نام بلوار باغبان چه مناسبتی دارد؟
؟؟؟؟؟؟؟؟
این بلوار در غرب خمینی شهر حد فاصل
میدان پیوند تا میدان شیوا درحاشیه و در قسمت هایی دل باغات خمینی شهر امتداد دارد. نام خود را از شاعر برجسته شهر، مرحوم خلیل بلدی متخلص به باغبان گرفته است و به مناسبت منطقه خیابان هم با نام انتخاب شده تناسب دارد.
باغبان چه کسی بود؟
وی در سال 1315 در محله فروشان متولد شد
از کودکی در کنار پدرش به باغبانی پرداخت و به سرودن اشعاری در مدح و مصائب ائمه اطهار بخصوص امام حسین(ع) پرداخت.
در سال 1332 به انجمن ادبی کمال راه یافت و از محضر اساتید بزرگواری همچون صغیر اصفهانی و شکیب اصفهانی بهره ها برد. در سال 1338 مجموعه ای را با نام نغمه دل منتشر نمود.
در دهه 1340 با همکاری وی انجمنی با نام انجمن ادبی سروش در همایونشهر تأسیس شد. استاد خلیل بلدی در سال 1344 انجمن ادبی سروش را در سده تاسیس نمود. استاد باغبان که شاگردان زیادی را تقدیم شهر کرد در اسفند 1382 دارفانی را وداع گفت. تعدادی از شاگردان وی پس از در گذشتش انجمن شعر باغبان را بنا نهادند.
آثار:
1-مجموعه شعر «نغمه دل»
2-گلهای باغبان: مجموعه شعر
http://daneshnam.ir/9q
به بهانه هفته کتاب
<<<<<<
تقویم سیر تحول کتابخانههای عمومی در کشور
/////
سال ۱۳۰۵ تاسیس "كتابخانه بلدیه تهران"، شاید نخستین كتابخانه عمومی به مفهوم جدید
سال ۱۳۴۰ تاسیس كتابخانه عمومی پارك شهر تهران.
۲۹ دیماه ۱۳۴۴ تصویب قانون تأسیس كتابخانه های عمومی در سطح شهرها
تصویب پرداخت ۵/۱ درصد درآمد شهرداریها به تأسیس و اداره كتابخانه های عمومی
تشکیل انجمن كتابخانه های عمومی در شهرها.
سال ۱۳۵۲ تصویب توقف پرداخت ۵/۱ درصد كمك شهرداریها به كتابخانه ها و پرداخت بودجه از طریق وزارت فرهنگ و هنر وقت
پیشنهاد ساخت ۱۰۰۰ باب كتابخانه عمومی در کشور
تعداد كتابخانه های عمومی در كشور قبل از انقلاب اسلامی ۲۹۰ باب
سال ۱۳۶۱ تغییر نام دبیرخانه هیأت امنای كتابخانه های عمومی كشور به "اداره كل كتابخانه های عمومی كشور"
سال ۱۳۶۸ فعال شدن مجدد هیأت امنای كتابخانه های عمومی كشور
از سال ۱۳۶۸ تا ۱۳۷۸ تاسیس و تکمیل کتابخانه های عمومی با بودجه های استانی
رشد كمی كتابخانه ها در این مقطع به ۱۳۵۰ باب سال ۱۳۸۴ رسیدن تعداد كتابخانه ها به ۱۶۴۱ باب
سال 1388 رسیدن تعداد كتابخانه ها به 1763 باب
سال 1382قانون "تأسیس و نحوه اداره کتابخانه های عمومی" درمجلس شورای اسلامی تبدیل کتابخانه های عمومی به "نهاد غیر دولتی"و جدا شدن از وزارت ارشاد و شکل گیری نهاد انجمن کتابخانه های کشور
اعضای انجمن هر شهرستان عبارتند از: فرماندار(رییس انجمن)، شهردار(شخصیت حقوقی)، رییس ارشاد(دبیر انجمن)، 4 نفر عضو حقیقی و مسوول انجمن کتابخانه های عمومی.
از آغاز سال 1388 این نهاد به طور کامل از ارشاد جدا شده و به صورت مستقل عمل می کند. از لحاظ بودجه وابسته به نیم درصد درآمد شهرداری می باشد.
https://eitaa.com/danehnameh
اطلاعات کامل از دانشنامه خمینی شهر
به بهانه هفته کتاب(2)
/////
سیر تحول کتابخانه ها از سده به خمینی شهر
*******
- سال 1312 تصویب انجمن بلدیه برای تاسیس قرائتخانه در بلدیه سده و خرید نشریات و کتاب برای آن
- پیش از تاسیس کتابخانه عمومی
تاسیس کتابخانه در مدارس از جمله دبستان سروش و هما
- سال 1339 تاسیس کتابخانهای در دبیرستان عماد با بیش از 700 جلد کتاب
- سال 1344همزمان با تصویب قانون کتابخانه های عمومی، ساخت کتابخانه عمومی همایون شهر در زمینی در سمت شرقی شهرداری منطقه 2 فعلی
- سال 1346 تاسیس کتابخانه کودک در سمت غربی همین شهرداری.
- دهه 1350 تاسیس کتابخانه در تعدادی از مساجد شهر با کاربرد محلی
- دهه1370 تخریب ساختمان قدیمی کتابخانه عمومی و ساخت کتابخانهای در 3 طبقه با عنوان «الغدیر »
- دهه دوم و سوم پس از پیروزی انقلاب و همزمان با فعالیت مجدداً هیأت امنا رشد کمی و ساخت و ساز کتابخانه ها در شهرستان خمینیشهر - تعداد کتابخانه های نهادی و مشارکتی عمومی خمینیشهر در شهریور 1392 به 30 باب افزایش یافت و در سال 1399 تعداد کتابخانه های عمومی نهادی و مشارکتی شهرستان به.بیش از سی باب رسید.
https://eitaa.com/danehnameh
بیشتر ازhttp://daneshnam.ir
به بهانه هفته کتاب(3)
/////
در سال 1370 ساختمان قدیمی کتابخانه عمومی شهر تخریب و با مشارکت اداره ارشاد و شهرداری کتابخانه ای در 3 طبقه ساخته شد و الغدیر نام گرفت. از اواخر دهه 1370 با ورود اهالی و خیران یکی پس از دیگری در نقاط مختلف شهرستان ساخته و به بهره برداری رسید، به شکلی که در سال 1397 کمتر محله ای است که کتابخانه نداشته باشد. تعداد این کتابخانه ها در این سال بیش از 30 باب می باشد. ثمره یکی از اولین های این حرکت فرهنگی، کتابخانه و فرهنگسرای بعثت واقع در خیابان 17 شهریور می باشد. در سال ۱۳۷۸ نخستین جلسه برای تاسیس فرهنگسرای برگزار و در سال ۱۳۸۳ مرحله نخست فرهنگسرا به مساحت ۹۱۰ متر مربع و مخزن کتاب با حدود ۲۰ هزارجلد کتاب و دو سالن مطالعه با حضور حدود ۱۶۵۰ نفر افتتاح شد. نام اکثر کتابخانه ها از نام ائمه اطهار(ع) و گاه محل و دیگر نام های مذهبی گرفته شده است.
سال تاسیس برخی از کتابخانههای شهرستان خمینی شهر
کتابخانه دارالزهرا(س):1374
کتابخانه بعثت: 1378
کتابخانه فاطمیه: 1378
کتابخانه هاشمیه: دهه 1370
کتابخانه کوثرآدریان: 1378
کتابخانه باقرالعلوم: 1380
کتابخانه امام محمد باقر: 1389
کتابخانه دانش: 1389
کتابخانه علامه میردادماد:1392
منابع:
نهاد کتابخانه های خمینی شهر
شاهین، محمدعلی، هزارسال خمینی شهر،گفتمان اندیشه:1396
پیمانی، لیلا، مصائب کتابخانه های خمینی شهر
فرصت آنلاین, 13 تیر 1396
30 باب کتابخانه تا پایان شهریور در خمینی شهر
فرصت آنلاین, 25 تیر 1392
https://eitaa.com/danehnameh
بیشتر ازhttp://daneshnam.ir
نام خیابان استاد طلایی از کجا گرفته شده است؟
؟؟؟؟
این خیابان به نام احمد غفور زاده شاعر متخلص به طلایی مزین شده است با وی آشنا شویم
تاریخ تولد: 13 فروردين 1308 شمسي ،درگذشت: 23 فروردين 1381،آرامگاه: امامزاده سید محمد
تحصيلات خود را در دبستان هاي هما و اسلامي زير نظر استاد ابراهيم همايي برادر علامه جلال الدين همايي به پايان رساند و مقدمات عربي و تعليم خط را در مكاتيب قديم فرا گرفت. از 14 سالگي سرودن شعر را شروع كرد و در سال 1328 به انجمن هاي ادبي اصفهان راه يافت و در مكتب صغير اصفهاني به كسب فيض پرداخت
فعالیت های استاد طلایی رامیتوان به چندین حوزه تقسیم کرد که برشمرده می شود.
از سال 1329 شمسي همكاري خود را با جرايد و مطبوعات تهران، اصفهان و شهرستان ها آغاز كرد.
اين همكاري ابتدا با مجله فكاهي "ماه" به مديريت اسداله شهرياري و سپس با روزنامه فكاهي-انتقادي "چلنگر"، روزنامه "توفيق" و همچنين روزنامه "اصفهان" به صاحب امتيازي نويسنده بزرگ اميرقلي اميني و روزنامه هاي "هاتف"، "شمع حقيقت"، "مكرم" و "اوليا"و نيز روزنامه "نويد اصفهان" به سرپرستي دكتر صلواتي بوده است كه با اين همكاري تنگاتنگ و مستمر با جرايد توانست قسمت قابل توجهي از آثار خود را به جامعه شعر و ادب تقديم كند.
استاد طلايي در فروردين 1339 با همفكري و همت جمعي از نويسندگان، شعرا و هنرمندان اصفهان انجمن ادبي و هنري سعدي اصفهان را تاسيس كرد
تالیفات:
استاد بجز دیوان اشعار کتب تحقیقی ومقالات متعددی از جمله درباب گویش ولاتی نگارش کرده اند که متاسفانه تعدادی از آنها چاپ نشده است .
بیشتر ازhttp://daneshnam.ir /
https://eitaa.com/dane
عنوان کتاب: مردی از اسفریز
مروری برزندگی جانباز قطع نخاع حاج علی فخاری
نویسنده: علی هاشمی
تعداد صفحات:.280
سال انتشار: 1403
ناشر: کاشف علم
https://eitaa.com/danehnameh
با کتاب مردی از اسفریز آشنا شوید
کتاب برپایه اظهارات حاج علی و چند نفر از راویان و شاهدان و همراهان وی در 20 گفتار تنظیم و نگارش یافته است.
در روایت اول فخاری خاطرات زندگی مادرش را که حکایت از گوشه هایی از زندگی سخت مردمان و قحطیها دارد مرور می کند و در بخشهای دیگر مروری بر زندگی و شغل وپیوستن به رزمندگان و قطع نخاع شدن برای خواننده نقل می نماید..در گفتارهای بعدی وی از چگونگی کنار آمدنش با شرایط سخت جانبازی قصه ها نقل میکند و اینکه چگونه به فعالیت در جامعه به جای گوشه نشینی می پردازد. در این روایتها وی بخشهایی از فعالیتهای ورزشی و خیرخواهانه خود را از ساختن باقرالعلوم، ورزشگاه شهدای خوزان، فعال کردن ورزش معلولین و... را به شیرینی مرور می کند. در بصفحاتی از کتاب راویان و شاهدان همراه وی از فعالیتها وکارهای عام المنفعه این جانباز قطع نخاع داستانها می گویند.
کتاب تاریخ شفاهی مردی از اسفریز خواننده را به دنبال خود می کشد تا بفهمد چگونه مردی از اسفریز راست قامت با همه مشکلات می جنگد و در این راه بسیاری از انسانهای چهارستون درست را پشت سر می گذارد.
https://eitaa.com/danehnameh
آبادیهای ماربین
منطقه ماربین روزگاری متشکل از حداقل 58 آبادی بود. امروزه حدود نصف این آبادیها به نواحی شهرداریهای اصفهان پیوسته و مابقی شهرستان خمینی شهر با اضافه شدن محلات جدید را به وجود آورده اند. به تدریج و به ترتیب حروف الفبا پیشینه آنها معرفی می شود. البته در کتاب نام ها و نشانه ها، نگارش محمدعلی شاهین وسایت دانشنامه خمینی شهر به طور مفصل به این موضوعات پرداخته شده است.
{{{{{{
عاشق آباد
عاشق آباد. دهی است از دههای ماربین بخش سده شهرستان اصفهان واقع در هفت هزارگزی (7کیلومتری) شمال خاوری سده و یک هزارگزی راه شوسه اصفهان به تهران. واقع در جلگه، و آب و هوای آن معتدل است و 2975 تن سکنه دارد. آب آن از قنات تامین میشود و محصول آن غله، پنبه، حبوب و تنباکو است. شغل اهالی زراعت و صنایع دستی زنان آنجا کرباس بافی است راه ماشین رو و دبستان دارد. (فرهنگ جغرافیائی ایران ج 10).
عاشق آباد در زمان نگارش این کتاب به شهر اصفهان پیوسته و در حوزه شهرداری ناحیه 12 قرار دارد. محدوده آن از خیابان امام خمینی تا خیابان کاوه و اتوبان اصفهان تهران است.
///
نقل از کتاب نام ها و نشانه ها محمدعلی شاهین
https://eitaa.com/danehnameh
۳ آذر ۸۹۱ (۳ رمضان ۹۱۸ ه.ق)
کشته شدن امیر یاراحمد خوزانی
یاراحمد از اهالی خوزان به توصیه نجم اول وزیر شاه اسماعیل صفوی به وزارت رسید و پس از مرگ او با لقب «نجم ثانی» وکیل سوم شاه صفوی شد. وی پس از حضور در دربار صفوی در اندک زمانی مدارج ترقی را طی کرد و صاحب جاه و مقام و ثروت بیشمار شد.
در سال ۸۹۰، بابر تیموری (مؤسس پادشاهی گورکانی هند) با کمک سپاهیان ایرانی سمرقند را از ازبکان گرفت و بر تخت نشست ولی به دلیل دوستی با ایرانیان شیعه، مورد نفرت مردم ماوراالنهر قرار گرفت و پس از شکست از ازبکان از آنجا رانده شد. شاه اسماعیل در اواخر سال ۸۹۰، نجم ثانی را به فرماندهی سپاه برای کمک به بابر برگزید. وی در راه رسیدن به سمرقند چندین شهر و قلعه را فتح کرد و پنج هزار نفر از سادات قلعه قرشی را کشت. سرانجام در روز یکشنبه ۳ آذر ۸۹۱ (۳ رمضان ۹۱۸ قمری) جنگ غجدوان با یورش ازبکها به سپاه قزلباش آغاز شد و ایرانیان شکست سختی خوردند و نجم ثانی گرفتار و گردن زده شد.
https://eitaa.com/danehnameh
بیشتر از کتاب رخدادها از مهربین تا تشکیل شهرستان خمینی شهر
دوشنبه بازار
منطقه ای که امروزه بخش شرقی آن به دوشنبه بازار مشهور است، از شرق به درمحکمه و جاده شهر و از سوی غرب به میانجوی و قلعه آقا و قلعه موسی و باغ کازرونی و کوشک منتهی میشد. قنات اسفریز و انشعاباتی از قنات فیروزشاهی به صورت نهر در وسط آن جاری بود.
حداقل از اوایل دوران قاجار، در روزهای جمعه و از حدود سال 1300 روزهای دوشنبه، بازار روز در این مکان دایر بود و اکنون یک بازار بزرگ و دایمی است که در سالهای اخیر مسقف و سنگ فرش شده است.
آثار تاریخی:
مسجد جامع، حمام و مسجد سرپل، تکیه حاجحسن، کوچه اطبا و خانه های تاریخی از جمله خانه سرتیپ.
کهن پیشه ها:
دباغی، چرمسازی، توپ دوزی، سُردوزی(نوعی کفش)
اطلاعات بیشتر از http://daneshnam.ir /
دغدغه شهردار سده در سال 1316 چه بود؟؟؟
************
خرداد 1316 شهردارسده گزارشی خطاب به حکومت اصفهان نوشت در این نامه شهردار گزارشی اقدامات دو ماهه اخیر و کمبودها ذکر شده است. شرایط مطلوب وجود انجمن تربیت بدنی، دایر شدن کانون ورزشی، وجود زمین فوتبال و مسابقات چرخ سواری است اما دغدغه ها احداث نشدن خیابانها و موانع برسر راه آنهم از طرف خود مردم، نداشتن مدرسه به اندازه کافی، نداشتن دادگاه و امنیه است. جالب است بدانیم در جواب شهرداری سده وزارت داخله قول پیگیری میدهد ولی مدتی بعد با احداث امنیه و دادگاه مخالفت شده اما مهندسی برای تکمیل نقشه خیابانها فرستاده شد.
https://eitaa.com/danehnameh
هدایت شده از نشریه فرصت خمینی شهر
🔻سنگ را با چه زبانی به سخن وادارم؟
نگاهی مختصر به تاریخچه کوه بُری، سنگتراشی و صنایع سنگ در پیشینه خمینی شهر
✍️ محمدعلی شاهین
پژوهشگر تاریخ محلی، نویسنده، روزنامه نگار
🔶 کوه کنی و سنگتراشی در پیشینه خمینی شهر ریشه ای محکم دارد. وجود سنگ قبرهایی با قدمت چند صد ساله به ویژه در قبرستان تاریخی ورنوسفادران شاهدی بر این ادعا هستند. این سنگ قبرها در قبرستان های متعدد منطقه به شکل افقی و عمودی یا ایستاده با نقش و نگارها و خطوط متنوع دیده می شوند. آثار ارزشمندی که هم آیینه دوران تمدن اسلامی در منطقه اند و هم سندی بر هنر سنگتراشی اهالی.
✅ متن کامل را در شماره 293 فرصت بخوانید
💢 "فرصت"؛ صدای مطالبات مردم خمینی شهر
🆔 @forsatonline