هدایت شده از دانشنامه شهرستان خمینی شهر 2
دژهای باستانی مهربین
//////////////
برخی منابع به وجود حداقل چهار دژ مستحکم باستانی به نامهای مهربین، کهندژ، گاردژ و دیمتریدژ در منطقه اشاره کردهاند.
بر اساس گفتهها سه دژ در حمله اسکندر تخریب گردیده است. در بین سه دژ مذکور، کهندژ از معروفیت بیشتری برخوردار است و معتقدند بخشی از شهر باستانی مهربین و بنایی نظامی و اداری بوده است. دژ دیواری بلند داشته و از سایر نقاط مجزا و توسط راهرویی زیرزمینی به کوه آتشگاه متصل بوده است. از این دژ چیزی باقی نمانده است و تنها محلهای در خوزان به نام کهندژ نامیده میشود. دژ دیگر گاردمیر یا گاردژ نام داشته است. محلهای از ورنوسفادران گاردر نامیده میشود که در زمینهای همین دژ بنا شده است از این دژ هم آثاری باقی نمانده است.
از بین این چهار دژ، آثار دژ مهرین به شکل قلعه خشتی كهنی در كنار آتشگاه هنوز وجود داد. در دهه 1350 آزمایش کربن توسط دانشگاه رم بر روی مصالح آن قدمتش را بیش از 2500 سال نشان داد.
در برخی از متون قدیمی از جمله محاسن مافروخی از این دژ به عنوان حصن و قلعه نام برده شده است. دکتر شفقی معتقد است از این مکان علاوه بر آتشكده در مواقع ناامنی به عنوان قلعه منطقه نيز استفاده میشده است، زيرا كه از آن در منابع با عنوان قلعه ماربين نام برده شده است.
نقل از کتاب جاذبه های خمینی شهر
https://eitaa.com/daneshnam_khomenishahr
دباغ خانه ها
"""""
چرمسازی یا دباغی فن آمادهسازی و پرداخت پوست حیوانات برای تبدیل آن به چرم است.
دباغی در گذشته با استفاده از مواد قسمتهای مختلف گیاه یعنی پوست، تنه، برگ، شاخه، میوه و ریشه گیاهان انجام می شد. در دوران اخیر اینکار با مواد شیمیایی انجام میگیرد. زمانی دباغی درکنار مادی ها منظقه انجام میشد. اما دردورهای، اماکنی به عنوان دباغخانه در منطقه احداث گردید که این عملیات در آن اماکن انجام میشد. خرابه هایی از این دباغخانه ها هنوز وجود دارد.
/////
https://eitaa.com/danehnameh
هدایت شده از دانشنامه شهرستان خمینی شهر 2
ناژوان
///////
پیشینه و موقعیت جغرافیایی
ناژوان، دهی است از دهستان ماربین بخش سده شهرستان اصفهان، در10هزارگزی جنوب شرقی سده، متصل به راه نجف آباد به اصفهان، در جلگه معتدل هوائی واقع است و 478 تن سکنه دارد. آبش از رودخانه و محصولش غلات و پنبه و تنباکو و میوه است. مردمش به زراعت مشغولند، صنعت دستی زنان کرباس بافی است.
ناژبان یا ناژوان جزء اراضي جنوبي بلوك ماربين محسوب می شده است. اراضی اين قسمت اكثر باغ بوده، انواع و اقسام ميوه جات به حد بسيار عالی درآن وجود داشته است. بيشه هاي انبوه از درختان ناژ و كبوده و زبان گنجشك داشته است.
امروزه این منطقه در حوزه شهرداری منطقه 9 اصفهان قرار دارد. به دلیل واقع شدن محل در حاشیه زاینده رود درآن پارک و جاذبه های مانند باغ پرندگان، باغ موزه پروانه ها، تله سيژ، آكواريوم، باغ خزندگان، شهربازي و موزه صدف ها ایجاد شده است.
ریشه نام ناژوان
از لحاظ واژه شناسي از دوجزء (ناژ+وان) تشكيل شده است. ناژ در لغت نامه دهخدا به معني درخت كاج، درخت صنوبر ذكرشده است.و (وان) همان معادل پسوند (بان ) است. به معنای صاحب و دارنده. كه روی هم رفته به معنای جايگاه درختان كاج و صنوبر و ساير درختان می باشد.
نقل از کتاب نامها ونشانه ها فضل دوم آبادیهای ماربین.
****
https://eitaa.com/daneshnam_khomenishahr
عنوان کتاب: سرزمین مهر
پدید آورنده: محمدعلی شاهین
تعداد صفحات:. 270 صفحه رقعی
سال انتشار: 1400
طراح جلد: مریم مویدی
ناشر: گفتمان اندیشه معاصر.
موضوع: پژوهشی در مهرورزی، نیکوکاری و موقوفات از آبادیهای ماربین به خمینیشهر.
فصل نخست: پیشینه نیکوکاری ساکنان آبادیهای ماربین از دوران صفوی تا اوایل دهه 1350.
فصل دوم: معرفی 158 خیریه ثبت شده بر اساس حوزه فعالیت در شش گروه.
فصل سوم: 23 گفتگو با افراد مطلع در خصوص خیریه های فراگیر.
فصل چهارم: معرفی 44 وقفنامه از منطقه ماربین از سال 1078 خورشیدی (دوران صفوی) تا زمان نگارش کتاب
https://eitaa.com/daneshnam_khomenishahr
با (خرند) آشنا شویم
/////
در لغت نامه دهخدا در معنی خرند آمده است«گیاهی باشد مانند اشنان که بدان هم رخت شویند و هم از آن اشخار و قلیا سازند. همچنین خِشتکاری اطراف باغچه و کنار صفه و ایوان را نیز گویند». مولوی در مثنوی سروده است:
اولاً خرگاه سازند و خرند
ترک را ز آن پس بمهمان آورند
در گویش مازندرانی ایوان چیده شده با آجرهای قائم، آب راهه باریک دور حیاط را خرند می گویند . اما در منطقه ماربین و اصفهان به حیاط خانه ها در قدیم خرند می گفتند.
در خانه های قدیمی هشتی با راهرویی به خرند، مرکز خانه وصل می شد. در اطراف خرند اطاقهای سه دری و پنج دری ساخته بنا می گردید. خرند معمولا راهی به مطبخ و باربند داشت. در وسط آن حوض ساخته شده و باغچه ها تعبیه میشد. دور تا دور دیوارهای اطراف خرند و نیز ایوانها را با سنگ هزاره می پوشاندند.
&&&&&
https://eitaa.com/daneshnam_khomenishahr
هدایت شده از دانشنامه شهرستان خمینی شهر 2
عرضه تعدادی از کتاب های تاریخ شهر با 50 درصد تخفیف
مکان: سالن بیمارستان ساعی
زمان: تا 10 شهریور
راه اصفهان به نجف آباد کی به بهره برداری رسید؟؟
؟؟؟؟
راه اصفهان به نجفآباد (جاده آتشگاه) در مرداد 1318 به بهره برداری رسید.
اولین گامها برای احداث جادهای از اصفهان به منارجنبان و آتشگاه و نجفآباد در سالهای اولیه قرن 14 برداشته شد و اعتبار احداث آن در شهریور 1314 تامین و نهایتا در سال 1318 به پایان رسید. در همان سالها سده از طریق خیابان جنوبی آن به این مسیر اتصال پیدا کرد و عملا راه رفت و آمد اصلی بین سده و اصفهان از این مسیر ممکن شد. مدتی بعد راه سده، شوسه شد.اما آسفالت آن در پایان دهه 1330 انجام شد.یعنی بیست سال پساز احداث.
نقل از کتاب رخدادهای مهربین
////
https://eitaa.com/daneshnam_khomenishahr
هدایت شده از دانشنامه شهرستان خمینی شهر 2
معرفی آثار نویسندگان و شعرای خمینیشهری
عنوان کتاب: هزارسال خمینی شهر
پدید آورنده: محمدعلی شاهین
تعداد صفحات:.382 وزیری
سال انتشار: 1396
ناشر: گفتمان اندیشه معاصر.
موضوع:
این کتاب روزشمار و سال شمار رخدادهای منطقه از ماربین به خمینی شهر است. زیر تاریخ و عنوان هر رخداد توضیحات مختصری از رخداد داده شده است. هدف این کتاب ثبت رخدادهای تاریخ منطقه است. شرح مفصل تعدادی از این رخدادها در دیگر کتابهای نویسنده مانند جلدهای مختلف راویان ماربین و مروری بر تاریخ سده و همایونشهر آورده شده است.
https://eitaa.com/daneshnam_khomenishahr
بیمه در پیشینه خمینی شهر
>>>>
بیمه تامین اجتماعی همایونشهر در اوایل دهه 1340 در خیابان بوعلی بنا نهاده شد. برای احداث این مرکز یک باغ هشت جریبی متعلق به شخصی به نام محمود نوری به متری 10 تومان خریداری گردید. در آن دوران در غیاب مراکز درمانی شبانه روزی خدمات درمانی ارایه میکرد ودر مقطعی اورژانس شهر درآن دایر بود. این ساختمان تا دهه 1380 دایر و در این زمان به ساختمان تازه تاسیس در خیابان آزادگان منتقل شد.
تاسیس بیمه تقریبا همزمان با شروع فعالیت شیر و خورشید در این منطقه است. از سید محمدعلی ابطحی که بعدها رئیس کل بیمه کشور شد به عنوان بنیانگذار بیمه در همایونشهر نام برده شده است(گفتگو با سیدمجتبی لقمانی داروخانه داردر دهه 1340).
دفتر بیمه خدمات درمانی در خیابان طالقانی دایر و به پاسحگویی به بیمه شدگان از جمله تمدید اعتبار و تعویض دفترچه میپرداخت. در دهه 1390 دو خدمت گفته شده به دفتر پیشخوان خدمات دولت سپرده شد و در تحول آخر دفترچه بیمه حذف شد.
سابقه تاسیس شرکتهای بیمه در پیشینه شهر به سال 1348 برمیگردد. در این سال مرحوم عبدالرحمان صادقپور نمایندگی بیمه ایران را در خیابان امام شمالی فعلی با کد 7054 دایر نمود.( گفتگو با.... از بیمه ملت). در طی این سالها اغلب شرکتهای بیمه فعال در کشور در شهرستان خمینی شهر هم دفتر دایر کردند که البته از تعدادی از آنها استقبال بیشتری شد.
نقل از کتاب سرگذشت توسعه و عمران
ءءءءءء
https://eitaa.com/daneshnam_khomenishahr
زمانی سِبری
سِبری یکی از انوع گلابی است که روزگاری در باغات آبادی های ماربین وجود داشت و امروزه به ندرت دیده می شود. از انواع دیررس گلابی است مهر ماه محصول آن برداشت می شود و در صورتی که آن را درست از شاخه بچینند و لای پنبه و در جای خنک قرار دهند تا ایام عید نوروز سالم میماند. روزگاری که باغداران این میوه را از باغات خود برداشت می نمودند در شب چله و ایام عید و مراسم دیگر مصرف و با آن از میهمانان خود پذیرایی می کردند.سیبری سده از طعم و عطری منحصر به فرد برخوردار است و جزو میوه های کمیاب و گران قیمت به شمار می رود. زمانی که محصول آن قابل توجه بود به دیگر شهرها و استان ها صادر می شد. در سال 1375 برداشت سیبری در خمینی شهر به اوج خود رسید اما از آن به بعد رو به کاهش نهاد به گونهای که کارشناس مسوول باغبانی جهاد کشاورزی شهرستان در دهه 1390 میزان برداشت سیبری را «غیرقابل ملاحظه» اعلام کرد.. وی در رابطه با علل پایین آمدن تولید این میوه در شهرستان گفت: خشکسالی تنها یکی از دلایل نابودی درختان سیبری است. این میوه بسیار حساس است و بعضی عناصر مثل بی کربنات و برخی سموم به آن آسیب می رساند و این در حالی است که چون درختان سیبری معمولا میان درختان دیگر پراکنده هستند، باغداران ناگزیر از استفاده از سمومی هستند که به سیبری آسیب می زند. این کارشناس باغبانی در ادامه از خاک باغات به عنوان یکی از عمده دلایل عمل نیامدن سیبری یاد کرد و گفت: وقتی یک دوره زمانی می گذرد خاک دیگر قادر به عمل آوردن گونه همیشگی نیست.
بیشتر ازhttp://daneshnam.ir
به بهانه روز پزشک
////
بی شک یکی از مردمی ترین پزشکان شهرمان
مرحوم دکتر میرحامد حسین سیادت است
وی در اسفند ماه سال 1287 ه.ش- به دنیا آمد و در
آبان ماه 1370 دار فانی را با انبوهی از خدمت به جامعه بشری و دست خالی از اموال دنیوی وداع گفت.
خاطره ای از او کافی است تا حکیم فرزانه را معرفی کند\:
اوایل دهه 1360 بود. در یکی از بیمارستانهای تهران کنار تخت یکی از بستگانم که در جنگ مجروح شده بود نشسته بودم. کسی در زد و وارد شد، مردی که پالتویی پوشیده و کلاهی بسر داشت وارد اطاق شد. سلام و علیک گرمی کرد و مشغول معاینه بیمار شد. پرسیدم شما پزشک ایشان هستید؟ گفت: بنده حامد سیادت هستم، خبردار شدم یکی از همشهریانم در این بیمارستان بستری است گفتم حالی از او بپرسم. نمیتوانستم باور کنم کسی که الان کنارش ایستادهام همان همشهری مان است که در حرفه پزشکی شهرت جهانی دارد و من وصفش را بسیار شنیدهام. وقتی خداحافظی کرد که برود گفتم اجازه میدهید تا پای ماشینتان همراهیتان کنم؟ چند تا بلیط اتوبوس تهران از جیبش بیرون آورد و گفت: اتومبیل من این است.
///
نقل از کتاب سرگذشت پزشکی صفحه 116
///
https://eitaa.com/daneshnam_khomenishahr