دوشنبه بازار
منطقه ای که امروزه بخش شرقی آن به دوشنبه بازار مشهور است، از شرق به درمحکمه و جاده شهر و از سوی غرب به میانجوی و قلعه آقا و قلعه موسی و باغ کازرونی و کوشک منتهی میشد. قنات اسفریز و انشعاباتی از قنات فیروزشاهی به صورت نهر در وسط آن جاری بود.
حداقل از اوایل دوران قاجار، در روزهای جمعه و از حدود سال 1300 روزهای دوشنبه، بازار روز در این مکان دایر بود و اکنون یک بازار بزرگ و دایمی است که در سالهای اخیر مسقف و سنگ فرش شده است.
آثار تاریخی:
مسجد جامع، حمام و مسجد سرپل، تکیه حاجحسن، کوچه اطبا و خانه های تاریخی از جمله خانه سرتیپ.
کهن پیشه ها:
دباغی، چرمسازی، توپ دوزی، سُردوزی(نوعی کفش)
اطلاعات بیشتر از http://daneshnam.ir /
دغدغه شهردار سده در سال 1316 چه بود؟؟؟
************
خرداد 1316 شهردارسده گزارشی خطاب به حکومت اصفهان نوشت در این نامه شهردار گزارشی اقدامات دو ماهه اخیر و کمبودها ذکر شده است. شرایط مطلوب وجود انجمن تربیت بدنی، دایر شدن کانون ورزشی، وجود زمین فوتبال و مسابقات چرخ سواری است اما دغدغه ها احداث نشدن خیابانها و موانع برسر راه آنهم از طرف خود مردم، نداشتن مدرسه به اندازه کافی، نداشتن دادگاه و امنیه است. جالب است بدانیم در جواب شهرداری سده وزارت داخله قول پیگیری میدهد ولی مدتی بعد با احداث امنیه و دادگاه مخالفت شده اما مهندسی برای تکمیل نقشه خیابانها فرستاده شد.
https://eitaa.com/danehnameh
هدایت شده از نشریه فرصت خمینی شهر
🔻سنگ را با چه زبانی به سخن وادارم؟
نگاهی مختصر به تاریخچه کوه بُری، سنگتراشی و صنایع سنگ در پیشینه خمینی شهر
✍️ محمدعلی شاهین
پژوهشگر تاریخ محلی، نویسنده، روزنامه نگار
🔶 کوه کنی و سنگتراشی در پیشینه خمینی شهر ریشه ای محکم دارد. وجود سنگ قبرهایی با قدمت چند صد ساله به ویژه در قبرستان تاریخی ورنوسفادران شاهدی بر این ادعا هستند. این سنگ قبرها در قبرستان های متعدد منطقه به شکل افقی و عمودی یا ایستاده با نقش و نگارها و خطوط متنوع دیده می شوند. آثار ارزشمندی که هم آیینه دوران تمدن اسلامی در منطقه اند و هم سندی بر هنر سنگتراشی اهالی.
✅ متن کامل را در شماره 293 فرصت بخوانید
💢 "فرصت"؛ صدای مطالبات مردم خمینی شهر
🆔 @forsatonline
ریشه نام خیابان پیمان چیست؟
خیابان پیمان در شمال غربی شهر در حاشیه شرقی بوستان شهروند تا ارغوان امتداد دارد نامش را از علی اکبر فروشانی متخلّص به پیمان شاعر گرفته است اما پیمان چه کسی بود؟
عناوین: شاعر و ادیب ظلم ستیز قرن سیزدهم دوره فتحعلی شاه
آقا علی اکبر فروشانی اصفهانی متخلّص به «پیمان» شاعر و ادیب در قرن سیزدهم 657هجری، برادرِ «پریشان».
از اهالی محلّه «فروشان» سده ماربین (خمینی شهر فعلی) بود. و به شکایت از دست عُمّال صدراعظم اصفهانی میرزا محمّدحسین خان، به تهران رفته و عریضه تقدیم فتحعلی شاه نمود امّا او را عقوبت نموده زبانش را بریدند. اما صدراعظم او را مورد لطف و دلجوئی قرار داد. پس او نیز زبان به اعتذار گشوده و قصیده در مدح صدراعظم انشاء نمود. این دو بیت از آغاز این قصیده است:
شکر خدا که دهر کهن باز شد جوان آمد بهار و رفت ز ملک جهان خزان
سلطان گل فراشت دگر خیمه در چمن بر طرف جویبار دگر سرد شد جمان(1)
1- تذکره مدایح الحسینیه: مخطوط، ص170.
http://daneshnam.ir/h3a، 16 دی 1396
https://eitaa.com/danehnameh
فراز و نشیب های احداث ساختمان برای شهرداری سده
&&&&&&&&&&&&&
بر پایه اظهارات شفاهی آماده بودن همزمان مریضخانه سده و دایر شدن بلدیه سبب شد تا بلدیه در در بدو شروع به کار در سال 1311 دراین ساختمان مستقر شود. در سال 1314 مکانی در درمحکمه به ماهی ده تومان اجاره شد. دو سال بعد در سال 1316 سیدباقر سیادت مالک مکان، در خواست افزایش کرایه از ماهی 10 تومان به ماهی 15 تومان را داد. اعضای انجمن ساخت مکانی برای شهرداری را پیگیر بودند و در نهایت با اختصاص زمین وسیع یکی از قبرستانهای چندگانه محله فروشان برای ساخت شهرداری، موافقت شد. سندی از فروردین 1316 نشان می دهد که شهرداری نامهای با تصویب انجمن خطاب به حکومت اصفهان مبنی بر درخواست اعزام مهندسی آلمانی برای عمارت شهرداری و باغ ملی میفرستد. نیمسگرن آلمانی در سال 1309 به استخدام بلدیه اصفهان درآمد و به مهندس بلدیه معروف شد. وی نقشه خیابانهای اصفهان و شهرهای اطراف از جمله سده را ترسیم نمود. با شروع جنگ جهانی درآمد شهرداری کاهش و بسیاری از طرحهای آن متوقف و یا نیمه کاره ماند به طوری که در سال 1320 شهرداری مجبور به درخواست وام از بانک ملی گردید. از سوی دیگر تکمیل بیمارستان سده به شهرداری واگذار شد که هزینه جدیدی را بردوش آن تحمیل نمود. در چنین شرایطی احداث ساختمان شهرداری موقتا از دستور کار خارج شد و همچنان شهرداری خانه به دوش ماند. در سال 1321 دکتر سیدمحمد باقر سیادت طی نامهای درخواست تخلیه خانه خود را به دلیل نیاز شخصی و به تاخیر افتادن چندین ماهه اجاره تقدیم شهرداری نمود.مدتی موقت شهرداری به بیمارستان در حال ساخت منتقل شد.. همزمان تلاشها برای ادامه ساختمان شهرداری ادامه یافت. بهرحال بخشنامه چگونگی استفاده از عمارت شهرداری سده در سال 1326 صادر شد و عملا بهره برداری از ساختمان مذکور پس از سالها انتظار شروع گردید. ساختمانی که در آن مقطع تنها بنای به روز شهر محسوب میشد و اکنون شهرداری ناحیه دو در آن مستقر است.
بیشتر ازhttp://daneshnam.ir /
https://eitaa.com/danehnameh
آبادیهای ماربین
منطقه ماربین روزگاری متشکل از حداقل 58 آبادی بود. امروزه حدود نصف این آبادیها به نواحی شهرداریهای اصفهان پیوسته و مابقی شهرستان خمینی شهر با اضافه شدن محلات جدید را به وجود آورده اند. به تدریج و به ترتیب حروف الفبا پیشینه آنها معرفی می شود. البته در کتاب نام ها و نشانه ها، نگارش محمدعلی شاهین وسایت دانشنامه خمینی شهر به طور مفصل به این موضوعات پرداخته شده است.
{{{{{{
سودان
پیشینه و موقعیت جغرافیایی
یكي از روستاهای ماربين شهرستان اصفهان محسوب می شده و در چهار كيلومتري راه نجف آباد به اصفهان قرار داشته و آب مورد نيازآن از زاينده رود تأ مين ميشد.
ابوريحان در آثار الباقيه از آن نام برده و تا دهه 1360 شغل اول مردمانش كشاورزي بوده است این کشاورزان در زمين هاي حاصل خيز منطقه زينبيه کشت می کردند. مادی خليل، معروف به مادی سهم پای كوه آتشگاه دو قسمت مي شد، و سودان شش سهم از آن آب داشت.
امروزه با گسترش شهر اصفهان اين ديه نيز جز و شهر اصفهان شده و در شهرداری9 منطقه قرار گرفته است.
ریشه نام سودان
استاد مهريار در توضيح اين واژه مي نويسد:« روستايی دو گونه بهره و عايد دارد. نوع اول آن است كه بر اثر انجام خدمتی برای غريبه دست می آورد ( كره ) و نوع ديگر آن بهره و سودی است كه از سهم و حصه خود از زراعت می برد و اين را ((اكراه )) می گويند..... بیش از 50 ناحیه در ایران با کلمه سود و سوته نامبردار می باشد بنابر این نامگذاری محل با واژه سود هم رایج است و هم شایع و پسندیده».
به طور خلاصه سود همان دستمزد و کره است و منظور از سودان محل کارکردن برای دیگری با دریافت دستمزد می باشد.
///
نقل از کتاب نام ها و نشانه ها محمدعلی شاهین
https://eitaa.com/danehnameh
صرام محمد
دکتر محمد صرام
تحصیلات: متخصص زنان و زایمان
از دوران کودکی و تحصیلات ابتدایی دکتر صرام اطلاعاتی در دسترس نیست. پدرش از اهالی فروشان بود و خانهای در خیابان سده(امام جنوبی فعلی) داشت. محمد صرام تحصیلات پزشکی خود را در کشور آلمان انجام داد و تخصص زنان و زایمان را از آمریکا گرفت سپس به کشور بازگشت و در دانشگاه شیراز استخدام شد. دکتر محمد صرام در سال 1349 به دانشگاه اصفهان منتقل گردید. او منشا تحولاتی در آموزش پزشکی در این دانشگاه شد از جمله رویه کلاسیک رزیدنتی را در دانشگاه راه انداخت. اقدام دیگر وی دعوت متخصصان ایرانی از دانشگاههای خارج به دانشگاه اصفهان بود. دکتر صرام به این ترتیب توانست سطح علمی و آموزشی پزشکی به خصوص رشته زنان و زایمان را در دانشگاه اصفهان بالا ببرد.
منبع:
شاهین، محمدعلی، سرگذشت پزشکی، گفتمان اندیشه 1401
با محله وازیچه آشنا شویم
%%%%%%%%
رزم آرا در دهه 1320 وازیچه را دهکده ای از دهستان ماربین بخش سده شهرستان اصفهان واقع در هفت هزارگزی جنوب سده و سه هزار گزی راه شوسه نجف آباد به اصفهان ذکر کرده و می نویسد دهکده در جلگه واقع و هوای آن معتدل است و 163 تن سکنه دارد. (فرهنگ جغرافیائی ایران ج 10).
در طومار شیخ بهایی وازی نگارش شده است. در منابع بعدی وازیچه را دهی از بلوک ماربین بیان کرده اند که جمعیت آن در سال 1355 حدود 140 خانوار و 700 نفر بوده است .
موقعیت جغرافیایی
این منطقه در شمال جاده آتشگاه و جنوب بلوار شهید اشرفی واقع شده و ورودی آن از سمت بلوار شهید اشرفی از مجاورت دانشگاه پیام نور، خیابان نبوی منش شروع می شود. از سمت جاده آتشگاه هم ورودی دارد. خیابان شهید فهمیده از چهار راه دولت بلوار امیر کبیر شروع و به خیابان مذکور ختم می شود. موسسه خیریه محمودیه در این منطقه واقع است.این منطقه اکنون از محلات شهر خمینی شهر و در حوزه شهرداری منطقه 3 قرار دارد.
ریشه نام وازیچه
استاد مهریار با روش خود وازیچه را تقطیع کرده و به اجزای (وا+زی+چه) رسیده است. جزء اول به معنی آب جزء دوم از ریشه زیستن و جزء آخر علامت تصغیر است که در مجموع یعنی زیستگاه منسوب به آب. وی همچنین می نویسد وازیچه تصغیر وازی است و چون به دیه احمدآباد نزدیک است آنرا وازیچه احمدآباد خوانده اند.
نقل از کتاب نامها و نشانه ها، محمدعلی شاهین
https://eitaa.com/danehnameh
ریشه نام خیابان راجی
&&&&&&&&
خیابان راجی در منطقه 4 خمینی شهر واقع شدهاست. این خیابان در نزدیکی خیابانهای مهارت، و پردیس واقع است. نامش را از محمدآقا راجی، محقق، نویسنده، واعظ و شاعر.متولد1302 گرفته است.
وی در كودكي پدر خود را از دست داد و تحت تربيت و سرپرستي مادر بزرگوارش مريم بيگم كه معلم قران بود، قرار گرفت. طبع شاعري اش در همان دوران طفوليت با سرودن اشعار مذهبي شكوفا شد و در كنار آن به آموختن دروس حوزوي نزد اساتيدي همچون آيت الله سيد شهاب الدين مرعشي نجفي مشغول شده و در سال1322 به كسوت روحانيت درآمد. وي از طرف مرحوم آيت الله مرعشي اجازه نامه نقل احاديث داشت و روزگار را به نقل اخبار و احاديث در منابر و تدوين و تأليف كتب ديني گذراند. استاد راجي به زبان هاي عربي و فرانسه و آذري تسلط داشت راجی در سال1373 درگذشت.
مختصرالتواريخ در آفرينش عالم و درجات قبله، قصص انبيا و ائمه(ع)، مخزن الادب يا منتخبي از احوال و اشعار شعراي خميني شهر، گل هاي محمدي حاوي ده هزار بيت و مخزن الاشعار حاوي بيست هزار بيت در مناجات، مواعظ، مناقب و مصائب از آثار اوست.
بیشتر ازhttp://daneshnam.ir
ریشه نام در محکمه:
در محکمه یا درب محکمه، منطقه ای قدیمی از محله خوزان است که در موازات خیابان بوعلی از خیابان امام جنوبی تا خیابان شریعتی جنوبی امتداد دارد. قبل از شروع به احداث چهار خیابان اصلی شهر از سال ،1316 شبه خیابان اصلی و پر رونق شهر بود. قدمت مرکزیت مراکز حکومتی در این نقطه به زمان نادر هم می رسد چرا که در دست نوشته های نامی آمده است( قاضی ابراهیم در زمان نادرشاه در این منطقه بر کرسی قضاوت می نشست). اکثر ادارات جدید مانند دارایی، آموزش و پرورش، بهداری و بلدیه ابتدا در این محل دایر شدند. اولین دبستان نوین نیز در سال 1302 در این محل تاسیس شد. این نقطه دارای بازاری با مغازه های با سقف های مقابل خود بود. مسگری، دباغی و صباغی در آن رواج داشت.
درب محکمه قطب پزشکی برای سده و شهرها و دهات تابعه اصفهان بود. حکیم سدهی حکیمی با شهرت زیاد در این منطقه به کار درمان و آموزش پزشکی اشتغال داشت.
ریشه نام محله در محکمه:
منطقه در محکمه، دارالحکومه، دارالمحکمه و دارالحکمه بود یعنی در آن محکمه قضایی و مطب پزشکان که قدیم حکیم نامیده میشدند و مراکز حکومتی وجود داشت و نامش مرتبط با این مراکز است.
نقل از کتاب نام ها و نشانه ها
بیشتر ازhttp://daneshnam.ir /
90 سالگی فیلسوف گفتگو مبارک
***********
دکتر غلامحسین ابراهیمی دینانی
چهره ماندگار فلسفه
زاد روز: 5 دی 1313/ روستای دینان درچه شهرستان خمینی شهر
تحصیلات:حوزوی در حد اجتهاد، دکترای فلسفه، دانشگاه تهران
فیلسوف گفتگو،استاد دانشگاه، چهره ماندگار فلسفه،
نویسنده
فعالیتها:
تدریس در دانشگاه های مختلف
تالیف دهها جلد کتاب فلسفی
اجرای برنامه تلویزیونی معرفت
اطلاعات جامع از دانشنامه شهرستان خمینی شهرhttp://daneshnam.ir /
خانه سیادت
دوره تاریخی: تخمینی صفوی
تاریخ ثبت در آثار ملی ایران: 9 آذرماه 1389.
شماره ثبت: 29424.
مساحت: 1243 مترمربع.
مکان: خیابان 17 شهریور، جنب فرهنگسرا بعثت.
خانه ابوالحسن سیادت
خانه از طریق یک هشتی و دالانی دراز به حیاط مسططیلی و بزرگ میرسد. بنای اصلی در سمت شمال واقع شده و دارای یک تالار در وسط و دو اطاق سه دری در دو طرف آن است.
این خانه یکی از مجموعه خانههای مختارها است. مختارها از صاحب منصبان صفوی تا قاجار بودهاند که بعدها خانه مذکور توسط آنها در اختیار سادات میردامادی قرار داده شد. در اصل سادات میردامادی در محله درمحکمه تمرکز داشتند. خانه مذکور در نهایت به عماد سیادت رسیده است. ابوالحسن سیادت ملقب به عماد، روحانی خوش فکر و بانی اولین دبستان سده در سال 1302بود.
نقل از کتاب جاذبه های خمینی شهر، محمدعلی شاهین