سِر اینکه امام به دعا رو آوردند، صرفاً به دلیل لزوم تقیه نبود؛ چون در دوران سایر ائمه هم تقیه وجود داشته است؛ اما ایشان از راههای دیگری وارد شدهاند؛
برای مثال، در دوره منصور دوانیقی، هارون و مأمون، ائمه علیهم السلام از روش امام سجاد (علیهالسلام) استفاده نکردند.
امام سجاد (علیهالسلام) با این روش به کمک انسانی رفتند، که به درون پناه برده و دیگر نمیتوانست چیزی از بیرون بگیرد.
برای مثال، ایشان توحیدی را که در آن جامعۀ خسته نمیتوان با درس و بحث، به دلهای غمدیده ارائه کرد؛ از طریق مناجات خمس عشر به خورد نفس گرسنۀ مردم دادند و این پیام را به ما مخابره کردند، که کسانی که از بیرون ضربه خوردهاند، باید از درونشان مدد گرفته و از نیایش استفاده کنند.
سِرّ انتخاب این روش توسط امام سجاد (علیهالسلام) آن بوده که آن دوره، دورۀ ضربهها بوده است. اصولاً در هجوم روزانۀ ضربهها، هنر نقش بیشتری پیدا میکند؛ زیرا هنر، ناخودآگاه و غیرمستقیم انسان را پیش میبرد و با فکر انسان کاری ندارد.[2]
مناجاتها و ادعیه امام سجاد (علیهالسلام) هنرمندانهترین روش برای بیرون کشیدن انسان از غار تاریک ناامیدی و روبهرو کردن او با حقیقت بیانتهای وجود خود بود.
اولین حرکت امام سجاد (علیهالسلام) پس از امامت
مجلس شراب 🍷 در کاخ یزید برپا شده است.
اسرا و اهل بیت علیهمالسلام، همه حاضرند.
یزید(علیه اللعنه و العذاب)، مست بر صدر مجلس نشسته و دستهای امام سجاد (علیهالسلام) به گردن بسته شده است. مکالمهای بین امام و یزید آغاز میشود.
ایشان خطبهای تکان دهنده میخوانند؛ خطبه آن چنان عجیب و کوبنده است که گویی ستونهای کاخ را از ریشه جنبانده و سُست کرده است.
اما چرا امام در بیش از هفتاد درصد خطبه مدح #امیرالمؤمنین امام علی (علیهالسلام) را میکنند؟
چرا از علت قیام نمیگویند؟
گویی امام در کاخ یزید منبر علیشناسی برپا کردهاند.
اصلاً شاید اولین مکانی که امام زین العابدین (علیهالسلام) نشان دادند که همیشه، بهترین و نقطهزن ترین تدابیر و انتخابها از آن ایشان است، همینجاست.
ایشان در این سختترین شرایط روحی و جسمی با خطبهای، غدیر را زنده و سقیفه را خاک کردند.
آنچه وحوش انساننما در کربلا مانع اجرای آن توسط امام حسین (علیهالسلام) شدند؛ علی بن الحسین (علیهالسلام) مقابل تفالۀ بنیامیه اجرا کردند، هدفی که چیزی جز احیاء ولایت علی بن ابیطالب (علیهالسلام) نبود.
امام زین العابدین (علیهالسلام) خطبه خود را اینگونه آغاز کردند:«خدا به ما اهل بیت، برتریهایی داد و رسول را به ما عطا کرد. امیر صدیق (علیهالسلام) نیز از ماست.»
از آنجا که بنیامیه لقب کذاب را در میان مردم شام برای امیرالمؤمنین (علیهالسلام) اشاعه داده بودند، امام سجاد (علیهالسلام) از عبارت «امیر صدیق» استفاده کردند.
نوع خطبهخوانی امام در آن شرایط روحی و جسمی استثنائی است. نوع معرفی خود و خاندان رسول الله (صلیاللهعلیهوآلهوسلم) توسط امام خارقالعاده و سرشار از کنایه و تحقیر بنیامیه است.
ایشان فرمودند:«جد و پدر من کسی است که بنیامیه از ترس شمشیر او بر بالای سرشان، اسلام آوردند. من فرزند کسی هستم که با تمام وجود، پای رسولالله ماند. او دو هجرت کرد؛ هجرت به شعب و هجرت به مدینه. او شما و خاندانتان را قلع و قمع کرد که به اسلام رو آوردید. من پسرِ زین العابدین هستم.»
سیستم تبلیغاتی معاویه علیه امیرالمؤمنین (علیهالسلام) شایعه کرده بود که علی (علیهالسلام) نماز نمیخواند. امام هم برای معرفی امیرالمؤمنین (علیهالسلام) از لقب «زین العابدین» استفاده کردند و زحمات آنها را بر باد دادند.
ایشان در چند دقیقه بنیان کاخ تزویر و دروغ را که چند ده سال با تلاش و هزینههای بیوقفۀ تبلیغات معاویه به پایگاه ضد علی (علیهالسلام) تبدیل شده بود، در هم کوبیدند و مجلس نحس شراب را به مجلس فضائل امیرالمؤمنین (علیهالسلام) تبدیل میکنند.
در آخر چنان رعب و وحشتی 😱 به جان یزید میافتد، که همه چیز را انکار کرده و قتل امام حسین (علیهالسلام) را گردن نمیگیرد.
#بصیرت فاطمی و نفوذ کلام علوی در کلمات امام سجاد (علیهالسلام) در همان اولین خطبۀ ایشان به عنوان امام نشان داد که اسلحۀ مبارزۀ ایشان، سلاح کلمات است.
پس پردۀ مناجاتها
ـــــــــــــــــــــــ
شیوۀ هوشمندانهای که امام سجاد (علیهالسلام) برای تربیت انسانها در مناجاتها و ادعیه پیش گرفتند، بسیار قابل تأمل است.
هنگامی که به این بیانات مینگریم، روشی حکیمانه و بسیار زیرکانه را مشاهده میکنیم.
ایشان ضمن اینکه به ظاهر در حال موعظۀ مردم هستند، به شکل نامحسوسی درسها و نکات مورد نظرشان را به مردم القا میکنند.
این روش، بهترین نحوۀ انتقال و القای ایدئولوژی و افکار درست است.[3]
از تفاوتهای مهم عصر #امام_سجاد (علیهالسلام) با سایر ائمه آن است که آنها تفسیر و تدریس اصول و مباحث تخصصی فقه، احکام و اخلاق را به صورت مبسوط داشتهاند؛ اما بیانات امام سجاد (علیهالسلام) اینگونه نیست.
ایشان در پی استدلال و تفسیر و تشریح نیستند.
امام در تلاش برای یادآوری پایهایترین، اما در عین حال، جدیترین اصولی هستند، که فراموش شدهاند؛ اصولی مثل توحید، نبوت و امامت.
برای مثال، زمانی که در ضمن دعا میفرمایند:«بترس از زمانی که تو را در قبر میگذارند؛ و نکیر و منکر به سراغ تو آمده و از تو راجع به خدای تو میپرسند»؛ ذهن مخاطب متوجه بحث معاد و توحید میشود. در ادامه میفرمایند:«سپس از پیامبر تو میپرسند»؛ در این فراز نبوت رسول الله (صلیاللهعلیهوآلهوسلم) که در ذهن و قلب مردم دفن شده بود را زنده میکنند.
سپس به شکلی حکیمانه و زیرکانه میفرمایند:«و عَن اِمامِکَ الّذی کُنتَ تَتَوَلّاه؛ از آن امامی که ولایتش را داری، از تو سؤال میپرسند».
← ایشان در این بخش، مسئلۀ امامت را مطرح میکنند.
در حقیقت امامت و حکومت در یک راستا هستند.
این بخش مهمترین خسرانی است که متوجه جامعۀ شده بود و هنوز هم هست.
ایشان ذهن مستمع را به تفکر روی مقام امام و ولی سوق میدهند.
مردم، عبدالملک، مروان و یزید را امام خود میدانستند، در ذهن مردم جا افتاده بود که رهبران جامعه، اگرچه فاسدند، اما امام آنها هستند.
امام سجاد (علیهالسلام) با تذکر این مسئله در خلال مناجاتشان، گویی خطبهای غرّاء خواندهاند و ذهن مخاطب را درگیر این سؤال میکنند؛ که آیا متوجه انتخاب امامت هستی؟
میدانی باید در مورد ولایت او پاسخگو باشی؟
اصلاً امام کیست؟
در آن زمان مدتها بود که دیگر کسی از دین و حقیقت اسلام سخن نمیگفت.
حکما پی نفسچرانی و خوشگذرانی خود بودند؛
تودۀ مردم هم خود را سرگرم امور بیهوده کرده بودند.
علما هم که عموماً به «آخوندهای درباری» تبدیل شده و بردۀ حکومت بودند.
امام سجاد (علیهالسلام) در تلاش بودند که برای پایهگذاری حکومت اسلامی آینده، با دعا انگیزههای سالم و صحیح را در دلها بیدار کنند.
تمام مناجاتها و ادعیه امام سجاد (علیهالسلام) در صحیفه قابلیت هدایت و اصلاح فرد و جامعه را تا ابد خواهد داشت.
با توجه به روحیۀ دینگریزی که فضای جامعه با آن دست به گریبان بود، مردم از کمک دین برای رسیدن به #آرامش مأیوس شده بودند.
آنها به دنبال آرامش از دست رفته بودند و درمان این درد را به هیچ عنوان در دین نمیدیدند.
از طرفی، امام سجاد (علیهالسلام) را میدیدند که با وجود از سر گذراندن تمام مصائب عاشورا این چنین استوار و سالم و آرام است، و این سوال برایشان به وجود میآمد، که امام سجاد (علیهالسلام) قاعدتاً باید افسرده، مرتد و گوشهگیر میشدند، پس این همه آرامش و قرار و سکون را از کجا به دست میآورند؟
همین مسئله، ذهن و قلب مردم را متعجّب و مشتاق کرده بود.
در حقیقت، امام با نمایش شکل رابطۀ خود با خدا علاوه بر تلطیف فضای خشن و دینگریز آن زمان، راهکار عملی رسیدن به آرامش را هم عرضه میکردند.
مردم میدیدند که عالمی نو در دنیای اسلام طلوع کرده است. کسی که آنها را با نسخۀ فراموش شدهای از دین مواجه کرد. همان نسخۀ رسول الله (صلیاللهعلیهوآلهوسلم) که دفنش کرده بودند.
برای ایجاد یک جامعۀ اسلامی اولین قدم ایجاد زمینۀ فکری است. در جهت تحقق بزرگترین هدف تمامی اهل بیت علیهمالسلام ابتدا باید دین و اخلاق مردم درست میشد.
اجتماع باید از گرداب فساد، بیرون میآمد، تا مردم آمادگی پذیرش و تشکیل حکومت اسلامی را داشته باشند.
روح اصلی دین باید در جامعه احیاء میشد.
این مأموریت، مأموریت عظیم و اصلی ادعیه امام سجاد (علیهالسلام) بود.
اگر سی و چهار سال تلاش امام سجاد (علیهالسلام) را از زندگی ائمه علیهم السلام جدا کنیم، قطعاً به روزگاری که امام صادق (علیهالسلام) بزرگترین کلاس درس را تشکیل میدادند، نخواهیم رسید و قطعاً امروز به عنوان اصحاب امام آخرالزمان در حملات شیاطین جنی و انسی دستمان از هر سلاحی خالی میماند. چ
مخاطب ادعیۀ امام سجاد (علیهالسلام) فقط مردم از دین بریدۀ زمانۀ خودشان نبودند، بلکه این ادعیه قرار بود پناهگاه اصحاب امامی باشد که از نظرها غائب و دور از دسترس شیعیان خود است.
شیعیانی که برای آموختن فن گفتگو با خدا و باز کردن درهای آسمان نیازمند راهنمایی امام معصوم هستند، تا بتوانند با بزرگ کردن روح خود و بریدن از مشکلات دنیا، راهی به سمت خیمۀ امام خود پیدا کنند.
____________
[1] درس هایی از انقلاب ( تقیه )، علی صفایی حائری، صفحه 212
[2] بهار رویش، علی صفایی حائری، صفحه 56
[3] انسان 250 ساله، سید علی خامنه ای، 1390، چاپ اول، ص 258
╭═══════๛- - - ┅╮
│📱 @Mabaheeth
│✨ @Nafaahat
│📖 @feqh_ahkam
│💌 @arame_janam
│📚 @ghararemotalee
╰๛- - - - -
دعاهای مردود.mp3
11.36M
#پادکست
#آیت_الله_فاطمی_نیا ره
#استاد_شجاعی
رفع مشکلات با ابزار دعا، یک مکتب است!
که باید در آن آموزش دید، و استفاده از این ابزار را آموخت.
بلد نباشیم، دعاها هم خیلی وقتها مستجاب نمیشوند!
@Ostad_Shojae | motazer.ir
╭═══════๛- - - ┅╮
│📱 @Mabaheeth
│✨ @Nafaahat
│📖 @feqh_ahkam
│📚 @ghararemotalee
╰๛- - - - - -
#صحیفه_سجادیه_جامعه | ۷
⎠ دعای هفتم – در تمجید خداوند عزوجلّ ⎛
⤶ اَلْحَمْدُ لِلّٰهِ الَّذِي تَجَلّیٰ لِلْقُلُوبِ بِالْعَظَمَةِ، وَ احْتَجَبَ عَنِ الْاَبْصَارِ بِالْعِزَّةِ، وَ اقْتَدَرَ عَلَی الْاَشْيَاءِ بِالْقُدْرَةِ، فَلاَ الْاَبْصَارُ تَثْبُتُ لِرُؤْيَتِهِ، وَ لاَ الْاَوْهَامُ تَبْلُغُ كُنْهَ عَظَمَتِهِ.
[ سپاس خداوند را که به عظمت برای دلها تجلی نـمود و از دیدگان پنهان گشت با عزت، و بر اشیاء به قدرت توانا گشت، که نه دیدگان برای دیدنش بر جای میمانند و نه اوهام به حقیقت عظمتش پی میبرند.]
تَجَبَّـرَ بِالْعَظَمَةِ وَ الْكِبْـرِيَاءِ، وَ تَعَطَّفَ بِالْعِزِّ وَ الْبِـرِّ وَ الْجَلالِ، وَ تَقَدَّسَ بِالْحُسْنِ وَ الْجَمَالِ، وَ تَـمَجَّدَ بِالْفَخْرِ وَ الْبَهَاءِ، وَ تَهَلَّلَ بِالْمَجْدِ وَ الْاٰلٰاءِ، وَ اسْتَخْلَصَ بِالنَّورِ وَ الضِّيَاءِ.
[ به عظمت و کبـریاء قدرت یافت، و با عزت و نیکی و شکوه عطوفت روا داشت، و به زیبایی و جمال پاک و مقدس گشت و با فخر و عظمت، با شکوه شد و درخشان گردید با مجد و نشانههای عظمت، و ویژگی یافت با نور و درخشش. ]
خَالِقٌ لاٰ نَظِیرَ لَهُ، وَأَحَدٌ لاٰ نِدَّ لَهُ، وَ وَاحِدٌ لاٰ ضِدَّ لَهُ، وَ صَمَدٌ لاٰ كُفْوَ لَهُ، وَ إِلٰهٌ لاٰ ثَانِیَ مَعَهُ، وَ فَاطِرٌ لاٰ شَـرِيكَ لَهُ، وَ رَازِقٌ لاٰ مُعِینَ لَهُ، وَ الأَوَّلُ بِلاٰ زَوَالٍ، وَ الدَّائِمُ بِلاٰ فَنَاءٍ، وَ الْقٰائِمُ بِلاٰ عَنَاءٍ، وَ الْمُؤْمِنُ بِلاٰ نِهَايَةٍ، وَ الْمُبْدِئُ بِلاٰ أَمَدٍ، وَ الصّٰانِعُ بِلاٰ أَحَدٍ، وَ الرَّبُّ بِلاٰ شَـرِيكٍ، وَ الْفَاطِرُ بِلاٰ كُلْفَةٍ، وَ الْفَعّٰالُ بِلاٰ عَجْزٍ.
[ آفرینندهای که نظیری ندارد، یگانهای که همانندش نیست و یکتایی که همتایش نباشد و بینیازی که نیست او را مشابهی، و خداوندی که دیگری همراهش نیست و آفرینندهای که انبازی ندارد و روزی دهندهای که مددکاری ندارد، و نخستینِ بیزوال و ماندگارِ بینیستی و برپادارندۀ امورْ بدون زحمت و ایمنی بخشِ بیپایان، و آغازگرِ بیحد و مرز، و سازندۀ بیهمراه، و پروردگار بیانباز، و آفریدگار خستگی ناپذیر، و انجام دهندۀ بیناتوانی.]
لَيْسَ لَهُ حَدٌّ فیٖ مَكَانٍ، وَ لاٰ غَايَةٌ فیٖ زَمَانٍ، لَمْ يَزَلْ وَ لاٰ يَزُولُ وَ لَنْ يَزَالَ كَذَلِكَ أَبَدَاً، هُوَ الْإِلٰهُ الْحَيُّ الْقَيُّومُ، الدّٰائِمُ الْقَدِیمُ، الْقَادِرُ الْحَكِيمُ.
[ او را حدّی از نظر مکان نیست و نه پایانی از جهت زمان، همچنان بوده است و نابود نـمیشود و پیوسته خواهد بود همچنانست تا به ابد، اوست خدای زنده پایدار، ماندگار قدیم، توانای حکیم.]
إِلٰهیٖ عُبَيْدُكَ بِفِنَائِكَ، سَائِلُكَ بِفِنَائِكَ، فَقِیرُكَ بِفِنَائِكَ (ثَلاثاً).
إِلٰهیٖ لَكَ يَرْهَبُ الْمُتَـرَهِّبُونَ، وَ إلَيْكَ أَخْلَصَ الْمُبْتَهِلُونَ، رَهْبَةً لَكَ، وَ رَجَاءً لِعَفْوِكَ.
[ خدای من، بندۀ کوچکت در پیشگاه توست، گدای درت در پیشگاه توست، فقیر تو در پیشگاه توست (سه بار).
خدای من هراسندگان از تو میهراسند و دعاگویان برای تو خالص گشته اند از تو میترسند و به عفوت امیدوارند.
يٰا إلٰهَ الْحَقِّ ارْحَمْ دُعَاءَ الْمُسْتَصْـرِخِینَ، وَ اعْفُ عَنْ جَرَائِمِ الْغافِلِینَ، وَ زِدْ فیٖ إحْسَانِ الْمُنِيبِینَ يَوْمَ الْوُفُودِ عَلَيْكَ يٰا كَرِيمُ.
[ ای خدای حق، بر دعای فریادخواهان رحم کن و درگذر از خطاهای بیخبـران، و بیفزای بر نیکی بازگشت کنندگان، آن روز که بر تو وارد میشوند، ای بزرگوار.]
╭═══════๛- - - ┅┅╮
│📳 @Mabaheeth
│✨ @Nafaahat
│📖 @feqh_ahkam
│💌 @arame_janam
│📚 @ghararemotalee
╰๛- - - - -
🎙 #کلیپ_صوتی | فصل درخشان شیعه
🔹حضرت آیتاللهالعظمی خامنهای مدظله العالی: زندگى #امام_سجاد علیهالسلام یکى از فصول درخشان در زندگى ائمهى معصومین علیهمالسّلام است...
🔸بهطور خلاصه سه نقش را امام سجاد ایفا مىکردند.
دو نقش مشترک است بین امام سجاد و بقیهى ائمه علیهمالسّلام وظیفهى عمدهاى که در رابطهى با جامعهى اسلامى و اسلام ائمه علیهمالسّلام در دوران دویستوپنجاه سال امامت ایفا مىکردند یکى عبارت بود از تبیین و روشنگرى در زمینهى معارف اسلام و احکام اسلام و فقه اسلام و حفظ اسلام از انحرافها و تحریفها و اعوِجاجهایى که بر آن تحمیل مىشد، و یکى دیگر عبارت بود از زمینه سازى براى ایجاد جامعهى اسلامى، جامعهى الهى تحت ادارهى حکومت علوى...
🔹 یک وظیفهى دیگر امام سجاد و کارى که در طول دوران امامت داشتند، زنده نگهداشتن حادثهى #عاشورا بود؛ که این هم یک درس است. حادثهى عاشورا حادثهاى بود که اتفاق افتاد، تا تاریخ و نسلهاى آینده و همهى مسلمین تا آخرالزمان از او درس بگیرند.
🗓 ۱۳۶۶/۰۶/۲۰
🎧 بشنوید👇
-1651106045_-322057002.mp3
9.29M
#امام_سجاد علیهالسلام
#دعا | #صحیفه_سجادیه
╭═══════๛- - - ┅┅╮
│📳 @Mabaheeth
│✨ @Nafaahat
│📖 @feqh_ahkam
│💌 @arame_janam
│📚 @ghararemotalee
╰๛- - - - -
هدایت شده از مباحث
انا لله و انا الیه راجعون
◾️ درگذشت پاسدار عزیز اسلام و برادر محترم شهید شیخ احمد شم آبادی
″ کربلایی غلامرضا شم آبادی ″ رضوان الله تعالی علیه
را خدمت خانواده محترم و فامیلهای وابسته به ویژه جناب آقا علیرضا شم آبادی عرض تسلیت دارم.
خدا ایشان را غریق رحمت واسعه خود و با شهدا محشور گرداند.
╭═══════๛- - - ┅╮
│📱 @Mabaheeth
│✨ @Nafaahat
│📖 @feqh_ahkam
│📚 @ghararemotalee
╰๛- - - - -
📖 فصل پنجم | #امام_حسن علیه السلام
ادامه مطلب را از روی متن بخوانید ...
https://eitaa.com/ghararemotalee/3564
╭═══════๛┅┅┅┅╮
│📳 @Mabaheeth
│📚 @ghararemotalee
╰๛- - - - -
Part06_انسان 250 ساله.mp3
24.15M
📻 #کتاب_صوتی
📘 #انسان_۲۵۰_ساله
🎙 قسمت ششم
╭═══════๛- - - ┅ ╮
│📱 @Mabaheeth
│📚 @ghararemotalee
╰๛- - - - -
📚📖 مطالعه
#کتاب_صوتی #خون_دلی_که_لعل_شد "خاطرات حضرت آیت الله العظمی سید علی خامنه ای مدظله العالی از زندان
#کتاب_صوتی
#خون_دلی_که_لعل_شد
"خاطرات حضرت آیت الله العظمی سید علی خامنه ای مدظله العالی از زندان ها و تبعید دوران مبارزات انقلاب"
╭═══════๛- - - ┅╮
│📱 @Mabaheeth
│✨ @Nafaahat
│📖 @feqh_ahkam
│💌 @arame_janam
│📚 @ghararemotalee
╰๛- - - - -
Part08_خون دلی که لعل شد.mp3
10.45M
🎧 کتاب صوتی | قسمت هشتم
🩸خون دلی که لعل شد
" #خاطرات حضرت آیت الله العظمی سید علی خامنه ای مدظله العالی از زندان ها و تبعید دوران مبارزات انقلاب"
╭═══════๛- - - ┅╮
│📱 @Mabaheeth
│✨ @Nafaahat
│📖 @feqh_ahkam
│💌 @arame_janam
│📚 @ghararemotalee
╰๛- - - - -