جنگ احزاب در میدان تاریخنگاری
#یادداشت_ویژه
🔹امام خمینی در حکم تاریخی به حجتالاسلام و المسلمین سید حمید روحانی در سال 1367 ایشان را مأمور به تدوین تاریخ انقلاب اسلامی و صیانت از حافظه تاریخی ایرانیان کردند. مأموریتی که جایگاهی اساسی در «جهاد تبیین»، که مدتی طولانی و بهصورتی پرتکرار مورد تأکید امام خامنهای قرار گرفته، دارد.
🔸این حکم تاریخی پردهای دیگر نیز دارد و این نامه امام را باید دردنامهای خطاب به یکی از زجرکشیدگان انقلاب اسلامی دانست. چه آنکه در لابلای آن؛ حضرت امام مرارتهای خود و یارانش را در مسیر نهضت اسلامی بازگو میکنند:
🔹«شما باید نشان دهید که در جمود حوزههای علمیه آن زمان که هر حرکتی را متهم به حرکت مارکسیستی و یا حرکت انگلیسی میکردند، تنی چند از عالمان دینباور دست در دست مردم کوچه و بازار، مردم فقیر و زجرکشیده گذاشتند و خود را به آتش و خون زدند و از آن پیروز بیرون آمدند.»
🔸بهطور قطع یکی از جدیترین صدماتی که بهتاریخ انقلاب اسلامی وارد شده همین تهمتها و برچسبهایی است که از طرف عناصر معلومالحال حوزوی و نیز برخی از سادهاندیشان حوزه تولید شد و ذهن بخش قابل اعتنایی از حوزویان و مردم را آلوده ساخت. جو مسمومی که ارتجاع نجف ایجاد کرد این بود هرکس وارد جبهه مبارزه با شاه و آمریکا شود مارکسیست و وابسته به شوروی است، ذهنیتی که مورخ انقلاب حجتالاسلام و المسلمین روحانی در جلد دوم کتاب نهضت امام خمینی به آن اشاره میکنند:
🔹«مهرههای استعمار در نجف... مخالفین شاه را در میان مردم و افراد حوزه علمیه نجف، مارکسیست مىنمایاندند... یکى از محصلین پاکستانى حوزه نجف که در مدرسه آخوند، نزدیک حجره نگارنده حجره داشت، پس از شناخت واقعى اسلام و انقلاب اسلامى ایران روزى براى نگارنده بازگو کرد: من سالیان درازى شما را که با شاه ایران مبارزه مىکردید، مارکسیست مىدانستم و روزی این عقیده را پیش یکی از طلاب هندی که با شما سلام و علیک مختصری داشت اظهار کردم. او نظرم را رد کرد و گفت: فلانی اولین فرد از طلاب این مدرسه است که هر روز سحرگاهان از مدرسه خارج میشود و به حرم حضرت علی (ع) میرود...»
🔸امتداد تهمتهای ذکر شده را میتوان در غلبه نگاه چپزده در برخی تولیدات در عرصه تاریخ انقلاب اسلامی مشاهده کرد که بررسی تفصیلی و مصداقی آن فرصتی دیگر میخواهد.
🔹در کنار ارتجاع نجف در ایران نیز گروههای زاویهدار و البته متحجری همچون «انجمن حجتیه» مشغول تولید روایات تحریفآمیز خود بودند. در مقابلِ این حجم از تخریب و تهمت؛ افشای منطق مزورانه ضدانقلاب مقدسمآب برای جوانان بهتصریح امام خمینی یکی از وظایف مورخین انقلاب اسلامی است و ضرورت این مهم آنگاه روشن میشود که بدانیم آن خط منحط که روزی انقلابیگری را مساوی با مارکسیسم میدانست یا قیام ضد طاغوت را باطل میپنداشت، پس از پیروزی انقلاب اسلامی با ادبیاتی جدید تیغ تحریف را تیز کرد و در صورت غفلت مورخین متعهد همین جریان با تولیدات روایی انحرافی زمینه را برای ذبح انقلاب اسلامی بر آستانه دنیاپرستی و کجفهمی فراهم خواهد کرد چنانچه امام خمینی در هشداری صریح فرمودهاند:
🔸«حواستان را جمع کنید که نکند یک مرتبه متوجه شوید که انجمن حجتیهایها همه چیزتان را نابود کردند.»
🔹البته باید دانست که خط تحریف و خطر تحریفگران محدود به مقدسمآبان متحجر نیست چنانچه امام خمینی در همان حکم مأموریت تاریخنگاری هشدار میدهند: «امروز همچون همیشه تاریخ انقلابها، عدهای به نوشتن تاریخ پرافتخار انقلاب اسلامی ایران مشغولند که سر در آخور غرب و شرق دارند.» مقام معظم رهبری نیز در افشای این خط، که حتی دست به تحریف شخصیت امام نیز زدهاند، فرمودند: «بعد از رحلت امام هم همین جریان [تحریف] ادامه داشته است؛ حتّی تا آنجایی که بعضی حرفها و بعضی اظهارات، امام را بهصورت یک آدم لیبرال که هیچ قید و شرطی در رفتار او در زمینههای سیاسی، حتّی در زمینههای فکری و فرهنگی وجود ندارد معرّفی میکنند؛ این هم بهشدّت غلط و خلاف واقع است.» (14 خرداد 1394)
🔸با توضیحات فوق روشن میشود که تاریخنگاریِ عصر انقلاب اسلامی صرفا یک اقدام علمیِ صرف نیست بلکه یک جهاد ترکیبی و پیچیده است و مورخ حقیقیِ انقلاب اسلامی همواره خود را در برابر جبههای وسیع میبیند که میمنه آن متحجرین مقدسمأباند و میسره آن چپزدگانِ والهِ شرق و قلب و سرِ آن، غربزدگان لیبرال است.
🔹با این وصف؛ تاریخنگاری عصر انقلاب اسلامی چیزی نیست جز بهکار بستن شمشیرِ قلم در جنگ احزابِ روایتها و تولید روایت دقیق و بههنگام و مقابله با تولیدات تحریفآمیز که روز به روز بر حجم و پیچیدگی آن افزوده میشود.
مطالعه متن یادداشت در خبرگزاری تسنیم
🔻 رسانه رسمی بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی👇
https://eitaa.com/joinchat/861732881Cb60e54e1db
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥بازخوانی حکم تاریخی امام خمینی خطاب به استاد روحانی در برنامه تقویم تاریخ شبکه یک سیما
🔹سال 1367 امام خمینی در نامهای به حجتالاسلام و المسلمین سیدحمید روحانی خواستار تدوین دقیق تاریخ انقلاب اسلامی شد. امام در این نامه خاطر نشان ساخت:
🔸«تاریخ حماسهآفرین و پرحادثه انقلاب اسلامی مردم قهرمان ایران همانگونه که هست باید تدوین شود.»
🔹پرونده ویژه بنیاد تاریخپژوهی بهمناسبت سالروز صدور نامه تاریخی امام خمینی به استاد سیدحمید روحانی و روز ملی تاریخنگاری انقلاب اسلامی
🔻 رسانه رسمی بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی👇
https://eitaa.com/joinchat/861732881Cb60e54e1db
عزم راسخ امام برای همراهی با ملت ایران
🖊یادداشت روزانه مورخ خبیر انقلاب اسلامی؛ حجتالاسلام و المسلمین سیدحمید روحانی از روزهای پیروزی انقلاب اسلامی
1357.11.4
🔹رادیو #فرانسه اعلام کرد #فرودگاه_مهرآباد با توپ و تانک بسته شده است تا هواپیمای امام نتواند در آن فرود آید. ساعت 2 بعد از ظهر از رادیو ایران شنیدم که فرودگاه تا سه روز بسته است.
🔸امروز با امام ملاقات داشتم، عرض کردم با شرایطی که پیش آمده است آیا هنوز روی تصمیم خود برای سفر به ایران ایستادهاید. امام فرمود امروز تصمیم من برای رفتن به ایران از چند روز گذشته جدیتر است و احساس تکلیف میکنم که هرچه زودتر به ایران بروم و در کنار مردم باشم. اگر رفتن من به ایران لازم و ضروری نبود #آمریکا و اذناب آن این همه اصرار نمیکردند که مرا از این تصمیم باز دارند.
🔹 #شاهپور_بختیار بهوسیله پیکی نامهای برای امام فرستاد. امام فرستاده او را بهحضور نپذیرفت لیکن نامه را تحویل گرفت. گفتند بختیار در این نامه از امام خواسته است که رفتن به ایران را برای مدتی بهتأخیر اندازد و #قانون_اساسی را نیز فعلا رد نکند.
منبع: فصلنامه تخصصی پانزده خرداد، شماره6، زمستان 1384، ص292.
🔊به رسانه رسمی بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی بپیوندید:👇
https://eitaa.com/joinchat/861732881Cb60e54e1db
🔴تشکیلات عظیم شیعه
▪️«در هیچ زمانی ارتباط شیعه و #گسترش_تشکیلاتی_شیعه در سرتاسر دنیای اسلام، مثل زمان #حضرت_جواد و #حضرت_هادی و #حضرت_عسکری نبوده است. وجود وکلا و نواب و همین داستانهایی که از حضرت هادی و حضرت عسکری نقل میکنند - که مثلا کسی پول آورد و امام معین کردند چه کاری صورت بگیرد- نشاندهنده این معناست.
▫️یعنی علیرغم محدود بودن این دو امام بزرگوار در #سامرا، و قبل از آنها هم حضرت جواد به نحوی، و #حضرت_رضا سلام الله علیه به نحوی، ارتباطات با مردم همینطور گسترش پیدا کرد. این ارتباطات، قبل از زمان حضرت رضا هم بوده. منتها آمدن حضرت به خراسان، تأثیر خیلی زیادی در این امر داشته است.»(مقام معظم رهبری، انسان ٢۵٠ ساله، حلقه دوم، ص ٣٨۶)
#حضرت_امام_هادی
🔊به رسانه رسمی بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی بپیوندید:👇
https://eitaa.com/joinchat/861732881Cb60e54e1db
توصیف مجله فرانسوی اکسپرس از امام خمینی: مردی که غرب را به لرزه درآورده است
🖊یادداشت روزانه مورخ خبیر انقلاب اسلامی؛ حجتالاسلام و المسلمین سیدحمید روحانی از روزهای پیروزی انقلاب اسلامی
1357.11.5
🔹آخر شب دیشب به دفتر امام در #نوفللوشاتو تلفنی شد. چون گوینده با زبان عربی سخن میگفت گوشی را به من دادند تا با او گفتگو کنم. گوینده خود را عراقی معرفی کرد لیکن لهجه لبنانی داشت. او ادعا کرد که نقشه ترور امام و لیست کسانی از همراهان او را که بنا است ترور شوند در نامهای دربسته در دستشویی رستورانی در پاریس گذاشتهام (نام رستوران یادم نماند) میتوانید بروید بردارید. جریان به پلیس #فرانسه اطلاع داده شد.
🔸امروز هزاران نفر از ایرانیان مقیم اروپا و دانشجویان که خبردار شدهاند امام بهزودی عازم ایران هستند در نوفللوشاتو اجتماع کردند و به تظاهرات خیابانی دست زدند و نسبت به امام اعلام پشتیبانی کردند.
🔹یکی از مجلات فرانسه به نام #اکسپرس عکس امام را در پشت جلد چاپ کرده و ایشان را مرد سال 1979 معرفی کرده و نوشته است: مردی که غرب را به لرزه درآورده است.
منبع: فصلنامه تخصصی پانزده خرداد، شماره6، زمستان 1384، ص293-292.
🔊به رسانه رسمی بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی بپیوندید:👇
https://eitaa.com/joinchat/861732881Cb60e54e1db
هدایت شده از KHAMENEI.IR
📢 رهبر انقلاب اهانتهای اخیر به قرآن در کشورهای اروپایی را محکوم کردند
👈 علیرغم توطئه استکبار، آینده از آن اسلام است
🔻 حضرت آیتالله خامنهای رهبر انقلاب اسلامی اهانتهای اخیر به مقدسات اسلامی و قرآن کریم را در چند کشور اروپایی محکوم کردند. رهبر انقلاب اسلامی این اهانتها را نشانه دشمنی استکبار با اصل اسلام دانستند و همه آزادیخواهان جهان را به مقابله با سیاست پلید توهین به مقدسات و نفرتپراکنی، فراخواندند.
📝 متن موضعگیری حضرت آیتالله خامنهای که در حساب توئیتر رسانه KHAMENEI.IR منتشر شد به شرح زیر است:
«اهانت جنون آمیز به قرآن با شعار آزادی بیان نشان میدهد هدف حملات استکبار، اصلِ اسلام و قرآن است. علیرغم توطئه استکبار، قرآن روزبهروز پرفروغتر شده و آینده از آن اسلام است. همه آزادیخواهان جهان باید درکنار مسلمانان با سیاست پلید توهین به مقدسات و نفرتپراکنی مقابله کنند.»
💻 Farsi.Khamenei.ir
صداقت سیاسی امام خمینی
🖊یادداشت روزانه مورخ خبیر انقلاب اسلامی؛ حجتالاسلام و المسلمین سیدحمید روحانی از روزهای پیروزی انقلاب اسلامی
1357.11.6
🔹امروز یکباره در اقامتگاه امام شایع شد که بختیار قرار است برای دیدار امام به پاریس بیاید گفتند قطبزاده نیز طی مصاحبهای با تلوزیون فرانسه اعلام کرده است که امام او را بدون اینکه استعفا دهد به حضور بپذیرد.
🔸امام طی مصاحبهای رسما اعلام کرد که بختیار را تا از سمت غیرقانونی خود استعفا ندهد و از جنایاتی که در دوران دولت غیرقانونی خود مرتکب شده است استغفار نکند به حضور نمیپذیرم.
🔹گفتند نقشهای از سوی قطبزاده و یزدی طرح شده بود که بختیار را با امید اینکه امام او را بدون استعفا به حضور میپذیرد به فرانسه بکشانند و آنگاه که او را در مقابل عمل انجام شده قرار دادند دور او را بگیرند و او را مجبور کنند که برای اینکه آبروریزی برای او به بار نیاید از سمت خود استعفا دهد و با امام ملاقات کند لیکن امام اهل خدعه حتی با دشمن نیست.
🔸این روزها علاوه بر اینکه تلفنهای مشکوک و تهدیدآمیز به دفتر امام در نوفللوشاتو میشود، چهرههای مرموز، غیرعادی و بهظاهر روانی نیز فراوان در محوطه اقامتگاه امام دیده میشوند. امروز جوانی که در محوطه باغ سیب ایستاده بود و به ظاهر ایرانی بود، هنگامی که یک نفر از اهالی نوفللوشاتو برای اظهار پشتیبانی از امام وارد باغ شد و با اطرافیان امام سرگرم گفتگو بود، این جوان به او نزدیک شد و سیلی محکمی به او زد و پا به فرار گذاشت. چند نفر همراه او دویدند نمیدانم توانستند او را دستگیر کنند یا نه.
منبع: فصلنامه تخصصی پانزده خرداد، شماره6، زمستان 1384، ص294-293.
🔊به رسانه رسمی بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی بپیوندید:👇
https://eitaa.com/joinchat/861732881Cb60e54e1db
حمایتهای نافرجام یزدی و قطبزاده از منافقین
🖊یادداشت روزانه مورخ خبیر انقلاب اسلامی؛ حجتالاسلام و المسلمین سیدحمید روحانی از روزهای پیروزی انقلاب اسلامی
1357.11.7
🔹گفتند سرکرده منافقین #مسعود_رجوی و همدستهای او به اصطلاح پیام پشتیبانی از امام فرستادهاند و قطبزاده و یزدی و دیگر دار و دسته «نهضت آزادی» تلاش زیادی کردند که امام را بر آن دارند که به پیام آنان پاسخ دهد، لیکن موفق نشدهاند.
🔸امام پس از نماز مغرب و عشا چند لحظهای در جمع نمازگزاران نشستند یکی از حاضران پرسید:«شنیدهام شاه میخواهد به ایران برگردد، در این مورد نظر شما چیست؟» امام پاسخ داد:«شاه سابق اگر میتوانست برگردد چرا رفت! او دیگر جرأت نمیکند به ایران بیاید.» یک دانشجوی لبنانی پرسید:«انقلاب شما محدود به ایران است یا همه کشورهای اسلامی را در برمیگیرد؟» امام پاسخ داد:«ان شاء الله با آشنایی همه مسلمانان در کشورهای اسلامی به وظایف دینیشان انقلاب اسلامی جهانی میشود.»
منبع: فصلنامه تخصصی پانزده خرداد، شماره6، زمستان 1384، ص295-294.
🔊به رسانه رسمی بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی بپیوندید:👇
https://eitaa.com/joinchat/861732881Cb60e54e1db
مخالفت قاطع امام با ملاقات با بختیار
🖊یادداشت روزانه مورخ خبیر انقلاب اسلامی؛ حجتالاسلام و المسلمین سیدحمید روحانی از روزهای پیروزی انقلاب اسلامی
1357.11.8
🔹از مهدیشهر دار و دسته #هژبر_یزدانی با دفتر امام در نوفللوشاتو تماس گرفتند و از من خواستند که وساطت کنم نامبرده از زندان آزاد شود. گفتند او به اسلام گرویده و مسلمان است. گفتم گناه هژبر یزدانی تنها این نیست که وابسته به فرقه بهاییت بوده است بلکه جرمهای دیگری هم دارد. اکنون لیستی جلوی من است که یک قلم از پولهایی که از ایران خارج کرده است پانصد میلیون تومان است. علاوه بر این گزارشی در دست است که نامبرده مبالغ هنگفتی به رژیم صهیونیستی کمک کرده است. گفتند دروغ است، گفتم دروغ و راست آن باید در دادگاه محرز شود.
🔸در سخنرانی که امام پس از نماز ظهر و عصر داشتند صریحا اعلام کردند که #بختیار را در صورتی میپذیرم که اولا از مقام غیرقانونی خود استعفا کند و ثانیا از خیانتهای خود توبه کند. از مردم ایران نیز خواستند به مبارزه ادامه دهند و مراقب توطئهها باشند.
🔹امام همین مطالب را درباره بختیار در مصاحبه با خبرنگارها نیز بازگو کرد.
منبع: فصلنامه تخصصی پانزده خرداد، شماره6، زمستان 1384، ص295.
🔊به رسانه رسمی بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی بپیوندید:👇
https://eitaa.com/joinchat/861732881Cb60e54e1db
استقبال تاریخی مردم پیش از ورود امام
🖊یادداشت روزانه مورخ خبیر انقلاب اسلامی؛ حجتالاسلام و المسلمین سیدحمید روحانی از روزهای پیروزی انقلاب اسلامی
1357.11.9
🔹از تهران خبر میرسد که هجوم مردم از شهرستانها به تهران برای استقبال از امام بهحدی ترافیک را سنگین کرده است که وسایل نقلیه نمیتوانند وارد تهران شوند و ناگزیر مسافرین را چند کیلومتر پیش از رسیدن به تهران پیاده میکنند.
🔸بهدنبال اعتصاب گسترده علما و دانشمندان در دانشگاه تهران و مبارزه خونینی که ملت ایران برای باز کردن فرودگاه مهرآباد تهران دنبال کردند، سرانجام بختیار را ناگزیر به عقبنشینی کرد. بختیار اعلام کرد که فرودگاه باز است و امام هروقت بخواهد میتواند به ایران بیاید منتهی دولت مسئول امنیت جانی او نخواهد بود.
🔹شرکت ایرفرانس برای پرواز بهسوی تهران 24 ساعت مهلت خواست تا اوضاع فرودگاه مهرآباد را مورد ارزیابی دقیق قرار دهد و بهایمنی آن اطمینان یابد.
منبع: فصلنامه تخصصی پانزده خرداد، شماره6، زمستان 1384، ص296-295.
🔊به رسانه رسمی بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی بپیوندید:👇
https://eitaa.com/joinchat/861732881Cb60e54e1db
مصاحبه آیتالله العظمی خامنهای با شبکه دوم تلویزیون درباره خاطرات دوران مبارزات انقلاب اسلامی-سال1363
صفحه نخست
🔹 خبرنگار: جناب آقاى خامنهاى شما در طول مبارزات خودتان قطعاً خاطرات بسیارى را دارید، از آن روزهایى که در #مشهد تشریف داشتید در #مسجد_کرامت بودید که مسجد کرامت خود نقطهاى براى حرکت بود در مشهد و همچنین در طول تاریخ مبارزات و تظاهرات مردمى و همچنین در روز ۲۲ بهمن. اولین سؤال و مطلبى که مىخواستم خدمتتان بگویم این است که اگر از آن روزها، روزهاى پر التهاب مشهد و یا تظاهرات خاطرهاى به نظرتان مىرسد بفرمایید.
حضرت آیتالله خامنهای:
بسماللهالرّحمنالرّحیم
🔹خیلى سؤال دشوارى است براى من و این بدان علت است که من از سال ۱۳۴۳ رفتم مشهد یعنى از قم برگشتم مشهد و در مشهد سکونت اختیار کردم تا سال ۱۳۵۷ که از مشهد خارج شدم. غیر از مدتهایى که حالا در بازداشت و یا تبعید و اینها مثلاً بودم بقیه اوقات را در مشهد گذراندم و تمام این دوران لبالب از خاطرههاى دوران انقلاب است براى من، یعنى شاید کمتر زمانى از آن) مدت ۱۳، ۱۴ سالهى اقامت من در مشهد را مىشود در ذهنم جستجو کنم و پیدا کنم که در او یک نشانى و ردپایى از مسائل انقلاب نباشد.
🔸البته مىدانید انقلاب در دورههاى مختلف یک حرکت را در حقیقت تعقیب مىکرد و این حرکت در زندگى ما و وضع ما در این ۱۳، ۱۴ سال هم همینطور مشهود بود یعنى من وقتى نگاه مىکنم مثلاً فرض کنید سال ۱۳۴۳ که رفتم مشهد براى سکونت را در نظر مىگیرم، یا قبل از آن، سال ۴۱ که شروع مبارزات بود و بعد ۴۲ که اوج اشتعال مبارزه بود در اول کار و زندانهایى که بازداشتهایى که مثلاً آن وقتها مىشد و اینها و بعد که در رابطه با قم بود همه اینها یعنى در سال ۴۱ و ۴۲ من طلبه قم بودم، اگر مشهد مىآمدم در رابطهى با قم کار داشتم و همچنین سال ۴۳. در این دوران مبارزه را و وضع خودم را در این مبارزه یکجور مىبینم بعد سال ۴۶، ۴۷، ۴۸ یک جور است، سال ۴۹ - ۵۰ یکجور است، از ۵۰ به بعد تا ۵۴ مثلاً، ۵۴ - ۵۵ یکجور است و ۵۵ و ۵۶ و ۵۷ هم باز یکجور است یعنى اینها یک تاریخى را تشکیل مىدهند یعنى یک سیرى را، یک مسیرى، یک روندى را به اصطلاح نشان مىدهند به انسان که یک جریانى است، به قول آنهایى که دلشان مىخواهد لغت فرنگى یک پروسهاى است که از اول تا آخر آدم نگاه مىکند، کاملاً مشخص است مراحلش چیه، از کجا شروع شده، چه جورى یک دوره به یک دوره تبدیل شده، آن روز ما نمىفهمیدیم حالا که داریم به پشت سرمان نگاه مىکنیم مىبینیم که داستانها بوده هر کدامش هم یک خاطرهاى دارد که خیلى مشکل است که انسان از بین این همه خاطره گوناگون و بعضى تلخ و بعضى شیرین در حین وقوع که البته الان همش شیرین است یعنى هر چه من نگاه مىکنم آن شدتها و تلخیها هم همه در کام من شیرین مىآید و اگر غیر از آن گذرانده بودم زندگى را، یقیناً براى من مایه تأسف بود و آن روز تلخ و شیرین و اینها همه جور آمیخته بود.
#ادامه_خاطرات:👇
صفحه دوم:
https://eitaa.com/bonyadtarikh/5473
صفحه سوم:
https://eitaa.com/bonyadtarikh/5474
صفحه چهارم:
https://eitaa.com/bonyadtarikh/5475
صفحه پنجم:
https://eitaa.com/bonyadtarikh/5476
صفحه ششم:
https://eitaa.com/bonyadtarikh/5477
صفحه هفتم:
https://eitaa.com/bonyadtarikh/5478
صفحه هشتم:
https://eitaa.com/bonyadtarikh/5479
صفحه نهم:
https://eitaa.com/bonyadtarikh/5480
صفحه دهم:
https://eitaa.com/bonyadtarikh/5481
🔊به رسانه رسمی بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی بپیوندید:👇
https://eitaa.com/joinchat/861732881Cb60e54e1db