💢 طرح مباحث #فلسفه_غرب برای طلبه کم بهره از حکمت و علم اسلامی، او را تبدیل به عبدآبقی می کند که دیگر هیچ گاه تعلق فکری به خاستگاه حوزویاش نخواهد داشت.
کسانی که در آزمایشگاههای داروسازی، ویروسهای بیماریزای پیشرفته را مورد مطالعه قرار میدهند، همواره در معرض آلودگی به آن ویروسها و ابتلا به بیماریهای کشنده هستند. نظیر چنین خطری طلاب حوزه علمیه را نیز تهدید میکند.
طلابی که به قصد شناخت شبهات و پاسخگویی به آنها، با آموزههای مذاهب، ادیان و فرهنگهای مختلف آشنا میگردند و برای تحلیل آنها، به جهان و پدیدههای تاریخی و معاصرش از زاویه دید نحلههای فلسفی و فکریای غیر از تشیع مینگرند، بهتدریج - و حتی در صورت مقاومت - متأثر از آن آموزهها و روایتهای متفاوت میگردند.
طلابی که در دانشگاهها و دانشکدهها و پژوهشگاهها و مؤسسات علمی متعدد حوزوی، برای نقد و مقابله با - به اصطلاح - علوم انسانی فعلی، تحصیل میکنند، وقتی با اتفاقاتی که بعداز کانت در شناختشناسی پدید آمد، مواجه میشوند و وقتی با مطالعات هرمنوتیکی در فهم متون آشنایی مییابند، ممکن است به روششناسیهای تجربهنشدهای در تفسیر و تأویل متون مقدس و تاریخی دسترسی یابند که جهانبینیای بالکل متفاوت از خوانش نگاه رسمی حوزه از همان متون برایشان پدید آورد.
وقتی جایگاه محوری «اخلاق» را در الهیات مسیحی و کلام جدید با فقه نصمحور شیعی مقایسه میکنند، ممکن است به افقهای فکریای فراتر از «حجیت» و «معذوریت» و حتی «فقه» در تشخیص و تعیین درست و غلط در هنجارهای رفتاری بیاندیشند و قس علی هذا...
اتفاقی که برای این دست از افراد میافتد، چیزی بهتر از تعبیر حجتالإسلام #پارسانیا نیست که در مناظرهای علمی با دکتر بیژن عبدالکریمی چند سال پیش در دانشگاه ادیان گفته بود:
«طرح مباحث فلسفه غرب برای طلبه کمبهره از حکمت و علم اسلامی، او را تبدیل به «عبد آبقی» میکند که دیگر هیچگاه تعلق فکری به خاستگاه حوزویاش نخواهد داشت».
_ نامههای حوزوی
#خطر_التقاط
♦️ کانال حوزه و فلسفه:
✅ @feghheakbar
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🌸 چطوری دوستم را نمازخوان کنم؟
💢 فاقد شیء، نمیتواند معطی شیء باشد.
▫️ ۶۰ ثانیه
_ حاج آقا پناهیان
✅ @khanevadeh_313
💢 علامه طباطبایی میتوانست درس خارج فقه و اصول مفصلی ترتیب دهد و فضلا را جمع کند، اما ...
♦️ کانال حوزه و فلسفه:
✅ @feghheakbar
حوزه علمیه تمدن ساز
💢 دهها درس خارج رسمی و قوی عقلی_فلسفی راهاندازی کنید.
🔶 ضمن تحسین به خاطر حمایت و راه اندازی دروس خارج فقه با موضوعات مهم روز، از حوزه علمیه درخواست میشود که دروس خارج ابعاد اهم دین (که مربوط به بخش اندیشه و ایدئولوژی و عقیدهی آدمیان و جوامع است) را نیز رسما در کرسی های محوری درس خارج (از جمله مسجد اعظم و شبستانهای آن) برقرار کنند
🔶 چرا که اگر کسی خدا را قبول نداشته باشد (ملحدان و پوزیتیویستها و ...)
یا انسان را صرفا مادی بداند (فیزیکالیستها و فرویدیها و ...)
یا خدا را قبول ولی دین را قبول نداشته باشد (دادارباورها)
یا دین را قبول ولی قرآن را محرَّف یا رویاگونه یا ... بداند،
یا قایل به تعدد قرائات باشد
یا قایل به نسبی گرایی باشد
یا شناخت قطعی را ممتنع و قایل به شکگرایی باشد (کانتیها)
یا مدرنیتهای باشد (جانهیکیها)
یا سنتگرا باشد (گنونیها)
یا تلفیقی از موارد فوق ...
در این صورت اساسا نوبت به احکامِ فقهیِ مستخرج از متون و مربوط به افعال مکلفین، نخواهد رسید و اساسا موضوعا منتفی خواهد بود و محلی از اعراب نخواهد داشت.
🔶 در غرب و شرق که هیچ، حتی در جامعه و به ویژه دانشگاههای خودمان هم به وفور پیروان نحلههای فوق دیده می شود (البته برای پیرو یک اندیشه بودن نیاز نیست حتما خود را پیرو سردمدار آن اندیشه معرفی کنند؛ همین که اندیشه، اندیشهی او باشد کافیست، ولو اینکه حتی اسم صاحب مکتب را ندانند؛ چون مساله، تکوینی است نه اعتباری و عنوانی)
🔶 لذا توصیه میشود طلاب را مسلح به علم و فلسفه کنید و دروس خارج زیر را (در مسجداعظم و امثال آن که محوریت داشته باشند و در مرکز دید باشند) برقرار کنید تا در مقابل دگراندیشان قدرت مقابله داشته باشند و خدای ناکرده موجبات شین امام صادق (ع) و معارف و اسلام، فراهم نیاید. به ویژه الان (قرن ۲۱؛ با همه پیچیدگیاش) که حوزه اصرار دارد که ردای دین را بر تن محصلین خود کند و عنوان "حجةالاسلام و کافةالمسلمین" و "نماینده خدا و دین خدا بودن" را بر تارک آنان نقش بندد.
🔶 دروس خارجی چون:
۱. براهین اثبات واجب تعالی بر اساس حکمت متعالیه صدرایی و ناظر به شبهات قرون اخیر و معاصر
۲. کیفیت ربط مخلوق با خالق (مساله عینالربط)
۳. هستی شناسی (قوس نزول) و انسان شناسی(قوس صعود) از منظر فلسفه و عرفان نظری
۴. فلسفه دین اسلامی
۵. انسان شناسی اسلامی و صدرایی (و ناظر به شبهات فیزیکالیستها و مادیانگاران ذهن)
۶. رابطه علم و دین
۷. معادشناسی (اتحاد عالم و معلوم و اتحاد عامل و عمل)
۸. جایگاه تکوینی انسان کامل و معصومین (با رویکرد عرفان نظری و حکمت متعالیه)
۹. مساله شناخت (با نقد شکگرایی و نسبیگرایی)
۱۰. بررسی و نقد پلورالیزم
۱۱. بررسی و نقد تعدد قرائات
۱۲. زبان دین
۱۳. وحی شناسی (نفس نبی و کیفیت تنزّل و سنخیت) و نقد شبهات وارده
۱۴. بررسی تطبیقی اندیشههای ملاصدرا و هایدگر
۱۵. بررسی تطبیقی معرفت شناسی اسلامی و کانت
۱۶. ادله تجرد نفس و ذهن (با توجه به دیدگاههای مادی انگار معاصر)
۱۷. بررسی تطبیقی مکاتب کلامی زنده معاصر
۱۸. رابطه فیزیک و کوانتوم با الهیات و فلسفه
۱۹. بررسی و نقد عرفانهای کاذب
۲۰. مساله شر (به تعبیر هانس کونگ: پناهگاه الحاد)
و ...
🔶 عباراتی از علمای جامع:
◽️ #امام_خمینی: فقیه حق ندارد بگوید که من اسلام شناسم. فقیه باید بگوید من فقه شناسم. (صحیفه نور، ج۸، ص۵۳۸)
◽️ #رهبرمعظم انقلاب: فلسفه اسلامی، فقه اکبر است / حوزه اسلام و اهل بیت در درجه اول حوزه کلام [و علوم عقلی] و بعد حوزه فقه بود./ فلسفه باید در حوزه ها رواج پیدا کند.
◽️ علامه #طباطبایی: امروز بايد به درد طلاب رسید؛ و آن ها را برای مبارزه با ماتراليستها و ماديين بر اساس صحیح اماده کرد، و فلسفه حقه اسلامیه را بدانها آموخت. (مهرتابان، ص۱۰۵)
◽️ علامه #جوادی_آملی: فلسفه، فکر رسمی و درس رسمی حوزه بشود. (خرداد۹۱، تفسیر سوره نمل، جلسه۲۶)/ در بیان اهل بیت (ع) آمده حوزه، زمانی حوزه می شود که از مدار تنگ فقه و اصول بگذرد.(بیانات در اجلاسیه اساتید سطح عالی و خارج حوزه، اردیبهشت ۹۵)/ تقریبا یک سیزدهم قرآن درباره تعبدیات است و دوازده سیزدهم آن درباره عقلیات.
◽️ علامه #مصباح_یزدی: آموختن فلسفه از آموختن فقه واجبتر است. (مباحثی درباره حوزه، ص۱۰۲)
◽️ علامه #حسن_زاده_آملی: و لعمرى من اعتزل عن الکتب العقليه و الصحف العرفانيه فقد عزل نفسه عن فهم الخطاب المحمدى (ص) -يعنى قران- و حرمها من النيل بسعادتها القصوى. (تعلیقات بر اسفار، ج۲، ص۶)
◽️ علامه #سبحانی: اگر فلسفه اسلامی را کنار بگذارید، فلسفه غرب جایگزین آن میشود.
✍ امین دهقانی
♦️ کانال حوزه و فلسفه:
✅ @feghheakbar
14.53M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
💢 بسیار بسیار کم کار کردیم. خیلی عقبیم.
علامه #مصباح_یزدی:
کل فعالیت روحانیت و حوزه را که مقایسه میکنیم با نیازهایی که جامعه داشت و بستری که فراهم شده بود و میشد کار بکنند، اعتراف میکنم که بسیار بسیار کم کار کردیم. خیلی عقبیم.
اسفند ۹۲
_____
پینوشت کانال حوزه و فلسفه:
بر اساس شناختی که از علامه مصباح یزدی(ره) مطابق مدیریت ایشان بر موسسه امام و بر اساس بیاناتشان از جمله در کتاب "مباحثی درباره حوزه"، بدست میآید، به نظر میرسد که اگر این عالمِ آگاه، چند سال مدیریت کل حوزههای علمیه کشور (۲۰۰هزار حوزوی) را بر عهده میداشت، تاکنون
چند هزار مجتهد یا قریب به مجتهد در فلسفه،
چند هزار متخصص در فلسفه دین اسلامی،
چند هزار متخصص در مدیریت اسلامی،
چند هزار متخصص در جامعهشناسی اسلامی،
چند هزار متخصص در اقتصاد اسلامی،
چند هزار متخصص در روانشناسی اسلامی،
چند هزار متخصص در عرفان نظری اسلامی،
چند هزار متخصص در سیاست اسلامی
را تربیت میکرد. و آنها را روانه پشتیبانی از نظام اسلامی و روانه کرسی های تدریس در دانشگاه ها و مجامع علمی مینمود.
و این کار هیچ منافاتی با این ندارد که این متخصصان، در کنار تخصص خود به دروس خارج فقه هم توجه و التفات جدی داشته باشند، بلکه التفات آنها هدفمند و روشمند میشود.
تربیت ۱۰-۲۰ درصدی نیروها در طول مدت ۱۰-۱۵ سال، سخت نیست. بلاخره در یک مجموعه آموزشی، حداقل ۱۰درصد نیرو که شوق و شعف و غیرت مطالعاتی شبانهروزی داشته باشند، پیدا میشود که بتوان آنها را حداقل در یک رشته از علوم انسانی اسلامی، متخصص، اهلتحقیق و صاحبنظر کرد.
♦️حوزه و فلسفه:
✅ @feghheakbar
6.67M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
💢 ۱۵۰ نفر سرمایهدار، جیب ملت (=ملیونهافقیر) را زده اند
گمان نکنید #بیغیرتی_در_ظلمستیز_بودن، منحصر در دولتیهاست ... ببینید قوه قهریهی کشور چقدر فشل بوده که ۱۵۰-۲۰۰ نفر به خودشان اجازه دادهاند که جیب ملیونها خانواده ایرانی را بزنند.
یعنی سابقه ریاست ۱۰ ساله صادق آملی در قوهی قضائیه چگونه بوده که برخی اینگونه جری شوند نسبت به اموال مردمِ به خاک نشسته و جیب آنها را خالیتر کنند؟!
این گوی و این میدان ... منتظریم ببینیم جمهوری اسلامی و قوه قضائیه جدید چه برخوردی با این مفسدین فیالارض خواهد کرد؟ و چگونه مال ملیونها نفر را برخواهد گرداند؟
مروری کنیم بر نقد استاد قنبریان بر صادق آملی: 👇
https://eitaa.com/m_ghanbarian/1866
#دزدی_کلان_با_خیال_راحت
#مسئولان_فشل_و_بیغیرت
#غیرت
#ظلم_ستیزی
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔹چیزی که آقای آملی بعد از ده سال و این اواخر به آن رسیدند، خفیف شده سیره حکومت داری امیرالمومنین ع بوده است و ایشان با بهانه هایی مثل نرفتن آبروی خانواده خائن که خود امیرالمومنین ع هم میدانستند، از این کار خودداری کردند و در اواخر این را فهمیدند که بدون آبرو بردن نمیشود.
🔹امیرالمومنین (ع) دستور می دهد که خائن و مفسد اقتصادی را ۱۰۰ ضربه شلاق بزنند به این صورت که ۱۰ جمعه در بازار ۱۰ ضربه شلاق بزنند که علی(ع) فلسفه این کار را اینگونه بیان می کند که در بازاری که به اسم حکومت اسلامی اختیار دادیم و او چنین کاری را انجام داد باید ابهت آن فرد در همان بازار بشکند.
🔹این درحالی است که رییس قوه اسبق، مرحوم هاشمی شاهرودی هم میگفت: انتشار لیست مفسدین اقتصادی باعث میشود که سرمایه از کشور بیرون رود و این خود فساد اقتصادی است.
و امروز میبینیم که چطور مردم همراه با سرمایه هایشان از کشور بیرون میروند.
🔹آقایان در برخورد با مفسد و خائن به بیت المال به اجتهاد خودشان عمل کردند نه به سیره امیرالمومنین که مفسد را تحقیر میکرد.
خائن را باید تحقیر کرد، زندان وی آی پی یا انفصال از خدمت، رفتار اسلامی نیست.
#تحقیر_کنید
t.me/s_mm_sadr
👆 بیانات جناب صادق آملی در اواخر ریاستش بر قوه قضائیه ... اشتباه راهبردی رئیس سابق و اسبق قوه قضائیه.
البته روزنهی امیدی توسط رئیس فعلی قوه قضائیه به وجود آمده، که میبایست تقویت شود و جدیتر پیگیری شود.