nekah 546-p2.pdf
169K
💠 متن درس خارج فقه #نکاح
🔹 جلسه : 546
تاریخ: 1399/07/30
#اخلاق
#دعا
#کرونا
#حضرت_آيت_الله_جوادی_آملی
🆔 @a_javadiamoli_doross
معیار روابط بین الملل.mp3
2.06M
💠 روز ششم ماه #ربیع_الاول 1442
🔹 معیار روابط بین الملل
#آيت_الله_العظمی_جوادی_آملی
🆔 @a_javadiamoli_doross
💠 معیار روابط بین الملل
🔸 اسلام نه دین انزوا است تا جدای از جهان زندگی كند و نه سلطه پذیر است و نه سلطه گر؛ هم اصل انزوا را باطل می داند و هم سلطه گری را امضا نمی كند و هم سلطه پذیری را، چون معیار این روابط را #قسط_و_عدل تنظیم می كند. اگر بر اساس قسط و عدل رابطه تدوین و تنظیم شد، انسان نه از قدرت خود سوء استفاده می كند و نه اجازه می دهد مقتدری از قدرتش سوء استفاده كند؛ لذا در عین حال كه در سوره مباركه «ممتحنه»[1] رابطهٴ با كفّار را امضا كرده است، در سورهٴ «انفال»[2] یا «توبه» رابطهٴ با مستكبران را امضا نكرد، چون كافر قابل زندگی مسالمت آمیز است. كافر گرچه اصول الهی را نمی پذیرد، ولی اصول انسانی را می پذیرد؛ امّا مستكبر نه اصول الهی را می پذیرد و نه اصول انسانی را و خوی استكبار [هم] پیمان شكنی است؛ لذا قرآن در عین حال كه فرمود شما می توانید با كافران زندگی مسالمتآمیز داشته باشید، فرمود با مستكبران همواره در نبرد باشید؛ زیرا خوی آنها نقض عهد است ﴿فَقَاتِلُوا أَئِمَّةَ الْكُفْرِ إِنَّهُمْ لاَأَیمَانَ لَهُمْ﴾،[3] این از آن غُرر آیات قرآن كریم است؛ فرمود با مستكبران بجنگید نه برای اینكه كافرند، بلكه برای آنكه مستكبرند. مستكبر همواره خود را تحمیل می كند و به هیچ پیمانی احترام نمیگذارد.
🔸 الآن مشكل سازمان ملل این نیست كه عدّه ای مسلمان هستند و عدّه ای كافر، مشكل عدم موفّقیت سازمان بین الملل آن است كه عدّه ای مستضعف و عدّه ای هم مستكبر هستند. مستكبران به هیچ قطعنامه ای اعتنا نمی كنند و قرآن كریم پیامش این است که چون مستكبر به سوگند، به عهد و به میثاق بین الملل اعتنایی ندارد و همواره در صدد تحمیل است با او به نبرد برخیزید تا او خلع سلاح بشود؛ مادامی كه او مسلّح به اقتدار است و خوی پیمان شكنی در اوست زندگی در #دهكده_عالم ممكن نیست! در این خلال به ما دستور داد كه اگر شما قدرت پیدا كردید خوی استكباری بد است ولو نسبت به كافران! هیچ مسلمانی حق ندارد نسبت به كافر ستم بكند، چه اینكه هیچ انسان حق ندارد نسبت به حیوان ستم بكند. ظلم ولو نسبت به حیوان هم ممنوع است؛ خواه آن حیوان حلال گوشت باشد، خواه حرام گوشت. ظلم در هر جا مصداق پیدا كرده است ممنوع است؛ لذا قرآن كریم روابط را بر اساس قسط و عدل تنظیم می كند، نه اجازه می دهد كه كسی از قدرتش سوء استفاده كند ظالمانه برخورد كند و نه اجازه میدهد كسی استضعاف پذیر باشد و زیر سلطه برود، مگر اینكه مقدور او نباشد؛ لذا در عین امضای روابط با كفّار فرمود این رابطه را در محدوده جان راه ندهید، شما اگر خواستید با مسلمان ها رابطه برقرار كنید ضمن اینكه روابط تجاری، صنعتی، سیاسی و مانند آن دارید می توانید در قلب یكدیگر راه پیدا كنید، چون هر دو مسلمان و مومن هستید؛ ولی با كفّار رابطه نهانی و نهایی نداشته باشید.
[1]. سوره ممتحنه, آیه8؛ ﴿لَا ینْهَاكُمُ اللَّهُ عَنِ الَّذِینَ لَمْ یقَاتِلُوكُمْ فِی الدِّینِ وَلَمْ یخْرِجُوكُمْ مِنْ دِیارِكُمْ أَنْ تَبَرُّوهُمْ وَتُقْسِطُوا إِلَیهِم﴾.
[2]. سوره انفال, آیه60؛ ﴿وَأَعِدُّوا لَهُم مَّا اسْتَطَعْتُم مِّن قُوَّةٍ وَمِن رِّبَاطِ الْخَیلِ تُرْهِبُونَ بِهِ عَدُوَّ اللَّهِ وَعَدُوَّكُمْ وَآخَرِینَ مِن دُونِهِمْ لَا تَعْلَمُونَهُمُ اللَّهُ یعْلَمُهُمْ ۚ وَمَا تُنفِقُوا مِن شَیءٍ فِی سَبِیلِ اللَّهِ یوَفَّ إِلَیكُمْ وَأَنتُمْ لَا تُظْلَمُونَ﴾.
[3]. سوره توبه, آیه12.
#تأسیس_سازمان_ملل_متحد
#خوی_مستکبرانه
#عهد_و_میثاق
#آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی
📚 سخنرانی محرم
تاریخ: 1373/03/24
🆔 @a_javadiamoli_doross
soom_163 ss.mp3
3.64M
💠 صوت درس خارج فقه #صوم
جلسه : 163
تاریخ تدریس: 1375 الی 1377
#حضرت_آيت_الله_جوادی_آملی
🆔 @a_javadiamoli_doross
soom_163p2.pdf
151.7K
💠 متن درس خارج فقه #صوم
جلسه : 163
تاریخ تدریس: 1375 الی 1377
#حضرت_آيت_الله_جوادی_آملی
🆔 @a_javadiamoli_doross
luqman-01ads ss.mp3
6.94M
💠 صوت درس تفسیر سوره مبارکه #لقمان
🔹 جلسه: 1
تاریخ: 1391/12/05
#آيت_الله_العظمی_جوادی_آملی
🆔 @a_javadiamoli_doross
luqman-01p2.pdf
271.5K
💠 متن درس تفسیر سوره مبارکه #لقمان
🔹 جلسه: 1
تاریخ: 1391/12/05
#آيت_الله_العظمی_جوادی_آملی
🆔 @a_javadiamoli_doross
💠 صراط سلوک
🔹 وقتی كه می گوییم این سالك عازم مكه و حرم الهی است، بالأخره یك سالكی هست و سیر میكند و یك مسلكی هست و یك طریقی هست؛ حالا یا آن طریق دریایی است یا صحرایی است یا فضایی، بالأخره جدای از رونده است و باید این فاصله خود تا حرم را طی كند. اما در جریان #سیر_و_سلوك این چنین نیست كه بیرون از رونده یك چیزی باشد به عنوان راه دریایی یا صحرایی یا فضایی، آن راه با رونده یكی است! او در درون خود سیر می كند، او از جهل علمی به علم می رسد، از جهالت عملی به عقل عملی می رسد، از تكبر به تواضع می رسد، از حرص به قناعت می رسد، از كینه و حسادت به صفا و وفا و مهر می رسد؛ همه اینها در فضای درون است، او در درون خود سیر می كند. آیات سوره مباركه «مائده» عهده دار این قسمت است كه ﴿یا أَیهَا الَّذِینَ آمَنُوا عَلَیكُمْ أَنْفُسَكُمْ﴾،[1] این ﴿عَلَیكُمْ﴾ اسم فعل است یعنی «الزموا انفسكم»؛ مواظب جانتان باشید! از سر جایتان تكان نخورید! جای شما همان جانتان است، از اینجا بیرون نروید! یك كسی ممكن است جانش را رها كند و برود بیرون مشغول ساخت و ساز باشد، بعد وقتی برمی گردد سر جایش «عند الموت» می بیند دستش خالی است، اینجا را بساز نه جای دیگر را بسازی! اینجا را آباد بكن!
▫️ ﴿عَلَیكُمْ أَنْفُسَكُمْ﴾ یعنی تكان نخورید، وگرنه گم می شوید. اگر یك پدر مهربانی به كودك بازی گوش بگوید سر جایت بایست، یعنی اگر رفتی جای دیگر گم می شوی! اینها «أَنَا وَ عَلِیٌّ أَبَوَا هَذِهِ الْأُمَّة»[2] پدران مهربان و حكیم و علیم ما هستند، به ما فرمودند سر جایتان باشید. جای ما كجاست؟ آدرس دادند، فرمودند جای شما جان شماست! همین جا باشید، بی جا نروید، بیرون نروید، بیرون را نساز! بیرون را كه ساختی باید با دست خالی و روی سیاه بروی، برای دیگری داری میسازی! درون را بساز! اگر این چنین است، راه عین رونده می شود.
🔹 اگر كسی راه را رها كند و به سراغ دیگری برود ـ این را در سوره مباركه« كهف» فرمود ـ شما داری خانه دیگری را رنگین می كنی، زمین چه كاری به شما دارد؟! باغ چه كاری به شما دارد؟! هرچه روی زمین است بدان که از شما بیگانه است ﴿إِنَّا جَعَلْنَا مَا عَلَی الأَرْضِ زِینَةً لَّهَا﴾[3] نه «لكم»! شما دارید خانه مردم را زینت می دهی! بله، عمری هفتاد ـ هشتاد سال زحمت كشیدی رفتی خانه مردم را رنگرزی كردی و بنّایی كردی و بازسازی كردی و نوسازی كردی، خانه خودت را تعمیر نكردی ﴿إِنَّا جَعَلْنَا مَا عَلَی الأَرْضِ زِینَةً لَّهَا﴾، بر فرض هم انسان كرات آسمانی را مسخِّر بكند و سپهری زندگی بكند، چون ﴿ وَهُوَ الَّذِی فِی السَّماءِ إِلهٌ وَفِی الأَرْضِ إِلهٌ﴾[4] آن جا هم حرف همین حرف است، پیرامون آن جا هم فرمود: ﴿إِنَّا زَینَّا السَّماءَ الدُّنْیا بِزِینَةٍ الكَوَاكِبِ﴾[5] یعنی این شمس و قمر زینت اوست، نه زینت شما! آن جا هم كه رفتی حواستان باید جمع باشد! حالا اینچنین نیست كه اگر كسی سوار سفینه های با سرنشین شد و رفت در كرات دیگر آن جا را آباد كرد خودش را آباد كرد، بالأخره بیگانه را آباد كرد؛ یعنی یك روزی هم می شود كه ﴿إِذَا الشَّمْسُ كُوِّرَتْ﴾[6] بساط او هم برچیده می شود، این است که به ما آدرس دادند سر جایتان باشید ﴿عَلَیكُمْ أَنْفُسَكُمْ﴾.[7]
▫️ بنابراین این صراط بیرون از جان ما نیست، اگر عقیده است كه در جان ماست، اگر اخلاق است كه در جان ماست، اگر احكام فقهی و حقوقی است كه در جان ماست، دین هم كه بیش از این چهار بخش نیست.
[1] . سوره مائده، آیه 105.
[2] . معنی الاخبار، ص52.
[3] . سوره كهف، آیه 7.
[4] . سوره زخرف، آیه 84.
[5] . سوره صافات، آیه 6.
[6] . سوره تكویر، آیه 1.
[7] . سوره مائده، آیه 105.
#جان_مؤمن
#زینت_مؤمن
#سیر_و_سلوک
#آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی
📚 درس تفسیر سوره مبارکه ابراهیم جلسه 2
🆔 @a_javadiamoli_doross
soom_164 ss.mp3
3.9M
💠 صوت درس خارج فقه #صوم
جلسه : 164
تاریخ تدریس: 1375 الی 1377
#حضرت_آيت_الله_جوادی_آملی
🆔 @a_javadiamoli_doross
soom_164p2.pdf
163.2K
💠 متن درس خارج فقه #صوم
جلسه : 164
تاریخ تدریس: 1375 الی 1377
#حضرت_آيت_الله_جوادی_آملی
🆔 @a_javadiamoli_doross
luqman-02ads ss.mp3
7.34M
💠 صوت درس تفسیر سوره مبارکه #لقمان
🔹 جلسه: 2
تاریخ: 1391/12/06
#آيت_الله_العظمی_جوادی_آملی
🆔 @a_javadiamoli_doross
luqman-02p2.pdf
280.4K
💠 متن درس تفسیر سوره مبارکه #لقمان
🔹 جلسه: 2
تاریخ: 1391/12/06
#آيت_الله_العظمی_جوادی_آملی
🆔 @a_javadiamoli_doross
🏴 اساس عبادت
▪️ وجود مبارك امام عسكری (سلام الله علیه) همانند سایر انبیا و اولیای الهی سعی و تلاششان این بود كه رهبری جوامع بشری را در سفر ملكوتی به عهده بگیرند، همان طوری كه رهبری سیاسی و اجتماعی دنیا را به عهده داشتند. انسان از منظر قرآن كریم یك سفر ملكوتی دارد كه تا «لقاء الله» آرام نمی گیرد ﴿إِنَّكَ كَادِحٌ إِلَی رَبِّكَ كَدْحاً فَمُلاَقِیهِ﴾.[1] برخی به جمال و رحمت و عنایت الهی بار می یابند، برخی به جلال و قهر و انتقام الهی می رسند كه ﴿إِنَّا مِنَ الْمُجْرِمِینَ مُنتَقِمُونَ﴾،[2] برای اینكه سالكان الهی این راه را بشناسند و صریح و سریع این راه را طی كنند، وجود مبارك امام عسكری (سلام الله علیه) سه عنصر محوری را برای همه سالكان ضروری دانست؛ یكی از آن عناصر مسئله #توشه است، دوم مسئله #راحله است، سوم مسئله #مقصداندیشی و مقصدشناسی و مقصودشناسی و مقصودیابی است.
▪️ در جریان #توشه چه در سوره مباركه بقره چه در سایر سوَر و همچنین در روایات ما را تشویق كردند به اینكه تقوا زاد شماست ﴿تَزَوَّدُوا فَإِنَّ خَیرَ الزَّادِ التَّقْوَی﴾.[3] اجتناب از معاصی، امتثال از واجب ها، توفیق انجام مستحبّات و توفیق ترك مكروهات، اینها ره توشه ماست. یك مسافر زادی می طلبد، كاری كه از تقوای مصطلح ساخته است، كاری كه از عدل مصطلح ساخته است و كاری كه از عمل صالح ساخته است همین است كه توشه راه باشد.
▪️ عنصر دوم عنصر #راحله است، برخی این راه را پیاده می روند و برخی سواره می روند؛ آنها كه این راه را سواره طی می كنند آسان تر و سریع تر طی می كنند. امام عسكری (سلام الله علیه) طبق نقل مرحوم مجلسی (رضوان الله تعالی علیه) فرمود: «اِنَّ الوُصُولَ اِلَی اللهِ عَزَّوَجَلَّ سَفَرٌ لا یدرَكُ اِلّا بِامتطاءِ اللَّیلِ»؛[4] یعنی رسیدن به لقای پروردگار یك سیر ملكوتی است كه بدون مَطیه و مركب میسور نیست، آن مَطیه و مركب عبارت از نماز شب است. فرمود نماز شب، مركب راهوار خوبی است كه راكبش را تا به بارگاه منیع پروردگار می رساند، پس اگر كسی باتقوا بود آن توشه را تهیه كرد و اگر اهل نماز شب بود این راحله را فراهم كرد سواره این راه را طی می كند. پس این مركب و آن توشه زمینه می شود كه سالك ملكوتی آسان تر و زودتر و بهتر خود را به مقصد برساند.
▪️ اما عنصر سوم كه به مقصد برمی گردد و مشاهده آن مقصود در مقصد مطرح است، از وجود مبارك امام رضا (سلام الله علیه) رسیده است و همین طور از وجود مبارك امام حسن عسكری (سلام الله علیه) رسیده است كه «لَیسَتِ الْعِبَادَةُ كَثْرَةَ الصِّیامِ وَ الصَّلَاةِ وَ إِنَّمَا الْعِبَادَةُ كَثْرَةُ التَّفَكُّرِ فِی أَمْرِ اللَّهِ»؛[5] عبادت در این نیست كه انسان نمازهای زیاد بخواند و روزه های زیاد بگیرد، البته نماز واجب مشخص است، نماز مستحب و نافله هم مشخص، اما بیش از آن مقدار انسان باید وقت را صرف در معرفت بكند. فرمود اساس عبادت آن تفكّر است، آن مقصدشناسی و مقصودیابی است، بحث های توحیدی، معرفت خدا، اسمای حسنای الهی، صفات ذاتی حق، معنای تجلّی و فعل خدا، معنای حضور خدا در كنار افعال و مانند آن مهم است كه فرمود اساس عبادت تفكّر و درایت است؛ این درایت اگر با عمل همراه باشد، انسان هم راه را طی می كند، هم به مقصد می رسد و هم مقصود را به اندازه خود مشاهده می كند.
[1] . سوره انشقاق، آیه 6.
[2] . سوره سجده، آیه 22.
[3] . سوره بقره، آیه 197.
[4] . بحارالأنوار، ج75، ص380.
[5] . تحف العقول، ص442 و 448.
#سالروز_شهادت_امام_حسن_عسکری_علیه_السلام
#سلوک_سالک
#تفکر_و_درایت
#آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی
📚 پیام به کنگره ملی امام حسن عسکری (علیه السلام)
تاریخ: 1391/02/11
🆔 @a_javadiamoli_doross