🗓 کار امروز را به فردا میفکن
❒ امام(علیه السلام) در این بخش از عهدنامه خود به مالک اشتر چند دستور مهم درباره تقسیم کارها و تقسیم اوقات روزانه مى دهند؛
نخست مى فرماید: «سپس (آگاه باش) بخشى از کارهاى توست که باید شخصاً به آنها بپردازى (و نباید به دیگران واگذار کنى) از جمله، پاسخ گفتن به کارگزاران حکومت است در آنجا که منشیان و دفترداران از پاسخ آن عاجزند»; (ثُمَّ أُمُورٌ مِنْ أُمُورِکَ لاَ بُدَّ لَکَ مِنْ مُبَاشَرَتِهَا: مِنْهَا إِجَابَةُ عُمَّالِکَ بِمَا یَعْیَا(۱) عَنْهُ کُتَّابُکَ).
← این معناى مدیریت صحیح و اثربخش است که کارهاى کلیدى و امورى که از دست دیگران ساخته نیست رسماً به دست رئیس حکومت باشد و لحظه اى از آن غافل نشود; امورى که اگر انسجام یابد تمام بخش هاى حکومت در مسیر صحیح خود قرار خواهد گرفت.
سپس مى افزاید: «و دیگر، برآوردن نیازهاى مردم است در همان روز که حاجات و نیازهاى آنها به تو گزارش مى شود و معاونان تو در پاسخ به آن مشکل دارند»; (وَ مِنْهَا إِصْدَارُ(۲) حَاجَاتِ النَّاسِ یَوْمَ وُرُودِهَا عَلَیْکَ بِمَا تَحْرَجُ(۳) بِهِ صُدُورُ أَعْوَانِکَ).
آن گاه دستور دیگرى مى دهد; دستورى که از نظر #مدیریت خرد و کلان فوق العاده اهمّیّت دارد.
مى فرماید: «(به هوش باش) کار هر روز را در همان روز انجام بده (و به فردا میفکن) زیرا هر روز کارى مخصوص به خود دارد (و اگر کار روز دیگر بر آن افزوده شود مشکل آفرین خواهد بود)»; (وَ أَمْضِ لِکُلِّ یَوْم عَمَلَهُ، فَإِنَّ لِکُلِّ یَوْم مَا فِیهِ).
این گفته، منطقى و روشن است که هر روز مشکلات خاص خود را دارد و اگر کار امروز به فردا افکنده شود مشکلى بر مشکل افزوده مى گردد و پاسخگویى به آن آسان نخواهد بود و ممکن است سبب شود که باز کارهاى آن روز به روزهاى دیگرى موکول شود و سرانجام آنچنان کارهاى پیچیده و مختلف روى هم انباشته گردد که مانند بهمنى عظیم بر سر مدیران سقوط کند و آنها را بیچاره سازد.
در سومین دستور مى فرماید: «باید بهترین اوقات و بهترین بخش هاى عمرت را براى خلوت با خدا قرار دهى، هرچند تمام کارهایت براى خداست اگر نیّت خالص داشته باشى و رعیت به سبب آن در سلامت و آرامش زندگى کنند»; (وَ اجْعَلْ لِنَفْسِکَ فِیمَا بَیْنَکَ وَ بَیْنَ اللهِ أَفْضَلَ تِلْکَ الْمَوَاقِیتِ، وَ أَجْزَلَ(۴) تِلْکَ الاَْقْسَامِ، وَ إِنْ کَانَتْ کُلُّهَا لِلَّهِ إِذَا صَلَحَتْ فِیهَا النِّیَّةُ، وَ سَلِمَتْ مِنْهَا الرَّعِیَّةُ).
← اشاره به اینکه درست است که انسان هر کارى را که با نیّت خالص کند عبادت محسوب مى شود حتى غذایى که مى خورد اگر به قصد این باشد که براى انجام وظایف الهى نیرو بگیرد عبادت است; خواب و تفریح نیز اگر براى آماده ساختن جسم و روح جهت خدمت به خلق خدا باشد آن هم عبادت بزرگى است; ولى با این حال باید بخشى از بهترین اوقات شبانه روز براى راز و نیاز خالصانه به درگاه خدا اختصاص یابد که حاصل زندگى را پربار و پربرکت و پایه هاى کاخ سعادت انسان را محکم مى سازد.
❒ در روایات اسلامى نیز از یک سو این حقیقت آمده است که پیغمبر اکرم(صلى الله علیه وآله) به ابوذر فرمود: «یَا أَبَا ذَرّ لِیَکُنْ لَکَ فِی کُلِّ شَیْء نِیَّةٌ حَتَّى فِی النَّوْمِ وَ الاَْکْلِ; باید در هر چیز نیت (و قصد قربت) داشته باشى حتى در غذا خوردن و خوابیدن (تا همه آنها جزء عبادات تو محسوب شود)».(۵)
☜ از سوى دیگر در حدیثى که در کتاب شریف کافى آمده است مى خوانیم: «کَانَ عَلِیٌّ(علیه السلام) إِذَا هَالَهُ شَیْءٌ فَزِعَ إِلَى الصَّلاَةِ ثُمَّ تَلاَ هَذِهِ الآْیَةَ وَ اسْتَعِینُوا بِالصَّبْرِ وَ الصَّلاَةِ; على(علیه السلام) هرگاه مشکل مهمى پیش مى آمد به سراغ نماز مى رفت (تا مشکل را با قدرت بیشترى حل کند) سپس این آیه شریفه قرآن را تلاوت مى فرمود: «از شکیبایى (روزه) و نماز یارى بطلبید».(۶)
☜ در آیات ۶ و ۷ سوره مزمّل مى خوانیم: «(إِنَّ ناشِئَةَ اللَّیْلِ هِیَ أَشَدُّ وَطْئاً وَ أَقْوَمُ قیلاً * إِنَّ لَکَ فِی النَّهارِ سَبْحاً طَویلاً); به یقین نماز و عبادت شبانه گامى استوارتر و گفتارى پایدارتر است؛ زیرا تو در روز تلاش مستمر و طولانى خواهى داشت (و عبادت شبانه به تو نیرو مى بخشد)».
← اشاره به اینکه چون در روز وظایف سنگین بر دوش دارى باید روح خود را با عبادت شبانه تقویت کنى و آمادگى لازم براى کارهاى بزرگ به دست آورى.
____________
پاورقی :
۱. «يَعْيا» فعل مضارع از ريشه «عىّ» بر وزن «حىّ» » به معناى ناتوان شدن است.
۲. «إصْدار» به معناى انجام دادن و صادر نمودن است.
۳. «تَحْرَج» فعل مضارع ← از ريشه «حرج» بر وزن «کرج» به معناى در تنگنا قرار گرفتن است.
۴. «أجْزَل» به معناى بهترين و پربارترين » ← از ريشه «جَزْل» بر وزن «عزل» است.
۵. بحارالانوار، ج ۷۴، ص ۸۴ .
۶. کافى، ج ۳، ص ۴۸۰، ح ۱.
╭────๛- - - - - ┅╮
│📱 @Mabaheeth
╰───────────
هدایت شده از مباحث
❓تعدادی از #پرسش_و_پاسخ های کوتاه از #استاد_الهی در طرح سهشنبه های #پرسش
💬 سه شنبهها سوالات خود را به آی دی زیر ارسال کنید:
http://eitaa.com/T_porsesh
📞 سامانه تلفنی هوشمند غدیر: (تماس با تلفن ثابت) 9099070261
@ostadelahi
╭────๛- - - - - ┅╮
│📱 @Mabaheeth
╰───────────
هدایت شده از مباحث
🌺 ای یازدهم امام شیعه
ای مُفتخَر از تو نامِ شیعه
🌺 بر سامره و حریمِ پاکت
بر مهدی تو سلامِ شیعه
💐 سالروز ولادت حضرت #امام_حسن_عسکری علیه السلام را به ساحت قدس فرزند گرانقدرش، صاحب منصب ولایت و امامت، #حضرت_مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف، همچنین نایب بر حقشان و به شما اعضای ارجمند تبریک عرض مینماییم.
#امام_زمان علیهالسلام
╭────๛- - - - - ┅╮
│📱 @Mabaheeth
╰───────────
جواب این سؤالات را در ادامه مطالعه بفرمائید...
https://eitaa.com/ghararemotalee/1397
https://eitaa.com/ghararemotalee/1398
❓#پرسش_و_پاسخ | ۷۱
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
🤔 سؤال : چگونه به خداى ناديده ايمان بياوريم؟
ــــــــــــــ ــ ـــ ـ ـــ ـــ ـــ ــ ـ ــ ــ ـــ ـ ـ ـــ ـ ـــ
💬 پاسخ : هرچه به زمين نگاه 👀 كنيم و خاكها و سنگهاى آن را به آزمايشگاه🔬 ببريم، چيزى به نام جاذبه نمىبينيم ولى از افتادن سيب از درختى پى مىبريم كه جاذبه وجود دارد؛ پس لازم نيست هر چيزى را با چشم ببينيم تا به وجود آن #ايمان بياوريم.
🔭 جاذبه را با حواسّ پنجگانه حس نمىكنيم؛ امّا از آثار آن پى به وجود آن مىبريم.
چنانكه شناخت ما نسبت به دانش، بينش، هنر و مهارت مردم، از راه گفتار و رفتار و آثار آنان است.
╭─────๛- - - 📖 ┅╮
│📚 @ghararemotalee
│📱 @Mabaheeth
╰───────────
❓#پرسش_و_پاسخ | ۷۲
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
🤔 سؤال : قرآن، ميزان كمك به ديگران را چه مقدار مىداند؟
ــــــــــــــ ــ ـــ ـ ـــ ـــ ـــ ــ ـ ــ ــ ـــ ـ ـ ـــ ـ ـــ
💬 پاسخ : قرآن مىفرمايد: «ما أنفقتُم من شىء فهو يُخلِفُه» يعنى هر چيزى را #انفاق كنيد پاداش دارد؛ چه كم باشد چه زياد.
كمك ناچيز هم مىتواند در جاى خود نقش داشته باشد، گاهى يك برگ زرد🍁 در يك حوض آب كشتى چندين مورچه 🐜 مىشود.
علاوه بر آنكه گاهى كمكِ اندك مورد نياز است و بيش از آن لزومى ندارد، چنانكه براى تلفن 📞عمومى پول خرد🪙 نياز است و اسكناس 💵 قيمتى نقشى ندارد.
اگر خراشى به پوست دست وارد شود يك قطعه پارچۀ نازك🩹 كارساز است و لحاف و پتو نقشى ندارد.
💉 سوزنِ بسيار نازكِ آمپول، موادّى را به بدن بيمار منتقل و او را نجات مىدهد، در حالى كه تيرآهن ساختمانى اين نقش را ندارد.
در #حديث مىخوانيم: هيچ كار خوبى را كوچك نشمريد، شايد همان شما را نجات داد و هيچ گناهى را سبك نشمريد، شايد همان سبب سقوط شما شد، چنانكه فرو رفتن ميخ يا سوزن🪡 به توپى⚽️، كلّ بازى فوتبال را بهم مىزند و پوست خيارى مىتواند پهلوان وزنهبردارى را چنان سرنگون كند كه نخاع او قطع و خانهنشين شود.
╭─────๛- - - 📖 ┅╮
│📚 @ghararemotalee
│📱 @Mabaheeth
╰───────────
❓#پرسش_و_پاسخ | ۷۳
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
🤔 سؤال : چرا گنهكاران، از قرآن بهره نمىگيرند؟
ــــــــــــــ ــ ـــ ـ ـــ ـــ ـــ ــ ـ ــ ــ ـــ ـ ـ ـــ ـ ـــ
💬 پاسخ : اگر در استخر آبى، لاشه مردارى بيفتد، هر چه در آن استخر، آب وارد شود يا باران ببارد، بوى بد آن بيشتر مىشود.
قرآن، مايۀ رحمت است؛ امّا در دلِ ناپاكِ كافران كه وارد مىشود، مايۀ خسارت آنان مىگردد. «و لا يزيد الظّالمين الاّ خساراً»؛ زيرا لجاجت در قلب انسان، مثل مردار در استخر است.
هر آيهاى كه نازل مىشود، افراد لجوج در برابر آن جبهه گرفته و از راه حق بيشتر منحرف مىشوند و اين بالاترين خسارت براى انسان است.
╭─────๛- - - 📖 ┅╮
│📚 @ghararemotalee
│📱 @Mabaheeth
╰───────────
❓#پرسش_و_پاسخ | ۷۴
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
🤔 سؤال : جسم و روح انسان در حال خواب چگونه است؟
ــــــــــــــ ــ ـــ ـ ـــ ـــ ـــ ــ ـ ــ ــ ـــ ـ ـ ـــ ـ ـــ
💬 پاسخ : در قرآن مىخوانيم: «اللّه يَتوفّىَ الانفُس حين موتها و التّى لم تَمُت فى مَنامها» خداوند هنگام مرگ، جانهاى مردم را به طور كامل مىگيرد و آن كه نمرده است، در خواب جانش را مىگيرد.
گاهى راننده، اتومبيل خود را در پاركينگ خاموش مىكند و به منزل مىرود؛ امّا گاهى در جادّه، ماشين را روشن مىگذارد و به رستوران مىرود. در اين دو صورت راننده در ماشين نيست، ولى در صورت اوّل هم راننده نيست و هم ماشين خاموش است و در صورت دوّم تنها راننده نيست ولى ماشين روشن است.
انسان به هنگام خواب، جسمش روشن است، يعنى اعضا مشغول به كار خود مىباشند ولى روح به اطراف مىرود؛ امّا به هنگام مرگ، جسم خاموش مىشود و روح به طور كلّى از جسم جدا مىگردد.
╭─────๛- - - 📖 ┅╮
│📚 @ghararemotalee
│📱 @Mabaheeth
╰───────────
❓#پرسش_و_پاسخ | ۷۵
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
🤔 سؤال : چگونه خداوند صاحب فضل و رحمت، بندگانش را به قهر و كيفر مىگيرد؟
ــــــــــــــ ــ ـــ ـ ـــ ـــ ـــ ــ ـ ــ ــ ـــ ـ ـ ـــ ـ ـــ
💬 پاسخ : اقيانوس، آب فراوانى دارد؛ امّا اگر شما بطرى دربستهاى را در آن بيندازيد، قطرهاى از آب، در بطرى داخل نمىشود. مشكل از آب است يا بطرى؟!
انسانهايى هستند كه تمام راههاى #هدايت را به روى خود بستهاند؛ راه فكر و تعقّل، راه عبرت و انديشه، راه شنيدن حق و اطاعت از آن، راه ارشاد و هدايت و پندپذيرى، راه كمك به ديگران و... اين انسانها از خود جمادى ساختهاند كه به قول قرآن، آنها سنگ و سختتر از سنگ هستند: «ثمّ قَسَت قلوبكم من بعد ذلك كالحجارة أو أشدّ قَسوة» محروم شدن اين گروه از فضل الهى، به خاطر بسته بودن خودشان است، نه به خاطر كم بودن فضل و رحمت الهى.
╭─────๛- - - 📖 ┅╮
│📚 @ghararemotalee
│📱 @Mabaheeth
╰───────────
#نهج_البلاغه
#عهدنامه_مالکاشتر
#فرازی_از_عهدنامه | ۲۳
📜 متن : ... وَ لْیَکُنْ فِی خَاصَّةِ مَا تُخْلِصُ بِهِ لِلَّهِ دِینَکَ: إِقَامَةُ فَرَائِضِهِ الَّتِی هِیَ لَهُ خَاصَّةً، فَأَعْطِ اللهَ مِنْ بَدَنِکَ فِی لَیْلِکَ وَ نَهَارِکَ، وَ وَفِّ مَا تَقَرَّبْتَ بِهِ إِلَى اللهِ مِنْ ذَلِکَ کَامِلاً غَیْرَ مَثْلُوم وَ لاَ مَنْقُوص، بَالِغاً مِنْ بَدَنِکَ مَا بَلَغَ.
وَ إِذَا قُمْتَ فِی صَلاَتِکَ لِلنَّاسِ، فَلاَ تَکُونَنَّ مُنَفِّراً وَ لاَ مُضَیِّعاً، فَإِنَّ فِی النَّاسِ مَنْ بِهِ الْعِلَّةُ وَ لَهُ الْحَاجَةُ.
وَ قَدْ سَأَلْتُ رَسُولَ اللهِ (صلى الله علیه و آله) حِینَ وَجَّهَنِی إِلَى الْیَمَنِ کَیْفَ أُصَلِّی بِهِمْ؟ فَقَالَ: صَلِّ بِهِمْ کَصَلاَةِ أَضْعَفِهِمْ وَ کُنْ بِالْمُؤْمِنِینَ رَحِیماً.
╭───
│ 🌐 @Mabaheeth
╰──────────
🗞️ ترجمه :
📄 ... از جمله امورى که بايد آن را به جهت خلوص دينت براى خدا انجام دهى اقامه فرائضى است که مخصوص ذات پاک اوست؛ بنابراين نيروى بدنى خود را در شب و روز در اختيار فرمان خدا بگذار و آنچه را موجب تقرّب تو به خداوند مى شود به طور کامل و بى نقص به انجام رسان، هرچند موجب خستگى فراوان جسمى تو شود و هنگامى که به #نماز_جماعت براى مردم مى ايستى بايد نمازت نه (چندان طولانى باشد که) موجب نفرت مردم گردد و نه (چنان سريع که) موجب تضييع واجبات نماز شود؛ زيرا در ميان مردمى (که با تو به نماز مى ايستند) افراد بيمارى هستند يا کسانى که حاجات فورى دارند. من از رسول خدا(صلى الله عليه وآله)به هنگامى که مرا به سوى يمن فرستاد پرسيدم: چگونه با آنان #نماز بخوانم؟ فرمود: با آنها نمازى بخوان که همچون نمازِ ناتوان ترين آنها باشد و نسبت به مؤمنان رحيم و مهربان باش.
#نهج_البلاغه_بخوانیم
╭────๛- - - - - ┅╮
│📱 @Mabaheeth
╰───────────