حکمران اصفهان در سفر به سده چه دستورهایی صادر کرد؟
؟؟؟
دردی ماه دی سال 1315 «صور» حکمران اصفهان همراه معاونش دبیر سیاقی برای چندمین بار به سده سفر کرد. حکمران هدف خود از این سفر را آبادی سده اعلام نمود. وی و همراهان در جلسهای که با مسولین شهری تشکیل داد مسایل و مشکلات موجود را بررسی و تصمیماتی اتخاذ شد. برخی مصوبات این سفر عبارت بودند از
1-پیگیری احداث خیابان،
2-دوشی کردن سه حمام،
3-مبارزه با کچلی سر محصلین
4-رسیدگی خانه به خانه برای داشتن شناسنامه
5- تشکیل شرکت توسط اهالی برای تهیه خشکبار
اطلاعات بیشتر از دانشنامه شهرستان خمینی شهر
جنس پولهای قدیمی چه بود؟
؟؟؟؟؟
به طور سنتی کسبه برای وزن از واحدهایی چون «سوت»، «قیراط»، «سیر»، «چارک»، «صدی»، انواع «من» و «خروار» استفاده میکردند. در سال 1314 بخشنامه اجرای قانون اوزان و مقیاسها درکشور صادر و شهرداری مامور اجرای آن شد.
طبق اسناد در سال 1322 پیشهوران به استفاده از اوزان و مقیاسهای قانونی ملزم شدند و در سال ۱۳25 مامورین شهرداری اصفهان جهت جمعآوری اوزان قدیم و تبدیل آن به اوزان جدید در استان اصفهان ازجمله در سده ماموریت یافتند. در همین دوران تغییر جنس پولها به دلایل بهداشتی از نیکل به نقره مطرح بود. چند سند از سال ۱۳۱۴ تا 1318 نشان از تعیین تکلیف رواج مسکوکات برنجی در سده و دستور تبدیل پشیزهای قدیمی به پول رایج دارد. در نهایت پشیزهای مسی و نیکلی در سده در سال ۱۳۱8 جمعآوری شد.
نقل از کتاب زبان اسناد محمدعلی شاهین
https://eitaa.com/danehnameh
ریشه نام خیابان سروش
///
نام این خیابان که در منظریه واقع است از میرزا محمدعلی خان شمس الشعرا، ملقب به سروش شاعر سدهی، شاعر بزرگ قصیده سرای عهد قاجار گرفته شده است.
وی فرزند قنبرعلی سدهی بود که در سال 1191 خورشیدی در فروشان به دنیا آمد. در زندگی نامه میرزا محمدعلی سروش این چنین آمده است: میرزا محمدعلی سروش ملقب به شمس الشعرا در حدود سال 1228 هجری در قریه سده دیده به جهان گشود. به راهنمایی علامه بزرگ حاج سید محمد باقر بید آبادی، شهرت پیدا کرده و در میان شعرا و فضلای اصفهان معروف گردید. آوازه شهرتش از اصفهان به دیگر شهرهای ایران رفت تا به دربار پادشاهان قاجاریه راه یافت سروش در سوردن قصیده، بیشتر شیوه ی فرخی و امیر معزی را دنبال می کرد. از سروده هایش چنین بر می آید که وی مردی بسیار پاک اعتقاد و پرهیزگار بوده است. چند اثر وی به همت استاد علی آقا محمدی به چاپ رسیده است.
در اوایل دهه 1350 خیابان تازه احداثی در اندوان به نام وی مزین و در دوران شکل گیری منظریه خیابان منشعب از میدان نماز به سمت شمال خیابان سروش نامیده شد.
اطلاعات بیشتر در خصوص وی را از دانشنامه خمینی شهر بخوانید.
https://eitaa.com/danehnameh
آبادیهای ماربین
منطقه ماربین روزگاری متشکل از حداقل 58 آبادی بود. امروزه حدود نصف این آبادیها به نواحی شهرداریهای اصفهان پیوسته و مابقی شهرستان خمینی شهر با اضافه شدن محلات جدید را به وجود آورده اند. به تدریج و به ترتیب حروف الفبا پیشینه آنها معرفی می شود. البته در کتاب نام ها و نشانه ها، نگارش محمدعلی شاهین وسایت دانشنامه خمینی شهر به طور مفصل به این موضوعات پرداخته شده است.
{{{{{{
قلعه فروشان
پیشینه و موقعیت جغرافیایی
در کتاب فرهنگ جغرافیایی ایران ج 10 از اواخر دهه 1330 آمده است:« قلعه فروشان، ده کوچکی است از دهستان ماربین بخش سده شهرستان اصفهان، واقع در 5 هزار گزی جنوب سده و یک هزارگزی شمال راه شوسه نجف آباد به اصفهان. سکنه آن 66 تن است»
قلعه پریشان، لغات فروشان و لقات فروشان هم نامیده شده است. در طومار شیخ بهایی لغاطات قلعه فروشان از آبخورهای مادی جروکان ذکر شده که سه سهم ازاین مادی حقابه دارد. در کتاب تاریخ اصفهان میرزا حسن خان جابر اصفهانی لقات فروشان ذکر شده است.
به روزگار صفوی علاوه بر ناحیه گورتان، قلعه پریشان در کنار گبرآباد با 6 برج مدور و آتشکده درآن، زرتشتیان را پناه می داد. بسیاری از زرتشتی ها تا روی کار آمدن نادر آیین های خود را در غرب اصفهان (سده فعلی) اجرا می نمودند.
بنابراین دردورانی که زرتشتی ها آتشگاه و غرب اصفهان را محور فعالیت ها و تجمع خود قرار داده بودند از آبادانی برخوردار بود و با افول تدریجی زرتشتیان آتشگاه قلعه فروشان هم خاموش شد و منطقه از رونق افتاد.
کوه آتشگاه در باختر منطقه واقع بوده و مسیر آن ازدامنه همین تپه می باشد. هرستان همسایه شمالی آن می باشد. قلعه فروشان به اصفهان الحاق و در حوزه شهر داری منطقه 9 قرار دارد.
ریشه نام لغاطات قلعه فروشان
به شکل قلعه فروشان و یا پریشان نام محل مرکب از قلعه و فروشان است. برای ریشه نام آنها به واژه های قلعه و فروشان مراجعه شود، اما به شکل لغاطات قلعه فروشان، نام مرکب از لغاطات و قلعه و فروشان است. اراضی دور دست مادی که حاصلخیزی کمی داشته و اراضی مرتفعی که با خاکبرداری امکان آبیاری آن فراهم می شده است را لغاطات می گویند، بنابراین با توجه به موقعیت جغرافیای محل که در دامنه شمالی تپه آتشگاه واقع و نسبت به رودخانه مرتفع است، لغاطات نام گرفته است.
در آخرین تغییرات این منطقه به شهر خمینی شهر الحاق شد
نقل از کتاب نام ها و نشانه ها محمدعلی شاهین
https://eitaa.com/danehnameh
با نظریه های مختلف در باره ریشه نام ورنوسفادران آشنا شویم
إإإإإإإإإإإإإإإإإإإإإإإإإإإإإإإإإإإإإإ
ورنوسفادران یکی از سه محل اصلی سده است در مورد قدمت و ریشه نام آن نظرات متعددی آورده شده است
1- ورنوسفادران را عده ای در محاورت عمومی همان بن اصفهان می دانند.بن به معنی بنیاد, اساس و اصل است. با توجه به واقع شدن این قریه در آخرین حد توسعه اصفهان در گذشته,کلمه بن اصفهان به معنی آخر اصفهان است که به مرور زمان به ورنوسفادران تغییر یافته است.
2- قوم ورنوس از شجاع ترین سپاهیان ملکشاه(سومین پادشاه سلجوقی ۴۶۵هجری شمسی)بودند. وی پس از پیروزی و آرام شدن اوضاع به علت شجاعت و شهامت قوم ورنوس را ، بهادران به معنی دلیران نامید و به عنوان قدردانی از آنها زمین های گاردژ را به آنها اهدا کرد و محل اسکان آنها نیز ورنوس بهادران نامیده شد.
3- ورنوسفادران(قلعه بزرگان وآزادگان وارنا):
کلمه مذکور شاید به نوعی اشاره به تیره آریایی «وارنا» دارد.
4- «ور»به معنی قلعه، بیرون و خارج و کنار و«نو»به معنی جدید است.این کلمه تغییر شکل کلمه پهلوی( قلعه پر شکوه نو ساخته) است.
5- استاد مهريار معتقد است در زبان فارسي حرف س به ش تبديل مي شود اين كلمه در اصل ورنوش آذران يا آتشكده آذرنوش است.
6- عده ای این نام را یونانی می دانند
نقل از کتاب نامها و نشانه ها محمدعلی شاهین