🗓 امروز روز بیستوسوم ماه ربیع الاوّل است و بنا به آنچه در تواریخ ثبت شده، روزی است که حضرت معصومه سلام الله عليها وارد شهر #قم شدند. برادر بزرگوار ایشان، حضرت علیّ بن موسی الرّضا عليه السلام، با مکر و توطئه #مأمون در سال قبل آن، یعنی سال دویست هجری قمری، وادار شدند #مدینه را ترک کنند و به سمت خراسان بیایند.
🚩 دلبستگي فوقالعادهای بین این خواهر و برادر بزرگوار حاکم است. این دو فرزند، خواهر و برادر تنی هستند، از موسی بن جعفر عليه السلام و مادر بزرگوارشان هم نجمه خاتون هستند. حضرت معصومه سلام الله عليها بیش از یک سال دوری برادر را طاقت نیاوردند و لذا همراه با تعدادی از برادران ناتنی و بستگان از مدینه به سمت #خراسان حرکت کردند.
📢در مسیری هم که میآمدند، حضرت معصومه سلام الله عليها بنابه آنچه که نقل شده است، فضیلت و حقّانیت برادر بزرگوارشان، علیّ بن موسی الرّضا عليه السلام را برای مردم هر شهر و دیار که میآمدند، تبیین میکردند و طبیعتاً مقایسهی علیّ بن موسی الرّضا عليه السلام با جریان فاسد و ظالم حکومت بنیعبّاس هم به ذهنها میآمد.
🔴این بود که مأمون احساس خطر کرد و در نتیجه مأمورهای او به این قافله حملهور شدند و تعدادی از برادران امام رضا عليه السلام و حضرت معصومه سلام الله عليها در همین حمله و یورش به شهادت رسیدند.
⭕️ بنا به نقلهای مختلف، یا در اثر آزرده خاطری این حمله و هجوم ظالمانه و شهادت عزیزان و یا حتّی بنا به نقلی که شده است، مسمومیتی که از طریق غذا به وجود آمد، حضرت معصومه سلام الله عليها بیمار شدند.
🚩در ساوه آثار بیماری کاملاً ظاهر شد؛ به گونه ای بود که معلوم بود حضرت نمی توانند سفر را ادامه دهند؛ منتها حضرت حاضر نشدند در ساوه بمانند. سؤال کردند که تا #قم چقدر راه است؟ به ایشان گفته شد راه زیادی نیست. فرمودند میرویم در #قم اقامت میکنیم.
همین که قصد حرکت به سمت قم را کردند، شیعیان قم که اشعریون بودند، خبردار شدند؛ قم مهد شیعیان اهلبیت عليهم السلام بود. شیعیان قم حرکت کردند، برای اینکه به استقبال حضرت معصومه سلام الله عليها بیایند. بزرگ آنها پیشاپیش آن قافله به راه افتاد.
📍نقل شده است موسی بن خزرج که مرد مسنّی هم بود و بزرگ اهل قم و اشعریون آنجا بود، خود او آمد؛ زمام ناقهی حضرت معصومه سلام الله عليها را به دست گرفت و این پیرمرد معنون، خود با پای پیاده افتخار حرکت دادن شتری را که حضرت معصومه سلام الله عليها بر آن سوار بودند، پذیرفت و شیعیان حضرت را با جلالت و شکوه خاصّی وارد شهر #قم کردند.
🏴موسی بن خزرج ایشان را به منزل خود برد و حضرت در آنجا اقامت کردند. ایشان اقامت کوتاه هفده روزهای در قم دارند. در طول این مدّت در خانهی موسی بن خزرج و مشغول عبادت و حالات عارفانهی خودشان هستند و در عین حال، بیماری شدیدی دارند، که هر روز هم شدّت آن بیشتر میشد و بالاخره پس از هفده روز به شهادت رسیدند و در شهر #قم دفن شدند.
🎤استاد مهدي طيب _ جلسه ٢٧ بهمن ٩٠
#حضرت_معصومه #قم #ماه_ربيع_الاول
@OstadMahdiTayyeb
وظایف شیعه در عصر غیبت
وظایف شیعه در عصر غیبت به دو دستهی کلّی قابل تقسیم است:
1️⃣ دستهی اوّل، وظایف عام است که در همهی زمانها و در عصر هریک از ائمّهی معصومین عليهم السلام برعهدهی شیعیان بوده و در دوران غیبت نیز استثنایی برای آن وجود ندارد. تمامی احکام فردی و اجتماعی دین که در زمان سایر امامان عليهم السلام انجام آنها بر شیعیان واجب بود، در دوران غیبت امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف نیز بر شیعیان عصر غیبت واجب است.
علاوه بر تکالیف عبادی و وظائف فردی، شیعه نمیتواند نسبتبه جامعه بیتفاوت باشد. خداوند فرمان داده است: وَ لْتَکُنْ مِنْکُمْ اُمَّةٌ یَدْعُونَ اِلَی الْخَیْرِ وَ یَأمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَ یَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنْکَرِ: و باید از شما گروهی باشند که به کار خیر دعوت کنند و به نیکی فرمان دهند و از بدی پرهیز دهند. دعوت به خیر و نیکیها و امر به معروف و نهی از منکر در مراتبی که در روایات ذکر شده، از وظایف شیعه نسبتبه جامعه است. دستگیری از ضعفا، حمایت از مظلومان، مبارزه با ظلم و فساد و انحراف، ترویج دین و فرهنگ معنویّت و یکتاپرستی و تمام وظایف اجتماعی دیگری که در اسلام معیّن شده است، تکالیف همیشگی یک مسلمان و شیعهی راستین است و در عصر غیبت نیز همچنان پابرجاست.
2️⃣ دستهی دوم، وظایف خاص شیعیان در عصر غیبت نسبتبه شخص امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف است. درخصوص وظایف شیعه دربرابر امام غایب شاید این تصوّر پیش آید که شیعیان دوران سایر ائمّه عليهم السلام امام عصر خود را از نزدیک میدیدند و با ایشان رابطهی مستقیمی داشتند و بههمین دلیل مسؤولیّتهایی درقبال آن بزرگواران برعهده داشتند؛ امّا اکنون که ما از نعمت حضور در پیشگاه امام خویش محروم هستیم و امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف را در ظاهر نمیبینیم یا میبینیم و نمیشناسیم، طبعاً هیچ مسؤولیّتی نسبتبه وجود بزرگوار حضرت بقیّۀالله الاعظمارواحنافداه نخواهیم داشت. مطلقاً این تصوّر درست نیست. براساس روایات فراوان در عصر غیبت وظایف بسیار خطیر و متعدّدی برعهدهی شیعیان است.
📔✍️ استاد مهدي طيب، #جان_جهان ص ٢٧٥-٢٧٦
🆔 @OstadMahdiTayyeb
🆔 instagram.com/ahlevela
🆔 eitaa.com/ahlevela
بند دوم: ٢- اللَّهُمَّ إِنِّی أَسْأَلُکَ لِکُلِّ ذَنْبٍ قَوِیَ بَدَنِی عَلَیْهِ بِعَافِیَتِکَ أَوْ نَالَتْهُ قُدْرَتِی بِفَضْلِ نِعْمَتِکَ أَوْ بَسَطْتُ إِلَیْهِ یَدِی بِتَوْسِعَهِ رِزْقِکَ وَ احْتَجَبْتُ فِیهِ مِنَ النَّاسِ بِسِتْرِکَ وَ اتَّکَلْتُ فِیهِ عِنْدَ خَوْفِی مِنْهُ عَلَى أَنَاتِکَ وَ وَثِقْتُ مِنْ سَطْوَتِکَ عَلَیَّ فِیهِ بِحِلْمِکَ وَ عَوَّلْتُ فِیهِ عَلَى کَرَمِ عَفْوِکَ فَصَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ وَ اغْفِرْهُ لِی یَا خَیْرَ الْغَافِرِینَ.
✨خدایا! از تو مسألت آمرزش دارم، از هر گناهی که به واسطه ی عافیت بخشی تو، بدنم بر آن توانا شد؛ یا به واسطه نعمت فراوان تو به آن قدرت پیدا کردم؛ یا به واسطه ی رزق واسع تو به آن دست یافتم؛ و یا با پرده پوشی تو، در آن گناه از مردم پنهان ماندم؛ یا هنگام هراسم از گناه، در آن معصیت بر صبر و درنگ تو تکیه کردم و در آن گناه، ازخشم بر من، به حلمت اعتماد کردم و آن را بر عفو کریمانه ات واگذار نمودم، پس بر محمد و آلش درود فرست و این گونه گناهانم را بیامرز ای بهترین آمرزدندگان.
#استغفار
#استغفار_هفتاد_بندی_امیرالمومنین_علیه_السلام
✅ @OstadMahdiTayyeb
«غفلت و نقش شیاطین در غافل کردن انسانها»
✔️ جلسۀ هفتگی آقایان اهلولاء در روز سهشنبه ١٢ مهر ماه ١٤٠١ در مهدیّۀ اهلولاء با حضور استاد مهدی طیّب برگزار شد. پیرو سخن یکی از اعضای جلسه در موضوع غفلت و نقش شیاطین در غافل کردن انسانها، استاد مطالبی دربارۀ اهمّیّت یاد خدا فرمودند که به بخشی از آنها اشاره میشود:
↩️ استاد فرمودند مرحوم حاجآقا دولابي رضواناللهتعالیعلیه میفرمودند: دو نفر با هم بحث ميكردند؛ يكی ميگفت شيطان چنين و چنان است و او را بزرگ و خطرناک معرّفی میکرد؛ ديگری ميگفت شيطان وجودش عدمي است و اساساً چيزي نيست. در نهایت از من نظر خواستند. به آنها گفتم: من هر چقدر هم نادان باشم، دشمنم را بزرگ نمیكنم! لذا طرفدار كسي ميشوم كه ميگويد شيطان عدمي است و اصلاً هيچ نيست.
↩️ گر چه قرآن كريم فرمود: إِنَّهُ لَكُمْ عَدُوٌّ مُبِينٌ: شیطان دشمن آشكار شماست؛ امّا همين دشمن آشکار را فرمود: إِنَّ كَيْدَ الشَّيْطانِ كانَ ضَعِيفًا: فريب و مكر شيطان ضعيف است. او را بزرگ نكنيد؛ كوچك بگيريد؛ امّا نه اينكه غافل شويد. اگر چيزی را خيلي بزرگ ديدي، روحيّهات را ميبازي و ديگر قدرت مبارزۀ با او را نداري. اين مطلب را در مباحث عاشورایی هم عرض کردهام كه افراد بيشتر، از ترس خودشان شكست ميخورند تا قدرت طرف مقابل. وقتي ما شيطان را يك موجود مقتدر بزرگ تعريف كرديم، خودمان را در برابرش ميبازيم و آنجاست كه او موفّق و پيروز میشود.
↩️ این ما هستیم که شيطان را در برابر خودمان قدرتمند ميكنيم. شیاطین جن خودشان چيزي ندارد و از ما انرژي و نيرو ميگيرند و به جانمان ميافتند. گفته شده كساني كه از سگ ميترسند، آدرنالين در خونشان ترشّح ميشود و سگ اين را احساس ميكند و برافروخته و به آنها حملهور ميشود. لذا كسي كه از سگ نميترسد، سگ هم به او كاري ندارد. شيطان هم يك سگ است! وقتي ما ترسيديم و خودمان را در برابرش باختيم، براي ما خیلی قدرتمند جلوه ميكند و زورش هم به ما ميرسد و زمين ميخوريم. امّا اگر كسي او را به حساب نياورد، و به خدا توجّه كند، شیطان برایش هیچ نیست.
↩️ شيطان در برابر خدا چيست؟ وقتي اسم خدا را بردي، ديگر شيطاني باقي نميماند. کسی كه اهل توجّه و ذكر است، نه اینکه فقط لفظي را با تسبيح تكرار كند، بلکه بهیاد خداست و به خدا توجّه دارد، شيطان كجا ميتواند سراغش بيايد؟! شيطان جايي ميآيد كه شخص خدا را فراموش كرده است؛ امّا به محض اينكه خدا را یاد کرد، تمام شد. قرآن میفرماید: إِنَّ الَّذينَ اتَّقَوْا إِذا مَسَّهُمْ طائِفٌ مِنَ الشَّيْطانِ تَذَكَّرُوا: وقتي شيطان سراغ متّقین ميآيد، آنها ياد خدا ميكنند و شيطان از عرصه خارج ميشود.
↩️ اگر کسی مردم را دائم از شیطان بترساند، قدرت حركت را از آنها ميگيرد! احساس میکنند همهجا شيطان است! همهجا به ما حملهور است! هرجا ميرويم، به كمين ما نشسته است! در نتیجه روحيّهشان را ميبازند! روحيّهشان را كه باختند، تسليم شيطانند. شياطين همان اجنّۀ خبيث هستند. اگر خودتان را در مقابل جن باختيد، به شما مسلّط میشود. وقتي او را به شمار آورديد، يعني چيزي حساب كردید، دچار ترس میشوید؛ اینجاست که به شما مسلّط ميشود. اگر او را به حساب نياورديد و نديده گرفتيد، محو ميشود؛ هيچ غلطي هم نميتواند بكند.
↩️ لذا توجّه داشته باشيد كه نكند خودمان دشمن را تقويت و بزرگ كنيم. نميگويم غافل شويم؛ امّا بزرگ هم نكنيم. گاهي آنقدر او را بزرگ ميكنند كه هنوز او حمله نكرده، اینها از پا درمیآیند! مثل همان دو نفر كه کنار هم خوابیده بودند و يكيشان خيلي ترسو بود. یکباره صداي تير آمد. او به رفيقش گفت: فلاني! تير به تو خورد؟ گفت: نه! به من نخورد! گفت: پس حتماً به من خورد! و افتاد مرد! يعني فرد از ترس ميميرد و از پا درميآيد.
↩️ بنابراين وقتي انسان به حريم ذكر و توجّه به خدا و اعتماد و اتّكاء به خدا وارد شد، شيطان نميتواند به او آسیب برساند. شيطان كساني را ميگيرد كه اهل غفلت و بيتوجّهي هستند؛ خدا را نميبينند و شيطان که دشمن است، طبیعتاً دمار از روزگارشان درميآورد. ولی دوست اهلبيت علیهمالسّلام، اهل ذكر و توجّه و ياد خداست. اگر هم گاهی يادش رفت، قرآن فرمود: تَذَكَّرُوا، همين كه متذكّر شدند، بساط شيطان جمع ميشود. امیدوارم اهل ذكر و توجّه باشيم؛ نه اينكه فقط بنشينيم ذكر بگوييم؛ حضور خدا در جان ما مستمر و دائمي شود و خودمان را در محضر خداي متعال ببينيم. باور داشته باشيم كه خدا حضور دارد. چرا باور كنيم كه شيطان همه جا حضور دارد؟ شيطان چه كاره است؟! خدا همه جا حضور دارد! جايي كه خدا هست، شيطان نيست.
ادامه دارد…..
#جلسات_هفتگي_اهل_ولاء
🆔 @OstadMahdiTayyeb
🆔 instagram.com/ahlevela
🆔 eitaa.com/ahlevela
🆔 aparat.com/ahle_vela
🆔 @ahlevela_channel
🌐 www.ahlevela.com
«غفلت و نقش شیاطین در غافل کردن انسانها» بخش دوم و پاياني
امیدواریم خدای متعال در امر ظهور حجّت خدا ارواحنافداه تعجیل فرماید که یکی از میوههایش این است که بساط ولایت شیطان برچیده میشود. عصر قبل از ظهور، عصر ولایت شیطان است. مطابق روایات، قبل از ظهور، مثل زمان حضرت سلیمان علیهالسّلام که اجنّه و شیاطین روی زمین میآمدند و در زندگی ظاهری مردم حضور پیدا میکردند و انحراف و مشکل ایجاد میکردند، حضور شیاطین در زندگی بشر پررنگ میشود. شاید مصادیقش همین الآن هم وجود دارد. حضور شیاطین در همۀ عرصههای فرهنگ، اقتصاد، سیاست، مسائل نظامی، مسائل خانوادگی، امور مختلف فردی و اجتماعی و رسانه محسوس است. اندیشۀ شیطانی و مکر و توطئههای شیطانی کاملاً در زمان ما وجود دارد و رایج و غالب است. امروزه بسیاری از حکّام و قدرتهاي سياسي دنيا شيطانپرستند.
↩️ دوران ما عصر ولايت شيطان است. منتها مؤمن اگر اهل ولايت، توحيد، ياد و ذكر خدا باشد، همۀ اينها در برابرش هيچ است و رنگ ميبازد. يك انسان باورمند که به عرصه وارد شود، بساط آنها جمع ميشود. آنها اگر هم قدرتي دارند، مال ضعف ما، غفلت، بيتوجّهي و سستي باورهاي ماست؛ والاّ هيچ غلطي نميتوانند بكنند. امام خمینی رضواناللهتعاليعليه خيلي روشن فرمودند آمریکا گر چه شیطان بزرگ است؛ ولی هيچ غلطي نميتواند بكند. واقعيّت همين است.
↩️ مكرّر گفتهام كه ما شكستخوردۀ خودمان هستيم. قرآن در ماجرای غدير خم فرمود: اَلْيَوْمَ يَئِسَ الَّذِينَ كَفَرُوا مِن دِينِكُمْ فَلا تَخْشَوْهُمْ وَ اخْشَوْنِ: امروز كفّار از نابودی دين شما مأيوس شدند؛ ديگر از آنها نترسيد؛ از منِ خدا بترسيد! خداترس باشيد! يعني خطر و تهدید اين است كه خداترس و باورمند نباشيد. دشمن خارجي هيچ غلطي نميتواند بكند. حال، این دشمن خارجي انسي باشد یا جنّي؛ هيچ غلطي نميتواند بكند. خداباوري، خداترسي، خدادوستي، توجّه و ياد خدا همۀ بساط شیاطین را خنثي ميكند.
↩️ در طول اين چهل و چند سال اينهمه قدرتهاي جهاني دست به دست هم دادند كه اين بساط كوچك را اينجا جمع كنند، هنوز به لطف خدا زورشان نرسيده است. چون در اين مجموعه، گرچه خيليها سست هستند، ولي افراد باورمند حقیقی هم وجود دارند. افرادي كه با عمق جان خدا را باور دارند. لذا نه آمريكا، نه اروپا و نه رژيم صهيونيستي، هيچ غلطي نميتوانند بكنند. از هيچكس نترسيم؛ از خودمان بترسيم! اگر خداي ناکرده مديران كشور باورشان سست باشد، خدا را فراموش كنند، خدا ترس نباشند، هر اتّفاقي ممكن است بيفتد. ولي اگر باورمندي، اعتماد، اطمينان، توجّه به خدا و ياد خدا لحظه لحظه در ادارۀ كشور، و در وجود اين مديران باشد، از هيچكس ترسی به دل راه ندهيد.
↩️ این حدیث را در شراب طهور نقل كردهام که مَنْ خافَ اللَّهَ أَخافَ اللّٰهُ مِنْهُ كُلَّ شَیْءٍ: كسي كه از خدا بترسد، همه از او ميترسند؛ همه از او حساب ميبرند. امام خمینی را ديديم. يك نفر بود. يك روحاني تبعيدشده به نجف! امّا تمام قدرتهاي دنيا از او ميترسيدند. چون خدا را باور داشت، با اطمينان خاطر ميفرمود دشمنان هيچ غلطي نميتوانند بكنند. شما حواستان به خودتان باشد. باورهايتان، ايمانتان و اعتمادتان اگر محکم باشد، احدي نميتواند كاری كند.
↩️ اين شیوه كه برای افراد شيطان را پررنگ كنيم، كمك به شيطان است، نه كمك به افراد. اگر دشمن را بزرگ كرديم، روحيّهمان را باختهايم. کسی هم كه روحيّهاش را ببازد، قدرت مبارزه و جنگيدن با دشمن را ندارد و از پا درميآيد.
امیدوارم خدای متعال همۀ ما را اهل یاد و توجّه به خودش و باور، یقین، اعتماد و اتّکال به خودش قرار دهد و در پناه او از همۀ کیدها و مکرهای شیاطین جنّی و انسی محفوظ بمانیم.
#جلسات_هفتگي_اهل_ولاء
🆔 @OstadMahdiTayyeb
🆔 instagram.com/ahlevela
🆔 eitaa.com/ahlevela
🆔 aparat.com/ahle_vela
🆔 @ahlevela_channel
🌐 www.ahlevela.com
💠 اَللَّهُمَّ وَ أَسْتَغْفِرُکَ لِکُلِّ ذَنْبٍ یَدْعُو لِی غَضَبَکَ
أَوْ یُدْنِی مِنْ سَخَطِکَ
أَوْ یَمِیلُ بِی إِلَى مَا نَهَیْتَنِی عَنْهُ
أَوْ یَنْأَى بِی عَمَّا دَعَوْتَنِی إِلَیْهِ
فَصَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ وَ اغْفِرْهُ لِی یَا خَیْرَ الْغَافِرِینَ.
✨بند سوم: بار خدایا ! از تو آمرزش میطلبم برای هرگناهی که مرا به سوی غضبت فرا میخواند؛
یا مرا به سوی خشمت نزدیک میسازد؛
یا مرا به سوی آنچه که نهی ام کرده ای می کشاند؛
یا از آنچه که مرا به سوی آن دعوت نموده ای دور می نماید؛ پس بر محمد و آلش درود فرست و این گونه گناهانم را بیامرز ای بهتری آمرزندگان.
#استغفار_هفتاد_بندی_امیرالمومنین_علیه_السلام
✅ @OstadMahdiTayyeb
📕مصباح الهدى، در نگرش و روش عرفانی اهل محبّت و ولاء
حاوی چکیده ی مطالبی که استاد مهدي طيب، طیّ قریب ۲۰ سال، از محضر عارف بزرگ معاصر شیعی، مرحوم حاج میرزا محمّد اسماعیل خان احمد دولابی، استفاده نموده و اولین مجلّد آن را ذیل قریب ۸۰ عنوان، که در برگیرنده ی اساسی ترین موضوعات در شناخت جهان بینی عرفانی شیعه و نحوه ی سلوک الی االله به شیوه اهل محبّت و جذبه
است، تنظیم و دسته بندی کرده اند.
🔗شیوهای که رعایت آن میتواند سبب گردد مطالعهی این مجموعه بیشترین بهره را در سیر الی الله و طی طریق کمال نصیب خواننده سازد، مطالعهی مکرّر هر نکته است، به نحوی که هم معانی عمیقتر عبارات درک شود و هم آموزههای مزبور در دل و جان نفوذ کند و جزئی از وجود مطالعه کننده شود؛ زیرا به فرمودهی خود ایشان [حاج محمد اسماعیل دولابی] مشکل ما در ندانستن نیست، کمبود و کاستی ما در باور و یقین است و راه نیل به یقین و باور، تکرار و تلقین به خویش است .
↩️ لذا باید از سریع خواندن کتاب با هدف تمام کردن آن جدّاً پرهیز نمود. جا دارد خوانندهی طالب کمال، پس از یک بار مطالعهی دقیق تمام کتاب، به منظور دستیابی به یک تلقّی کلّی از مجموعهی مطالب، چند فراز از هر مبحث را با تأمّل و دقّت مطالعه کرده و در مورد مفاهیم آن به تفکّر و اندیشه بپردازد و این کار را در مورد همین فرازها، روز بعد و روزهای بعد، تا ده روز و حتّی چهل روز، تکرار کند، به نحوی که کاملاً بر جان و روح و قلب و فکر وی بنشیند. پس از آن، چند فراز دیگر از کتاب را به همین ترتیب مورد مطالعه قرار دهد.
✍️ استاد مهدی طیب
#تأليفات_استاد #مصباح_الهدی
🆔 @OstadMahdiTayyeb
🆔 instagram.com/ahlevela
🆔 eitaa.com/ahlevela
🆔 aparat.com/ahle_vela
🆔 @ahlevela_channel
🌐 www.ahlevela.com
May 11