بسم الله
🟣آوردهی مصیبتها برای انقلاب اسلامی؛ از منظر امیرالمؤمنین علیه السلام
امیرالمؤمنین علیه السلام در وصف آغازین سالهای انقلاب جهانی رسول الله صلی الله علیه و آله، با اشاره به مصیبتهای تلخی که در آن سالها برای مسلمانان روی میداد، فرمودهاند:
«فَلَقَدْ كُنَّا مَعَ رَسُولِ اللَّهِ صَلَّىٰ اللّٰهُ عَلَيْهِ وَ آلِهِ، وَ إِنَّ الْقَتْلَ لَيَدُورُ عَلَى الْآباءِ وَ الْأَبْنَاءِ وَ الْإِخْوَانِ وَ الْقَرَابَاتِ، فَمَا نَزْدَادُ عَلَى كُلِّ مُصِيبَةٍ وَ شِدَّةٍ إِلاَّ إِيمَاناً، وَ مُضِيّاً عَلَى الْحَقِّ، وَ تَسْلِيماً لِلْأَمْرِ، وَ صَبْراً عَلَى مَضَضِ الْجِرَاحِ: ما همراه با رسولالله صلی الله و علیه و آله بودیم و [خطر] کشته شدن بر روی [سر] پدران، فرزندان، برادران و بستگان میچرخید اما با هر مصیبت و مشکلی چیزی جز ایمان وصفناپذیر، استوار شدن در مسیر حق، تسلیم شدن در برابر امر الاهی و صبری عظیم در برابر سوزش زخمها عائدمان نمیشد».
بر اساس این فرمایش امیرالمؤمنین علیه السلام، آوردهی شهادت شهیدان برای همسنگرانشان عبارت است از:
1️⃣ایمانی وصفناپذیر
2️⃣ثابتقدم شدن در مسیر حق
3️⃣تسلیم امر الاهی شدن
4️⃣صبر در مسیر مقاومت
آوردهی دیگر اینکه؛
آنان که خون همسنگران شهیدشان بر دامنشان نشسته، ماندگارتر و پایدارتر خواهند بود و رویش بیشتری خواهند داشت (بقِیَّةُ السَّیْفِ أَبْقَی عَدَداً وَ أَكْثَرُ وَلَداً) حکمت ۸۴. (توضیح حکمت 84 را در اینجا بخوانید)
┄┄┅••=✧؛❁؛✧=••┅┄┄
#با_معارف_نهج البلاغه 281
https://eitaa.com/banahjolbalaghe
🆔https://eitaa.com/joinchat/494927872Ca763d6564a
بسم الله
🟣"تضاد القایی" در نهج البلاغه
صنعت تضاد یا طباق یکی از آرایههای ادبی است که موجب زیبایی و معناداری کلام میشود. چنانکه خداوند متعال فرموده است: « وأنه هو أمات وأحيا».
بلاغیان در بیان وجوه و اقسام طباق، نکات ارزشمندی را ذکر کردهاند اما تأمل در کلمات امیرالمؤمنین علیه السلام نوع خاصی از طباق را نمایان میکند که در بلاغت موجود از آن سخنی به میان نیامده است.
▪️ این نوع از تضاد، بین دو کلمهای رخ مینماید که بر اساس معنای متعارفشان تضادی با هم ندارند اما بر اساس درک خاصی که گوینده، از معنای آن دو کلمه دارد، این دو کلمه معنای متضادی پیدا میکنند. یعنی دو کلمه در باور متکلم معنای خاصی دارند که باید آنها را شناخت.
به نظر میرسد که این نوع از طباق را باید طباق ادعایی یا طباق القایی نامید؛ یعنی گوینده میخواهد ادعا کند و به مخاطبانش القاء کند (بفهماند) که این دو کلمه با هم تضاد دارند.
در کلمات امیرالمؤمنین، انسان در برابر هدایتهایی که خداوند برایش فرستاده، دو نوع واکنش نشان میدهد: یا هدایتجویی میکند یا کور میشود، راه سومی هم وجود ندارد؛ یعنی بین هدایتجویی و کور شدن تضاد وجود دارد. این تضاد از آیات قرآن نیز قابل برداشت است.
این جملههای نهج البلاغه را نگاه بکنید:
1️⃣درباره عصر جاهلیت فرموده است: « ... فَالْهُدَى خَامِلٌ وَ اَلْعَمَى شَامِل»
2️⃣درباره کسانی که از عدل علوی گریخته و به معاویه پیوستند، فرموده است:
«فَكَفَى لَهُمْ غَيّاً وَ لَكَ مِنْهُمْ شَافِياً فِرَارُهُمْ مِنَ اَلْهُدَى وَ اَلْحَقِّ وَ إِيضَاعُهُمْ إِلَى اَلْعَمَى وَ اَلْجَهْلِ»
3️⃣درباره عالمنمایان فرموده است: «لاَ يَعْرِفُ بَابَ اَلْهُدَى فَيَتَّبِعَهُ وَ لاَ بَابَ اَلْعَمَى فَيَصُدَّ عَنْهُ »
4️⃣درباره نقش اهل بیت در هدایت انسان فرموده است:
«بِنَا يُسْتَعْطَى اَلْهُدَى وَ يُسْتَجْلَى اَلْعَمَى» (خطبه 144)
و نیز فرموده است: «و اَلْمُوَضَّحَةُ بِهِ أَشْرَاطُ اَلْهُدَى وَ اَلْمَجْلُوُّ بِهِ غِرْبِيبُ اَلْعَمَى» (خطبه 177)
┄┄┅••=✧؛❁؛✧=••┅┄┄
#بازیباییهای_نهج، شماره71
https://eitaa.com/banahjolbalaghe
🆔https://eitaa.com/joinchat/494927872Ca763d6564a
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
.
🗞ما مفتخریم که کتاب نهجالبلاغه که بعد از قرآن، بزرگترین دستور زندگی مادی و معنوی و بالاترین کتاب رهاییبخش بشر است و دستورات معنوی و حکومتی آن بالاترین راه نجات است، از امام معصوم ماست.
https://eitaa.com/banahjolbalaghe
🆔https://eitaa.com/joinchat/494927872Ca763d6564a
بسم الله
🟣آیا معاویه در طرح «خونخواهی عثمان» صادق بود؟
«وَ قَدْ أَكْثَرْتَ فِي قَتَلَةِ عُثْمَانَ فَادْخُلْ فِيمَا دَخَلَ فِيهِ اَلنَّاسُ ثُمَّ حَاكِمِ اَلْقَوْمَ إِلَيَّ أَحْمِلْكَ وَ إِيَّاهُمْ عَلَى كِتَابِ اَللَّهِ تَعَالَى وَ أَمَّا تِلْكَ اَلَّتِي تُرِيدُ فَإِنَّهَا خُدْعَةُ اَلصَّبِيِّ عَنِ اَللَّبَنِ فِي أَوَّلِ اَلْفِصَالِ» نامه 64
[ای معاویه] درباره قاتلان عثمان زیاد سخن گفتهای [ولی به جای سخن زیادی، ابتدا] در همین بیعت و طاعتی که مردم داخل آن شدهاند، داخل شو سپس متهمان را به نزد من بیاور تا تو و آنان را به کتاب الاهی بسپارم اما آنچه تو در پیش گرفتهای نیرنگی است که برای از شیر گرفتن کودکان به کار گرفته میشود.
📖معاویه پس از صلح امام مجتبی علیه السلام، که قدرت مطلق جهان اسلام را به دست گرفت، در سفری به مدینه به خانه عثمان رفت. دختر عثمان وقتی معاویه را دید صیحه زد و برای پدرش گریست. این گریه در حضور معاویه، بدین منظور بود که قصاص قاتلان پدرش را به معاویه یادآوری کند.
معاویه که منظور او را فهمیده بود، بدو گفت: حالا دیگر مردم به اطاعت ما درآمدهاند و حکومتمان را پذیرفتهاند ما هم باید امنیت آنها را تأمین کنیم. ما ناچاریم [درباره کسانی که عثمان را کشتند] صبوری کنیم در حالی که سینه ما پر از خشم آنها است و آنها نیز ناچارند در برابر ما رام باشند در حالیکه سینههایشان پر از کینهی ما است. اگر ما پیمانمان را بشکنیم [و آنان را مجازات کنیم] آنان نیز پیمانشان را خواهند شکست [و بر ما شورش خواهند کرد]. بعد معلوم نیست که به نفع حکومت ما باشد یا به ضرر حکومت ما.» (العقد الفرید)
دکتر محمود عقاد با استناد به این واقعه و وقایع دیگر، به این نتیجه رسیده است که معاویه در خونخواهی عثمان، صادق نبود بلکه ادعای خونخواهی را صرفا برای فشار بر حکومت علی علیه السلام مطرح میکرد. برای همین بود که بعد از رسیدن به قدرت، خودش هرگز قاتلان عثمان را تحت پیگرد قرار نداد.
📚کتاب معاویه فی المیزان، محمود عقاد، ص 78
┄┄┅••=✧؛❁؛✧=••┅┄┄
#با_معارف_نهج البلاغه 282
https://eitaa.com/banahjolbalaghe
🆔https://eitaa.com/joinchat/494927872Ca763d6564a
بسم الله
⏺وَ قَالَ أَمِيرُ الْمُؤْمِنِينَ (عَلَيْهِ السَّلَامُ): الْمُؤْمِنُ لَا يَحِيفُ عَلَى مَنْ يُبْغِضُ، وَ لَا يَأْثَمُ فِيمَنْ يُحِبُّ.
امیرالمؤمنین علیه السلام فرمود: مؤمن بر کسی که از او متنفر است ظلم نمیکند و به خاطر کسی که او را دوست دارد، گناه نمیکند.
📚(امالی شیخ طوسی ره ص: 580)
🔽دست کم تا یک هفته بعد از انتخابات پیش رو، روزی یک مرتبه جانمان را با این حدیث امیرالمؤمنین علیه السلام صیقل بدهیم. شاید ما را در چارچوب انصاف و عدالت نگه دارد.
https://eitaa.com/banahjolbalaghe
🆔https://eitaa.com/joinchat/494927872Ca763d6564a
بسم الله
🟣معاویه از طلقاء بود
«الَّذِينَ أُخْرِجُواْ مِن دِيَرِهِم بِغَيرْحَقّ إِلَّا أَن يَقُولُواْ رَبُّنَا اللَّهُ وَ لَوْ لَا دَفْعُ اللَّهِ النَّاسَ بَعْضَهُم بِبَعْضٍ لهَّدِّمَتْ صَوَامِعُ وَ بِيَعٌ وَ صَلَوَاتٌ وَ مَسَاجِدُ يُذْكَرُ فِيهَا اسْمُ اللَّهِ كَثِيرًا وَ لَيَنصُرَنَّ اللَّهُ مَن يَنصُرُهُ إِنَّ اللَّهَ لَقَوِىٌّ عَزِيزٌ(40) الَّذِينَ إِنْ مَكَّنَّاهُمْ فِي الْأَرْضِ أَقامُوا الصَّلاةَ وَ آتَوُا الزَّكاةَ وَ أَمَرُوا بِالْمَعْرُوفِ وَ نَهَوْا عَنِ الْمُنْكَر (حج: 41)»
آیه فوق، کسانی را که از سرزمین خودشان اخراج شده باشند (الَّذِينَ أُخْرِجُواْ مِن دِيَرِهِم بِغَيرْحَقّ) ، و خداوند به آنها قدرت سیاسی داده باشد (مَكَّنَّاهُمْ فِي الْأَرْض) وصف میکند. برخی فقیهان اهل تسنن با استناد به آیه فوق مشروعیت خلافت خلفای راشدین را اثبات میکنند. جصاص، فقیه و مفسر بزرگ حنفی در بررسی این آیه نوشته است: این آیه درباره مهاجران صدر اسلام است که از سرزمین خود به زور اخراج شدند. بنابراین شامل حکومت معاویه نمیشود چرا که معاویه از طلقاء بود نه از مهاجران.
پ ن:
جصاص دو نکته را در اینجا متذکر شده است: یکی این که معاویه از مهاجران نیست دیگری اینکه معاویه از طلقاء است.
نکته دوم نکته ارزشمندی است که چون باچارچوب نظری فقه و کلام حنفی نیز هماهنگ است، میتواند به احناف امروز کمک کند تا در دام معاویهگراییِ سلفیها نیفتند.
«هذه صفة المهاجرين لأنهم الذين أخرجوا من ديارهم بغير حق ... و لا يدخل معاوية في هؤلاء لأن اللّه إنما وصف بذلك، المهاجرين الذين أخرجوا من ديارهم و ليس معاوية من المهاجرين بل هو من الطلقاء»
┄┄┅••=✧؛❁؛✧=••┅┄┄
#با_معارف_نهج البلاغه 283
https://eitaa.com/banahjolbalaghe
🆔https://eitaa.com/joinchat/494927872Ca763d6564a
8.62M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
#کلیپ_منتخب #نهج_البلاغه
#بیان_امیر
👈آیا در نهج البلاغه تصریح به ولایت امیرالمومنین(ع) نشده؟😐
پاسخ استاد عشایری منفرد از نهج البلاغه به شبهه کسانی که می گویند: علی بن ابیطالب(ع) خودشان هم به ولایت و امامتش باور نداشتتند و در نهج البلاغه چیزی در این مورد نفرموده اند.😳‼️
پاسخ استاد عشایری از نهج البلاغه ببینید👌
🎙استاد#عشایری_منفرد
#تاریخ_پخش : 1402.08.14
☑️کانال رسمی شبکه جهانی ولایت👇
🔰 @velayattv
پشتکار شگفت آور علامه امینی ره در گرمای تابستانه نجف برای پژوهش درباره غدیر😳
📚کتاب دریای موج خیز الغدیر، علي ابوالحسنی (منذر)، ص: ۴.
https://eitaa.com/joinchat/494927872Ca763d6564a
✅رویای آیت الله سیدمحمدتقی آل بحرالعلوم درباره نحوه رسیدن علامه امینی ره به حوض کوثر.
📚دریای موج خیز الغدیر، علي ابوالحسنی(منذر)، ص: ۳۰.
https://eitaa.com/joinchat/494927872Ca763d6564a
بسم الله
🟣مضمون آیه مباهله در نامه 47 نهج البلاغة
1️⃣آیه مباهله بر حسب بیان امام رضا علیه السلام، بالاترین فضیلت قرآنی امیرالمؤمنین علیه السلام است چون در این آیه خداوند علی را نفس پیامبر صلوات الله علیهما قرار داده است. در نهج البلاغه، جملهی «وَ أَنَا مِنْ رَسُولِ اللَّهِ كَالصِّنْوِ مِنَ الْصِّنو» جملهی بسیار زیبایی است که همان مضمون آیه مباهله را به تصویر کشیده چون کلمهی «صنوان» را به دو نخلی میگویند که از روی تنه یک نخل روییده باشند. مضمون این نسخه با حدیث نبویِ «اناو علی من شجرة واحدة و سائر الناس من شجر شتی» تناسب دارد.
2️⃣در نسخه ابن ابی الحدید کلمه «الصنو من الصنو» به صورتِ «الضوء من الضوء» ضبط شده که در این صورت هم چیزی از بار معنایی متن کم نمیشود چرا که باز هم بدین معنا است که وجود مبارک علی علیه السلام نیز از نور رسول الله صلی الله علیه و آله است یا اینکه انعکاس آن نور پاک قدسی است. مضمون این نسخه نیز با مضمون حدیث نبویِ «أنا و علی من نور واحد» تناسب دارد.
↪️ابن ابی الحدید با استناد به همین حدیث (وَ أَنَا مِنْ رَسُولِ اللَّهِ كَالضوء مِنَ الْضوء) این برداشت را به دست داده که علی علیه السلام واسطه علم نبوی به سوی مردم است که همه دانشهای الاهی از طریق او به دست بشریت رسید.
#اختلاف_نسخه
#با_معارف_نهج البلاغه 284
https://eitaa.com/banahjolbalaghe
https://eitaa.com/joinchat/494927872Ca763d6564a
11.48M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
کوتاهترین جمله حضرت علی(ع) اما با مفهوم عمیق درباره علت نابینایی
https://eitaa.com/banahjolbalaghe