هدایت شده از اندیشکده مرصاد
دین و بینالملل - خردادماه ۱۴۰۱.pdf
2.81M
📣 شماره خردادماه 1401 ماهنامه رصدی «دین و بینالملل» منتشر شد.
🔹 این ماهنامه که از سوی «مرکز ارتباطات و بینالملل حوزههای علمیه» و با تلاش «میز نهادهای اندیشکده #مرصاد» گرد آمده است، در پی آن است که شکاف عمیق میان فضای رسانهای فارسی با حوزه مطالعات «#نهاد_دین» را اندکی پر کرده و با بازتاب اخبار و تحلیلهای روزآمد از منابع دست اول عربی و انگلیسی، دغدغهمندان این عرصه را از پویاییهای نهادهای گوناگون دینی، به ويژه در گستره جهان اسلام، آگاه سازد.
🔹🔹پروندههای این شماره:
✳️ سفر هیئت حوزوی به واتیکان
✳️ اسلامستیزی در هند
✳️ همجنسگرایی در کشورهای اسلامی
✳️ از سینمای دینی تا دین سینمایی
✳️ جوانههای اسلامگرایی در زمانه افول نسل گذشته
✳️ سیاستهای تساهل دینی و فرهنگی در عربستان
✳️ طالبان و سیاستِ توسعه مدارس دینی
✳️ رسواییهای جنسی در میان علمای یهودی و مسیحی
#دین_و_بینالملل #ماهنامه
©️ @mersadcss 🔷🔷🔷
دولتِ دین | اندیشکده مرصاد
⭕ دیوان عالی آمریکا حکم قانونی بودن سقط جنین را لغو کرد 🔹سی ان ان: دیوان عالی ایالات متحده #آمریکا
⭕️ نماینده محافظهکار کنگره: «از جدایی مزخرفِ کلیسا و دولت خسته شدهام»!
🔹واشنگتن پست: نماینده لورن بوبرت (رئیس کالیفرنیا) گفت از جدایی کلیسا و دولت در ایالات متحده «خسته» شده است، مفهومی دیرینه که از «نامه متعفن» یکی از بنیانگذاران سرچشمه میگیرد.
🔹او یکشنبه در یک مراسم مذهبی در کلرادو به نمازگزاران گفت : «کلیسا قرار بود دولت را هدایت کند. قرار نبود دولت کلیسا را هدایت کند. پدران بنیانگذار ما چنین چیزی در نظر نداشتند».
🔹او افزود: «من از این جدایی مزخرفِ کلیسا و دولت که در قانون اساسی وجود ندارد، خسته شدهام. این در نامهای متعفن آمده و اصلا معنایی مانند آنچه میگویند ندارد.»
🔹متمم اول قانون اساسی، که بیان میکند «کنگره هیچ قانونی در جهت احترام به برپایی دین یا ممنوعیت اعمال آزادانه آن، وضع نمیکند»، به طور گسترده به معنای جدایی کلیسا از دولت تفسیر شده است، اگرچه این عبارت به صراحت استفاده نمیشود.
🔹«نامه متعفن» که بوبرت به آن اشاره کرد، ظاهراً پیامی است که در سال 1802م از توماس جفرسون به انجمن باپتیست دانبری فرستاده شده است. جفرسون، نویسنده اعلامیه استقلال و یکی از مدافعان برجسته گنجاندن منشور حقوق در قانون اساسی، در توضیح متمم اول نوشت: «من با احترامی حاکمیتی به آن اقدام کل مردم #آمریکا میاندیشم که اعلام کردند قانونگذار آنها نباید "هیچ قانونی در جهت احترام به برپایی دین یا ممنوعیت اعمال آزادانه آن وضع کند"، بنابراین دیوارِ جدایی بین کلیسا و دولت ایجاد شد».
🔹دیوان عالی آمریکا از آن زمان به نامه جفرسون در موارد کلیدی استناد کرده است. درخواستها برای جدایی بین کلیسا و دولت در دهه اول 1800م تشدید شد، زیرا آمریکاییهای #پروتستان از تسلط کلیسای #کاتولیک بر مسائل دولتی هراس داشتند.
@dolatedin
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔻 نشست بزرگ علمای دین در لویه جرگه کار خود را آغاز کرد
⭕ دستور کار «جلسه بزرگ علمای دین» در کابل چیست و از چه کسانی دعوت شده است؟
🔹بی بی سی: ذبیح الله مجاهد سخنگوی #طالبان روز دوشنبه در توییتر خود نوشت: به درخواست علمای دین در آینده نزدیک گردهمایی بزرگ علمای دین در کابل برگزار خواهد شد. وی افزود که در این گردهمایی "تعداد زیادی از علمای دین و بزرگان اقوام از تمام ولایات و ولسوالیهای #افغانستان" شرکت خواهند کرد.
🔹در چند وقت اخیر گزارشهایی از برگزاری چنین گردهمایی از سوی طالبان منتشر شده است، اما این اولین باری است که این گروه رسماً برگزاری «گردهمایی بزرگ» علمای دین در کابل را تایید میکند.
🔹طالبان نگفتهاند که چه کسانی در این نشست شرکت خواهند کرد، اما بی بی سی با برخی از دعوتشدگان صحبت کرده است. براساس گزارش بی بی سی، «دو عالم دینی و یک بزرگ قومی از هر منطقه و دو تن از بزرگان قومی و یک عالم دینی از هر شهر و ناحیه برای این نشست دعوت شدهاند».
🔹طالبان تمایلی به اظهار نظر در مورد موضوعات مورد بحث در این نشست ندارند، اما برخی از دعوتشدگان نکات کلیدی را در مورد دستور کار احتمالی در گفتگو با بی بی سی به اشتراک گذاشتهاند. به گفته آنان، طالبان میخواهند از طریق این نشست به نظام خود مشروعیت بخشند و از شرکتکنندگان درخواست بیعت کنند.
🔹نزدیک به ۱۱ ماه از تسلط طالبان بر افغانستان میگذرد، اما تا کنون هیچ کشوری آن را به رسمیت نشناخته و مشخص نشده است که اساس رابطه حقوقی بین رژیم طالبان و مردم چیست. ملا محمد عمر، اولین رهبر طالبان در رژیم اول، نیز با گردهمایی مشابهی از علمای دین بیعت گرفت و آن را اساس مشروعیت خواند.
🔹به گفته برخی منابع، «طالبان از طریق گردهمایی علمای دین در تلاشند تا نام «امارت اسلامی» را در نظام خود جاودانه کنند. قابل ذکر است که در توافق دوحه طالبان متعهد شده بودند که امارت اسلامی را زنده نمیکنند. گفته میشود که این نشست در تالار لویه جرگه برگزار میشود و طالبان یک هفته به محصلین پوهنتون پولی تخنیک کابل مرخصی داده اند.
🔹دانشگاه اعلام کرد که همه کلاسها از دوشنبه هفته آینده به طور عادی از سر گرفته میشود.
🔹پیش از این، نامهای از سوی ملا محمد حسن، نخست وزیر طالبان، صادر شده بود که در آن آمده بود که در جلسه کابینه به ریاست ملا هبت الله آخندزاده در قندهار تصمیم گرفته شد که یک گردهمایی سراسری علما را تشکیل شود./ترجمان افغانستان
✍️ در نشست پیشروی «#لویه_جرگه» افغانستان، ۳۰۰۰ نفر از ۳۴ ولایت این کشور حضور خواهند داشت. این نشست که گفته میشد از روز گذشته چهارشنبه در کابل برگزار شود، امروز پنجشنبه از دقایقی پیش با سخنرانی محمدحسن آخند، رئيس الوزرای طالبان، کار خود را آغاز کرد.
🔸دارا بودن شهرت علمی، اعتبار و وجهه اجتماعی و سابقه جهادی از ملاکهای اصلی دعوتشدگان به این نشست عنوان شده است.
🔸برخی تحلیلگران افغانستانی مخالف طالبان به ساختار این نشست معترض هستند و میهمانان دعوت شده را نماینده تمام اقشار این جامعه نمیدانند، از سوی دیگر «هیدر بار»، معاون مدیر بخش زنان دیدبان حقوق بشر سازمان ملل در واکنش به برگزاری این نشست گفته است که یک نهاد تصمیمگیری که زنان را مستثنا میکند، نمیتواند مورد پذیرش باشد.
🔸عبدالسلام حنفی، معاون نخست وزیر حکومت طالبان در پاسخ به این انتقادات گفت که "طبقه اناث همه مادران و خواهران ما هستند، ما به آنها احترام کامل داریم و اینکه فرزندان آنها در این نشست حضور دارند، آنها نیز به نحوی در این نشست دخیلاند".
🔸«شورای علمای شیعه افغانستان» در واکنش به برگزاری «لویه جرگه» با صدور بیانیهای اعلام کرده است که از کمیته برگزاری این نشست خواسته است تا مطالبات جامعه شیعه افغانستان را که پیش از این مکتوب و به طالبان ارائه شده است، وارد دستورکار نشست کرده و در مصوبات آن شامل کند.
@dolatedin
دولتِ دین | اندیشکده مرصاد
🔻 نشست بزرگ علمای دین در لویه جرگه کار خود را آغاز کرد
⭕️ رهبر طالبان در کابل: حتی اگر به ما حمله اتمی شود به دستورهای خارجیها گوش نمیکنیم
🔹برای نخستین بار ملا هبتالله #آخندزاده، در سفری به کابل در نشست علما که در حال برگزاری است، حضور یافت و در یک سخنرانی مفصل بر مواضع خود از جمله در برخورد با جامعه بینالمللی تاکید کرد. تصویر زنده سخنرانی او پخش نشد، اما برای نخستین بار صدای رهبر #طالبان از رادیو منتشر شد.
🔹شرکتکنندگان در نشست با بلندکردن دستهای خود، #بیعت (وفاداری) خود را با رهبر طالبان اعلام کردند. او سخنرانی خود را با ستایش از «پیروزی» طالبان در اوت گذشته آغاز کرد، که به ۲۰ سال جنگ پایان داده است. او گفت: «موفقیت جهاد افغانستان نه تنها مایه مباهات افغانها بلکه برای مسلمانان سراسر جهان است.»
🔹رهبر طالبان در سخنرانی طلولانی خود، به موارد مختلف از جمله وحدت میان علما، حکومتداری، پیروی از شریعت، فراخوان تاجران و بازگشت افغانها به کشورشان و همچنین پرهیز از وابستگی به کشورهای خارجی تاکید کرد.
🔹آخندزاده به شرکتکنندگان این نشست گفت که «#افغانستان حالا یک کشور آزاد و مستقل است» و افزود که دیگر به مشورتهای به گفته او، «کافران حتی اگر مورد حمله اتمی قرار بگیریم گوش فرا نخواهیم داد.»
🔹رهبر طالبان برخی کشورهای خارجی را نیز متهم به «فتنهانگیزی بر علیه امارت اسلامی» کرد و گفت این کشورها میخواهند «نظام» طالبان را از بین ببرند. رهبر طالبان از کشور خاصی نام نبرد.
🔹او از علما و مسولین طالبان خواست تا وحدت در میان خود را حفظ کنند و نگذارند تا چنین «فتنههایی» به قول وی کارگر واقع شود.
🔹ملا هبتالله با بیان اینکه هر آنچه علما از او بخواهند عملی میکند گفت: «من رهبر سیاسی یا رئیسجمهور نیستم که به مردم دروغ بگویم.»
🔹او گفت: «رسانهها این نظام را مورد انتقاد قرار میدهند و با حرفهای سبک یاد میکنند، اما افغانستان دیگر یک کشور مستقل و آزاد است و به اشاره و فرمایشات کسی یک قدم هم برنمیداریم و فشارهای آنها هیچگونه تاثیری بر ما نخواهد داشت.»
🔹نخستین نشست بزرگ طالبان با عنوان «گردهمایی بزرگ علما افغانستان» روز پنج شنبه با شرکت علما و بزرگان قومی و قبایل کابل آغاز به کار کرد و قرار است به مدت سه روز در محلی موسوم به «خیمه #لویه_جرگه» ادامه یابد.
🔹تاکنون هیچ تصویر زنده از رهبر طالبان در رسانهها پخش نشده و بارها گمانهزنیهایی در مورد زنده بودن وی مطرح شده است.
🔹به گفته رسانههای محلی، رهبر طالبان در هنگام سخنرانی سراج الدین حقانی، وزیر داخله طالبان وارد تالار شد که برای دقایقی سخنرانی آقای حقانی متوقف شد.
🔹آخندزاده گفت: «رهبری جامعه به دست علما است و اگر علما و رعیت متحد باشند و امنیت تامین باشد اقتصاد کشور خود به خود درست میشود.»
🔹او گفت وابستگی به کمکهای خارجی هیچگاهی افغانستان را از وضعیت بد اقتصادی فعلی نجات نخواهد داد و چرا ما باید منتظر باشیم که کافران بیایند و خیابانهای ما را اعمار کنند. چرا تاجران افغان نمیآیند و کشور خود را آباد نمیکنند؟
🔹او همچنین به افغانهایی که از پس از روی کار آمدن طالبان از کشور خارج شدند، اشاره کرده و گفت که به کشورشان برگردند و زندگی «با عزت» داشته باشند، و خطاب به آنها گفت: «شما و خانوادههایتان در خارج از چه عزتی برخودار هستید؟».
🔹«ما [حتی] مخالفان خود را که افراد ما را کشتند و شکنجه کردند عفو کردیم، با مردم کاری نداریم، بیایید اما شرارت نکنید، دسیسه درست نکنید زیرا اگر چنین کنید مجازات خواهید شد.»
🔹رهبر طالبان تاکید کرد که به عنوان مسئولان این نظام، «ما خادمان مردم، دین و مذهب #حنفی در این کشور هستیم.»
🔹ملا هبتالله با بیان اینکه هر آنچه علما از او بخواهند عملی میکند گفت: «من رهبر سیاسی یا رئیسجمهور نیستم که به مردم دروغ بگویم.»
🔹رهبر طالبان تلفات غیرنظامیان در حملات این گروه در بیست سال گذشته را هم پذیرفت و گفت «اگر در عملیات ما مسلمانان و افغانها متضرر شدهاند به خاطر دور کردن کافر بود. برای رسیدن به وضعیتی بود که اکنون داریم و مسلمانان امن هستند.» او افزود «مسلمانان هدف ما نبود، اما آنها خود را در برابر کافر سپر کرده بودند.»
🔹وی افزود که چندی قبل نیز علما درخواست کردند که برای تجدید بیعت یک نشست علما در سطح ولایات برگزار شود. او گفت که نشست علما میتوانست در قندهار یا کابل برگزار شود. رهبر طالبان که خود همواره در قندهار به سر میبرد، گقت هر جای این کشور که نشست علما برگزار شود، موافق است، حتی اگر در بدخشان یا بلوچستان باشد، نیز شرکت خواهد کرد.
🔹در فایل صوتی منسوب به ملا هبتالله هیچ اشارهای به تشکیل حکومت فراگیر، بازگشایی مکاتب و حقوق زنان نشده است.
🔹این نشست تحت تدابیر شدید امنیتی برگزار شده است، با این وجود در اولین روز آن، صدای تیراندازی از اطراف محل شنیده شد.
@dolatedin
⭕️ محکمه عالی هند: سخنگوی حکومت باید از ملت عذرخواهی کند
🔹دویچهوله: محکمه عالی #هند روز جمعه گفت که سخنگوی حزب حاکم به خاطر اظهاراتش در مورد اسلام، که «آتش را در کشور شعلهور ساخت»، باید عذرخواهی کند. این اظهارات هندوستان را درگیر مناقشه دیپلماتیک کرده و اعتراضات گستردهای را سبب گردید.
🔹اظهارات نوپور شرما، سخنگوی حزب حاکم هندوستان در جریان یک مناظره تلویزیونی در ماه گذشته در رابطه با پیامبر اسلام و جوانترین همسر وی، خشم جهان اسلام را برانگیخت. حدود ۲۰ کشور سفیران هند را احضار کرده و در این مورد خواستار توضیحات شدند. در تظاهرات در هندوستان، دو تن از سوی پليس کشته شدند و در هفته جاری میلادی دو مرد مسلمان به قتل وحشتناک یک خیاط هندو متهم شدند. این خیاط هندو در صفحه فیسبوک از نوپور شرما حمایت کرده بود.
🔹محکمه عالی هند در دهلی نو در جریان رسیدگی به شکایات متعدد جنایی علیه خانم شرما گفت: «او (نوپور شرما) و زبان بیارادهاش، کشور را به آتش کشیده است.»
🔹محکمه افزود: «این خانم به تنهایی مسئول رویدادهایی است که در کشور اتفاق میافتند. او باید از تمام ملت عذرخواهی کند.»
🔹دادگاه در اظهاراتی تند تاکید کرد که این واقعیت که او هنوز دستگیر نشده است نشان میدهد که چگونه از او برخلاف عدالت حمایت میشود (اشاره به حمایتش از طرف دولت). همچنین اضافه کرد که عذرخواهی او مشروط بوده و نه آنگونه که باید باشد.
🔹پس از اظهارات شرما، مردم در سراسر هندوستان علیه وی شکایت حقوقی کردند. محل سکونت کنونی این زن ۳۷ ساله مشخص نیست. او زمانی به عنوان یک ستاره در حال درخشیدن در حزب حاکم بهاراتیا جاناتا دیده میشد، اما اظهاراتش به جایگاه وی آسیب رساند. او، پس از آنکه مقامش بلافاصله از سوی حزب حاکم به تعلیق درآمد، تأکید کرد که به همه ادیان احترام میگذارد.
🔹حزب حاکم بهاراتیا جاناتا، تحت ریاست ناریندرا مودی نخست وزیر هند، از زمان به قدرت رسیدن در سال ۲۰۱۴، به پیشبرد سیاستهای تبعیضآمیز علیه پیروان دین اسلام متهم میشود. به گفته منتقدان، حکومت هند همچنان از سرکوب حامیان آزادی بیان و مدافعان حقوق بشر حمایت میکند.
🔹پلیس هند روز دوشنبه محمد زبیر، خبرنگار مسلمان و منتقد سرسخت حکومت را بازداشت کرد که در جلب توجه عامه به اظهارات شرما کمک کرده بود.
🔹محمد زبیر به دلیل یک توییت چهار سال قبلش در مورد یک خدای #هندوها، که به قول پلیس موضوع شکایات گروههای هندو بوده است، در بازداشت باقی میماند.
@dolatedin
دولتِ دین | اندیشکده مرصاد
⭕️ تونس درصدد حذف دین اسلام از قانون اساسی این کشور 🔹فارس: «الصادق بلعید» هماهنگکننده کمیته ملی مش
✍️ انتشار پیشنویس قانون اساسی جدید تونس؛ گسترش اختیارات رئیس جمهور و کاهش قدرت پارلمان
🔹«قیس سعید» رئیس جمهور #تونس از پیشنویس قانون اساسی جدید این کشور رونمایی کرد. پیشنویس قانون اساسی جدید به رئیس جمهور اختیارات گستردهای میدهد و قرار است ۲۵ ژوئیه (۳ مرداد) به همهپرسی گذاشته شود.
🔹در پیشنویس قانون اساسی جدید آمده است که رئیسجمهور با کمک دولت، رئیس قوه مجریه خواهد بود. در این پیشنویس عنوان شده است: رئیسجمهور، نخستوزیر و سایر اعضای هیئت وزیران را پس از پیشنهاد نخستوزیر تعیین خواهد کرد. این نظامی است که از نظر بینالمللی به نظام ریاستی شناخته میشود، درحالی که در قانون اساسی ۲۰۱۴ بیشتر شبیه نظام پارلمانی بود.
🔹در پیشنویس قانون اساسی جدید تونس همچنین منصوب شدن قضات با فرمان رئیس جمهور امکان پذیر خواهد بود. این شورای عالی قضایی است که نامزدهای خود برای قضاوت را انتخاب میکند تا رئیسجمهور به بررسی صلاحیتهای آنها رسیدگی کند.
🔹افزون بر این، بر اساس پیشنویس قانون اساسی جدید تونس دو مجلس قانونگذاری تحت عنوان مجلس نمایندگان و مجلس شورای ملی در تونس تشکیل خواهند شد. قوانین این دو مجلس در صورتی تصویب خواهد شد که به تصویب رئیس جمهور برسد.
🔹براساس این پیشنویس رئیس جمهور در طول ریاستجمهوریاش از مصونیت برخوردار است و درباره اقداماتی که در چارچوب شغلش انجام داده مجازات نمیشود. با این وجود، رئیس جمهور تنها یک بار میتواند نامزدی خود برای تصدی پست ریاست جمهوری را تمدید کند.
🔹در مقابل گسترش اختیارات رئیسجمهور، نقش پارلمان به استثنای نظارت بر عملکرد رئیس جمهور یا نخست وزیر، تا حد زیادی محدود شده است.
🔹در ماده اول این پیشنویس آمده است که تونس یک کشور آزاد مستقل و دارای حاکمیت است. در ماده اول قانون اساسی سال ۲۰۱۴ «#اسلام دین کشور» معرفی شده بود که در پیشنویس جدید حذف شده است. با این وجود در ماده پنجم که به همهپرسی گذاشته خواهد شد آمده است: «تونس بخشی از امت اسلامی است و این کشور به تنهایی باید برای تحقق #مقاصد اسلام درباره حفظ جان و آبرو و مال و دین و آزادی تلاش کند.»
🔹رئیسجمهور تونس در سوم مرداد ماه گذشته با صدور فرمانی دولت هشام المشیشی، نخستوزیر وقت، را برکنار کرد، به فعالیت پارلمان این کشور پایان داد و با صدور احکامی امور تونس را به دست گرفت.
🔹احزاب سیاسی، این اقدامات «قیس سعید» را کودتا علیه روند دموکراتیک در تونس و نهادهای قانونی این کشور خواندند.
@dolatedin
🗂 بسته خبری 🗂
🔗 رئیس کمیته قانون اساسی تونس: قیس سعید پیشنویسی را که به او دادم، تغییر داده است
صادق بلعید که قیس سعیّد او را مأمور تدوین قانون اساسی جدید تونس کرده است، با بیان اینکه پیشنویس پیشنهادی قیس سعیّد هیچ شباهتی با پیشنویس اولی که به کمیته ارائه شده ندارد، خاطرنشان کرد: یکی از فصلهای پیشنویس قانون اساسی پیشنهادی سعید به رئیسجمهور تونس این قدرت را میدهد که دوران ریاستجمهوری خود را تمدید کند. وی گفت: منحصرکردن اعضای دادگاه قانون اساسی به قضاتی که رئیسجمهور آنان را تعیین و منصوب میکند استقلال این دستگاه را تضعیف میکند.
🔗 سیسی، اخوانالمسلمین مصر را از «گفتگوی ملی» مستثنی کرد
عبدالفتاح السیسی اعلام کرد، اولین «گفتگوی ملی» در دورۀ ریاستجمهوری وی با حضور تمامی گروهها و احزاب به استثنای گروه اخوانالمسلمین آغاز میشود. سیسی دلیل این استثنا را «عدم استقبال اخوانالمسلمین» از پیشنهادش در سوم ژوئیه ۲۰۱۳ درخصوص برگزاری انتخابات زودهنگام ریاستجمهوری عنوان کرد.
🔗 دیدار بن بیه با خاخام اعظم یهودیان در لندن
عبدالله بن بیه، رئیس شورای فتوای امارات متحده عربی و رئیس مجمع صلح ابوظبی، با خاخام افرایم میرویس، خاخام اعظم بریتانیا و کشورهای مشترک المنافع، در دیداری کمسابقه پیرامون روابط میان ادیانی گفتگو کرد.
🔗 پایان نشست سه روزه علمای افغانستان در کابل
شرکتکنندگان در نشست سه روزه علمای افغانستان، ضمن اعلام بیعت خویش با رهبر طالبان، از کشورهای جهان، به ویژه کشورها و سازمان های اسلامی خواستند تا با دولت موقت طالبان تعامل کرده و تمام تحریم ها را از افغانستان بردارند و سرمایه های مسدود شده ملت افغان را آزاد کنند.
🔗 پاپ فرانسیس: سازمان ملل ابزاری برای اثبات اقتدار خود ندارد
رهبر مسیحیان کاتولیک جهان گفت که سازمان ملل "هیچ قدرتی" برای حل و فصل جنگ اوکراین ندارد، اگرچه میتواند به جلوگیری از جنگها کمک کند، اما نمیتواند موجب توقف آنها شود.
🔗 صادرات تسلیحاتی رژیم صهیونیستی به میانمار برای کشتار مسلمانان
روزنامه عبری «هاآرتص» گزارش داد که رژیم حاکم در میانمار یکی از مشتریان اصلی تسلیحات رژیم صهیونیستی بوده و تلآویو با وجود هشدار سازمانهای حقوقبشری در فروش تسلیحات به آن در سال ۲۰۱۷ تردید نکرده است. بر اساس گزارشها، نزدیک به یک میلیون مسلمان روهینگیا به دلیل کشتار سیستماتیک سال ۲۰۱۷ مجبور به فرار به بنگلادش و زندگی در شرایط بحرانی شدند.
🔗 محکومیتهای جهانی علیه رژیم آپارتاید صهیونیستی
کمیته مرکزی شورای جهانی کلیساهای مسیحیان با اشاره به تهدیدات گرووهای افراطی اسرائیلی علیه روحانیون و اماکن مسیحیان، در بیانیهای اعلام کرد که تبعیض علیه فلسطینیها علنی و سازمانیافته شده است. کالونیهای کلیسای جامع پروتستان آمریکا نیز در دویست و بیست و پنجمین مجمع عمومی خود به اتفاق آرا اسرائیل را به عنوان "رژیم آپارتاید" شناسایی کرده و به طور رسمی تشکیل اسرائیل را در تقویم خود "روز نکبت" خواند.
🔗 ازدواج اسلامی در آفریقای جنوبی قانونی شد
دادگاه قانون اساسی آفریقای جنوبی به اتفاق آرا حکم داد که قانون ۲۵ ازدواج در سال ۱۹۶۱ و قانون ۷۰ طلاق در سال ۱۹۷۹ به دلیل مستثنی کردن ازدواج بر اساس قوانین شریعت، خلاف قانون اساسی هستند. در نتیجه این حکم، زنان مسلمان میتوانند از حقوق مسکن، زمین، و دارایی انباشته شده در ازدواج پس از پایان ازدواجشان استفاده کنند و فرزندان حاصل از ازدواج مسلمانان میتوانند به مکانیسمهای حمایتی در مراحل طلاق دسترسی داشته باشند.
🔗 نیویورک میزبان کنگره جهانی زرتشتیان
همزمان با فرا رسیدن جشن تیرگان، دوازدهمین کنگره جهانی زرتشتیان از روز جمعه ۱۰ تیر با حضور نزدیک به ۱۲۰۰ نفر از پیروان دین زرتشتی از ۱۶ کشور جهان در منهتن در ایالت نیویورک آمریکا آغاز شده است. در این رویداد جهانی که پیش از این در سال ۲۰۰۰ نیز آمریکا برگزار شده بود، «زرتشتیان درباره تجربههای شخصی خود از چالشها و شیوه زندگی در کشورهای خود به تبادل اندیشه میپردازند.»
@dolatedin
⭕️ عبدالسلام وجیه، دبیر کل انجمن علمای یمن درگذشت
🔹المیادین: «عبدالسلام وجیه»، دبیر کل انجمن علمای #یمن، پس از چند ماه بیماری صعب العلاج، صبح امروز(سه شنبه) در گذشت.
🔹انجمن علمای یمن، درگذشت «عبدالسلام الوجیه»، دبیر کل این انجمن را تسلیت گفت و عنوان کرد که ائتلاف سعودی مانع از درمان وی در خارج از کشور شده است.
🔹در بیانیه این انجمن آمده است که وی به موضع شجاعانه و یاریگری مسئله #فلسطین و حزب الله لبنان و انقلاب جمهوری اسلامی #ایران شناخته شده است و با وجود تهدیدات رژیم حاکم و وهابی های تکفیری نقش بزرگی در احیای جنبش علمی داشت».
🔹سید عبىالملک الحوثی رهبر جنبش انصار الله يمن نیز در پیامی درگذشت اين عالم مجاهد را تسليت گفت.
🔹همچنین سخنگوی جنبش #انصارالله با تسلیت درگذشت عبدالسلام وجیه، عنوان کرد که وضعیت سلامتی وی در پی محاصره رو به وخامت رفت و دشمن متجاوز اجازه درمان وی در خارج از کشور را نداد.
@dolatedin
⭕ با بدتر شدن وضعیت جسمی فتح الله گولن، پزشکان او را وارد بیهوشی کردهاند
بر اساس آنچه که رسانه های ترک اعلام کرده اند، وضعیت جسمی گولن در وضعیت بغرنجی قرار دارد و اعضای این سازمان در شبکه های مجازی از مراسم دعا برای سلامتی او خبر میدهند.
برخی منابع معقتدند که وضعیت جسمی او در یک سال اخیر به شدت خراب بوده است و این سازمان - طریقت برای جلوگیری از فروپاشی و گسست در میان اعضا تلاش کرده است که وضعیت سلامتی او را پنهان نگه دارد. هم اکنون با بدتر شدن حال او پزشک مخصوصش او را وارد یک بیهوشی 48 ساعته کرده است.
🔵کانال مطالعات ترکیه و قفقاز اندیشکده مرصاد
@turkeycaucasus
✍️ عربستان برای نماینده حج و زیارت ایران روادید صادر نکرد؛ «حج جای شعارهای سیاسی نیست»
🔹عربستان سعودی برای حجت الاسلام سید عبدالفتاح نواب، نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت و سرپرست حجاج ایرانی، ویزا صادر نکرد. دلیل صادر نشدن روادید برای سرپرست حجاج ایرانی رعایت شرط سنی زیر ۶۵ سال دولت #عربستان در سال جاری برای حجاج عنوان شده است.
🔹بر اساس گزارشی که خبرگزاری ایرنا منتشر و ساعتی بعد آن را حذف کرد، نماینده ولی فقیه در امور #حج و زیارت به این اقدام دولت عربستان اعتراض کرده و گفته است که تصمیم «عربستان در گذاشتن شرایط سنی برای تشرف زائران کاری غیرصحیح بود».
🔹حجت الاسلام نواب در اعتراض به عدم صدور ویزای وی از سوی عربستان برای شرکت در مراسم حج گفت: «با توجه به این شرایط، بنده عدم حضورم را در سرزمین وحی اعلام میکنم».
🔹نواب که تنها به بهانه گذشت ۴۵ روز از سن ۶۵ سالگی مانع از اعزام وی به این سفر شدهاند، در خصوص شرط حضورش در عربستان گفت: «من تنها در صورتی مشرف میشوم که وزیر حج عربستان بابت اقداماتی که انجام گرفته است، عذرخواهی کند و باید در فرودگاه عربستان به استقبال نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت و سرپرست حجاج ایرانی بیاید. از طرفی هم دفتر مقام معظم رهبری اجازه این سفر را به من بدهد».
🔹امسال عربستان محدودیت سنی برای تشرف به حج تمتع اعمال کرد، به طوری که همه زائران باید حداکثر ۶۵ سال داشته باشند. بر همین اساس، از بین بیش از ۷۴ هزار مشمول حج تمتع در ایران که در سال ۹۹ با واریز هزینه حج تمتع ثبتنام خود را تکمیل کرده و قرار بود امسال به حج تمتع مشرف شوند، ۲۲ هزار نفر به دلیل داشتن سن بالاتر از ۶۵ سال از این سفر معنوی بازماندند.
🔹با این همه، چنین مینماید که انگیزههای سیاسی اصلیترین دلیل پرهیز سعودیها از صدور روادید برای نماینده حج و زیارت ایران بوده است. سعودیها که این روزها در پیشواز سفر بایدن به منطقه، به شدت در تکاپوی نمایش عادیسازی روابط با #رژیم_صهیونیستی هستند، از هرگونه اقدامی که در پیشبرد اهدافشان خللی ایجاد کند، هراس دارند. به ویژه که به گفته برخی منابع مطلع، برخی از عوامل حج کشورها با وجود داشتن بیش از ۶۵ سال، امسال برای حج تمتع به سرزمین وحی مشرف شدهاند!
🔹پس از آنکه مقام معظم رهبری در دیدار روز ۱۸ خرداد با کارگزاران حج تمتع به صراحت از آنان خواست تا «به هر شکلی که بلدند و میتوانند، بلای صهیونیسم را افشا کنند»، حجت الاسلام سیدعبدالفتاح نواب در گفتوگو با خبرگزاری حوزه، گفت «برائت از مشرکین و اعلام انزجار از مستکبرین» یکی از برنامههای جمهوری اسلامی در حج تمتع است.
🔹در واکنش به این سخنان، ژنرال محمد البسامی، فرمانده نیروهای امنیتی عربستان سعودی، روز دوشنبه (۴ ژوئیه) در یک نشست خبری تاکید کرد که «حج جای شعارهای سیاسی نیست» و «وزارت کشور عربستان سعودی اجازه نمیدهد هیچچیز امنیت و ایمنی زائران را تحت تاثیر قرار دهد.»
🔹بیشک نبود نماینده حج و زیارت ایران و بیسرپرست ماندن حجاج ایرانی، خیال سعودیها را برای برگزاری حجی بیدردسر و دلخواه صهیونیستها راحت میکند.
🔹باید دید آیا این اقدام سیاسی سعودیها در بیسرپرست گذاشتن حجاج ایرانی، تأثیری در مذاکرات ایران و عربستان در بغداد خواهد گذاشت یا همچون اقدام خبرگزاری رسمی دولت در حذف خبر اعتراض نماینده حج و زیارت، شاهد سکوت دولتمردان ایران خواهیم بود.
@dolatedin
دولتِ دین | اندیشکده مرصاد
✍️ عربستان برای نماینده حج و زیارت ایران روادید صادر نکرد؛ «حج جای شعارهای سیاسی نیست» 🔹عربستان سعو
⭕️ پادشاه عربستان قرائت خطبه عرفه را به محمد العیسی سپرد
🔹الشرق الأوسط: سلمان بن عبدالعزیز پادشاه #عربستان سعودی با قرائت خطبه و نماز در روز عرفه توسط شیخ محمد بن عبدالرحمن العیسی عضو هیئت #کبار_العلماء این کشور و دبیرکل #رابطة_العالم الاسلامي در مسجد نمره در #حج امسال موافقت کرد.
🔹از سوی دیگر تولیت حرمین شریفین اعلام کرد که خطبه عرفه به چهارده زبان زنده دنیا ترجمه و پخش خواهد کرد.
🔹شیخ عبدالرحمن السدیس رئیس کل امور حرمین شریفین با اشاره به این موضوع گفت: خطبه روز عرفه از خطبه های دارای ابعاد مهم اسلامی نه فقط برای ملت های اسلامی بلکه کل جهان است زیرا حامل پیام اسلام مبتنی بر مدارا، میانه روی و اعتدال است./شفقنا
✍️گفتنی است شیخ #محمد_العیسی چهره شناختهشده سعودیها در ترویج سیاست تازه اعتدالی آنها در سالیان اخیر بوده است. این مقام سعودی همچنین به زمینهسازی برای عادیسازی روابط با رژیم صهیونیستی متهم شده است.
🔸سازمانهای یهودی آمریکایی و بینالمللی سال گذشته از شیخ #محمد_العیسی به خاطر آنچه پایبندی به مبارزه علیه نابرابری مذهبی خواندند، با اهدای نخستین جایزه مبارزه با یهودستیزی از او تقدیر کردند.
🔸العیسی همچنین ژانویه 2020 در بازدیدی از اردوگاه آشوویتس اعلام کرد که بازدید حدود شصت تن از مسئولان مذهبی و یا انجمنی جهان از این اردوگاه “یک وظیفه مقدس و یک افتخار بزرگ است”.
🔸او همچنین ژانویه 2019 در مقالهای در روزنامه واشنگتن پست، "جنایات وحشتناک نازیها" را محکوم کرده و نوشته بود، مسلمانان جهان مسئولیت دارند از هولوکاست درس بگیرند.
🔸رابطة العالم همچنین سپتامبر 2019 برای نخستین بار رسما از یک هیئت یهودی دعوت کرد به عربستان سعودی سفر کنند. وزارت خارجه اسرائیل در توییتر عربی خود، با اعلام این خبر، آن را «اقدامی تاریخی» نامید.
@dolatedin