آتشنشانی در پیشینه خمینی شهر
سابقه آتشنشانی شهرداری به استفاده از یک ماشین آتش نشانی رومانیایی، احتمالا در اواخر دهه 1330 بر میگردد. در دهه 1340 یک ماشین آتشنشانی روسی نیز به این منظور خریداری شد. در آنزمان دو نفر از کارکنان شهرداری از جمله ابراهیم حاجیان برای تحویل این ماشین و آموزش کار با آن به آستارا و حاشیه رودخانه ارس اعزام و پس از پایان دوره ماشین را به شهر آوردند.
آتشنشانی شهر تا سال 1379 به صورت واحدی غیرمستقل زیر نظر شهرداری و در کنار سایر واحدهای وابسته به شهرداری فعالیت داشت. در این سال در راستای اجرای ماده 84 قانون شهرداریها، اساسنامه سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی شهرداری خمینیشهر به امضای وزیر کشور وقت رسید.
///
نقل از کتاب تحولات از سده به خمینی شهر
https://eitaa.com/daneshnam_khomenishahr
هدایت شده از دانشنامه شهرستان خمینی شهر 2
راویان ماربین جلد دو
پدید آورنده: محمدعلی شاهین
تعداد صفحات: 198 صفحه رقعی
سال انتشار: تیرماه 1399
این کتاب از مجموعه کتابهای تاریخ شفاهی منطقه است که شامل 29 گفتگو و روایت پیرامون مشاغل، فرهنگ و تحولات سده از دهستان ماربین تا تشکیل بخش ماربین در سال 1326 می باشد. خیابان کشی، حکیمان، محضردارها، آواها و ترانه های سدهی، سابقه سیلابهای منطقه، بازی و ورزش در سده، زبان ولاتی، کدخدایان، مکتبداران، شبیه خوانی، غذاهای سدهی و توده و دمکرات از جمله موضوعاتی است که راویان در باره آنها روایتهای خود را بیان کرده اند.
https://eitaa.com/daneshnam_khomenishahr
سایت:www.daneshnam.ir
گوشه هایی از تاریخ اصفهان
)))))
مهر 1309
گشایش مریضخانه ملی اصفهان
مرحوم آیتالله (حاج آقا نورالله نجفی)،گروهی برای احداث مریضخانه ملی اصفهان تشکیل داد و جلساتی از طرف چند نفر از خیرخواهان اصفهان تا مدتی هر هفته یک بار منعقد گردید، که نتیجه آن خرید، قطعه زمینی در خیابان پشت مطبخ بود. در این زمان اصفهان 150 هزار نفر جمعیت با یک مریضخانه ناقص مسیحی داشت و احداث یک بیمارستان جدید ضروری بودٍ به همین دلیل خیرین ساخت بیمارستان در زمین مذکور را پیگیری کردند تا اینکه نهایتا مریضخانه ملی اصفهان در مهر 1309 به هزینه خیرین به بهره برداری رسید. اهالی ماربین و سده از زمان شروع به کار بیمارستان مذکور پیوسته از مراجعه کنندگان آن بودند.
نقل از کتاب رخدادهای مهربین
https://eitaa.com/daneshnam_khomenishahr
هدایت شده از دانشنامه شهرستان خمینی شهر 2
جمعیت شهرستان حدود چهل سال پیش چقدر بود؟
++++++
اولین سرشماری نفوس و مسکن پس از تبدیل بخش همایون شهر به شهرستان خمینیشهر در 16 مهر 1365 شروع و تا 30 مهر به طول انجامید. براساس این سرشماری مشخص شد خمینی شهر بیشترین تراکم جمعیت در استان را دارا می باشد.
برخی از نتایج به دست آمده در سرشماری سال 65 عبارتند از:
جمعیت شهرستان: 230249 نفر
جمعیت خميني شهر: 104045 نفر
درصد شهرنشینان: 6/ 72 درصد
درصد روستا نشینان: 4/27 درصد
نرخ رشد جمعيت: 73/4 درصد
در سال 1325 جمعیت محدوده ماربین 63537 نفر
و جمعیت سده 33544 نفر بود.
https://eitaa.com/daneshnam_khomenishahr
نامها و نشانه ها
پدید آورنده: محمدعلی شاهین
تعداد صفحات:.384 صفحه رقعی
سال انتشار: 1398
در منطقه ماربین با تاریخ کهن و طولانی نامهایی وجود دارد که ریشه آنها برای بسیاری روشن نیست. به قول استاد مهریار باید دانست که اینگونه اسامی فارسی بوده و قدمت محل را داد میزنند.
موضوع کتاب ریشه نامهای منطقه ماربین از آبادیهای ماربین به خمینی شهر همراه با تاریخچه آنها می باشد. کتاب دارای هفت فصل با این عناوین است:
از مهربین تا ماربین
آبادیهای ماربین
سده
همایونشهر
شهرستان خمینی شهر
خمینی شهر
شهرتها و نامهای خانوادگی
https://eitaa.com/daneshnam_khomenishahr
هدایت شده از دانشنامه شهرستان خمینی شهر 2
روحش شاد به مناسبت سالگرد درگذشت دانشمند خمینی شهریhttps://eitaa.com/daneshnam_khomenishahr
داستان تحول در واحدهای توزین و جنس پول
******
قبل از رسمی شدن اوزان بینالمللی کسبه برای وزن از واحدهایی چون «سوت»، «قیراط»، «سیر»، «چارک»، «صدی»، انواع «من» و «خروار» استفاده میکردند. در سال 1314 بخشنامه اجرای قانون اوزان و مقیاسها در کشور صادر و شهرداریها از حمله در سده مامور اجرای آن شدند.
عملی شدن این تصمیم نیاز به تهیه وزنههای قانونی و فروش آن به کسبه و آشنای و ترویج در بین کسبه و مردم داشت و سالها برای نهادینه شدن زمان برد.
طبق اسناد در سال 1322 پیشهوران به استفاده از اوزان و مقیاسهای قانونی ملزم شدند و در سال ۱۳25 مامورین شهرداری اصفهان جهت جمعآوری اوزان قدیم و تبدیل آن به اوزان جدید در استان اصفهان ماموریت یافتند.
در همین دوران تغییر جنس پولها به دلایل بهداشتی از نیکل به نقره مطرح بود. چند سند از سال ۱۳۱۴ تا 1318 نشان از تعیین تکلیف رواج مسکوکات برنجی در سده، دستور تبدیل پشیزهای قدیمی به پول رایج دارد. در نهایت پشیزهای مسی و نیکلی در سده در سال ۱۳۱8 جمعآوری شد.
نقل از کتاب( تحولات از سده به خمینی شهر)
https://eitaa.com/daneshnam_khomenishahr
هدایت شده از دانشنامه شهرستان خمینی شهر 2
کتاب جاذبه های خمینی شهر منتشر شد
:::::::
جدیدیترین کتاب در خصوص تاریخ و پیشینه خمینی شهر با عنوان جاذبه های خمینی شهر در 253 چاپ شد. این کتاب در راستای آشنا شده مدرسین و دانشجویان رشته گردشگری، راهنماهای گردشگری، دانشآموزان، دانشجویان وعموم مردم علاقه مند به بناهای تاریخی، میراث معنوی و جاذبههایی طبیعی و نقاط گردشگری شهر توسط محمدعلی شاهین تحقیق و نگارش شده است.
جاذبه های خمینی شهر دارای شش فصل با این عناوین است:
بنا های تاریخی
خانه های تاریخی
امامزاده ها و آرامستان ها
مساجد و تکیه ها
جاذبه های طبیعی، فضاهای سبز و مناطق گردشگری
موزه ها و میراث فرهنگی، معنوی
https://eitaa.com/daneshnam_khomenishahr
هدایت شده از دانشنامه شهرستان خمینی شهر 2
گوشه هایی از تاریخ اصفهان
سقوط اصفهان به دست محمود افغان
در تاریخ 1 آبان 1101(محرم۱۱۳۵ ) اصفهان به تصرف محمود افغان درآمد. محاصره اصفهان به دنبال یک شورش داخلی در ایران عصر صفوی رخ داد. این شورش از یکی از شهرهای سُنّینشینِ ناراضی آغاز شد. شورشیان پس از یورش به نقاط مختلف قلمرو صفوی به رهبری محمود و همراهی بلوچ ها و زرتشتیها پیشروی خود را به اصفهان پایتخت آغاز کردند. به فرمان شاه سلطان حسین سپاهی گردآوری شد ولی این سپاه در نبرد گلون آباد نتواست از پیشروی مهاجمان جلوگیری کند و اصفهان به محاصره درآمد. به دنبال آن در پایتخت، قحطی سختی حکمفرما شد به طوری که مردم گربه، سگ، موش و حتی گوشت انسان میخوردند. سرانجام در ۱۲ اکتبر۱۷۲۲ /۱۲ محرم ۱۱۳۵ پس از شش ماه محاصره، شاه سلطان حسین شهر را بدون قید و شرط تسلیم محمود کرد. گفته شده که طی محاصره شهر حداقل ۸۰۰۰۰ تن از گرسنگی و مرض از بین رفتند. محمود در ۲۵ اکتبر/۲۵ محرم۱۱۳۵ وارد اصفهان شد و بر تخت نشست. اهالی سه آبادی بزرگ ماربین مدت ها در مقابل مهاجمان مقاومت و مبارزه کردند.
منبع:
طباطبایی، جواد، سقوط اصفهان، به روایت کروسینسکی، مینوی خرد، 1382.
محور تاریخی راسته زهتابها
((((((((((
از جمله موضوعات کتاب جاذبه های خمینی شهر معرفی محورهای گردشگری است در کتاب مذکور در باره محور تاریخی راسته زهتاب ها آمده است:
زهتابی روزگاری از مشاغل پر رونق شهر بود و محصولات آن به شهرهای مختلف و حتی خارج کشور صادر میشد. زهتابها در محله خوزان از پشت بیمارستان شهید اشرفی فعلی تا اسفریز مستقر بودند. آنها خانه های نسبتا وسیعی در این کوچه داشتند که چند باب از آنها باقی میباشد. (نامی) در یادداشتهای خود از اواخر قاجار نوشته« زهتابان خوزان راسته بزرگ در بوستان سهم خوزان داشتند و از تجارت زه کارشان رونق داشت. زهتابان برای خود مسجد و ایوان داشتند. از کوشک و واره تا کوچه تاپو سازان خانه زهتابان بود. همه خانه باغ و بزرگترین خانه را باغ چهار صفه میگفتند.»( عرب، علی اصغر). امروزه در این مسیر تاریخی فرهنگی، خانه های زهتاب، هنرمندان، عبدالرزاق زهتابچه، سیادت، پدری پروفسور میردامادی، پدری اصغر فرهادی و فرهنگسرای بعثت واقع است.
https://eitaa.com/danehnameh
هدایت شده از دانشنامه شهرستان خمینی شهر 2
تقویم تاریخ خمینی شهر
7 آبان
////
7 آبان 1367
انتخابات میاندوره ای دوره سوم مجلس شورای اسلامی
نماینده منتخب: محمد جعفر سعیدیان فر
تعداد آرای نماینده منتخب: 11234
تعداد کل آرا: 18269
درصد مشارکت مردم:4/61
....
7 آبان1370
درگذشت دکتر حامد سیادت
حامد سیادت فرزند آیت اله سید ابوالحسن عمادالشریعه اسفند ماه سال 1287 ه.ش در محله خوزان به دنیا آمد. تا سن 9 سالگی نزد پدر تحصیل کرد و سپس در مدرسه صدر اصفهان به تحصیل علوم دینی پرداخت.
ایشان پس از فراگیری علوم دینی برای تحصیل در مدارس جدید، عازم تهران شد و پس از سه سال مدرک دیپلم را اخذ نمود. در سال 1309 رتبه اول کشور در کنکور اعزام به خارج را کسب کرد و با هدف تحصیل در رشته پزشکی عازم فرانسه شد. دکتر حامد سیادت پس از کسب مدارک متعدد با درجه ممتازی از دانشگاه های پاریس و ژنو و بیمارستان کودکان فرانسه در سال 1319 به ایران بازگشت.
.......
7 آبان 1392
درگذشت سید محمود ابطحی
سید محمود ابطحی متولد 1328 در خمینی شهر، نمایندگی دورههای پنجم و هفتم مردم خمینیشهر را در مجلس شورای اسلامی به عهده داشت. وی در آبان ماه 1392 هنگام بازدید از شرکت سیمان کارون که مدیرعامل آن بود، در مسجد سلیمان بر اثر سکته درگذشت.
""""
https://eitaa.com/danehnameh
هدایت شده از دانشنامه شهرستان خمینی شهر 2
چه مشاغلی در دوران صفویه رایج بوده است؟
(((((((
تذکره نصرآبادی از نزدیک به یکصد و بیست منصب در دوران صفویه نام میبرد که برخی از منصبهای اداری و حکومتی آن عبارتند از:
آبدارباشی گری، احتساب، ایشک یا ایشیک، آقاسیباشی دیوان، بیگلربیگی، تحویلداری، توپچی، جارچی باشی، داروغگی، دیوانبیگی، شیخالاسلامی، قورچیگری، کتابداری، کلانتری، میرجملگی، نقابت و یوزباشیگری. به غیر از مشاغل دولتی گلهداری، کشاورزی و معدنکاری و به پیوست آنها فرآوری پنبه، پشم، پوست، عصاری، سنگتراشی رواج داشته است.
ژان باتیست تاورنیه جهانگرد فرانسوی که 9 بار به ایران در فاصله سالهای 1632 تا 1668 میلادی سفرکرده است. به بازارها و انواع مشاغل پایتخت صفوی در سفرنامه خود پرداخته و مینویسد: در فاصله عالی قاپو و دهانه بازار محلی است که کارگران چرمکار می نشینند و مشک و سطل و.. می سازند. کمان و تیر و شمشیرسازان هم در اینجا هستند. او همچنین به وجود دکانهای ادویه فروشان و عطاران و راسته چرم دوزان و فروشندگان لباس اشاره کرده است.
نقل از کتاب راویان ماربین جلد دوم
https://eitaa.com/danehnameh