سال 23 یا 24 ه. ق
فتح اصفهان به دست مسلمانان
گشودن اصفهان و سرزمینهای اطراف آن، در سال 23 یا 24 هجری قمری و در زمان عمربن خطاب، رخ داد. یکی از سرداران اصفهان به نام «شهربراز جادویه» با وجود سالخوردگی به جنگی تن به تن با «عبداله بن ورقاء» وارد و جان باخت. با کشته شدن وی، شیرازه نیروهای مدافع اصفهان از هم گسست و ناگزیر از تسلیم شهر بر پایه یک قرارداد شدند. از میان سه گزینهی معروف اعراب، یعنی اسلام آوردن، جزیه پرداختن و یا ترک شهر و دیار، به جز حدود سی نفر، که شهر خود را ترک کردند و راهی کرمان شدند، تقریباً دیگر مردم شهر، پرداخت جزیه را برگزیدند. بلاذری گزارش کرده است که عبدالله بن بدیل، پس از مختصری نبرد، جى را فتح کرد، البته این فتح با این شرط بود که ساکنان این شهر، خراج و جزیه بپردازند و کسی بر جان و مال ایشان متعرض نگردد. سپس عبدالله بن بدیل، احنف بن قیس را که در سپاه او بود، به یهودیه فرستاد و اهالی یهودیه همان طور که مردم جی صلح کرده بودند و با همان شرایط، تن به صلح دادند. پس ار آن هر از گاهی نافرمانی و شورش مردم اصفهان علیه اعراب رخ میداد که در یکی از آنها به پادگان اعراب حمله شد و فرمانده عرب کشته شد. خلیفهی دوم، ابوموسی اشعری را برای سرکوب شورش اصفهان فرستاد. وی به کمک عثمان بن ابیالعاص، در سال 23 هجری و پس از سه ماه شهربندان، یک بار دیگر اصفهان را گشود. شهر کاشان نیز، به روایت برخی منابع، توسط شخص ابوموسی اشعری تسخیر شد.
خلیفه اول، سائب بن الأقرع را به حکومت اصفهان گماشت که تا دورهی خلیفه چهارم نیز بر این شهر حاکم ماند. شهر تا بیش از سیصد سال پس از آن در دست مسلمانان و سپس خلفای اموی و عباسی باقی ماند.
https://eitaa.com/daneshnam_khomenishahr
پیشینه های شهرستان خمینی شهر / ورزش
ورزش زورخانه ای
تاریخچه
شاید بتوان ادعا کرد ریشه دارترین ورزش منطقه ورزش باستانی است. قدمت و سابقه این ورزش در منطقه ماربین به درستی روشن نیست. اما چند سرنخ بیانگر قدمت ورزش زورخانه ای در منطقه می تواند باشد. نخست اینکه چند اسم باعنوان پهلوان در بعضی منابع وجود دارد از جمله طهماسب خوزانی رستمبیک فروشانی جعفرعلیبیک ورنوسفادرانی. دوم اینکه در گفته های شفاهی به بعضی نقاط در گوشه کنار شهر از جمله تکیه گاردر، حوالی منزل حاج آقا فیاض، شترگلو، خانه حاج باقری، محلی که اکنون مسجد هاشمیه ساخته شده و روبروی خانه سادات ابطحی در دوشنبه بازار نزدیک خانه سرتیپ و زورخانه خوزان اشاره شده که روزگاری زورخانه بودهاند. در این بین فعالیت زورخانه در دهه 1310 و1320 در محله فروشان مستند است.
زورخانه سیدابراهیم
زورخانه باستانی رسمی در سده به نام زورخانه آقای سیدابراهیم هاشمیان فروشانی در سال 1308 واقع در دوشنبه بازار سرپل فروشان تاسیس شد. این مکان دارای گود و ساختمان مخصوص زورخانه بود و روزها از آن به عنوان قهوه خانه استفاده و شبها در زیر روشنایی چراغ بادی ورزشکاران در آن ورزش میکردند. سال 1323 پهلوان طوسی پهلوان نامی ایران در این مکان حضور یافت. نامیترین پهلوان این زوخانه، پهلوان حاج سیدعلی هاشمیان فروشانی بوده است. وی در سال 1279 متولد شد سالها به ورزش پهلوانی پرداخت و نام و اعتباری برای خود کسب کرد. حاج سیدعلی در سال 1323 در پی جلب پسرش به سربازی به دنبال او به اهواز رفت و درهمان شهر درگذشت. پهلوان در جوار مزار علی بن مهزیار به خاک سپرده شد. پهلوانان وکیلعباس ورنوسفادرانی از پهلوانان دیگری بوده که در این مکان رفت و آمد داشته است. زورخانه تا سال 1329 دایر و سیدابراهیم در سال 1334 فوت میکند. پس از تعطیلی زورخانه تقاضاهایی برای کسب مجوز تاسیس زورخانه داده می شو اما موافقت نمی شود از جمله طبق سندی در مرکز اسناد اصفهان. در سال ۱۳۳۰ با درخواست مجوز تاسیس زورخانه در سده مخالفت می شود. ناچار ورزشکاران مدتی در مکان هایی از جمله در حوالی خانه سرتیپ ورزش میکردند. در حافظه مردم شهر کسانی چون علی آقا کریمی، رضا علی حیدری، حیدر امیریوسفی، کریم خان امینی، حیدر پیمانی، حسن ساربان، احمد صادقی، پاگردی و حسین نظری به عنوان پهلوان و زورخانه رو وجود دارد.
بیشتر از http://daneshnam.ir/
https://eitaa.com/daneshnam_khomenishahr
وقایع آب و هوایی غیر عادی در بلوک اصفهان
///////////////
منطقه اصفهان و آبادیهای ماربین در طول تاریخ هر از چند گاهی شاهد وقایع آب و هوایی غیر معمول بوده است که برخی از آنها ثبت شده است. این وقایع شامل بارش های شدید و عجیب و سیلهای مهیب، سرماهای طاقت فرسا، بارش برفهای سنگین و مدام، خشکسالی و فراوانی آب و بالازدن آب چاه های منطقه و بارش در فصول غیر عادی می باشد. طغیان عجیب زاینده رود در دوران صفویه، خشکسالی در فصل بارش سال 1249 خورشیدی که نتیجه آن فحطی در مناطق وسیعی از کشور به ویژه در مناطق اصفهان بود، بارش برف سنگین بهاری در سده، بیداد برف و سرما در نواحی اصفهان و چهار محال در زمستان 1308، سیلهای سال 1317 در سده، بارشهای چهل روزه در دهه 30، سرمای بی سابقه در دهه 40، بارش شدید باران در دهه 50 و بالا آمدن سطح آب چاهها و تخریب بخشی از بازار ورنوسفادران در نتیجه آن از جمله آنهاست
از جمله معضلات آب و هوایی که تاورنیه در مدت اقامتش در اصفهان در دوران صفوی به آن توجه نموده است زاینده رود و شرایط بی آبی، قوانین سختگیرانه برای تقسیم آب زاینده رود می باشد. در بخشی از نوشه های وی چنین آمده است:« رودخانه دیگری به نام کارون وجود دارد که شاه عباس کوشید آن دو رود را با منفجر کردن سخره های حایل به هم متصل کند اما نتوانست طرح خود را به انتها برساند»
دکتر ویلز پزشک انگلیسی در زمان قحطی ناشی از خشکسالی سال 1249 و 1250 خورشیدی در ایران بوده و در این باره می نویسد« در طول دوران قحطی اتفاقات تکان دهنده زیادی در سرتاسر خاک ایران افتاد ... دو سال تمام حتی یک قطره باران نبارید، نه کشتی، نه حاصلی، نه خوارو بار و غلهای، حیوانات به مصرف خوراک گرسنگان می رسید و به همین دلیل وسیله حمل و نقل کمیاب بود. روز به روز بر تعداد گدایان افزوده شد.». او همچنین به طغیان زاینده رود در دورانی دیگر اشاره میکند و مینویسد: « در پاییز آب زاینده رود ناگهان طغیان میکند و همه آب بندها در مسیر را خراب میکند مردم روی پل خواجو با هیاهو به تماشای سیل می روند.».
در زمستان 1308 دمای هوای بسیار پایین و بارش برف بیسابقه در اصفهان و اطراف و چهارمحال مدام رخ داد. برفی بارید که در 30 سال پیش از آن بیسابقه بود،. ذغال و خاکه ذغال به شدت کمیاب شد. ه در اوایل بهمن بیش از نیم متر برف در اصفهان و اطراف بارید. در دهکرد(شهرکرد) به قدری برف بارید که بامها با کوچهها مساوی شدند. ... راههای برون شهر بسته شد، نامهها در راه ماندند، مسافرین خودروها و مامورین دولتی از جمله مامورین مالیه در راههای بیرون شهر در اثر سرما سیاه شدند.
اطلاعات جامع در خصوص این موضوعات در
دانشنامه شهرستان خمینی شهر در بخش تاریخچه ها زیر شاخه وقایع آب و هوایی در دسترس است.
https://eitaa.com/danehnameh/70
https://eitaa.com/daneshnam_khomenishahr
چنذ سوال وجواب درباره سابقه سیلابها در منطقه ماربین
///////////
اصولا در منطقه ماربین سابقه وقوع سیلاب وجود دارد؟
بله هم براساس اسناد و تحقیقات و هم برپایه اظهارات شاهدان و حتی اخبار یک دهه اخیر هر از چند گاهی سیلی در منطقه یا بهتر است بگوییم بخشی از آن جاری میشده است.
دلیل این سیلابها چه بوده است و یا میباشد؟
تا پیش از ایجاد سد بر روی زاینده رود، بارشهای شدید در بالادستهای رودخانه موجب سیلاب میشد چون سدی نبود تا مهار شوند و در نتیجه آبها از طریق مادیهای به محلات وارد میشدند.
دلیل دیگرجاری شدن سیل بارشهای شدید منطقهای بوده که به ویژه در زمینهای سنگلاخی و شیبدار شمال محله ورنوسفادران آب را راهی محلات پایین دست مانند باولگان و گارسله میکرده است. البته گاه هر دوی آنها با هم رخ میداد.
در سیلاب نوع اول مردم محلی چه واکنشی نشان میدادند؟
طبیعی است که با استفاده از شبکه آبیاری موجود برای جلوگیری از سرریز شدن و طغیان مادیها و نهرها سعی میکردند آب را به باغات و زمینهای کشاورزی هدایت کنند و اطراف نهرها را با هر وسیله ممکن بلند کنند تا آب به درون محلهها و خانهها نفوذ نکند.
و در نوع دوم؟
باز هم سعی میکردند آب را به نهرها و قناتها هدایت کنند تا به مزارع و باغها و دشتهای شرقی برود. در شمال شهر یک جوی با نام جوی سرخی در بالادست مناطق مسکونی حفر شده بود که آب به آن جوی رفته و به مناطق غیر مسکونی هدایت میشد و در بسیاری از مواقع مانع ورود سیلابها به محلات میگردید.
جویسرخی در چه قسمتی از منطقه حفر شده بود
این جوی از حوالی کوه کوچکی که میدان دام فعلی در دامنه آن قرار دارد شروع میشده و از مرز محله ورنوسفادران در شمال در حاشیه گورستانهای گاردر و ورنوسفادران و از حدود بیمارستان ساعی و جاده خوشاب عبور و به حوالی دهنو ختم میشده است.
سیلابهایی که از آنها اسنادی باقی مانده است
مربوط به چه سالهایی میباشد؟
اسناد و خبرهایی از سیل در سالهای 1317، 1319، 1333 و بارندگی شدید در دهه 1350 وجود دارد
هیچگاه مطالعهای در خصوص سیلابهای منطقه صورت نگرفته است؟
چرا سندی با عنوان (مطالعات سد بندی و جلوگیری از سیل در منطقه سده ) مربوط به سالهای ۱۳۱۷، ۱۳۱۸ و ۱۳۱۹ که منطقه مواجه با چندین سیل بوده در مرکز اسناد اصفهان در ۲۰۱ برگ. وجود دارد
چه اطلاعاتی از سیل سال 1317 در دست است؟
چند سند از این سیل در مرکز اسناد اصفهان و یکی دو خبر در روزنامهها وجود دارد. خبر روزنامه وقوع آنرا در اثر بارش چندین ساعته باران شدید در آذر 1317 و جاری شدن آب از ارتفاعات شمال شهر و کوه سید محمد گزارش کرده است.
در خصوص سال 1333 چه اطلاعاتی در دست است؟
سیل این سال وسیع بوده و مناطق زیادی از استان از جمله اصفهان و ماربین را تحت تاثیر قرار داده است بنابر این مطالب و اطلاعات بیشتری از آن وجود دارد. مثلا هنرفر مینویسد: از اواخر آبان تا نیمه اول آذر ۱۳۳۳ برای مدت بیست روز متوالی بارانهایی بارید که یقینا در تاریخ اخیر پانصد ساله این شهر(اصفهان) نظیر نداشته است و به خانههای مسکونی و ابنیه شهر و بناهای باستانی که برای مقاومت در مقابل چنان بارانهای بیسابقه آماده نشده بودند، خسارات فراوان رسانید و رعب و وحشتی عجیب مردم این شهر را فرا گرفت. بارانهای مزبور که میزان آن در مدت بیست روز، چندین برابر بارش سالانه در اصفهان بوده است. مردم فقیر و ساکنان قسمتهای قدیمیشهر را که خانههای آنها را آب باران فرا میگرفت و خراب میشد، وادار کرد که به شبستانهای مساجد بزرگ و تاریخی پناه ببرند.
به دنبال ریزش این بارانها زاینده رود در روز شانزدهم و هفدهم آذر ۱۳۳۳ طغیان بیسابقه کرد و شهر اصفهان در معرض تهدید قرار گرفت.
در سده هم شرایط به همین شکل بود؟
بله چند نفر از کسانی که گفتگو با آنان در راویان ماربین جلد اول چاپ شده همین شرایط را ترسیم میکردند
برپایه این گفتهها در آن سال که روزهای متوالی هوا ابری بود و باران شدید میبارید آب از جویگاردر به منازل مردم در محلات باولگان و گارسله وارد و خسارت زیادی وارد کرد. در همین سال شهردار وقت حیدرعلی اشرفی از مردم درخواست کرد تا با ماشین شهرداری از بالا دستها جلوی ورود آب را به آبادی بگیرند.
این سیلابها لابد خسارتهایی به منطه میرسانده است اسنادی از خسارتهای وارده در دست است؟
بله چند سند و هم گفتههای شاهدان در دست است که به برخی از آنها اشاره میشود : طبق سندی سیل در سال 1317 کشتارگاه بلدیه سده را تخریب میکند و به زمینهای کشاورزی و زیر ساختهای آن آسیب میرساند به شکلی که کشاورزان در خواست کمک میکنند. گفتههای مردم محلی تخریب تکیه گاردر را به دنبال سیل و سرازیر شدن آب مادی به تکیه نقل کردهاند که احتمال دارد مربوط به همین سیل 1317 باشد. بر اساس گفتههای یک شاهد عینی در همین دهه سیل آسیب فراوانی به مردم اسفریز میرساند. طبق سندی در سال 1319 سیل پل هرستان را تخریب میکند.
آماری از جاری شدن سیل در دهههای بعد وجود دارد؟
بر اساس یک پژوهش استانی در فاصله سالهایی 1330 تا 1380 در ناحیه خميني 4 سیل جاری شده است.
متن کامل این پرسش و پاسخ ها را در سایت دانشنامه شهرستان خمینی شهر جستجو بفرمایید. http://daneshnam.ir/
https://eitaa.com/danehnameh/70
https://eitaa.com/daneshnam_khomenishahr
تاریخچه عمران و توسعه شهرستان خمینی شهر / شهرداری
شهرداری سده و دهه 1320
شهرداری سده و دهه 1320
در دهه 1320 به دلیل تغییر و تحولات سیاسی و جنگ جهانی مشکلات خاصی مانند تورم، قحطی، مجروحان جنگ و افزایش هزینه های بهداری شهرداری، بیکاری و افزایش فقر و نیازمندان گریبان شهر را گرفت. طبیعی است که در این شرایط خبر چندانی از فعالیت های عمرانی خاص در شهر نبود. چنانکه حتی تکمیل خیابان ورنوسفادران با همت مردم محلی اتفاق افتاد و خیابان جدیدی هم کشیده نشد. در چنین شرایطی تکمیل مریضخانه سده هم به شهرداری واگذار شد شکایات چندی از نامناسب بودن راه سده اصفهان ثبت شده که نشان می دهد این مسیر هم دچار مشکل بوده است. در سال ۱۳۲۹ شهرداری سده موظف به جمعآوری متکدیان و رسیدگی به وضعیت آنان می شود و برای پرکردن شکم بینوایان پیشنهاد تاسیس نوانخانه با هزینه شهرداری داده می شود ولی شهرداری و انجمن آنرا خارج از توان خود اعلام می کنند. اسناد نشان می دهد حتی برای تکمیل بیمارستان شهرداری به خیرین متوسل شده و پرداخت حقوق کارمندان شهرداری به تعویق افتاده است. در این شرایط روزنامه ای از اوضاع بد شهر گزارش می نویسد و البته شهرداری به آن جوابیه می دهد.
انجمن شهر برای کسب در آمد راه های جدید از جمله اخذ عوارض از وسایل نقلیه، دوچرخههای سواری، مستغلات قبل از ثبت آن، درخواست اختصاص مبلغی از عوارض گذرنامهها برای نگهداری اطفال یتیم، لزوم کسب پروانه جهت اصناف سده و از محل کشتارگاه را دنبال می کند.
https://eitaa.com/daneshnam_khomenishahr
روزشمار شهرستان خمینی شهر
اول اسفند1382
انتخابات دورهفتم مجلس شورای اسلامی
//////////////
کل آراء : 72088
تعداد آراء نماینده منتخب:22885
درصد: 74/31
نماینده منتخب: سیدمحمود ابطحی
تاریخ تولد: 1328
مدرک تحصیلی: لیسانس زمین شناسی
سابقه نمایندگی : دور پنجم
سید محمود ابطحی نماینده دوره های پنجم و هفتم مجلس شورای اسلامی خمینی شهر در سال 1328 در خمینی شهر متولد شد. وی از نمایندگان اصولگرا و مشاور و معاون وزارت صنعت، معدن و تجارت بوده و همچنین برای مدتی مدیرعاملی شرکت دخانیات ایران را به عهده داشته است. وی در تاریخ ۷ آبان ۱۳۹۲هنگام بازدید از شرکت سیمان کارون که مدیرعاملی آن را بر عهده داشت، در مسجد سلیمان بر اثر سکته در گذشت.
https://eitaa.com/daneshnam_khomenishahr/77
مناسبت روز ایثار و شهادت شهرستان خمینی شهر چیست؟؟؟
//////////////
عملیات خیبر یکی از عملیات تهاجمی نیروهای مسلح ایران در جریان جنگ ایران و عراق بود. این نبرد در سوم اسفند ماه ۱۳۶۲ آغاز شد و تا ۲۲ اسفند همان سال ادامه یافت. عملیات خیبر بخشی از تهاجم نیروهای ایران در جریان نبرد نیزارها محسوب می شود. رزمندگان شهرستان در این عملیات شرکت فعال داشتند و 173 شهید و ده ها جانباز تقدیم دفاع از کشور و انقلاب کردند. سردار شهید مصطفی حلوایی با نیروهای تحت فرماندهی خود از جمله حماسه سازان این عملیات بودندکه پس از سه سال حضور در جبهه به درجه شهادت نائل گشت. در سال 1394 به تصمیم شورای فرهنگ عمومی استان اصفهان و به پاس رشادت ها و ایثار مردم شهرستان خمینی شهر و تعداد زیاد شهدا و جانبازان این شهر، روز شروع عملیات یعنی 3 اسفند به نام روز ایثار و شهادت شهرستان خمینی شهر نام گرفت.و بعدا به 5 اسفند تبدیل شد.
منابع:
پایگاه اطلاع رسانی اداره کل ارشاد اسلامی استان اصفهان مصوبات 63 امین نشست شورای فرهنگ عمومی استان
اطلاعات و تصاویر این عملیات را می توانید از دانشنامه شهرستان خمینی شهر جستجو بفرمایید.
https://eitaa.com/danehnameh
https://eitaa.com/daneshnam_khomenishahr
جاذبه های طبیعی خمینی شهر
///////////
/////
به دلیل ساختار آهکی کوه های خمینی شهر طی سالیان طولانی شکافها یا چاهک هایی در آنها ایجاد شده که آب باران در آنها جمع شده و از طریق مجاری باریکی به خارج راه پیدا میکند. این شرایط سبب شده تا بیش از بیست چشمه در دامنه های ارتفاعات مختلف شهرمان وجود داشته باشد
اسامی این چشمه ها عبارتند از:
در دامنه صلا یا سلا: چشمه های غم بر، حسن و حسین، مروارید، مراد، جوجی، برافتاب و بادام.
در منطقه لادر: منظر، گردو، لادر،عقاب، لادر غربی و آهو.
در دامنه ارتفاعات سا سفید( سار سفید): بژن، لادوزخ، لاوه، دره پلنگ، خرم و کرکسان.
چشمه لاوه
در شمال جاده کمربندی خمینی شهر-جهادآباد، در حدود کیلومتر 7 جاده مذکور در سمت راست مسیری خاکی وجود دارد که به دو منطقه لادوزخ در سمت راست و لاوه در سمت چپ میرسد. در دور اول شورای اسلامی شهر با تسطیع جاده تابلویی با عنوان تفرجگاه لاوه برای آن نصب گردید.
در منطقه لاوه درهای طولانی از پایین دست تا ارتفاعات وجود دارد که در مسیر آن چشمه و آبشار واقع است. آبشار ابتدایی از پایین کوه، آبشاری بلند است که در مواقع پر آبی منظره زیبایی ایجاد میکند. در بالا دست این آبشار و در مسیر دره، چشمه و آبشار دیگری وجود دارد و پس از عبور از چشمه لاوه دره به دو بخش راست و چپ تقسیم میشود. دره سمت راست آن به لادوزخ میرسد. لاوه، به معنی آب واقع در «لا»میباشد. لا هم به معنی دره است و میتوان لاوه را به آبدره یا دره آب معنی کرد.
چشمه لادوزخ
درجاده خاکی که پیشتر گفته شد، قبل از رسیدن به تفرجگاه لاوه مسیری در سمت راست وجود دارد که به یک دره و آبشار و چشمه منتهی میشود. مسیر آن شیبدار و ارتفاعات آن بلند است.
چشمه هورموده
هورموده یا اورموده دو دره در سمت راست در ابتدای منطقه قمیشلو از سوی خمینی شهر است. چندین آبشار کوتاه و بلند، چند چشمه، دشت سرسبز در بالادست، گیاهان وحشی، درختان انجیر، پرندگان، جوندگان و نیز شیب ملایم مسیرها، جاذبه هایی را در این منطقه به وجود آورده که دوستداران طبیعت را به خود جذب میکند. هورموده یا اورموده را به معنی آب آماده و یا در دسترس می باشد.
چشمه آهو
در غرب لادر و در دره بی نظیر و یا گذر آهو چشمه ای به نام آهو. وجود دارد که اکنون در منطقه نظامی واقع می باشد.
نقل از کتاب جاذبه های خمینی شهر نگارش محمدعلی شاهین
https://eitaa.com/danehnameh
https://eitaa.com/daneshnam_khomenishahr
پیشینه های شهرستان خمینی شهر / شهرداری
سازمان خدمات موتوری
بلدیه سده در بدو تاسیس برای کارهای خود از اسب و ارابه استفاده می کرد. سندی از سال 1328 در خصوص گزارش خرابی ارابههای اسبی شهرداری و تقاضای تعویض آنها وجود دارد که موید این موضوع است. در دهه 1340 شهرداری یک جیپ موسوم به جیپ شهرداری و یک ماشین گوشت کش برای حمل گوشت های کشتارگاه داشت و هنوز هم از گاری و اسب استفاده می شد. یک کمپرسی زیل روسی حدود سال 1349 به ماشین ها اضافه شد.
تاسیس سازمان خدمات موتوری
در دی 1390 خدمات موتوری از مجموعه اجرایی و خدماتی شهرداری خمینی شهر جدا و سازمان خدمات موتوری تاسیس شد و مرادیان به عنوان مدیر عامل این سازمان تعیین گردید .
http://daneshnam.ir/
پبشینه تلفن درخمینی شهر
اولین سر نخ ها از دایر شدن تلفن در سده به سال 1313 برمی گردد. روزنامه اخگر اصفهان در شماره 989 خود در آبان 1313 خبر از تاسیس خط تلفن در سده می دهد. در سال۱۳۱۶ تلفن خانه سده دایره بوده و اسناد سال 1317 و 1318 نشان می دهد شهرداری مشتری تلفن بوده است و بیشتر مواقع بدهکاری داشته است. در سالهای بعد با آشنایی اهالی با این وسیله تقاضاها افزایش و نامه نگاری ها به مسوولین استانی شروع می شود.
در سال 1351 دو خط تلفن به همایونشهر وارد و در یک مکان استیجاری در خیابان امام شمالی فعلی نزدیک میدان مرکزی شروع به کار کرد. شهروندان برای تلفن زدن به شهرهای دیگر به این مرکز رفته و در صف انتظار می نشستند. اولین مرکز مخابرات شهر در سال 1355 با1500 خط تلفن چهار شمارهای شروع به کار کرد. این مرکز در خیابان امام شمالی فعلی در محل قبلی کارخانه برق ساخته شد. به تدریج مراکز مخابراتی جدید شهید مطهری، طالقانی،شهید نوروزی راه اندازی شدند.
https://eitaa.com/danehnameh
https://eitaa.com/daneshnam_khomenishahr
پیشکسوتان بهداشت و درمان شهرستان خمینی شهر
سید محمدباقر ابطحی
موسسس داروخانه ابطحی
نام پدر: حاج میرزا
تولد: سال 1294
درگذشت 29 : تیر ماه 1364
پدرش به عطاری مشغول بود و پسرش سید محمدباقر از همان نوجوانی به حرفه پدر گرایید و همراه او به عطاری پرداخت. سیدمحمدباقر تحولی در کار عطاری به وجود آورد و علاوه بر داروهای گیاهی به عرضه داروهای شیمیایی نیز پرداخت. داروفروشی سید محمدباقر مغازهای بزرگ در کوچه حکیمها بود که با ارائه 24 قلم داروی شیمیایی مجاز منشاء تحولاتی در پزشکی سده شد. وی در نهایت داروخانه ابطحی را بنا نهاد.
ادامه از دانشنامه شهرستان خمینی شهر http://daneshnam.ir
یا از
کتاب سرگذشت پزشکی ، محمدعلی شاهین،
//////////
https://eitaa.com/danehnameh
https://eitaa.com/daneshnam_khomenishahr
هدایت شده از سازمان فرهنگی اجتماعی ورزشی شهرداری خمینی شهر
به منظور ارتباط دو سویه با شهروندان؛
وبسایت جدید شهرداری خمینی شهر راه اندازی و در دسترس عموم قرار گرفت
🔸به همت مدیریت ارتباطات و امور بین الملل و با همکاری مدیریت فناوری اطلاعات و ارتباطات شهرداری پایگاه اینترنتی جدید این ارگان با نشانی www.khomeinishahr.ir در دسترس شهروندان قرار گرفت.
🔸معاونت فرهنگی اجتماعی شهرداری در این رابطه گفت: وبسایت جدید شهرداری با زیرساخت های قوی تر، سرعت بیشتر و امکانات به روزتر راه اندازی شده است.
🔸سید محمدهادی موسوی افزود: این وبسایت تنها یکی از امکانات مجموعه در دست راه اندازی است. مجموعه ۱۳۷، نرمافزار شهروندی و چند نرم افزار دیگر از جمله دیگر امکانات مجموعه مذکور است. در آینده سایر بخش ها نیز راه اندازی و از آنها بهره برداری خواهد شد.
🔸مدیریت ارتباطات و امور بین الملل شهرداری و شورای اسلامی خمینی شهر
@Khomeinishahrfarhang
با شاعران شهرستان خمینی شهر
//////
خلیل بلدی
تخلص: باغبان
تولد: 1315
درگذشت: اسفند ماه 1382
کودکی و تحصیلات:
او از کودکی در کنار پدرش به باغبانی پرداخت و طبع سبز او از همان زمان شکوفا شد و به سرودن اشعاری در مدح و مصائب ائمه اطهار بخصوص امام حسین(ع) پرداخت.
استاد بزرگوار به دلیل انس با طبیعت، تخلص باغبان را براي خود انتخاب کرد. باغبان در سال 1332 به انجمن ادبی کمال راه یافت و از محضر اساتید بزرگواری همچون صغیر اصفهانی و شکیب اصفهانی بهره ها برد.چندی بعد با همکاری وی انجمنی با نام انجمن ادبی سروش تأسیس شد تا محفلی برای شاعران شهرستان باشد. مضمون آثار وي بیشتر در مدح و مراثی اهل بیت است. وی غزلیات خود را به سبک خراسانی می سرود و در طنز پردازی نیز دستی داشت.
آثار
1-مجموعه شعر «نغمه دل
2-گلهای باغبان: مجموعه شعر
انجمن ادبی "باغبان" به احترام "استاد خلیل بلدی متخلص به باغبان" در خمینی شهر سالهاست فعالیت می کند.
https://eitaa.com/danehnameh
https://eitaa.com/daneshnam_khomenishahr
منصب کدخدایی
{{{{{{{
منصب کدخدایی، به عنوان متصدی امور روستا، دارای پیشینه طولانی است و به قرون سوم و چهارم هجری برمیگردد. در دوره صفویه و قاجاریه نیز، همین منصب وجود داشته است و طی دورههای مختلف تا دوره مشروطه، ساختار و کارکردهای تقریباً مشابهی داشته است. در دوره مشروطه و در اولین دوره مجلس ملی، در 14ذیالقعده 1325، با تصویب قانون تشکیل ایالات و ولایات و دستورالعمل حکام، ده به عنوان کوچکترین واحد حکومتی و در پایینترین رده تشکیلات پذیرفته شد با تصویب قانون کدخدایی این منصب تبدیل به منصبی کاملاً اداری شد. دستورالعمل حکام، در 14 ذیالقعده 1325را میتوان آغاز نفوذ دولت در روستاها دانست. طبق این قانون، اداره امور ده برعهده کدخدا و اداره امور هر ناحیه روستایی، به شخصی تحتعنوان «ضابط» محول شد. فصل دهم این قانون، تحتعنوان «در باب کدخداها و امور راجعه به قرا» بیان میکرد که اداره امور ده به عهده کدخداست که او با رضایت اکثر ساکنان ده و با تصویب مباشر و مالک و امضای نائبالحکومه، بدین سمت استقرار مییافت (مجموعه مصوبات ادوار اول و دوم قانونگذاری مجلس). با تصویب این قانون، نقش کدخدا به عنوان اداره کننده امور روستایی به رسمیت شناخته شد.
اصفهان در گذشته دارای 153 محله بوده است که هر محله دارای کدخدا و کدخدایان زیر نظر کلانتر و کلانتر زیر نظر دیوان بیگی کار میکرده است.
در سال 1354 ه.ش، کدخدا از سیستم اداری ایران حذف و مناصب دیگری همچون «دهبان» و «انجمن ده» جایگزین آن شدند.
اسامی تعدادی از کدخدایان محلات و آبادیهای ماربین
اسامیافراد متعددی از سوی مردم شهر به عنوان کدخدا مطرح شده که البته به لحاظ زمانی از اواخر دوره قاجار تا پایان کار کدخدایان را در بر میگیرد. این اسامیعبارتند از سلطان نایب، کدخدا موسی، لطفاله خان امیریوسفی، حاج رمضان حاج هاشمی، دایی رحیم از ورنوسفادران. حاج ابوالحسن حیدری از فروشان، غلامعلی کیانی، محمدحسن و یداله رزمجو از خوزان، محمدجعفر عمادی و حاج علیاصغر رحیمیاز اندان، حاج رمضان رضایی از کوجان، حاج عباس ذوالفقاری از عاشق آباد، کیقبادی از لیمجیر، غلامعباس عظیمیاز دستگرد، حاج مختار محمدی از جویآباد، حاج رجبعلی جعفری از هرستان، رضایی از آدریان، حاج عباس کاشی از درچه، امینی از دینان، مهرابی از کوشک، ابراهیمیی از اصغرآباد، محمدباقر و عزيزاله و براتعلي از کرتمان، سلطانیان از تیرانچی، جاج حسن سلطانی و حاج عبدالرحیم سهرابی از رهنان، حاج علی کشانی از بهرام آباد. و کدخدایی از الیادران.
اطلاعات بیشتر راویان ماربین جلد دوم ص 76
//////
https://eitaa.com/danehnameh
https://eitaa.com/daneshnam_khomenishahr
نشانه هایی از میراث فرهنگی در پیشینه خمینی شهر 70 سال قبل ازافتتاح دفتر نمایندگی میراث فرهنگی در شهرستان
)))))))))))))))))))))
به گفته کارشناسان خمینی شهر به سبب تاریخ کهن خود دارای آثار تاریخی و نیز میراث ناملموی متعددی بوده ولی اداره میراث فرهنگی و گردشگری تا 20 اسفند 1389 شعبه و دفتری در این شهر کهن نداشته است. تا عاقبت در محل خانه تاریخی مجیر دفتر خود را گشود. و همچنان خانه به دوش است.
برخی از قدیمی ترین سرنخها در خصوص بناها و آثار تاریخی در پیشینه شهر عبارتند از:
گزارش تفتیش مسجد خوزان، توسط یک اروپائی و مامورین امنیه. در سال ۱۳۱۳
تعمیر منارجنبان و جلوگیری از تکان دادن آن. سال ۱۳۱7
گزارشی از ساختمان اماکن عمومی و آثار تاریخی و بهبود وضعیت آنها در سده. سال ۱۳۱7
گزارشی از سنگهای مقابر قدیمی سده. سال ۱۳۱7
تحقیقات پیرامون کشف دو خمره ، توسط اهالی اسفریز. در سال 1318
ثبت بنای تاریخی ایوان گزیها در فهرست آثار ملی ایران.
سال 1349
////////////
https://eitaa.com/danehnameh
https://eitaa.com/daneshnam_khomenishahr
كمیته امداد امام خمینی (ره) چگونه در خمینی شهر دایر شد؟
/////
سابقه كمیته امداد امام خمینی (ره) به سالهای قبل از پیروزی انقلاب اسلامی ایران، حدوداً سالهای 1342- 1343 باز می گردد. درآن دوران تعدادی از یاران امام (ره) ماموریت یافتند تا به خانواده های زندانیان، نیازمندان و مبارزین رسیدگی كنند. این رویه بویژه در دوران اوج گیری انقلاب اسلامی گسترش یافت تا از اعتصابیون، مبارزان و زندانیان نیازمند حمایت شود. پس از پیروزی انقلاب در 14 اسفندماه 1357 با فرمان امام خمینی (ره) نهادی برای ایجاد رفاه و كمك رسانی به محرومان جامعه رسمیت یافت و كمیته امداد امام خمینی (ره) نام گرفت.
این کمیته همزمان با سراسر کشور در خمنی شهر به همت و مسولیت فردی بومی به نام آقای احمد فروغی تاسیس شد. کمیته ابتدا مکان مشخصی نداشت و در خانه ها با حضور خیران تشکیل جلسه داده و کمک به نیازمندان را پیگیری می کرد. مدتی بعد دفتر خود را در ساختمان متروکه بانک صادرات واقع در ابتدای خیابان امام شمالی، حدود مسجد هاشمیه دایر کرد. با شروع جنگ و ورود مهاجران به منطقه عمده فعالیت کمیته بر روی حمایت از این افراد متمرکز شد و توانست نهاد خودجوش مردمی کمک به جنگ زدگان را که توسط عده ای از انقلابیون شهر شکل گرفته بود با خود همراه کند. این نهاد سالها خانه به دوش بود و نهایتا در بهمن 1395 ساختمان آن در بلوار دانشجو تکمیل شد.
///////
https://eitaa.com/danehnameh
https://eitaa.com/daneshnam_khomenishahr
معرفی فضاهای سایت دانشنامه شهرستان خمینی شهر http://daneshnam.ir
////
فضای ویژه معرفی شهدا
در صفه نخست دانشنامه ذیل عناوین اصلی صفحه نخست ردیف 8 به عنوان شهدا می رسیم با انتخاب این عنوان سه زیر شاخه
شهدا
سرداران شهید
شهدای انقلاب اسلامی
در دسترس قرار می گیرد که با انتخاب آنها مشخصات حدود 100 شهید شهرستان را می توان مطالعه کرد. البته بارگذاری مشخصات دیگر شهدا همواره ادامه دارد.
برطبق آمار شهرستان 2300 شهید والامقام داشته است.
////
فضای ویژه معرفی شاعران
قبل از فضای معرفی شهدا بخش معرفی شاعران منطقه از دوره صفویه در دو زیر شاخه آقایان وخانم ها وجود دارد. در این فضا از سایت تاکنون مشخصات بیش از 70 شاعر بارگذاری شده است و همچنان ادامه دارد.
""""
https://eitaa.com/danehnameh
https://eitaa.com/daneshnam_khomenishahr
هدایت شده از دانشنامه شهرستان خمینی شهر 2
24 اسفند 1358
برگزاری اولین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی
این انتخابات همزمان با سراسر کشور با شور خاصی در همایونشهر برگزار شد و آیت اله احمدی به عنوان اولین نماینده همایونشر در بعد از انقلاب با رای بالا انتخاب شد.
دوره اول مجلس شورای اسلامی
تاریخ انتخابات: 24/12/1358
حوزه شهرستان: ماربین (همایونشهر)
تعداد آرای اخذ شده: 57441 نفر 98.2 درصد
نماینده منتخب: سید محمد احمدی فروشانی
شروع دوره: 7/3/59
خاتمه دوره: 6/3/63
تاریخ تصویب اعتبارنامه: 13/3/59
پیشکسوتان عطاری خمینی شهر
((((((((
عطارها و عطاریها از دیرباز محل مراجعات بیماران محتاج دارو در شهرها و روستاها بودند. در واقع درمان بیماران توسط داروهای گیاهی صورت میگرفت که آنهم توسط عطاریها عرضه میشد. گفته میشود بیش از سه هزارگونه گیاه دارویی با اثراتشان نوسط بوعلی سینا شرح داده شده است. عطارها یا با حکیمان شریک بوده و یا مستقل کار میکردند، بهرحال آنها در نزدیک محل طبابت پزشکان دکان داشتند. مغازه شان شکل خاصی داشت و معمولا متشکل از کشوهای چوبی متعددی بود که در هرکدام گیاهی را نگه میداشتند. عطارها یا اساسا برداشت و عرضه گیاهان دارویی را به عنوان شغل اصلی خود بر میگزیدند که همچون غالب مشاغل در زمانهای گذشته به صورت موروثی بود و از پدران خود یاد گرفته بودند و یا اینکه در کنار مشاغلی مثل رعیتی به برداشت برخی از گیاهانی که خاصیت دارویی داشت پرداخته و در خانه خود به خریداران عرضه می کردند.
عطارهای سده در درمحکمه خوزان، بازار ورنوسفادران و کوچه حکیم های فروشان دکان داشتند.
عطاران درمحکمه
ملا احمد: او در میان مردم به مل احمد معروف بود. و یکی از قدیمیترین عطاریهای درمحکمه همزمان با حکیم سدهی است. بعد از او یعنی همزمان با طبابت فرزندان حکیم سدهی عطارهایی به نامهای مل ابراهیم و مل محمود پاسخگوی نیازهای دارویی و درمانی مردم بودند.
میرزاحسن و پسرش سیدجعفر از دیگر عطارهای این محل بودند که نامی از آنها توسط سالخوردگان به میان آمد.
سید امین اله، آقا باقر، فرزن حاج میرزاابوالقاسم حکیم از دیگر از عطاران درمحکمه بودند.
عطاران کوچه حکیم ها
تعدادی دیگر از عطارها در کوچه حکیمها افرادی به عطاری اشتغال داشتند. حاج میرزا، میرزاحسین و حاج رمضان صرامی از جمله آنها بودند.
حاج میرسیدعلی عطار که میان مردم به حاج میرزا معروف بود در کوچه حکیم ها به عطاری اشتغال داشت. تیمچهای در این محل بنا کرد که به تیمچه حاج میرزا معروف شد. یک طبقه از این تیمچه به مطب پزشکان و عطاری وی اختصاص داشت.
عطارهای ورنوسفادران
در بازار ورنوسفادران و اطراف آن چند عطاری وجود داشت. عطاری شخصی به نام قدمعلی داخل بازار بود. فرد دیگری به نام نصراله، معروف به نصراله احمد صادق در سوی دیگری از بازار ورنوسفادران حدود مسجد جامع باولگان به فروش داروهای گیاهی و پیچیدن نسخه حکیمان اشتغال داشت. نصراله که شهرت حاج حیدری را برگزید ظاهرا سابقه فعالیت عطاریاش به دهه 1280 خورشیدی و دوران قاجار می رسد.
نقل از کتاب تاریخ پزشکی
//////
https://eitaa.com/danehnameh
https://eitaa.com/daneshnam_khomenishahr
ایام نوروز و فرصتی برای بازدید از جاذبه های میراثی و طبیعی خمینی شهر
*****************
خانه سرتیپ امینی سدهی
نشانی: خمینی شهر بلوار، توحید، کوچه شماره 28
خانه مجیر
نشانی: خمینی شهر، میدان شهدا، خیابان مدرس. کوچه شماره 16، شهیدان مجیری
خانه هنرمندان زهتاب
نشانی: خمینیشهر، ابتدای خیابان شریعتی شمالی، از سمت چهار راه، کوچه شماره52، شهید اکبر علیشاهی
خانه میردامادی
نشانی: خمینی شهر، خیابان امام جنوبی درب محکه
عمارت ایوان
نشانی: خمینی شهر خیابان شریعتی شمالی کوچه مجتبی کریمی شماره 61
خمینی شهر خیابان بوعلی کوچه روبروی بنیاد شهید
منطقه گردشگری لادر
منطقه گردشگری بام سبز
امامزاده سیدمحمد(ع) و ایوان گزیها مجاور امامزاده
امامزاده سید نجمالدین(ع)
نشانی اواسط خیابان شهید فهمیده
مسجد جامع خوزان
نشانی: خمینی شهر، خیابان شریعتی جنوبی
مسجد ابوالبرکات
نشانی: خمینی شهر، بلوار توحید دوشنبه بازار
مسجد جامع باولگان
نشانی: خمینی شهر، خیابان امام شمالی، محور گردشگری میدان عصارخانه
مسجد جامع فروشان
نشانی: خمینی شهر، بلوار توحید دوشنبه بازار
مسجد آقا علی اکبر
نشانی: خمینی شهر، خیابان امام شمالی، جوی گاردر میانی
چشمه لاوه
چشمه لادوزخ
چشمه هورموده
چشمه آهو
موزه مردم شناسی خمینیشهر واقع در خانه سرتیپ
موزه مردم شناسی جویآباد قدیم
موزه مشاهیر واقع در خانه مجیر
موزه اسناد واقع در خانه مجیر
موزه مطبخ واقع در خانه مجیر
اطلاعات جامع در خصوص این اماکن در سایت دانشنامه شهرستان خمینی شهر در دسترس است.
//////////
https://eitaa.com/danehnameh
https://eitaa.com/daneshnam_khomenishahr
عکسی از چشمه اصلی هورموده
هورموده یا اورموده دو دره در ابتدای منطقه قمیشلو از سمت خمینی شهر است. در این دره ها چندین آبشار کوتاه و بلند، چند چشمه، دشت سرسبز در بالادست، واقع است.
ریشه نام هورموده
هور، همان اور است. اورموده مرکب از( او+ر+موده) است. (او) همان آب است که در ترکیب کلمات دیگری مانند اوره و اورگان هم وجود دارد. (ر) وقایه می باشد و (موده) به معنی آماده است. با این ریشه یابی از طریق تقطیع کلمات و نیز آشنای با موقعیت منطقه، اورموده را به معنی آب آماده و یا در دسترس می توان معنی کرد.
نقل از کتاب نام ها و نشانه ها
////////////
https://eitaa.com/danehnameh
https://eitaa.com/daneshnam_khomenishahr
عناوین برخی از رخدادهای فرودینی در تاریخ خمینی شهر
}}}}}}}}}}}}}}}}}
1 فروردین1394
افتتاح رسمی منطقه گردشگری لادر
2 فروردین1351
درگذشت آیتاله حیدرعلی صلواتی
3 فروردین1361
شهادت استاد محمد قورچانی
9 فروردین1357
سخنرانی سید محمد احمدی فروشانی در مسجد حکیم اصفهان
15 فروردین1311
شروع به کار بلدیه سده
20 فروردین1393
کسب طلای جهانی مسابقات وزنه برداری توسط میثم متقیان
21 فروردین1371
انتخابات دوره چهارم مجلس شورای اسلامی
23 فروردین1333
اهدای زمین برای ساخت اولین دبیرستان سده
23 فروردین 1358
صدور اطلاعیه شهرداری همایون¬شهر پس از پیروزی انقلاب
23 فروردین 1381
درگذشت استاد طلایی
25 فروردین 1339
شروع آسفالت خیابانهای همایونشهر
28 فروردین 1390
افتتاح دفتر نمایندگی میراث فرهنگی در شهرستان
31 فروردین 1357
انتخابات میاندوره ای دوره پنجم مجلس شورای اسلامی
31فروردین1392
وقوع زلزله در خمینیشهر
اطلاعات بیشتر در روزشمار دانشنامه خمینی شهر در دسترس است.
//////
سایتhttp://daneshnam.ir
کانال https://eitaa.com/danehnameh
https://eitaa.com/daneshnam_khomenishahr
هدایت شده از دانشنامه شهرستان خمینی شهر 2
ادارات و نهادهای شهرستان خمینی شهر
مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان خمینی شهر
آبادی های ماربین به سبب نزدیکی به زاینده رود و شیکه گسترده مادیها و قناتها، کشاورزی پر رونقی داشته است به شکلی که کشاورزی شغل اصلی ساکنین بوده است. به همین دلیل همپا با تحولات ادرات متولی امور کشاورزی ، رد پای مامورین دولتی در منطقه وجود دارد که ابتدا از طریق کدخداها عمل می کرده اند.
یکی از قدیمی ترین اسنادی که نشان از نظارت دولت در کشاورزی دیرپای منطقه ماربین دارد به سال 1308 و دستور احذ جواز کشت تریاک توسط رعایا و کدخدایان روستاهای ماربین از اداره دولتی می باشد.
کشت و جمع آوری تنباکوی در ماربین که از اتفاق محصول آن مرغوب بوده است هم تحت نظارت مامورین دولتی بوده است و دستورالعملهای متعددی برای منطقه صادر می شده است.
در سال 1313 نظامنامه دفع ملخ و اجرای آن در منطقه سده ابلاغ می شود که سند دیگری از حضور مامورین دولتی در کشاورزی منطقه دارد. همچنین تشویق اهالی سده به غرس اشجار توت و تربیت کرم ابریشم در سال ۱۳13 و دستور به کدخدایان قراء سده برای تشویق کشاورزان به کاشت پنبه در سال ۱۳14 نشانه های دیگر از نظارت دولتی در کشاورزی آبادیهای ماربین دارد. سند دیگری نشان می دهد که رییس اداره کشاورزی اصفهان در آذر 1319 از مناطق سن زده سده شخصا بازدید کرده است. در این میان سندی از سال ۱۳22 در آرشيو ملي ايران نشان از تشکیل اتحادیه کشاورزان در ماربین دارد.
مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان خمینی شهر
پس از تشکیل وزارت جهاد کشاورزی در کشور مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان خمینی شهر از ادغام اداره کشاورزی و جهاد کشاورزی که هر دو در شهرستان فعال بودند تشکیل و اولین مدیر آن آقای مهندس جعفر ارجمند عباسی از اول شهریور 1380 کار خود را شروع نمود. تا سال 1402 نه نفر مدیریت این اداره را به عهده داشته اند.
««««««
https://eitaa.com/danehnameh
https://eitaa.com/daneshnam_khomenishahr
هدایت شده از دانشنامه شهرستان خمینی شهر 2
درب برج کبوتر دستگرد باز است
<<<<<<<<<<<<<<<<<<
این روزها به مناسبت تعطیلات نوروزی درب کبوترخانه دستگرد واقع در پارک مهر باز است و فرصتی است برای بازدید از این بنا
دوره تاریخی: قاجار
تاریخ تخمینی بنا: حدود سال 1200 خورشیدی
ارتفاع: 18 متر، دو طبقه
گنجایش: 5000 کبوتر
نشانی: خمینیشهر، بلوار پروفسور میر دامادی، بوستان مهر دستگرد.
تاریخچه مختصر
کبوترخانه دستگرد در سال 1381 و در دور اول شورای اسلامی شهر توسط شهرداری خمینیشهر تملک شد.
پس از آن طي سه مرحله توسط شهرداري تعمير و بازسازي شد.
مدتی بعد با آزاد سازی زمینهای اطراف برج فضای سبز ایجاد و به یک پارک تبدیل شد. برج امروزه به عنوان یک نماد تاریخی در پارک مهر خودنمایی میکند.
به كار بردن حداقل مصالح، ايجاد حداكثر فضاي لانه كبوتر و فضاهاي ارتباطي و دسترسي، از نكات به كار برده در ساخت اين برج است. موقعيت برج نيز طوري است كه براي كبوتران ايمن و دسترسي به آب و دانه به سهولت امكانپذير بوده است. توجه زيادي به جلوگيري از ورود حيوانات شكارچي مانند مار و گربه شده به طوري كه در وسط نماي بيروني برج، كمربندي به عرض نيممتر از جنس گچ كشيده شده تا اين حيوانات نتوانند از آن عبور كرده و به داخل آن دسترسي يابند. ورودي كبوتران از سقف است و كمتر پنجره در آن به كار برده شده است.
تمامي فضاي داخل برج كبوترخانه دو طبقه از سوراخهاي 20×20×25سانتيمتر پوشيده و با ايجاد لبههاي خمدار در سطوح عمودي آنها، نشيمنگاهي مناسب جهت كبوتران ايجاد شده است.
فضله كبوتر به دليل وجود تركيبات آلي در كشاورزي بهخصوص پرورش صيفيجات استفاده فراوان ميشد. در نهايت توليد كود كشاورزي دليل ساخت چنين برج ها می باشد است.
مشخصات فني و اطلاعات بیشتر را از دانشنامه خمینی شهر بخش بناهای تاریخی بخوانید
"""""
https://eitaa.com/danehnameh
https://eitaa.com/daneshnam_khomenishahr
هدایت شده از دانشنامه شهرستان خمینی شهر 2
کوهها و ارتفاعات خمینیشهر
^^^^^^^
1-کوه پلارت(سید محمد)
در شمال و غرب و جنوب خمینیشهر رشته کوهها و ارتفاعات و عارضههای طبیعی، چندی واقع شده است. کوههای شمالی و رشته کوههای قامیشلو از سلسله کوه زاگرس مرکزی است که پیوسته و یا منفرد هستند.
کوه سیدمحمد، صلا، سارسفید، لادر، دو شاخ و کوه کوچک از جمله آنهاست. در این رشته کوهها قلههایی وجود دارد که ارتفاع آنها متفاوت است..جنس این کوهها از آهک کرتاسه به صورت طبقات نسبتا منظم است. این رشته کوهها عبارتند از:
کوه پلارت(سید محمد)
کوه پلارت رشته کوه منفردی در شمال شرقی شهر است که از کنار جاده اصفهان به تهران از میدان استقلال شروع شروع میشود و حدود شش کیلومتر طول دارد. بخشی از این کوه که نسبت به نواحی مجاور مرتفعتر است، 2103 متر از سطح دریا ارتفاع دارد. سنگ عشق علی( سنگشعلی) تخت سنگی در دامنه این ارتفاع است که داستانهای از آن در اذهان مردم وجود دارد. این منطقه در زمان حمله محمود افعان محل مقاومت چند ساله مردم در مقابل آنها بوده است. امامزاده سيدمحمد(ص)، دانشگاه صنعتی و گلزار شهدا در دامنه این کوه و قبرستان پلارت، منطقه خوشاب و جاده قدیمی آن در جنوب کوه واقع میباشند.
نقل از کتاب جاذبه های خمینی شهر
https://eitaa.com/danehnameh
https://eitaa.com/daneshnam_khomenishahr
هدایت شده از دانشنامه شهرستان خمینی شهر 2
کوهها و ارتفاعات خمینیشهر
^^^^^^^
2- کوه صلا(سلا)
کوه صلا در امتداد کوه سیدمحمد قرار دارد، از شرق به غرب و بیش از شش کیلومتر. طول دارد و به جاده مجاور دانشگاه آزاد ختم میشود. عدهای نام درست آنرا به دلیل ساختارش (سهلا) میدانند. دو قله در این رشته کوه واقع است. قله شاخک در شرق رشته کوه و قله سلا در غرب آن واقع است. قله سلا به خوبی از داخل شهر قابل مشاهده است. جاده کمربندی خمینیشهر- جهادآباد، پایانه باربریهای و ارتفاعات سار سفید در شمال آن قرار دارد. در دامنه جنوبی این کوه بخشی از دانشگاه صنعتی و چشمههای حسن و حسین غمبر و چوجی قرار گرفته است.
نقل از کتاب جاذبه های خمینی شهر
//
https://eitaa.com/danehnameh
https://eitaa.com/daneshnam_khomenishahr
هدایت شده از دانشنامه شهرستان خمینی شهر 2
کوهها و ارتفاعات خمینی شهر
^^^^^^^
3- ارتفاعات ساسفید( سار سفید)
در شمال غربی شهر و در شمال کوه صلا و شرق و شمال شرقی کمربندی خمینیشهر جهادآباد این رشته کوه قرار دارد که به منطقه قمشلو و جهاد آباد منتهی میشود. رشته کوه ساسفید دارای چندین قله به نامهای رخ، بژن، لاوه یا سورهنگ، هورموده و ساسفید است. ارتفاع قله آخری 2525 متر میباشد. چشمههای لاوه، لادوزخ، هورموده و سارسفید از جمله چشمههای آن است.
3- ارتفاعات لادر
این ارتفاعات از شمال به شهرک الکترو نیک و ابتدای قمشلو، از طرف غرب به دره بی نظیر، از شرق به پادگان شهید موذنی امتداد دارد. ارتفاعات لادر از جنوب و غرب به عارضه طبیعی دو شاخ خاتمه مییابد. لادر دارای دوقله سرچاه و لادر است. قله سرچاه در شمال و روبروی شهرک برق و الکترونیک و قله لادر در جنوب مشرف بر منطقه گردشگری لادر است. جاده کمربندی خمینیشهر، نجفآباد از جنوب این ارتفاعات عبور میکند.
چشمههای منظر، لادر، آهو و درههای لادر و بی نظیر یا گذر آهو از جاذبههای طبیعی معروف و پر طرفدار این ارتفاعات میباشند. منطقه گردشگری لادر، پادگان شهید موذنی، شهرک برق و الکترونیک، کارخانه آسفالت در دامنههای این کوه از جهات مختلف قرار دارند.
نقل از کتاب جاذبه های خمینی شهر
//
https://eitaa.com/danehnameh
https://eitaa.com/daneshnam_khomenishahr