✅#سخنرانی
◀️ حکمت اسلامی و تعالی جامعهشناسی (حجت الاسلام دکتر عبدالحسین خسروپناه، دهم آبان 1400).
#جامعهشناسی_اسلامی
#فلسفه_علوم_اجتماعی
#خسروپناه
#استاد_خسروپناه
#عبدالحسین_خسروپناه
@Fiqh_al_Ijtima
✅#همایش_ملی
◀️ همایش ملّی علامه مصباح یزدی: فیلسوف علوم اجتماعی اسلامی (چهارشنبه، سومِ آذرماهِ سال هزار و چهارصد).
◀️ سخنرانان: استاد علی اکبر رشاد، غلامرضا فیاضی، علی مصباح یزدی، حمید پارسانیا، مجتبی مصباح یزدی، حسین بستان، عبدالحسین خسروپناه
#آیت_الله_مصباح_یزدی
#مصباح_یزدی
#فلسفه_علم_اجتماعی
#فلسفه_علوم_اجتماعی
@Fiqh_al_Ijtima
حلقۀ اجتهادی فقه الاجتماع
✅#درس_گفتار ◀️#جلسه_دوم ◀️ درسگفتار نظریههای کلاسیک جامعهشناسی (دانشگاه تهران، دورۀ کارشناسی، س
✅#درس_گفتار
◀️#جلسه_سوم
◀️ درسگفتار نظریههای کلاسیک جامعهشناسی (دانشگاه تهران، دورۀ کارشناسی، سال 89) توسط دکتر حسین کچویان
◀️ این درسگفتار سیزده جلسهای، شامل یک دوره نظریات کلاسیک جامعهشناسی و بیان ریشههای تاریخی-فلسفی آن با نگاهی دقیق و نقادانه است.
◀️ خطوط کُلّی جلسۀ سوم: در این جلسه، دکتر کچویان در باب ماهیت دانش جامعهشناسی و معیار جامعهشناختی بودن یک رویکرد بحث میکند. در ادامه، ماکیاولی را به عنوان یکی از ریشههای تفکّر جامعهشناختی معرفی مینماید. ماکیاولی، جهان انسانی را به قصد کشف قوانین تکرارپذیر (و در جهت استفادۀ ابزاری از آن قوانین) مطالعه میکرد. او به پدیدههای انسانی-تاریخی رویکردی تجویزی نداشت.
#دکتر_کچویان
#کچویان
#نظریه_جامعه_شناسی
#نظریه_کلاسیک
@Fiqh_al_Ijtima
✅#معرفی_کتاب
🔸«فقه اجتماعی»، نوشتۀ حجت الاسلام دکتر محمد جواد ارسطا و حجت الاسلام محمد مهدی فر. این کتاب در سال 1399 توسط انتشارات مکث اندیشه در قُم به چاپ رسیده است.
🔸در مقدمۀ کتاب سه عنصر به عنوان اصلیترین ا«اقتضائات تدویق فقه اجتماعی» معرفی شدهاند: الف- نگاه جامع به منابع دینی؛ ب- تفکیک میان ثابت و متغیر و؛ ج- کشف ضوابط ادارۀ حکومت و جامعه.
🔸عنوان بخش دوم، «مفهوم، ویژگیها و ضوابط فقه حکومتی» است. در این بخش، نویسندگان «تفاوت فقه فردی و اجتماعی» و «روش استنباط ضوابط حاکم بر فقه اجتماعی» را مورد بحث قرار میدهند.
🔸 بخش چهارم و پنجم، به ترتیب رابطۀ «فقه اجتماعی و حکومت اسلامی» و «ساختار مطلوب حکومت اسلامی» را به بحث میگذارند. با توجه به تخصص نویسندگان در دانش حقوق، این بخش سویۀ حقوقی پررنگی دارد.
#فقه_الاجتماع
#مبادی_فقه_الاجتماع
#استاد_محمد_جواد_ارسطا
#ارسطا
#محمد_مهدی_فر
#فقه_اجتماعی
@Fiqh_al_Ijtima
حلقۀ اجتهادی فقه الاجتماع
✅#درس_گفتار ◀️#جلسه_سوم ◀️ درسگفتار نظریههای کلاسیک جامعهشناسی (دانشگاه تهران، دورۀ کارشناسی، س
✅#درس_گفتار
◀️#جلسه_چهارم
◀️ درسگفتار نظریههای کلاسیک جامعهشناسی (دانشگاه تهران، دورۀ کارشناسی، سال 89) توسط دکتر حسین کچویان
◀️ این درسگفتار سیزده جلسهای، شامل یک دوره نظریات کلاسیک جامعهشناسی و بیان ریشههای تاریخی-فلسفی آن با نگاهی دقیق و نقادانه است.
◀️ خطوط کُلّی جلسۀ چهارم: در این جلسه، دکتر کچویان بیان میکنند که جامعه، به لحاظ متافیزیکی، از سنخ «آگاهی» است. از نظر ایشان، جامعه از سنخ امور «هنجاری» است. همچنین، در این جلسه، تعاریف گوناگون جامعهشناسی (تعاریف موضوعی، تعاریف مبتنی بر روش و دیدگاه برگزیدۀ ایشان- تعریف جامعهشناسی به رویکرد نظری جهان تجدد برای فهم پدیدههای اجتماعی-) مورد بحث قرار میگیرد.
#دکتر_کچویان
#کچویان
#نظریه_جامعه_شناسی
#نظریه_کلاسیک
@Fiqh_al_Ijtima
✅#معرفی_مقاله
◀️ مقالۀ «روششناسی فقه اجتماعی از دورۀ تأسیس تا دورۀ تثبیت» نوشتۀ حجت الاسلام محمد باقر ربانی و حجت الاسلام دکتر قاسم ابراهیمی پور در تابستان سال نود و شش، در نشریۀ «معرفت فرهنگی اجتماعی» چاپ شده است.
🔸در این مقاله ابتدا تصویری کلّی از فقه فردی و فقه اجتماعی ارائه میشود و وجوه تمایز این دو رویکرد فقهی (از جمله تفاوت آنها در غایت و ظرفیت انتقادی فقه اجتماعی) بیان میشود.
🔸 در ادامۀ مقاله، با رویکردی تاریخی، علل حرکت تدریجی فقه شیعه به سوی جهتگیری اجتماعی مورد بحث قرار میگیرد.
🔸از نظر نویسندگان، هم زمینههای فردی و شخصیتی (نظیر نظریههای مورد قبول یک فقیه) و هم عوامل اجتماعی، نظیر چرخش قدرت و بروز زمینه برای تأمل فقهی در مسائل مربوط به قدرت و حاکمیت، در تقویت تدریجی رویکرد اجتماعی در فقه موثر بوده است.
🔸 در میان عوامل اجتماعی، رویدادهای سیاسی-اجتماعی مهمی نظیر «ظهور حکومت صفویه»، «جنبش تحریم تنباکو»، «نهضت مشروطه»، «شکلگیری حزب الدعوة در عراق» و «انقلاب اسلامی ایران» در تمرکز فقهاء بر وجوه سیاسی-اجتماعی فقه و توجه بیشتر آنها به رویکرد اجتماعی موثر بودهاند.
#فقه_الاجتماع
#فقه_اجتماعی
#الاتجاه_الاجتماعی
#روش_شناسی_فقه
#محمد_باقر_ربانی
#قاسم_ابراهیمی_پور
@Fiqh_al_Ijtima
✅#معرفی_کتاب
◀️ کتاب «فقیه در قامت حاکم جامعۀ اسلامی» نوشتۀ آیت الله محمد حسین ملک زاده، توسط انتشارات اعتدال اسلامی در سال 1397 منتشر شده است.
🔸 از جمله ویژگیهای کتاب، پرداختن همزمان به «مسائل نظری» مربوط به فلسفۀ سیاسی اسلام، ولایت فقیه، معنا و پیشینۀ آن نزد فقهای شیعه و «مسائل انضمامی» و تاریخی مربوط به حکومت اسلامی است.
🔸 این کتاب، به برخی پرسشهای حساسیتبرانگیز که کمتر مورد توجه اهل فضل قرار گرفته است، به شیوهای روشن و فنّی پاسخ میدهد: پرسشهایی از قبیل «مخالفت ادعایی آخوند خراسانی با حکومت اسلامی»، «شبهۀ مشهور به شبهۀ دور در مورد انتخاب رهبر به وسیلۀ مجلس خبرگان»، بررسی فنّی و فقهی شعار «مرگ بر ضد ولایت فقیه و حکم شرعی آن».
🔸 سیر کتاب از طرح مباحث نظری به مباحث تاریخی و انضمامی است. ابتدا معنای حکومت اسلامی و ولایت فقیه، پیشینۀ تاریخی آن و فلسفۀ سیاسی اسلام مورد بحث قرار میگیرد و سپس مباحث و پرسشهای تاریخی در مورد حکومت اسلامی مطرح میگردد.
#فقه_الحکومه
#فقه_السیاسه
#فقه_سیاسی
#نظریه_سیاسی
#آیت_الله_ملک_زاده
#ملک_زاده
@Fiqh_al_Ijtima