فهرست:
مقدمه
مفهوم شناسی تولی
نهی قرآن از پذیرش ولایت کفار
فصل اول: وضعیت امروز عالم اسلام در اثر تولی کفار از دیدگاه علامه
ریشه های تاریخی و معاصر بدبختی های امت اسلامی
دو ارتداد بزرگ در تاریخ امت
هشدار قرآن درباره دوستی با دشمنان دین
علت هشدارهای شدید قرآن درباره ربا و ولایت کفار
فصل دوم: غرب امروز در نگاه علامه
چالش های اخلاقی غرب
چالش های اقتصادی غرب
جنایات تمدن غربی
پاسخ علامه از شبهه نظم عمومی غرب
تمدن غرب روی دیگر بت پرستی
نحوه برخورد با ملت های مستضعف ملاک قضاوت درباره غرب
آزادی در غرب
فصل سوم گره خوردن سرنوشت تمدن اسلام و غرب
فصل چهارم: معاهده با غرب
۱. عهد شکنی کفار
۲. مقابله با عهدشکنی کفار
🔸3. مقابله با خطر خیانت کفار قبل از عهد شکنی آشکار آنها
4. چرب زبانی کفار در عین عهدشکنی عملی
۵. نابودی اخلاق زیربنای فرهنگ عهدشکنی
۶. دستور اسلام: تکبر در مقابل دشمنان دین
کانال «از شرح بی نهایت»
https://eitaa.com/azsharhebinahayat
مقدمه
علامه را همه می شناسند، و شخصیت علمی و عرفانی او شهره آفاق است، و بسیاری از اهل دانش و عرفان یا مدعیان آن در زمان ما خود را به او منسوب می کنند.
با توجه به اوج گیری بحث چگونگی رابطه با غرب و به ویژه آمریکا بر آن شدیم که بیانات ایشان در المیزان را بازخوانی می کنیم، شاید در پرتو بیانات ایشان مسیر صحیح برای امت اسلامی آشکار شود.
بی تردید با مرور این بیانات که مربوط به دهه های گذشته است، روشن می شود پیام قرآن و اهل قرآن همیشه تازه و حرف امروز است.
در این نوشته در مورد نظر شریف علامه درباره
(ولایت، سرپرستی و دل بستن به دشمنان دین)،
(ریشه اصلی مشکلات و بدبختی های امت اسلامی)،
(بزرگی و اهمیت گناه تولی دشمنان و علت هشدارهای قرآن دراین باره)،
(علت تولی کفار از سوی برخی مسلمانان)،
(نگاه علامه به عالم غرب، جنایات غربی ها، ظاهر فریبنده تمدن امروز غرب)،
(علت تسلط غربی ها بر امت اسلامی با وجود وعده نصرت الهی)،
(عهد شکنی غربی ها و وظیفه ما در صورت عهدشکنی یا خطر آن از سوی غربی ها) و
(ادب برخورد با دشمنان خدا) بیاناتی از ایشان آورده ایم.
کانال «از شرح بی نهایت»
https://eitaa.com/azsharhebinahayat
مفهوم شناسی تولی
«تولی» از ماده «ولی» است. سخن درباره معنای لغوی این ماده به درازا می کشد،
به طور خلاصه بایدگفت: «ولی» به معنای «بودن چیزی در کنار چیز دیگر همراه با نوعی رابطه بین آن دو است.» این نوع نزدیکی همراه با برداشته شدن موانع و حجاب های بین دو طرف ولایت است، به عنوان مثال «ولی ارث» یعنی آن که مانعی در ارث بردن ندارد، «ولایت در محبت» یعنی محبتی که انسان را منفعل کند طوری که هرچه او بخواهد به او بدهد، و «ولایت در تدبیر» یعنی کسی که مانعی برای تصرف نداشته باشد.
«ولایت» به معنای مالکیت تدبیر امور آمده است و «تولی» به معنای اختیار و انتخاب ولایت است.
از آنجا که «ولایت» تصرف ولی در امور زیردستان را در پی دارد، این واژه در معنای دوستی نیز زیاد به کار رفته است، زیرا رابطه محبت باعث تصرف محبوب در امور محب خواهد شد.
کانال «از شرح بی نهایت»
https://eitaa.com/azsharhebinahayat
🔰نهی قرآن از ولایت کفار
قرآن با بیانات متعددی امت اسلامی را از ولایت کفار نهی فرموده است.
در آیاتی می فرماید این دسته ها را به عنوان اولیاء نگیرید:
کافران را به جای مومنان ، یهود و نصاری ، دشمنانی که دینتان را به مسخره گرفتند ، آنان که کفر را بر ایمان ترجیح دادند ، دشمن من و دشمن خودتان را که کفر می ورزد و شما را از شهرتان بیرون رانده است.
و همچنین در بیاناتی کسانی که غیر خدا را به عنوان اولیاء گرفته اند سرزنش می فرماید.
در بیانی از «تولی اقوام مورد غضب خدا» نهی می کند .
آیات جهاد و قتال و شهادت نیز فراوان است که به جهت رعایت اختصار از ذکر آنها صرف نظر می کنیم.
کانال «از شرح بی نهایت»
https://eitaa.com/azsharhebinahayat
علامه طباطبایی (رضوان الله علیه) در تفسیر المیزان در ذیل آیات متعددی به این مساله بسیار مهم پرداخته است.
در نوشته پیش رو بیانات ایشان با رعایت اختصار در قالب چهار فصل آمده است:
فصل اول: وضعیت امروز عالم اسلام در اثر پذیرش ولایت کفار از دیدگاه علامه
فصل دوم: غرب (دنیای کفر) امروز در نگاه علامه
فصل سوم: گره خوردن سرنوشت تمدن غرب با تمدن اسلام
فصل چهارم: معاهده با غرب در دیدگاه قرآنی علامه
کانال «از شرح بی نهایت»
https://eitaa.com/azsharhebinahayat
فصل اول: وضعیت امروز عالم اسلام در اثر تولی کفار از دیدگاه علامه
علامه امت اسلامی را در «ورطه هلاکتی» می داند که نتیجه «دوستی، تمایل و سازش با کفار» است.
ایشان «تاریخ امت» را گواه بر حقانیت هشدارهای قرآن دراین باره می داند و با تعبیری بلند می فرماید:
«این سازش، تولی، دوستی و تمایل به دشمنان دین، امت اسلامی را به وادی هلاکت انداخته است، طوری دستمایه غارت اجانب شده اند که نه مالک مال و جان خویش اند و نه مالک آبرو! نه استحقاق مرگ دارند و نه زندگی! نه به آنان اجازه داده می شود که بمیرند، و نه اجازه استفاده از موهبت زندگی را دارند. دین از آنان رخت بربسته است و همه فضائل اخلاقی را از دست داده اند.»
قرآن در سوره مائده در توصیف مومنان حقیقی که پس از ارتداد مسلمانان ظهور می کنند، صفاتی را می شمرد که حاصل معنای این آیه چنین است:
«ای مومنان! اگر از دین خدا برگردید (مرتد شوید) خدا در آینده قومی را می آورد که شش ویژگی دارند:
1. خدا آنان را دوست دارد.
2. آنان خدا را دوست دارند.
3. در مقابل مومنان خاکسار و فروتن اند.
4. در مقابل کافران سرسخت اند.
5. در راه خدا جهاد نمی کنند.
6. از سرزنش سرزنشگران نمی هراسند.»
علامه بزرگوار حال امروز امت اسلامی را در پی سازش و ذلت در مقابل کفار دقیقا برعکس این آیه می داند، و می فرماید:
«ما اگر بخواهیم همه رذائل امروز امت اسلامی را بشماریم میبینیم که متاسفانه امت عکس این مفاهیم را در خود پیاده کرده است. یعنی:
1. خدا آنان را دوست ندارد. 2. آنان خدا را دوست ندارند. 3. در مقابل کافران خاکسار و فروتن اند. 4.در مقابل مومنان سرسخت اند. 5. . در راه خدا جهاد نمی کنند. 6. از سرزنش هر سرزنشگری می هراسند.»
🔸ریشه های تاریخی و معاصر بدبختی های امت اسلامی
در نگاه علامه بدبختی های امت اسلامی دو عامل اساسی دارد، که یکی به گذشته دور برمی گردد و دیگری به گذشته نزدیک.
ایشان می فرماید:
« البته ریشه مشکلات ما اختلافی است که در امر ولایت بعد از پیامبر اتفاق افتاد، و بعد از آن هم سیاست امت به دست بنی امیه و اتباع آنان افتاد که احکام دین را بازیچه و حدود و قواعد سیاسی دین را باطل کردند، تا کار به وضعیت امروز رسید که پرچم های آزادی برافراشته شده و تمدن غربی رخ بنمود، که دیگر اثری از دین بین مسلمین نمانده است الا به اندازه رطوبتی که در کاسه بعد ازریختن آب می ماند! این ضعف آشکار در سیاست ما است که هر روز موجب تنزل مسلمانان در فضائل اخلاقی و انحطاط آنها در آداب و اخلاق و فرورفتن آنان در شهوات و غرق شدن آنان در زشتی ها است که باعث شده گاهی از برخی مسلمانان پرده دری هایی سر بزند که از غیر مدعیان اسلام نیز سر نمی زند.»
کانال «از شرح بی نهایت»
https://eitaa.com/azsharhebinahayat
🔰دو ارتداد بزرگ
از مجموع مباحث علامه در المیزان خصوصا ذیل آیه «يا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا مَنْ يَرْتَدَّ مِنْكُمْ عَنْ دِينِه» برداشت می شود که امت اسلام دو ارتداد و عقب گرد بزرگ داشته است:
۱. عقبگرد از ولایت معصوم به غیر معصوم
۲. عقب گرد به ولایت کفار
کانال «از شرح بی نهایت»
https://eitaa.com/azsharhebinahayat
🔰هشدار قرآن درباره دوستی با دشمنان دین
علامه در المیزان این مفهوم را با تعبیر «ولایت کفار» یا «تولی اعداء دین» به کار برده است،
علامه توضیح می دهد که قرآن در مواردی امت اسلامی را از کارهایی پرهیز داده است و به شدت آنها را از عواقب آن ترسانده است.
این هشدارها به خاطر این بوده است که قرآن در ضمیر مردم می دیده است که روزی به آن گرفتار خواهند شد.
تاکید قرآن بر «محبت اهل بیت و مزد رسالت خواندن آن» و هشدار شدید قرآن درباره «ربا» نیز از این قبیل مواردی است که البته عاقبت هشدارهای قرآن در همه این موارد در ادامه مسیر امت اسلامی روشن شد.
ایشان یکی از مواردی که قرآن شدیدا درباره آن هشدار داده است، را مساله «ولایت کفار» می داند، بلکه می فرماید:
«بعید نیست ادعا شود در بین گناهان فرعی عملی شدیدترین تهدیدها در قرآن درباره همین مطلب است.»
خداوند متعال کسی را که به ولایت کفار درآید، از آنان دانسته است طوری که دیگر هیچ رابطه ای با خدا نخواهد داشت.
کانال «از شرح بی نهایت»
https://eitaa.com/azsharhebinahayat
🔰علت هشدارهای شدید قرآن درباره ربا و ولایت کفار
علامه در المیزان گناه «ربا» و گناه «سازش با کفار» را بزرگترین گناهان در فروع دین دانسته است.
ایشان در تبیین چرایی این هشدار می فرماید:
«به این علت که آثار شوم دیگر گناهان از فرد یا افراد بالاتر نمی رود، اما این دو گناه بنیان دین را نابود می کندو آثار آن را نیز از بین می برد، و نظام زندگی جمعی را به فساد می کشاند. این دو گناه طوری بر فطرت انسان ها پرده می افکند که به طور کامل به فراموشی سپرده می شود.»
🔸چرایی سازشکارشدن در دیدگاه قرآن
خداوند متعال در قرآن بیماردلانی را معرفی می کند که همیشه مشتاق مبادرت به همراهی با یهود ونصارایند. جالب اینکه قرآن نمی گوید: «به سوی» کفار می شتابند، بلکه می فرماید: در آنان شتاب می ورزند،
علامه می فرماید:
«این بدان جهت است که قرآن آنان را از کفار می شمارد.»
قرآن عذر آنها را دراین باره با واژه «یقولون» به خودشان نسبت می دهد که آنان ادعا می کنند: «می ترسیم از ناحیه کفار بلایی به ما برسد» علامه بزرگوار می فرماید:
«اما این عذری است که در مقابل سرزنش مومنان برای خود برساخته اند و الا علت اصلی [این سازشکاری] ترس آنان نیست بلکه علت تولی و محبتی است که از یهود و نصاری در دل دارند.»
به هر حال این نوعی نفاق است که آنچه از محبت و تولی یهود ونصاری در دل دارند را بیان نمی کنند، البته نه نفاق به معنی کفر بلکه این مرتبه ای از نفاق است.
امروز نیز درجامعه ما چنین نگاه هایی وجود دارد که علامه آنان را «#مرعوبین_از_تمدن_امروز_غرب» می داند.
کانال «از شرح بی نهایت»
https://eitaa.com/azsharhebinahayat
🔰ریشه اصلی مشکلات امروز جامعه اسلامی
به نظر علامه تمام رذائل اخلاقی و مشکلاتی که امروز ما در جامعه اسلامی گرفتار آن هستیم، برگرفته از «#فرهنگ_کفار» است، به تعبیر دیگر وقتی ما احکام و قواعد صحیح دینی را رها کردیم و خود را تحت «#ولایت_کفار» قرار دادیم و فرهنگ زندگی آنها بین ما رشد کرد بدبختی های کنونی بر جامعه اسلامی عارض شد.
کانال «از شرح بی نهایت»
https://eitaa.com/azsharhebinahayat
🔰فصل دوم: غرب امروز در نگاه علامه
انتقادات علامه به «یهود» و «نصارا»، «دشمنان دین» و «تمدن امروز غرب» فراوان است، اما در خصوص انتقادات ایشان از دنیای غرب می توان به طور خلاصه در سه عنوان آن را پیگیری کرد:
1. چالش های اخلاقی غرب
علامه تمدن غرب را ایجاد کننده و توسعه دهنده ضعف های گوناگون اخلاقی می داند که با تمدن غرب بر بشر حاکم شد. در ادامه برخی بیانات ایشان را دراین باره مرور می کنیم:
ایشان تمدن غرب را باعث دنیازدگی در مردم می داند:
«تمدن غرب باعث دنیازدگی بیشتر مردم شده است طوری که در تمامیت خواهی های نفسانی و حیوانی به زیاده روی افتاده اند و هر چه تلاش دارند در این مسیر گذاشته اند.»
فرهنگ غلط غرب فحشا را همه گیر کرده است:
«امروز طوری فحشا غرب را فرا گرفته است، که شما معلوم نیست بتوانید از هر هزار مرد در عالم غرب یک مرد را پیدا کنید که یقین داشته باشد فرزندش از نسل خود اوست. فساد در غرب به فساد با محارم و بین مردان و ... کشیده شده است.»
جالب این جا است که این بیانات ایشان چند دهه گذشته ایراد شده است که هنوز وسایل ارتباطی به این گستردگی وارد عرصه اشاعه فحشاء نشده بودند.
کانال «از شرح بی نهایت»
https://eitaa.com/azsharhebinahayat
2. چالش های اقتصادی غرب
ایشان در ادامه تبیین تاثیرات اخلاقی تمدن غرب، اختلاف شدید طبقاتی در دنیا را نیز زاییده همین تفکر دانسته است:
«این تاثیر در خلقیات مردم (و تمامیت خواهی های شهوانی) باعث شد كه ثروتها و لذات خالص زندگى مادى همه به طرف نيرومندان و توانگران سرازير شده و در دست اكثريت مردم جهان كه همان طبقات پائين جامعهها مىباشند چيزى به جز محروميت نماند، و ديديم كه چگونه طبقه مرفه نيز به جان هم افتاده و يكديگر را خوردند تا نماند مگر اندكى، و سعادت زندگى مادى مخصوص همان اندك گرديد، و حق حيات از اكثريت، كه همان تودههاى مردم هستند سلب شد. و با در نظر گرفتن اينكه ثروت بى حساب و فقر زياد آثار سويى در انسان پديد مىآورد، اين اختلاف طبقاتى تمامى رذائل اخلاقى را برانگيخت، و هر طرف را به سوى مقتضاى خويش پيش راند.»
🔸3. جنایات تمدن غرب
علامه همان گونه که نتیجه فساد اخلاقی را فساد اقتصادی در عالم دانست در ادامه جنگ ها و جنایات را نتیجه همین بی عدالتی در عالم می داند:
«نتيجه وضعیت اخلاقی و اقتصادی عالم اين شد كه دو طائفه دارا و ندار در مقابل يكديگر صف آرايى كنند و آتش فتنه و نزاع در بين آنان شعلهور شود، توانگر و فقير و دارا و ندار همديگر را نابود كنند و جنگهاى بين المللى بپا شود، و زمينه براى كمونيسم فراهم گردد، و در نتيجه حقيقت و فضيلت به كلى از ميان بشر رخت بر بندد و ديگر بشر روزگارى خوش نبيند، و آرامش درونى و گوارايى زندگى از نوع بشر سلب شود.»
ایشان تمدن و آزادی را صرفا یک شعار ومقدمه ای برای ریختن خون انسان ها می داند:
«اینان با شعار تمدن و آزادی آتش جنگ های جهانی را به پا کردند، و هرگاه کوچکترین خطری برای منافع مادی خویش احساس کنند دنیا را زیر و رو می کنند».
البته علامه پیش بینی عاقبت بدتری از این تمدن دارد:
« اين فساد عالم انسانى چيزى است كه ما امروزه خود به چشم مىبينيم، و احساس مىكنيم كه بلاهايى سختتر و رسوايىهايى بيشتر، آينده نوع بشر را تهديد مىكند.»
ایشان با اظهار اعجاب و خوشنودی از کلمات مرحوم کاشف الغطا درباره جنایات غرب آن را در المیزان نقل می کند:
«آرى عصر نور! كشتن زنان و اطفال و پير مردان و بيماران و شبيخون زدن و بمباران كردن شهرها و مردم بى سلاح و قتل عام دشمن را مباح كرده است!!. مگر اين آلمان نبود كه در جنگ بين المللى دوم بمبهاى خوشهاى خود را بر سر مردم لندن ريخت و ساختمانها را ويران و زنان و اطفال و ساكنان شهر را نابود كرد؟ و مگر اين دول متفق (آمريكا و انگلستان و شوروى) نبودند كه هزاران هواپيماى جنگى را براى تخريب شهرهاى آلمان به پرواز در آوردند و آيا اين آمريكاى متمدن! نبود كه بمب اتمى خود را بر سر مردم ژاپن ريخت؟»
کانال «از شرح بی نهایت»
https://eitaa.com/azsharhebinahayat