فِي الحِکمَة
💠بيانات يک مجتهدِ فهميده و يک فقيهِ جامع الشرايط در فروع و يک فقيهِ بصير در اصول و يک رهبر فرزانه، د
🔰أقول:
🔸دين الهي منطوي در همين نصوص شريفي است که به دست ما رسيده؛ و اين نصوص شريف دو قسم هستند:
1)نصوصي که خاصيت عملي دارند و مربوط به ساحت عمل هستند.
2)نصوصي که خاصيت علمي دارند و مربوط به ساحت علم هستند.
🔸دو رويکرد مقابل نصوص داريم:
1)اجتهادي و علمي.
2)اخباري و غير علمي.
🔸مطلق اجتهاد نياز به ابزار دارد. عمده ابزار اجتهاد در نصوصي که خاصيت عملي دارند علوم شريف فقه و اصول فقه ميباشند؛ و همچنين عمده ابزار اجتهاد در نصوصي که خاصيت علمي دارند، علوم اشرفِ فلسفه و عرفان ميباشد.
🔸اصطلاحا دسته اول مشهور به فقه اصغر و دسته دوم مشهور به فقه اکبر هستند. پس فقيه حقيقي در دين، فقط کسي است که در هر دو ساحت معاً مجتهد بوده باشد.
📋نکته:
در اجتهاد(خصوصا در ساحت علمي دين)بيش از اين حد حرف هست لکن خلاصه ي مطلب چنان بود که عرض شد.
📋نکته:
فقيه در امور جزئيه فرعيه، فقط در صورتي اجازه دارد در مورد ديگر علوم به حمل شايع فتوا دهد که مطلع از اصطلاحاتِ اهل آن علم و مقاصدشان باشد. در غير اينصورت تحکم بلا حکم کرده و فتوايش از نظر فقهي و عقلي و شرعي و منطقي ضمانت اجرايي ندارد.
📋نکته:
اگر چنانچه فقيهي(در امور جزئيه فرعيه)بجهت کم کاري مانع ديگران از کسب معارف و اجتهاد در اصول دين شود، سد راه الهي و جنايت کرده است چه بداند و چه نداند.
💢کانال فِي الحِکمَة
🆔 @felhekmat
🔸آيت الله محمد تقي آقانجفي:
در شب جمعه اي که در سامرا اقامت داشتيم...مشرف به سرداب شديم و به استغاثه و تضرع به درگاه حضرت صاحب العصر عج پرداختيم.در همين اثنا صداي تسبيح جمادات و ذکر کلمه طيبه لااله الاالله را که از چراغ ساطع بود شنيديم؛صدايي را ميشنيدم ولي کسي را نميديدم که ميگفت:(ذوق عرفان روزي شما گرديده)سپس او را بالعيان ديديم و ما را خبر از بعضي علوم مناياو فصل الخطاب داد.
🆔 @felhekmat
فِي الحِکمَة
🔸آيت الله محمد تقي آقانجفي: در شب جمعه اي که در سامرا اقامت داشتيم...مشرف به سرداب شديم و به استغاثه
💠معرفي چند اثر از آيت اللّه محمد تقي آقا نجفي اصفهاني(مسجد شاهي).
👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇
🔸تفسير قرآن.
🔹اين تفسير ناقص بوده و با مذاقي عرفاني نگاشته شده که البته در آن به قواعد فقهي و ادبي هم پرداخته شده.
@felhekmat
🔸شرح زيارت جامعه کبيره.
🔹اين شرح ناقص ميباشد و با مذاقي عرفاني نگاشته شده لکن مولف جليل القدر آشنايي کافي را با علم فلسفه ندارد و آثار اين عدم اطلاع در اثر، به چشم متخصصين ميخورد.
@felhekmat
🔸حکمت عملي.
🔹کتاب خوبي است براي متذکر شدن و موجب تروّح نفوس.(مشتمل بر اشعار/نصايح/اوراد/وقايعي که بر خود مولف گذشته و.... با قلمي زيبا و رسا).
@felhekmat
◾️صلوات محیی الدین #ابن_عربی بر امام جواد علیه السلام:
صلَوات اللهِ و ملائکته و حملة عرشه و جميع خلقه من ارضه و سمائه علي،
باب اللّه المفتوح و کتابه المشروح، ماهية الماهيات، مطلق المقيّدات، سرّ السريّات، الموجود في ظلّ اللّه الممدود، المنطبع في مرآت العرفان، المنقطع من نَيلِه حبل الوجدان، غوّاص بحر القِدم، مهبط الفضل و الکرم، حامل سرّ الرّسول، مهندس الارواح و العقول، اديب معلمة الاسماء و الشئون، قهرمان الکاف و النون، غاية الظهور و الايجاد، محمد بن عليٍّ الجواد، عليه الصّلوة و السّلام.
📚رساله مناقب.
#امام_جواد ع
💢کانال فِي الحِکمَة
🆔 @felhekmat
💠#حکمت چيست؟
1⃣تعريف مشهور:
العلم بحقائق الأشياء و عمل بمقتضاه.
🔸ترجمه:علم به حقايق اشيا و عمل به مقتضاي آن.
📚شرح فصول الحکم قيصري، تقديم و تحقيق و تعليق سيد جلال الدين آشتياني، ص323.
2⃣تعريف امام خميني(ره):
ليس معني الحکمة في لسان اهل اللّه ما ذکره الشارح(قيصري)؛ بل الحکمة عبارة عن معرفة اللّه شؤونه الذاتيه و تجلياته الأسمائيه و الأفعالية في الحضرة العلميه و العينية بالمشاهدة الحضورية و العلم بكيفية المناكحات و المراودات و النتائج الإلية في الحضرات الأسمائية و الأعيانية بالعلم الحضوري. و يمكن أن يكون الحكمة هي العلم بكمال الجلاء و الإستجلاء؛ فان كمال الجلاء ظهور الحق في المرآة الأتم، و كمال الإستجلاء شهوده نفسه فيها؛ فتدبر.
🔸ترجمه:معني حکمت در زبان اهل اللّه آنگونه که قيصري گفت نيست؛ بلکه حکمت عبارت از شناخت خدا و شناخت شئونات ذاتي او و تجليات اسمائي و افعالي او در حضرت علميه و عينيه با مشاهده حضوري است و علم به کيفيات مناکحات و مراودات و تولدهاي الهي در حضرت اسمايي و اعياني با علم حضوري است. و ممکن است که حکمت همان علم به کمال جلاء و استجلاء باشد. پس کمال جلاء همان ظهور حق در آينه هاست و کمال استجلاء آن است که خودش را در آينه ها مشاهده کند؛ فتدبر.
📚شرح فصول الحکم قيصري، تقديم و تحقيق و تعليق سيد جلال الدين آشتياني، ص323، تعليقه 50.
💢کانال فِي الحِکمَة
🆔 @felhekmat
💠 #امام_خميني ره:
🔸و الحاصل: اقلّ مراتب سعادت اين است كه انسان يك دوره فلسفه را بداند.
📚تقريرات فلسفه امام خمینی،ج۳،ص۴۷۲
______________________________________
🔰أقول:
کمال الانساني في الطور الالهي، کمال مطاوعت و معرفت را به همراه دارد که همان کمال سعادت انساني است.قوله تعالي:((و ما خلقت الجنّ و الانس الا ليعبدون))؛ و عبادت(مطاوعت)فرع بر معرفت ايقاني(معرفت)است.
معرفت به معناي علم حضوري به حقايق اشياء ميباشد، لذا حکمت متعاليه که در واقع ترجمه ي شهود عارف به مفهوم و در قالب استدلال است، ظلّ مشهود و مکشوف است مِنْ بُعدٍ، لذا اقل مراتب سعادت فهم صحيح يکدوره حکمت ميباشد.
#فلسفه #سعادت #امام_خميني ره #مراتب_سعادت
💢کانال فِي الحِکمَة
🆔 @felhekmat