هدایت شده از بایگانی
#کفایه_الاصول ۴
#خاتمه_فی_شرایط_الاصول ۳
و لا باس بصرف، ص ۱۸۷؛
✅ اگر کسی قبل از فحص و یاس اقدام به اجرای براءت کند، چه اثر یا حکمی دارد؟ در اینجا سه نظریه وجود دارد:
1⃣ مشهور: اگر ترک تعلم و فحص منجر به مخالفت با واقع شود، شخص به خاطر مخالفت با واقع مستحق عقوبت است؛ زیرا درست است که این شخص در حال مخالفت غافل بوده و اختیاری نداشته است، ولی بالاخره این مخالفت غیر اختیاری از ترک تعلم اختیاری نشات گرفته و همین در صحت عقوبت کافی است.
2⃣ صاحب کفایه: صرف ترک تعلم در استحقاق عقوبت کافی است حتی اگر این ترک تعلم منجر به مخالفت با واقع نشود، زیرا اگر شخص احتمال می داده که ترک تعلم موجب مخالفت می شود، باید احتیاط می کرده و تعلم و فحص را انجام می داده است نه اینکه براءت جاری کند؛ پس این شخص به خاطر تجری و مبالات نداشتن نسبت به مخالفت، مستحق عقوبت می باشد.
3⃣ محقق اردبیلی و صاحب مدارک: تعلم و فحص وجوب نفسی تهیئی دارند و این شخص به خاطر ترک این واجب مستحق عقوبت می باشد، چه ترک تعلم منجر به مخالفت شود و چه منجر به مخالفت نشود.
🔹واجب مشروط: اگر استطاعت داشتی حج واجب است.
🔹واجب موقت: در ماه ذی الحجه حج واجب است.
🔴 اشکال: در واجب مشروط و موقت، قبل از آمدن شرط و وقت تکلیف فعلی وجود ندارد تا تعلم و فحص آن واجب باشد و بعد از آمدن شرط و وقت هم مکلف فرصت و قدرت برای تعلم و فحص ندارد و از تکلیف غافل است، پس استحقاق عقوبت او در صورت مخالفت با واقع برای چیست؟
🔵 جواب:
1⃣ باید مثل محقق اردبیلی بگوییم: قبل آمدن شرط و وقت، تعلم و فحص وجوب نفسی تهیئ دارند و استحقاق عقوبت به خاطر ترک این واجب نفسی است نه به خاطر مخالفت با واقع.
🔴 اشکال: اگر کسی بگوید: در واجبات مطلق که مشروط و موقت نیستند، قبول نداریم که در حال غفلت مخالفت غیر اختیاری به ترک تعلم اختیاری بر می گردد پس شخص مستحق عقاب نیست.
🔵 جواب: شما باید مانند محقق اردبیلی تعلم و فحص را واجب نفسی تهیئ بدانید و بگویید استحقاق عقوبت به خاطر ترک تعلم است نه به خاطر مخالفت با واقع.
👈 مطلب محقق خراسانی در تعلیقه کفایه: عقلاء می گویند: این شخص مستحق عقاب است، زیرا قبل از آمدن شرط و وقت فی الجمله قدرت بر تعلم و فحص دارد و هر وقت التفات پیدا کرد باید تعلم و فحص را انجام می داد و قدرت بر تعلم بعد آمدن شرط و وقت لازم نیست؛ لذا عقلاء در واجبات مشروط و موقت، بندگان را به خاطر ترک تعلمی که منجر به مخالفت شده، مواخذه می کنند.
@alafzal1400
هدایت شده از رهبر حوزهها
29.96M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
📖 چرا باید دروس حوزوی و ان قلت ها را خوب خواند؟ چرا باید درس را جدی گرفت؟
✅ پاسخ مقام معظم رهبری به یک خطای فکری در بین طلاب، که منجر به ضعف انگیزه آنها می شود.
📌کانال رهبر حوزهها
🌐@khamenei_hawzah
هدایت شده از بایگانی
#کفایه_الاصول ۴
#خاتمه_فی_شرایط_الاصول ۴
(بخش اول)
و لا یخفی، ص ۱۸۸؛
✅ برای حل اشکال مطرح شده در واجب مطلق و مشروط یا بابد از راه حل محقق اردبیلی استفاده کرد و وجوب تعلم را وجوب نفسی تهیائ دانست و یا باید از راه واجب مشروط شیخ انصاری و واجب معلق صاحب فصول استفاده کرد.
✅ توضیح: بر اساس دیدگاه شیخ انصاری شرط و وقت، قید برای ماده امر می باشند نه قید برای هیات امر؛ پس وجوب عمل مطلق و حالی است ولی واجب معلق و استقبالی است و بعد از آمدن شرط و وقت انجام می گیرید.
✅ در این صورت عقلا مقدمات وجودی عمل بعد از آمدن شرط و وقت واجب می شوند، به جز وجوب تعلم که قبل از آمدن شرط و وقت واجب شده است و شخصی که قبل از تعلم و فحص، براءت را جاری کرده است و عمل او مخالف واقع درآمده است به خاطر ترک تعلم مستحق عقوبت می شود نه به خاطر مخالفت با واقع.
✅ البته اگر مثل مشهور و ظاهر ادله، ایجاب حالی و واجب استقبالی شیخ انصاری را قبول نکنیم، باید از همان راه حل محقق اردبیلی استفاده کرد و وجوب تعلم را نفسی تهیائ دانست و ایرادی ندارد که شخص به خاطر ترک تعلم مستحق عقوبت باشد نه به خاطر مخالفت با واقع.
🔴 اشکال: ظاهر روایات وجوب تعلم آن است که تعلم وجوب غیری دارد نه وجوب نفسی؛ زیرا در روایت فرمود: چرا یاد نگرفتی تا عمل کنی؟ پس اصل وجوب تعلم برای عمل کردن است و وجوب از عمل به تعلم سرایت کرده و آنرا هم واجب غیری مقدمی می کند.
🔵 جواب: اینکه تعلم به خاطر عمل واجب شده باشد، دلیل نمی شود که واجب غیری باشد؛ بلکه واجب نفسی است که ما را برای وجوب عمل آماده می سازد (واجب تهیائ).
🔹فافهم: ظاهر روایات تعلم با همان وجوب غیری سازگار است نه با وجوب نفسی؛ پس وجوب تعلم به خاطر غیر و به خاطر عمل کردن می باشد.
@alafzal1400
هدایت شده از بایگانی
#کفایه_الاصول ۴
#خاتمه_فی_شرایط_الاصول ۴
(بخش دوم)
و اما الاحکام، ص ۱۸۹؛
✅ اگر مکلف بدون فحص و یاس، براءت را جاری کند و عملش مخالف واقع درآید، واجب است عملش را اعاده کند؛ زیرا به مامور به عمل نکرده و هیچ دلیلی بر صحت عملش و مجزی بودن آن عمل وجود ندارد.
✅ در عبادات حتی اگر عمل این مکلف موافق واقع درآید و نتواند با این عمل قصد قربت کند، باز هم مستحق عقوبت است؛ زیرا در عبادات قصد قربت شرط است.
🔹مثلا اگر شک دارد سوره واجب است یا نه؟ و بدون فحص براءت جاری کرده، در حین نماز متزلزل است و شک دارد که این نماز درست است یا نه؟ و در حین تزلزل فکری نسبت به صحت نماز، قصد قربت کامل محقق نمی شود.
✅ دو مورد در روایات صحیح و فتوای مشهور استثناء شده است که اگر شخص بدون فحص عمل را انجام دهد و مخالفت واقع درآید، آن عمل صحیح (تمام) و مجزی است مطلقا، اعم از آنکه جاهل قاصر باشد یا جاهل مقصر باشد:
1⃣ در صورتی که مسافر باشد و به جای نماز شکسته، نماز تمام به جا آورد.
2⃣ به جای نماز آهسته نماز جهری بخواند یا به جای نماز جهری نماز آهسته بخواند.
🔹اگر مکلف جاهل مقصر باشد در دو مورد استثناء شده نمازش صحیح و تمام است، ولی مستحق عقوبت است؛ زیرا تعلم و فحص را ترک کرده و عملی که انجام داده مامور به نبوده است.
🔹خلاصه انکه اگر مکلف بدون تعلم و فحص، عملی را انجام دهد، یک حکم وضعی دارد و یک حکم تکلیفی دارد:
🔹حکم تکلیفی (تبعه): مستحق عقوبت است.
🔹حکم وضعی (احکام): واجب است عملش را اعاده کند.
@alafzal1400
هدایت شده از عارفین
#انکار_غدیر❗️
🍃احمد بن حنبل (امام اعظم اهل سنت) : هیچگاه در مورد حدیث غدیر با کسی سخن نگویید! حدیث را به همان صورت که از چشم مردم پنهان مانده، رها کنید!
📚السنة لأبي بكر بن الخلال ج۲ ص۳۴۷
#کانال_عارفین
🆔 @Arefin
هدایت شده از بایگانی
#کفایه_الاصول ۴
#خاتمه_فی_شرایط_الاصول ۵
ان قلت، ص ۱۹۰؛
✅ دو سوال درباره نماز تمام به جای شکسته و نماز جهر به جای آهسته و بالعکس وجود دارد:
1⃣ وقتی نماز تمام در حق مسافر امر ندارد، چگونه این نماز صحیح شمرده می شود؟ صحت عبادت به معنی مطابقت عمل انجام شده با عمل مامور به می باشد و حال آنکه نماز تمام در حق مسافر مامور به نیست تا صحیح شمرده شود؟
2⃣ چگونه جاهل مقصر مستحق عقوبت است و حال آنکه اگر در داخل وقت متوجه اشتباهش شود می تواند دوباره نماز شکسته صحیح را به جا آورد، ولی شرع مانع شده و می گوید همان نماز تمام کافی است و نیاز به خواندن نماز شکسته نیست؟ پس حالا که شرع مانع او شد چرا وی مستحق عقوبت باشد؟
✅ جواب:
1⃣ درست است که تعریف صحت در اینجا صدق نمی کند، ولی این نماز تمام دارای ملاک صحت است و تمام مصلحت نماز شکسته را دارا می باشد و استیفاء این مصلحت فی نفسها لازم و مهم می باشد، هر چند که مصلحت آن از مصلحت نماز شکسته کمتر می باشد.
🔺سوال: اگر نماز تمام در حق مسافر دارای مصلحت تمام است، چرا خداوند متعال به نماز تمام امر نکرده است؟
🔻جواب: بله نماز تمام دارای مصلحت کامل و تمام می باشد، ولی مصلحت نماز شکسته اتم و اکمل است و خداوند همیشه برای انسان بهترین ها را می خواهد.
2⃣ حتی اگر این مکلف وقت برای اعاده و خواندن نماز شکسته داشته باشد، ولی اعاده بی فایده است و باز هم مستحق عقوبت است، زیرا با جهل تقصیری خود و ترک عمدی تعلم، مصلحت نماز تمام را استیفاء کرده و جایی برای استیفای نماز شکسته باقی نگذاشته است.
🔹در نتیجه این مکلف حتی اگر وقت هم داشته باشد، قدرت شرعی بر اعاده نماز مامور به ندارد.
@alafzal1400
هدایت شده از بَلاغت کاربردے استادمحمدزاده حَفِظَه الله
نکته:💡‼️
💥دقّة التعبیر فی اللغة العربیة💥
♻️😴مراحل خواب در لغت😴♻️
🔻1. النُّعاس: أن تحتاج إلی النّوم (اول خسته ای و خوابت میاد)
🔻2. الوَسَن: ثقَل النّعاس (بیشتر خوابت میاد)
🔻3. التَّرْنیق: مخالطة النّعاس العینَ (کم کم چشمات بسته میشه)
🔻4. الکَری: أن تکون بین النّائم و الیقظان (حالت خواب و بیداری)
🔻5. التَّغْفیق: النَّوم وأنت تسمع کلام القَوم (خوابی ها، اما هنوز میشنوی)
🔻6. الإغفاء: النَّوم الخفیف (خواب سبک، چرت)
🔻7. التَّهجاع: النَّوم القلیل (خواب کوتاه)
🔻8. الرُّقاد: النَّوم الطّویل (خواب طولانی)
🔻9. الهُجوع: النَّوم الغَریق (فرو رفتن در خواب)
🔻10. التَّسْبیخ: أشدّ النَّوم (خواب شدید و سنگین)
#نکته #لغت
لطفا لینک کانال رامعرفی کنیدوانتشاردهیدتاسایرین هم استفاده بفرمایند
@balaghatkarbordi133
#_کانال_بلاغت_کاربردی
#_ارتباط_بامدیر:
@Sahebzamankhahadamad
#_باماهمراه_باشید
هدایت شده از بَلاغت کاربردے استادمحمدزاده حَفِظَه الله
🔰نکته:💡⁉️
1️⃣سمعته: بلغني صوتُه💥
2️⃣سمعت منه: كلّمني💥
3️⃣سمعت عنه: عرفتُ أخباره💥
4️⃣سمعت به: عرفت عنه لأول مرة💥
5️⃣سمعت إليه: أصغيتُ إليه💥
6️⃣سمعت له: أطعته ولبّيته💥
7️⃣سمع اللهُ لمن حمده: هذا من باب التضمین النحویّ، أی: سمع و ٱستجابَ اللهُ لمَن حمدَه💥
👉لطفا لینک کانال رامعرفی کنیدوانتشاردهیدتاسایرین هم استفاده بفرمایند
@balaghatkarbordi133
#_کانال_بلاغت_کاربردی
#_ارتباط_بامدیر:
@Sahebzamankhahadamad