🔶«با هاشم عبدالله السیانی»
(عکس بالا) عضو دفتر سیاسی جنبش انصار الله یمن در آذرماه ۱۴۰۲، بهانه مرور خاطرات یک دهه گذشته از جمله دیدار با عبدالرحمن شمس الدین،(عکس پایین) مفتی سابق انصارالله در سال 1393 را فراهم کرد.
🔹اینکه جنبش از منطقه حاشیهای(صعده) طی سه دهه توانسته به مهمترین بازیگر قدرت در یمن کنونی تبدیل شود، بدون تردید توفیق مهمی است که بسیاری از جنبشهای اسلامی معاصر آن را تجربه نکرده اند.
🔸از سویی، بخش زیادی از این پیروزیهای انصارالله ریشه در اعتقادات زیدی و خصوصاً تفسیر انقلابی شهید حسین الحوثی(موسس جنبش) از قران داردکه مبارزه و تحمل محدودیتها را برای پیروانش آسان کرده است.
🔸اما آنچه از گفتگوها با هاشم السیانی دستگیرم شد، تائید همان گزاره همیشگی است که جنبشهای اسلامگرای معاصر آنچنان درگیر«وصول الی السلطه» شدهاند که اصلاً به«مابعد السلطه» نمیاندیشند.
این جنبشها، بلافاصله پس از رسیدن به قدرت، از مطالبهگری به پاسخگویی و مسئولیتپذیری باید تغییر رویه دهند و همه میدانند که دنیای اداره جامعه به مراتب پیچیدهتر از فرآیند رسیدن به قدرت است. از این منظر آینده انصارالله به مراتب سخت تر از گذشته اش خواهد بود.
#انصار_الله
#یمن
🔻 منظاری ایرانی؛ منظری عربی
@Arabworld2023
یمن نوشت
🔹 در سیر مطالعاتی جنبش های اسلامی معاصر جنبش انصار الله یمن سهم بیشتری در نوشته هایم داشته است .🔻
۱. گزارش راهبردی جنبش انصار الله یمن
۲. تاثیر مولفههای سیاسی بر شکلگیری جنبش انصارالله یمن
۳. أُسس الفکر السياسي لحسين الحوثي (مؤسس حرکة أنصار الله اليمنية)
۴.رویکردی بحرانمحور به زمینههای فکری تأسیس جنبش انصارالله یمن
۵.بازخوانی پروژه فکری شهید حسین الحوثی و استلزامات آن برای نخبگان معاصر
#انصار_الله
#یمن
🔻منظاری ایرانی؛ منظری عربی
@Arabworld2023
AOI-2022-Full-report (1).pdf
18.06M
المؤشرالعربي
✔معتبرترین افکار سنجی جهان عرب است که توسط «مرکزالعربي للأبحاث و دراسة السياسات» در قطر منتشر میشود، فایل پیوست هشتمین گزارش این پیمایش است که در ۱۴کشور عربی و با جامعه آماری ۳۳۳۰۰نفر انجام شده است. در این افکار سنجی مهم ترین نگرش های سیاسی، اقتصادی، دینی و فکری جهان عرب مورد سنجش قرار گرفته است.
#نظر_سنجی
#جهان_عرب
🔻منظاری ایرانی؛ منظری عربی
@Arabworld2023
🔸با «مطالعات جهان عرب» لایه های فکری تحولات منطقه را ببینیم:
-روندهای فکری جهان عرب؛
- اخبار تحلیلی محور مقاومت؛
- حزب الله لبنان؛
-انصارالله یمن؛
-تحولات سوریه؛
- جنبش های اسلامی؛
🔻منظاری ایرانی؛ منظری عربی
@Arabworld2023
https://eitaa.com/joinchat/917045908C8d9086eed1
آیا جهان عرب یک جهان است؟
از منظرهای مختلف به این پرسش پاسخ داده شده است اما بهترین پاسخ، ادراک مردم در جهان عرب از این پرسش است. بر اساس افکار سنجی ۲۰۲۲ المؤشر العربي، ۳۹درصد مردم در جهان عرب، خودشان را یک امت واحد می دانند هرچند مرزهای تصنعی آنها را از هم جدا کرده و ۴۱درصد نیز خودشان را یک امت واحد تلقی میکنند با این توجه که هر ملتی هم ویژگی های خاص خود را دارد لذا بر اساس این نظرسنجی نسبتاً معتبر ۸۱درصد از مردم حس«کل بودگی»و«تعلق جمعی» نسبت به «جهان عرب» دارند
#افکار_سنجی
#جهان_عرب
#شیخ_حسینی
🔻منظاری ایرانی؛ منظری عربی
@Arabworld2023
العدد 20– نوفمبر تشرين الثاني 2023 (1).pdf
4.65M
«هوش مصنوعی؛ فرصت ها و چالش ها»
مجله «لباب» یکی از فصلنامه های مرکز الجزیره للدراسات است که شماره ۲۰ آن به«هوش مصنوعی؛ فرصت ها و چالش ها»اختصاص یافته است.
نقش هوش مصنوعی در جنگ های آینده ، هوش مصنوعی و روابط بین الملل و اصطلاحات هوش مصنوعی از مهم ترین مقالات این شماره است که توانسته پیوند هوش مصنوعی و علوم سیاسی و روابط بین الملل را به خوبی تصویر کند
در بخش پایانی مجله نیز کتاب «فلسفه سیاسی هوش مصنوعی» معرفی شده که در سال ۲۰۲۲در کانادا منتشر شده است.
#هوش_مصنوعی
#الجزیره
🔻منظاری ایرانی؛ منظری عربی
@Arabworld2023
23.85M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
بن سلمان و بازسازی نهاد دین
🔹سخنرانی دکتر عبدالکریم عیسی رییس رابطه العالم الاسلامی عربستان در دانشگاه قاهره و تاکید بر گزاره هایی مانند اینکه نص اسلامی باید بر اساس زمان و مکان فهم شود و مقاصد شریعت و تنقیح مناط در استنباط احکام نقش اساسی دارد، همه این گزاره ها تاکید بر اسلامی است که مشروعیت ساز بازسازی بنیادین بن سلمان در عرصه های اجتماعی این کشور است همان گونه که فتواها و بیانیه های شیخ عیسی تاکنون مشروعیت ساز چنین اقداماتی بوده است.
🔸یکی از ساختارهایی که در راستای تحقق رویای 2030 بن سلمان باید بر اساس الزامات جدید بازسازی شود بدون تردید نهاد دین است و در پرتو این سیاست سلفیه سنتی به حاشیه، جریان صحوه زندان و نسلی چون عبدالکریم عیسی میاندار خواهند بود
#عربستان
#رابطه_العالم_الاسلامی
🔻منظاری ایرانی؛ منظری عربی
@Arabworld2023
التجدید.pdf
398.4K
🔹 صورتبندی نهادهای دین پژوهی در جهان عرب
دکتر ساری حنفی استاد فلسطینی جامعه شناسی دانشگاه امریکایی بیروت در مقاله«التجدیدالاسلامی من الداخل: تكوينات جديدة» صورتبندی نسبتاً جامعی از نهادهای دین پژوه اسلام گرا را در
قالب سه رویکرد ارائه کرده است.
🔸رویکرد اول نسلی را نمایندگی میکند که به احزاب سیاسی وابسته نبوده، تحصیلات عالی در زمینه شریعت داشته و مابعدالسلفیه و اخوان تلقی می شوند،مانند: -الشبکه العربیه للابحاث و النشر
-مرکز نماء للبحوث و الدراسات
-مرکز التشریع الاسلامی و الاخلاق
-موسسه مومنون بلا حدود(نقد:این موسسه اماراتی مهم ترین مروج سکولاریسم است)
🔸رویکرد دوم نهادهایی که اندیشه نوگرایی را دنبال کرده اما به احزاب سیاسی و دینی وابسته اندمانند:
- المجلس الاروبی للافتاء والبحوث
-اتحاد العالمی لعلماء المسلمین
-حزب العدالة والتنمية المغربی
🔸رویکرد سوم شامل نهادهای دینی است که تابعی از نهاد سیاست محسوب شده و رویکرد محافظه کارانه ای دارند،مانند:
-المجلس العلمی الاعلی المغربی - الازهر الشریف #نهادها
#اسلام_گرایی 🔻منظاری ایرانی؛ منظری عربی
@Arabworld2023
🔹دارالافتاء مصر و فضاي مجازی
🔸دارالافتاء مصر به روال هر سال گزارشی از فعالیت سالانه اش در بخش های مختلف منتشر کرده که تا کنون هفت بخش از گزارش عملکرد سال ۲۰۲۳منتشر شده که برخی آمار مرتبط با فضای مجازی دارالافتاء به اين شرح است:
دارالافتاء ٢٢صفحه در شبكه هاي اجتماعي مانند فیس بوک، اینستاگرام، تلگرام، ساوند کلاود، کلاب هاوس، تیک تاک، واتس اپ دارد که صفحه فیس بوک ۱۳.۱۲۵.۰۰۰ دنبال کننده دارد و دیگر صفحات را هم دو میلیون و پانصد هزار نفر دنبال میکنند لذا جمعا پانزده میلیون و پانصد هزار نفر صفحات فضای مجازی دارالافتاء را پیگیری میکنند.
یکی از نوآوری های دارالافتاء در سال ۲۰۲۳تاسیس اداره «نبض الشارع» بوده تا با رصد فضای عمومی جامعه، پیش دستانه بتواند پاسخ های دینی موضوعات پربسامد را ارائه نماید.
#دارالافتاء
#مصر 🔻منظاری ایرانی؛ منظری عربی
@Arabworld2023
کتاب تطور الفکر العربی الحدیث.pdf
799.4K
«جریان های فکری جهان عرب»
🔸کتاب های زیادی به جریان شناسی فکری در جهان عرب پرداخته اند که یکی از متن های نسبتاً خوب مدخل« تطور الفکر العربی الحدیث» تالیف دکتر روف عباس( استاد تاریخ دانشگاه قاهره) در «موسوعه الثقافه التاریخیه و الاثریه و الحضاریه» می باشد.
🔸در این مقاله بلند روف عباس ابتدا به نقش رفاعه طهطاوی در آشنا شدن نخبگان عرب با آنچه در غرب می گذرد؛ اشاره کرده و در فصل سوم پروژه سید جمال و محمدعبده را در قالب جریان دغدغه مند حفظ امت اسلامی مورد بررسی قرار داده است. فصل چهارم به برخی شاگردان عبده و مسیحیان شام مانند شبلی شمیل و فرح انطون در شکل گیری سکولاریسم و فصل نهایی نیز به جریان قومی عربی با تمرکز بر افرادی مانند کواکبی و عازوری اختصاص یافته است.
#جهان_عرب
#جریان_فکری 🔻منظاری ایرانی؛ منظری عربی
@Arabworld2023
معالم في الطريق_Foulabook.com_.pdf
5.05M
«معالم فی الطریق»
امروز در یک گعده علمی با حضور جمعی از اساتید، گزارشی از کتاب «معالم فی الطریق» سید قطب را ارائه کردم.
کتاب از چالش برانگیزترین متون معاصر در جهان عرب است چون بسیاری معتقدند این متن مهم ترین مانیفست افراط گرایی معاصر می باشد و البته این برداشت مخالفانی هم دارد اما برخی گزاره های متن چنین است:
🔸 جهان امروز در جاهلیت مطلق به سر میبردند، جاهلیتی جاهلی تر از جاهلیت اولی .
🔸دلیل این جاهلیت دوری از حاکمیت خداوند در تمام ساحت های زندگی است.
🔸در صدر اسلام نسلی آرمانی شکل گرفت که دلیلی اصلی آن سیراب شدن از منبع قرآن بود و آنها قرآن را دریافت می کردند که بلافاصله عمل کنند.
🔸 امروز جاهلیت یک سیستم و نظامی است که انسان را از عبودیت الله جدا کرده لذا باید به صورت قاطع با این جاهلیت مبارزه کرد و با آزادسازی انسان از این سلطه، اسلام را در اختیار او قرار داد. لذا مبارزه با جاهلیت به مثابه سیستمی که مانع رسیدن پیام الهی به بشر است، واجب و قطعی است.
🔸در این مسیر نیازمند یک گروه معتقد به این آرمان هستیم تا در دل جامعه جاهلی تلاش کنند، حاکمیت الله را تحقق بخشند و حتی اگر به لحاظ ظاهری هم موفق نشوند، پیروزی نهایی و حقیقی مانند اصحاب اخدود با آنها خواهد بود.
#سید_قطب
#معالم_فی_الطریق
#کتاب
#اندیشمند 🔻منظاری ایرانی؛ منظری عربی
@Arabworld2023
« طه عبدالرحمن و طوفان الاقصی»
طوفان الاقصی در جهان عرب نه تنها کنشگری توده مردم را تشدید کرد بلکه آن را در کانون اندیشه ورزی نخبگان نیز قرار داد.
دکتر طه عبدالرحمن فیلسوف مشهور مغربی که شاید بتوان او را مهمترین چهره کنونی فلسفه در جهان عرب قلمداد کرد نیز درباره این پدیده تحلیلی ارائه کرده که برخی محورهای آن چنین است:
🔹طوفان الاقصی احیاء و ولادت جدید تمدنی ما است که مسئولیت آن را مجاهدان فلسطینی عهده دار شدند.
🔸بقاء امت متوقف بر مقاومت است و خلاقیت و برنامه ریزی این عملیات یادآور جنگ احزاب بود.
▪️مقاومت نه یک امر سیاسی بلکه یک امر وجودی است و وجود هم ملتزم مقاومت که اکسیر حیات میباشد.
🔹بعد از شکست ۱۹۶۷همواره این سوال با من همراه بود که چرا ما با این انباشت تاریخی و عقلی شکست خوردیم؟ این پرسش من با عملیات طوفان الاقصی پاسخ یافت که با مقاومت ظرفیت های عقلانیت اسلامی شکوفا میشود.
#طوفان_الاقصی
#طه_عبد_الرحمن
#مقاومت
#اندیشمند 🔻منظاری ایرانی؛ منظری عربی
@Arabworld2023