♦️ چرا حقایق را انکار میکنند؟
🔹 در هفتههای اخیر کشور عزیزمان درگیر حوادثی شده است که در نگاه کلان نبرد حق و باطل، امری عجیب و حتی تازه نیست.
🔹حول این حوادث پرسشهای معرفتی مطرح میشود که پاسخ به آنها ،ما را به قواعدی مجهز میکند که در دیگر صحنه های اجتماعی نیز تحلیل دقیقتری داشته باشیم. از جمله این پرسشها آن است که چرا بخشی از جامعه انبوه دادههای حق را انکار میکنند و در عوض اموری فاقد ارزش معرفتشناختی را میپذیرند؟ مثلا داعش مسئولیت جنایت شیراز را میپذیرد، ولی عدهای باز هم آن را کار نظام میدانند؟حتی اگر خود تروریست هم اعتراف میکرد، گروهی آن را تحت تأثیر فشار بازجویی میدانستند.
🔹بخش مهم این آسیب به تأثیر زمینههای گرایشی بر ساحت شناختی ما برمیگردد. ما برای پذیرش و انکار یک حقیقت فقط تحت تأثیر دادهها نیستیم، بلکه در بسیاری از موارد گرایشات درونی ما بیشتر از شناختهای ما مؤثر است.
🔹قرآن کریم از افرادی یاد میکند که با وجود یقین ذهنی، ایمان قلبی به حقیقت نمیآورند. این امر به دلیل طاغوت و تکبر درونی ایشان است. «وَجَحَدُوا بِهَا وَاسْتَيْقَنَتْهَا أَنْفُسُهُمْ ظُلْمًا وَعُلُوًّا(نمل:14)»
یا عدهای که در برابر حقیقت تکبر ورزند، حتی اگر آیات الهی را ببینند انکار میکنند و این به دلیل تکبر ایشان است.
سَأَصْرِفُ عَنْ آيَاتِيَ الَّذِينَ يَتَكَبَّرُونَ فِي الْأَرْضِ بِغَيْرِ الْحَقِّ وَإِنْ يَرَوْا كُلَّ آيَةٍ لَا يُؤْمِنُوا بِهَا وَإِنْ يَرَوْا سَبِيلَ الرُّشْدِ لَا يَتَّخِذُوهُ سَبِيلًا وَإِنْ يَرَوْا سَبِيلَ الْغَيِّ يَتَّخِذُوهُ سَبِيلًا ذَلِكَ بِأَنَّهُمْ كَذَّبُوا بِآيَاتِنَا وَكَانُوا عَنْهَا غَافِلِينَ(اعراف:146)
کسانی که در امور جزئی حقیقت را انکار میکنند، به تدریج درامور سرنوشت ساز زندگی نیز حقایق را آگاهانه انکار میکنند و در کنار هم گذاردن شواهد و قرائن گزینشی عمل میکنند.
ادامه دارد...
به قلم: حجت الاسلام عبدلله محمدی
____________
#شیراز_تسلیت
#انکار_حق
🆔https://eitaa.com/abmohammadi
♦️ چرا حقایق را انکار میکنند؟ (۲)
🔹یکی دیگر از تأثیرات گرایشها بر شناختها، تأثیر گناه و غفلت بر ساحت ادراکی انسان است. کثرت گناه سبب ضعیف شدن واکنش انسان به حق و میل تدریجی او نسبت به باطل میشود. اشتغال به لهو و لعب زمینه ساز آن میل بیشتر انسان به امور باطل است. افراد برای توجیه چنین رفتارهایی تئوری سازی میکنند، یعنی گزینشگرانه داده هایی که رفتار آنان را توجیه میکند انتخاب می کنند. حتی بالاتر از مخالفت با حقایق انقلاب و نظام اسلامی، انکار توحید و نبوت نیز لزوما معلول ضعف بنیانهای اعتقادی نیست، بلکه در بسیاری موارد کثرت گناه سبب ضعف اعتقاد میشود.
🔹قرآن کریم یکی از ریشه های تکذیب آیات الهی را رفتارهای سوء دانسته است.
ثُمَّ كَانَ عَاقِبَةَ الَّذِينَ أَسَاءُوا السُّوأَى أَنْ كَذَّبُوا بِآيَاتِ اللَّهِ وَكَانُوا بِهَا يَسْتَهْزِئُونَ(روم:10)
در روایت دیگر آمده است که از غوطهور شدن در معاصی بپرهیزید زیرا این امر سبب انکار ولایت اهل بیت (ع) میشود. پس از مدتی شخص نبوت، و حتی در مراحلی توحید را انکار میکند.
يا عباد الله احذروا الانهماک في المعاصي و التهاون بها، فان المعاصي تستولي الخذلان علي صاحبها، حتي توقعه في رد ولايه وصي رسول الله، ودفع نبوه نبي الله، ولاتزال ايضا بذلک حتي توقعه في دفع توحيد الله، والالحاد في دين الله.(بحارالانوار، 70، 360)
در چنین مواردی شخص ظاهرا هیچ مطلب نظری گمراه کننده در زمینه ولایت یا نبوت نخوانده یا نشنیده است، اما اشتغال به معاصی رفته رفته گرایش وی به حق را کاسته تا آنجا که حق و باطل برای او یکسان شده و ناخودآگاه به طرفداری جبهه باطل اقدام میکند. افرادی که با ماهواره، جلسات لهو و لعب، بی بندوباری و ... مأنوس باشند، رفته رفته دچار سستی در بنیانهای اعتقادی میشوند.
🔹بدیهی است در جایی که گرایشات روحی سبب انکار حقیقت شده است، تصحیح داده های شناختی سودمند نخواهد بود. تبیین حقیقت و روایتهای صحیح، برای کسانی موثر است که به جهت روحی گرایش درونی به باطل نداشته باشند. بین حوزه گرایشی و شناختی انسان ،داد و ستدی دائمی برقرار است. گرایشات آلوده ناخواسته چشم انسان را بر شناختهای صحیح نیز میبندد و سبب میشود انبوه اطلاعات صحیح در او اثر نکند و یا حتی مخالفت او را بیشتر سازد.
🔹بنابراین گاهی انکار حقایق مرتبط با انقلاب و نظام اسلامی، تشیع، نبوت و حتی توحید ریشه های رفتاری دارد و تا آنها اصلاح نشود فایده ابزار شناختی بسیار ناچیز است.
ادامه دارد...
به قلم: حجت الاسلام عبدلله محمدی
____________
#شیراز_تسلیت
#انکار_حق
🆔https://eitaa.com/abmohammadi
♦️ چرا حقایق را انکار میکنیم؟ (۳)
🔹یکی دیگر از دلایل بی توجهی به داده های شناختی صحیح، بمباران اطلاعاتی و عدم امکان تحلیل است.
🔹در بسیاری موارد کثرت داده های متنوع، مانع تمرکز ذهن بر تصمیم گیری صحیح است. هر یک از داده های ذهنی با انبوه داده های دیگر ترکیب شده و گزینه های متنوعی را در برابر انسان ترسیم میکند. پرشمار شدن این گزینه ها راه را برای تمرکز و انتخاب دقیق دشوار میکند.
برای اینکه تأثیر این ترکیب روشن شود، مثالی میزنیم.هر یک از ما با 2 رقم میتوانیم 2 عدد دو رقمی و 2 عدد یک رقمی بسازیم که رقم تکراری نداشته باشند، یعنی در مجموع 4 عدد. ولی اگر 3 رقم داشته باشیم، میتوانیم 6 عدد سه رقمی، 6 عدد دو رقمی، 3 عدد یک رقمی بسازیم، یعنی در مجموع 15 عدد. بنابراین اضافه شدن یک رقم، تعداد انتخابهای ممکن را به این شکل افزایش میدهد. تازه این برای زمانی است که رقمهای تکراری را حذف کنیم. اگر اعداد با رقمهای تکراری به آن اضافه شوند، تعداد خیلی بیشتری حاصل میشود.
🔹هر یک از اطلاعاتی که به ذهن ما وارد میشوند، به ظاهر یک داده را افزوده اند ولی در اثر ترکیب با انبوه گزاره های دیگر، به شکل تصاعدی تعداد را بالا میبرد و کمترین آسیب آن این است که هنگام انتخاب یک گزینه، قدرت تمرکز و تحلیل صحیح را از دست میدهیم. دشواری انتخاب یک عطر از بین دو گزینه با انتخاب از یک فروشگاه بزرگ مثال دیگری بر تاثیر کثرت در انتخاب است.
🔹در سالهای اخیر، فضای مجازی اذهان افراد را بمباران اطلاعاتی میکند و در نتیجه با افرادی مواجهیم که اطلاعات فراوانی در دست دارند ولی فاقد قدرت تحلیل و تصمیم دقیق هستند. اطلاعات سربار حتی اگر جهت گیری خاصی نداشته باشند، باعث شدت اضطراب و کاهش تمرکز انسان در دیگر ساحتهای زندگی میشوند.
🔹اکنون بمباران اطلاعاتی را در شرایطی فرض کنیم که به سمت خاصی جهتگیری دارند. وقتی صدها داده به سمت خاصی تکرار شوند، برای ذهنی که به تدریج قدرت تحلیل خود را از دست داده است، هیچ جایی برای تعمق و انتخاب باقی نمیگذارند. فضای مجازی ابتدا با انبوه اطلاعات به ظاهر بیطرف، قدرت استنتاج و تحلیل افراد را سلب کرده و سپس در زمان مقتضی با انفجار اطلاعات به سمتی که خود میخواهد، کار را یکسره میکند.
«آسیب مهم فضای مجازی درسالهای اخیر آن است که معیارهای صدق و کذب را تغییر داده است.»
🔹اغتشاشات اخیر نمونه بارزی از همین حادثه است. میزان فراوانی اخبار علیه نظام، دهها برابر اخبار واقعی است. در نتیجه افراد برای رسمیت یافتن در جامعه، خود را نیازمند همراهی با این حجم از اطلاعات می بینند. در حالیکه نه شهامت و اعتمادنفسی برای مخالفت دارد و نه قدرت تحلیل و اسنتتاجی برای او باقی مانده است. حتی به آنچه خود در فضای حقیقی میبیند اعتماد کمتری دارد تا آنچه در فضای مجازی به او القاء میشود.
ادامه دارد...
به قلم: حجت الاسلام عبدلله محمدی
____________
#انکار_حق
🆔https://eitaa.com/abmohammadi
🔶جهاد تبیین
🔸تبیین ایجابی
🔹اما در کنار این قسم (تبیین سلبی) از جهاد تبیین، گونه دیگری نیز وجود دارد که کمتر مورد توجه قرار میگیرد و آن معرفی ایجابی شاخصههای اسلام اصیل و آرمانهای انقلاب اسلامی است. در این قسم از جهاد تبیین، قبل از آنکه دشمن بخواهد تحریف خود را آغاز کند، جامعه اسلامی واکسینه میشود. فعالان فرهنگی، پیش از پاسخگویی به شایعات، ارکان نظام فکری اسلام را به شکل متقن، عقلانی، مخاطبپسند معرفی میکنند تا پیشاپیش راه بر هرگونه تحریف و توصیف کاریکاتوری یا وارونه دشمن بسته شود. البته با توجه به مفهوم جهاد، لازم است در نظام فکری اسلام، نقاطی را که دشمن بر آن دست خواهد گذاشت پیشاپیش تشخیص دهیم و آنها را در اولویت تبیین قرار دهیم.
🔹برای نمونه توحیدمحوری از جمله مهمترین نقاط اختلاف فکری ما با تمدن غربی است که دیگر موارد نیز ریشه در آن دارند. به فرموده مقام معظم رهبری:
«مهمترین مشکل دنیایی که امروز رنگینترینش در غرب متجلی است و به آن داریم اشاره میکنیم، جدایی از خدا و اعتقاد به خدا و التزام به اعتقاد خداست. البته شاید اعتقاد ظاهری و صوری وجود دارد، لیکن اعتقاد به خدا التزام نیست. اگر مسئلهی مبدأ حل شود، بسیاری از مسائل حل خواهد شد....وقتی توانستیم این اعتقاد را در بدنه زندگی خودمان بسط دهیم، این مشکل اساسی بشریت را حل خواهد کرد.»
🔹همچنین باور به معاد و تأثیر عینی رفتارهای ما در حیات ابدی؛ و نیز نوع نگاه اسلام به انسان، از تفاوتهای جدی تمدن اسلامی با دشمنان غربی است. رسانه غرب میکوشد انسان را موجودی کاملاً آزاد معرفی کند که هیچ محدودیتی را برنمیتابد و هر قانون دینی را در مقابل آزادی فطری خویش میداند و خوشبختی را با لذت بیشتر در این جهان معنا میکند، در حالیکه در تفکر اسلامی، این تعریف از انسان، فقط ناظر به بعد جسمانی اوست. انسان عبد پروردگار است و هر اندازه عبودیت او شدیدتر شود، از بندهای اسارت آزادتر میگردد. این قوانین برای روشن شدن تمایز میان انسان و حیوان وضع شدهاند.
«انسان اسلامی با انسانی که در فلسفههای مادی غرب و پوزیتویسم قرن نوزده و اینها مطرح است، بکلی متفاوت است؛ این یک انسان است، آن یک انسان دیگر است؛ اصلاً تعریف این دو انسان یکی نیست.»
ادامه دارد...
به قلم: حجت الاسلام عبدلله محمدی
____________
#جهاد_تبیین
🆔https://eitaa.com/abmohammadi
🔶جهاد تبیین
🔸تبیین ایجابی (۲)
🔹همچنین نوع نگرش به حکومت از نقاط مهم اختلاف میان اسلام و تفکرات غربی است.
در تفکر غربی، حکومت فقط موظف به تأمین نیازهای مادی انسانها در جامعه است و هیچ مسئولیتی نسبت به رشد معنوی و اخلاقی آنان ندارد و حتی دخالت دین در عرصه سیاست ناپسند است، ولی در تفکر اسلامی، دین با سیاست ممزوج شده و وظیفه حاکمان تأمین خوشبختی دنیوی و اخروی امتهاست.
🔹ممکن است گمان شود این سنخ مباحث، انتزاعی و در جهاد تبیین، کم فایده است. در حالیکه تا پایههای بنیادین تفکر اسلامی به درستی تبیین نشود، نمیتوان در سطوح ظاهری از دستاوردهای انقلاب و حقانیت اسلام دفاع کرد.
🔹تبیین ایجابی در سیره امامان معصوم(ع)
برای نمونه در زمان امام سجاد(ع) بیشترین تحریفات نسبت به اسلام اتفاق افتاد و حکومت اساس دین را تحریف کرد. در چنین شرایطی ایشان مهمترین مأموریت خود را توصیف اسلام اصیل، باورهای توحیدی و سبک زندگی معنویتمحور دانستند. بخش زیادی از دعاهای صحیفه سجادیه به بازگویی زیرساختهای معرفتی اسلام در توحید، معاد و سبک زندگی مومنانه اختصاص یافته است.
زیرا مقدمه هر نوع مبارزه فرهنگی یا سیاسی با دشمن، تقویت مبانی معرفتی است. مبارزه سیاسی بدون پشتوانه معرفتی محکم، حرکتی کور و شتابزده خواهد بود.
مقام معظم رهبری درباره اهمیت این راهبرد امام سجاد(ع) میفرمایند:
«اگر بخواهیم یک حکومت اسلامی به وجود بیاوریم، امکان ندارد، که بدون اینکه مردم را با معارف دینی آشنا کرده باشیم، بتوانیم امید داشته باشیم یک حکومت به وجود بیاید. بنابراین اول کار این است که معارف دینی به مردم تعلیم داده بشود»
🔹البته همانطور که بیان شد، باید در بیان و گزارش معارف دینی، به اولویتها و مواردی که دشمن به آنها حساس است توجه بیشتر شود، و نیز تبیین با هدف اقناع ذهنی و قلبی صورت گیرد. بنابراین با اینکه بخش وسیعی از جهاد تبیین، پاسخگویی نسبت به شایعات، اتهامات و شبهات رسانههای بیگانه است، نباید به آن منحصر شویم. هر اندازه تبیین ایجابی(معرفی عقلانی و متقن ارزشها و آرمانهای اسلام و انقلاب) قویتر باشد، تبیین سلبی(پاسخ به شبهات و شایعات) نیز آسانتر خواهد بود.
ادامه دارد...
به قلم: حجت الاسلام عبدلله محمدی
____________
#جهاد_تبیین
🆔https://eitaa.com/abmohammadi
استاد عبدالله محمدی.mp3
21.44M
🔸آسیب شناسی وضعیت تفکرورزی در جامعه امروز
🔹تاریخ: ۵ و ۶ آبان ۱۴۰۱
ایراد شده در دانشگاه معارف اسلامی
برگزار شده توسط مرکز مطالعات و پاسخگویی به شبهات (حوزههای علمیه) با همکاری نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها، مجمع عالی حکمت اسلامی، انجمن معرفتشناسی حوزه و پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه
🔹ماجرای ایران، از چشم شیطان تا منظر رحمان. (۱)
🔻دشمنان در یکی از جنگهای صدر اسلام شایعه کردند که سپاه مجهزی به سمت مسلمانان در حال حرکت است. آیات 173تا 175 سوره آل عمران به همین مناسبت نازل شد. هدف اصلی این شایعه از سوی منافقان ایجاد رعب و وحشت در دل مسلمانان بود. آیات فوق هشدار داد که این ترس و اضطراب از سوی شیطان است، از او نترسید و تنها از خدا بترسید. «إِنَّمَا ذَلِكُمُ الشَّيْطَانُ يُخَوِّفُ أَوْلِيَاءَهُ فَلَا تَخَافُوهُمْ وَخَافُونِ إِنْ كُنْتُمْ مُؤْمِنِينَ»(آل عمران 175)
🔻بسیاری از ترسها نشانه غلبه شیطان است و علامت این ترس، اضطراب، از دست دادن ابتکارعمل، انزوا، گوشهنشینی و میدان را خالی کردن است.
🔻در اغتشاشات اخیر، گروههای مختلفی مورد امتحان هستند. امتحان خواص مومن قبل از هر چیز آن است که دچار ترس و ناامیدی نشوند. شیطان با مشاهده ترس و ناامیدی غیرمتعارف در ما، احساس پیروزی کرده و با جدیت بیشتری نفوذ میکند. در برابر، اگر دلهایمان را امیدوار و گامهایمان را استوار ببیند، خود را بازنده میدان مییابد.
🔻اما همین رخدادها را میتوان از منظری الهی دید. از نگاه ملکوتی، عالم به وسیله سنتهای الهی تدبیر میشود و یکی از این سنتها خالصسازی و رشد مومنان است. حرکت انبیا از ابتدا تا کنون نیازمند رشد معرفتی و تقویت اراده و انگیزه مومنان بوده است. تمدن توحیدی در پایان تاریخ، تحقق آرمانی است که طی چندین هزار سال انبیا و ائمه (ع) دنبال کردند. عهدهدار شدن چنین مأموریتی نیازمند مومنانی است که شانههایی ستبر در امتحانات مختلف فراهم کردهاند. بر همین اساس هر اندازه جامعه مومنان رشیدتر میشود، امتحانات او نیز سنگینتر میشود. سنگینتر شدن امتحانات علامت قبولی مومنان در آزمونهای قبلیشان و نوعی بشارت برای آنان است.
🔻سپاه باطل با بیشترین قوای رسانهای خود به میدان آمده تا روایت باطل خود را در اذهان بگنجاند. او تعهدی نسبت به رعایت تقوا و اخلاق نداشته و از تهمت و دروغ ابایی ندارد. اینجاست که جبهه حق میبایست اعتماد به نفس خود را حفظ کرده، روحیه امید و ایمان به فتح را در دیگران تقویت سازد. در عین رعایت اخلاق و تقوا، در مقابل حملات دشمن ایستادگی کند و لایههای ذهنی تکتک مخاطبان را بکاود و ابهاماتش را بزداید. جبهه مومنان همین که بفهمد شایسته چنین مأموریت مهمی است و تحقق برترین وعدههای الهی به دستان او سپرده شده است، تمام یأس و اضطرابش به ایمان و ارادهای مصمم تبدیل میشود. کوهنوردی که نگاهش به قله باشد، از سنگلاخها و شیبهای دامنه نمیهراسد و تختهسنگهای میانه راه او را از ادامه بازنمیدارد.
به قلم حجت الاسلام عبدلله محمدی
_____________
🆔https://eitaa.com/abmohammadi
🔹ماجرای ایران، از چشم شیطان تا منظر رحمان. (۲)
🔻نگاه الهی به اغتشاشات اخیر را به روشنی میتوان در سخنان رهبر معظم انقلاب مشاهده کرد. او بیآنکه بخواهد زبان به تعارف بگشاید، تمام این حوادث را نشان قوت نظام اسلامی دانست که دشمنانش را عصبانی کرده است. اگر جمهوری اسلامی تهدیدی برای دشمنانش نیست و به پندار شیطان روبهزوال است، این همه نگرانی و تمرکز قوا بر این نقطه چه معنایی دارد؟
🔻مقام معظم رهبری که نگاهش به قله و پایان مسیر است، در دیدار با اعضای مجمع تشخیص مصلحت نظام فرمود حوادث جزیی، نباید ما را از اهداف اصلی و کارهای مهم بازدارد. همچنین در دیدار با دانشآموزان نیز از موضع اقتدار به مسأله وارد شدند. در حالی که برخی منتظر بودند ایشان مردم را دلداری دهد و آرام کند، ضمن تهاجم به امریکا، ابتدا جنایتهای امریکا از شصت سال پیش تا کنون را مرور کردند تا کسی گمان نکند دشمنی امریکا با ما نتیجه تسخیر لانه جاسوسی است. همچنین خطاهای محاسباتی مکرر امریکا درباره افغانستان و عراق و ... را به رخشان کشیدند تا همه بفهمند نظام سیاستگذاری امریکا با وجود اندیشکدههای پرمدعایش چه میزان دچار سردرگمی است. ایشان نشانه های عینی انزوا و انحطاط این ابرقدرت کاغذی را یادآور شدند تا جوانان و نوجوانان واقعیات را در متن عینیت آن بیابند؛ نه آنطور که فضای مجازی وانمود میکند. این نگاه ایشان حاکی از ایمان قلبی به نصرت الهی و زوال باطل است. این شواهد و واقعیات در پیش چشمان ما نیز هست، ولی ما چون از نگاه الهی کمبهره هستیم، دچار انفعال نسبت به باطل شده و آن را نمیبینیم.
🔻در برابر انزوا و مسیر رو به زوال امریکا، رهبر معظم انقلاب همزمان، رشد قدرت جبهه مقاومت در جهان به رهبری جمهوری اسلامی را تبیین کردند. اقتداری که میتواند با بهرهمندی از هوش و استعداد جوانان ایرانی، منابع سرشار و متنوع طبیعی، موقعیت خاص جغرافیایی و از همه مهمتر منطق قوی و متقن جمهوری اسلامی که بین جمهوریت و اسلامیت جمع کرده است؛ قویتر نیز گردد. رهبر معظم انقلاب با همین نگرش توحیدی از عموم مردم خواستند تمام کارها و سخنانمان حاوی پیام قدرت و مقاومت به جهانیان باشد:
«من میگویم مهمترین چیزی که باید از طرف ملت ایران و از طرف جوانان ایران به جبهه دشمن منتقل بشود، عبارتست از قدرت مقاومت ملت ایران، جوانان ایران باید با اقدامهای خود، با حرکات خود، با شعارهای خود، با کارکردهای خود، به دنیا بفهمانند ... که ملت ایران قدرت مقاومت دارد، عزم راسخ دارد برای ایستادگی در مقابل زورگویی، البته این وظیفه آحاد مردم است»(11/8/1401).
به قلم حجت الاسلام عبدلله محمدی
_______________
🆔https://eitaa.com/abmohammadi
عبدالله محمدی
♦️ چرا حقایق را انکار میکنیم؟ (۳) 🔹یکی دیگر از دلایل بی توجهی به داده های شناختی صحیح، بمباران اطل
♦️ چرا حقایق را انکار میکنیم؟ (۴)
🔹در یادداشت قبل گفتیم یکی از علل انکار حقیقت، بمباران اطلاعات به ظاهر معمولی و بدون جهتگیری خاص است که همین امر سبب کاهش تمرکز و قدرت تحلیل و افزایش سطحینگری و زودباوری میشود. بلای مهمی که فضای مجازی بر سر جامعه امروز ما آورده است.
حال اگر بمباران اطلاعات با جهتگیری خاصی همراه باشد، سطح زودباوری و پذیرش بدون بررسی، بیشتر میشود. فراوانی تأییدها و دنبالکنندهها، جای معیارهای معرفتشناختی در صدق و کذب را میگیرد و فرد رفته رفته به لحاظ روحی وادار به پذیرش اخباری خاص میگردد.
🔹تاریخ اسلام صحنههای پرشماری از این قاعده را در یاد دارد. شرحبیل بن سمط، معروفترین و موثرترین افراد شام بود. معاویه به توصیه عمروعاص او را به کاخ خود فراخواند و تظاهر به مشورت با او کرد. شرحبیل ابتدا جنگ با علی (ع) را نپذیرفت و از دربار او خارج شد. معاویه به توصیه عمروعاص افراد پرشماری را به نزد شرحبیل فرستاد تا با زبانهای مختلف به او گوشزد کنند علی(ع) قاتل عثمان است، اما مراقب باشند به گونهای رفتار کنند که شرحبیل متوجه وابستگی ایشان به معاویه نشود. شرحبیل قصد کرد مساله را میدانیتر بررسی کند. وارد کوچه و بازار شد و با عموم مردم گفتگو کرد. اما خبر نداشت که همین مردم نیز افرادی هستند که از سوی معاویه مأمور شدهاند به شرحبیل القا کنند ما از علی (ع) انتظار نداشیتم، ولی او قاتل عثمان است. بعد از مدتی شرحبیل با هیجان به نزد معاویه برگشت و گفت یقین کردم که علی(ع) قاتل عثمان است. اگر تو برای انتقام عثمان قیام نکنی تو را از شام بیرون خواهیم کرد. معاویه ظاهری مظلومانه گرفت و گفت من نیز یکی از افراد شام هستم و تو بزرگ شامی. شرحبیل ساده لوح باور کرد که بازیگر اصلی میدان است و به شهرهای مختلف سفر کرد تا برای معاویه سپاهی فراهم کند!!
🔹بمباران اطلاعات جهتدهی شده به همین شکل ذهن و ساختار شناختی و ارزیابی افراد را تسخیر میکند. در جریان اغتشاشات اخیر نیز با بخشی از مردم مواجهیم که در چند سال گذشته ساعتها عمر خود را در صفحات زرد و به ظاهر بیطرف سپری کرده و اکنون معیارهای عقلانیت و سنجش خود را از دست دادهاند. این زودباوران، مخاطب نخست اطلاعات جهتدهی شده در جریان اغتشاشات هستند. انبوه اخبار و گزارشها که برخی از آنها نیز صادق هستند، ذهنیت ایشان را جهتدهی میکند. سرعت اخبار و گزارشات مستند صادق و کاذب پیدرپی به قدری زیاد است که فرصت کوچکترین درنگ و تفکری را از مخاطب گرفته است. متوجه نیستند نگاهشان بر روی کدام عناوین سر میخورد و بر کدامین تمرکز میکند.
▫️پی نوشت:
درباره تأثیر فضای مجازی بر تحول نظام شناختی در جلسهای گفتگو کردهام.
https://eitaa.com/abmohammadi/233
ادامه دارد...
به قلم: حجت الاسلام عبدلله محمدی
____________
#انکار_حق
🆔https://eitaa.com/abmohammadi
هدایت شده از مؤسسهٔ پژوهشی حکمت و فلسفه ایران شعبهٔ قم
💢برگزاری مراسم «روز جهانی فلسفه» با همکاری مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران و مجمع عالی حکمت اسلامی قم
🏷 بزرگداشت روز جهانی فلسفه با عنوان «فلسفه و اخلاق اجتماعی» و با همکاری مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران و مجمع عالی حکمت اسلامی قم، در روز پنجشنبه سوم آذرماه ۱۴۰۱ ساعت ۹ صبح برگزار میشود. سخنرانان مراسم به قرار زیر خواهند بود:
🔅حجتالاسلام دکتر جمال سروش
🔅 حجتالاسلام دکتر بهروز محمدی
🔅 آقای دکتر احمد شهگلی
🔅حجتالاسلام دکتر عبدالله محمدی
همچنین، دبیر علمی این مراسم نیز آقای دکتر حسن لاهوتیان است.
🏘 مکان برگزاری همایش: قم، میدان جهاد، مجمع آموزش عالی امام خمینی، طبقه همکف، سالن شهید آیتالله محمدباقر صدر
🌐علاقهمندان میتوانند از طریق این لینک، به صورت مجازی نیز در این مراسم شرکت نمایند.
https://hekmateislami/live
https://eitaa.com/irip_ir
🔶جهاد تبیین
🔸تحریف؛ مهمترین دشمن تبیین
در یادداشتهای پیشین درباره ماهیت جهاد، ماهیت تبیین و اقسام جهاد تبیین گفتگو کردیم.
🔹 نقطه مقابل تبیین، تحریف دشمن است. دشمن از علاقه مومنان به مقدسات و ارزشهای الهی مطلع است و میداند مواجهه سلبی با این ارزشها نتیجه عکس دارد. بر همین اساس برای مقابله با حقایق میکوشد نسخهای جعلی و بدلی از آن را ارائه کند که با نسخه اصلی شباهت بسیار دارد، ولی در برخی نقاط اختلاف دارد.
مثلاً در برابر دعوت انبیا، نسخههای بدلی مانند گوساله سامری، یا متنبّیان (پیامبرنمایان دروغین) ظاهر شدند. همچنین از اشتیاق مومنان به حضرت مهدی(عج)، سوء استفاده و مدعیان دروغین مهدویت، سبب گمراهی افراد در این مسیر شدند.
🔹به همین ترتیب دستگاه دشمن میداند که برخورد سخت و حذفی با جلسات مذهبی نتیجه معکوس دارد، بنابراین به منظور مقابله با هیئات و جلسات مذهبی، مدلی از مراسم را ترویج میکند که در ظاهر شباهتهای زیادی با فرهنگ شیعی دارد ولی در چند نقطه با مکتب اهل بیت(ع) متفاوت است و این تفاوتها به مرور زمان زاویهای بزرگتر پیدا میکنند. شباهت نسخه جعلی با نسخه اصلی گاه به قدری زیاد است که فقط کارشناسان میتوانند آن را تشخیص دهند. همانطور که تشخیص اسکناس جعلی از اسکناس اصلی در بسیاری موارد کار عموم افراد نیست. امام خمینی(ره) در توصیف اسلام امریکایی که از بزرگترین مصادیق تحریف در قرون اخیر است میفرمایند: «راه مبارزه با اسلام آمریکایی از پیچیدگی خاصی برخوردار است که تمامی زوایای آن باید برای مسلمانان پابرهنه روشن گردد که متاسفانه هنوز برای بسیاری از ملت های اسلامی مرز بین اسلام آمریکایی و اسلام ... هنوز مشخص نشده است.»(صحیفه، ج21ص120)
🔹این روش بیانگر همان اصل معروف استکبار است که «برای مقابله با دین باید از ابزار دین استفاده کرد»؛ یعنی به جای مقابله سخت و مستقیم، الگویی بسیار شبیه به دین را ترویج کنید که تنها در بخشهایی دارای انحراف است و در طول زمان این انحراف، تثبیت و نسخه اصلی قلمداد میشود.
🔹در تاریخ انقلاب اسلامی نیز همواره با خطر تحریف مواجه بوده و خواهیم بود. دشمن میداند، فراموشاندن امام خمینی(ره) و یا از بین بردن عشق مردم آزادیخواه و مومن نسبت به او ممکن نیست. به همین دلیل میکوشد تصویری تحریف شده از وی را ترویج کند و با تکرار رسانهها، آن چهره جعلی جایگزین چهره اصلی باشد. به همین ترتیب تاریخ انقلاب، ارزشهای دفاع مقدس و ... در معرض تحریف دشمن قرار دارند.
ادامه دارد...
به قلم: حجت الاسلام عبدلله محمدی
____________
#جهاد_تبیین
🆔https://eitaa.com/abmohammadi