🔴مدیرِ شهید
◀️نگاهی گذرا به مدیریت شهید قدوسی بر مدرسه علمیه حقانی/2
⚫️به مناسبت سالگرد شهادت آیتالله قدوسی
▫️مرحوم شهید قدوسی به حفظ نظم و پیشگیری از حساسیت رژیم پهلوی نسبت به فعالیت مدرسه اهمیت فوقالعادهای میداد:
▪️«شهید #محمد_منتظری از زندان پیام داد که از دوستان طلبه بخواهید به اخبار رادیو گوش کرده، روزنامه بخوانند. ما روزنامههای #کیهان و #اطلاعات را روزانه برای طلاب مدرسه حقانی می گرفتیم و برای تعدادی از طلبه ها هم پول تهیه کردیم، تا رادیو بخرند. این در حالی بود که مسئولان مدرسه روی این مسأله حساسیت داشته و نمی خواستند رادیویی در مدرسه باشد.علت عمده این بود که تقریبا هر روز عصر #ماموران_ساواک به مدرسه آمده و گشتی داخل مدرسه زده و میرفتند. اگر نشانه ای از توجه طلاب به #مسائل_سیاسی میدیدند، برای طلاب و مدرسه مشکل درست کرده مانع درس، بحث و تحصیلات آنها می شدند»(همراه صادق، خاطرات حجت الاسلام و المسلمین احمد صادقی اردستانی، ص44)
▫️همچنین جمعی از طلاب مدرسه حقانی نشریهای انقلابی و داخلی با نام « #شعله » را با رعایت اصول مخفیکاری در مدرسه منتشر کردند که شهید قدوسی،در عین اینکه با اصل کار مخالف نبودند به دلیل حساسیت ساواک، عوامل انتشار را از این اقدام بازداشتند.(همان ص46)
▪️اخراج بخشی از مخالفان دکتر شریعتی از مدرسه حقانی نیز اقدامی دیگر از سوی ایشان برای اهداف ذکر شده بود. حجتالاسلام سیدمهدی طاهری خرمآبادی، از طلاب وقت مدرسه حقانی میگوید:
▫️«یک روز کپی دستخط مرحوم #علامه_طباطبایی را در جواب استفتایی درباره #دکتر_شریعتی به باجه اعلانات پاگرد طبقه ی اول زده بودند. از آن جواب مرحوم علامه طباطبایی همین مقدار یادم مانده که ایشان نوشته بودند:
▪️«ما با دکتر شریعتی دشمنی ذاتی نداریم، ولی او نظراتی دارد که با عقاید اسلامی موافق نیست و در کتاب «اسلام شناسی» خود مسائلی را مطرح نموده که با مبانی اسلام سازگاری ندارد».
▫️من این اعلامیه مرحوم علامه را خواندم و به کلاس رفتم. وقتی از کلاس بیرون آمدم، دیدم آن را پاره کرده اند. در واقع، کار طلاب طرفدار دکتر شریعتی بود. یادم نیست که همان روز بود یا فردایش؛ صبح حدود ساعت نه برای خرید از مدرسه بیرون رفتم. وقتی برگشتم، جمعی از طلاب مدرسه را دیدم که به حالت راهپیمایی از مدرسه بیرون می آمدند. معلوم شد مرحوم قدوسی عده ای را که همیشه درباره افکار دکتر شریعتی - چه مخالفان و چه طرفداران او به دعوا و سروصدا داشتند، از مدرسه اخراج کرده است، اما اینکه پاره شدن اعلامیه علامه طباطبایی در این قضیه مؤثر بوده یا نه، نمیدانم. هر دو گروه طرفداران شریعتی و مخالفان او به بیرون می رفتند و بیشتر مخالفان دکتر شریعتی بودند.»(ص53-52)
▪️مدرسه حقانی با همت شهید قدوسی و شهید بهشتی و سایر شخصیتهای انقلابی منشأ خدماتی برای انقلاب اسلامی شد و بخشی از بدنه مسئولین و فضلای حوزه علمیه تحصیلکردگان آن مدرسه بودهاند.
🔻 رسانه رسمی بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی👇
https://eitaa.com/joinchat/861732881Cb60e54e1db
ملاقاتی دیگر با امام
نهضتخوانی؛ بازخوانی گزیدهای از کتاب نهضت امام خمینی/74
🔹در تاريخ 22 خرداد ماه 1344، آقايان شيخ #محمدعلى_صفايى و #سيدمهدى_گلپايگانى به امر حاج #سيدمحمدرضا_گلپايگانى به #تركيه (استانبول) عزيمت كردند و پس از ملاقات با امام و #شهيد_مجاهد_حاج_سيدمصطفى، در تاريخ 28 خرداد ماه 44به تهران بازگشتند...
🔸برادر شهيد حاج سيد مصطفى، براى نگارنده در #نجف_اشرف روايت كرد كه ملاقات امام با آقايان صفايى و سيد مهدى گلپايگانى در استانبول صورت گرفت. امام در اين ديدار لباس محلى روحانيان تركيه را كه ساواک بر او تحميل كرده بود، بر تن داشت. آقاى شيخ محمدعلى صفايى وقتى امام را با آن وضع ملاقات كرد تا آنجا متأثر شد كه نتوانست خود را كنترل كند و به گريه افتاد و لحظاتى را بشدت و با صداى بلند مىگريست.
🔹چنانكه يادآورى كردم، رژيم شاه به اين اميد با ديدار نمايندگان آقاى گلپايگانى با امام در تركيه موافقت كرد كه نگرانى و اضطراب تودهها و #حوزههاى_علميه در مورد امام را كاهش دهد، ليكن از اين ترفند نيز طرفى بر نبست و نگرانى و خشم ملت اسلام همراه با شايعههايى كه
مىتوانست بنزينى بر آتش خشم مردم باشد، روز به روز فزونى مىيافت.(نهضت امام خمینی، ج2، صص128-127)
🔊به رسانه رسمی بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی بپیوندید:👇
https://eitaa.com/joinchat/861732881Cb60e54e1db
روزشمار انقلاب اسلامی
🗓13شهریور1357
🔹پس از پایان نماز #عید_فطر در مسجد حظیره یزد، گروهی از مردم اقدام به راهپیمایی کردند.
🔸 #روزنامه_اطلاعات در گزارشی شمار تظاهرکنندگان را حدود 50 هزار نفر اعلام کرد.
🔹مردم #رشت- استان گیلان- اعتصاب خود را با برپایی نماز عید فطر پایان دادند. در این شهرستان به عنوان اعتراض به جنایات رژیم، نماز جماعت حدود 8 روز تعطیل بود.
🔸در ساعت 8 ، هزار نفر از مردم #آمل پس از خروج از مسجد حاج علی کوچک به سمت صحن #امامزاده_ابراهیم(ع) حرکت کردند و به تظاهرات پرداختند. در صحن امامزاده ابراهیم(ع) شخصی به نام آقای اسدیان سخنرانی کرد و ضمن بیان مطالبی، تشکیل حکومت اسلامی و بازگشت امام به وطن را خواستار شد.
منبع: روزهای حماسه و نور، ج1، ص494-497
🔊به رسانه رسمی بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی بپیوندید:👇
https://eitaa.com/joinchat/861732881Cb60e54e1db
تاکتیکهای مبارزاتی شهيد مصطفى خمينى برای شکست تبعید/صفحه نخست
نهضتخوانی؛ بازخوانی گزیدهای از کتاب نهضت امام خمینی/75
🔹در آن شرايط كه افكار عمومى و اعتراضات پيگير و روزافزون مقامات روحانى و تودههاى مبارز و آگاه، رژيم شاه را در مورد ادامه تبعيد امام، سخت تحت فشار گذاشته و به انديشه راه حلى براى بيرون آمدن از آن مشكل واداشته بود، مجاهد شهيد حاج #سيدمصطفى_خمينى نيز از طريق مقامات #سازمان_امنيت_تركيه براى بازگشت به ايران به رژيم شاه فشارهايى وارد مىآورد و بار مشكلات آن را سنگينتر مىكرد.
🔸برادر شهيد بهحق مىدانست كه وجود او در ايران در آن شرايط مرگبار تا چه پايه لازم و ضرورى مىباشد و رژيم ايران با تبعيد او به دنبال امام چه توطئهاى در سر داشته و چه ضربهاى مىخواهد به #نهضت_اسلامى ايران وارد آورد.
🔹از اين روى بر آن بود كه به هر قيمتى و تحت هر شرايطى خود را به ايران برساند و توطئه دشمن را در مورد از هم پاشاندن نيروى منسجم تودههاى مبارز خنثى و بىاثر سازد. او براى تحقق بخشيدن به انديشه مقدس خويش، بىخبرى و بىاطلاعى از فرزندان خود را دستاويز قرار
داده، به رئيس سازمان امنيت شهر #بورسا مىنويسد:
🔸بسمه تعالى
جناب سرهنگ #على_چتز
متمنى است لطفاً اقدام فرماييد كه بنده مىتوانم به ايران مراجعت كنم، چه آنكه از اوضاع خانوادگى هيچ اطلاعى در دست نيست و بدين جهت هم آقاى والد ناراحت هستند.
البته از بذل لطف دريغ نخواهيد فرمود و ناراحتى من هم براى بچههايم موجب ناراحتى ايشان مىباشد. البته هر چه زودتر اقدام خواهيد فرمود. تاريخ 29 اسفند 43 ـ سيد مصطفى خمينى
🔹به دنبال گفتگويى كه مقامات سازمان امنيت تركيه با رژيم ايران به عمل آوردند، رئيس ساواک ايران اعلام داشت كه «آمدن او مانعى ندارد ولى اگر كوچکترين عمل خلافى بكند و يا تماسهايى غيرمعقول بگيرد يا اشخاص ناباب را بپذيرد، در مناطق جنوبى ايران زندانى خواهد شد...».
🔸چنانکه اشاره شد، از آنجا كه مجاهد شهيد سيد مصطفى بر آن بود كه براى پيشبرد اهداف عاليه و منويات مقدس امام به هر قيمتى و تحت هر شرايطى خود را به ايران برساند، شرايط پيشنهادى از طرف ساواک را پذيرفت و چون خواسته بودند كه تعهدنامه را كتباً بنويسد، متنى به شرح زير نگاشت:
🔹بسم اللّه الرحمن الرحيم
1. به هيچ وسيله دخالت در سياست نكردن و كارى بر ضد حكومت انجام ندادن.
2. به هيچوجه تماس با اشخاص مخالف حكومت نگرفتن و ارتباط با آنان نداشتن.
3. امتناع مىنمايد از قبول تماس با اشخاص و جماعتى كه بر ضد حكومت باشند، اگر چه آنان تقاضا كنند. در تاريخ 21 مارس و 11 فروردين 44.
سيد مصطفى موسوى خمينى
🔸ساواک شاه با بررسى بازتاب بازگشت شهيد سيد مصطفى خمينى به اين نتيجه رسيد كه ورود او به ايران مىتواند تمام نقشههاى آن سازمان در مورد قطع ارتباط روحى و صورى تودههاى مسلمان با امام و به فراموشى سپردن او را نقش بر آب كند و بار ديگر به وسيله سيدمصطفى خمينى ارتباطى محكم و استوار ميان مردم و امام برقرار گردد و انسجامى ژرف ميان مجاهدين راستين راه خدا به وجود آيد...
🔹مقامات ساواک با دريافت تأثيرات شگرف بازگشت شهيد سيد مصطفى خمينى به ايران، كوشيدند كه با مطرح كردن شرايط سختترى او را از تصميم بازگشت به ايران منصرف كنند؛ از اين رو تعهدنامهاى را كه حاج سيد مصطفى نوشته و فرستاده بود، رد كرده، خود تعهدنامهاى
تنظيم كردند و براى او فرستادند، به اميد آنكه او از امضاى آن سر باز زند و انديشه بازگشت به ايران را از سر بيرون كند.(نهضت امام خمینی، ج2، 136-130)
🔊به رسانه رسمی بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی بپیوندید:👇
https://eitaa.com/joinchat/861732881Cb60e54e1db
تاکتیکهای مبارزاتی شهيد مصطفى خمينى برای شکست تبعید/صفحه دوم
🔸متن تعهدنامه تنظيمى از طرف ساواک چنين است:
اينجانب سيد مصطفى مصطفوى معروف به موسوى خمينى، فرزند #آيتاللّه_روحاللّه_خمينى، داراى شناسنامه شماره 38 صادره از خمين، متعهد مىشوم كه اولاً در هيچ كار سياسى دخالت ننمايم. ثانياً در هيچ #دستهبندى_سياسى شركت نكنم. ثالثاً با هيچ فرد يا دسته يا حزبى كه قصد و مرام و فعاليتشان مخالف حكومت و منافع كشور است، رفت و آمد و گفتگو نكنم و تماس نگيرم. رابعاً تعهد مىكنم كه پس از برگشتن به ايران در هر نقطهاى كه دولت صلاح بداند، زندگى كنم و بدون اجازه، محل زندگى خود را تغيير ندهم....
🔹به دنبال آن با خط ديگرى اضافه شده:
در غير اين صورت، مقامات صالحه مُحق خواهند بود كه دربارهام كه به تاريخ... كه صلاح بدانند رفتار كنند.
🔸شايد مقامات ساواک در اين انديشه بودند كه مگر بتوانند با اخذ اينگونه التزامنامههاى سخت و شديد، حاج سيد مصطفى خمينى را از سفر به ايران منصرف كنند؛ ليكن از آنجا كه هدف و انگيزه آن شهيد از بازگشت به ايران والاتر و بالاتر از آن بود كه با اينگونه التزامنامهها بتوان از آن صرفنظر كرد، حاج سيد مصطفى عين التزامنامه تنظيمى ساواک را با خط خود نوشت و اسم و شهرت خود را به طور واضح و روشن زير آن گذاشت. لازم به يادآورى است كه جمله آخر التزامنامه ساواک: «در غير اين صورت مقامات صالحه...» در التزامنامهاى كه شهيد با خط خود نوشته، آورده نشده است. نمىدانم مقامات ساواک از گنجاندن آن منصرف شدهاند يا آنكه شهيد از پذيرش آن سر باز زده است. البته احتمال دوم بعيد به نظر مىرسد، چون ساواک به منظور بازداشتن او از بازگشت به ايران به دنبال بهانه مىگشت و نياوردن جمله مزبور در متن التزامنامه مىتوانست از طرف ساواک بهانه خوبى براى عدم پذيرش درخواست او باشد. چنانکه در همين التزامنامه تنظيمى ساواک كه شهيد مصطفى خمينى آن را با خط خود نوشته بود، به بهانه آنکه فقط اسم و فاميل خود را زير التزامنامه گذاشته و آن را امضا نكرده است، بازگرداندند و زير آن نوشتند: «تعهدى كه پيوست بود، چون فاقد امضا بود به مقصد عودت داده شد. 44/3/27.
🔹آنگاه كه شهيد آن را امضا كرد و راه هرگونه بهانهجويى را بر آنان بست، رئيس ساواک آنچنان وحشتزده و نگران شد كه فرمان خونبار و وحشتناكى صادر كرد كه نمىتوان گفت #شاه از آن بىخبر بوده است و شايد هم فرمان از طرف خود او بوده است. فرمانى كه فقط ديوانگان يا
طاغوتهاى مغرور و خونآشام جهانى مىتوانند آن را صادر كنند.
🔸اين فرمان تا آنجا غيرانسانى و وحشتناک بود كه #سپهبد_مقدم، رئيس ساواک تهران به خود اجازه نداد كه آن را روى كاغذ بياورد و فقط نوشت: «ضمناً اوامر ديگرى صادر فرمودند كه شفاهاً به سركار #سرهنگ_مولوى و ساير مسئولين اعلام گرديد»!
🔹در اين فرمان تاريخى! آمده است:
مىتواند بيايد مشروط به آنکه در دهات خود در نزديكى خمين زندگى نمايد و بايد دو نفر ژاندارم و دو نفر مأمور آگاهى از شهربانى مراقب بوده كه با يک نفر غير از اهل منزل خود و بستگان درجه يک تماس نگيرد و اگر هر كس از اطراف منزل رد شد، به وسيله تيراندازى بايد معدوم شود. در غير اين صورت نمىتواند بيايد!!
🔸فرمان اعدام هر كس كه به خانه مرحوم سيد مصطفى خمينى نزديک شود، به نظر مىرسد كه از طرف خود شاه بوده است و آنچه دنبال آن آمده: «در غير اين صورت نمىتواند بيايد» هشدارى به فرمانبران، مقامات نظامى، انتظامى و ساواک بوده است كه اگر اين فرمان را نمىتوانيد به اجرا دربياوريد، نمىتواند بيايد. از اين رو مىبينيم با آنكه شرايط سخت و شديد و التزامنامه مورد دلخواه ساواک و ديگر پيشگيرىهاى به اصطلاح امنيتى همه انجام پذيرفت، جريان بازگشت شهيد سيد مصطفى خمينى يکباره متوقف گرديد و ديگر در اين زمينه سخنى به ميان نيامد. چون مقامات ساواک و ديگر مقامات دولتى به خوبى مىدانستند كه او را هر چند در دوردستترين نقاط كشور اسكان دهند، سيل جمعيت به آنجا سرازير خواهد شد و اجراى فرمان اعدام درباره آنان عملى و قابل اجرا نخواهد بود، از اين رو ناگزير بودند كه از پذيرش او به ايران خوددارى ورزند.(نهضت امام خمینی، ج2، 136-130)
🔊به رسانه رسمی بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی بپیوندید:👇
https://eitaa.com/joinchat/861732881Cb60e54e1db
روزشمار انقلاب اسلامی
🗓14شهریور1357
🔹مراسمی در تبریز با سخنرانی آقای #سیدمحمدعلی_قاضی_طباطبایی در مسجد شعبان برگزار گردید.
🔸بعداز ظهر امروز مراسمی در قم به مناسبت شهادت آقای علی اوسطی از سوی فرزند آیتالله #مرعشی_نجفی با حضور بیش از 5هزار نفر در حسینیه آقای مرعشی نجفی برگزار گردید. پس از پایان مراسم تظاهراتی برپا شد که تا پاسی از نیمه روز 57.6.15 ادامه داشت.
منبع: روزهای حماسه و نور، ج1، ص504
🔊به رسانه رسمی بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی بپیوندید:👇
https://eitaa.com/joinchat/861732881Cb60e54e1db
شریعتمداری و اعزام دیرهنگام نماینده به تبعیدگاه
نهضتخوانی؛ بازخوانی گزیدهای از کتاب نهضت امام خمینی/76
🔹رژيم شاه پيش از آنكه امام را از تركيه به عراق منتقل كند، با عزيمت نمايندگان آقاى شريعتمدارى به تركيه و ديدار آنان با امام موافقت كرد، شايد روى اين انگيزه كه مردم عصيانزده و مقامات روحانى را آرام سازد و نگرانى آنان را نسبت به امام كاهش دهد. با توجه به آنكه مىخواست همان روزها امام را به عراق منتقل كند، به اين صحنهسازى نيازى نبود؛ يا براى اين بود كه نمايندگان آقايان خوانسارى و گلپايگانى قبلاً به ديدار امام رفته بودند و شريعتمدارى هم براى آنكه از قافله عقب نماند، دست به چنين كارى زد، آن هم در لحظههاى آخر، كه هيچ فايدهاى نمىتوانست دربرداشته باشد.
🔸آقاى شيخ عبدالجليل جليلى كه از طرف آقاى شريعتمدارى به ديدار امام رفته بود، پس از بازگشت طى گفتگويى اظهار داشت:
🔹صبح روز دوشنبه به اتفاق آقا مصطفى به #تركيه عزيمت و در فرودگاه تركيه شخصى به نام #عليخان معاون سازمان امنيت تركيه ما را به منزلى برد كه آقاى خمينى را هم از #بورسا به آنجا آورده بودند و در عرض 5 روزى كه در تركيه اقامت داشتيم، سه روزش با آقاى خمينى بوديم و در آنجا صحبت من راجع به استخلاصشان شد. به ايشان اظهار نمودم: وضع #حوزه_علميه_قم در اثر فقدان شما خيلى خراب است، اجازه بفرماييد كه علما از دولت بخواهند كه شما را آزاد كنند. ايشان گفتند: «من هيچوقت حاضر نيستم تسليم دولت و رفتار زشت آنها شوم». ضمناً ايشان اظهار نمودند: «در صورتى كه با بازگشت من موافقت گردد، #شهررى نيز خوب است»....
🔸پاسخ قاطع امام مبنى بر آنكه «من هيچوقت حاضر نيستم تسليم دولت و رفتار زشت آنها شوم»، مىرساند كه اين گفتگو دور از چشم مأموران ساواك صورت گرفته است و به همين دليل از طرف مأموران و گماشتگان ساواک گزارش نشده است. (نهضت امام خمینی، ج2، ص140)
🔊به رسانه رسمی بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی بپیوندید:👇
https://eitaa.com/joinchat/861732881Cb60e54e1db
روزشمار انقلاب اسلامی
🗓15شهریور1357
🔹حوزه علمیه قم با انتشار اعلامیه ای، روز پنجشنبه 57.6.16 را تعطیل و عزای عمومی اعلام کرد. این اعلامیه روی دیوار مسجد امام حسین(ع) تهران نیز نصب شد.
🔸بنا بر گزارش خبرگزاری آلمان جامعه دانشجویان مسلمان در اروپا سرنگونی رژیم پادشاهی ایران را شرط اولیه بازگشت صلح به این کشور دانست.
🔹هزاران نفر از مردم خمین با برپایی تظاهراتی، آزادی 2 نفر از روحانیان این شهر را خواستار شدند. این عده سپس در مسجد بزرگ این شهر تجمع کردند و آقای رسول منتجب نیا سخنرانی کرد.
منبع: روزهای حماسه و نور، ج1، ص505-507
🔊به رسانه رسمی بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی بپیوندید:👇
https://eitaa.com/joinchat/861732881Cb60e54e1db
وضعیت حوزه علمیه نجف در زمان تبعید امام به عراق
نهضتخوانی؛ بازخوانی گزیدهای از کتاب نهضت امام خمینی/77
🔹استعمار جهانى و جهانخواران بينالمللى از #حوزه_علميه_نجف، ضربههاى سهمگين، سنگين و توانفرسايى در طول تاريخ خوردهاند. در جريان #تنباكو، #مشروطه و #اشغال_عراق توسط استعمار انگليس، فارغالتحصيلان و تربيتشدگان حوزه نجف، نقش مهم و اساسى در شكست جهانخواران داشتهاند واز اين روى از همان زمانها، استعمارگران در صدد برآمدند آن حوزه را كه در برابر مطامع و منافع آنان در كشورهاى اسلامى به صورت دژ محكم و استوارى مقاومت مىكرد، درهم بشكنند. براى انجام اين نقشه، مهرههاى كارآزموده و ورزيدهاى را در دل حوزه نجف گماشتند تا آن حوزه را كه به صورت يک برج مراقبت، اوضاع و احوال كشورهاى اسلامى را زير نظر داشت، از صحنه سياست و مسائل روز خارج كرده و به يکسرى مسائل داخلى سرگرم كنند.
🔸مهرههاى كهنهكار استعمار كه با لباس روحانيت در مركز تشيع (حوزه نجف) گماشته شده بودند و از مكتب ارتجاعى و استعمارى جهانخواران درس نيرنگبازى و پشتهماندازى، دروغ، فريب، مكر و حيله آموخته بودند، طى نيمقرن تلاش و كوشش بهتدريج اين نقشه خانمانسوز استعمار را در حوزه علميه نجف پياده كردند و در دور داشتن افراد و آحاد حوزه از آموزشگاه انقلابى قرآن و سرگرم ساختن آنان به يکسرى مسائل روبنايى، قشرى، تخديركننده و ايجاد جمود فكرى و #جوّ_ارتجاعى و انحرافى، نقش گستردهاى ايفا كردند.
🔹با وارونه جلوه دادن حقايق، شايعهسازىها، دروغپردازىها، برچسبهاى ناروا، چهرههاى ارزنده #انقلابى را در ميان مردم و عالم مجاهد، حاج شيخ عبدالكريم زنجانى كه عمرى را با افتخار در حوزۀ نجف زيست، به دنبال سفرى به سوريه و ايراد نطقى در مسجد اموى دمشق، (براى نخستين بار يك عالم شيعه در آن مسجد سخن مىگفت و پيروان پراكندۀ اسلام را به اتحاد و يگانگى در برابر استعمار فرا مىخواند) تا آنجا در حوزۀ نجف مورد حمله و لعن و طعن قرار دادند كه ديگر نتوانست سر بلند كند و براى هميشه خانهنشين شد! تنها بزه و گناه نابخشودنى او كه دچار چنين كيفر و عقوبتى شد، اين بود كه در مسجد اموى دمشق، روح واقعى اسلام و آنچه را كه از اسلام راستين دريافته بود، بازگو كرد!
🔸شادروان #شيخ_شلتوت، مفتى فقيد و بزرگ مذهب تسنن كه فتواى تاريخى و انقلابى جواز پيروى از مذهب جعفرى را صادر كرد و پشت استعمارگران را به لرزه آورد، در حوزه نجف تا آنجا منفور و مبغوض بود كه گويى فتواى كفر و الحاد پيروان مذهب تشيع را صادر كرده است!
🔹دستپروردههاى استعمار و ارتجاع در حوزه نجف به منظور پيشگيرى از اثرات وحدتآفرين و تفرقهزداى اين فتواى تاريخى دست به تفسير و توجيه رسوا و فضيحانهاى مىزدند و تلاش داشتند كه به مردم شيعه بباورانند كه «... سنىها» با صدور اين فتواى تاكتيكى مىخواهند
استقلال هزار و چند ساله شيعه را از بين ببرند و يک ديكتاتور سنى ( #جمال_عبدالناصر) را بر شيعهها سلطه بخشند و شيعيان را ذليل و خوار كنند!! حوزه را بدنام و ساقط كردند...
🔸شعار ارتجاعى و استعمارى « #تفكيک_دين_از_سياست » كه زاييده انديشه استعمارگران و دشمنان سوگندخورده اسلام است، در حوزه نجف بشدت رواج داشت و خيلى جدى به كار بسته مىشد و روى آن تبليغ به عمل مىآمد. تلاش مىشد كه محصلين علوم اسلامى و روحانيان حوزه از دخالت در امور سياسى و اصولاً انديشيدن به مسائل كشورى دور بمانند و تا آنجا كه امكان داشت در آنان روح يأس و نااميدى پديد مىآوردند. در نشستها و مجالس انسى كه در محافل و مجالس نجف داشتند، به مسموم كردن افكار نسل جوان روحانى و دانشگاهى و دور داشتن آنان از #انديشههاى_انقلابى_اسلام و نهضت رهايىبخش امام در ايران، اهتمام زيادى به خرج مىدادند. روى اين پندار عارى از حقيقت سخت تكيه مىكردند كه بدون يارى و حمايت يكى از دو ابرقدرت غرب و شرق هيچ حركتى به ثمر نمىرسد!! و تأكيد داشتند كه اساساً مسخره است كسى بپندارد بدون تكيه بر يكى از ابرقدرتها بتوان كارى كرد و گامى برداشت!!...
🔸البته نمىتوان ناگفته رد شد كه بسيارى از علماى والامقام شيعه در كشورهاى اسلامى و عربى داراى موضع اسلامى ـ انقلابى بودند و با افكار منحط استعمارى و تفرقهافكنانه بشدت مبارزه مىكردند و در راه بسيج مردم شيعه به سوى انقلاب اسلامى جهانى و اتحاد همه مسلمانها و... هماره سختكوش و پرتلاش بودند؛ ليكن چه توان كرد كه آنان نيز از طرف سفارتخانههاى شاه و مهرههاى مرموز استعمار در نجف تا آنجا بايكوت شده بودند كه نقشى نمىتوانستند ايفا كنند. (برای مطالعه تفصیلی: نهضت امام خمینی، ج2، صص154-149)
🔊به رسانه رسمی بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی بپیوندید:👇
https://eitaa.com/joinchat/861732881Cb60e54e1db
روزشمار انقلاب اسلامی
🗓16شهریور1357
🔹صبح امروز کلیه مغازههای خیابانها و بازار در شهرهای اردبیل، اهواز، ایلام، بهبهان، تویسرکان، تهران، خرم آباد، خمین، دزفول، رضاییه(ارومیه)، زنجان، قزوین، کازرون، کاشان، کرج، ملایر، نهاوند، و همدان، 80 درصد از مغازههای شهرهای شاهرود، ورامین و دماوند تعطیل بود.
🔸صبح امروز کلیه مغازههای بازار و خیابانهای اطراف قم تعطیل بود. این تعطیلی در پی صدور اعلامیه از سوی حوزه علمیه این شهر صورت گرفت.
🔹در ساعت 16حدود 2500 نفر از مردم آبادان در گورستان شهر گرد آمدند و شعار«ما استقلال، آزادی و حکومت اسلامی میخواهیم» سر دادند. این گردهمایی با سخنان یکی از روحانیان و شعارهای اجتماع کنندگان علیه رژیم پایان یافت.
🔸حدود ساعت 19 دکتر #سیدمحمد_بهشتی در تهران در حضور جمعی حدود 3 هزار نفر در میدان شهیاد(آزادی) قطعنامهای را در 10 ماده قرائت کرد. آزادی کلیه زندانیان سیاسی، برقراری حکومت اسلامی به رهبری امام، بررسی دانشگاهها و وضعیت دانشجویان و ... از مواد این قطعنامه بود.
منبع: روزهای حماسه و نور، ج1، ص509-511
🔊به رسانه رسمی بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی بپیوندید:👇
https://eitaa.com/joinchat/861732881Cb60e54e1db
قیام ۱۷شهریورمشهد.pdf
260.6K
قیام ۱۷ شهریور در مشهد مقدس
سالگرد قیام خونین ۱۷ شهریور
▫️حادثه ۱۷ شهریور ۱۳۵۷ از جمله حوادث و رویدادهای مهم انقلاب اسلامی به شمار می رود. در این روز، بیشتر شهرهای کشور شاهد تظاهرات میلیونی مردمی بود که ضمن لبیک به مرجعیت دینی و روحانیت، در خیابان ها ضد رژیم پهلوی شعار دادند. این تظاهرات در حالی رخ داد که در ۱۱ شهر، از سوی دولت، حکومت نظامی اعلام شده بود. در مشهد این روز مصادف با بازگشت آیت الله #سیدحسن قمی پس از یک دوره ۱۳ ساله به #کرج بود. ورود ایشان به #مشهد باعث شدت یافتن تظاهرات و اعتصابات و همچنین قوت قلبی برای مبارزان گردید.
▪️از سویی دیگر، بازگشت ایشان بر شهرت و نفوذ وی در بین توده های مردمی افزود و بیت ایشان مجددا کانون مبارزات قرار گرفت.کشته و زخمی شدن عده ای از مردم در ۱۷ شهریور در #میدان_ژاله تهران، مشهد و دیگر شهرها وضعیت را در کشور بحرانی تر کرد. روحانیت مشهد با محوریت آیات #سیدعبدالله شیرازی و قمی با صدور اعلامیه های متعددی، ضمن محکوم ساختن این حادثه، در سراسر کشور عزای عمومی اعلام کردند و بر ادامه مبارزه تا سرنگونی کامل رژیم تأکید نمودند.در مقاله پیش رو سعی شده تا فرایند قیام ۱۷ شهریور در مشهد و واکنش جامعه روحانیت این شهر در قبال این حادثه مورد کنکاش و بررسی قرار گیرد.
ضمیمه: مقاله «بررسی قیام ۱۷شهریور۱۳۵۷ در مشهد»؛ حسن شمس آبادی، فصلنامه تخصصی پانزده خردادٰ، شماره۲۰،تابستان۱۳۸۸
🔊به رسانه رسمی بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی بپیوندید:👇
https://eitaa.com/joinchat/861732881Cb60e54e1db
مطبوعات.pdf
689K
قیام خونین ۱۷ شهریور به روایت مطبوعات خارجی
🔴سالگرد قیام خونین ۱۷ شهریور
مقاله «جمعه سیاه در ایران» گزارش بخش انگلیسی روزنامه #لوموندـپاریس در روز ۱۷سپتامبر ۱۹۷۸ مربوط به کشتار ۱۷شهریور/۸سپتامبر ۱۹۷۸ #میدانـژاله تهران به دست دژخیمان رژیم پهلوی و نظام مشروطه سلطنتی میباشد. این مقاله به همراه تعداد دیگری از مقالات روزنامههای خارجی در جزوهای تحت عنوان «گزارش کوتاه درباره جمعه سیاه» در سال ۱۳۵۷ در ایران منتشر گردید. گردید.
🖇ضمیمه: مقاله «جمعه سیاه در ایران و گزارش های مطبوعات خارجی»، فصلنامه تخصصی پانزده خرداد، شماره۲۸، تابستان ۱۳۹۰
🔊به رسانه رسمی بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی بپیوندید:👇
https://eitaa.com/joinchat/861732881Cb60e54e1db