#نکات_علمی
#نکات_رجالی
✅بررسی بعضی از اشکالات به حجیت روایات کتاب کافی
🔶 مهمترین اشکالی که بنابر احتمال دوم (الآثار المعتبره) وارد شده به این شرح است:
👈 مبانی مختلفی برای معتبر دانستن یک روایت وجود دارد. برخی خبر عدل ثقه را حجت میدانند، عده ای خبر عدل امامی را، گروهی حتی قائل به حجیت خبر حسَن هستند و برخی اعم از صحیح، موثق و حسن را حجت شمرده اند. جمعی اساسا خبر ثقه را حجت نمیدانند؛ بلکه قائلند خبر باید موثوق الصدور باشد تا حجیت یابد. لذادر شرایط حجیت خبر - که به نوزده مورد می رسد - اختلاف شده است .
🔦 با توجه به اختلافات موجود در کبرای حجیت خبر واحد و معتبر و نیز عدم احراز اتحاد مبنای ما و جناب کلینی در این باب، این شبهه پیش می آید که چه بسا مبنای ایشان در تشخیص خبر معتبر، غیر از مبنای ما بوده و در نتیجه شهادت ایشان بر اعتبار روایات کتابش اثر لازم را برای ما نداشته باشد .
🔷 پاسخ به این اشکال
⬅️ مقدمه: یک کبرای اصولی با عنوان «اصالة الصحة» مطرح است که مضمون آن ،سیره عقلا بر حمل فعل غیر به صحت می باشد.
◀️ در صورتی می توانیم عمل غیر را - که برای ما موضوع اثر است - حمل بر صحت کنیم که اختلاف نظرش با ما در احکام شرعی احراز نشده باشد. اما در صورتی که اتحاد مبنای ما با وی مسجّل شود یا نسبت به آن جهل داشته باشیم، اصالة الصحة جاری می شود.
👈 مثلا در مورد امام جماعت، در صورتی که محرز نشده باشد نظرش با ما در احکام غسل تفاوت دارد، غسلش را بر صحتْ حمل نموده و می توانیم به او اقتدا کنیم.
⬅️ عقلا نظیر سیره ای که در مورد حمل فعل غیر بر صحت در باب عبادات و معاملات دارند، به سیره ی دیگری نیز در باب إخبار مُخبِر و شاهد نسبت به مصداق کبریات اختلافی ملتزم هستند.
👈 به این بیان که اگر یک کبری مورد اختلاف باشد و فردی بخواهد درباره ی یکی از صغریات آن شهادت بدهد، طبق سیره ی عقلا مادامی که تفاوت نظر وی با ما در آن کبرای اختلافی محرز نشده باشد، شهادتش حجیت دارد.
👈 مثلا وقتی بیّنه ای بر نجاست یک لباس قائم می شود، به رغم اختلافات بسیاری که در کبریات باب نجاسات وجود دارد، پذیرش شهادت او متوقف بر احراز هم مبنا بودنش با ما در این کبریات نیست.
👈 یا وقتی فردی نزد قاضی یا مرجع تقلید به عدالت دیگری شهادت می دهد، در فقه معهود نیست که ابتدائاً از او بخواهند مبنایش را در عدالت بیان کند.
✅ بنابر این، در قبول شهادت فرد به یک صغری اگر تفاوت مبنای وی با ما در کبرای آن صغری به هر نحو احراز شود، نمی توانیم شهادتش را بپذیریم؛ مگر علم پیدا کنیم که در خصوص شهادت به آن صغری، مبنای مقبول ما را رعایت کرده است. اما در صورت جهل داشتن به اختلاف مبنای وی با خود در کبری، لازم نیست درباره آن تفحص کنیم و شهادت او را به صغری می پذیریم. در حقیقت سیره بر این نیست که در این گونه موارد از شخص سؤال کنند.
#حضرت_آیتالله_شبزندهدار «دام ظله»
#آثار #رجال #کتاب_کافی_شریف
🔗 @book_feghahat
shakhs.PDF
1.36M
✅شرح کتاب الشخص الاعتباری
🔰تقریرات درس حضرت استاد شب زنده دار«دام ظله»
🟢حجت الاسلام احسان نوروزی
🔵جلد اول
📣📣📣توجه: این متن، برداشت و فهم ایشان از درس شخص اعتباری حضرت استاد شب زنده دار «دام ظله» است.
#حضرت_آیتالله_شبزندهدار «دام ظله»
#شرح_الشخص_الاعتباری_احسان_نوروزی
🔗 @book_feghahat
کتب و آثار مؤسسه فقهی ذکر
#نکات_علمی #نکات_رجالی ✅بررسی بعضی از اشکالات به حجیت روایات کتاب کافی 🔶 مهمترین اشکالی که بنا
#نکات_علمی
#نکات_رجالی
✅بررسی بعضی از اشکالات به حجیت روایات کتاب کافی
🔶 اشکال: در مقدمه کتاب شَریف کافی، علاوه بر عبارت «الآثار الصحیحة »از« وَ السُّنَنِ الْقَائِمَةِ الّتِي عَلَيْهَا الْعَمَلُ» یاد شده است و بیان می کند که «السُّنَن» گرچه خاص مستحبات نیست، ولی مطمئنا ناظر به این امور نیز می باشد .
👈 از طرفی در حوزه مستحبات این امکان وجود دارد که مؤلف با توجه به قاعده تسامح در ادله سنن و با استناد به احادیث من بلغ، روایات غیر ثابت الانتساب را نیز شایسته عمل بداند.
⬅️ پر واضح است که استحقاق روایت برای عمل کردن به آن، غیر از ثبوت انتسابش به معصوم می باشد و بنابر این، نمی توان گفت ایشان اخبار راجع به مستحبات را ثابت الانتساب می دانسته است. بلکه از عبارت مرحوم کلینی تنها همین مقدار به دست می آید که روایات کتاب شریف کافی در باب مستحبات را می توان ملا ک عمل قرار داد .
🔄 به عبارتی دیگر و مختصر این که شاید جناب مؤلف معتقد بوده است در باب مستحبات لزومی ندارد روایات، صحیح السند باشند و اگر روایتی صرفاً مشمول من بلغ باشد، برای ذکر آن در کافی کفایت می کند؛ بدون این که ایشان قصد داشته باشد به صدورش از معصوم برای بیان حکم واقعی (بنابر احتمال اول) و یا اعتبار آن (بنابر احتمال دوم)شهادت دهد.
🔷 پاسخ
مقصود از« السُّنَنِ الْقَائِمَة»، مستحبات نمی تواند باشد؛ زیرا عطف به عبارتْ «الآثارِ الصَّحِیحَة» شده است که به قرینه عبارت قبل (وَ يَأخُذُ مِنْهُ مَنْ يُرِيدُ عِلْمَ الدِّين) مراد از آن دو، اموری است که از طریق آنها احکام شریعت و معارف دین استنباط می گردد .
👈 بنابر این، سنن قائمه نیز مانند آثار صحیحه، منبع استخراج معارف الهی، احکام شرعی و مجموعه ی علم دین است. از طرفی می دانیم که منبع استحصال علم دین، قهراً فرمایشات، افعال و تقریر اهل بیت می باشد.
🔍 لذا باید پذیرفت که مقصود از سنن قائمه - همچون آثار صحیحه - قول، فعل و تقریر معصوم می باشد، نه مستحبات؛ در غیر این صورت، عطف آن به «الآثار الصحیحة» بدون تناسب و بی ثمر خواهد بود.
#حضرت_آیتالله_شبزندهدار «دام ظله»
#آثار #رجال #کتاب_کافی_شریف
🔗 @book_feghahat
متن جامع زکات فطره2.pdf
4.58M
📚 #متن_جامع
🔸موضوع: بررسی احکام زکات فطره،بر اساس عناوین و روایات ذیل آنها در کتاب وسائل الشیعه
✅حضرت استاد شب زنده دار «دام ظله»
🗓سال: ماه رمضان 1402 شمسی
#متن_جامع_فقه
🔗 @book_feghahat
💠 تفاوت استفاضه روایات (تواتر اجمالی) با حساب احتمالات
✅ حضرت استاد شب زنده دار «دام ظله» در درس خارج فقه فرمودند:
🔹 در تواتر اجمالی (استفاضه) با توجه به اینکه گروههای مختلفی در مکانهای مختلف روایت را نقل کردهاند، این احتمال که همه توافقی کرده و دروغی را جعل کنند، احتمالی غیر عقلایی است. در نتیجه تواتر اجمالی پدید میآید که بعضی از روایات صادر شده است و قطع به صدور خبر یا اخباری داریم که در آنها این #مضمون_مشترک موجود میباشد.
🔸 اما در حساب احتمالات با صرف نظر از #علم_اجمالی، هر کدام از اخبار دلالت بر مطلب میکند. بنابراین هر کدام به خودی خود درصدی از احتمال موافقت با واقع را ایجاد میکنند، ولو این درصد کم بوده و به تنهایی حجت نمیباشد. مثلاً روایت اول درصدی احتمال موافقت با واقع ایجاد میکند، با روایت دوم درصد موافقت با واقع بیشتر میشود و در نهایت تراکم این روایات ایجاد کننده احتمال موافقت و نفیکننده مخالفت با واقع سبب اطمینان یا علم انسان میشود. این همان حساب احتمالات در ریاضیات است که در اصول نیز کاربرد دارد و شهید #صدر (ره) در باب اجماع و تواتر از آن استفاده کرده است. (بحوث في علم الأصول 4: 309)
🔹 تفاوت این دو در این است که در #استفاضه توجه به مضمون نمیشود. یعنی حتی اگر مضمون واحد نباشد، احتمال اینکه در جمع کثیری از روایات هیچکدام صادر نشده باشد، وجود ندارد و به یکی غیر معین استناد میکنیم، اما در #حساب_احتمالات هر کدام از روایات بخشی از احتمال را در نفس ایجاد میکند و از تراکم این احتمالات اطمینان حاصل میشود.
📚درس خارج فقه«1394»
🔗 @book_feghahat
هدایت شده از پندهای سعادت
🔰"روح عبادت نیت است"
🔸حضرت استاد شب زنده دار دام ظله:
روح عبادات نیت است. ممکن است عملی آنچنان ارزشمند نباشد اما اگر انگیزه عمل الهی باشد آن عمل تا خداوند متعال برده میشود و به عالی ترین وجه پذیرفته میشود، اگر انسان انگیزه و نیت کار خود را الهی کند کار او دارای ارزش بیشتری خواهد شد.
#درس_اخلاق
@pand_saadat
هدایت شده از پندهای سعادت
🔰 شیعه ی واقعی در کلمات معصومین علیهم السلام
🔸استاد شب زنده دار دام ظله:
در آستانه عید مبارک غدیر، عید اتمام نعمت و تکمیل دین هستیم. مناسبت غدیر ومسئلهی ولایت مولا امیرالمومنین علیه السلام دارای ابعاد فراوان و بحث های بسیار مهمی است. آنچه که در اینجا میخواهم عرض کنم، این است که واژه شیعه که ما بحمدالله مشرف یه این تسمیه واین نام هستیم، در روایات اهل بیت علیهم السلام یک باب مخصوص دارد.
واژه ی شیعه دو مفهوم دارد، یک مفهوم اسمی و مصطلح که یکی از آنها همین کسانی هستند که مذهب تشییع را برگزیده اند و ولایت اهل بیت عصمت و طهارت را بعد از رسول خدا صلی الله علیه و آله وسلم قبول کرده اند؛ یعنی خلافت بلا فصل مولا امیرالمومنین علیه السلام و بعد یازده فرزند معصوم آن بزرگوار.این یک معنا از کلمه تشیّع است.
اما یک معنای وصفی هم دارد که مراد کسانی هستند که واقعا از اهل بیت علیهم السلام پیروی میکنند و رنگ و بوی مقتدا های خودشان را گرفته اند.این هم یک معنای وصفی است.
از راویات بر می آید که ائمه علیهم السلام دوست داشتند که این نام و عنوان، در صورتی بر کسی اطلاق شود که در مرتبه ای عالی از پیروی و اتّصاف به صفات ویژه ای باشد که در این روایات ذکر شده است. قهرا این تسمیه حتی به معنای اولش یک عَلم مرتجل نیست که بی تناسب نام گذاری شده باشد، بلکه در این نامگذاری منظورشان تناسب بین این افراد و مقتدا های آنها بوده است.
📚پند های سعادت،جلد۲،صفحات ۱۱۳و۱۱۴
#عید_الله_الاکبر
#غدیر
@pand_saadat
هدایت شده از پندهای سعادت
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
📢 | #کلیپ
🔰بیانات حضرت #آیت_شب_زنده_دار «دام ظله» در دیدار صمیمانه طلاب و مبلغان با رهبر معظم انقلاب در حسینیه امام خمینی(ره)
📆تاریخ : 1402/04/21
#دیدار_صمیمانه_طلاب_و_مبلغان_با_رهبر_معظم_انقلاب
#پندهای_سعادت
🔗@pand_saadat
هدایت شده از پندهای سعادت
🔰"راه سعادت"
🔸حضرت استاد شب زنده دار دام ظله:
این جملهای که از حضرت امام(رضواناللهعلیه) نقل شده که ماه محرم و صفر است که اسلام را زنده نگه داشته است، این یک واقعیت درستی است که انسان آن را درک میکند. هر انسانی هم بخواهد سعادتمند بشود این واقعه عظیم و عناصر آن واقعه عظیم میتواند بهترین اسوهها برای تهذیب و برای پیمودن این راه پرفراز و نشیب باشد، که البته پایانش باشکوهترین پایانها است.
#پندهای_سعادت
#محرم
🔗 @pand_saadat
هدایت شده از پندهای سعادت
السلام علیک یا اباعبدالله الحسین
▪️مراسم عزاداری روز چهارم و پنجم محرم در دفتر مقام معظم رهبری (مدظلهالعالی) - قم
🕦 ساعت شروع مراسم: ۱۰:۳۰ صبح
▪️سخنران:حضرت آیت الله شب زنده دار دامت برکاته
@pand_saadat
هدایت شده از پندهای سعادت
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
✅از حالا به بعد نوکر ما باش
حکایتی ناب و شنیدنی از حضرت_آیت_الله_شب_زنده_دار«دام ظله»
┈┈••••✾•🖤🖤🖤•✾•••┈┈•
@pand_saadat
هدایت شده از پندهای سعادت
سخنرانی.mp3
16.45M
🔊 صوت #سخنرانی
▪️ در مراسم روز چهارم محرم الحرام
🎙توسط #حضرت_آیت_الله_شب_زندهدار «دام ظله»
📆 1402/04/31
🔸 موضوعات مطرح شده:
◽️تکالیف و وظایف ما در مقابل واقعه عاشورا 2:50
▫️مقصود از "قدم صدق" در زیارت عاشورا و قرآن چیست 7:51
▫️چهار خصوصیت واقع شدن "قدم صدق" در انسان 9:22
▫️تلاش، لازمهی شناخت اهداف و آرمانهای عاشورا 25:30
▫️نجات بشر در جهانی شدن "قدم صدق" 31:20
▫️رمز گسترش "قدم صدق " در جامعه با تبلیغ 36:53
@pand_saadat
هدایت شده از پندهای سعادت
سخنرانی.mp3
17.85M
🔊 صوت #سخنرانی
🎙#حضرت_آیت_الله_شب_زندهدار «دام ظله»
#روز_پنجم_محرم_الحرام
#دفتر_مقام_معظم_رهبری(مدظلهالعالی) قم
📆 1402/05/01
🔸 موضوعات مطرح شده:
◽️شناسایی اهداف سیدالشهدا (علیهالسلام)،موجب یاری حضرت میشود 14:28
▫️محورهای تبیین کننده امام حسین(علیه السلام )در خصوص قیام عاشورا 16:24
▫️عدم اعتقاد یزید به اسلام 19:59
▫️درگیری جامعه اسلامی در زمان امام حسین (ع) به فساد شدید 26:29
▫️عاقبت عدم توجه مردم به رهنمودهای رهبران الهی 29:54
▫️هدف از تشکیل حکومت اسلامی 31:31
▫️راهکار امام حسین (علیه السلام) برای جامعهی آلوده به فساد 36:09
┈┈••••✾•🖤🖤🖤•✾•••┈┈•
@pand_saadat
هدایت شده از پندهای سعادت
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥 "یکی از راهکارهای جلوگیری از بی حجابی"
🔸 قسمتی از بیانات #حضرت_آیت_الله_شب_زندهدار «دام ظله»
#روز_پنجم_محرم_الحرام
#دفتر_مقام_معظم_رهبری(مدظلهالعالی) قم
📆 1402/05/01
┈┈••••✾•🖤🖤🖤•✾•••┈┈•
@pand_saadat
هدایت شده از پندهای سعادت
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥 "امر به معروف؛ وظیفهای همگانی"
🔸 قسمتی از بیانات #حضرت_آیت_الله_شب_زندهدار «دام ظله»
#روز_پنجم_محرم_الحرام
#دفتر_مقام_معظم_رهبری(مدظلهالعالی) قم
📆 1402/05/01
┈┈••••✾•🖤🖤🖤•✾•••┈┈•
@pand_saadat
کتب و آثار مؤسسه فقهی ذکر
#نکات_علمی #نکات_رجالی ✅بررسی بعضی از اشکالات به حجیت روایات کتاب کافی 🔶 اشکال: در مقدمه کتاب ش
#نکات_علمی
#نکات_رجالی
✅بررسی اشکال دیگر به حجیت روایات کتاب کافی
🔶 در اسناد کافی برخی راویان حضور دارند که ضعف آنها مورد اجماع رجالیون است. با وجود این، دیگر نمی توان پذیرفت که تمامی روایات کافی صحیحه هستند .
🔷 پاسخ این اشکال
🔦 درست است که در سلسله اسناد کافی شریف گاه راویانی چون وهب بن وهب ابی البختری دیده می شود که وی را کذّاب دانسته اند و نیز برخی دیگر که نزد رجالیون ضعیف شمرده شده اند؛
🔍 امّا این امر منجر به ضعف روایات آن نمی شود و شهادت مؤلف را بر صحیحه بودن تمامی اخبارش نقض نمی کند.
✅ زیرا شهادت شیخ به این تعلق دارد که احادیث منقول در این کتاب از معصوم صادر شده است؛ هرچند راوی آن ضِعیف بوده باشد.
👈 به این معنا که تمام حرفها و نقلهای یک فرد ضعیف ،لزوماً کذب و باطل نیست و چه بسا مؤلف بر اساس قرائنی که در اختیار داشته یا به جهاتی دیگر، از صحت منقولات وی آ گاه شده است. این احتمال با توجه به مهیّا بودن زمینه ها، قرائن و شواهد لازم در آن عصر هیچ استبعادی ندارد.
⬅️ برای نمونه مرحوم کلینی می تواند نقل راوی ضعیف از کتاب مسلّم و معتبر را در کتاب خود درج کند. روشن است که در چنین روایتی در کتاب جناب کلینی از باب اعتماد و استناد وی به آن راوی نیست؛ بلکه به خاطر اعتبار کتاب منقولٌ منه می باشد. در این صورت، ذکر نام راوی ضعیف در سند، صرفا برای رفع ارسال از ظاهر آن سند بوده است.
👈 این مطلب به احتمال قوی حتی درباره سهل بن زیاد که قریب به دو هزار بار نامش در اسناد کافی آمده است صادق است؛
⬅️ مرحوم آیت الله بروجردی مفاد فوق را حتی درباره منابع مورد استفاده جناب شیخ طوسی هم، ساری و جاری می داند و معتقد است نیازی نیست إسناد مرحوم شیخ را به کتبی که در مشیخه خود نام برده بررسی کنیم؛ زیرا آن کتب، متواتر یا مسلّم بوده و جناب شیخ صرفا برای حفظ اتصال سند و رفع ارسال، آن را ذکر نموده است. بنابر این ،چنین ضعفهای سندی در اعتبار روایات خللی ایجاد نمی کند.
👈 این واقعیت قابل انکار نیست که اعتبار بسیاری از منابع برای مرحوم شیخ طوسی مبتنی بر سند نبوده؛ بعلاوه می دانیم بسیاری از کتب در آن عصر، مسلّم بوده است. در مورد منابع شیخ طوسی خود ایشان در مشیخه اش تصریح کرده که اسناد را برای رفع ارسال آورده است. در عین حال، چون ما علم نداریم به این که تمامی منابع ایشان چنین ویژگی ای داشته و از سویی ،نمی دانیم کدام یک از آنها این گونه بوده است، فرمایش مرحوم آیت الله بروجردی را فی الجمله می پذیریم نه بالجمله و لذا خود را بی نیاز از بررسی اسناد نمی دانیم.
🔷 خلاصه این که وجود برخی افراد ضعیف در اسناد شیخ کلینی چه بسا برای حفظ سند از ارسال ظاهری بوده و در تعلّق خبر به کتاب منقول یا افراد قبل از آن تردیدی نبوده است. علاوه بر نمونه ای که ذکر شد، احتمال کشف «صحیح» بودن روایات از طرق دیگر با توجه به وجود قرائن و شواهد کافی در آن زمان قابل اغماض نیست.
#حضرت_آیتالله_شبزندهدار «دام ظله»
#آثار #رجال #کتاب_کافی_شریف
🔗 @book_feghahat
هدایت شده از فقاهت
📹گزارش تصویری
درس حضرت استاد شب زنده دار «دام ظله»
📚 موضوع: بررسی حدود شرعی حجاب
🕌 مکان برگزاری: حرم مطهر حضرت شمس الشموس امام علی بن موسی الرضا «علیه آلاف التحیة و الثناء»، مدرسه میرزا جعفر
┈┈••••✾•🖤🖤🖤•✾•••┈┈•
https://eitaa.com/feghahat_ir
#نکات_رجالی
#وجوه_عامه
💠 وقوع راوی در کتاب المزار «ابن مشهدی»
🔹 محمد بن جعفر #مشهدی (متوفای 610 ق) در ابتدای کتاب، تمام افرادی را که در سند روایات واقع شدهاند، توثیق کرده است. بنابراین حدود 180 راوی که در اسناد این کتاب وجود دارند مورد توثیق واقع شدهاند، که برای بسیاری از آنها جز همین #توثیق_عام، مدرک دیگری بر وثاقت وجود ندارد.
🔸 ایشان در ابتدای کتاب فرمودهاند : «أَمَّا بَعْدُ، فَإِنِّي قَدْ جَمَعْتُ فِي كِتَابِي هَذَا مِنْ فُنُونِ الزِّيَارَاتِ لِلْمَشَاهِدِ الْمُشَرَّفَاتِ، وَمَا وَرَدَ فِي التَّرْغِيبِ فِي الْمَسَاجِدِ الْمُبَارَكَاتِ وَالْأَدْعِيَةِ الْمُخْتَارَاتِ، وَمَا يُدْعَى بِهِ عَقِيبَ الصَّلَوَاتِ، وَمَا يُنَاجَى بِهِ الْقَدِيمُ تَعَالَى مِنْ لَذِيذِ الدَّعَوَاتِ فِي الْخَلَوَاتِ، وَمَا يُلْجَأُ إِلَيْهِ مِنَ الْأَدْعِيَةِ عِنْدَ الْمُهِمَّاتِ مِمَّا اتَّصَلَتْ بِهِ مِنْ ثِقَاتِ الرُّوَاةِ إِلَى السَّادَاتِ». (المزار، ص 27) مراد از سادات ائمه (علیهم السلام) هستند و از عبارت انتهایی توثیق روات استفاده میشود؛ زیرا میفرمایند که این روایات از رهگذر ثقات روات تا سادات اتصال پیدا کرده است.
🔹 مرحوم محقق #خویی این بحث را در معجم رجال الحدیث آورده و دلالت عبارت بر توثیق را #قبول کرده؛ اما مناقشه ایشان در این است که اولا ابن مشهدی را نمیشناسیم و ثانیا سندی وجود ندارد که کتاب مزار فعلی، همان کتابی است که ایشان نوشته است. (معجم رجال الحدیث 1: 52)
🔸 البته #وثاقت ایشان و اینکه کتاب از ایشان بوده و لا اقل مقدمه را ایشان نوشته است، خالی از قوت نیست.
📌 برای بحث تفصیلی: ر.ک: معجم رجال الحدیث 1: 52؛ خاتمه مستدرک الوسائل 19: 358؛ اصول علم الرجال، بین النظریة والتطبیق، استاد داوری، 203 – 206.
📚 برگرفته از دروس خارج فقه استاد #شبزندهدار (1395ش)
#حضرت_آیتالله_شبزندهدار «دام ظله»
#آثار #رجال #وجوه_عامه
🔗 @book_feghahat
کتب و آثار مؤسسه فقهی ذکر
#نکات_علمی #نکات_رجالی ✅بررسی اشکال دیگر به حجیت روایات کتاب کافی 🔶 در اسناد کافی برخی راویان ح
#نکات_علمی
#نکات_رجالی
✅بررسی دو اشکال دیگر به حجیت روایات کتاب کافی
1️⃣ برخی بزرگان مثل مرحوم محقق خویی فرموده اند جناب کلینی در صدد تألیف کتابی بوده است که آثار صحیحه را هم دربرگیرد؛ نه این که تمام روایات آن صحیح بوده باشد.
📜 پاسخ
👈 اگر مرحوم کلینی - با توجه به این که کتابش را برای فردی نگاشته که توان تمییز خبر صحیح از ناصحیح را نداشته است - ممیّزی برای شناخت روایات صحیحه از غیر آن قرار داده بود، فرمایش محقق خویی قابل قبول بود. اما مرحوم کلینی ممیّز قرار نداده است؛ بنابر این، اگر کتاب کافی مشتمل بر آثار صحیحه و غیر صحیحه باشد، برای سائل نفعی ندارد.
مزید بر این، تصریح خود مؤلف بر صحت و صدور این روایات نشان می دهد ایشان از همین راه - تالیف کتابی که تمام روایاتش صحیح باشد - استفاده کرده است.
2️⃣ در برخی از ابواب کافی شریف، روایات متعارض غیر قابل جمعی دیده می شود که امکان ندارد هر دو طرف «صحیح» باشد .وجود این قبیل روایات، عمومیت «صحیح» بودن احادیث کافی را نقض می کند.
📜 پاسخ
👈 به رغم آنچه در این اشکال ادعا شد، امکان «صحیح» بودن روایات هر دو طرف تعارض به هر دو معنایی که برای «صحیح »بیان شد، وجود دارد.
⬅️ طبق معنای اول، می گوییم دو روایت متعارض می تواند هر دو از معصوم صادر شده باشد که البته یکی از آنها از روی تقیه - چه عرفی و چه مداراتی و مانند آن - بوده است .
⬅️ براساس معنای دوم، دو حدیث متعارض هر دو معتبرند؛ یعنی شرائط حجیت را دارند؛ البته با هم تعارض هم پیدا کرده اند که در این فرض نیز با استفاده از روشهایی که خود مرحوم کلینی بیان کرده می توان تعارض را برطرف نمود.
#حضرت_آیتالله_شبزندهدار «دام ظله»
#آثار #رجال #کتاب_کافی_شریف
🔗 @book_feghahat