📜 #استفتائات_موسسه
#️⃣ #احکام_بیت_المال
👈 پرسیده شده از: دفتر آیت الله العظمی خامنهای؛
❓پرسش: وظیفه نگهبان در قبال اجناس فاسدشدنی که پیدا شده است و محل مناسبی جهت نگهداری آن در محل نگهبانی نباشد چیست؟
#آموزش_احکام
#نهضت_احکام_آموزی
⚜️ @Ahkaam ⚜️
#احکام_مناسبتی
#پرسش_های_احکام
❓پرسش: لطمه زدن در روضهها و مجالس عزاداری🏴، چه حکمی دارد؟
▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️
✅ پاسخ: آیت الله خامنهای: حد کبود شدن که حالا ممکن است با زنجیر زدن با سینه زدن بدن کبود شود، اگر ضرر متنابهی برای بدن نداشته باشد، اشکالی ندارد. اما کارهایی فراتر از اینها که ممکن است دشمنان سوء استفاده کنند، مثل مجروح کردن خود یا بدن را زخم کردن و قمه زدن یا مثل عبور از روی آتش و امثال اینها که در بعضی جاها برخی از افراد انجام میدهند.
آیت الله مکارم: عزادارى خامس آل عبا (علیهمالسلام) از مهمترین شعائر دينى و رمز بقاء تشيّع است و بايد هر چه باشکوهتر برگزار شود امّا لازم است از تمامکارهایی كه آسيب به بدن میرساند، يا موجب وهن مذهب میگردد، جداً اجتناب شود.
آیت الله سیستانی: اشکال ندارد.
▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️
📚 منابع: پاسخگویی به سؤالات شرعی مخاطبین در سایت رهبر معظم انقلاب، پرسش و پاسخ سایت آیت الله سیستانی، استفتائات سایت آیت الله مکارم
#احکام_عزاداری
⚜️ @Ahkaam ⚜️
406.8K
✅ #گلبرگ_احکام
مناسبت: ایام شهادت #امام_صادق (ع)
موضوع: #احکام_عزاداری
❓آیا پخش سخنرانی و مداحی و مانند آن، از بلندگوی مسجد و حسینیه جایز است؟
✅ اگر چه اقامه مراسم و شعائر دینی در زمانهای مناسب در مسجد و حسینیه از بهترین کارها و جزو مستحبات مؤکد میباشد، ولی واجب است برگزار کنندگان مراسم از اذیّت و ایجاد مزاحمت برای همسایگان پرهیز کنند، هرچند با قطع صدای بلندگوی خارج مجلس و اختصاص آن به داخل باشد.
❓آیا می توان از اموال بیت المال برای مراسم عزاداری استفاده کرد؟
✅ بطور کلی اینگونه امور تابع قوانین و مقررات اداره مربوطه میباشد و تخلف از آن جایز نیست؛ و اگر بر طبق قوانین و مقررات باشد، مانع ندارد.
📚منبع: khamenei.ir
⚜️ @Ahkaam ⚜️
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
❓متن پیام:
سلام وقتتون بخیر ببخشید همانطور که میدانیم هنگام سجده باید هفت عضو روی زمین قرار بگیرد وسوال اینجاست که اگه روی صندلی نماز بخوانیم نمیشود موقع سجده شصت پاها روی زمین قرار بگیرد حکم فقها در این زمینه چیست ممنون از لطفتون
✅ پاسخ:
لطفا کلیپ را مشاهده فرمایید
⚜️ @Ahkaam ⚜️
❓متن پیام:
سلام، خسته نباشید
حکم کلی اونای ک نشسته #نماز میخونن چیه از نظر آیت الله خامنه ای؟
✅ پاسخ:
به طور کلی انسان تا می تواند باید ایستاده نماز بخواند، هر چند با تکیه کردن بر چیزی باشد و اگر نمی تواند تمام نماز را ایستاده بخواند، هر قدر توان دارد ایستاده و بقیه را نشسته بخواند و اگر اصلا قدرت ایستادن ندارد، یا مشقت زیاد دارد، یا خوف ضرر دارد، میتواند نشسته نماز بخواند.
⚜️ @Ahkaam ⚜️
❓متن پیام:
باسلام درخت انگور یا درخت ازگیل که همسایه در حیاط خود دارد و به طرف همسایه بغل دستی شاخه ای بیاید و رشد کند و میوه بدهد آیا خوردن آن حلال بوده یا کسب اجازه باید کرد در صورتی که در حیاط ما میباشد. متشکرم
✅ پاسخ:
اگر ورود شاخهها به منزل، موجب مزاحمت و سلب آسایش شده و فرد راضی به آن نیست، چنانچه برگرداندن شاخهها به منزل همسایه ممکن است، تنها مىتواند شاخهها را به طرف ملک او برگرداند، در غیر این صورت، به صاحب درخت اعلام کند، اگر اقدامی نکرد، با اذن حاکم (دادگاه) می تواند آن شاخهی مزاحم را ببرد
البته بر اساس ماده 131 قانون مدنی، حاکم شرع در چنین موردی که صاحب درخت اقدامی برای رفع مزاحمت نمیکند اجازه قطع درخت را داده است؛ لذا در این خصوص نیاز به شکایت و مراجعه به دادگاه نخواهد بود.
⚜️ @Ahkaam ⚜️
❓متن پیام:
سلام عرض ادب واحترام
در #عقدموقت به طورمثال..یک ماهه..ومهر یک رب سکه ..آیا درمدت عقد یاحین صیغه یا پایان دادن مهر از ارکان صحت #صیغه است؟ یا قید کردن کافی مباشد .اگر سال بگذرد وپرداخت نشود عقدباطل بوده؟
✅ پاسخ:
در ازدواج موقّت باید مقدار وقت و مقدار مهر تعیین شده باشد و بدون آن باطل است. و به محض اینکه عقد خوانده شد مرد مهریه را مدیون است. اکثر مراجع معظم تقلید از جمله حضرت امام خمینی"ره" در این زمینه فرموده اند:" اگر مرد مدّت صیغه را ببخشد، چنانچه با او نزدیکى کرده، باید تمام چیزى را که قرار گذاشته به او بدهد و اگر نزدیکى نکرده باید نصف آن را بدهد"بعضی مراجع دیگر فرموده اند:" حتی در صورتی که نزدیکى هم نکرده باشد باید تمام مهر را بپردازد."
اما اگر مقدار مهر در عقد مشخص شد و مرد بنا به دلایلی قصد پرداخت آن را نداشته باشد عقد آنها صحیح است ولی مهر را باید بدهد، و اگر نپردازد، کار حرام کرده و شرعاً مدیون و بدهکار است و مثل کسی است که مال دیگری را غصب کرده یا تصرف کرده و از پرداخت آن امتناع می کند قطعا چنین کاری حرام و گناه است . بله اگر قصد پرداخت مهریه را داشت ولی به یک علت غیر قابل پیش بینی مثل سرقت ، سیل ، آتش سوزی یا...مال خود را از دست داد و اکنون توانایی پرداخت مهر را ندارد مرتکب حرام و گناه نشده ولی باز شرعاً مدیون و بدهکار است و در اولین فرصت که توانایی مالی پیدا کرد باید دین خود (مهریه) را بپردازد. در هر صورت شوهر نمی تواند از اصل پرداخت مهریه امتناع ورزد، مگر آنکه زن مهر خود را ببخشد.
⚜️ @Ahkaam ⚜️
❓متن پیام:
سلام خسته نباشین من حدود ۴ ماهه از وطنم به شهر دیگه مهاجرت کردم وملکی در وطن خودم ندارم وبرگشت هم نمیکنم مگه برای مهمانی در وطن خودم حالا نماز وروزه ی من چه حکمی دارد؟
✅ پاسخ:
اعراض از وطن در صورتی محقق می شود که تصمیم به برنگشتن برای سکونت داشته باشید وگرنه اعراض نشده است
مطالعهی بیشتر
⚜️ @Ahkaam ⚜️
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
❓متن پیام:
سلام وقت بخیر من نذر کردم که حجاب رو رعایت کنم وچادر سر کنم ولی چون توجمع خانواده قبلا چادر در منزل سر نمیکردم الان روم نمیشه که تو خونه جلو مهمان ها وفامیل چادر سرکنم اگه لباس خیلی گشاد بپوشم ولی چادر سرنکنم نذرم دچار مشکل میشه؟ مثلا پیراهن گشادبا قد بالای زانو با شلوار ضخیم گشاد با روسری بلند از نظر حجاب ایرادی دارد؟
✅ پاسخ:
شرایط انعقاد نذر
۱. صیغه نذر: در انعقاد نذر، صرف نیت کافی نیست و ذکر صیغه لازم است؛
۲. متعلق نذر (آنچه در نذر بیان شده انجام یا ترک آن) باید رجحان داشته باشد؛
۳. باید متعلق نذر مقدور ناذر باشد و مشقت فراوان یا ضرر قابل توجه نداشته باشد
۴. شخص نذر کننده باید بالغ، عاقل، دارای اختیار و دارای قصد باشد و همچنین اگر در مورد مال خود نذر کرده، محجور (مثل سفیه یا مفلس) نباشد.
۵. اگر زن به همراه شوهرش باشد، نذر زن بدون اذن شوهر، اگر چه در مورد اموال زن باشد، باطل است.
حال اگر #نذر شما شرایط بالا را دارد باید انجام دهید و الا چیزی بر عهده شما نیست
⚜️ @Ahkaam ⚜️
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🍃امیرالمؤمنین علیه السلام
🌹هرگاه در پی چیزی بودی، بر آن بلند همت باش
🌸كُن بَعيدَ الهِمَمِ إذا طَلَبتَ
📙غرر الحكم، ح 7161
⚜️ @Ahkaam ⚜️
#پرسش_های_احکام
❓پرسش: کسی که حج بر او مستقر شده است اما حج نرفته و الان نیز بدهکاری دارد آیا باید حج را بجا آورد یا بدهکاری خود را بپردازد؟
▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️
✅ پاسخ: آیتالله خامنهای: كسی كه مخارج حج را دارد و بدهی نيز دارد، چنانچه بدهی او مدت دار باشد و مطمئن است كه در وقت ادای بدهی، تمكّن از ادای آن را دارد، واجب است به حج برود، و همچنين در صورتی كه وقت ادای بدهی رسيده، لكن طلبكار راضی به تأخير ادا باشد و بدهكار مطمئن است كه در وقت مطالبه می تواند بدهی را ادا نمايد و در غير اين دو صورت حج واجب نيست.
آیت الله مکارم: حق الناس در اينجا مقدّم است، ولى حج بر ذمّه اش باقى میماند.
آیت الله سیستانی: در استطاعت بذلى دین و بدهکارى مانع از استطاعت نیست، بلى اگر رفتن به حج مانع از پرداخت بدهى در وقت خودش باشد، حال چه وقت آن رسیده باشد یا نه، حج واجب نخواهد شد .
▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️
📚 منابع: مناسک حج(امام و رهبری)، مسئله ۲۱، مناسک حج آیت الله سیستانی، مسئله ۴۷، استفتائات سایت آیت الله مکارم
#احکام_حج
⚜️ @Ahkaam ⚜️
📜 #مسئله | #احکام_نجاسات
🔖 فتوای آیات عظام(خامنهای،سیستانی و مکارم): لوازم خانگی مشتری که برای تعمیر آورده، اگر در مغازه نجس شده باشد یا متوجه شویم که از قبل نجس شده باشد، اطلاع دادن نجاستش به مشتری لازم نیست.
▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️
📚 منابع: استفتا آنلاین از مرکز ملی پاسخگویی به سؤالات دینی
#آموزش_احکام
#نهضت_احکام_آموزی
⚜️ @Ahkaam ⚜️
❓متن پیام:
اگر شوهر پوشيدن لباس و يا آرايش خاصى را از همسرش درخواست كند، آيا اطاعت او بر زن واجب است؟
✅ پاسخ:
همه مراجع: اگر اين درخواست در راستاى استمتاعات باشد و يا ترك آن باعث نفرت شوهر گردد، بر زن واجب است اطاعت كند. در غير اين صورت، واجب نيست.
اختيار پوشش زن بدست خود اوست. مرد نمي تواند زن خود را مجبور به رعايت يك نوع پوشش خاص كند و يا خداي ناكرده بخواهد كه بي حجاب باشد!. در هيچ صورتي زن نمي تواند در گناه از شوهر خود اطاعت نمايد!.
گاهي خانم پوشش نامناسب دارد و رعايت حجاب اسلامي را نمي كند، مرد بايد او را با بهترین شیوه ها نهي از منكر كند، شوهر نمی تواند بی تفاوت باشد!. درست است كه نوع پوشش بر عهده خود زن است اما اگر خانم پوشش اسلامي را رعایت نکرد مرد مي تواند اجازه خروج از منزل با وضع نامناسب را به همسر خود ندهد!
مطالعهی بیشتر
⚜️ @Ahkaam ⚜️
❓متن پیام:
امروزه با استفاده از دارو (خوراكى تزريقى) يا به كار بردن وسايل پيشگيرى پزشكى به طور قطع مى توان از باردارى زن جلوگيرى كرد با چنين فرضى آيا بر زنانى كه از امكانات فوق استفاده مىكنند لازم است عده نگه دارند؟
✅ پاسخ:
همه مراجع: آرى، بايد عده نگه دارند.
علت واقعى عده بر ما مخفى است و آنچه گفته مىشود- از قبيل انعقاد نطفه، حريم زوجيت و…- از حكمتهاى آن به شمار مىآيد. از اين رو اگر مرد سالها نيز جدا از زن خود زندگى كند، يا در مسافرت باشد، باز بايد زن #عده نگه دارد.
آيت الله فاضل، جامع المسائل، ج ۱، س ۱۶۱۸
آيت الله مكارم، استفتاءات، ج ۲، س ۱۱۲۰ و ۱۱۲۱
توضيح المسائل مراجع، م ۲۵۱۱
صافى، جامع الاحكام، ج ۲، س ۱۳۱۳
آيت الله نورى، توضيح المسائل، م ۲۵۰۶
آيت الله تبريزى، استفتاءات، س ۱۷۱۲
آيت الله وحيد، توضيح المسائل، م ۲۵۲۰
امام خمينى، استفتاءات، ج ۳، عده طلاق، س ۶۴
دفتر آيات عظام خامنهاى، بهجت و سيستانى.
⚜️ @Ahkaam ⚜️
❓متن پیام:
سلام. من یک زن هستم وقتی بخوام نماز بخوانم و کسی هم نباشد یعنی نا محرم نباشید پوششم تاب باشه یعنی استین نداشته باشه باید یه لباس استین دار بپوشم و نمازم را بخونم؟ اگر بله اخه چرا وقتی نا محرمی نباشد که مشکلی ندارد؟
✅ پاسخ:
بیگمان خداوند از همه چیز در همه حال با خبر است و پوشیده و پنهان براى او مفهومى نـدارد. بـا بـنـدگـان خـود نیز نامحرم نیست، ولى انسان در حال عبادت خود را در حضور خدا میبیند و با او سخن میگوید، در چنین حالى باید مناسبترین لباس را در حـضـور او بپوشد. روشن است که مناسبترین لباس براى زن، همان لباس کامل است؛ یعنى لباسى که نشانۀ عفت و پاکدامنى او است و بهترین حالات او را منعکس میکند. تنها چنین لباسى شایستهی حال عبادت است. حـتـى در مـورد مـردان نیز نـه تنها نماز خواندن با بدن عریان باطل است و با روح خضوع و احترام به ساحت مقدس پروردگار سازگاری ندارد، بلکه بهتر آن است که علاوه بر پوشش مقدار واجب، با لباسى نماز بخوانند که نشانۀ نهایت احترام باشد.
علاوه بر این، رعایت حجاب در نماز آثار و مصالح زیر را در پیدارد:
نوعی تمرین مستمر و روزانه برای حفظ حجاب در همهی موارد واجب است.
نماز خواندن در منظر مردم و در اماکن عمومی و مساجد، حجاب کامل را میطلبد و این مصون ماندن زنان از نگاه دیگران و حفظ آرامش روحی نمازگزار را در پیدارد.
البته باید توجه داشت که موارد گفته شده، در حد یک احتمال است و دلیل اصلی حفظ حجاب و سایر عبادات، همانا تقویت روحیۀ تعبد و پذیرش خواست خدا در انسان است.
مطالعهی بیشتر
⚜️ @Ahkaam ⚜️
💠موارد حکم به نفاس۱:
🌼چنانچه زایمان به شکل طبیعی باشد،از نظر همه فقها خون پس از آن نفاس است.
📚امام خامنه ای/بیان نوین احکام بانوان/ ص۱۲۴
#نفاس
#رهبری
#امام_خامنه_ای
⚜️ @Ahkaam ⚜️
💠موارد حکم به نفاس۲:
🌼اگر زایمان به شکل سزارین باشد،خون دیدن بعد از آن نفاس محسوب می شود.
📚امام خامنه ای/بیان نوین احکام بانوان/ ص۱۲۴
#نفاس
#رهبری
#امام_خامنه_ای
⚜️ @Ahkaam ⚜️
⚠️ این بهانه ها موجب سقوط امر به معروف و نهی از منکر نمی شود
🔰" امر به معروف و نهی از منکر با رعایت شرایط آن یک تکلیف شرعی عمومی برای حفظ احکام اسلام و سلامت جامعه است، و صرف #توهم این که موجب #بدبینی فاعل منکر یا بعضی از مردم نسبت به اسلام میگردد باعث #نمیشود که این وظیفهی بسیار مهم ترک شود "
📌 دفتر استفتائات حضرت آیتالله العظمی خامنهای این رسالهی آموزشی را تأیید و عمل به آن را مجزی اعلام کرده است.
⚜️ @Ahkaam ⚜️
📚 نماز و روزه در خانۀ ییلاقی
💠 سؤال: در ییلاق منزلی ساختم که معمولا آخر هفته به آنجا می روم (از اواسط بهار تا آخر تابستان ) و قصد وطن هم نکردم، نماز و روزه من در آنجا به چه صورت است؟
✅ جواب: اگر قصد دارید برای همیشه یا سالیان متمادی، سالی حداقل سه چهار ماه (مانند تابستان و ایام تعطیل) در آن مکان زندگی کنید، نماز در آنجا کامل بوده و روزه، صحیح است اما اگر مدت اقامت در آن مکان به مقداری نباشد که عرفاً آنجا، محل استقرار و زندگی شما محسوب شود، نماز در آنجا قصر بوده و روزه، صحیح نیست.
#احکام_سفر #وطن_دوم #ییلاق
(دفتر مقام معظم رهبری )
(فقه واحکام امام خامنهای)
(مدظله العالی)
⚜️ @Ahkaam ⚜️
❓متن پیام:
اگرکسی مشهد بره نیت ده روز کنه وکمتر از ده روز برگرده نمازهایی که کامل خونده باید قضا کنه؟
✅ پاسخ:
اگر نیت ده روز کند و قصدش محقق شود (یعنی یک نماز چهار رکعتی را بخواند) و بعد از آن بدلیلی مجبور شود که قبل از ده روز آن محل را ترک کند، تا وقتی که در آنجاست نمازش کامل است و مراجعت زودتر از ده روز ایرادی ندارد
ولی اگر قبل از تحقق قصد خبر دهند که باید برگردی و نمی تواند تا ده روز بماند و یا از ابتدا مردد بوده که ده روز بماند یا نه، اینجا نمی تواند قصد دهه کند
⚜️ @Ahkaam ⚜️
❓متن پیام:
سلام روزتون بخیر خسته نباشید.یه سوال خیلی وقته ذهنم رودرگیر کرده این هست اگه انسانی غسل واجب به گردنش باشه مثل حیض وجنایت واون رو چند روز به عقب بندازه چه حکمی داره وباید چکارکنه.ممنون ازکانال خیلی خوبتون
✅ پاسخ:
برای انجام اعمال عبادی واجب مثل #نماز و #روزه و... شرط اول آن است که #طهارت داشته باشد.
از اینرو کسی که غسل واجبی دارد باید قبل از قضا شدن نماز آن غسل را انجام دهد و گر نه نماز باطل است
و یا در ماه مبارک رمضان قبل از اذان صبح باید غسلش را انجام دهد تا روزه اش خراب نشود.
⚜️ @Ahkaam ⚜️
💠احتمال داشتن نماز قضا یا صحیح نبودن نمازهای خوانده شده:
🌻قضای نماز در صورتی واجب است که مکلّف یقین به ترک یا باطل بودن آن داشته باشد، اما اگر شک یا گمان به ترک یا بطلان نمازی دارد، واجب نیست قضای آن را بخواند.
📚پایگاه اطلاع رسانی دفتر مقام معظم رهبری
#رهبری
#امام_خامنه_ای
⚜️ @Ahkaam ⚜️
💠کوتاهی نکردن در نماز قضا:
💐کسی که نماز قضا دارد، واجب نیست فوراً آن را بخواند، البته نباید در خواندن آن کوتاهی کند.
📚 پایگاه اطلاع رسانی دفتر مقام معظم رهبری
#رهبری
#امام_خامنه_ای
⚜️ @Ahkaam ⚜️