: هرگز وضع ما با شما يكسان نيست، شهيدان ما در بهشتند و كشتگان شما در دوزخ. ابوسفيان فرياد زد:لنا العزّى و لا عزّى لكم؛ ما داراى بت بزرگ عزّى هستيم و شما نداريد. #پيامبر صلّى اللّه عليه و آله و سلم فرمود: شما هم در برابر شعار آنها بگوييد: اللّه مولانا و لا مولى لكم: سرپرست و تكيّه گاه ما خداست و شما سرپرست و تكيّه گاهى نداريد.
🌷 ابوسفيان كه خود را در مقابل اين شعار زنده اسلامى ناتوان ديد، دست از بت «عزّى» برداشت و به دامن بت «هبل» درآويخت و فرياد زد: اعل هبل: سر بلند باد هبل. #پيامبر صلّى اللّه عليه و آله و سلم دستور داد كه اين شعار جاهلى را نيز با شعارى نيرومندتر و محكم تر بكوبند و بگويند: #خداوند برتر و بالاتر است. ابوسفيان كه از اين شعارهاى گوناگون خود بهره اى نگرفت فرياد زد: ميعادگاه ما سرزمين بدر صغرى است. مسلمانان از ميدان #جنگ بازگشتند در حالى كه از حوادث دردناک احد سخت ناراحت بودند؛ در اين هنگام آيه نازل شد و به آنها هشدار داد كه در تعقيب #مشركان كوتاهى نكنند و از اين حوادث دردناک ناراحت نشوند.
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh
بسم الله الرحمن الرحيم
🌹 #تفسیر_قرآن #جلسه_578
🌹 #آیه_104 #سوره_نساء
بخش2
🌸 و َلَا تَهِنُواْ فِى ابْتِغَآءِ الْقَومِ إِنْ تَكُونُواْ تَأْلَمُونَ فَإِنَّهُمْ يَأْلَمُونَ كَمَا تَأْلَمُونَ وَتَرْجُونَ مِنَ اللَّهِ مَا لَا يَرْجُونَ وَكَانَ اللَّهُ عَلِيماً حَكِيما
ً
🍀 ترجمه: و در تعقیب دشمن سستى نكنید، اگر شما رنج مى كشید، همانا آنان نیز همان گونه كه شما رنج مى برید رنج مى برند، در حالى كه شما چیزى از خداوند امید دارید كه آنان امید ندارند، و خداوند همواره داناى حكیم است.
🔴 در جلسه قبلی به ترجمه واژه ها و شأن نزول آیه پرداختیم و در این جلسه به شرح و پیام های آیه می پردازیم.
🌸 این شأن نزول به ما مى آموزد كه مسلمانان بايد هيچ يک از تاكتيک هاى دشمن را از نظر دور ندارند؛ در برابر منطق دشمنان، منطق هاى نيرومندتر و در برابر سلاح هاى آنها سلاح هاى برتر، وگرنه حوادث به نفع دشمن تغيير شكل خواهد داد. و بنابراين، در عصرى همچون عصر ما بايد به جاى تأسّف خوردن در برابر حوادث دردناک و مفاسد وحشتناكى كه #مسلمانان را از هر سو احاطه كرده بطور فعّالانه دست به كار شوند، در برابر كتاب ها و مطبوعات ناسالم، كتب و مطبوعات سالم فراهم كنند، و در مقابل وسايل تبليغاتى مجهّز دشمنان از مجهّزترين وسايل تبليغاتى روز استفاده كنند، و در مقابل طرح هایی كه مكتب هاى مختلف سياسى و اقتصادى و اجتماعى ارائه مى دهند طرح هاى جامع اسلامى را به شكل روز در اختيار همگان قرار دهند، تنها با استفاده از اين روش است كه مىتوانند موجوديّت خود را حفظ كرده و به صورت يک گروه پيشرو در جهان درآيند.
🌸 اين آيه براى زنده كردن روح فداكارى در مسلمانان چنين مى فرماید: وَ لا تَهِنُوا فِي ابْتِغاءِ الْقَوْمِ: و در تعقیب #دشمن سستی نکنید. اشاره به اين كه در مقابل دشمنان سرسخت، روح تهاجم را در خود حفظ كنيد، زيرا از نظر روانى اثر فوق العاده اى در كوبيدن روحيّه ی دشمن دارد. سپس استدلال زنده و روشنى براى اين حكم بيان مىكند و مى فرماید:《إِنْ تَكُونُوا تَأْلَمُونَ فَإِنَّهُمْ يَأْلَمُونَ كَما تَأْلَمُونَ وَ تَرْجُونَ مِنَ اللّهِ ما لا يَرْجُونَ: اگر شما رنج می کشید، همانا آنان نیز همان گونه که شما رنج می برید رنج می برند، در حالی که شما چیزی از #خداوند امید دارید که آنان امید ندارند.》 و در پایان می فرماید:《و کان الله علیما حکیما: و خداوند همواره دانای حکیم است.》 و فراموش نکنید که تمام این ناراحتی ها و رنج ها و تلاش ها و کارهای شما از دیدگاه علم #خداوند مخفی نیست بنابراین نتیجه همه آنها را خواهید دید.
🔹 پيام های آیه 104 سوره نساء 🔹
✅ #مسلمانان باید روحیّه ى قوى داشته باشند و شكست هاى موردى (مثل اُحد) آنان را سست نكند.
✅ به جاى موضع تدافعى، در تعقیب دشمن و در حالت تهاجمى باشید.
✅ از عوامل روحیّه گرفتن #مؤمنان، مقایسه ى دردهاى خود با رنج دیگران و امید و توجّه به امدادهاى الهى و آگاهى اوست.
✅ با همه ى آسیب ها و تلخى هاى جنگ، شما پیروزید، چون امید به الطاف الهى دارید.
✅ #مسلمانان، امیدهاى گوناگون از خدا دارند. امید به امدادهاى غیبى، پیروزى، مرعوب شدن دشمن، پاداش هاى معنوى و امثال آن.
✅ #امید، بزرگترین اهرم حركت و سرمایه ى روحى رزمنده است. یا شهادت و سعادت، یا پیروزى.
✅ رنج و مشقّت مؤمنان در جنگ ها، در مدار علم و حكمت #خداوند است و لذا از آن جلوگیرى نمى كند.
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh
#شان_نزول 🌴
#قرض_خداوند ⚠️
#آل_عمران / 181 📖
✴آیه درباره توبیخ و سرزنش یهود نازل شده است .
🔶️ ابن عباس می گوید : پیامبر نامه ای به یهود بنی قینقاع نوشت و در طی آن ، آنها را به انجام و پرداخت زکات و دادن قرض به خداوند (منظور از قرض به خداوند ، انفاق در راه خداست که برای تحریک عواطف مردم ، از آن جنین تعبیر شده است )دعوت نمود .
✴فرستاده پیامبر صلی الله علیه و آله به خانه ای که مرکز تدریس مذهبی یهودیان بود و بیت المدارس نام داشت وارد شد و نامه را به دست فنحاص دانشمند بزرگ یهود داد .
🔶️ او پس از مطالعه نامه ، با لحن تمسخرآمیزی گفت : اگر سخنان شما راست باشد باید گفت ؛ خدا فقیر است و ما غنی و بی نیاز؛ زیرا اگر او فقیر نبود ، از ما قرض نمیخواست
✴ (اشاره به آیه من یقرض الله قرضا حسنا)
🔶️ به علاوه ، محمد صلی الله علیه و آله معتقد است خدا شما را از ربا خواری نهی کرد ، در حالی که خود در برابر انفاق ، به شما وعده ربا و فزونی می دهد
✴ (اشاره به آیه یربوالصدقات ) سپس فنحاص اشاره کرد که چنین سخنانی را گفته است در این موقع آیه نازل شد .
📙لَقَدْ سَمِعَ اللَّهُ قَوْلَ الَّذِينَ قَالُوا إِنَّ اللَّهَ فَقِيرٌ وَنَحْنُ أَغْنِيَاءُ سَنَكْتُبُ مَا قَالُوا وَقَتْلَهُمُ الْأَنْبِيَاءَ بِغَيْرِ حَقٍّ وَنَقُولُ ذُوقُوا عَذَابَ الْحَرِيقِ ﴿۱۸۱﴾
✴محققاً خدا سخن کسانی را که گفتند: «خدا نیازمند است و ما بی نیازیم»، شنید. بی تردید آنچه را گفتند، و [نیز] کشتن پیامبران را از روی ستم [در پرونده اعمالشان] می نویسیم، و [روز قیامت] می گوییم: عذاب سوزان را بچشید. (۱۸۱)
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh
#اخلاق_نیک
💎سبقت در خیرات و خوبیها
انسان باید همتش را بالا ببرد، افق دیدتان را بالا بیاورید. ظرفیتتان را زیاد کنید و در کسب صفات کمالیه هرچه میتوانید پیش بروید، هرچه میتوانید جذب کنید، هر خوبی دارید خوبی روی خوبی.
🌟قرآن میفرماید: هرچه در زمین است «زِينَةً لَّهَا»📚(کهف/٧) ما برای زمین زینت قرار دادیم، «لِنَبْلُوَهُمْ أَيُّهُمْ أَحْسَنُ عَمَلًا»📚(کهف/٧) برای اینکه اینها را امتحان کنیم، بیازماییم، ببینیم نمیفرماید خوب عمل میکنند، میفرماید بهتر عمل میکنند.
🌟قرآن نمیفرماید: خوب صحبت کن. میفرماید: «وَمَنْ أَحْسَنُ قَوْلًا»📚(فصلت/٣٣).
بهترین قول، بهترین رفتار، بهترین روش. دائم 🌟میفرماید: احسن، احسن، بهترین را.
یعنی شما نباید #قانع باشید.
- من رفتارم خوب است.
خب، خوب و بهترش کن.
لذا 🌟میفرماید:
«فَاسْتَبِقُوا الْخَيْرَاتِ»📚(بقره/١۴٨)
در خیرات و خوبیها شتاب بگیرید، سبقت بگیرید.
💠استاد حاج آقا زعفریزاده
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh
🌺#سبک_زندگی_قرآنی
🍂 گول ظاهر حرفها رو نخورید. 🍂
🔶أَرْسِلْهُ مَعَنَا غَداً يَرْتَعْ وَيَلْعَبْ وَإِنَّا لَهُ لَحَافِظُونَ
(یوسف/١٢)
⚡️ترجمه :
برادران یوسف به پدر گفتند:
او را فردا با ما بفرست تا در صحرا بگردد و بازى كند و قطعاً ما نگهبانان خوبى براى او خواهيم بود.
❌برادران، از وسيله اى مباح و منطقى براى فريب دادن سوءاستفاده كردند.
💥امروزه نيز عده ای به نام ورزش و بازى، جوانان را از هدف اصلى جدا و در غفلت نگه می دارند.
🍁استكبار و توطئه گران، نه تنها از ورزش سوءاستفاده مى كنند، بلكه با هر نام پسنديده و مقبول ديگرى نيز، اهداف شوم خود را تعقيب مى كنند:
🌱 به نام ديپلمات خطرناك ترين جاسوس ها را به كشورها اعزام مى كنند.
🌱به نام حمایت از محیط زیست، توطئه گرى مى كنند و به اسرار نظامى دست مى يابند.
🌱به نام حقوق بشر، از مزدوران خود حمايت مى كنند.
🌱و حتّى به نام اسلام شناس، اسلام را وارونه جلوه مى دهند. 😡
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh
🍂 به همسرتان ابراز نیاز کنید. 🍂
🔶...... فَلَمَّا قَضَي زَيْدٌ مِّنْهَا وَطَراً زَوَّجْنَاكَهَا لِكَيْ لَا يَكُونَ عَلَي الْمُؤْمِنِينَ حَرَجٌ فِي أَزْوَاجِ أَدْعِيَائِهِمْ إِذَا قَضَوْا مِنْهُنَّ وَطَراً وَكَانَ أَمْرُ اللَّهِ مَفْعُولاً
(#احزاب/٣٧)
⚡️ترجمه :
...... هنگامى كه زيد نيازش را از آن زن به سر آورد (و از او جدا شد) ما او را به همسرى تو در آورديم تا مشكلى براى مؤمنان در ازدواج با همسران پسرخوانده هايشان ـ هنگامى كه طلاق گيرند ـ نباشد; و فرمان خدا انجام شدنى است.
🔴 یکی از دلایل ازدواج، نیاز زن و مرد به یکدیگر، و مکمل همدیگر شدن است.
💥اگر زوجین، در ابعاد مختلف زندگی، احساس استقلال کرده و نیازی به هم قائل نباشند، زندگیشان در معرض خطر قرار گرفته و خدای نکرده منجر به طلاق، و یا حداقل طلاق عاطفی خواهد شد.
☘بنابراین لازم است که نیاز خود را به طرف مقابل نشان داده و به این وسیله، نقش او را در زندگی خود پررنگ نمایند.
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh
☄معجزه علمی قرآن
✨{فَإِذَا انشَقَّتِ السَّمَاءُ فَكَانَتْ وَرْدَةً كَالدِّهَانِ} [#الرحمن : 37]
And when the heaven splitteth asunder and becometh rosy like red hide - [Ar-Rahman] (37)
💫خداوند بلند مرتبه در اوصاف روز قيامت مي فرمايد : " آنگاه كه آسمان شكافته شود وهمچون گل سرخي رنگ آميزي شده ي روغني گردد . " (الرحمن/37)
⚡️اين آيه از آيات الهي از شكافتن آسمان سخن مي گويد كه همانند گُل سرخي رنگ گرفته وروغني مي باشد ؛ اين در حالي است كه ملاحظه مي كنيم دانشمندان به تازگي برخي ستارگاني را يافته اند كه وقتي منفجر مي شوند صحنه اي تماشايي شبيه به يك تابلوي روغني با رنگهاي زيبا و درخشان از خود رسم مي كنند و اين تابلوهاي زيبا را ستارگان در حين فرو پاشي و نابودي خود رسم مي كنند.
طبيعتا اين تابلو روز قيامت را نشان نمي دهد ؛ بلكه عكسي كوچك از روز قيامت است.
✅عکس بالا لحظه ای ازانفحاریک ستاره می باشدکه توسط علم کنونی وتلسکوپهای قوی ثبت گردیده.
براستی پیامبر وپیام آور وفرستاده به حق خداست و۱۴۰۰سال قبل خداوند به وسیله حضرت محمد(ص) قبل از کشف توسط علم این خبر را داده...
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh