📽️ هفت برداشت اخلاقی از فیلم «بازی مرگ»- بخش اول
1️⃣ تلاش جناب مرگ بر این است که اعتقاد چوی ایجه را به چالش بکشد که در وصیتنامهاش قبل از خودکشی نوشته بود: «مرگ فقط وسیلهای برای پایان دادن به درد و رنجی است که در آن قرار دارم.» (همون چرا نمیمیرم راحت شم خودمون) او را به چالش میاندازد تا ببیند آیا میتواند در این اجسام جدید زنده بماند یا خیر. مجازات او در واقع، به خاطر توهین به مرگ و تمسخر آن است. منظور آن است که خودکشی، تمسخر و توهین به قوانین مرگ است. شاید یکی از پیامهای داستان این باشد که مرگ را نمیتوان شوخی گرفت. فیلم بر خلاف اسمش- و بر خلاف اخبار خودکشی- حاوی این پیام است که مرگ، بازی نیست.
و اینکه ناامیدی پایان راه نیست و انسان هیچگاه نمیتواند خود را در پایان راه ببیند و در نقطه سیاهی قرار گیرد که دیگر امیدی به زندگی ندارد، حتی وقتی هیچ چیز درست پیش نمیرود.
2️⃣ فرض داستان این است که فردی ۱۲ بار میمیرد و ۱۲ نوع زندگی متفاوت را تجربه میکند، اما در نهایت نمیمیرد! آیا این وضعیت به درک بهتری از زندگی منجر میشود؟ کارگردان فیلم، حالات و احساسات چوی ایجه را در این مسیر به گونهای تصویر میکند که او به درک بهتری از زندگی دست مییابد و نسبت به گذشته، با چالشهای زندگی مواجههای عاقلانهتر دارد. در تمام نقشهایی که به خود میگیرد، ظاهر و دغدغههای خود را حفظ میکند؛ نه پیرتر میشود و نه تغییر میکند. او تنها تکامل مییابد.
در تمام تجربیات و چالشهای منحصر به فردی که در هر زندگیاش با آنها روبرو میشود، سایه مرگ را احساس میکند و همین موضوع باعث میشود هیچکدام از این تجربیات را آنطور که باید جدی نگیرد. در حالی که چالش اصلی او این بود که تلاش کند زندگی را جدی بگیرد و مانع مرگ شود. پیام این چالش این است که نمیتوان حریف مرگ شد و متأسفانه سایه مرگ، نور زندگی را برای ما کمفروغ میکند.
3️⃣ یکی از پیامهای فیلم این است که مرگ را به عنوان یک آفریده به تصویر میکشد، به عنوان یک واقعیت و یک موجود. مرگ، وقتی خود را معرفی میکند، اینگونه معرفی میشود: «تنها آفریدهای که هیچگاه نمیمیرد» (الذی خلق الموت). این تصویرسازی میتواند مواجهه با مرگ و پذیرش آن را آسانتر کند. پذیرش مرگ به معنای آگاهی از این واقعیت است که مرگ بخشی اجتنابناپذیر از زندگی است و همه ما روزی با آن مواجه خواهیم شد. برخی معتقدند این آگاهی، زندگی را بیمعنا و پوچ میکند و هر چه که باشد، باید بگذارد و برود. اما آنهایی که درک عمیقتری از زندگی و مرگ دارند، برعکس این را معتقدند که پذیرش مرگ، ارزش واقعی زندگی را بهتر به ما میفهماند و تکتک تجربیات و لحظات زندگی را معنادار و مهم میکند. اصطلاحی در روانشناسی وجودی داریم به نام «مرگآگاهی» که تحقیقات مفصل و متعددی درباره آن نوشته شده و تأثیر مثبتش بر زندگی را اثبات کرده است. این جمله از هایدگر نقل شده که «تنها با پذیرش صادقانه مرگ، انسان میتواند به زندگی اصیل دست یابد». شلیک کردن جناب مرگ به شخصیت فیلم برای بازگرداندن او به زندگی جدید، کنایهای از همین معناست که مرگ، زندگیبخش است.
ادامه دارد...
📽️ هفت برداشت اخلاقی از فیلم «بازی مرگ»- بخش دوم
4️⃣ زندگی همواره انتخابهای جدیدی را پیش روی ما قرار میدهد. یکی از سختترین و مهمترین انتخابها، انتخاب بین زندگی نکردن و زندگی کردن است. اگر چه مرگ جسمانی در دست ما نیست، اما پذیرش مرگ بهطور کامل در اختیار ماست. با پذیرش مرگ، آنرا انتخاب نمیکنیم بلکه در واقع، زندگی را انتخاب میکنیم. و چشیدن طعم زندگی، منوط به همین انتخاب آگاهانه است. برعکس، احساس جبر در زندگی، آنرا به انسان کوفت میکند.
5️⃣ اثر عمیق احساسات بر روح ما ماندگار است. وقتی «چوی ایجه» در زندگی دیگری با نامزد خود روبرو میشود، متوجه میشود که عشق او هنوز نمرده است. همچنین، وقتی با رئیس شرکتی که به او کار نداده است مواجه میشود، میفهمد که نفرت او نیز هنوز زنده است. و در نهایت، وقتی با مادر خود دیدار میکند، درمییابد که مهربانی، شفقت و فداکاری هنوز در وجودش جاری است. ما میمیریم، اما احساسات و اخلاق ما نمیمیرند. صفات و خصال انسانی، تار و پود روح ما را تشکیل میدهند.
6️⃣ فیلم، یک اثر تناسخی است و اشکالات ایدئولوژیک آن به وضوح قابل مشاهده است، اما قصد ندارم به این موضوع بپردازم. یکی از اشتراکات بین تناسخ و معاد، «مسئولیت در قبال زندگی آینده انسان» است. هر دو اعتقاد بیان میکنند که اعمال و رفتارهای فرد در زندگی کنونی تأثیر مستقیمی بر زندگی آیندهاش دارد و زندگی آینده، بازتابی از زندگی کنونی اوست. این اصل بر اهمیت «مسئولیتپذیری اخلاقی» تأکید میکند و افراد را به حساسیت نسبت به اعمال نیک و بد خود ترغیب میکند.
با این حال، تفاوتی که بین این دو مفهوم وجود دارد این است که در معاد، زندگی آینده بیبرگشت است، در حالی که در تناسخ، فرد ممکن است باور داشته باشد که میتواند کمکاریهای خود را در زندگیهای بعدی جبران کند. این باور میتواند منجر به انگیزه کمتری برای انجام اعمال نیک و اجتناب از اعمال بد شود. به عنوان مثال، چوی ایجه در برخی از زندگیهای خود، این حالت را داشت که منتظر زندگی بعد از خود بود و این انتظار بر رفتارهای او تأثیر گذاشت.
7️⃣ پایانبندی فیلم و آخرین زندگی چوی ایجه، زندگی در بدن مادرش است. اینکه کسی دوباره در بدن مادرش زنده شود، فرضی جالب و عجیب به نظر میرسد. این تجربه میتواند به چندین شکل مختلف تفسیر شود: مثلاً به عنوان تجربه بازگشت به آغاز، یا بازگشت به رحم به عنوان جایی امن و بدون استرس، رها از فشارهای روزمره، یا به عنوان بازگشت به منبع اصلی زندگی. به هر حال، معنای این بازگشت به خوبی درک میشود. زمان همچون حلقهای بیپایان است که آخرین حلقه به اولین حلقه میرسد و هر پایانی، آغازی دوباره است؛ رسیدن به یک حالت اولیه و خالص از وجود.
✍️ عبدالله عمادی (معین)| سی شهریور ۴۰۳
#فیلم_اخلاق
#خودکشی
#معنای_زندگی
#ارزش_زندگی
#مرگ_آگاهی
#اخلاق_مرگ
☕•┈┈کافه اخلاق؛ نگاهی تازه به اخلاق┈┈•☕
@ethicscafe
@ethicscafe
کافهـ اخـــلاق ◾
[وقت و انرژی خود را در مسیر رشد و تعالی شخصی قرار بدهیم نه نقد و عیبجویی از دیگران]
به جان خودم، همین یک پیام را از پیامبرمان حفظ کنیم، بارمان را بستیم.
فوقالعاده است این رویکرد. نه تنها به بهبود فردی کمک میکند، بلکه باعث ایجاد جامعهای مهربانتر و همدلتر میشود.
تفکر 🤔 بنظر شما، آیا این سخن به معنای تعطیل شدن انتقاد و نهی از منکر است؟
▪️در دل کوهستان، در اعماق تاریک معدن، جایی که تاریکی بر نور چیره میشد، زمین فریاد تلخی کشید. ریزش ناگهانی دیوار و سقف، صدای مرگباری را به همراه آورد که در آن فریادهای وحشت و نالههای جانکاه خاموش شدند. در چشم برهم زدنی، زندگی به مرگ تبدیل شد.
➖ این رویداد تلخ، نه تنها خانوادههای داغدار و جامعهای عزادار را به جا گذاشت، بلکه از وجدان ما پرسید:
• چرا ؟
• چرا باید جانهای پاک و بیباک برای سنگها و ثروتهای زمینی فدا شود؟
• آیا ارزش زندگی انسان به اندازه امکانات دنیوی است؟
• چرا سنگ و صنعت شهر، آنقدر مهم شده که انسان را به خطر بکشاند و جانش را بگیرد؟
• و آیا ما به اندازه کافی در قبال جان انسانها مسئولیت پذیر بودهایم؟
• مسئولیت اخلاقی جامعه در قبال کسانی که در سایه خطر زندگی میکنند، کجاست؟
• آیا ایمنی معدنچیان به اندازه کافی مورد توجه قرار گرفته بود؟
• آیا سودجویی و غفلت یا اهمال از مسئولیت اخلاقی، به بهای جان انسانها تمام شده است؟
• آیا میتوانیم در برابر بیتوجهی به ایمنی و استانداردهای کاری سکوت کنیم؟.....
#رویداد
#معدن_طبس
#مسئولیت_اخلاقی
☕•┈┈بفرمایید کافه اخلاق؛ 🔰
@ethicscafe
با سلام و درود خدمت همراهان، دوستان، اقوام و همولایتیهای عزیزم.🤝
چند روزی، کافه در اسرار بود
دست ما در کار ناهموار بود
و نشد خدمت برسم🙏
البته فرصتی بود برای رسیدن جاماندگان به پستهای قبل.
عرض تسلیت دارم بمناسبت شهادت ناباورانه سید بزرگ و بزرگوار، سیدحسن نصرالله
آرزو میکنم پرچمش بر فراز باشد🖤
🌷 "چرا شهید، زنده است؟" یک تحلیل اخلاقی
شهید، به دلیل داشتن رهروان و پیروانی که راه او را ادامه میدهند، همواره زنده و حاضر احساس میشود. یعنی یک جنبه از این حضور، به دلیل تأثیر عمیقی است که بر اخلاق و رفتار پیروانش گذاشته است.
در واقع، شهید با انتقال ارزشهای اخلاقی خود به دیگران و گسترش آنها در جامعه، نوعی جاودانگی را تجربه میکند؛ دیگران با ادامه دادن راه شهید و ارزشهای شهید مثل شجاعت، صداقت، عدالت، فداکاری و عشق به انسانیت، به نوعی زندگی دوباره به او میبخشند. و او در این زندگی دوباره، منبع الهام و الگوی اخلاقی نسل بعد از خود است.
بنا بر این، زنده ماندن شهید در واقع، همان جاودانگی ارزشهاست. انعکاس عینی جاودانگی ارزشهاست.
#رویداد
#شهید_سید_حسن_نصرالله
✍️ عبدالله عمادی (معین)| ۸ مهر ۴۰۳
@ethicscafe
🌆 جامعه مهربان بیخیال
مهربانی و بیخیالی دو ویژگی هستند که ممکن است در نگاه اول متضاد به نظر برسند، اما ملت بافضیلت ایران ثابت کرده که میتواند جمع اضداد کند!
مهربانی در جامعه ما هست و زیادم هست یعنی توجه، دلسوزی، خیرخواهی، نیکوکاری و کمک داریم اما از طرف دیگر، نمیخواهیم خیلی درگیر استرس و نگرانی شویم. میخواهیم با آرامش و بدون استرس زندگی کنیم. گرایش عمومی ما بر رها کردن و به کتف گرفتن دغدغههاست. در نتیجه بشدت بر حفظ مرز خود و دیگران حساسیت داریم و اجازه نمیدهیم مشکلات عالم روی ما تأثیر بگذارد. علاوه بر اینکه مواجه شدن با خیل مسائلی که خارج از کنترل ماست، به بیخیالی ما دامن زده؛ چون پذیرفتیم که نمیتوان همه چیز را کنترل کرد و برخی مسائل خارج از کنترل را باید رها کرد. مثل بازار، سیاست، محیط زیست....
ترکیب مهربانی و بیخیالی، در سطح کم و کلان جامعه، تأثیرات خود را نشان میدهد؛ عدم توجه به مشکلات جدی، کاهش مسئولیتپذیری، کاهش سختکوشی، عدم تکاپوی اجتماعی، واکنش ناکافی به بحرانها، نتیجه بیخیالی ماست و عدم تمایل به رنج دیگران، افزایش کمکهای خیریه مردمی، پذیرش دیگران، غصه خوردن نسبت به اقشار ضعیف، احترام به خیر و صلاح دیگران، نشانه مهربانی ما.
➖ موافقید با این تحلیل؟
#پالت_فضائل_اخلاقی
#تفکر_اخلاقی
#عزای_عمومی
✍️ عبدالله عمادی| ۹ مهر ۴۰۳
@ethicscafe
ادموند برک_فیلسوف و سیاستمدار انگلیسی_ میگوید: تنها چیزی که برای پیروزی شر لازم است این است که انسانهای خوب هیچ کاری نکنند.
ترس از واکنش دشمن و ضربه متقابل، از نظر اخلاقی میتواند موجه باشد، چون حفظ جان و امنیت افراد یک ارزش اساسی است. اما به قول گاندی، "ترس از خشونت، خود نوعی خشونت است." یعنی ممکن است ترس از دشمن، او را به خشونت بیشتر بکشاند.
پس دعوا نکردن، تا جایی مجاز است که به گسترش ظلم و خشونت کمک نکند.
#اخلاق_جنگ
@ethicscafe