بسم الله
🟣چرا آیتالله خامنهای دام عزه، در این شرایط، مطالعه نهج البلاغه را توصیه فرمودند؟
(قسمت 3 از 7)
یکی از مشکلات مهم رهبر معظم انقلاب این است که مخاطبان ایشان (برخی از مردم و برخی از مسئولان عالی نظام) آنچه را که ایشان به عنوان اولویتهای استراتژیک نظام معرفی میکنند، باور ندارند چرا که ذهن آنها از منظر شناختی، یک نظام اولویتسنجی خاصی دارد که با نظام اولویتسنجی رهبری همآهنگ نیست.
ایشان معتقدند ترویج نهج البلاغه در جامعه، میتواند فاصله شناختی مسئولان و مردم با رهبری را کم کند.
📢خودشان به وضوح فرمودهاند: «... یکی از مشکلات اساسی خود من در زمینهی بسیاری از کارها، ذهن [مسئولانی است که] مخاطبینم هستند؛ یعنی آنهایی که با من همکارند که من از اینها میخواهم که مثلاً شما تولید ملی را پیش ببرید یا اقتصاد مقاومتی را ...؛ من با ذهن اینها مشکل دارم. ببینید، اینکه ما میگوییم که به توان ملی، توان داخلی، آن اقتدار حقیقی داخلی تکیه کنید نه به بیرون و خب همه هم میگویند: بله، منتها عمل نمیشود، چرا؟ چون مشکل [شناختی و] ذهنی وجود دارد یعنی باورِ [مسئولان با آنچه که من میخواهم، همراه] نیست؛ ما یک مقداری به این باورها احتیاج داریم. ... نهج البلاغه خیلی راه [را] باز میکند برای ما. [نهجالبلاغه را] با این نگاه بخوانید، با این نگاه که ... اولویتها را بتوانید از آن دربیاورید. ... دقیقاً در زمینهی باورها که من گفتم، اولویت را پیدا کند، سعی کنید روی ذهنها اثر بگذارید، روی باورها اثر بگذارید». ۱۳۹۶/۱۱/۰۵)
#با_شیفتگان_نهج ۸۰
https://eitaa.com/banahjolbalaghe
بسم الله
🟣چرا آیتالله خامنهای دام عزه، در این شرایط، مطالعه نهج البلاغه را توصیه فرمودند؟
(قسمت 4 از 7)
خطبهها و نامههای امیرالمؤمنین علیه السلام برای یک جامعهی سرشار از نفاق و چنددستگی پدید آمده تا با روشنگریهای بینظیرش شبههزدایی کند (تهتک سُتور الشَّبَه ببیانک).
📢آیت الله خامنهای در سال 1359 درباره نهج البلاغه فرمودهاند: «نهج البلاغه اشاره میکند به مسائل اجتماعی در محیطی منافقانه و مشتَبَه؛ و چون ما در چنان محیطی امروز قرار داریم پس مسائل زندگی و مسائل سیاسی و مشکلات و دردها و احیانا راهحلها،...میتواند از نهجالبلاغه الهام گرفته بشود» ۱۳۵۹/۰۴/۱۱ و نیز در سال 1364 سفارش کردهاند که: «در آیینه نهج البلاغه نگاه کنید و ببینید شما از وضع کنونی خودتان چه چیزی را در آن میبینید، کدام درد را، کدام خطر را میبینید ... و بدانید که درمانش در نهج البلاغه موجود است. امروز بسیار لازم است که محققان، نهج البلاغه را از این جهات تفسیر کنند.» ۱۳۶۴/۰۱/۱۹
#با_شیفتگان_نهج ۸۱
https://eitaa.com/banahjolbalaghe
بسم الله
🟣چرا آیتالله خامنهای دام عزه، در این شرایط، مطالعه نهج البلاغه را توصیه فرمودند؟
(قسمت5 از 7)
در مراحل پنجگانهی پویش انقلاب اسلامی به سوی تمدن اسلامی، یکی از پیشفرضهای بنیادین که برای این پویش پنجمرحلهای مورد نیاز ما است، تعریف انسان و شناخت دقیق او است. بدون شناخت دقیق انسان و نیازهای او نمیتوان به سوی تمدن حرکت کرد.
📢یکی از جنبههای اهمیت نهج البلاغه از منظر آیتالله خامنهای «طرح مسائل اصولی اسلام، طرح مسألهی الله، طرح مسألهی انسان و ....» است. (۱۳۵۹/۰۴/۱۱) چنانکه در باور ایشان «در نهجالبلاغه همهی ابعاد یک شخصیت والای انسانی وجود دارد. از معرفت، از اخلاق، از خصلتهای ویژهی یک انسان منهای آموزشهایی اسلامی و از اخلاق ویژه و والایی که فقط اسلام به انسانها تعلیم داده. یک انسان کامل در نهجالبلاغه مجسم میشود و آن انسان کامل خودِ امیرالمؤمنین است.» (۱۳۶۳/۰۱/۲۶).
#با_شیفتگان_نهج ۸۲
https://eitaa.com/banahjolbalaghe
. ༻﷽༺
🟣چرا آیتالله خامنهای دام عزه، در این شرایط، مطالعه نهج البلاغه را توصیه فرمودند؟
(قسمت 6 از 7)
نظام جمهوری اسلامی در پویش خود به سوی کمال و تعالی، ممکن است به بیماریهایی مبتلا شود. از نگاه آیتالله خامنهای «ما، ملت ایران، به عنوان کسانی که پایههای این نظام را روی دوشمان گرفتهایم اگر امروز به نهج البلاغه مراجعه کنیم در آن چیز جالبی خواهیم یافت. بیماریهایی که در این موقعیت، ما را تهدید میکند و درمان این بیماریها، برای ما ارزنده و حیاتی است که برویم و این درمانها را جستجو کنیم.» (. ۱۳۶۴/۰۱/۱۹ )
#با_شیفتگان_نهج ۸۳
https://eitaa.com/banahjolbalaghe
بســــــــــم الله الرحــمن الرحیـــــــم
🟣چرا آیتالله خامنهای دام عزه، در این شرایط، مطالعه نهج البلاغه را توصیه فرمودند؟
(قسمت 7 از 7)
یکی از ابعاد کمترتوجهشدهی نهجالبلاغه، بعد وحدتآفرین و انسجامبخشِ نهجالبلاغه است. نهجالبلاغه از این زاویه میتواند به انسجام جهان اسلام کمک شایانی بکند. در روزگاری که جهان اسلام بیشترین ضربه را از ناهمآهنگی و اختلافات به خود دیده، هر عنصری که بتواند به انسجام جهان اسلام کمک کند، در اولویت است.
📢آیتالله خامنهای معتقدند که: «ما زمان بسیاری را با عدم ارتباط با نهج البلاغه گذراندهایم. باید امروز با فرصتهایی که هست آن نقایص را جبران کنیم. البته کسانی که در زمینه نهج البلاغه کار کردهاند کم نیستند، چه در ایران و چه در بعضی دیگر از کشورهای اسلامی، اما کارهای اصولی و اساسی که بتواند مدرسه نهج البلاغه را در کل فضای جهان اسلام گسترش بدهد، همچنان باقی است، ....» ۱۳۶۴/۰۱/۱۹
#با_شیفتگان_نهج ۸۴
https://eitaa.com/banahjolbalaghe
. ༻﷽༺
🟣تواضع الاهی مسؤلان در برابر مطالبهگران مردمی
«وَ اِجْعَلْ لِذَوِي اَلْحَاجَاتِ مِنْكَ قِسْماً تُفَرِّغُ لَهُمْ فِيهِ شَخْصَكَ وَ تَجْلِسُ لَهُمْ مَجْلِساً عَامّاً فَتَتَوَاضَعُ فِيهِ لِلَّهِ اَلَّذِي خَلَقكَ وَ تُقْعِدُ عَنْهُمْ جُنْدَكَ وَ أَعْوَانَكَ مِنْ أَحْرَاسِكَ وَ شُرَطِكَ حَتَّى يُكَلِّمَكَ مُتَكَلِّمُهُمْ غَيْرَ مُتَعْتَعٍ»
برای آنان که با تو کاری دارند، زمان مشخصی را معین کن که فارغ از هرکاری به کارشان رسیدگی کنی و در مجلس همگانی با آنان حضور یابی. پس برای [تقرب] به خداوندی که تو را آفریده، [با مردم] فروتن باش و سربازان و اطرافیان خود را دور کن تا سخنگوی کسانی که با تو کار دارند بیهیچ لکنتی با تو سخن بگوید.
✍️برای اینکه رعیت بتوانند سخنشان را بیلکنت با حاکمان در میان نهند حاکمان باید با آنان متواضعانه نشست و برخاست کنند اما بایستههای این نشست و برخاست متواضعانه چیست؟
1) تواضع باید با نیت الاهی باشد. الاهی بودن نیت مسؤولان متواضع، آثار اجتماعی و سیاسی خاصی دارد که از روی آن آثار، قابل تشخیص است.
2) حضور نگبهانان و خدم و حشم و محافظان، نباید به گونهای باشد که مانع از صراحت و راحتی مطالبهگران شود.
3) اثربخشی تواضع باید در حدّی باشد که لکنت را از زبان رعیت بزداید. قطعا منظور از رعیت در اینجا رعیت مطالبهگر و معترض است وگرنه رعیتی که مطالبه و اعتراضی نداشته باشد، لکنت به زبانش نمیافتد.
4) تواضع، خودش هدف نیست بلکه وسیلهای است برای برطرف شدن موانع پیدا و پنهانِ گفتگوی مطالبهگران با مسؤلان.
زیبایی سخن امیرالمؤمنین ع در این است که حد و مرز تواضع را با یک نشانه محسوس و قابل اندازهگیری مشخص کردهاند. این نشانه محسوس، همان "افتادن لکنت از زبان مطالبهگران" است.
#حکمرانی #مطالبهگری
#با_معارف_نهج البلاغه 318
https://eitaa.com/banahjolbalaghe
. ༻﷽༺
🟣دعوت مردم به مشورتدهی در حکمرانی علوی؛ در بالاترین سطح ممکن
1️⃣علی علیه السلام نه فقط در باور شیعه بلکه حتی در نزد برخی متکلّمان سنّی نیز حائز مقام عصمت بود اما نه به نحو استقلالی بلکه به اراده الاهی (عصمکم الله من الزلل).
2️⃣رعیت وقتی حاکم را دارای مقام عصمت بداند، خودبهخود ممکن است انگیزهای برای نقد عملکرد او نداشته باشد.
3️⃣امیرالمؤمنین علیه السلام در ایام #حکمرانی برای بازکردن زبان انتقاد مردم، کوشید که همه موانع برداشته شود؛ بیت القصص را تأسیس کرد. همواره #در_دسترس_مردم بود و...
اما افزون بر همه این اقدامات، مسأله غیراستقلالی بودن عصمت خود را نیز مطرح فرمود و با صراحت به آنان فرمود:
📢«سخن حق یا مشاوره عادلانه خود را قورت ندهید» (فَلاَ تَكُفُّوا عَنْ مَقَالَةٍ بِحَقٍّ أَوْ مَشُورَةٍ بِعَدْلٍ)
سپس برای اینکه هیچ چیز حتی باور به عصمت علی ع، آنان را از گفتگوی انتقادی و مشورت دادن به علی (ع) بازندارد، درباره عصمت خویش نیز فرمود:
📢«من [شخصا به عنوان يك انسان عادی] خويشتن را مافوق آنكه اشتباه كنم، نمىدانم و در عملکرد خود ايمن از خطا نيستم، مگر اين كه خداوند مرا حفظ كند» (فَإِنِّي لَسْتُ فِي نَفْسِي بِفَوْقِ أَنْ أُخْطِئَ وَ لاَ آمَنُ ذَاكَ مِنْ فِعْلِي إِلاَّ أَنْ يَكْفِيَ اَللَّهُ مِنْ نَفْسِي مَا هُوَ أَمْلَكُ بِهِ مِنِّي).
🔰علامه مجلسی نیز بر آن است که یکی از اهداف چنین تبیینی از عصمت، در آن زمانه، برای همین بود که زبان نقد و مشورت رعیت باز شود. (بحار 34/198)
✅آری، چنین بود که معاویه گفت: «جسارت در برابر سلطان را علی، اندک اندک، به شما نوشانده است: لقد لمظكم ابن أبيطالب الجرأةَ على السلطان) (بلاغات النساء: 59)
🔻با معارف نهج 317 را نیز بخوانید (اینجا)
#با_معارف_نهج البلاغه ۳۱۸
https://eitaa.com/banahjolbalaghe
نهج البلاغة حسینی قمی_1_1.mp3
107K
🕹پای منبر امیرالمؤمنین علیهالسلام
حجت الاسلام حسینی قمی:
📢خدا رحمت کند، از آیت الله بهجت نقل کردیم جمعه ها ایشان روضه ای داشتند. می رفتیم منبر، نهج البلاغه می خواندیم.
بعد از منبر، ایشان به من مکرر میفرمودند شما وقتی از نهج البلاغه می خوانید مردم پای منبر شما نیستند پای منبر امیرالمؤمنین (سلام الله علیه) هستند.
(۱۴۰۳/۱۲/۴ برنامه سمت خدا)🖥
#با_شیفتگان_نهج ۸۵
https://eitaa.com/banahjolbalaghe
شرح الخطبة الشقشقية - الشيخ محمدرضا الحكيمي (1).pdf
14.49M
بسم الله
خطبه شقشقیه از خطبه های بسیار مهم نهج البلاغه است.
در این خطبه امیرالمؤمنین علیه السلام به صورت آشکار دیدگاه خود را درباره خلفا و نظام خلافت بیان کردهند. این بیان آشکار برای بسیاری از بزرگان اهل سنت غیرقابل درک است.
به طوریکه از یک سو مخالفان امامیه آن را از مجعولات سید رضی میدانند و ازسوی دیگر بزرگان امامیه جدّ بلیغی در اثبات صدور آن مبذول داشتهاند.
کتاب شرح خطبه شقشقیه محمدرضا حکیمی از شرحهای ارزشمند این خطبه شریف است که در آن، افزون بر یک مقدمه ارجمند درباره کتاب نهج البلاغه ، ابتدا اصل صدور خطبه شقشقیه و سپس نکات محتوایی آن، تبیین شده است.
https://eitaa.com/banahjolbalaghe
.
. ༻﷽༺
🟣نصب الاهی امامت و کلمهی «لِلّه» در نامه ۶ نهج البلاغه
با اینکه امامیه امامت را، وابسته به نصب الاهی میداند، در نامهی امیرالمؤمنین به معاویه ، آمده است: «شورا فقط به مهاجران و انصار اختصاص دارد. پس اگر آنان بر روی کسی اجماع کرده و اور را امام نامیدند، همین، مورد رضایت خداوند است: و إنّما الشّورى للمهاجرين و الأنصار. فإن اجتمعوا على رجل و سمّوه إماما كان ذلك [للّه] رضی...».
⏺درست است که حضرت، این جمله را از باب جدل نوشتهاند و میخواهند معاویه را حتی طبق مبانی و معتقَدات خودش نیز وادار به اطاعت بفرمایند اما نگارنده به طور کلی به ثبت کلمهی «للّه» در این نامه، شک دارد.
🔸محی الدین عبدالحمید فقیه، ادیب و رئیس دانشکده ادبیات الازهر، وقتی نهجالبلاغهی استادش محمد عبده را به چاپ میسپرد، در هنگام استنساخِ متن کتاب، به هشت نسخهی کهن و بسیار مهم دسترسی داشت (اینجا). وی در نهجالبلاغهای که به نام "نهجالبلاغهی محمد عبده"، ارائه کرد،کلماتی را که در همه نسَخ وجود نداشت و فقط در پارهای از نسخهها ثبت شده بود، بین قلاب [ ] قرار داد. از قضا در نسخهی عبدالحمید، کلمه «لله» در داخل قلاب قرار دارد (نهجالبلاغهی محمدعبده، مطبعة الاستقامه، ج ۳ ص: ۸). قلاب نشانهی آن است که این کلمه در برخی از نُسَخ وجود ندارد.
▪️با اینحال در نهج البلاغهی قیس عطار، کلمهی «لله» ثبت شده و در پاورقی، هیچ اختلاف نسخهای برای این کلمه گزارش نشده است (نهج البلاغه قیس عطار، ص: 486). در نهجالبلاغهی بنیاد نیز آقای عطاردی این کلمه را ثبت کرده است! این، نشانهی آن است که نسخههایی که در اختیار این دو محقق ارجمند بوده، همگی کلمهی «لله» را ضبط کردهاند.
🔸اما طبق جستجوی ما حق با عبدالحمید است که با آوردن قلاب، وجود این کلمه را در نامهی امیرالمؤمنین اختلافی میداند چون این کلمه در برخی منابع وجود ندارد؛ از جمله در کتاب تاریخ مدینه دمشق (ج 59 ص: 128) و در کتاب «تذکرة الخواص من الأمة بذکر خصائص الأئمة» ( ج 1، ص: 398 ) نیز دو #نسخه وجود دارد که مستنسِخِ کتاب، نسخهی بدونِ «لله» را در پاورقی آورده و نسخه متنی هم چنین است: «و إنّما الشّورى للمهاجرين و الأنصار، فإذا اجتمعوا على رجل فسمّوه إماما كان ذلك رضى للّه تعالى»!
#اختلاف_نسخ
#با_معارف_نهج البلاغه 319
https://eitaa.com/banahjolbalaghe
https://eitaa.com/joinchat/494927872Ca763d6564a
. ༻﷽༺
🟣 #آشنایی_با_خطبه ۲۴
1️⃣فضای صدور خطبه
گفته شده اين خطبه پاسخى است به كسانى كه میگفتند چرا با پرداخت رشوه، امتیازدهی و امثال آن با مخالفان خود معامله و سازش نمىكنید؟
2️⃣اهمیت خطبه
تبیین یکی از مبانی حکومت داری در منطق دین یعنی عدم سازش با دشمنان خدا
3️⃣مضامین خطبه
در یک نگاه کلی این خطبه مشتمل بر دو بخش است: بخش اول مربوط به تهدید مخالفان و گمراهان است و بخش دوم راجع به نوید پیروزی به پیروان حق و بیان شروط آن است.
1. در مبارزه با دشمنان حق، با آنان كه در گمراهى غوطهورند، مدارا نمىكنم و سستى به خرج نمىدهم.
2. اگر تقوا پیشه کرده و بر انجام وظایفی که خداوند بر دوش شما گذاشته است قیام کنید، علی علیه السلام پیروزی را برای شما ضمانت می کند.
4️⃣لطایف خطبه
1. حضرت به جای تعبیر «خبط فی الغی» (سیر در گمراهی) از تعبیر «خابط الغیّ» استفاده کرده است که به معنای سیر کردن فرد در گمراهی و سیر گمراهی در فرد است. از آنجا که «خبط» به معنای راه رفتن با اضطراب است، این تعبیر مبالغه در اضطراب می باشد.
2. حضرت امیر علیه السلام بعد از اعلام عدم سازشکاری با مخالفان، یاران خود را توصیه به تقوا و تبعیت از اوامر الهی می کند و شاید ارتباط این دو بخش در آن باشد که ایستادگی در برابر مخالفان نیازمند نیروهای مومن و انقلابی است چرا که حاکم جامعه به تنهایی و بدون داشتن یاران با ایمان و پرهیزکار نمی تواند مقابل دشمنان حق ایستادگی کند.
5️⃣مصادر خطبه
📚مطلع الصباحتين و مجمع الفصاحتین 1/318
📚النهایه ابن اثیر، ج3، ص244.
📚این خطبه درکتاب «تمام نهج البلاغه» (5/479) خطبه مستقلی محسوب نشده بلکه به عنوان بخش پایانی خطبه 55 نهج البلاغه، ضبط شده است.
┄┄┅••=✧؛❁؛✧=••┅┄┄
✍️استاد علی رحیمی ؛ حوزه علمیه شیراز
https://eitaa.com/banahjolbalaghe
https://eitaa.com/joinchat/494927872Ca763d6564a
بسم الله
🟣منطق، مدارا و تواضع در برابر مخالفان؛ شیوه سیاسی امیرالمؤمنین علیه السلام
رهبر معظم انقلاب؛ آیت الله خامنهای:
یکی از خصوصیات امیرالمؤمنین در ممشای سیاسیاش این بود که با دشمنان خود و مخالفان خود با استدلال حرف میزد و استدلال میکرد.
در نامههائی که حتّی به معاویه نوشته است - با اینکه دشمنی بین معاویه و امیرالمؤمنین شدید بود، در عین حال او [معاویه] نامه مینوشت، اهانت میکرد، حرفهای خلاف میگفت – [ولی امیر المؤمنین] استدلال میکرد بر اینکه روش تو غلط است.
با طلحه و زبیر که آمدند با امیرالمؤمنین بیعت کردند - اینها به عنوانی که میخواهیم عمره برویم، از مدینه خارج شدند، رفتند به طرف مکه. امیرالمؤمنین مراقب بود، از اول هم گفت که اینها قصدشان عمره نیست. رفتند و کارهائی کردند؛ حالا تفاصیلش زیاد است - حضرت اینجور میفرماید: «لقد نقمتما یسیرا و ارجأتما کثیرا»؛(خطبه 205 نهج) شما یک چیز کوچک را وسیله و مایهی اختلاف قرار دادید، این همه نقاط مثبت را ندیده گرفتید؛ دم از دشمنی میزنید، دم از مخالفت میزنید. امیرالمؤمنین با اینها متواضعانه حرف میزند، توضیح میدهد؛ میگوید: من دنبال دشمن نمیگردم. این مدارا را دارد ... ... ۱۳۸۸/۰۶/۲۰
#با_معارف_نهج البلاغه 320
https://eitaa.com/banahjolbalaghe
https://eitaa.com/joinchat/494927872Ca763d6564a