فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🖥 #ببینید
⭕️ بحث درباره معنای تاریخی و افواهی #روشنفکری در برنامه «چشم شب روشن»
💬 #شهریار_زرشناس : تئوریسین های عصر روشنگری، دین را دوره تاریکی و خود را نمایندگان روشنی می دانستند
▶️ @DrZashenas
شهریار زرشناس
▶️ @DrZarshenas
📚 #واژهنامه سیاسی-فرهنگیِ #شهریار_زرشناس
📌کلیدواژه شماره ۳: سکولاریسم (Secularism)
📰حجم مطلب: ۳۰۰ کلمه | ⏱زمان مطالعه: ۲دقیقه
⭕️ #سکولاریسم به معنای اعتقاد به حاکم کردن قوانین، نظام آموزش و مقرارت اجتماعی بر پایه عقل اومانیستی بشر و خارج کردن آنها از مدار دین است؛ به عبارت دیگر، سکولاریسم به معنای غیردینی کردن امور یا حاکم کردن نظام قوانین و ارزش ها و مقرارت اجتماعی غیردینی به جای دینی است.
⭕️ سکولاریسم به معنای اعتقاد داشتن به قدسزدایی از امور و غیردینی کردن آنها و تعیین یک چارچوب و کادر مشخص و محدود برای امور دینی و عدم تسری دین به حوزههای دیگر است. نظایر آن را میتوان در قلمرو حقوق قضایی و نظام قانونگذاری یا امر تعلیم و تربیت و یا حدود و چارچوبهای اخلاقی مشاهده کرد.
⭕️ با سکولاریسم، دین مرکزیت خود را نسبت به امور اجتماعی و سیاسی از دست میدهد و شئون غیرفردی تفکر دینی نادیده گرفته و یا انکار میشود.
⭕️ جدایی دین از سیاست، یکی از تبعات سکولاریسم و از لوازم ذاتی آن است، اما دامنه عمل سکولاریسم در محدود کردن چارچوب تفکر دینی، محدود به سیاست نیست و اصولا دین را به امری فردی و حاشیهای و غیر موثر تبدیل میکند.
⭕️ در ایران از حدود 150 سال پیش، سکولاریسم -البته نه لزوما با این نام و عنوان- مطرح شده است. اساسا جریان #روشنفکری ایران که به تقلید از روشنفکری مدرن اروپایی و غربی و به صورتی تقلیدی و ناقص و سطحی پدید آمده است، در وجه غالب خود سکولاریست است. روشنفکری لائیک ایران علنا و رسما سکولاریست است.
⭕️ اینان با طرح یک مسیر استحاله تئوریک تحت عنوان منطبق کردن مفاهیم دین با اقتضائات زمانه، کلیت معرفت دینی را تابع باورها و مفاهیم عصر مدرن میکردند که سکولاریسم رکن مهم و لاینفک آن بوده و هست. این جریان را می توان «سکولاریسم نقاب دار» نامید که اغراض سیاسی خود را پشت مغلطه های کلامی و سفسطه های تئوریک و تمثیل های ادبی پنهان می کند.
◀️ به کانال استاد شهریار زرشناس بپیوندید: @DrZarshenas
توصیف شهریار زرشناس از شهید مطهری.mp3
4.8M
🔊 #بشنوید
⭕️ پروژه فکری استاد شهید مرتضی مطهری در بیان دکتر #شهریار_زرشناس
💬 شهید مطهری خود را محدود به یک موضوع نکرد و در هر حوزه ای که نیاز بود به دفاع از دین پرداخت
▶️ @DrZarshenas
شهریار زرشناس
@DrZarshenas
📚 #معرفی_کتاب
📌 تمدن میسنی| بخش اول
🔻از حدود ۱۷۰۰ق.م مهاجرتهای بزرگ به طرف بخش اصلی سرزمین یونان(یونان بالکانی) و جزایر آسیای صغیر صورت گرفت. قومی جنگجو و خشن که منشاء دقیق و ماهیت نژادی این مهاجمان ناشناخته است.
🔻 سه قبیله "آیولی"، "آخائی"، "ایونی" بودند. که نقش قبیله آخائی بیشتر از دیگران است و تمدن "میسنی" نخستین تمدن یونانی با محوریت آخائیها پدیدار گردید.
🔻 تمدن میسنی، تمدن اسطورهای است. این تمدن نیز در مرحلهی انحطاط تاریخ اساطیری و گذار به تاریخ غرب قرار دارد. تمدن میسنی یک تمدن یونانی است و به دوران ماقبل غربی یونان تعلق دارد. تمدن میسنی با هجوم قوم مهاجری از ناحیه شمال خاک یونان در حدود ۱۷۰۰ق.م آغاز میشود و تدریجاً بسط مییابد و نهایتاً در حدود ۱۱۰۰ق.م منقرض میگردد.
🔻 با اینکه تمدن میسنی در پی هجوم بر سر تا سر خاک یونان و حتی جزیره کرت و دیگر جزایر دریای اژه مسلط گردید، اما به دلیل مرکزیت و محوریت حاکمنشینِ میسن در آرگولید مورخان، نوعاً این تمدن را میسنی نامیدهاند.
🔻 تمدن میسنی به عنوان اولین صورت تمدن یونانی مضبوط در تاریخ، آمیزهای است از هویت و میراث قبایل مهاجم یونانی و درآمیختگی و اختلاط آنها با ساکنان اولیه و بومی سرزمین اصلی یونان(پلاسگیها) که مغلوب مهاجمان شده بودند. این اختلاط و پیوند خونی و فرهنگی زیر سایهی میراث به جای مانده از تمدن کرت صورت گرفت.
@DrZarshenas
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🖥 #ببینید
⭕ رونمایی از دوره ۶جلدی غرب شناسی اثر دکتر #شهریار_زرشناس در نمایشگاه کتاب سال۹۴
📌این مجموعه را می توانید از نشر معارف در نمایشگاه کتاب تهران، راهرو ۱۱/۱ غرفه۱۲ تهیه کنید
▶️ @DrZarshena
شهریار زرشناس
@DrZarshenas
📚 #معرفی_کتاب
📌 تمدن میسنی| بخش دوم
🔻 تمدن میسنی، تمدنی ظالم و استکباری بوده است. ظلم و استکبار تمدن میسنی از جنس استکبار مشرکانهی اسطورهای است.
🔻 زئوس برای آخائیها، خدای خدایان است. خدایان میسنیها همان خدایان اولمپی هستند. بعدها و با غلبه تاریخ غرب بر یونان، خدایان اولمپی به نحوی غربی بازخوانی میشوند و در مجموعهی تمدن غرب یونانی مقامی در ذیل تفکر کاسموسانتریک پیدا میکنند.
🔻 تمدن میسنی به لحاظ اقتصادی بر دامپروری و بیش از آن تجارت و بهرهگیری از کار بردگان تکیه داشت، هر چند که نقش بردگان در زندگی اقتصادی میسنیها هنوز یک نقش محوری نبود. تمدن میسنی خصیصهای مهاجم و جنگاور داشت. آخائیها که وجه اصلی و غالب تمدن میسنی را بر عهده داشتند، مردمانی خشن و وحشی بودند.
🔻 میراث تمدن میسنی بعدها و با ظهور تاریخ غرب، مادهای برای صورتِ تاریخ غرب باستان شد.
🔻 تمدن میسنی در حدود ۱۱۰۰ق.م با هجوم مجموعهای از قبایل یونانیتبار به نام "دوریها" یا "دوریان" منقرض میگردد. دوریها از خویشاوندان دورِ قبیلههای یونانی آخائی و ایونی بودند که سرزمین یونان را مورد هجوم قرار دادند و تمدن میسنی را نابود کردند.
البته تمدن میسنی از اواخر سدهی سیزدهم قبل از میلاد گرفتار انحطاط شده بود و جنگ تروا اگر چه با پیروزی یونانیان همراه شد اما نهایتاً یکی از عوامل زمینهساز نابودی تمدن میسنی گردید.
▶ @DrZarshenas
شهریار زرشناس
@DrZarshenas
📌 #شهریار_زرشناس: در جمهوری اسلامی ایران یک اثر تئوریک سانسور نشده است / در دروان پهلوی نوشتن، چاپ و حتی خواندن یک رمان ۳ سال حبس داشت
▫️️گزیده سخنان دکتر شهریار زرشناس در نشست چهل سالگی انقلاب اسلامی
📰حجم مطلب: ۳۵۰ کلمه | ⏱زمان مطالعه: ۲ و نیم دقیقه
⭕️ ظهور عصر #شبه_مدرنیته در ایران موجب انقطاع آثار مکتوب از پیشینه تاریخی ما شد و میان هسته و میراث نظری ایرانیان تفرقه ایجاد کرد. اما #انقلاب_اسلامی موجب احیای تفکر و خیزش به سمت پیشینه تاریخی خودمان شد و زمینه بازگشت به خود و دستیابی به این میراث از دسترفته فراهم شد.
⭕️ انقلاب اسلامی تحولی درگذر از شبه مدرنیته ایجاد کرد و باعث آزادی تفکر و اندیشه در آثار نظری شد و فرآیند آزادی اندیشه و اندیشیدن، جان تازه گرفت؛ موضوعی که در تاریخ ایران بیسابقه بود، اما این دستاورد بزرگ انقلاب اسلامی مورد هجمه بیسابقه و سنگین تبلیغات دشمن قرار گرفته است.
⭕️ به صورت مستند و مستدل میتوان ادعا کرد که در جمهوری اسلامی ایران یک اثر تئوریک سانسور نشده است و این امری بیسابقه در طول تاریخ ایران است. ۲۵۰۰۰ کتاب هویت ساز ملی و ایرانی پس از انقلاب چاپ شده که قبل از آن اثری از این نوع کتابها نبود. در دروان پهلوی نوشتن، چاپ و حتی خواندن یک رمان ۳ سال حبس داشت.
⭕️ از زمان سلطه شبه مدرنیته در ایران، علیرغم هیاهوی آزادی اندیشه، همواره چندین جریان نظری در حوزه نشر و کتاب سانسور میشد. مثلا تا قبل از پیروزی انقلاب اسلامی یک کتاب کلاسیک در حوزه اندیشه مارکسیسم مجوز نگرفت اما پس از پیروزی #انقلاب_اسلامی علیرغم حمله مسلحانه جریان مارکسیست و منافقین، شاهد چاپ رسمی آثار تئوری مارکسیسم بودیم.
⭕️ این یعنی انقلاب اسلامی با سعهصدر کامل و اعتماد به نفس بالا در فضایی که مورد حمله مسلحانه دشمنان خود قرار میگیرد آثار تئوریک آنها را در بستر آزادی اندیشه مورد نقد و بررسی قرار میدهد. فضایی که انقلاب اسلامی برای آزادی اندیشه و تفکر احزاب و جریانهای مختلف ایجاد کرد باعث شد تا جریانهای #لیبرال برای چاپ آثارشان مجوز بگیرند.
⭕️ به جرات میتوان ادعا کرد در حوزه نشر و آثار تئوریک هیچ ممیزی وجود ندارد؛ زمانی قدر این مساله را خواهیم دانست که دوران پیش از انقلاب را دیده باشیم. اگر کتابهای تاریخ معاصر را بخوانیم و بدانیم که در دوران رضاشاه چندین شاعر و نویسنده در فضای خفقان آن دوران کشته شدند آنگاه فضای آزاد پس از انقلاب را درک میکنیم.
▶️ @DrZarshenas
9 -آیین دیونیزوس.mp3
5.52M
🔊 #بشنوید
⭕️نگاهی کوتاه به آئین #دیونیزوس به عنوان بستر شکلگیری #تراژدی و #تئاتر
💬 بررسی مراسم عجیب و غریب دیونیزوس در بیان دکتر #شهریار_زرشناس
💡درسگفتارهای سیری در #ادبیات_غرب (۹)
▶️ @DrZarshenas
شهریار زرشناس
▶️ @DrZarshenas
📚 #واژهنامه سیاسی-فرهنگیِ #شهریار_زرشناس
📌کلیدواژه شماره ۳: اومانیسم (Humanism)
📰حجم مطلب: ۳۰۰ کلمه | ⏱زمان مطالعه: ۲دقیقه
⭕️ اومانیسم (Humanism) در لغت به معنای انسانگرایی یا انسانمداری است. عصر جدید یا عصر مدرن که از حدود نیمۀ قرن چهاردهم میلادی به بعد ظهور کرده است را دوران #اومانیسم به معنای بشرمداری یا انسانسالاری مینامند. در این دوره، مفهوم نفسانی بشر به عنوان مدار و معیار همه امور در نظر گرفته میشود.
⭕️ در عصر جدید یا اومانیسم، آدمی با نیازها و خواستها و آرمانها و تمایلات ناسوتیاش به عنوان مبنا و معیار و مدار همه چیز پنداشته میشود و به تعبیری، انسان، خدا میشود.
⭕️ در اندیشۀ اسلامی، بشر، محترم و دارای کرامت وجودی و حقوق انسانی است، اما آدمی این کرامت و حقوق را ذیل مقام بندگی الهی به دست میآورد؛ حال آنکه در اومانیسم، بشر، اصل و دائر مدار عالم فرض میگردد و عقل او که روحی خودبنیاد و منقطع از وحی دارد به عنوان راهنما و معلم زندگی بشری تعیین میگردد. به این دلیل، اومانیسم در این معنا، در مقابل خداگرایی است.
⭕️ اندیشۀ اومانیستی از زمان ظهور آن تا امروز، دو شاخه و جریان اصلی داشته است: ۱. اومانیسم الحادی؛ ۲. اومانیسم به ظاهر دینی که معتقد به دخل و تصرف عقل بشری در شرایع الهی و یا ادارۀ زندگی بشر بر پایۀ قوانین ساختۀ خود آدمی و نه وحی آسمانی بود. اساساً تفکر اومانیستی اگر آشکارا مُلحدانه نباشد، ماهیتی یقیناً شرک آلود دارد.
⭕️ از نتایج و عوارض تفکر اومانیستی و به تعبیر دقیق تر از لوازم ذاتی آن، نسبیانگاری اخلاقی و معرفت شناسی، گسترش یأس فلسفی و پوچ انگاری، ظهور و شیوع سوفسطاییگری جدید و تعمیق بحران بیمعنایی در ادبیات و هنر و زندگی هرروزۀ مردمان غربی به ویژه در دو قرن اخیر است.
⭕️ تضاد ماهوی #غرب_مدرن با #اسلام، در همین جوهر اومانیستی مدرنیته نهفته است.
◀️ به کانال استاد شهریار زرشناس بپیوندید: @DrZarshenas
شهریار زرشناس - رادیو گفتگو - تمدن نوین اسلامی.mp3
5.64M
🔊 #بشنوید
⭕️آیا ظهور تمدن نوین ایرانی-اسلامی امکان پذیر است؟
💬 پاسخ دکتر #شهریار_زرشناس به این پرسش را در برنامه گفتگوی فرهنگی رادیو گفتگو بشنوید
▶️ @DrZarshenas
شهریار زرشناس
@DrZarshenas
📌 واپسین چهرهی یونانِ ماقبل غربی
🔻 با هجوم دوریانها و نابودیِ تمدن میسنی، فصل جدیدی در تمدن یونان ظهور میکند و چهرهی دیگری از تمدن یونانِ ماقبل غربی ظاهر میشود که آن را میتوان واپسین چهرهی تمدن یونانی ماقبل غربی دانست.
🔻 حملهی قبایل دوری در حدود ۱۱۰۰ق.م آغاز گردید و به سرعت به عمر تمدن میسنی خاتمه بخشید. به دنبال این تهاجم به مدت ۴سده تاریخ یونان(به لحاظ اطلاع و اگاهی ما از آن) در نوعی حجاب فرو میرود و شرایطی پدید میآید که مورخان و باستانشناسان کاملاً از آن ناآگاهند،
یعنی از حدود ۱۱۰۰ق.م تا ۸۰۰ق.م آثار مضبوط و مکتوب چندانی که روشنگر وضعیت تمدن یونانی در این دوران باشد، وجود ندارد. از این رو مورخان غربی این دوران را نوعی "عصر تاریکی" و "دوران بیخبری" نام نهادهاند که البته در بیان مقصود آنها تا حد زیادی ایهام و ابهام وجود دارد.
🔻 برخی از آثار و نتایج هجوم دوریها:
۱. در پی حملهی خونبار قوم خشن دوریانی، آخائیهای زیادی از ترس، خان و مان را ترک کرده و به نقاط دیگر به ویژه جزایر غربی آسیا صغیر(ایونی) رفتند و حدود چهار قرن بعد یعنی در سده ۸ق.م، ایونی به مهد ظهور فلسفه و ادبیات و آثار مکتوب غرب یونانی بدل گردید.
ادامه دارد...
▶ @DrZarshenas
تاریخچه تراژدی.mp3
6.85M
🔊 #بشنوید
⭕️تاریخچه و بسترهای تاریخی و اجتماعی شکلگیری #تراژدی و #تئاتر
💬 سیر تطور جشنهای #دیونیزوس تا پیدایش #تراژدی در بیان دکتر #شهریار_زرشناس
💡درسگفتارهای سیری در #ادبیات_غرب (۱۰)
▶️ @DrZarshenas
شهریار زرشناس
▶️ @DrZarshenas
📚 #معرفی_کتاب
📣📣 مجموعه دو جلدی «نگاهی کوتاه به تاریخچه روشنفکری در ایران» اثر دکتر #شهریار_زرشناس از سوی نشر معارف به چاپ دوم رسید
📰حجم مطلب: ۳۰۰ کلمه | ⏱زمان مطالعه: ۲دقیقه
⭕️ جلد اول کتاب به پیدایش اندیشه و دوران روشنگری در غرب و ظهور نسل اول روشنفکری در ایران عصر مشروطه میپردازد و در جلد دوم نسل دوم روشنفکران در ادامه دوره مشروطه و دوران پهلوی بررسی می شود.
⭕️ #شهریار_زرشناس در این کتاب روشنفکریِ ایران را صورتی نازل و بیریشه از #روشنفکری غربی معرفی میکند و مقدمه اقدام عملی جهت شکستن ساختار کنونی #غرب_زدگی شبه مدرن و عبور تاریخی از آن را، شناخت مبنایی و تئوریک غرب بر پایه خودآگاهی دینی میداند.
⭕️ به نظر دکتر زرشناس استراتژی روشنفکری در ایران، استحاله هویت دینی نظام و تبدیل آن به یک رژیم سکولار است و خطرِ روشنفکری نئولیبرالی پس از انقلاب، تهاجم در برابر اسلام فقاهتی است.
⭕️ نویسنده در بخشی دیگر از این کتاب می نویسد: «آنچه در مشروطه رخ داد و پيروزي اوليه دست پروردگان «مجمع آدميت» در مجلس اول و پيروزي توأم با استبداد روشنفکران وابسته به لژ بيداري پس از استبداد صغير و محاکمه و اعدام مرحوم شيخ فضل الله و در پيش گرفتن خشونت تروريستي عليه روحانيون و نيز انقلابيوني نظير ستارخان و باقرخان و سکولاريزه کردن فضاي فرهنگي و سياسي کشور که نهايتاً به ظهور استبداد متجدّدانه و سکولاريستي رضاخان انجاميد، به راستي يک تراژدي تلخ بود که توسط منورالکفران ايراني و در مسير اغراض دولت انگليس اجرا گرديد.
⭕️ زرشناس همچنین می نویسد: «طراحان «ناسيوناليسم باستانگرا»، در واقع با ساختن يک مفهوم موهوم و بي اساس به نام «تمدن شکوفايي آريايي» در «ايران باستان»، به دنبال دور کردن مردم از هويت اسلامي هستند. آنها اين باستانگرايي نژادپرستانه و موهوم را مادهاي براي حمل صورت غربزدگي شبه مدرن قرار مي دهند؛ زيرا ناسيوناليسم شووينيستي، از اساس یک ايدئولوژي مدرن است»
▶️ @DrZarshenas
شهریار زرشناس
▶️ @DrZarshenas
📚 #واژهنامه سیاسی-فرهنگیِ #شهریار_زرشناس
📌کلیدواژه شماره ۴: فاشیسم (Fascism)
📰حجم مطلب: ۳۰۰ کلمه | ⏱زمان مطالعه: ۲دقیقه
⭕️معمولاً در افواه، #فاشیسم را معادل هر نوع دیکتاتوری یا خشونت به کار میبرند، اما فاشیسم معنایی اصطلاحی دارد و آن "ایدئولوژی" و جنبش فراگیر تودهای در جامعۀ مدرن بحران زده به منظور حفظ و حراست و صیانت از ارکان تمدن مدرن است. در این معنا، فاشیسم امری کاملاً مدرن است و ریشه در فلسفۀ سیاسی اومانیستی دارد و محصول تمدن مدرن است، منتها محصول مدرنیتۀ گرفتار بحران و بن بست.
⭕️#فاشیسم واژهای ایتالیایی است که از "فاشس" در زبان لاتینی گرفته شده است. "فاشس" نام تبری بود که بر گرد دستۀ آن میله هایی در راستای دسته می بستند و به عنوان نماد قدرت، پیش فرمانروایان روم باستان قرار می دادند.
⭕️ در ایتالیای قرن بیستم، جنبش سیاسی_ اجتماعی ای به رهبری "بنیتو موسولینی" به راه افتاد که خود را فاشیست می نامید و در سال ۱۹۲۲ میلادی، قدرت را در آن کشور به دست گرفت.
⭕️ از آن پس، فاشیسم به عنوان صورتی از ایدئولوژیهای مدرن که متکی بر روشهای قهرآمیز، ترور، دولتگرایی، #توتالیتاریسم، #ناسیونالیسم افراطی، جنگپرستی، #نژادپرستی و به حرکت درآوردن تودهها در مسیر اهداف و شعارهای جنگطلبانه و نژادپرستانه که در نهایت به دفاع از سرمایه داری امپریالیستی می انجامند، مطرح گردید.
⭕️ فاشیسم مبتنی بر تفسیر اومانیستی از بشر است و خشونت عنانگسیختهای که ظاهر میکند، مظهری از ارادۀ معطوف به قدرت نیهیلیسم مدرن است؛ بنابراین، فاشیسم در قلمرو تفکر دینی و معنوی یا تمدن سنتی و یا حتی جهان باستان، امکان تحقق نداشته و ندارد.
فاشیسم، یک ایدئولوژی سکولاریستی است و به لحاظ مبنایی و ماهوی، با تفکر و دولت دینی سر ناسازگاری دارد. اصطلاح "فاشیسم دینی" یک مغلطه و شعار تبلیغاتی و از مصادیق "کوسۀ ریش پهن" است.
⭕️ فاشیسم، خشونتی را آشکار می کند که در بطن و متن جامعۀ لیبرال نهفته و بعضاً پنهان است. این خشونت از جوهر نیست انگار تمدن مدرن نیرو میگیرد.
◀️ به کانال استاد شهریار زرشناس بپیوندید: @DrZarshenas