✅✅ راهکارهای کاربردی برای کسبِ مهارتِ #متنخوانی و #متنفهمی 👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇
#متنفهمی
#متنخوانی
#پژوهش
#تدریس
#تبلیغ
#منبر
✅✅✅ راهکارهای کاربردی برای کسبِ مهارتِ #متنخوانی و #متنفهمی:
🔴 کلمات را ابداً اِعرابگذاری نکنید.
🔵 ترجمهها و شروح فارسی را سهطلاقه کنید؛ بدترین گزینه برای مطالعه، این نوع کتابها هستند.
📌 اگر مطلبی را نفهمید و ندانید بهتر از آن است که با شرح فارسی بفهمید.
🔴 برای فهمِ معانیِ لغاتِ عربی و شناختِ اوزانِ اسماء و افعال به کتاب #المعجم_الوسیط (عربی به عربی) مراجعه کنید.
🔵 با متنِ کتابها کَلَنْجَار بروید تا خود بدانید و بفهمید؛ بايد به #خودفهمی برسید.
🔴 در کنار کتابی که آن را درس میگیرید کتابِ دیگری را انتخاب کرده، خود مطالعه کنید و سعی کنید خود بفهمید؛ #خودفهمی را تمرین کنید.
مانند #الوسیط آیت الله سبحانی در کنارِ #اصول_فقه مرحوم مظفّر، و #تحریر_الوسیلة امامخمینی در کنارِ #شرح_لمعه، و یا برخی حواشیِ #رسائل و #مکاسب.
🔵 مباحثهی ترکیب و تجزیهی قرآن کریم؛ بر محور یک تفسیر یک جلدیِ عربی مباحثهای داشته باشید با مراجعهی مُستمرّ و مُکرَّر به یک کتاب در #نحو و یک کتاب در #صرف.
📌 بهتر است کتابِ مُنتخَبتان کتابی باشد که قبلاً درس گرفته باشید تا مراجعه آسان و سریع انجام شود.
🔴 در مباحثهی #فقه و #اصول یا حتی #فلسفه نیز تا میتوانید بر سرِ خواندنِ متن و تطبیقِ دقیقِ مطلب بر متن دقّت کنید، و عَرقِ رفیقِ همبحث را در بیاورید.
🔵 سعی کنید حدّاقلّ دو ترم کلاس #مکالمه_عربی شرکت کنید.
🔴 بر نفهمیدنِ متون #صبر داشته باشید؛ اگر امروز نفهمیدید فردا خواهید فهمید، اگر فردا نفهمید هفتهی دیگر خواهید فهمید... ؛ پس، #صبر کنید.
🔵 سعی کنید آهنگ و آکسانِ جملاتِ اسمی، فعلی، خبری، استفهامی، تعجّبی و... را در خواندن و تطبیقِ متون رعایت کنید.
⚠️⚠️ مهارت #متنخوانی و #متنفهمی مانند هر مهارتی -نه یکباره- بلکه با مُمارست و اِستمرار پدید میآید؛ دلسرد نشوید... .
✴️@fegh_osoul_rafiee
مرحوم #وحید_بهبهانی در #الفوائد_الحائریة (ص۱۱۸) مطلبی میفرمایند که نشان از پشتکار و تلاش علمیِ عالمان و اندیشمندان دارد؛ ایشان مینویسد:
"فإنّا کثیراً ما نُلاحِظ الحدیثَ أو کلامَ العلماء أو کلامَ غیرهم، و لا نفْهَمُ منه أمراً، [بل] نفهَمُه بعد الملاحظة الثانیة أو الثالثة و هکذا و بعد دقّة النظر و التعمّق، بل ربما یظهَر لنا فی المرتبة الثانیة أو الثالثة خلافُ ما فهِمْناه و ضدُّه و نقیضُه، و ربما نفهَم فی الثالثة بخلاف ما فهِمْناه فی الثانیة و هکذا.
و نُقِل عن المُحقِّق المُدقِّق مولانا الشّیروانی أنه قال: 'دَرَسْتُ شرحَ الکافیة للجامي عشرین مرّةً، کلَّ مرة فهِمْتُ أن المرّة السابقة ما فهِمْتُه کما هو'."
✴️@fegh_osoul_rafiee
✅ ادامهی شرح و تبیین #حاشیة_المكاسب مرحوم #آخوند_خراسانى 👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇
#کتاب_البیع_شیخ_انصاری
#حاشیة_المكاسب
#آخوند_خراسانى
#شروط_المتعاقدين
#شرط_الاختیار
#اِکراه
📚 ۱١٣- قوله (ج۳، ص۳١۴): لکنّ الإنصاف أن وقوع الفعل عن الإكراه... .
✅ مرحوم #آخوند_خراسانى در مورد #اِکراه میآورد: بعید نیست بتوان گفت همین که شخصی دیگری را #اِکراه بر انجامِ فعلی کند به صورتی که اگر #اِکراه نمیبود شخص آن فعل را انجام نمیداد کفایت میکند تا موضوعِ #اِکراه را تحقّقیافته بدانیم، حتی اگر راهی برای خلاصشدن از دستِ #مُکرِه وجود داشته باشد.
🔹️ حال، این که میتوانسته است خود را خلاص کند و نکرده است میتواند به این سبب باشد که #مُکرَه انگیزهی عقلاییای در راهِ خلاصیِ خود نمیبیند، مانند #توریه که عقلاء دلیلی برای انجامِ آن نمیبینند (و حتی برخی اصلاً نمیدانند #توریه چیست)، و یا حتی مانند آن که #مُکرَه انگیزهی عقلایی را در انجامندادنِ آن راهِ خلاصی ببیند.
🔸️ حاصل کلام ایشان این است: بعید نیست معیارِ تحقّقِ #اِکراه را در تمام این حالات همین بدانیم که اگر #اِکراه نبود #مُکرَه آن فعل را انجام نمیداند.
ادامه دارد...
✴️@fegh_osoul_rafiee
حضرت استاد آیت الله العظمى سبحانی (دام ظله) در درس خارج اصولشان نظر فقهیِ خود در مورد ضرورتِ تحصیل #اجتهاد را این گونه بیان میکنند:
"آقایانی که در حدّ #رسائل و #مکاسب و یا کمی بالاتر رسیدهاند علی الظاهر #اجتهاد برای آنان واجب عینی است، نه واجب کفایی؛ مقام [و] موقعیتِ شیعه با #فقاهت بوده و نیازمند به #فقیه است... .
آقایانی که در این حدّ آمدهاید! کوشش کنید که #اجتهاد را به دست بیاورید.
بنابراین تکلیفِ شما مشکل است."
✴️@fegh_osoul_rafiee
⚠️⚠️ حذفِ #فقه یعنی فروپاشیِ تمامِ ارکانِ نظامِ فردی و اجتماعیِ انسانی... .
فرزندِ فقیه و حکیم مجاهد، مرحوم آیت الله مصباح یزدی (رضوان الله علیه) در کتاب حقیقتِ شرق (ص۲۵) در موردِ وضعیتِ معیشتیِ ایشان در دوران طلبگیشان به نقل از ایشان میگوید:
"... غالباً نان و شِکر میخوردم... پس از مدّتی که زندگی خود را با نان و شِکر سپری کردم دیدم که پولِ این را هم ندارم! روزی از فشارِ گرسنگی در حیاط فیضیّه قدم میزدم، به خدا گفتم: 'خدایا! من احساس وظیفه و تکلیف شرعی کردهام و قدم در این راه گذاشتهام و تمام سختیهای آن را به جان میخَرَم، اما حوصلهی منّتکشیدن و قرضگرفتن را ندارم؛ اگر چیزی برسانی که همین وضع را تحمّل میکنم و اگر نخواستی میروم.'
... ناگهان شنیدم یکی صدا میزند: آقای محمّدتقی مصباح کیه؟
نگاه کردم دیدم که نامهرسان برای من نامه آورده است خیلی تعجّب کردم، [چون] من در این چندساله کسی را نداشتم که برایم نامه بنویسد... دیدم که مقداری پول برای من فرستادهاند... بعدها تحقیق کردم و فهمیدم که امضای پای نامه مالِ مرحوم حاج سید محمد مدرّسی یزدی بوده است؛ او در تمام عُمرم فقط یک بار و آن هم در چنین اوضاعی این نامه را برای من فرستاد."
✴️@fegh_osoul_rafiee
فقیه و حکیم مجاهد، مرحوم آیت الله مصباح یزدی (رضوان الله علیه) در کتاب حقیقتِ شرق (ص۲۶) در موردِ اهتمامشان به درس و بحث میفرمودند:
"ما یک ساعت قبل از اذان صبح بیدار میشدیم و قبل از اذان صبح یک مباحثه میکردیم. درسهای ما از اوّل صبح شروع میشد و لحظهای از وقتِ خود را هدر نمیدادیم.
در مدّتی که در مدرسهی فیضیّه حجره داشتم شام من یک عدد نان کَسْمِهای (نان کوچک روغنی) بود که از مغازههای جلوی درب فیضیّه میخریدم و آن را تا رسیدن به کتابخانه میخوردم و بعد در آن جا مشغول مطالعه میشدم."
✴️@fegh_osoul_rafiee