روایت پیشرفت ایران
⭕️ خبرِ خوب،«خبرِ بد» است! ۱ پیشرفت، رسانه خودش را میسازد 💠بخشی از متن⬇️
⭕️ خبرِ خوب،«خبرِ بد» است! ۱
پیشرفت، رسانه خودش را میسازد
💠بخشی از متن:
🔸پاییز 1400 بود. دوست داشتم یک داستان خوب بنویسم. میدانستم اگر میخواهم عمر ماندگاری داستانم بیشتر از یک فصل باشد، باید از درد مردم بنویسم. فهرست جلویم طولانی بود؛ بیکاری، گرانی، ازدواج، اعتیاد. از هرکدامشان میشد یک مثنوی هفتادمن چاپ کرد. دست به هرچه میزدم قبلش یک تپه از آثار تولیدشده به تورم میخورد. میخواستم کارم نو باشد. هرچه در اقیانوس سوژههای احتمالی بیشتر دستوپا میزدم، ریههایم سختتر هوا را به داخل میکشیدند.
🔸اواخر آنقدر بین مرگ و زندگی رفتوآمد کرده بودم که کمکم داشتم به مرض دلمردگی دچار میشدم. با خودم درافتاده بودم که بهترین سالهای عمرم را صرف چه کرده بودم. از صبح که بیدار میشدیم تا شب که جنازه تحویل رختخواب میدادیم، در آن موبایل وامانده هزار بار دینگ میخورد بالای صفحه مینوشت که فلانی خورد، فلانی برد، فلانی چاپید و فحش آخر را نصفه در دهانمان بیات میکردیم تا خر و پف کنان به صبح بکشانیم و باز یک روز تازه را با شاهکار حضرات به روزهای رفته از عمرمان بدوزیم.
🔸با همین ذهنیات درگیر بودم که یک روز تلفنم دینگش در آمد.
- پایهای؟
- تا چی باشه؟
- این یکی جنسش فرق داره!
رفتیم نشستیم دور میز. صحبت از ابر ناامیدی رو سر دانشجوها بود. از اینکه الان اگر دانشجوها پایشان به پلههای پرواز فرودگاه امام نرسد، یا سرشان در میان ارقام روی تختههای دلالی میچرخد یا منتظر نوبتشان برای روانشناس افسردگی این پا آن پا میکنند. حالا مثلاً قرار بود که همین دانشجوها برای فردا طرح و نقشه بساط کنند و سوار اسب پیشرفت شوند.
🔸پوزخندم به تریج قبای جمع برخورد.
- آقا سید جک میخونی؟
- نه، میشنوم!
- اگه جکه پس چرا اومدی؟
- اومدم ببینم حرف جدید چی دارید. این حرفا بوی نا میده.
- کد ملیتو برای بچهها بفرست. یه چمدون سبکم ببند.
- خیرباشه!
خیر بود. بار اول چنان نشئه شدم که بعدش دو بار و سه باره باید تزریق میکردم تا میتوانستم مثل مردم عادی زندگی کنم.**از امید حرف میزنم.**
🔸 یادم میآید روزی که داشتیم از مدیرعامل ستاره خلیجفارس خداحافظی میکردیم، پرسیدیم مهندس تا حالا شده ناامید بشید؟ خندهاش به گرمی خود یزد، زادگاهش بود.
- معلومه!
- چه طوری دووم میارید؟
چشمانش را ریزتر کرد و چند ثانیهای روی زمین خیره ماند: «میرم از بالا نگاه میکنم.»
سوار ماشینمان شدیم و پشت سرش راه افتادیم. در پالایشگاه تپهای از ماحصل خاکبرداریهای ساخت، روبه آسمان علم شده بود. بالای قلهاش یک شهر کامل از لولهها و مخزنها با چراغهای روشن چشممان را پرکرده بود. انگار که زمین و آسمان زیروزبر شده بودند. با همان لهجه گرم یزدیاش روبه شهر لولهها گفت:«منظورم همینجا است. وقتی نگاه میکنم که خودم و همکارانم تا کجا جلوآمدهایم و چه ساختهایم، برگشتن به عقب برایم سختتر از حرکت در مه روبهجلو میشود.»
#دانشمند۲۲ #فناوری_نرم
#سیدحمیدرضا_میری
🌐 لینک خرید اینترنتی:
https://ketab.inn.ir/product/40979/ماهنامه-دانشمند
📱 تماس جهت اشتراک: 09123969195
@daneshmand_mag | مجله دانشمند
⭕️ خبرِ خوب،«خبرِ بد» است! ۲
پیشرفت، رسانه خودش را میسازد
💠بخشی از متن:
🔸در پالایشگاه تپهای از ماحصل خاکبرداریهای ساخت، روبه آسمان علم شده بود. بالا قله یک شهر کامل از لولهها و مخزنها با چراغهای روشن چشممان را پرکرده بود. با همان لهجه گرم یزدیاش روبه شهر لولهها گفت: «منظورم همینجا است. وقتی نگاه میکنم که خودم و همکارانم تا کجا جلوآمدهایم و چه ساختهایم، برگشتن به عقب برایم سخت از حرکت در مه روبهجلو میشود.» همان موقع در پس صدای سوختن فلر در سرم، بهزور صدای خودم را شنیدم که میگفتم آیا من هم در زندگیام قابی را ساختهام که موقع ابریشدن هوای ذهنم، با نگاهکردن به آن امیدوارتر شوم یا حتی عدهای دیگر هم بتوانند از تماشای قاب دستساز من به امیدهای خودشان تشنهتر از قبل نگاه کنند؟
🔸دو سال از آن ماجرا گذشت. یک روز با اتوبوس، یک روز با قطاری که سخت بلیطش گیر میآمد و روزی دیگر با پرواز هواپیمای بهوقت شام. آخر هفتههای بندرعباس شده بود پاتوق امیرکبیریها، شریفیها، تهرانیها، علم و صنعتیها، علامهایها، خواجهنصیریها و رتبه برترهایی که همگی با گذشته من یک ویژگی مشترک داشتند؛ عمر رفتهشان در این نظام را بربادرفته میدیدند و خیال میکردند فرش قرمز مهاجرت، تا دم در آفیسهای شیکشان در فرنگ پهن شده و فقط باید سکه شانسان کمی باصفاتر بیافتد. به خیال خاک سرخ هرمز و آبتنی در قشم، تیپهای مکش مرگ منی میزدند؛ ولی پای ایلوشین که میرسیدند، فکشان از جا در میرفت و فحشهایشان یکی بعد از دیگری نثار اردو و اجداد متولیانش میشد. اما آخر قصه زیپهای چمدانهای مهاجرتشان باز میشد و میشدند فنپیجهای «روایت گمشده».
🔸حالا یک باشگاه پروپاقرص داشتیم که هرجا توپ پیشرفت در میشد، یک جماعتی از همین هواداران پیشرفتی ایستاده بودند تا به افتخار شونه خاکیهایی که تا قبل از این در هیچ رسانهای ارزش خبری نداشتند، دقیقهها تشویق کنند و به صورتهای خستهشان لبخندهای گرم تحویل دهند.«روایت گمشده» امروز بساطش پهنتر از بندرعباس شده و در هر بازاری در این کشور دنبال جنس خودباوری میگردد و اتفاقاً کلکسیونش تکمیلتر شده. گشتن در این کلکسیون که داستان هر تکهاش از یک نقطه از کشور است، به منی که دنبال نوشتن داستان اثرگذار و ساختن یک رسانه بودم یاد داد، نمیشود در زمین خراب جنس مرغوب کاشت. امروز بازار رسانههای پیشرفت داغ است؛ ولی جمع این دوکلمه من را به یاد گذاشتهام میاندازد. ما که نرفتهایم؛ ولی مثلاینکه سر کلاسهای رسانه پا تختهها مینویسند خبر خوب، خبر بد است!
🔸حالا چهطور میشود در این شورهزار درخت امید کاشت خدا داند. من اما آنقدر از تجربه «روایت گمشده» نصیبم شد که پیشرفت رسانه خودش را خودش میسازد و اگر بهقدر کف دست ارزنی از پیشرفت چیزی سرم شود میگویم «پیشرفت از حقیقت میآید، پس رسانهاش هم باید حقیقی باشد.» اگر به زبان بچهمحلهایمان بخواهم بگویم اینکه رسانه پیشرفت باید دست مخاطبش را بگیرد و بمالد به سردی پیچومهرههای سازه فولادیاش و بعد بگذارد در گرمی کف دستهایی که پای سازهاش عمر گذاشتهاند و خون و عرق ریختهاند تا درختشان تناور شود و سایه استقلال و امنیت بالای سر کشور بیندازد. امروز که در گوشهای کنج عزلت اختیار میکنم، به این فکر میکنم که چهطور میتوانم به مردم نشان بدم که «میشود از شدها یاد گرفت و سراغ نشدها رفت!»
#دانشمند۲۲ #فناوری_نرم
#سیدحمیدرضا_میری
🌐 لینک خرید اینترنتی:
https://ketab.inn.ir/product/40979/ماهنامه-دانشمند
📱 تماس جهت اشتراک: 09123969195
@daneshmand_mag | مجله دانشمند
روایت پیشرفت ایران
⭕ جاودانگی کوانتومی ۲ دانشمند هستهای شهید مسعود علیمحمدی به روایت همسر 💠بخشی از متن⬇️
⭕ جاودانگی کوانتومی ۲
دانشمند هستهای شهید مسعود علیمحمدی به روایت همسر
💠بخشی از متن:
🔸خودش همیشه میگفت درسهای پایه دوره کارشناسی خیلی مهم هستند؛ اگر بچهها خوب یاد بگیرند و به رشتهشان علاقهمند بشوند، آینده خوبی خواهندداشت؛ بههمینخاطر بود که معمولا واحدهای پایهی کارشناسی را خودش تدریس میکرد. هرچند بعضی اساتید کسر شأن میدانستند، ولی مسعود بااشتیاق این واحدها را درس میداد تا خانه از پایبست کج ساخته نشود.
🔸استادتمام شده بود اما برخلاف همکارانش، معمولا تعداد کمی دانشجوی دکتری قبول میکرد. با کسی هم تعارف نداشت؛ آشنا و غیرآشنا هم برایش فرقی نمیکرد. خیلی راحت ایستاد و به آن بنده خدا توضیح داد که عذر میخواهم اما امکان پذیرفتن دامادتان را ندارم. میگفت «مملکت به مدرک محتاج نیست که همینطور فارغالتحصیل دکتری از دانشگاه بفرستیم بیرون. این الگو آوردهای برای کشور ندارد. ما نیازمند محقق هستیم. هرکس را ببینم و بفهممم که افق دورتری از مدرکگرفتن دارد، میپذیرمش. ما نیازمند عملیاتی کردن علوم هستیم تا مملکت پیشرفت کند.»
🔸هرچند این کار باعث میشد از جهت مالی عقب بیفتد، اما مگر مسعود در زندگیش به مادیات توجه کرده بود که اینبار توجه کند؟! از هر راهی که میتوانست، برای دانشجوهایش مایه میگذاشت. فهمیده بود یکی از دانشجوهای دکترایش بهدلیل مضیقه مالی مجبور است روزهایی در هفته را خارج از تخصصش کار انجام بدهد و بهاندازه لازم، فرصت مطالعه و پژوهش ندارد. یک روز صدایش زده بود در دفترش و از او خواسته بود برای درسش تماموقت تمرکز کند و درعوض ماهانه پولی برایش واریز کند.
🔸همانقدر که دانشجوها و شرایطشان برایش مهم بود، ساختار درست برای پیشرفت کشور را هم اینگونه میدید. یادم هست برای یک مرکز علمی که به مشکلاتی برخورده بود و اجازه نمیدادند کارهای تحقیقاتیشان را انجام دهند، هرکاری از دستش برمیآمد انجام داد. سعی کرد از مجموعههای مختلف بودجه بگیرد و مسائل اداری را حل کند؛ اما درنهایت به درِ بسته خورد. روزی که فهمید واقعا کاری از پیش نمیبرد، اگر کسی او را میدید فکر میکرد عزیزی ازدست داده است؛ صورتش گرگرفته و اعصابش ناراحت بود. در خانه راه میرفت و برایم حرف میزد که اگر این مرکز کارش را ادامه بدهد، در کشور چنین میشود و چنان میشود، اما نمیدانند و نمیگذارند.
#روایتخانه #دانشمند22
#شهید_علم #دانشمند_هستهای
#شهید_علیمحمدی #منصوره_کرمی
#نرگسسادات_مظلومی
🌐 لینک خرید اینترنتی:
https://ketab.inn.ir/product/40979/ماهنامه-دانشمند
📱 تماس جهت اشتراک: 09123969195
@daneshmand_mag | مجله دانشمند
▪️امام خمینی ره:
«مهمترین عامل در کسب خودکفایی و بازسازی توسعه مراکز علمی و تحقیقات و تمرکز و هدایت امکانات و تشویق کامل و همه جانبه مخترعین و مکتشفین و نیروهای متعهد و متخصصی است که شهامت مبارزه با جهل را دارند و از لاک نگرش انحصاری علم به غرب و شرق به در آمده و نشان دادهاند که می توانند کشور را روی پای خود نگه دارند. انشاءالله این استعدادها در پیچ و خم کوچههای ادارهها خسته و ناتوان نشوند.»
بخشی از پیام سیاستهای کلی نظام اسلامی - 11 مهر 1367
▪️سالگرد ارتحال ملکوتی امام خمینی تسلیت باد.
@daneshmand_mag | مجله دانشمند
⭕️ وعدهی صادقِ پیشرفت
فرصتهای عملیات وعده صادق برای ما
بخشی از متن:
🔸عملیات وعده صادق، رخدادی از جنس لمسکردن پیشرفتها بود؛ جوانان و عموم مردم منطقه و جهان، در شب 12 آوریل شکوه پیشرفتهای پهپادی و موشکی و اراده ملت ایران در تنبیه رژیم صهیونیستی را به چشم خودشان دیدند و عینی و واقعیبودن آن پیشرفتهایی که بارها با انکار مقامات غربی و غیرایرانی مواجه شده بود را لمس کردند. حالا و در روزهای بعد از عملیات غرورآفرین و شوکهکننده «وعده صادق»، که بازخوردهای مردمی عجیب و غریبی در جهان اسلام و عرب و حتی سایر کشورهای جهان نسبت به آن وجود دارد، به این فکر میکنم که چگونه میتوان از ظرفیت عظیم آن استفاده کرد؛ این حادثه مهم، چه فرصتهایی را پیشِ روی روایت پیشرفت و روایت ما از خودمان فراهم میکند.
🔸بخش زیادی از مردم دنیا که از ظلم و نسلکشی رژیم صهیونسیتی خسته و عصبانیاند، معادله جدید و امکانهای دیگری غیر از پذیرش بیچونوچرای رفتار آمریکا و اسرائیل را پیش چشمشان دیدند. این تصمیم و اجرای موفق، آن هم در شرایطی که اسرائیل با همه همپیمانانش در معرکه حضور داشت و بسیاری از کشورهای عربی و مسلمان مدعی پیشرفت، مجبور بودند که امکانات خریداریشده از غرب را به پای خواستههای حمایت از اسرائیل هزینه کنند، حاوی پیام و الگوی دیگری از فرهنگ پیشرفت است؛ فرهنگی که بهجای وابستگی و خریدن همه چیز، آنچه را که لازم دارد، میسازد و مولفههای قدرت و نیازهای اساسیاش را به خارجیها گره نمیزند.
🔸حالا همانطور که نور پهپادها و موشکهای ایران، شعله امید را در دل ملتهای منطقه روشن کرد و نشان داد که میتوان وابسته نبود و ضمن دفاع از عزت ملی، حامی همیشه مظلومین هم بود، ما باید تلاش کنیم تا در بقیه عرصههای فناورانهای که دستاوردهای شگرفی هم داشتهایم، خودمان را معرفی کنیم. مطلع حرف ما در این حوزه این است که اتفاقا این پیروزیها و موفقیتها متوقف به موشکی و دفاعی نبوده است، ولو اینکه ما نتوانسته باشیم تصویر درستی از داشتههایمان نشان دهیم. دکتر سرکار خاطرهای از سفیر ایران در ژاپن تعریف میکرد که چندسال پیش گفته بود: «وقتی مدام از ما درباره هستهای سوال میکنند که شما دنبال برنامه نظامی هستید؟ یک جواب ما مثال زدن از همین حضور هرساله توانمندیهای ایران در نمایشگاه پیشرفته و معروف نانوتکنولوژی ژاپن است؛ جایی که فقط 20 کشور صاحب فناوری در آن شرکت میکنند و نشان میدهد که پیشرفتهای ایران، نقطهای و محدود به حوزههای هستهای و نظامی نیست.»
🔸ما فقط در موشکی چنین پیشرفتهای خیرهکنندهای را تحت سختترین تحریمها نداشتهایم؛ زیست فناوری ما از توانمندی نظامی ما اگر پیشرفتهتر نباشد، قطعا کمتر نیست. بیش از سی داروی پیشرفته نوترکیب و با فناوری بالا، توسط شرکتهای دانشبنیان ما تولید و بعضا صادر هم شده است و در منطقه و دنیا حرف برای گفتن داریم. ساخت داروهای هایتِک در حوزه بیوتکنولوژی، روشهای نوین سلولدرمانی و انواع عملهای پیشرفته پزشکی را انجام می دهد. در تجهیرات پزشکی، مانتیورهای علائم حیاتی و ونتیلاتور ما به کشورهای زیادی صادر میشوند و ربات جراحی ساختهایم. ماهواره ثریای ایران، به مدار 750 کیلومتری ارسال شده است و کپسول زیستی ساخت ایران، تستهایش را یکبه یک و با موفقیت طی میکند.
🔸اگر بتوانیم این موفقیتهای بزرگ را به شکل ملموس و عینی برای مردم خودمان روایت کنیم و به کمک دستگاههای فرهنگی رسانه ای، به آنها بُعد هنرمندانه و بُرد بلندتری بدهیم و با دیپلماسی اقتصادی، مبادلات بینالمللی فناورانه را گسترش دهیم، آنگاه این موفقیتها، طنینهای بلندتری خواهد یافت و تصویر جدیدی از ایران، به جوانان و نخبگان و مردم منطقه و جهان مخابره میشود. باید بدانیم که این مسیر، نه فقط برای ملت ایران، بلکه برای الگودهی به ملتهای منطقه و نجات مظلومان، چقدر میتواند مهم و راهگشا باشد و مَحملی برای نفوذ آرمانهای دینی و اسلامی ما در قلب مردم جهان شود.
#سرمقاله
#دانشمند۲۲ #روایت_پیشرفت
#پیشرفت #فناوری #علم
#دانشبنیان #وعده_صادق
#فلسطین #غزه #قدس
🌐 لینک خرید اینترنتی:
https://ketab.inn.ir/product/40979/ماهنامه-دانشمند
📱 تماس جهت اشتراک: 09123969195
@daneshmand_mag | مجله دانشمند
روایت پیشرفت ایران
📽 سینما و ورزش ملی ۳ مروری بر پنج فیلم سینمایی با محوریت ارزش پیروزی تیمهای ورزشی ملی
📽 سینما و ورزش ملی ۳
مروری بر پنج فیلم سینمایی با محوریت ارزش پیروزی تیمهای ورزشی ملی
فیلم «در مسیر بوستون» کره جنوبی
🔸فیلم در مسیر بوستون، درباره ورزشکاران کرهای است که در اولین مسابقه رسمی و بینالمللی دوی ماراتن پس از جنگ دوم جهانی، یعنی ماراتن سال 1947 بوستون آمریکا، شرکت میکنند. در ابتدای فیلم شاهد این هستیم که یکی از دوندگان کرهای به نام «چانگ کی سون» موفق میشود که در المپیک سال 1936 برلین، مدال طلای ماراتن را بهدست آورد و همتیمی او «سونگ یونگ نام» هم مدال برنز را به گردن میآویزد. چون آن سالها کره جنوبی تحت حاکمیت ژاپن است، سون که با این وضعیت مخالف است، در هنگام اهدای مدال پرچم ژاپن را میپوشاند! به همین دلیل در بازگشت از المپیک، مجبور به عذرخواهی و امضای تعهدنامهای مبنی بر کنارهگیری از ورزش میشود.
🔸 حالا ده سال بعد از آن واقعه و پس از پایان جنگ جهانی دوم و شکست ژاپن از آمریکا، سلطه ژاپنیها بر کره پایان یافته است اما اینبار کره، که حالا به دو قسمت شمالی و جنوبی تقسیم شده است، زیرنظر حکومتهای شوروی و آمریکا اداره میشود. «نام» که همچنان به دویدن و مربیگری دومیدانی ادامه میدهد، به دنبال یافتن استعدادهای ورزشی جدید است و از «سون» که قهرمان ملی و صاحب مدال طلا و فرد شناختهشدهای است دعوت میکند به آنها کمک کند؛ او میتواند به کمک رابطه دوستانه و آشناییاش با یکی از قهرمانان آمریکایی، دعوتنامه رسمی حضور تیم کره در مسابقات ماراتن بوستون را بگیرد.
🔸غیر از مشکلات دوندگان و عدم آمادگی آنها، مسائل دیگری هم پیش پای اعزام تیم به بوستون وجود دارد؛ به دلیل اینکه کره کشوری تحت اشغال است، طبق قوانین آمریکا لازم است یک فرد حاضر در آمریکا، آنها را ضمانت کند و مبلغ زیادی پول هم به عنوان وثیقه پرداخت شود. با پیداشدن یک کرهای ساکن آمریکا، مشکل اول حل میشود اما برای تأمین مبلغ وثیقه، هیچیک از تاجران و سیاستمداران کرهای حاضر به حمایت مالی از تیم نمیشوند. از سوی دیگر هم دولت نظامی آمریکا در کره، درخواستهای آنها مبنی بر حذف وثیقه سنگین مالی موافقیت نمیکند؛ خبری که اعلامش موجب میشود مردم خودشان دست به کار شده و با جمعآوری پولهای اندک، این مبلغ را تأمین کنند.
🔸بعد از همه این ماجراها، تیمی که با انگیزههای وطنپرستانه و سختی و دشواری زیادی خودش را به بوستون آمریکا رسانده است، در آنجا با واقعیت تلخی روبرو میشود؛ آنها به خاطر اشغال کشورشان توسط آمریکا، باید با پرچم آمریکا در مسابقات شرکت کنند! اتفاقی که برای «سون» که مدال طلای المپیکش به نام کشور ژاپن ثبت شده است، اصلا پذیرفتنی نیست. ضامن کرهای سعی میکند آنها را مجاب کند که با شرایط کنار بیایند؛ به هر حال دولت و سیاستمداران کره هیچ حمایتی از آنها نکردهاند، پس چرا آنها باید این فرصت را از دست بدهند و اینقدر روی ثبت نام و نشان کشور کره پافشاری کنند؟
#قاب_پیشرفت #سینمای_پیشرفت
#فیلم #سینمای_ملی #سینمای_ورزش
#دانشمند۲۲ #مریمحنطهزاده
🌐 لینک خرید اینترنتی:
https://ketab.inn.ir/product/40979/ماهنامه-دانشمند
📱 تماس جهت اشتراک: 09123969195
@daneshmand_mag | مجله دانشمند
📸 دانشمند در علیآباد کتول
🔻عکس ارسالی از قفسه کتاب «کانون پرورش فکری کودکان و نوجوان» علیآباد کتول استان مازندران
🔻شما هم میتوانید عکسهایی از مجله دانشمند را که در قفسه کتاب یا جاهای دیگر دیدهاید، برای ما ارسال کنید.
🌐 لینک خرید اینترنتی:
https://ketab.inn.ir/product/40979/ماهنامه-دانشمند
📱 تماس جهت اشتراک: 09123969195
@daneshmand_mag | مجله دانشمند
روایت پیشرفت ایران
⚛️ پرتودهی، فناوری حیاتبخش روایت اولین سایت دانشبنیان پرتودهی هستهای گاما در شهرکرد از زبان مهن
⚛️ پرتودهی، فناوری حیاتبخش
روایت اولین سایت دانشبنیان پرتودهی هستهای گاما در شهرکرد از زبان مهندس رفیعی
بخشی از متن:
🔻صنعت پرتودهی یکی از کاربردهای کاملاً صلحآمیز انرژی هستهای برای ارتقاء سلامت جامعه، انسانها و محیطزیست است. در حوزهی تجهیزات پزشکی، محصولات باید پس از تولید استریل شوند. اقلامی که در جراحیها در ارتباط مستقیم با بدن ما هستند، نباید هیچگونه بار میکروبی داشته باشند وگرنه هر عفونت کوچکی میتواند کشنده باشد؛ دستکش جراح، نخ بخیه، پنبهها و گازهای استریل و هر چیز یکبار مصرفی که در عملهای جراحی از آن استفاده میشود. همچنین وسایلی که در بدن نصب میشود؛ ایمپلنتها، ارتزها، پروتزها، پیچهایی که در مهره و کمر نصب میشود، پلاتین، همهی اینها باید عاری از عفونت باشند.
🔻روشهای مختلفی برای استریلکردن وجود دارد که هر روز در حال تغییر است. یکی از روشهایی مرسومِ قدیمی، استفاده از مواد شیمیایی برای استریلکردن است؛ بزرگترین ماده شیمیایی مصرفی برای این کار، اتیلن اکساید بود. اتیلن اکساید بهشدت سمی و سرطانزاست و جزو موادی است که قابل انفجار و اشتعال است و حتی در حملات تروریستی هم میتواند مورداستفاده قرار بگیرد. برای همین هم در ایران، اتیلن اکساید توسط وزارت دفاع توزیع میشود. استفاده از اتیلن اکساید برای استریلکردن هم دقت خیلی بالایی میخواهد؛ اگر میزان مصرفی از حد استاندارد بالاتر برود، احتمال موفقیت پایین میآید؛ یعنی آن تجهیزات پزشکی ماده سمی را دارد، ولی استریل نیست و میتواند موجب عفونتهای بیمارستانی بشود.
🔻آفتاب اشعه گاما دارد و همهی میکروارگانیسمها را از بین میبرد. در مراکز پرتودهی هم از کُبالت ( Cobalt-60) برای ایجاد حجم بالایی از پرتوی گاما استفاده میشود. تولیدکننده محصول خودش را بستهبندی و کارتن میکند و آن را برای ما میفرستند؛ ما هم آن کارتن را بدون اینکه باز کنیم، در معرض میزان مناسب پرتوی گاما قرار میدهیم و برمیگردانیم. آن محصول چه خودش، چه بستهاش و چه کارتنش همه عاری از بار میکروبی میشود. مثلا ادویهها چون با خاک در ارتباطاند، بار میکروبی بسیار زیادی دارند؛ قبلتر به ادویهها سم میزدند و این سم در ادویه باقی میماند و وارد بدن ما میشد. الان بهترین برندهای ادویه کشور، محصولاتشان را در شرکت ما پرتودهی میکنند.
🔻دنیا به طور جدی دنبال توسعهی سایتهای پرتودهی است، چراکه هر چه تعداد سایت پرتودهی در دنیا بیشتر بشود، مصرف مواد شیمیایی و سموم آن کم میشود و محیطزیست پاکتر میماند. ما فعلاً فقط در تجهیزات پزشکی و مواد غذایی در کشور کارکردهایم. از نظر حجمی و تناژی، بیشتر سفارش ما مربوط به مواد غذایی است ولی از نظر ارزشی، بیشترین سفارشهای مرکز ما مربوط به تجهیزات پزشکی میشود.
#روایتخانه #دانشمند22
#فناوری_هستهای #دانشبنیان
#انرژی_هستهای #روایت_پیشرفت
#فرناز_ایزدبین #پریسا_زارع
🌐 لینک خرید اینترنتی:
https://ketab.inn.ir/product/40979/ماهنامه-دانشمند
📱 تماس جهت اشتراک: 09123969195
@daneshmand_mag | مجله دانشمند