#حج/ آیه ۴۱
🔹وَ لِلَّهِ عَاقِبَةُ ٱلْأُمُورِ
🔸عاقبت همه کارها فقط در اختیار خداست
💎کانال آموزش قرآن
http://eitaa.com/joinchat/439746914Ca8199e68b6
#شعراء/ آیه ۱۸۱
🔹أَوْفُواٱلْكَیْلَ وَلَاتَكُونُوا مِنَ ٱلْمُخْسِرِینَ
🔸پیمانه را کامل کنید و از کم فروشان نباشید
💎کانال آموزش قرآن
http://eitaa.com/joinchat/439746914Ca8199e68b6
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🌸پیشرفت معنوی در تحمل سختی های زندگی
♻️اجر صبر بر #بداخلاقی همسر
💎کانال آموزش قرآن
http://eitaa.com/joinchat/439746914Ca8199e68b6
107 سورۀ ماعون 👈
بسم الله الرحمن الرحیم . ارایت الّذی یکذّب بالدّین . فذلک الّذی یدعّ الیتیم . و لا یحضّ على طعام المسکین . فویل للمصلّین . الّذین هم عن صلاتهم ساهون . الّذین هم یراؤن . و یمنعون الماعون
سورۀ ماعون هشتمین سوره در ترتیب آموزشی– پژوهشی قرآن کریم است که با هفت آیه در جایگاه یکصدوهفتمین سورۀ قرآن در ترتیب مصحف شریف (ترتیب تلاوت) قرار گرفته است. از دیرباز این سوره به سورۀ «ارایت الذی» و سورۀ «دین» شناخته میشده است، ولی از آنجا که کلمۀ «ماعون» یکبار و تنها در این سوره به کار رفته است، نام سوره به «ماعون» شهرت یافته است.
برخی با توجّه به آیۀ چهارم، «فویلٌ للمصلّین» و تفسیر آن به «منافقان» که بنا به قول مشهور در مدینه شکل گرفتند، سورۀ ماعون را به دو نیمه تقسیم کردهاند؛ نیمۀ نخست سوره، آیات 1 تا 3 را مکّی و نیمۀ دوم، آیات 4 تا 7 را مدنی پنداشته اند. در حالی که سورۀ ماعون، سورهای یکپارچه و در یک مرتبه وحی در مکّه نازل شده است و حرف «ف» در «فویلٌ للمصلّین» حاکی از ارتباط وثیق این دو بخش سوره است؛ همچنین، قریشیان، نخستین مخاطبان قرآن در مکّه خود را دیندار و اهل صلات میدانستند: «وما کان صلاتهم عند البیت الّا مکاءً وتصدیةً» (انفال، 35).
بنابراین بر اساس اصل فرازمانی و فرامکانی بودن قرآن، محور موضوعی سورۀ ماعون به تعبیر علّامۀ طباطبائی: «تهدید کسانى است که خود را دیندار معرفى کرده اند، ولى متخلّق به اخلاق منافقین اند، از قبیل غفلت از نماز، و ریا کردن در اعمال، و منع ماعون که هیچ یک از اینها با ایمان به روز جزا سازگارى ندارد». بنابراین، سوره در صدد آسیب شناسی دینداری و جامعۀ دینداران است. یعنی اگر در جامعۀ دینی، دینداران نسبت به حلّ مشکلات یتیمان، مسکینان، بیماران، درراه ماندگان و به طور کلّی نیازمندان توجّه و رغبتی نداشته باشند، آن جامعه در تراز قرآن و اسلام نیست. خداوند این دسته از دینداران را «مکذّبان دین» معرّفی میکند که عملاً بر خلاف روح و فلسفه تشریع دین رفتار میکنند. اینان اگر احیاناً به برخی ظواهر دین مانند نماز جماعت پایبند هستند، آن را برای نمایش و ریا انجام میدهند تا خود را دیندار جلوه دهند، ولی قرآن با افشاگری بی سابقه ای آنان را حریص ترین و بخیل ترین افراد جامعه می شناساند که مانع رسیدن خیر و نیکی به مردم و جامعه هستند و همه چیز را در پوشش دین و دینداری برای خود میخواهند.
سورۀ ماعون زوج سورۀ کوثر است که ارتباط معنایی فزایندهای با یکدیگر دارند و هر یک شرح و بسط دیگری به شمار می آید.
☝️نکاتی تفسیری از سورۀ ماعون:
1. سورۀ ماعون تنها سوره ای است که با عبارت سؤالی ـ تعجّبیِ أرایت (آیا دیدی؟!) آغاز می شود. ترکیب مشابه آن، عبارت اَلَم تَر (آیا ندیدی؟) است که در آغاز سوره فیل آمده است. گویی این سوره ها پیش از همه چیز، با بینش و نگرش انسان و نوع دید و دیدگاه او سروکار دارند!
2. ما تاکنون سورۀ ماعون و سرآغاز سؤالی آن را بسیار خوانده و شنیده ایم، اما چه بسا یکبار هم در مقام پاسخ به این سؤال برنیامده باشیم. خداوند در آیات بسیاری، از ما سؤال می کند و پاسخ می طلبد و ما به هیچ یک از آنها توجّهی نمی کنیم و اصولاً سؤالی نمی بینیم و نمی شنویم و اساساً خود را مخاطب این سؤالات نمی یابیم تا در مقام پاسخ برآییم. گمان می کنیم که خطاب أرایت و امثال آن صرفاً متوجّه شخص پیامبر اکرم است و ربطی به ما ندارد، و ما را نمی رسد که خود را مخاطب پروردگار و سؤالات او بدانیم و در مقام پاسخ به آنها برآییم.
شواهد متعدد در سیرۀ مرضیۀ ائمۀ هدیٰ(ع) نشان می دهد که این قبیل آیات و سؤالات، ذهن و اندیشه یکایک ما را نشانه رفته اند و ما را مورد خطاب قرار داده اند و ما باید تکلیف مان را مشخص کنیم و به این سؤالات پاسخ دهیم. مادام که به این سؤالات پاسخ نداده ایم، آیات و سوره های مربوطه آنگونه که باید از ما پذیرایی نخواهند کرد و رهنمودهای خویش را به ما ارزانی نخواهند داشت. به عکس، اگر به آنها پاسخ دهیم، آیات را فعّال خواهیم نمود تا با ما سخن بگویند و پیام های خود را آشکار کنند.
3. با این بیان، اگر بنا باشد به سؤال «أرایت» پاسخ دهیم، اغلب ـ با زبان حال یا قال ـ خواهیم گفت: البته که دیده ایم، مُنکران دین همواره بوده و هستند؛ آنان کسانی هستند که اسلام و دین و روز جزا را تکذیب و انکار می کنند؛ قبلاً ابوجهل ها و ابولهب ها بودند و امروز کسانی دیگر؛ ما منکران و دشمنان دین را همواره دیده ایم و می بینیم و...
4. با این پاسخ، سورۀ ماعون به سخن در می آید: فذلک الذی یدع الیتیم...؛ شما گمان می کنید دیده اید و می بینید، شما ندیده اید و نمی بینید. شما منکران دین را در بیرون از خود می جویید. در حالی که آنان در میان شما و چه بسا خود شما هستید. آنان را در صف نمازگزاران ببینید. دین ستیزان و بی دینان را در میان دینداران ببینید. با این بینش که شما دارید تنها امثال ابوجهل را مصداق «الذی یکذّب بالدین» خواهید دید، ولی بینش تان را دگرگون کنید؛ تعاریف خود را بازسازی نمایید، چشمانتان را از غبار جاهلیّت پاک کنید. ملاکها و معیارهایتان را بازنگری کنید. دین و دیندار و منکر دین را از نو تعریف کنید، خواهید دید که بسیاری از شما مصداق اصلی «الذی یکذّب بالدین» هستید!
حق فرزند بر پدر و حق پدر بر فرزند
🔹حضرت علی(ع) میفرمایند: همانا فرزند را به پدر، و پدر را به فرزند حقّى است. حق پدر بر فرزند اين است كه فرزند در همه چيز جز نافرمانى خدا، از پدر اطاعت كند؛ و حق فرزند بر پدر آن كه نام نيكو بر فرزند نهد، خوب تربيتش كند و او را قرآن بياموزد.
📖نهجالبلاغه، حکمت ۳۹۹
iqna.ir/00Hlpk
💎کانال آموزش قرآن
http://eitaa.com/joinchat/439746914Ca8199e68b6
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
#نجم ۳۹:وَأَن لَيسَ لِلإِنسانِ إِلّا ما سَعىٰ
و اینکه برای انسان بهرهای جز سعی و کوشش او نیست،
💎کانال آموزش قرآن
http://eitaa.com/joinchat/439746914Ca8199e68b6
#آل_عمران/ آیه ۱۳۳
🔹وَ سَارِعُوٓا إِلَىٰ مَغْفِرَةٍ مِّن رَّبِّكُمْ
🔸و به سوى آمرزشى از پروردگارتان بشتابيد
💎کانال آموزش قرآن
http://eitaa.com/joinchat/439746914Ca8199e68b6
هدایت شده از رشته علوم قرآن و حدیث
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
دانستنی از پشه و اشاره قرآن به آن
#اعجازعلمی