انگیزه اصلی ساخت برجهای کبوتر استفاده از فضولات کبوترها برای عملآوری محصولات کشاورزی از جمله هندوانه و خربزه بوده است .سابقه تاریخی ساخت برجهای کبوتر به طور دقیق مشخص نیست. ابن بطوطه در اوایل قرن 8 هجری از وجود کبوتر خانهها یاد کرده است. جهانگردان اروپایی که در زمان صفویه و بعد از آن به ایران سفر کردهاند در سفرنامه های خود از برجهای کبوتر مطالب زیادی نوشتها ند. تیمور لنگ در زمان حمله به اصفهان با مشاهده این سازهها در پایتخت خود نمونه هایی از آنرا میسازد. دیوارهای کبوتر خانهها از گل رس و کاه ساخته شده است و در دیواره برج ورودیهایی برای کبوترها تعبیه کرده اند. به طور کلی در ساخت کبوترخانهها از انواع علوم و مهندسی هوشمندانه استفاده گردیده است .کبوترخانهها به اشکال دایرهای و مکعبی یا چهار کنج و چند قلو بنا شده اند. در منطقه ماربین کبوترخانه ها مدور هستند. تصویر از برج کبوتر قودجان خوانسار است.
نقل از کتاب جاذبه های خمینی شهر
آبادیهای ماربین
منطقه ماربین روزگاری متشکل از حداقل 58 آبادی بود. امروزه حدود نصف این آبادیها به نواحی شهرداریهای اصفهان پیوسته و مابقی شهرستان خمینی شهر با اضافه شدن محلات جدید را به وجود آورده اند. به تدریج و به ترتیب حروف الفبا پیشینه آنها معرفی می شود. البته در کتاب نام ها و نشانه ها، نگارش محمدعلی شاهین وسایت دانشنامه خمینی شهر به طور مفصل به این موضوعات پرداخته شده است.
{{{{{{
جاوان
پیشینه و موقعیت جغرافیایی
جاوان که جوون يا جوآن هم خوانده می شود ديهی بر باختر اصفهان و در عداد ديههای ماربين به شمار میآمده است و همه خصوصيات اقتصادی و شكوفايی ماربين را داشته است.
در حال حاضر این منطقه در کیلومتر 2 بلوار شهید اشرفی( کهندژ) از سه راه كهندژ واقع می باشد و در حوزه شهرداری ناحیه 9 اصفهان قرار دارد.
ریشه نام جاوان
به نظر مهریار و از زاویه واژه شناسی جاوان به صورت «جاو + ان» و در حقيقت به صورت «جا + او + ان» تقطيع می شود. اما جزء اول آن «جا» ربطي به جا و مكان ندارد. در حقيقت «جا» صورتی ديگر از «زا» از ريشه «زايش» میباشد. جزء دوم و سوم كه به هم می پيوندند همان تخفيف يافته كلمه«آو» است و جزء آخر آن (پسوند كثرت و نسبت )يعني معادل «زا آووان» ومعنی آن جایی منسوب به آب زايشي است. در منابع قديم و دفاتر جزء جمع مالياتي و اوراق مستمری همه جا ديده شده كه آنرا همين صورت جاوان مينويسند ولي در تداول اهل محل تلفظ آن «جوون»يا«جوآن» است.
https://eitaa.com/danehnameh
آرگاگچی به چه محلی گفته می شد؟
؟؟؟؟؟؟؟؟؟
تا دهه های اولیه قرن 14 و شکل گیری کارخانه های گچ اهالی ماربین و سه محل بزرگ آن سنگ گچ را از حاجی آباد به آسیاب های محلی موسوم به آرگاگچی می آوردند. الاغ ها و گاه قاطر از آسیاب ها از جاده خوشاب به حاجی آباد می رفتند. در مسیر آنها قلعه ای جهت استراحت در انتهای محل کنونی بیمارستان ساعی، وجود داشت. این چهارپایان سنگ گچ ها را به آسیاب ها می رساندند تا در آنجا خرد و آسیاب شده و سپس بار بر الاغ برای مشتری ها می بردند. این آسیاب ها در مکان های مختلف از جمله ورنوسفادران در حاشیه خیابان امام شمالی فعلی وجود داشت. نام خانوادگی گچکار در ورنوسفادران ریشه در این شغل دارد.
نقل از کتاب نامها و نشانه ها فصل سوم، سده نگارش شاهین
https://eitaa.com/danehnameh
5 اردیبهشت 1306
صدور شناسنامه برای یکی از اهالی سده
ثبت احوال يا سجل احوال اصفهان در سال 1304 خورشيدی در عمارت رکيبخانه واقع در خيابان صوراسرافيل ( استانداری فعلی ) تأسيس و اولين سند سجلی در تاريخ 23/11/1304 در حوزه 2 تنظيم شد.
تشکيلات و سازماندهی ثبت احوال در شهر اصفهان از بدو تأسيس به 5 حوزه شهری و تعداد 18 حوزه روستائی نقسیم گردید. حوزه 19 و 20 و 21 مربوط به دهستان ماربين بود که در سالهای بعد به ثبت احوال خمينيشهر تبدیل شد.
اخباری از پیگیری سجلدار کردن اهالی سده در جراید آنزمان انتشار یافته، از جمله در اسفند 1307 سرهنگ سیف امیرحسینی مفتش کل احصاییه به همراه دیوسالار رییس سجل ولایتی برای سرکشی به امور احصاییه بلوکات نجفآباد و سده به این مناطق سفر کردند. در دی 1315 در سفر حکمران اصفهان به سده سرکشی خانه به خانه برای یافتن افراد بدون شناسنامه صورت گرفت.
برگ اول یک سجل در موزه اسناد خمینیشهر نشان میدهد در 5 اردیبهشت 1306 برای فردی به نام سید میرزا ابطحی متولد 1261 فروشان شناسنامه صادر شده است.
نقل از کتاب رخدادهای ماربین، محمدعلی شاهین
طبیب مجاز به چه کسی گفته می شد؟؟؟
؟؟؟
پیش از ورود پزشکان با تحصیلات جدید مردم به حکیمان سنتی در کوچه اطبا و درمحکمه و دیگر آبادیهای ماربین مراجعه میکردند. حکیمان این شغل را به طور عملی و تجربی میآموختند.البته بعضی از آنها در مدرسه علمیه صدر همراه دروس شرعی اصول کلی طبابت را فرا میگرفتند. برای دادن مجوز، اداره معارف اصفهان در چند دوره از این حکیمان امتحان گرفته و در صورت قبولی برای آنها پروانه صادر میکرد. به قبول شدگان طبیب مجاز می گفتند، یکی از این امتحانها در اردیبهشت سال 1308 در اداره معارف اصفهان با سی نفر شرکت کننده برگزار شد که 13 نفر آنها مردود شدند. از سده سید محمدعلی لقمانی و حاج آقا ابطحی در این امتحانات شرکت و به عنوان طبیب مجاز شناخته شدند. البته قدیمیترین مجوز طبابت در سده مربوط به سال 1293 خورشیدی و متعلق به میرزا رحیم محدّث میباشد.
در کتاب سرگذشت پزشکی تاریخ طبابت از سده تا دوران جدید در چند فصل جداگانه همرا زندگی پیشکسوتان چاپ شده است.
https://eitaa.com/danehnameh
به بهانه روز شوراها
از بلدیه سده تا شورای اسلامی شهر
//////
در آبان 1310 اولین دوره انتخابات انجمن بلدی سده انجام شد. سید علی میرعنایت و ابوالحسن سیادت از منتخبین بودند. «سید علی آقا میرعنایتی»به عنوان اولین رییس انجمن بلدیه سده انتخاب شد.
دومین انتخابات دو سال بعد در بهمن 1312 انجام شد شد. در آن 673 نفر از مردم سده رای دادند. از بین 30 نفر از حائزین اکثریت آراء 6 نفر به عنوان اعضای انجمن بلدی تایید شدند. در سالها بعد، انجمن بلدی به انجمن شهر تغییر نام داد. آخرین انحمن شهر تا پیروزی انقلاب اسلامی فعال بود و در ماه منجر به پیروزی انقلاب طی اطلاعیه ای از انقلاب حمایت کرد
پس از پیروزی انقلاب اسلامی شوراهای محلی تشکیل شد.. یکی از وظایف آنها انتخاب شورای هماهنگی شهر بود که در سال 1359 تشکیل گردید.
در این شورا از خوزان، فروشان، ورنوسفادران هر کدام دو و از اندان یک نماینده حضور داشتند.
اولین دوره انتخابات شوراهای اسلامی شهر وروستا در سال 1377 برگزار شد و 7 نفر به شورای شهر خمینی شهر راه یافتند و مرحوم رضا صهری را به عنوان اولین رییس شورای شهر و مهندس محمود عابدی به عنوان شهردار انتخاب شدند. از آن پس 5 شورای دیگر تشکیل شده است.
سند اسامی منتخب انجمن بلدی سال 1314 است.
بیشتر ازhttp://daneshnam.ir /
https://eitaa.com/danehnameh
معرفی آثار نویسندگان و شعرای خمینیشهری
عنوان کتاب: جامانده از قافله
پدید آورنده: زیبا پریشانی
تعداد صفحات:. 536
سال انتشار: 1399
ناشر: نشر دارخوئین
موضوع: این کتاب بر پایه دست نوشته ها و خاطرات یدالله آقا بابایی: متولد سال 1327، مبارز و فعال فرهنگی، سیاسی نگارش شده است. کتاب در برگیرنده بخشهایی از تاریخ مبارزات و فعالیتهای مذهبیون طرفدار امام خمینی از سال 1342 تا پایان جنگ تحمیلی است و اطلاعات مستندی از حوادث مختلف این دوران مانند مبارزات، تشکیل هیئتها، رفتار ساواک، زندانی های سیاسی اوج انقلاب درهمایونشهرتشکیل نهادهای انقلاب مانند کمیته و سپاه، ماموریتهای سپاه، جنگ و اعزام نیروهای خمینی شهری در اختیار علاقه مندان قرار می دهد.
https://eitaa.com/danehnameh
به بهانه روز معلم
>>>>(((<<<<
اگر بخواهیم به درستی یادی از پیشکسوتان تعلیم و تربیت شهرمان بکنیم، مکتبداران را نیاید فراموش کنیم که سابقه آنها در منطقه به دوران صفوی می رسد. چنانچه تذکره نصرآبادی از فردی به نام محمّدباقر ورنوسفادرانی، درگذشته حدود 1049 خورشیدی، فرزند ملّامحمّدباقر نام برده که شاعر و ادیب بوده و مکتبخانه ای در ورنوسفادران داشته است. مکتبداران قرن ها نقش اصلی را در آموزش و پرورش فرزندان کشور از جمله در ماربین و سده تا استقرار مدارس نوین بر عهده داشتند. پس از شکل گیری مدارس نوین هم تعدادی از آنها و یا شاگردانشان به استخدام اداره فرهنگ در آمدند. آقایان اکبرآقا آمحمدی و احمد آخوندی از جمله آنها هستند. در دهه های بعد به تدریج فارغالتحصیلان نظام جدید و حوزه ها به جمع معلمین مدارس اضافه شدند. بسیاری از معلمان پیشکسوت به شغل خود عشق ورزیدند و از عمر خود مایه گذاشتند تا میزان با سوادی از حدود 20 درصد در دهه 1320 به شکل فعلی در بیاید. نام بردن از آنها نیاز به اطلاعات کافی و فضای مناسب دارد.گرچه یاد و خاطره معلم هرکسی در کتاب زندگی اش نقش بسته است.
یادشان گرامی باد
علاقه مندان می توانند برای اطلاع از تاریخ مدارس نوین به کتاب راویان ماربین جلد 2 مراجعه کنند.
https://eitaa.com/danehnameh
روزنامه انجمن مقدس ملی اصفهان و اخبار دوره مشروطیت سده
/////////
انجمن مقدس ملی اصفهان، اصلیترین نهاد سیاسی و تصمیمگیری شهر اصفهان در دوره مشروطه اول بین سالهای ۱۳۲۴ تا ۱۳۲۶ هجری قمری در چهلستون اصفهان تشکیل شد. روزنامه انجمن مقدس ملی اصفهان ۱۵ روز پس از تشکیل انجمن منتشر گردید. بیان اصول مشروطیت و نقل وقایع شهری موضوع اصلی مقالات این روزنامه را تشکیل میداد. تعدادی از رویدادهای دوران مشروطیت سده مانند تجمع مشروطه خواهان در چشمه منظر و رژه مشروطه خواهان سده در اضفهان در این چاپشذه است .نکته جالب روزنامه؛ تبدیل تاریخ میلادی فرنگی به هجری شمسی است که بدون ذکر نام ماههای ایرانی صورت گرفته است. این تغییر را شاید بتوان نوعی واکنش در برابر بیگانگان و ارج نهادن به تقوم ملی ایرانیان دانست که بی تردید ناشی از افزایش روحیه ملیت گرایی بوده است. همین نگرش، وزیر مختار سفارت دولت استعماری بریتانیا را بر آن داشت تا در گزارش خود به کشور متبوعش موضوع را خبر دهد.
برگرفته از کتاب رخدادهای مهربین، محمدعلی شاهین
https://eitaa.com/danehnameh
آبادیهای ماربین
منطقه ماربین روزگاری متشکل از حداقل 58 آبادی بود. امروزه حدود نصف این آبادیها به نواحی شهرداریهای اصفهان پیوسته و مابقی شهرستان خمینی شهر با اضافه شدن محلات جدید را به وجود آورده اند. به تدریج و به ترتیب حروف الفبا پیشینه آنها معرفی می شود. البته در کتاب نام ها و نشانه ها، نگارش محمدعلی شاهین وسایت دانشنامه خمینی شهر به طور مفصل به این موضوعات پرداخته شده است.
{{{{{{
جروكان
پیشینه و موقعیت جغرافیایی
جروكان ديهي نسبتاً بزرگ و معتبر، با ويژهگي های ماربين از نظر زيبايی و سرسبزی بوده که نزديك به كوه آتشگاه و در شمال بلوار آتشگاه قرار دارد. گوركان هم تلفظ می شود و همسایه غربی هرستان است. مسیر دسترسی آبادی های هرستان و آدریان و کرتمان در قدیم به اصفهان از این آبادی می گذشته است. اکنون این روستا به اصفهان ملحق شده و از محلات شهرداری ناحیه 9 به حساب می آید.
ریشه نام جروكان
به نظر استاد مهریار جروكان به همين صورت معنايي ندارد و اصلاً تجزية آن هم به اجزايي ممكن نيست. اهالي محل آن را «گوركان» تلفظ ميكنند محل هاي بسيار به نام گور مثلا در تربت حيدريه، بوشهر، كرمان، ممسني داريم و همة اينها نشان علاقه و تناسبي است كه آرياييان براي محل خود با «گور» قایل بودهاند .
در این صورت تقطيع اين نام واژه به صورت «گور + ك + ان» است. جزء اول «گور» نام حيوان است و جزأ دوم «ك» علامت تصغير و جزء سوم «آن» علامت كثرت و نسبت است يعني محل منسوب به گور.
نقل از کتاب نام ها و نشانه ها محمدعلی شاهین
https://eitaa.com/danehnameh
به بهانه 18 اردیبهشت 1356، گشایش دانشگاه صنعتی
گام به گام با احداث دانشگاه صنعتی
سال 1344 تاسیس دانشگاه صنعتی بر اساس الگوی دانشگاه ام آی تی آمریکا در تهران و سپس تصمیم به احداث دانشگاه مستقل و انتخاب زمینهای شمال شهر همایونشهر
سال 1346 آماده سازی و يکپارچه سازی اراضی برای تاسيس دانشگاه صنعتی
سال 1348 شروع درختکاری محوطههای دانشگاه صنعتی
سال 1352 کلنگ زنی و شروع ساختمان سازی در زمينی به وسعت 23 ميليون متر مربع
اردیبهشت سال 1356 افتتاح رسمی دانشگاه صنعتی مهرماه سال 1356 پذيرش 800 دانشجو در دانشکده های انرژی، توليد و تکنولوژی کشاورزی، سيستمهای تکنولوژی و اجتماعی، علوم، مواد و مهندسی برق و کامپيوتر
نقل از کتاب راویان ماربین جلد 4 محمدعلی شاهین
https://eitaa.com/danehnameh
21
باز خوانی یک سند
::::::::
تغییر نام همایونشهر به خمینیشهر و تشکیل شهرستان
شورای انقلاب جمهوری اسلامي در جلسه 5921 در تاریخ 21 اردیبهشت 1359 بنا به پيشنهاد وزارت كشور و به استناد تبصره 2 ماده قانون تقسيمات كشوري مصوب آبان ماه 1316 دو مصوبه در خصوص همایونشهرتصويب نمود:
1- نام همايونشهر مركز بخش ماربين شهرستان اصفهان به خمينیشهر تغيير يابد.
2- بخش ماربين از شهرستان اصفهان منتزع و تبديل به شهرستان به مركزيت خمينیشهر گردد.
منبع:
وزارت کشور - شماره 2284 - تاریخ ابلاغ 1359.3.4.
بیشتر ازhttp://daneshnam.ir /
https://eitaa.com/danehnameh