💠 مفاتیح الحیات
#شماره161
#فصل_پنجم
#نظافت_و_بهداشت
#بهداشت_روان
🔸 بهداشت عقل (خرد)
عقل به معنای منع است و زانوبند شتر را از این رو «عقال» گویند كه شتر را از حركت نابجا باز می دارد. عقل در اصطلاح به عقل نظری و عملی قسمت می شود. عقل نظری راهنمای اندیشه بشر و عقل عملی راهبر انگیزه اوست.[1].
[1] . شكوفایی عقل در پرتو نهضت حسینی، ص119.
#آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی
#هر_روز_با_مفاتیح_الحیات
📚 مفاتیح الحیات ص 140.
🆔 @a_javadiamoli_esra
💠 پیام آیت الله العظمی جوادی آملی به ششمین دوره طرح ملی «گفتمان نخبگان علوم انسانی»
پایگاه اطلاع رسانی اسراء: #حضرت_آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی در پیامی به آیین افتتاحیه ششمین دوره طرح ملی «گفتمان نخبگان علوم انسانی» که در تالار فردوسی دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه تهران برگزار شد، اظهار داشتند:
🔸 اگر #حکمت_عملی برای تربیت مردم است، برای اسلامی کردن جامعه است، #الهیات_فلسفه برای اسلامی کردن علوم است می خواهد علم را مسلمان کند.
◻️ مسلمان شدن علم مطلبی است و مسلمان شدن جامعه مطلبی دیگر و تا علم مسلمان نباشد، عالم مسلمان نمی شود؛ این اندیشه انگیزه بخش است و با توجه به این که محصول فلسفه عملی است، گفتار و رفتار مردم را اصلاح می کند.
◻️ فلسفه و الهیات فلسفه به علم می گوید بکوش و ببین که معلومِ تو چیست و همه تلاش فلسفه هدایت کردن علم است.
◻️ فلسفه الهی و اجتماعی ارتباط مستقیم با علوم دارد و علوم ارتباط مستقیم با معلومات دارد، فلسفه، علمِ تربیت شده تولید می کند، این علم مسلمان است و جهان را آنطور که هست می شناسد و چنین علمی مسلمان تربیت می کند حوزه علمیه در سایه این مثلث موحد می ماند دانشگاه در سایه این علم، مسلمان می ماند، یعنی تا علم مسلمان نباشد، عالم مسلمان نمیشود؛ این اندیشه، انگیزه بخش است و این انگیزه که محصول فلسفه عملی است، گفتار و رفتار مردم را اصلاح میکند.
#آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی
لینک پیام:
https://b2n.ir/m50744
📚 پیام موضوعی
تاریخ پخش: 1400/08/12
🆔 @a_javadiamoli_esra
کانال رسمی وابسته به آیت الله العظمی جوادی آملی
💠 پیام آیت الله العظمی جوادی آملی به ششمین دوره طرح ملی «گفتمان نخبگان علوم انسانی» پایگاه اطلاع رس
16.23M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
💠 پیام آیت الله العظمی جوادی آملی به ششمین دوره طرح ملی «گفتمان نخبگان علوم انسانی»
لینک آپارات با کیفیت مناسب:
https://aparat.com/v/rxPEq
📚 پیام موضوعی
تاریخ پخش: 1400/08/12
#آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی
🆔 @a_javadiamoli_esra
7.82M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
💠 مرز توکّل
🔸 از وجود مبارک امام رضا (سلام الله علیه) سؤال کردند، حدّ و #مرز_توکل چیست؟ فرمود انسانی که هیچ هراسی و خشیتی ندارد، یک انسان ناقص است، یک انسان متهوّر، انسان ناقصی است كه حساب و کتابی ندارد. آن که می ترسد و از غیر خدا می ترسد، او موحّد نیست و آن که هم از خدا می ترسد هم از غیر خدا می ترسد، او موحّد نیست، #توحید در این است که انسان بترسد و فقط از خدا بترسد.[1]
🔸 نترسیدن کمال نیست، یک تهوّر غیر عاقلانه است. هراس از غیر خدا مشرکانه است، هراس منحصراً از خدا، موحّدانه است. وقتی ترس موحّدانه بود، امید هم موحّدانه است، چون #خوف_و_رجا معادل هم هستند؛ اگر کسی فقط از خدا ترسید، فقط به خدا امیدوار است، پس #توحید_در_ترس نعمت است، یک؛ مستلزم توحید در امید هم است، دو؛ این خوف و رجا از یک عقیده نشئت می گیرند، این سه؛ آن #عقیده_توحیدی، هم خوف را موحّدانه ترسیم می کند هم امید را.
[1]. تحف العقول، ص445؛ «أَنْ لَا تَخَافَ أَحَداً إِلَّا اللَّه».
#آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی
📚 سخنرانی عمومی
تاریخ: 1395/05/24
🆔 @a_javadiamoli_esra
عبادت فراگیر.mp3
2.01M
💠 روز بیست و نهم ماه #ربیع_الاول 1443
🔹 عبادت فراگیر
#آيت_الله_العظمی_جوادی_آملی
🆔 @a_javadiamoli_esra
💠 عبادت فراگیر
🔹 در بخش عظیمی از قرآن كریم، آینده را به #عدل و #صلاح و #فلاح ختم می كند. فرمود اصولاً بشر برای عبادت خلق شده است در بخش انگیزه و برای فهم و استدلال و فلسفه و حكمت خلق شده است در بخش اندیشه؛ نه تنها درس بخواند حكیم و متكلم بشود، نه تنها كارش عبادت موقت نمازهای پنج گانه و مانند آن باشد، نه، آیه پیامش این نیست كه هدف خلقت این است كه بشر عبادت بكند، آیه فقط قضیه موجبه را ندارد، بلکه دوتا قضیه است یكی موجبه است و یكی سالبه و جمعش حصر است؛ یعنی آن كه بشر است و #هدف_خلقت است و ما او را خلق كردیم و او هدف ماست، او كاری جز عبادت ندارد! نفرمود «خلقت الجن و الانس لیعبدون»، فرمود: ﴿وَ مَا خَلَقْتُ الْجِنَّ وَ اْلإِنْسَ إِلاّ لِیعْبُدُونِ﴾[1] این «ما خلقتُ» با آن «الا» این جمله را به دو قضیه موجبه و سالبه تبدیل می كند؛ یعنی بشر هیچ كاری ندارد مگر عبادت! یعنی تمام وقت او را باید عبادت پر كند؛ اما معنای عبادت، این نماز و روزه محدود نیست، او در جمیع 24 ساعت باید هویٰ را بر هُدیٰ منطبق كند؛ چگونه بخوابد، چگونه درس بخواند، چگونه تجارت كند، چگونه گفت و گو كند، چگونه گفتمان داشته باشد؛ ﴿وَ مَا خَلَقْتُ الْجِنَّ وَ اْلإِنْسَ إِلاّ لِیعْبُدُونِ﴾. اگر كسی این نماز پنج وقت را خواند، روزه را گرفته، مكه را رفته، واجبات را انجام داده، بقیه را به عادی گذرانده است، این شخص عبادت كرده اما ﴿إِلاّ لِیعْبُدُونِ﴾ نیست.
🔹 آن كسی به آیه عمل كرده كه ما به تك تك شئون او عرض ادب می كنیم. این #زیارت_آل_یاسین برنامه منتظران را تبیین می كند. وظیفه همه ما مخصوصاً شما علمای دین را كه از كشورهای دیگر آمدید تا ره توشه ای از اُم القریٰ ببرید تبیین می كند. در #زیارت_آل_یاسین ما فقط به آن حالات حضرت در نماز و مانند آن سلام نمی فرستیم، به تك تك حالت وجود مبارك #ولی_عصر سلام می فرستیم، نه تنها «اَلسَّلامُ عَلَیكَ حینَ تَقوُمُ اَلسَّلامُ عَلَیكَ حینَ تَقْعُدُ»، نه «اَلسَّلامُ عَلَیكَ حینَ تَرْكَعُ وَتَسْجُدُ»، نه «اَلسَّلامُ عَلَیكَ حینَ تَقْرَءُ وَتُبَینُ»، بلكه «اَلسَّلامُ عَلَیكَ فی آناءِ لَیلِكَ وَاَطْرافِ نَهارِكَ»؛[2] یعنی تو #غرق_عبادت خدایی! جمیع شئون تو بر اساس «یعْطِفُ الْهَوَى عَلَى الْهُدَى»[3] در مسیر این است؛ اگر تجارت است این است، اگر درس و بحث است این است، اگر سیاست است این است، اگر درایت است این است، اگر تألیف و تصنیف است این است. نه باند بازی، نه كسی را فریب می دهی و نه فریب كسی را می خوری؛ نه كیسه ای دوختی، نه كاسب كارانه لباس در بر كرده ای! تو جمیع شئونت بنده خداست، من هم به #تك_تك_شئون تو سلام می فرستم؛ بر خوابت سلام میفرستم، بر بیداری ات سلام می فرستم، تو در خواب همان كار را می كنی كه در بیداری می كنی. از ما هم توقع دارند كه نخواب، مگر به ما گفتند بخواب؟! مگر به ما اجازه خواب دادند؟! اینکه می بینید كسی عمری را در حوزه یا دانشگاه معطل است، بعد كاسب در می آید همین است!
🔹 این را مرحوم كلینی نقل كرده فرمود وجود مبارک رسول گرامی (علیه و علی آله آلاف التحیة و الثناء) صبح كه می شد از اصحاب سؤال می كرد این چند ساعتی كه خوابیدی چه چیزی فهمیدی؟ «هَلْ مِنْ مُبَشِّرَاتٍ»[4] چه رؤیایی دیدی؟ كجاها سفر كردی؟ تو خوابیدی یا به ملكوت سفر كردی؟ دیشب چه چیزی دیدی؟ آن كه می خوابد تا غذای خودش را هضم بكند كه بر خواب او سلام نمی فرستند! همین معنای نورانی كه برای پیغمبر است كه فرمود «تَنَامُ عَینِی وَ لَا ینَامُ قَلْبِی»،[5] همین معنا را در روایات #وظیفه_مؤمن قرار دادند كه فرمودند تو هم نخواب!
🔹 پس آیه سوره «ذاریات» نمی گوید ما بشر را خلق كردیم برای اینكه نماز بخواند روزه بگیرد؛ اگر پنج ساعت در شبانه روز این وظیفه واجب و مستحب را انجام داد، آن نوزده ساعت را به عادی گذراند به آیه عمل نكرد، نفرمود «خلقت الجن و الانس لیعبدون» فرمود: ﴿وَ مَا خَلَقْتُ الْجِنَّ وَ اْلإِنْسَ إِلاّ لِیعْبُدُونِ﴾ قهراً تجارتش می شود عبادی، سیاستش می شود عبادی، این چنین بندگان امامشان می شود وجود مبارك #ولی_عصر كه در جمیع شئون این چنین است.
[1]. سوره ذاریات، آیه56.
[2]. بحار الأنوار (ط - بیروت)، ج53، ص171.
[3]. نهج البلاغه، خطبه138.
[4]. الكافی (ط - إسلامیة)، ج8، ص90.
[5]. كنز الفوائد، ج2، ص63.
#سبک_زندگی
#زیارت_آل_یاسین
#آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی
📚 سخنرانی در جمع علما و اندیشوران كشورهای اسلامی در حرم مطهر فاطمه معصومه (سلام الله علیها)
تاریخ: مهر 1382
🆔 @a_javadiamoli_esra
💠 مفاتیح الحیات
#شماره162
#فصل_پنجم
#نظافت_و_بهداشت
#بهداشت_روان
🔸 عوامل تباهی عقل
مستی شراب: خدا در قرآن می فرماید: ای كسانی كه ایمان آورده اید، جز این نیست كه شراب و قمار و سنگ های نصب شده برای قربانی ها كه مشركان به آن ها تبرك می جویند و تیرهای قمار كه بت پرستان گوشت دام ها را با آن ها قسمت می كنند، همه پلیدی هایی هستند كه گرایش به آن ها برخاسته از وسوسه های شیطان است... .[1]
امام رضا (علیه السلام) فرمود: همانا خدا شراب را از آن رو حرام كرده است كه موجب تباهی و تغییر خردهای نوشندگان آن است. [2]
[1] . ﴿یااَیهَا الَّذینَ ءامَنوا اِنَّمَا الخَمرُ و المَیسِرُ و الاَنصابُ و الاَزلـٰمُ رِجسٌ مِن عَمَلِ الشَّیطـٰنِ...﴾ (سورهٴ مائده، آیهٴ 90).
[2] . حَرَّمَ اللَّهُ الْخَمْرَ لِمَا فِیهَا مِنَ الْفَسَادِ وَ مِنْ تَغْییرِهَا عُقُولَ شَارِبِیهَا (عیون اخبار الرضا ع، ج2، ص98؛ وسائل الشیعة، ج25، ص329).
#آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی
#هر_روز_با_مفاتیح_الحیات
📚 مفاتیح الحیات ص 140.
🆔 @a_javadiamoli_esra
💠 زینت انسان
🔹 انسان اگر به جایی برسد كه مالك آسمان ها هم شود، قرآن این هشدار را به او می دهد كه بر فرض آسمان ها هم مِلك شما شود این ستاره ها, این شمس و قمر #زینت شما نیست، كلّ زمین را هم شما بگیرید «ما علی الأرض» زینت شما نیست؛ اگر برجی داری, خانه ای داری, فرشی داری این «زینة الأرض» است؛ اگر باغ خوبی ساختی, خانه خوبی ساختی, قصری ساختی مواظب باش این #زینت تو نیست، بلکه آن زمین را مزین كردی! ﴿إِنَّا جَعَلْنا ما عَلَی الْأَرْضِ زینَةً لَها﴾[1] نه «لكم»!
🔹 آسمان بروی شمس و قمر را هم بخری این زینت تو نیست، زینت تو آن است که در سوره «حجرات» آمده است كه فرمود: ﴿حَبَّبَ إِلَیكُمُ الْإیمانَ وَ زَینَهُ فی قُلُوبِكُمْ﴾؛[2] آنچه #در_دل شماست زینت شماست, آنچه در آسمان است زینت آسمان است, آنچه در زمین است زینت زمین است؛ بر فرض آسمان بروی و شمس و قمر را هم بخری خودت را مزین نكردی، این بیان والای #قرآن_كریم است.
[1]. سوره کهف, آیه7.
[2]. سوره حجرات, آیه7.
#آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی
📚 سوره مبارکه صافات جلسه 5
تاریخ: 1392/12/07
🆔 @a_javadiamoli_esra
💠 مفاتیح الحیات
#شماره163
#فصل_پنجم
#نظافت_و_بهداشت
#بهداشت_روان
🔸 مستی گناه: امیرمؤمنان علی (علیه السلام) فرمود: بر عاقل است كه خود را از مستی ثروت، مستی قدرت، مستی علم، مستی مدح و مستی جوانی نگه دارد، زیرا برای هر یك از این ها بوی پلیدی است كه عقل را می زداید و وقار را كاهش می دهد.[1]
[1] . ینْبَغِى لِلْعَاقِلِ أَنْ یحْتَرِسَ مِنْ سُكْرِ الْمَالِ وَ سُكْرِ الْقُدْرَةِ وَ سُكْرِ الْعِلْمِ وَ سُكْرِ الْمَدْحِ وَ سُكْرِ الشَّبَابِ، فَإِنَّ لِكُلِّ ذَلِكَ رِیاحاً خَبِیثَةً تَسْلُبُ الْعَقْلَ وَ تَسْتَخِفُّ الْوَقَار (غرر الحكم، ص66).
#آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی
#هر_روز_با_مفاتیح_الحیات
📚 مفاتیح الحیات ص 140.
🆔 @a_javadiamoli_esra