جامعه سالم، واحد و معنوی علیه طبقه فاسد، متفرق و حیوانی.
بخش پنجم و پایانی جامعه عدالتخواه توحیدی
در جامعه مطلوب امام خمینی فساد و آسیب شیوع ندارد زیرا آسیبهای اجتماعی، بیش از هر چیزی ناشی از ساختار فاسد و فسادزاست و با برپایی سیستم عادلانه، آسیبهای اجتماعی از جامعه رخت برمیبندد. محور و مقدم دانستن ساختار و مقصر ندانستن افراد در این نگرش، زمینه را برای اصلاحات اجتماعی فراهم میآورد:
«نمیخواهند این مملکت اصلاح بشود؛ اجانب نمیخواهند مملکت آباد شود... اگر راست میگویند برای بیکاران کار پیدا کنند. این جوان بعد از بیست سال تحصیل، کار میخواهد. فردا، که فارغ التّحصیل میشود، سرگردان است. اگر معاشش فراهم نشود نمیتواند دین خود را حفظ کند. شما خیال میکنید آن دزدی که شب ها از دیوار، با آن همه مخاطرات، بالا میرود و یا زنی که عفت خود را میفروشد، تقصیر دارد؟ وضع معیشتْ بد است که این همه جنایات و مفاسد، که شب و روز در روزنامهها میخوانید، به وجود میآورد.» (۲۱ فروردین ۱۳۴۳)
جامعه واحد علیه طبقه متفرق
جامعه مطلوب از منظر امام یعنی جامعه توحیدی. توحید به عنوان مهمترین پیام دعوت انبیا یک دلالت اجتماعی مهم دارد و آن وحدت جامعه حول محور حق و قول خداست. جامعهای اگر توحیدی شد یعنی ولایت پیدا میکند و یک جبهه و یک صف شده در راستای حق حرکت میکند:
«جامعه توحیدی معنایش این است که همه اینها به خدا فکر کنند، توجه به خدا داشته باشند نه هرج و مرج باشد... یعنی همه آمدند با هم به طور وحدت کلمه، وحدت فکر... اما چنانچه انسجام پیدا بکنیم، همه گروهها پشتیبان هم باشند.. جامعه توحیدی به این معنا پیدا بشود که همه پشتیبان هم و همه با وحدت کلمه و با وحدت نظر، بدون اینکه یکی بگوید نه، یکی بگوید آری، اگر این طور بشویم ان شاء الله پیروز هستیم.» (صحیفه امام، ج ۱۱، ص ۴۱۷_۴۲۲)
جامعه معنوی علیه طبقه حیوانی
از دید امام «در اسلام همه امور، مقدمه انسانسازی است.» (صحیفه امام، ج13،ص 172) نهایت هدف از خلقت اسلام و دلیل دعوت انبیا رشد و تکامل انسانی است. اما معنویت نه تنها غایت، بلکه نقطه آغاز نیز هست. همانطور که همه تلاشها برای معنویت است و آرمانهای اجتماعی مقدمه انسانسازی است، معنویت، راهکار پیشرفت جامعه نیز هست:
«اینهایی که همه توجهشان به این است که کاخها برای خودشان درست کنند، حتی برای حیوانات خودشان، برای سگهای خودشان کاخ درست میکنند. اینها نمیتوانند به فکر مردم و آن گرسنههایی باشند که در کشورهای خودشان هست؛ و لهذا میبینیم که نفت همین مردم بیچاره را میبرند به جیب امریکا میریزند و ملتشان آن طور گرسنه و پابرهنه هستند. اینها احساس دیگر ندارند، اینها احساس انسانی از دستشان رفته. این توجه به زرق و برق دنیا انسان را از آن احساس انسانیاش میبرد، یک حیوان است در بین مردم راه میرود. کوشش کنید معنویت را تقویت کنید در بین این ملت. با معنویت است که شما میتوانید استقلال خودتان را حفظ کنید و آزادی خودتان را حفظ کنید و به مراتب کمال برسید.» (۱ فروردین ۱۳۶۲)
✍ کیوان سلیمانی
@edallat
MAM_Volume 7_Issue 13_Pages 143-174.pdf
711.6K
مبانی معرفتی و زمینههای اجتماعی نظریه عدالت محمدرضا حکیمی
حمید پارسانیا
یحیی بوذرینژاد
کیوان سلیمانی (نویسنده مسئول)
@edallat
نه فقر نه فحشا؛ عدالت توحیدی.
برخی افراد و جریانات همواره از فجایع واقعی و حواشی ساختگی سوءاستفاده میکنند؛ آنها که کنار نشستهاند، مانند منورالفکر_روشنفکرهای متحجر_متجدد حوزوی_دانشگاهی که به قول امام خمینی عرضه اداره یک نانوایی هم ندارند، و آنها که خود از ذینفعان تبعیض افسارگسیخته هستند، مانند بازیگر_بازیکن های سلبریتی_نوکیسه سینمایی و ورزشی، و آنها که خود از عوامل علمی و عملی بیعدالتی هستند، مانند اقتصاددان_سیاستمدارهای سرمایهسالار تصمیمساز و تصمیمگیر.
درباره تضاد توهمی و تزاحم حقیقی دوگانه فسادهای اقتصادی و اخلاقی (اخلاق به معنای خاص تسامحی، وگرنه همه پدیدهها از جمله اقتصاد، واجد وجهی اخلاقی هستند) اولا اولویت جنگ با نابرابری و فساد اقتصادی، دلیل غفلت از فساد آندلسی نیست، و دوما فساد اخلاقی و اقتصادی رابطه دیالکتیکی با هم دارند، و سوما پیشرفت اقتصادی ابزار خدماتی تعالی اخلاقی است. فهم این اولویتبندی دیالکتیکی یعنی بدانیم فساد اقتصادی اولی، از علل اصلی ایجاد و اشاعه فحشای اخلاقی است اما فساد اخلاقی هم از علل فرعی تولید و تداوم فحشای اقتصادی است.
اگر چه مبارزه با نابرابری و فساد اقتصادی بر مبارزه با فساد اخلاقی اولویت برنامهای دارد اما هدف تعالی اخلاقی بر پیشرفت اقتصادی شرافت ذاتی دارد و حتی اولویت ظاهری اصلاح اقتصاد بر اخلاق به واسطه خدمت مقدماتی اقتصاد به اصلاح اخلاق است. هم برخورد افراطی با هر خبطی خطاست هم خلط مباحث و نفی اهمیت مسائل ثانوی؛ با معضلات پیچیده و در هم تنیده باید با اولویتبندی سهمیهبندی شده جنگ نابرابر توأمان کرد؛ مبارزه قاطع با فساد اقتصادی اولویت و اهمیت بیشتری از مقابله منطقی با فساد اخلاقی دارد اما هر دو لازمند، نه فقر نه فحشا؛ عدالت توحیدی!
البته معمولا مسائل فرعی و نامسائل حاشیهای برای به حاشیه راندن مسائل اصلی طرح و تبلیغ میشوند؛ در این مواقع نه باید غرق در بازی ساختگی سیاسی رسانهای شد و نه میتوان بالکل از کنار هزینه واقعی اجتماعی فرهنگی آن گذشت؛ میتوان و میباید با نهایت اختصار و استدلال به توضیح حقیقت پرداخت و البته نسبت آن را با مسئله اصلی مشخص کرد تا تهدید به فرصت تبدیل شود؛ وقتی مسئله بیحجابی یا نامسئله حجاب را مطرح میکنند، باید اهمیت و فلسفه حجاب و عفاف را با ظرافت و قاطعیت و بدون تعارف و تفصیل، تبیین کرد و البته نسبت فحشای اخلاقی با فساد اقتصادی و نسبت پیشرفت اقتصادی با تعالی اخلاقی را نیز تشریح و بر اولویتها تأکید کرد.
جریان انقلابی باید کمترین فرصت ممکن را برای این واکنش تدافعی اجباری تلف، و برای تبدیل تهدید به فرصت صرف کند، و به جریانات غیرانقلابی و ضدانقلابی فرصتِ فرصتسوزی و حاشیهسازی ندهد، و تلاش کند تمام توان خود را به کنش تهاجمی اختیاری فرصتسازی درونگفتمانی و تهدیدسازی برونگفتمانی اختصاص دهد؛ به مطالبه ایجابی عدالت اجتماعی و مبارزه سلبی با سرمایهسالاری دولتی و خصوصی و خصولتی بپردازد، با نهضت عدالتخوانی و عدالتخواهی در مسیر تحقق آرمان عدالت توازنی حکمرانی اسلامی و نجات کشور از چاه ناعدالت بازاری دولت حداقلی و پرهیز از چاله نیمعدالت رفاهی دولت رفاه حرکت کند.
کیوان سلیمانی
بازنشر یادداشت قدیمی به مناسبت مباحث اخیر و وضعیت روز..
@edallat
عدالت و محبت؛ دو کلانشاخص حکمرانی علوی.
عدالت اجتماعی:
امیرالمؤمنین در خطبهی شقشقیّه، یکی از دلایل قبول حکومت را این قرار داد: وَ ما اَخَذَ اللهُ عَلَی العُلَماءِ اَلّا یُقارّوا عَلیٰ کِظَّةِ ظالِمٍ وَ لا سَغَبِ مَظلوم؛ یعنی خدای متعال این پیمان را از علما گرفته که به شکاف اجتماعی، به فاصلههای اجتماعی تن ندهند و قبول نکنند فاصلههای اجتماعی را که یکی از سیری مُشرف به موت بشود، یکی از گرسنگی.
محبت اجتماعی:
امام علی علیهالسلام در فرمان معروفش خطاب به مالک اشتر تاکید میکند: مهر، محبت و لطف به شهروندان را در درون خویش نهادینه کن و هرگز نسبت به آنان چون درندهای مباش که فرصت دریدنشان را لحظهشماری میکند، زیرا آنها دو دستهاند: یا مسلماناند و برادر دینی تو، یا نامسلماناند و در خلقت همانند تواند.
@edallat
💎 حسین جانِ جهان است؛ جهان تشنه حسین است..
💠 هستیشناسی؛
🔹 اگر عالَم را بیهوده یا هیچ و پوچ یا سردرگم و حیران نپنداریم و برای آن معنا و معنابخشی قائل باشیم، میتوانیم برای جهان، جان و حیات در نظر بگیریم؛ جهان مرده و جهان زنده تعریف کنیم و در جستوجوی عوامل جانبخشی به جهان اجتماعی باشیم.
💠 انسانشناسی؛
🔹 به جز بخش معدودی از صاحب نظرانِ تاریخ که انسان را صرفا مادی و تکبعدی پنداشته اند، اکثریت متفکران و اندیشمندان با عقاید متفاوت، انسان را دارای دو بعد و دو ساحتِ وجودی دانسته اند؛ روح و جسم، جان و تن، عین و ذهن و دیگر بیان ها.
🔹 ضمنا در اکثر این نظر و نظریهها، حیات و اصل و اساسِ انسان را بُعد غیرِخاکیِ آن میدانند. از طرفی قائل شدنِ ابدیت برای این جنبه از وجود آدمی، اهمیت بینهایتی به آن میبخشد و نوع و سطح و کیفیت آن تاثیر همیشگی به دنبال خواهد داشت.
💠 رفتارشناسی؛
🔹 سه گونه کردار یا کنش یا رفتار از انسان سر میزند: عمل، احساس و اندیشه.
💠 هستیشناسی جامعه؛
🔹 همزیستیِ افراد یا خانوادهها که منجر به تشکیل ساختارهای ارتباطی میشود را جامعه میگوییم؛ حیات جمعی انسانهایی که به گونهای "باهم" زندگی میکنند و این با هم بودن در سه قالب و فرایند فکری، احساسی و رفتاری جریان مییابد.
💠 حسینشناسی؛
🔹 اگر جهان اجتماعی را یک واحدِ دارای روح و جسم در نظر بگیریم؛ حیاتِ جهان را وابسته به کیفیتِ اعمال و احساسات و اندیشههای جمعیِ آن می یابیم و آنچه باعث شود این مجموعهی رفتاریِ متشکل از عمل و احساس و تفکر، به سوی خروج از محدودیت و رشد حرکت کند؛ حیاتبخشِ جهان و یا به بیانِ بهتر "جان جهان" مینامیم.
🔹 این جانبخشی به هر نحوی و توسط هر شخص یا گروهی، مطلوب و تعالیبخش است اما میزان و شدت تاثیرگذاری، و وسعتِ میدانِ این تاثیرگذاری متفاوت است و معمولا به افراد و گروههای خاصی لقب نجاتدهنده و حیاتبخشِ جهان داده میشود. شخصیتهایی که بر گسترهی وسیعی از جهانیان تاثیر گذاشته و افکار و اعمال و عواطف آنها را به سوی تعالی، عقلانیت و بینهایت هدایت میکنند.
🔹 از این چهرهها در طول تاریخ و در سرزمینهای متفاوت، حضور داشته و دارند، اما شخص و مکتبی که اعتراف حداکثری اندیشههای متفاوت از اقشار متفاوت را به دنبال داشته؛ حسین ابن علی علیه السلام و مکتبِ عشق و عقل ایشان میباشد. حضرت سیدالشهدا، امام مومنان و حبیب عارفان و اسوهی آزادگان و آزادیخواهانِ عالم و سرآمدِ مصلحانِ واقعی تاریخ بودهاند و در بیداری دلها و زنده کردنِ دلمرده ها و امیدبخشی به مظلومانِ عالم، شخصیت بیبدیلی بوده و هستند. این همه تحسین عالمان و مبارزان جهانی، اتفاقی نبوده است.
💠 جامعهشناسی تغییر اجتماعی؛
🔹 در جریانسازی و تغییرِ مسیرها و فرایندهای اجتماعی، احساسات جمعی نقش منحصربهفردی دارند که البته در عصرِ اخیر معمولا با نگاهِ منفی دیده شدهاند و یا سرکوب شدهاند یا منحرف و یا در نطفه، خفه! و یا از طرف دیگر سر از افراطهای رنگارنگ شرقی یا غربی درآوردند و به همین دلیل همواره با شکست یا عقبگرد همراه بودهاند.
🔹 نکتهی برجسته در نهضت و قیام عاشورا، هم در زمان وقوع و هم در استمرار و گسترشِ آن در تمام طول تاریخ، ظرفیت و قابلیتِ تهییج و احیای احساساتِ صحیح جمعی است. این قابلیت هنگامی اهمیت مضاعف مییابد که هماهنگ و مبتنی بر عقلانیت باشد و به تعبیری نماینده و نمایانگر بهترین نمونه از عشقِ عقلبنیاد باشد. در عصر ما که دستهای خاموش و کرخت و دستهای متوسل به بیراهههای افراطی شدهاند، این عنصر حیاتی اگر صحیح و حسابشده تولید و مدیریت شود؛ تغییرِ صحیحِ جهان، رویا نخواهد بود.
🔹 پیادهروی جهانی اربعین همچون "معجزه تمدنی قرن21"، نشانه و نوید تغییرات انقلابی جهانی و تمدنسازی نوین اسلامی است.
✍ کیوان سلیمانی
🔸 اربعین ۱۳۹۶
@edallat
شکاف طبقاتی یا استحاله فرهنگی؟
محمدامین رضایی: حسینبنعلی علیهالسلام کشته جامعهای است که ساختار قدرت و ثروت از مسیر اصلی انقلاب خارج شده و جامعه طبقاتی شکل گرفته؛ آقازادهگان قدرتطلب و هنجارشکن صحابه و اکثریت مردمی که گرفتار حداقلهای زندگیاند. اولین محصول جامعه طبقاتی ذبح ارزشها و ارزشیهاست. نتیجه طبیعی جامعه طبقاتی عصر بنی امیه ذبح عدالت، اخلاق و حسینبنعلی علیهالسلام و یارانش بود.
مهدی جمشیدی: ریشهی حادثهی عاشورا، وقوع «استحالهی فرهنگی» در متن جامعهی اسلامی بود. از این رو، حسین -علیهالسلام- علاج را بازسازی انقلابی در قالب «اصلاح» و «امربهمعروف و نهیازمنکر» معرفی کرد. نیروی پیشران استحالهی جامعه نیز نه مردم، بلکه «اکثریت خواص اهل حق» بودند که بیبصیرت یا دنیاطلب شدند.
▪️ اینها، دو نمونه از دو نوع نگاه و دو منطق تحلیلی متفاوت از مسائل اجتماعی هستند که در سالها و کشورها و مسائل مختلف، مطرح میشوند؛ از صدر اسلام و قیام عاشورا تا انقلاب اسلامی و وقایع ۱۴۰۱. از فقر و فساد و تبعیض تا اعتیاد و مفاسد و طلاق.
▫️ به نظر شما کدام ایده و نگاه دقیقتر و کدام مسئله، علّی است؟
@edallat
درباره میزان حضور مردم در مناسک محرم.
انباشت نارضایتیهای ناشی از ناکارآمدی منعکس در افزایش فقر و نابرابری، در کنار ناسازگاریهای فزاینده فرهنگی، منجر به اعتراضات آغشته به اغتشاشات متنوعی در ایران از جمله در سال ۱۴۰۱ شده است.
رویکرد نامسئولانه در مواجهه با این اعتراضات با رویههای چون ناپاسخگویی و عدم جبران اشتباهات، در کنار موجسواری رسانههای معارض و سوءاستفاده طبیعی نظام سلطه، خیزش و اعتراض را به سمت و سوی شورش و اغتشاش میکشاند.
در ادامه با ایجاد تنش و برخوردهای سخت و غیرروامدارانه، فاصله و شکاف اجتماعیای که خود ریشه اولیه مسئله بوده، تشدید شده و تعمیق یافته و تبعات متعددی بر جای میگذارد.
در این شرایط، طیف محافظهکار مسلط، در تداوم ثباتخواهی حین وقوع واقعه و به محض بازیابی آرامش گذشته به واسطه جمع شدن امنیتی مسئله، مسیر قدرتمحوری پیشین خود را از سر گرفته و به جای نگرانی و چارهاندیشی پیرامون ریشهها، پیامدها و راهحلهای بنیادین مسئله در ساحات اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و البته جهانبینی و سبک و معنای زندگی، دلنگران تبعات سیاسی جناحی رویداد میشود.
برای نمونه پس از وقایعی مانند خیزش منتهی به شورش ۱۴۰۱، که جهش موج و روند بیحجابی و بدحجابی و سایر شاخوبرگهای اخلاقی و رفتاری آن، تنها تبعات اولیه و ملموس مواجهه قهرآمیز جامعه و حاکمیت هستند،
سیاستگذار و سیاستمدار جمهوری اسلامی به جای نگرانی از شکاف طبقاتی و اقتصادی از یک سو و بالتبع؛ شکاف هویتی و فرهنگی از سوی دیگر و در نتیجه افول مضاعف اعتماد اجتماعی و تعمیق شکاف چندبعدی جامعه و حاکمیت، و در نهایت پیامدهایی چون تسریع دینگریزی و دینستیزی از جمله با کاهش حضور در مناسکی چون عزاداریهای محرم،
با خودفریبی خیالبافانه بر انکار این وقایع و حقایق انکارناپذیر اصرار ورزیده و در پیدا و پنهان، دلواپس احتمال کاهش حضور مردم در انتخابات به نفع جناح مطبوع خود میشود.
در میانه این بحران عصیانبرانگیز که قاطبه جبهه فرهنگی انقلاب! بر حاشیهبازیهای فلان مداحسلبریتی و موشکافی کم و کیف مواجهه با عزاداران بیحجاب و بدحجاب متمرکز شدهاند، و در فقدان یک نظام رصد و وضعیتشناسی مستقل و معقول و عمیق، و حداقل بر اساس مشاهدات و گفتوگوها و پرسوجوهای ناقص ما، خطاب به مسئولان و دلسوزان، صریح و مختصر باید گفت:
"به تصاویر هوایی هیئتهای بزرگ کلانشهرهایی چون تهران، مشغول و مغرور نشویم، با وجود حضور همچنان پرشور و قابل توجه اما در برخی مناطق کاهش حضور و نقشآفرینی مردم در محرم ۱۴۰۲، به ویژه در هیئات مردمی محلی، روستایی و شهری، و احساس و اقرار به این کاهش توسط خود مردم، محسوس و معنادار و هشدارآمیز است."
مسئله، روند کاهشی دینداری از جمله بعد مناسکی و شرکت در مراسمات محرم، در حداقل دو دهه اخیر برخی مناطق ایران است که باید پذیرفته، فهم، تحلیل و حل شود. این نگاه، نافی افزایش طبیعی احتمالی نسبت به ایام کرونا، افزایش کلی نسبت به پیش از انقلاب و حتی افزایش احتمالی کنونی در جهان و کشورهای اسلامی نیست.
بدیهی است کاهشی بودن روند، به معنای کم بودن جمعیت شرکتکنندگان نیست، بلکه به معنای کمتر شدن آنها نسبت به قبل است. در واقع حضور عمومی مردم در مراسمات و مناسک مذهبی به ویژه در ایام محرم، قابل توجه بوده که مخصوصا با وجود شرایط خاص سیاسی اقتصادی داخلی و شرایط سیاسی فرهنگی جهانی، نشاندهنده تداوم حیات دین و دینداری در ایران اسلامی علیرغم برخی تغییر و تحولات است.
ضمنا برخی از افراد مذهبی و انقلابی که خود در محافل و مجالس حامی نظام زیست و تنفس میکنند، احیانا امسال شاهد افزایش کمّی و کیفی برخی از خردهمراسمهای محلی به ویژه در مساجد و مراکز بسیج و... بودهاند و این امر ممکن است امر را بر آنان مشتبه کند! در حالی که فارغ از جابهجاییهای جمعیتی و ذهنیت جهتدار و احتمال مقایسه ناقص با ایام کرونا، این پدیده غالبا حاصل اقداماتی واکنشی نسبت به وقایع ۱۴۰۱ و وضعیت روز است. بنابراین فارغ از کیفیت حضور و صرفا از حیث کمیّت، ملاحظه طیف متکثر مردم به ویژه اقشار مستقل و خودجوش و همچنین در حاشیه و البته بازه زمانی بیست یا ده ساله اخیر، ضروری میباشد.
نکته پایانی اینکه در محرم امسال، پدیدهای که بیش از پیش نظر برخی را به خود جلب کرده، حضور ظاهرا متفاوت نسل جدید در متن و حاشیه مراسمات بوده است. یک مسئله در این زمینه مغفول و کمرنگ به نظر میرسد: خیابان!
نسل جدید و به بیان دقیقتر، بخش معتدل یا خاکستری طیف شبهسکولار عرفمحوری که در نسلهای مختلف وجود دارد، نیازمند و مایل به حضور و ظهور و بروز و کنش و زیست در عرصه عمومی از جمله خیابان است؛ چه عزاداری محرم ۱۴۰۲ باشد چه اعتراضات پاییزی ۱۴۰۱!
کیوان سلیمانی، عاشورای ۱۴۰۲
@edallat
نابرابری یا سبک زندگی؛ مسئله کدام است؟
بخش اول: زیربنای جوامع سرمایهداری؛ طبقه یا هویت؟
دو رویکرد متفاوت و گاه متضاد در تحلیل و حل مسائل اجتماعی وجود دارد و این اختلاف ناظر به مسائل مختلف ظهور و بروز پیدا میکند؛ از قیام عاشورا تا وقایع ۱۴۰۱، از اعتیاد تا طلاق، از فقر تا حجاب، از انقلاب اسلامی تا جنبشهای اجتماعی. رویکرد تحلیل طبقاتی و رویکرد تحلیل هویتی.
تحلیل طبقاتی
این منطق، ساختار طبقاتی جوامع سرمایهداری را زیربنای پیدایش و گسترش مسائل اجتماعی میداند. شکاف طبقاتی، نابرابری، فقر و فساد و تبعیض از مسائل مهم و اولویتدار در این سنخ تحلیل هستند.
این طیف استثمار، شکاف طبقاتی و طاغوت اقتصادی را از ریشههای اصلی انحراف منتهی به واقعه عاشورا میدانند و در تحلیل و ریشهیابی نارضایتی و اعتراضات اجتماعی ایران امروز نیز بر نابرابری و فقر تاکید داشته و ریشه گسترش آسیبهای اجتماعی و فرهنگی از اعتیاد و سرقت تا طلاق و مفاسد اخلاقی را در ساخت اجتماعی نامتوازن فقر و تکاثر جستوجو میکنند.
تحلیل هویتی
این منطق، هویت و سبک فکر و زندگی غربی را زیربنای پیدایش و گسترش مسائل اجتماعی میداند. شکاف هویتی، بیحجابی، نسل زد و رسانه از مسائل مهم و اولویتدار در این سنخ تحلیل هستند.
این طیف استحمار، شکاف هویتی و طاغوت فرهنگی را از ریشههای اصلی انحراف منتهی به واقعه عاشورا میدانند و در تحلیل و ریشهیابی نارضایتی و اعتراضات اجتماعی ایران امروز نیز بر وضعیت تربیتی و تهاجم فرهنگی و رسانهای تاکید داشته و ریشه گسترش آسیبهای اجتماعی و فرهنگی از اعتیاد و سرقت تا طلاق و مفاسد اخلاقی را در سبک زندگی غیردینی و غربی جستوجو میکنند.
کدام تحلیل؟
فارغ از اینکه هر دو نوع تحلیل، بهرهای از واقعبینی را در خود دارند اما با ملاحظه وضعیت تاثیر و تاثر مسائل مهم هر کدام نسبت به هم، میتوان به جایگاه علّی یا معلولی آنها و در نتیجه تقدم و دقت تحلیلی بیشتر یکی از این دو پی برد.
در واقع، سوال این است که نابرابری و شکاف طبقاتی منجر به ناسازگاری و شکاف هویتی میشود یا برعکس؟ فقر، کفر میپروراند یا برعکس؟ تُرف، فسق میآورد یا برعکس؟ تکاثر، طغیان و فساد اخلاقی در پی دارد یا برعکس؟ طبقه هویت را تشکیل میدهد و تعیین میکند یا برعکس؟
اولویت تحلیل طبقاتی در جوامع سرمایهداری
فارغ از تاثیر و تاثر شبکهای و رفتوبرگشتی مجموع علل و عوامل مسائل اجتماعی از جمله علل طبقاتی و هویتی اما به نظر میرسد حداقل در جوامع سرمایهداری کنونی، ساختار طبقاتی جامعه است که زیربنای علّی پیدایش مسائل اجتماعی و فرهنگی از جمله شکاف هویتی میباشد.
در واقع هرچند فکر و فلسفه و فرهنگ جایگاه بنیادین و کلیدی در تعیین و تنظیم سازوکارهای اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و... جامعه دارند اما حداقل در شرایط امروز جهان و ایران، وضعیت طبقاتی و اقتصادی نقش تعیینکنندهای در تنظیم مناسبات و تحولات اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و حتی فکری، علمی، الهیاتی، فلسفی و ... ایفا میکند، نقشی که معمولا مغفول مانده یا انکار و حداقل کمرنگ میشود و همین رویههاست که ضرورت توجه ویژه به آن را مضاعف میکند.
این مسئله، فارغ از واقعیت اجتماعی عصر حاضر، با مراجعه به منظومه معرفتی متفکران انقلاب اسلامی نیز مورد تاکید و تایید قرار میگیرد. مطالعه تطبیقی نظرات و نظریات متفکران انقلابی نشان میدهد که دال مرکزی روایت و قرائت آنها از مکتب و ایدئولوژی اسلام، این ایده مشخص بوده است: محوریت عدالت در آرمانهای اجتماعی و ضرورت توازن طبقاتی در ساخت جامعه متعالی.
این نکته در آراء و آثار اکثریت متفکران انقلاب از جمله امام خمینی، رهبر انقلاب، علامه طباطبایی، شهید مطهری، شهید صدر، شهید بهشتی و... مشهود است.
منطق تحلیل و حل مسائل اجتماعی
بنابراین برای تحلیل و حل مسائل اجتماعی:
اولا باید هر دو بعد طبقاتی و هویتی را مد نظر داشت و غفلت از هیچکدام، توجیه منطقی ندارد.
دوما علاوه بر ملاحظه مستقل هر کدام، باید شبکه ارتباطی و نظام تاثیر و تاثر آنها بر هم را نیز ملاحظه کرد.
سوما در نهایت و حداقل در شرایط کنونی جهان و ایران، باید نسبت به نقش تعیینکننده و علّی و مغفول طبقه و نابرابری بر هویت و سبک زندگی، توجه ویژه داشت.
کیوان سلیمانی
@edallat
نابرابری یا سبک زندگی؛ مسئله کدام است؟
بخش دوم: سرمایهداری؛ علتالعلل شکاف طبقاتی و هویتی.
اسلام سرمایهداری و سرمایهداری اسلامی
با وجود رواج و غلبه ایده اسلام عدالتمحور و آرمان جامعه بیطبقه توحیدی و منطق تحلیل طبقاتی در ابتدای انقلاب، مهجوریت و حتی مطرودیت کنونی این ایده و آرمان و منطق از کجا نشات گرفته است؟ اگر بخواهیم با استفاده از همین دو رویکرد تحلیل طبقاتی و هویتی به این سوال پاسخ دهیم باید گفت:
فارغ از تاثیرات افول موج جهانی و وطنی جریان چپ از یک سو و فروکش روحیه و رویه انقلابی اسلامی در کشور از سوی دیگر در دهه اول انقلاب؛ طبقه مرفه مترف مسلط جدید برآمده از روند تعمیق شکاف طبقاتی در جامعه که از انتهای دهه شصت و ابتدای دوره سازندگی، آغاز و تسریع شد و تا امروز و فردا ادامه داشته و دارد، تداوم ایده و اندیشه عدالتخواهانه انقلاب اسلامی را در تضاد و تعارض با منافع طبقاتی خود میبیند.
این طبقه که از یک سو مولود و مولد نابرابری و شکاف طبقاتی است، و از سوی دیگر خود مولد و موطن آسیبهای فرهنگی و مسائل هویتی نیز است، برای تامین و تقویت جایگاه طبقاتی و پایگاه سیاسی و منافع اقتصادی خود نیازمند تولید و بازتولید و ترویج الهیات، جهانبینی و ایدئولوژیِ پشتیبان و سازندهی سبک زندگی متناسب با خود است: اسلام سرمایهداری! به تعبیر دکتر اباذری، نئولیبرالیسم سوژه نئولیبرال خود را میسازد.
در واقع طبقه سرمایهدار، دین و ایدئولوژی توجیهکننده خود را تولید و ترویج کرده و سپس این دین، منافع و موجودیت این طبقه را تقویت و تامین میکند؛ سرمایهداری اسلامی، اسلام سرمایهداری را میآفریند و اسلام سرمایهداری، سرمایهداری اسلامی را زنده و زاینده نگه میدارد!
بنابراین اگر نابرابری و شکاف طبقاتی علتالعلل مسائل اجتماعی و فرهنگی و اقتصادی است، علت خود نابرابری چیست؟ سرمایهداری. سرمایهداری حداقل در سه سطح و لایه مبنایی و میانی و بنایی: دین و آیین و تفکر سرمایهداری، فرهنگ و سیاست و رسانه سرمایهداری و طبقه و اقتصاد و افراد سرمایهدار.
جامعه سرمایهسالار و دشمنان آن
با تولید و ترویج ایده اسلام سرمایهداری توسط طبقه مرفه سرمایهدار، آنچه تقبیح و طرد میشود ایده اسلام عدالتمحور و طبقه مستضعف عدالتخواه است. بنابراین خواست و خوانش عدالت، جرم، و جذب و کسب و انباشت سرمایه، ارزش میشود. محافظهکاری تئوریزه و عدالتخواهی ترور میشود.
در این فضاست که چپهراسی و راستگرایی، عرصه را بر هرگونه خوانش عدالتخواهانه از اسلام و انقلاب و متفکران انقلاب اسلامی تنگ میکند و محمد، کاپیتال میشود و خمینی، تندرو و بهشتی، کمونیست و عدالتخواه، عدالتخوار!
در این فضا است که طبقه مستضعف، به جای صاحبان انقلاب و ولینعمتان حکومت و طبقه شریف؛ طبقه ضعیف و آسیبپذیر و گاه حتی مجرم بالذات و غده سرطانی و سرچشمه آسیبهای اجتماعی میشود، و برعکس، طبقه مترف به جای مرفهان بیدرد و زالوصفتان از خدا بیخبر؛ کارآفرین و نوآور و سوگلی نظام! میشود.
سرمایهداری فرهنگی
از طرفی حتی اگر همچنان معتقد و ملتزم به زیربنایی هویت و فرهنگ در جوامع سرمایهداری هم باشیم، فرهنگ سرمایهداری و شاخوبرگ آن از سرمایهداری پلتفرمی تا صنعت فرهنگ و..، مسئلهی اصلی و اولی میباشد که البته کمتر مورد توجه و تمرکز اهالی تحلیل فرهنگی قرار میگیرد.
این طیف یا به توجیه و تئوریزه کردن سرمایهداری مشغولند یا نهایتا به کلیات انتقادی انتزاعی و یا به جزئیات ملموس معلول. در واقع این سنخ تحلیلها، حتی اگر به نحو مستقیم مقوم و حامی سرمایهداری اقتصادی و فرهنگی نباشند، به نحو غیرمستقیم در این راستا حرکت میکنند و سویه و عملکرد محافظهکارانه دارند؛ چه با کمتوجهی به شکاف طبقاتی و سرمایهداری اقتصادی و چه حتی با کمتوجهی به سرمایهداری فرهنگی.
مهمترین مسئله، و راهحل آن
بنابراین سرمایهداری، کلانمسئله کلیدی و چه بسا تنها مسئله اولویتدار امروز ایران و جهان است. به تعبیر شهید مطهری، سرمایهداری رئیس مسائل مستحدثه است. راهحل چیست؟ بازگشت به اسلام عدالتخواه و طبقه مستضعف.
کیوان سلیمانی
@edallat