📕 #برشی_از_کتاب | شک مقدس و شک خطرناک
♾ پیدایش شکوک و شبهات آنگاه که بشر میخواهد مسائل را حل کند، یک امر طبیعی و عادی است و همین شکوک است که محرّک بشر به سوی تحقیق بیشتر است. و لهذا ما این نوع شکوک را که منجر به تحقیق بیشتر میشود، مقدّس میشماریم، زیرا مقدّمه وصول به یقین و ایمان و اطمینان است. شک آنگاه بد است که به صورت وسواس درآید و آدمی را به خود سرگرم کند، آنچنانکه میبینیم بعضی افراد از اینکه میتوانند در مسائل تردید کنند لذّت میبرند و آخرین منزل سیر فکری خود را تردید و دودلی میدانند. این حالت، حالت بسیار خطرناکی است، برخلاف حالت اوّل که مقدّمه کمال است. لهذا مکرّر گفتهایم که شک، گذرگاه خوب و لازمی است امّا توقّفگاه و سرمنزل بدی.
📚علل گرایش به مادیگری؛ شهیدمطهری؛ ص۴۸
┈┈┈┈•✿•┈┈┈┈
📨 به اندیشگان؛ رسانه علوم انسانی-اسلامی بپیوندید.
📝 #یادداشت | امام رضا ع و کمال عقل
♦️ به مناسبت شهادت امام رضا علیه السلام جا دارد نگاهی دوباره به این حدیث معروف که آن حضرت خصلت های دهگانه ای را به عنوان ملاک تامّ بودن عقل شخص مسلمان نام برده اند مرور کنیم:
لاَ يَتِمُّ عَقْلُ اِمْرِئٍ مُسْلِمٍ حَتَّى تَكُونَ فِيهِ عَشْرُ خِصَالٍ
📍مادامی که این ده خصلت در شخص مسلمان نباشد، عقل او کامل نمیگردد:
۱- اَلْخَيْرُ مِنْهُ مَأْمُولٌ
📍از جانب او خیر و نیکی مورد توقع باشد. (یعنی دیگران او را به این می شناسند که اهل نیکی کردن است.)
۲- وَ اَلشَّرُّ مِنْهُ مَأْمُونٌ
📍و برعکس، دیگران از جانب او نسبت به شرّ و بدی در امان هستند.
۳- يَسْتَكْثِرُ قَلِيلَ اَلْخَيْرِ مِنْ غَيْرِهِ
📍خوبی اندک دیگران را بزرگ می شمارد.
۴- وَ يَسْتَقِلُّ كَثِيرَ اَلْخَيْرِ مِنْ نَفْسِهِ
📍اما خوبی زیاد خودش را کم به حساب می آورد.
۵- لاَ يَسْأَمُ مِنْ طَلَبِ اَلْحَوَائِجِ إِلَيْهِ
📍هرچه از او حاجت بخواهند خسته نمیشود.
۶- وَ لاَ يَمَلُّ مِنْ طَلَبِ اَلْعِلْمِ طُولَ دَهْرِهِ
📍تا آخر عمر از طلب علم خسته نمیشود.
۷- اَلْفَقْرُ فِي اَللَّهِ أَحَبُّ إِلَيْهِ مِنَ اَلْغِنَى
📍تهيدستى در راه خدا را بيشتر از توانگرى دوست مىدارد.
۸- وَ اَلذُّلُّ فِي اَللَّهِ أَحَبُّ إِلَيْهِ مِنَ اَلْعِزِّ فِي عَدُوِّهِ
📍ذلت در راه خداوند را از عزت در راه دشمن خداوند بیشتر دوست دارد. (البته مراد ذلت و عزت ظاهری است؛ زیرا عزت حقیقی نزد خداوند محقق می شود و هرکه با او باشد در حقیقت عزیز است، هرچند در ظاهر از نظر عده ای ذلیل باشد.)
۹- وَ اَلْخُمُولُ أَشْهَى إِلَيْهِ مِنَ اَلشُّهْرَةِ
📍گمنامی برای او دوست داشتنی تر از مشهور شدن است.
۱۰- ثُمَّ قَالَ عَلَيْهِ اَلسَّلاَمُ اَلْعَاشِرَةُ وَ مَا اَلْعَاشِرَةُ قِيلَ لَهُ مَا هِيَ قَالَ عَلَيْهِ اَلسَّلاَمُ لاَ يَرَى أَحَداً إِلاَّ قَالَ هُوَ خَيْرٌ مِنِّي وَ أَتْقَى
📍سپس امام فرمود، خصوصیت دهم، آن هم چه خصوصیتی!؟
همین طرز بیان ایشان باعث شد اطرافیان با توجه بیشتری سوال کنند، آن خصوصیت چیست؟
📍ایشان فرمود: با هیچ انسانی مواجه نشود مگر اینکه او را برتر و باتقواتر از خود بداند.
سپس آن حضرت در توضیح اینکه چگونه دیگران را از خود برتر بداند چنین فرمود:
إِنَّمَا اَلنَّاسُ رَجُلاَنِ رَجُلٌ خَيْرٌ مِنْهُ وَ أَتْقَى وَ رَجُلٌ شَرٌّ مِنْهُ وَ أَدْنَى فَإِذَا لَقِيَ اَلَّذِي شَرٌّ مِنْهُ وَ أَدْنَى قَالَ لَعَلَّ خَيْرَ هَذَا بَاطِنٌ وَ هُوَ خَيْرٌ لَهُ وَ خَيْرِي ظَاهِرٌ وَ هُوَ شَرٌّ لِي وَ إِذَا رَأَى اَلَّذِي هُوَ خَيْرٌ مِنْهُ وَ أَتْقَى تَوَاضَعَ لَهُ لِيَلْحَقَ بِهِ.
📍زیرا مردم دو دسته اند: یا بهتر و پرهيزگارتر از او بنظر مىرسند، و يا بدتر و پستتر. اگر کسی را ببيند كه (در نظرش) بدتر و پستتر است گويد: شايد نيكى او در باطن باشد كه بهتر است، ولی نيكى من در ظاهر است كه برايم بدتر است، و اگر آن دیگری را ببيند كه بهتر و پرهيزگارتر است در برابرش تواضع كند تا به وى ملحق شود.
سپس امام فرمود هرگاه شخص چنین کند، مجد و عظمتش بالا رود و بزرگ اهل زمانه اش می شود.
📮پ.ن: چنانکه مشاهده می شود، هر ده خصلتی که شمرده شده، خصوصیات اجتماعی هستند.
به نظر می رسد آنچه در ابتدای روایت بیان شده که عقل مسلمان کامل نمیگردد از همین روست که مسلمانی تنها در امور فردی خلاصه نشود و مسلمانان از زیر بار تکالیف اجتماعی شانه خالی نکنند.
💯 تک تک ۱۰ خصوصیتی که شمرده شد به تنهایی می تواند شخصی را در جامعه برجسته کند. مگر ممکن است شخصی حضور مثبت و فعال اجتماعی نداشته باشد و به جایگاه (الخیر منه مأمول) برسد؟
حال اگر این ۱۰ خصوصیت در شخصی جمع گردد، چه می شود؟
🔸به راستی که امام صادق علیه السلام فرمود باید در اجتماع به نوعی رفتار کنید که بهترین فرد جمع ها باشید، مایه ی زینت ما اهل بیت باشید به طوری که برای نشان دادن عظمت شما بگویند: هذا جعفریٌّ.
و جالب است فضایی که این احادیث در آن صادر شده اند مربوط به زمانی است که شیعیان در اقلیت به سر می بردند، بنابراین چنین نیست که ما تنها این خصوصیات را نسبت به شیعیان دیگر داشته باشیم، بلکه باید در هر اجتماعی چنین حضور فعال و مثبت داشته باشیم و شخص شاخص و بزرگ تمامی جمع ها گردیم.
🖋رحیل
اندیشگان؛ رسانه علوم انسانی-اسلامی ⤵️⤵️
https://eitaa.com/joinchat/3893887279C7b5cd95191
#برشی_از_کتاب | شهید مطهری: اختلاف فلسفه الهی و مادی در دایره وجود و واقعیت است.
🧩 برای من که با شور و شوق و علاقه زائد الوصفی فلسفه الهی و فلسفه مادّی را تعقیب و مطالعه و بررسی میکردم، در همان سالها که هنوز در قم بودم مسلّم و قطعی شد که فلسفه مادّی واقعاً فلسفه نیست و هر فردی که عمیقاً فلسفه الهی را درک کند و بفهمد، تمام تفکرات و اندیشههای مادّی را نقش بر آب میبیند و تا امروز که بیست و شش سال از آن تاریخ میگذرد و در همه این مدّت از مطالعه این دو فلسفه فارغ نبودهام، روز به روز آن عقیدهام تأیید شده که فلسفه مادّی فلسفه کسی است که فلسفه نمیداند.
از همان اوایل که به مطالعه این دو فلسفه پرداختم، سعیام این بود که وجوه اختلاف این دو فلسفه را دقیقاً و عمیقاً درک کنم. میخواستم بدانم راه این دو فلسفه در کجا از هم جدا میشود و نقطه اصلی اختلاف نظر کجاست؟ آنچه خودم در این جهت میفهمیدم این بود که نقطه اصلی اختلاف نظر، دایره «وجود» و «واقعیت» است.
مادّی، واقعیت و وجود را در انحصار آنچه مادّی است- یعنی در انحصار آنچه جسم و
جسمانی است، آنچه به نحوی دارای ابعاد مکانی و زمانی است، آنچه دستخوش تغییر و تحوّل است، آنچه قابل اشاره حسّیه است، آنچه محدود و نسبی است- میداند و به واقعیتی و رای این واقعیتها قائل نیست. امّا الهی، واقعیت و وجود را در انحصار این امور نمیداند؛ این امور را بخشی از واقعیت میشمارد نه تمام واقعیت.
الهی برخلاف مادّی به واقعیات غیر مادّی و نامحسوس و مجرّد از زمان و مکان و حرکت، به واقعیت ثابت و جاودانه، ایمان دارد. پس مکتب مادّی مکتب انحصار است و مکتب الهی مکتب ضدّ انحصار.
📌 ولی وقتی که به کتب مادّیین مراجعه میکردم میدیدم مطلب به شکل دیگر طرح میشود. مثلاً به این شکل طرح میشود که مسئله اساسی فلسفه- که فلاسفه را به دو اردوی کاملاً مختلف تقسیم میکند- این است که آیا مادّه مقدّم است یا شعور؟ آیا عین مقدّم است یا ذهن؟ آنان که مادّه را مقدّم بر شعور و عین را مقدّم بر ذهن میدانند، یعنی مادّه را خالق شعور و عینیت را منشأ ذهنیت میشمارند، گروه ماتریالیستها هستند و آنان که شعور را خالق مادّه و ذهن را آفریننده عین میدانند، گروه ایده آلیستها و متافیزیسینها و مذهبیها هستند. و یا آنجا که منطق دیالکتیک را شرح میدهند میگویند: دیالکتیک برخلاف متافیزیک، طبیعت را مجموعه تصادفات اشیاء و پدیدههایی که از یکدیگر مجزّا و منفرد بوده و به یکدیگر وابستگی ندارند، نمیداند؛ دیالکتیک برخلاف متافیزیک که برای طبیعت یک حالت آرامش و رکود و سکون تغییر ناپذیر قائل است، آن را متحرّک و در حال تحوّلات پیدرپی میداند؛ دیالکتیک برخلاف متافیزیک...
📍 وقتی که طرح این مسائل را در کتب مادّیین به این شکل و به این صورت میدیدم، در اندیشه فرو میرفتم که چرا مسائل به این صورت طرح میشود؟ ذهنم را به کتب و اندیشههای الهیون که با آنها آشنا بودم معطوف میکردم، میدیدم چنین مسائلی برای الهیون مطرح نیست و نمیتواند مطرح باشد. ذهن مقدّم بر عین و خالق عین است یعنی چه؟ کجا گفتهاند جهان یک سلسله اجزای منفرد و بیرابطه با یکدیگر است؟ کدام فلسفه الهی میگوید جهان ثابت و راکد است؟ عمیقترین نظریهها درباره اینکه جهان یک «واحد حرکت» است، از طرف الهیون عنوان و اثبات شده است.
🖍 طولی نکشید که راز و رمز این گونه طرح کردنها از طرف مادّیین بر من روشن
شد. آن راز چه بود؟ یک چیز بسیار ساده...
ادامه در پست بعدی ⬅️
🌀 اندیشگان؛ تکاپوی اندیشه
https://eitaa.com/joinchat/3893887279C7b5cd95191
اندیشگان
#برشی_از_کتاب | شهید مطهری: اختلاف فلسفه الهی و مادی در دایره وجود و واقعیت است. 🧩 برای من که با شو
.
.
.
↙️ یک چیز بسیار ساده: ضعف منطق مادّیین و ترس آنها از مواجهه با مسائل در چهره اصلی.
مادّیین کاملاً احساس کردهاند که اگر مسائل را به صورت اصلی و صحیح مطرح کنند، کلاهشان سخت پس معرکه است؛ ناچار کانالهای انحرافی ایجاد میکنند و مغلطه به کار میبرند.
📖 اندیشههای مادّی در جهان اسلام و در فرهنگ و تمدّن اسلامی سابقه طولانی دارد. از آیات قرآن برمیآید که اندیشه انکار خدا و معاد در عصر جاهلیت در میان مردم جزیرة العرب وجود داشته است. از قرن دوّم هجری که اختلاط ملل مختلف آغاز شد و برخورد عقاید و آراء سخت اوج گرفت، مادّیین در کمال آزادی عقاید و اندیشههای خویش را در محافل علمی و در مجالس علنی ابراز میداشتند و دیگران را به پیروی از مکتب خویش دعوت میکردند. احیاناً در مسجد الحرام و یا مسجد النّبی حلقه تشکیل میدادند و به گفتگو درباره عقاید خویش میپرداختند.
اینچنین آزادی برای مادّیین در هیچ محیط مذهبی در جهان سابقه ندارد. با همه اینها، با آنکه اندیشههای مادّی همواره در محافل علمی و غیر علمی مطرح بود، این اندیشهها طرفدارانی ازاندیشمندان واقعی به دست نیاورد. افرادی بودهاند که مادّی فکر میکردهاند، ولی هیچ گاه شخصیت برجسته صاحبنظر علمی را نمییابیم که واقعاً پیرو مکتب مادّی باشد. آنچه احیاناً به ابن مقفّع و محمّد بن زکریای رازی و یا خیام نسبت داده میشود، اساس درستی ندارد و غالباً دشمنان اینها روی اغراض شخصی این نسبتها را دادهاند.
با اینکه در همه دورهها زنادقه و دهریینی بودهاند که با شعر و نثر و خطابه عقاید خویش را تبلیغ میکردهاند، ما از نظر تاریخ اندیشه به اندیشهای قابل طرح از مادّیین برنمیخوریم. اندیشههایی که به سود فلسفه مادّی و به عنوان اشکال و ایرادی بر فلسفه الهی طرح شده- که قابل بررسی بوده است- از طرف خود الهیون طرح شده است.
از این رو مادّیین در جهان اسلام «تاریخ» و سرگذشت دارند، اما اندیشههای مادّی «تاریخ» و سرگذشتی ندارد.
✅ در نیم قرن اخیر، فلسفه مادّی در ایران و سایر کشورهای اسلامی در اثر ترجمه کتب فلاسفه مادّی غرب جانی تازه گرفت و پیروانی به دست آورد، ولی در همان حمله اوّل بیپایگیاش ظاهر شد و از پای در آمد؛ معلوم شد که اندیشههای مادّی با همه زرق و برقهای ظاهری، محتوایی ندارد. کاملاً مشهود است که ماتریالیستهای ایران در برابر الهیون پاسخی ندارند و جز تکرار همان سخنان همیشگی کاری از آنها ساخته نیست. آنان ترجیح میدهند که خود را درگیر این مسائل نکنند و همان روش «سراسر تبلیغی» را که با آن آشنا هستیم ادامه دهند.
📚علل گرایش به مادیگری، استاد مطهری، ص14
#شهید_مطهری
#فلسفه_الهی
#فلسفه_مادی
🌀 اندیشگان؛ تکاپوی اندیشه
https://eitaa.com/joinchat/3893887279C7b5cd95191
📗 #معرفی_کتاب | همرزمان حسین (ع)
🖋 این کتاب بیانات مقام معظم رهبری در محرم سال ۱۳۵۱ ه.ش است.
ایشان در این سال ۳۳ ساله هستند اما مطالب اجتهادی در مورد زندگی اهل بیت علیهم السلام بیان میکنند.
از دیدگاه ایشان زندگی اهل بیت تحریف شده است و شیعیان تصور درست و شناخت صحیحی از اهل بیت علیهم السلام ندارند. ایشان برای اثبات مدعای خود نمونه های مختلفی را ذکر میکنند و شرایط و زمینه های برخی عکس العمل ها را به خوبی تشریح میکنند که واقعا کتاب زیبا و عمیقی است و برای امروز ما این اندیشه ها بسیار لازم است.
🔖 به عقیده بنده اندیشه های عمیق ایشان در کنار معنویت سرشار، این بزرگوار را لایق رهبری و علمداری و نیابت از جانب امام زمان علیه السلام کرده است.
✔️ به قول یکی از اساتید ایشان امتدادی ترین متفکر انقلاب اسلامی هستند.
توصیه اکید میشود که دوستان طلبه و دانشجویان این کتاب را مطالعه کنند.
🌀 اندیشگان؛ تکاپوی اندیشه ⤵️⤵️
https://eitaa.com/joinchat/3893887279C7b5cd95191
📙 #برشی_از_کتاب | کالبدشناسی نفس از دیدگاه سقراط(افلاطون)
📖کالبدشناسی نفس در جمهوری با متانت بیشتری توصیف شده است. در کتاب چهارم جمهوری سقراط میگوید که نفس شامل سه عنصر است، همان طور که حالت خیال آن شامل سه طبقه است او میپرسد آیا ما چیزها را با یک عضو نفس می آموزیم و با عضو دیگر احساس خشم میکنیم و با عضو سومی به لذات خوردن و همخوابگی و امثال آنها میل میکنیم؟ یا وقتی دچار چنین تکانه هایی میشویم با تمام نفس خود عمل میکنیم؟ او با توجه به پدیدۀ تضاد روانی به پاسخ این سوال میرسد. ممکن است یک نفر تشنه باشد و با این حال نخواهد آب بنوشد (شاید به سفارش پزشک): این نشان میدهد که عضوی در نفس وجود دارد که تأمل میکند و عضو دیگری هست که امیال جسمانی را احساس میکند. اولی را میتوان عقل (to logistikon) و دومی را اشتها (to epithymetikon) نامید. خشم را نمیتوان به هیچ یک از این اعضا نسبت داد: نه به اشتها، چون ما از امیال منحرف خود بیزاریم؛ نه به عقل چون بچهها قبل از اینکه به سن کمال برسند، بدخلقی می کنند. از آنجا که خشم میتواند با عقل و اشتها تضاد داشته باشد باید این امر را به عنصر سومی در نفس نسبت دهیم که میتوان آن را طبع (to thymoides) نامید. عدالت در نفس عبارت از هماهنگی بین این سه عنصر است.
🖍پ.ن: ۱.روش استدلال سقراط مورد توجه است۲.اینکه در عنوان نام سقراط و افلاطون را آوردیم،بدلیل اختلافی است که بین تاریخ فلسفه نویسان وجود دارد آیا عبارات مکالماتی که افلاطون نوشته است نقل قول ازخود سقراط است یاصرفادیدگاه خودرا اززبان سقراط آورده است.
📚تاریخ فلسفه غرب، آنتونی کنی، ج۱
🌀اندیشگان؛ تکاپوی اندیشه
7.06M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
📽️ #ببینید | آیا والدین نباید اجازه دهند فرزندانشان سختی و مشقتی را تحمل کنند؟ آیا باید همه چیز را برای فرزندان خود مهیا کنند؟
🔖 استاد شهید مرتضی مطهری با بررسی کتاب امیل نوشته ی ژان ژاک روسو به این سوال پاسخ می دهند.
#تربیت_کودک
#شهید_مطهری
#ژان_ژاک_روسو
#امیل
🌀اندیشگان؛ تکاپوی اندیشه
اندیشگان
📗 #معرفی_کتاب | همرزمان حسین (ع) 🖋 این کتاب بیانات مقام معظم رهبری در محرم سال ۱۳۵۱ ه.ش است. ایشان د
شهادت #امام_حسن_عسکری را تسلیت عرض میکنم.💔
♦️ حضرت آیتالله خامنهای: علّت اینکه این سه امام یعنی امام جواد و امام هادی و امام عسکری (علیهمالسّلام) از مدینه یکسره آورده شدند به عراق و در عراق هر سه ماندند و در عراق هر سه شهید شدند و دفن شدند و در جوانی هم کشته شدند، همین بود که تشکیلات شیعه در زمان این سه امام به اوج قدرت خودش رسیده بود.
📖 کتاب همرزمان حسین(علیهالسّلام)، صفحه ۳۴۹
🌀اندیشگان؛ تکاپوی اندیشه
🔖 کودکان یادگیرندههای عالی هستند اما آنچه را که یاد میگیرند، همیشه چیزی نیست که ما قصد داریم به آنها بیاموزیم.
📚 «روانشناسی تربیتی؛ رابرت اسلاوین؛ نشر روان»
📍 پ.ن: تاثیر رفتار والدین بر فرزندان بیشتر از تاثیر گفته ها و توصیه های آنهاست.
خلاصه اش اینکه اگه میخوایم فرزندان مون به درستی تربیت بشن، بهتره اول خودمون رو تربیت کنیم و روی رفتارهای خودمون کار کنیم.
#تربیت_کودک
#روانشناسی_تربیتی
🌀 اندیشگان؛ تکاپوی اندیشه ⤵️⤵️
https://eitaa.com/joinchat/3893887279C7b5cd95191
هم دروغگو، هم مولود حرام به خاطر #غیبت؟؟
زمان مطالعه؛ ۲ دقیقه
🔰 در جامع الاخبار از سعید بن جبیر روایت شده که «قال (صلّى الله عليه وآله): كذب من زعم أنّه ولد من حلال، وهو يأكل لحوم الناس بالغيبة، اجتنبوا الغيبة فإنّها إدام كلاب النار»
✳️ در اینکه منظور این روایت چیست دو احتمال دادهشده است: یکی اینکه کسی که غیبت میکند، ولد الزنا است و دیگری اینکه لقمه حرام خورده، خمس مالش را نداده یا مال حلال مخلوط به حرام استفاده کرده و فرزندش را با این مال حرام بزرگ کرده است و الآن در جامعه به غیبت دیگران میپردازد.
❇️ مرحوم ایروانی فرموده: شاید مقصود این باشد که شیطان در نطفه غیبت کننده شریک بوده یا اینکه نطفه غیبت کننده از لقمه حرام منعقدشده و یا اینکه مقصود این است که ولد حلال ممکن است غیبت کند ولی تحت گناه غیبت باقی نمیماند و حلالیت میطلبد و رضایت شخص را جلب میکند.
منبع:درس خارج فقه استاد محسن فقیهی
۹۷/۰۲/۱۶
#حرام
#اخلاق
┈┈┈┈•✿•┈┈┈┈
🌀اندیشگان؛ تکاپوی اندیشه 👉 بپیوندید.
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥 #ببینید و 🎙 با دقت #بشنوید | فرهنگ شهادت
به مناسبت هفته #دفاع_مقدس صدای شهید حسن باقری را بشنوید که نامه ی دختر بچه ۱۲ ساله ای را برای رزمندگان میخواند.
ببینید فرهنگ #شهادت به برکت نهضت امام خمینی و انقلاب اسلامی چگونه در عمق جانها رسوخ کرده است که یک نوجوان این چنین نسبت به آن شوق دارد و دیگران را هم تشویق می کند...
🌀 اندیشگان؛ تکاپوی اندیشه ⤵️⤵️
https://eitaa.com/joinchat/3893887279C7b5cd95191