گلستان، صوت سیزدهم، هر نَفَس که فرومیرود.aac
10.43M
همنشینی خودمانی با ادبیات
@adabmajid
سلام علیکم
سعی میکنم درسگفتارها را به ترتیب مکتوب کنم و اینجا بیاورم تا انشاءالله در ادامه با همکاری دوستانی که مایل باشند، به صورت تصویری هم تولید بشود.
آنچه در زیر آمده قسمتی از درس اول است:
چرا گلستان رفت قاتی باقالیها؟
📚 گلستان سعدی سالهای سال کتاب درسی اخلاق کودکان و عموم مردم بوده و خودِ سعدی هم به عنوان مصلح دین و معلم اخلاق شهرۀ شهرها. شاید به این دلیل که به محض اراده برای نوشتن کتاب اخلاقی، میدیدند چیزهایی که سعدی گفته به چیزهایی که میخواهند بگویند نزدیک است؛ خیلی هم زیبا و دلنشین است؛ همان را میگذاشتند جلوی بچهها تا بخوانند. ولی دیگر شکر خدا در روزگار ما کسی گلستان و بوستان را به عنوان کتاب درسی نمیخواند و فقط برخی اهل ادب و علاقهمندان سعدی و ادبیات فارسی آن را میخوانند.
❇️ درباره دلایل این کنار گذاشتن هم میتوان به نقدهایی که دانسته و ندانسته در روزهای دعوای سنت و مدرنیته در ایران بالا گرفته بود اشاره کرد؛ حرفهایی که از امثال آخوندزاده و تقیزاده در ردِ همهجانبۀ فرهنگ ایرانی آغاز شد و با نظایر شاملو و شریعتی دربارۀ اثر ناروای سعدی بر خلق و خوی مردم ادامه پیدا کرد. از سوی دیگر، دم و دستگاه مکتبخانه برچیده شد و تبعاً کتاب و محتواهایش هم رفت قاتی باقالیها.
#سعدی #گلستان #ادبیات #درسگفتار
@adabmajid
وضعیت بکشبکشِ روزگار سعدی
⚔️ روزگار سعدی روزگاری بوده پر از آشوب. اگر سعدی در همان سال 656 قمری نوشتنِ گلستان را به اتمام رسانده باشد، درست در سالی این کار را کرده که مغول بغداد را فتح کرد و خلافت پانصدسالۀ عباسی را برانداخت؛ در بلبشوی مغولی که سه بار ایران و شرق و غربش را زیر سم اسبان خود خمیر کرد. مغولها در قرن هفتم سه بار یورشهای بزرگی به جغرافیای ایران کردند. اولش سال 616 وارد ایران شدند و 618 نیشابور را با خاک یکسان کردند، اما پشت قلعههای اسماعیلی در الموت قزوین گیر کردند. چنگیز که رفت، نوبت هولاکو بود که بیاید و تا بغداد پیش برود. بعدش هم تیمور لنگ حملهای دیگر کرد که این آقای تیمور همروزگار حافظ بوده.
👊 از طرف دیگر، ایران در گیر و دار جنگهای مذهبی و عقیدتی عجیب و غریبی بوده. کشمکش میان اشعریها و معتزله. غلبه اهل تسنن و گریز و مقاومت شیعیان در حد فاصل دیلم تا ری و قم و ساوه. از آن طرف هم ترکان شرق دهان همدیگر را به اضافۀ ایرانیان صاف کرده بودند. حتی میگویند یکی از دلایلی که پدر مولوی بلخ در افغانستان را به سوی غرب و مکه ترک میکند همین کشاکشهای مذهبی و سیاسی بوده. در کتابها اینگونه نوشتهاند که در بیشتر راهها و شهرها امنیتی برقرار نبوده و امکان اینکه هر گوشه جنازه یا جنازههایی ببینید بسیار بالا بوده. این یعنی جامعه کاملاً آمادگی هجوم مغول و تبدیلشدن به ویرانه را داشته. خلاصه که هیچ چیز سر جای خودش نبود و نبودِ یک حاکمِ مقتدر همه چیز را خراب کرده بود.
#سعدی #گلستان #ادبیات #تاریخ #مغول #درسگفتار
📖همنشینی خودمانی با ادبیات📖
@adabmajid