میلتون فریدمن
پس از انتخابات با نیکسون، در پیر هتل، دفتر موقت وی در نیویورک ملاقات کردم و یادداشتی به تاریخ 15 اکتبر 1968 با عنوان «پیشنهادی برای حل مشکل پرداختهای تجاری ایالات متحده» به وی دادم. در این یادداشت عنوان کرده بودم: «چند هفته ابتدایی آغاز کار دولت جدید... فرصتی بینظیر خواهد بود تا دلار آزاد شود و در نتیجه محدودیتی که تراز پرداختها برای سالها، بر سیاستهای اقتصادی آمریکا تحمیل کرده است، از بین برود.» من بیان کردم: «اگر این اقدامات سریعا و به طور ناگهانی انجام نپذیرد، دولت و رییسجمهوری جدید، ناگزیر خواهند بود بیانیهای داده و خود را متعهد به رابطه طلا و نرخهای ارز کند و دیگر این کار [آزاد شدن دلار] بسیار سخت خواهد شد، مگر آنکه یک بحران بزرگ بهوجود آید. دیگر هیچوقت چنین زمان و فرصتی بهدست نخواهد آمد.»
کتاب یک زوج خوشبخت (میلتون و رز فریدمن)
☘کانال تحلیل های اقتصادی دکتر حمیدرضا مقصودی
@hamidrezamaghsoodi
یکی از مخاطبان:
رئیس جمهور امروز تنفیذ شد؛ شاخصها و قیمتها را یک گوشهی کانالتون یادداشت کنید برای مقایسه و نتیجه سیاست های اجرا شده در دولت
۱. دلار ۲۵۷۰۰ تومان
۲. سکه ۱۱ میلیون و ۳۰۰هزار تومان
۳. شاخص کل یک میلیون و ۳۷۵ هزار
۴. ساینا ۱۵۰ میلیون
۵. نقدینگی ۳۷۰۰ همت
۶. میانگین مسکن تهران ۳۰ میلیون
۷. نان بربری ۲۸۰۰ تومان
۸. کسری بودجه ۴۵۰ همت
۹. بنزین ۳۰۰۰ تومان
۱۰. قیمت نفت ۷۰ دلار
۱۱. بلیط مترو ۲۰۰۰ تومان
۱۲. مرغ کیلویی ۴۰ هزار تومان
۱۳. حداقل حقوق کارگر ۲ میلیون و ۶۵۵ هزار تومان
۱۴. بسته اینترنت ۷۲ گیگ یکساله ۱۵۵ هزار تومان
۱۵. بلیط اتوبوس تهران-مشهد ۱۹۰ هزار تومان
☘کانال تحلیل های اقتصادی دکتر حمیدرضا مقصودی
@hamidrezamaghsoodi
دکتر حمیدرضا مقصودی
یکی از مخاطبان: رئیس جمهور امروز تنفیذ شد؛ شاخصها و قیمتها را یک گوشهی کانالتون یادداشت کنید ب
امروز اولین روز ریاست جمهوری آیت الله رئیسی است. دعا میکنیم و تلاش میکنیم تا ایشان بتوانند اقتصاد کشور را به نفع اسلام و به نفع مردم شریف ایران بازسازی کنند.
💎سرم نمکی و قندی💎
در طب اسلامی از آب شکر سرخ جای سرم شیرین و از آب نمک بجای سرم شور استفاده می شود.
👌تزریق مستقیم نمک و شکر آنهم شیمیایی به یکباره درخون عوارض جدی دارد
https://telegram.me/t124ir
@t_124ir
دکتر حمیدرضا مقصودی
💎سرم نمکی و قندی💎 در طب اسلامی از آب شکر سرخ جای سرم شیرین و از آب نمک بجای سرم شور استفاده می شود.
ظاهراً فروش سرم در داروخانه ممنوع شده. اجمالا این نسخه رو داشته باشید
عَنْ جابربن عبدالله الانصاری قال کُنتُ ذاتَ یومٍ عندالنبی صلى الله عليه و آله اذ اقبل بوجهه علی علیّبن ابیطالب فقال الا ابشرک یا ابالحسن قال: بلی یا رسول الله (صلی الله علیه و اله) قال هذا جَبرَئيلُ يُخبِرُني عنِ اللّه ِ جَلَّ جلالُهُ أنّه قد أعطى مُحِبَّكَ و شِيعَتَكَ سَبعَ خِصالٍ: الرِّفقَ عِندَ المَوتِ، و الاُنسَ عِندَالوَحشَةِ، و النورَ عندَ الظُّلمَةِ، و الأمنَ عِندَالفَزَعِ، و القِسطَ عِندَالمِيزانِ، و الجَوازَ عَلَى الصِّراطِ، و دُخولَ الجَنَّةِ قَبلَ سائرِ الناسِ مِن الاُمَمِ بثَمانينَ عاما.
جابربن عبدالله انصاری میگوید: روزی نزد رسول خدا صلی الله علیه و اله بودم، که پيامبر صورتش را به سوی علی گردانید و فرمود: ای ابوالحسن! آیا به تو مژدهای ندهم؟ عرض کرد آری ای پیامبر خدا. پیامبر(ص) فرمود: اين جبرئيل است که از جانب خداوند عزّ و جلّ به من خبر مىدهد كه به دوستدار و شيعه تو هفت خصلت داده است: نرمى با او هنگام مردن، همدم داشتن در تنهايى، نور در تاريكى، امنيّت هنگام ترس، برابرى كفه ميزان اعمال، گذر از صراط و وارد شدن به بهشت هشتاد سال پيش از ورود ديگر مردمان.
«بحار الأنوار، جلد4، صفحه9 - خصال، جلد 2، صفحه 402»
☘کانال تحلیل های اقتصادی دکتر حمیدرضا مقصودی
@hamidrezamaghsoodi
ماجرای تحریم دقیقا همین است. مادامی که به آن سوی میز سیگنال بدهی که به تو نیاز داریم، برای تو طاقچه بالا میگذارد.
هر کاسبی که اندکی پشت دخل نشسته باشد با تمام وجودش این را درک میکند.
اما نمیدانم چرا آقایان این را نمیفهمند!!!
وقتی میگوییم خودکفایی، یعنی اثبات این که اگر تحریم کنید، خودمان میسازیم.
اما بعضی با تعریفهای غلط، آن را با دیوارکشی دور کشور تصویر میکنند.
والله بالله تالله، این خودکفایی است که باعث میشود دیوارهای دور کشور شکسته شود.
و در این معنا، آمریکا، چین، آلمان، فرانسه و انگلیس از اولین کشورهایی هستند که به دنبال خودکفایی بودهاند.
خودکفایی به این معنا نیست که همه چیز را هر قدر که لازم داریم خودمان تولید کنیم. به این معناست که اثبات کنیم که اگر لازم داشته باشیم، میتوانیم هر چه را بخواهیم تولید کنیم.
☘کانال تحلیل های اقتصادی دکتر حمیدرضا مقصودی
@hamidrezamaghsoodi
💡یک ایده خام!
پس از انتخابات۱۴۰۰ می خواستم این ایده علمی را تعقیب و به دستگاه زیر نظر آقای زاکانی(مرکز پژوهشها) پیشنهاد کنم که شنیدم خودش هم بعد از کاندیداتوری ریاست جمهوری، روزمه برای شهرداری و سمت های دیگر داده!:
• نمایندگی مجلس، وکالت از مردم است(اصل۶۷).
• نمایندگی قانونی اقلا بنا به مبنای بزرگانی مثل میرزای نائینی، منطبق بر وکالت شرعی است(تنبیه الامه ص۱۱۵).
• این نمایندگی و وکالت برای ۴سال است(اصل۶۳).
• بنابه فتوای مشهور(بلکه اجماع) وکالت باید مُنَجز باشد؛ یعنی معلق به چیزی نشود. مثلا اگر رئیس جمهور نشدم یا شهردار و وزیر نشدم، وکیل تان خواهم بود!
• وکالت عقد جایز است و از جانب طرفین قابل عزل است(همه فقهاء از جمله تحریر الوسیله مساله۲۲ کتاب وکالت).
⬅️ ایده:
یا نماینده مجلس در ۴سال تعهد نمایندگی، ممنوع از عزل خویش و قبول سمت دیگر شود.
یا مردم هم بتوانند چنین نماینده ای -که در حین نمایندگی دنبال رئیس جمهور و وزیر و شهردار شدن است- را پیش از اتمام ۴سال عزل کنند(چگونگی اش را قانون معلوم کند)!
پ.ن:
مثل چنین قانونی میتواند از نردبان بازی ها منع و اقلا بازی را ماروپله کند!
محسن قنبریان
☑️ @m_ghanbarian
🔔این جمله را آقای رئیسی در روز تنفیذ فرمودند:
🔴«امروز با تورم بیش از 44 درصد، رشد نقدینگی 680 درصدی، 3 برابر شدن بدهیهای دولت از سال 94 و کسری بودجه 450 هزار میلیاردی مواجه هستیم و شرایط اقتصادی مردم را در وضعیت مناسبی نمیبینیم».
⚠️و همین جمله من را نگران کرد. لازم است به آقای رئیسی تذکر دهم که رویکردی که این موارد را به عنوان مشکل اصلی و اولویت اول بر میشمارد، رویکرد انقلابی به مسئله اقتصاد نیست. این رویکرد، همان رویکرد مکتب شیکاگو است که متأسفانه در میان مشاوران اقتصادی ایشان هم پررنگ است. برای این که مسئله واضح تر شود اجازه دهید از زبان چند رویکرد دیگر نیز مشکلات اقتصادی جامعه امروز را معرفی کنم.
🔸«امروز با رکود بسیار شدید و با بیکاری دو رقمی گسترده مواجه هستیم. رکودی که اگر درمان نشود ما را وارد دوره تنگنای بسیار شدیدتر از امروز میکند. این رکود ناشی از عدم آزادسازی منابع در نظام تولیدی کشور است. عاملی که باعث شده است در ۸ سال گذشته، اقتصاد کشور تا ۲۵ درصد کوچکتر شود».
🔸«امروز با شکاف شدید بین فقرا و اغنیا مواجه هستیم. ضریب جینی کشور در ۸ سال گذشته از ۳۶ صدم به ۴۳ صدم رسیده و این طلیعه یک بحران عدالت را نشان میدهد. نابرابری شدید، فقر مطلق را در کشور افزایش داده است، تا جایی که برخی از آمار میگوید بیش از بیست میلیون خانوار زیر خط فقر قرار گرفتهاند».
🔸«امروز با افت تولید و کاهش شدید ارزش پول ملی مواجه شدهایم. این دو عامل کاملا به هم وابسته هستند. افزایش تولید است که میتواند ارزش پول ملی را بالا ببرد و کشور را از تنگنای شدید رها کند. حلال همه مشکلات، تولید است».
🔸«امروز مسئله اصلی اقتصاد کشور، بحران عدم اعتماد به ساختارهای اقتصادی کشور و کاهش شدید سرمایه اجتماعی است. بحرانی که در نتیجه وجود مفاسد اقتصادی و نیز احساس شدید وجود فساد مردم را نسبت به کنشهای اقتصادی کشور بدبین کرده و آنها را وادار ساخته است به فعالیتهای غیرمولد روی آورند».
🔸«امروز مشکل اصلی اقتصاد کشور، وجود ساختارهای غیرمولد پولی و مالی است. ساختارهایی که عامل تجمیع ثروت، تصاحب نقدینگی و تداول ثروت بین اغنیا شدهاند. ساختارهایی چون نظام بانکی خصوصی، بازار سرمایه، بازار سکه و بازار دلار و ارزهای خارجی که حتی مردم عادی را تشویق میکنند که فعالیتهای مولد را رها کنند و اموال خود را در فعالیتهای سفتهبازانه قرار دهند».
‼️برای اهل فن واضح است که رویکردهای مختلف اقتصادی، طرح مسئله متفاوتی دارند و متغیرهای اقتصاد را مبتنی بر اندیشۀ خود تحلیل میکنند و بهبود برخی از متغیرها را بر دیگر متغیرها اولویت میدهند. کما اینکه بعضی از رویکردها در شرایط فعلی اقتصاد ایران، ناظر به تصویر خود از اقتصاد پیشنهاد انبساطی و بعضی انقباضی میدهند. برخی سیاستهای پولی و برخی مالی و درآمدی را پیشنهاد میکنند.
⚠️مکتب پولگرای حاکم بر اقتصاد کشور که از قرار در دستگاه مشاوران آقای رئیسی هم نفوذ گستردهای دارد، مسئله اصلی را تورم نه کمبود، نقدینگی نه بیکاری، کسری بودجه دولت نه کاهش قدرت خرید مردم میداند. لذا در پی این مشکلات، راهکاری که ارائه میکند چیزی نیست جز مجموعهای از راهکارهای تعدیلی.
از همین روست که آقای رئیسی در چند جمله بعد کسری بودجه، ثبات بازار سرمایه و بورس، کنترل تورم و گرانیها، آب و برق و کرونا را از جمله مسائل فوری و ضروری میداند که دولت با آن مواجه است.
این تفکر طبعا راهکارهای زیر را ارائه میکند:
1⃣- کاهش سطح عمومی دستمزدها
2⃣- کاهش اندازه دولت
3⃣- کاهش تسهیلات بانکی
4⃣- افزایش نرخ بهره بانکی
5⃣- افزایش فروش اوراق بدهی و تقوبت بازار سرمایه
و ...
⚠️این تفکر، در شرایط فعلی به جای تحرک اقتصاد برای فرار از رکود، شعار ثبات (بخوانید تعدیل) میدهد. به جای مبارزه با تحریمها و خنثیسازی آنها، شعار شفافیت (بخوانید امضای مقاولهنامههایی چون فتف) میدهد. بهجای رویکرد جهادی (که عین عقلانیت انقلابی است)، شعار عقلانیت اقتصادی (بخوانید تعادل و تعامل) میدهد.
⚠️و این راهکارها و شعارها همانهایی است که بیکاری را در چنین شرایطی گستردهتر میکند و رکود را تعمیق میکند.
ادامه دارد...
☘کانال تحلیل های اقتصادی دکتر حمیدرضا مقصودی
@hamidrezamaghsoodi
ادامه از قسمت قبل:
⚖همه اینها را مقایسه کنید با صورتبندی رهبری در موضوع اقتصاد در همین جلسه تنفیذ:
💯رهبر انقلاب خاطر نشان کردند: بدون تردید با این ظرفیتها میتوان بر مشکلات غلبه کرد به شرطی که خوب شناخته و سپس با تلاش خستگیناپذیر و شبانهروزی به کار گرفته شوند.
💯حضرت آیتالله خامنهای یکی دیگر از جنبههای مردمی بودن را مبارزه بیامان با فساد و مفسد برشمردند و افزودند: آقای رئیسی در مسئولیت قبلی، مبارزه با فساد را شروع کرد و اقدامات خوبی انجام داد اما اصل قضیه و بسترها و زمینههای فساد در قوه مجریه است که باید با آن بهطور جدی مبارزه کرد.
💯ایشان فرارهای مالیاتی، انحصارهای بیدلیل، فعالیتهای ناسالم سوداگرانه و سوء استفاده از ارز ترجیحی را نمونههایی از موارد فساد برشمردند که باید با آنها با برنامه و پیگیری، مقابله کرد.
💯حضرت آیتالله خامنهای حل مشکلات اقتصادی را نیازمند برنامه و حرکت براساس برنامه کلی طراحی شده دانستند و گفتند: با کارهای روزمره و اقدامات پیشبینینشده نمیتوان مشکلات را حل کرد ضمن آنکه همه بدانند حل مشکلات اقتصادی زمانبر است و مسئولان باید همه تلاش خود را به کار گیرند تا این زمان هر چه ممکن است کوتاهتر شود.
⚖ و نهایتا پالایشی که رهبری از گفتمان آقای رئیسی کردند و نقاطی را که رهبری بر آن تاکید کردن و صحیح دانستند را ببینید:
💯 خوشبختانه در بیانات رئیسجمهور محترم، جناب آقای رئیسی، در تبلیغات انتخابات و غیره، تکیه بر روی ارزشهای اساسی انقلاب، مکرّر انجام گرفت -ایشان بر ارزش عدالت، مبارزهی با فساد و امثال اینها تکیه کردند- این مسیر درستی است؛ توصیهی مؤکّد ما این است که همین مسیر را دنبال کنند، که خب حالا هم در بیاناتشان بر روی این [ارزشها] تأکید کردند. آن مسیری که کشور را، ملّت را به حقوق اساسیِ خودش میرساند، کشور را در جایگاه اساسیِ خود قرار میدهد، همین تمسّک به ارزشهای اساسی انقلاب است. این ارزشها هم چیزهای ندانسته و موهومی نیست؛ در بیانات امام که ملاحظه کنید، [میبینید] کاملاً واضح و روشن و جزو بیّنات فرمایشات امام (رضوان الله علیه) است؛ اینها را باید ملاک قرار بدهند و دنبال بکنند. و نفْس پیگیری این اهداف موجب این میشود که مردم هم همّت کنند و وارد میدان بشوند و مسائل را دنبال کنند.
⚠️‼️⚠️پس به ما اجازه بدهید که راجع به تیم مشاوران اقتصادی آقای رئیسی نگران باشیم. و البته به دلیل حق طلبی ایشان، به شدت امیدواریم که به سرعت آقای رئیسی بتوانند از حجاب این تفکر ناصواب در عرصه اقتصادی رها شوند.
☘کانال تحلیل های اقتصادی دکتر حمیدرضا مقصودی
@hamidrezamaghsoodi
هدایت شده از حرکت قرن
📌 سلسله نشست های حرکت قرن
نشست سیزدهم:
♦️آسیبشناسی مشارکت مردمی در جامعه ایرانی
ارائه دهنده:
✅ حجتالاسلام سید مهدی موسوی
زمان:
🗓 پنجشنبه ١۴ مرداد ١۴٠٠
⏰ ساعت ١۵ الی ١٧
لینک جلسه:
👉 http://Vc.isu.ac.ir/ch/latifi
🆔 @harekate_qarn
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
آقای ریاستجمهوری
👌وزرا را در دانشگاهیان جستجو نکنید وگرنه کشور و اقتصاد کشور زمین گیر خواهد شد
کسانی که در کشورشان تحول اقتصادی ایجاد کردند در جایگاه کلان وزارت، دانش اموخته اکادمیک و دانشگاهی نبودند بلکه اقتصاددانا بودند.. تفاوت است بین اقتصاد خوان و اقتصاد دان
عموم کشورهایی که گام بلند در تحول اقتصادی داشته اند هم به همین صورت بوده. نمونه #کره_جنوبی ست که تحول بزرگ اقتصادی را ژنرال پارک رقم زد که یک نظامی که دارای شخصیت مقتدرو مدیر بود نه یک اقتصاد دان.
مدیران کلان در حد وزارت دقت کتید. دچار دانشگاه نشویم بله از دانشگاه بهره ببریم.
#پروفسور_درخشان
🇮🇷@Qiam_ir
☘کانال تحلیل های اقتصادی دکتر حمیدرضا مقصودی
@hamidrezamaghsoodi
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
☘کانال تحلیل های اقتصادی دکتر حمیدرضا مقصودی
@hamidrezamaghsoodi
✨ ریاضیسازی اقتصاد و مهندسی معکوس عدالت ✨
[بخش دوم]
💢 اقتصاد انسانی؛ اقتصاد ریاضی
🔷 اعتراف معاون اول رئیسجمهور در #خوزستان (۲مرداد۱۴۰۰) کارم را آسان کرد. آنجا که گفت: «این خیلی بد است که من امروز اینجا بهعنوان آدمی که همه عمرم را در این توسعه گذاشتم، بگویم توسعهای که ما اجرا کردیم متأسفانه عوارضش اینچنین نشان داده میشود».
این صریحترین سخن در اجرای طرحهای توسعه غیربومی و در نگاه کلانتر بهکارگیری اقتصاد ریاضی-مکانیکی و غیراجتماعی- انسانی است. موجب میشود پُرآبترین استان کشور در تشنگی مفرط قرار گیرد و نفتخیزترین، جزو طبقاتیترین استانها با بیشترین مشکل حاشیهنشینی گردد و #عدالت دچار چالش اساسی شود. توسعه غیربومی با #اقتصاد_ریاضی در ایران پس از انقلاب همزاد هماند. در سه دوره به غلبه هژمونیک در سیاستها و هم نظام آموزشی رسیده است:
دوره اول؛ نسل اول این نحله: سالهای ابتدایی دهه ۶۰ با تأسیس رشتهی «مهندسی سیستمهای اقتصادی و اجتماعی» در دانشگاه صنعتی اصفهان شروع شد!
دوره دوم؛ نسل دوم با تأسیس موسسه نیاوران از فارغالتحصیلان نسل اول شکل گرفت.
دوره سوم؛ نسل سوم، از ابتدای دهه ۸۰ تاکنون با تأسیس دانشکده مدیریت و اقتصاد در دانشگاه فنی(شریف) ادامه یافت.
دکتر روغنی زنجانی- مؤسس اولیه و رئیس وقت سازمان برنامهوبودجه- انگیزه را دو هدف عمده میشمارد:
1️⃣ ایجاد نهادی که بتواند نیازهای برنامهریزی استراتژیک کشور را پاسخ دهد
2️⃣ تربیت کادر برای سازمان برنامه و دیگر دستگاههای ستادی کشور
🔶 پس اگر تئوریهای اینان در دولتهای متبوع -که اغلبی بودند- پیگیری شود و فارغالتحصیلان این مکتب، مناصب و مشاورتها و زعامتهای دانشگاهی را بر عهده گیرند، جای تعجب نیست. آدمهای سیاسی با شعارها و جناحهای ظاهراً متفاوت، همه سلولهای مستأجری بودند و تربیتیافتگان این مکتب جدید نرونهای عصبی با عمر طولانی در مناصب علمی، پژوهشی، تصمیمسازی،کارشناسی، و حتی مناصب رسمی (مشاورت، معاونت، وزارت) باقی بودهاند و همان درک و طرح خود را به مغز ج.ا مخابره میکردهاند.
🔶 مشکل عمده این اقتصاد، ریاضی کردن و مکانیکی دیدن محیط اقتصادی و فراغت از جهات علوم اجتماعی و انسانی است.
طرح درس رشتههای اقتصاد در ایران بهطورمعمول در کمیته تخصصی اقتصاد و بازرگانی گروه علوم انسانی شورای برنامهریزی آموزش عالی تصویب میشد؛ اما آن افراد با ارتباطات خاص با رئیسجمهور وقت و از طریق شورای انقلاب فرهنگی توانستند رشتهای بنام «مهندسی سیستمهای اقتصادی-اجتماعی»(!) آنهم در «گروه فنی- مهندسی»(!) تصویب کنند. اینگونه با زیرکی، متخصصان #علوم_انسانی را دور زده و اقتصاد را منهای دروس علوم اجتماعی، تاریخ، جامعهشناسی و سایر علوم انسانی متولد کردند.
حتی جذب دانشجو از رشتههای فنی در اولویت قرار گرفت. اول در #دانشگاه_صنعتی_اصفهان و آخر در #دانشگاه_شریف رونق مضاعف گرفت.
این روند نهفقط موجب خواری بیشتر علوم انسانی شد که عملاً پیاده کردن ایدههای پیشساختهی جهانی را باعث شد. اقتصاد با تشبّه به علوم طبیعی مدرن، شبیه فیزیک و مکانیک مدرن جلوه کرد و فارغ از حقوق و تاریخ و فرهنگ و جغرافیا شد.
🔶 دکتر نیلی فارغالتحصیل نسل اول این مکتب (از دانشگاه صنعتی اصفهان) با کارشناسی مهندسی بود که بعداً اقتصاددان بزرگ این نحله شد و صراحتاً گفت: «ما سعی میکنیم بهجای پرداختن به حاشیهها [بخوانید: جهات علوم انسانی اقتصاد و نزاعهای مسلکی] به آنچه درواقع بدنه اصلی علم اقتصاد را در این حوزههای اصلی تشکیل میدهد، بپردازیم».
⬇️⬇️⬇️⬇️
☑️ @m_ghanbarian
☘کانال تحلیل های اقتصادی دکتر حمیدرضا مقصودی
@hamidrezamaghsoodi
✨ ریاضیسازی اقتصاد و مهندسی معکوس عدالت ✨
[بخش سوم]
🔶 نتیجه این رویکرد با علم اقتصاد نهفقط سکولار شدنش از جهات مکتبی عدالتخواهانه اسلام بود که حتی دیالوگ اقتصاد با سایر علوم اجتماعی-سیاسی را حذف کرد. خروجی شد پرورش تکنیسینهایی بدون تفکر انتقادی و با استفاده حداکثری از مدلهای ریاضی بجای بررسیهای پیچیدگیهای فرهنگی- اجتماعی.
🔶 البته برای دولتمردان ناآگاه از این پیچیدگیها و فارغ از مطالعات علوم انسانی چنین اقتصاد ریاضیای که کل محیط را یک سیستم مکانیکی میکرد قابلفهمتر و پذیرفتنیتر بود.
از نوشتن #برنامه_سوم_توسعه به اینسو حضور فارغالتحصیلان این مکتب با تأویل گرایی اقتصاد به ریاضیات در نهادهای تصمیمسازی و برنامهریزی بهوضوح روشن است. برای نمونه:
دکتر نجفی، رئیس سازمان برنامهوبودجه و همزمان استاد دانشکده علوم ریاضی شریف!
دکتر عارف، معاون اول و رئیس سازمان مدیریت و همزمان استاد دانشکده برق شریف!
مهندس ترکان، دانشآموخته مکانیک شریف و رئیس وقت سازمان گسترش نوسازی صنایع!
دکتر نیلی، دانشآموخته مهندسی صنایع شریف و رئیس موسسه نیاوران و معاون اقتصادی سازمان برنامه و سرپرست کمیته خصوصیسازی در دولت! و.....
🔶 این مشرب فکری بهزودی از شریف به دهها دانشگاه دیگر هم سرایت یافت و غیر از رشته مهندسی سیستمهای اقتصادی- اجتماعی به تأسیس رشته MBA درزمینه مدیریت هم انجامید که غیر از گسترش در آموزش عالی، دورههای متعدد برای مدیران اجرایی کشور را در پی داشت. این رشته نیز همان نقیصه رشته مهندسی سیستمهای اقتصادی دچار بود. یعنی فقدان پشتوانه علوم انسانی و مطالعات تاریخی و علوم اجتماعی و مردمشناسی.
🔶 پیامد آن «مهندسی اقتصادی» و این «مدیریت ریاضی» شده است این اعتراف آقای جهانگیری (از همین تیم) درباره نتایج برنامههای توسعه: «توسعهای که ما انجام داده باشیم ولی رضایت مردم در آن نبوده باشد، توسعه نیست. توسعه وقتی معنی پیدا میکند که مردم از آن تبعیض، نابرابری و بیعدالتی متوجه نشوند».
💢 حزب اللهیزه کردن مهندسی اقتصادی!
🔷 غلبه نگاه مهندسی به علوم انسانی مبدأ مشکلاتی میشود که با جایگزینی نیروهای حزباللهی و انقلابی بجای تکنوکراتها حل نمیشود.
افراد و گروههای زیادی از نیروهای انقلابی و دغدغهمند عمدتاً از رشتههای فنی و با رویکرد افزایش کارآمدی به ارائه برنامه در عرصههای مختلف مشغولاند. بسیاری از آن حوزهها محیط مشترک اقتصاد و عدالت است و پشتوانههای مسلکی وهم علوم انسانی میخواهد. طرحهای کارآمد و چشمنواز برای حل مشکلات بخشی نباید ذوقزدگیای را موجب شود و توالی فاسد بلندمدت این دوری از مبانی نظری را اهمال کند.
📌 بهطور واضح تفاوتی در رویکردهای برخی کاندیداهای انتخاباتی ۱۴۰۰ با دوره۹۲و۹۶ پیدا بود. مثلاً دکتر جلیلی ۱۴۰۰ ایتانیتر و جلیلی ۹۲ مکتبیتر بود. آقایان قاضیزاده هاشمی، زاکانی و رئیسی نیز در طیف کمرنگتر همین رویکرد بودند. این فعالیتهای بخشی در ذیل یک نظریه جامع از عدالت و پیشرفت است که در بلندمدت هم نتایج خوب به بار میآورد.
✍️ «حجتالاسلام محسن قنبریان»
#عدالت_چرا_دولت_ها_نتوانستند #دولت_عدالتخواه #علم_اقتصاد #دانشگاه #مهندسی_اقتصادی #محسن_قنبریان #قنبریان #گرای_عدالت
☑️ @m_ghanbarian
☘کانال تحلیل های اقتصادی دکتر حمیدرضا مقصودی
@hamidrezamaghsoodi
🔸🔷🔸🔷🔸🔷🔷🔸🔷🔸🔷🔸
✨ ریاضیسازی اقتصاد و مهندسی معکوس عدالت ✨
💢 عدالت موجودی اهلی!
🔷 عدالت علیرغم جهانشمولی مفهومی، تحققهای محلی و منطقهای مییابد و ازاینجا به اقلیمها و موقعیتها مربوط میشود. عدالت گرچه خود «کلان میزان» خداوند در خلق است، اما خود در تحققهایش بینیاز از «میزان» نیست. نظم و نظام امارت و حکمرانی فقط به عدالت است. اما نه هر سیاستِ عدل که فقط «حُسن عدالتِ» حاکمان، میتواند نظام انتظام بخش مردم شود. مثلاً سیاستهای شبه سوسیالیستی اصلاحات ارضی، عملاً نظم اجتماعی روستاها را به همریخت و فقر و تبعیض در حاشیهنشینیها پدید آورد. ازاینروست که عدالت گرچه منزه از تطورات اعصار، جاودانه و آسمانی است؛ اما در هر موقعیت همراه و ممزوج با آنها میشود، اهلی و مألوف است.
⬇️⬇️⬇️⬇️
☑️ @m_ghanbarian
☘کانال تحلیل های اقتصادی دکتر حمیدرضا مقصودی
@hamidrezamaghsoodi
نائومی کلاین:
« در حالی که مدل اقتصادی میلتون فریدمن تحت شرایط دموکراتیک به صورت نیمبند ممکن است تحمیل شود، پیاده کردن این مدل به طور کامل و به شکل مورد نظر نیازمند شرایط استبدادی است».
منظور از مدل اقتصادی فریدمن، همان مدل تحمیل شوکهای انقباضی به منظور رفع تورم است. همان مدلی که در شیلی توسط دیکتاتوری پینوشه اجرا شد و شد آنچه شد.
همان مدلی که امروزه توسط نئولیبرالهای وطنی و در لباس مخالف و موافق،به آقای رئیسی پیشنهاد داده میشود.
☘کانال تحلیل های اقتصادی دکتر حمیدرضا مقصودی
@hamidrezamaghsoodi
از سر شب دارم به این فکر میکنم که امشب به چی فکر کنم!!!
جدی میگم.
یه همچین آدمهایی پیدا میشن 😂
☘کانال تحلیل های اقتصادی دکتر حمیدرضا مقصودی
@hamidrezamaghsoodi
❓آیا میدانید تثلیث نئولیبرالیسم چیست؟
⛔️به نظرم وقتی این چند خط را بخوانید در مییابید که افکار نولیبرالیستی تا چه اندازه در میان سیاستگذاران اقتصادی و سیاسی در ایران رسوخ کرده است.
⁉️این تثلیث عبارت است از:
1⃣ حذف حوزه عمومی / دولتی از کارکردهای اقتصادی کشور (همان کوچک کردن دولت به بهانههای مختلف)
2⃣ آزادی عمل کامل شرکتهای بزرگ، بانکهای خصوصی و کارتلهای رانتی و حمایت بیقید و شرط از آنها از محل بودجه عمومی
3⃣ کاهش شدید هزینههای خدمات رفاهی و اجتماعی دولت به حدی که از دولت جز اسکلتی باقی نماند.
*⃣همه اینها به بهانه بهرهوری رخ میدهد. میگویند دولت نمیتواند کار را خوب انجام بدهد. چون دولتها اساسا تاجران خوبی نیستند. و میگویند بخش خصوصی به دلیل انگیزه سود و منفعت، این کارها را بهتر انجام میدهد. و نیز میگویند در بخش خصوصی هم شرکتهای بزرگ هستند که بهرهوری بالایی دارند. چون تولید انبوه میکنند.
این سه استدلال را اگر از گفتگوهای اقتصادی سیاستگذاران کشور بگیری، تقریبا چیزی برای گفتن ندارند. اما مطالعات متعددی بر علیه تمامی این ایدهها انجام شده که بطلان هر یک را به وضوح نشان میدهد. رئوس این مطالعات به چند مسئله اشاره دارد:
🔹بهترین سازمانهای اقتصادی در طول تاریخ اتفاقا دولتی بودهاند. نمونههای آن را میتوان در تمام دنیا دید. از جمله میتوان به ناسا، NIS، CDC و ... اشاره کرد. هرکدام از این نهادهای دولتی به بهترین نحو توانستهاند نظام سرمایهداری را سرپا نگه دارند.
🔹 شرکتهای بزرگی که بنابود بار اقتصاد را بر دوش بکشند، خودشان بزرگترین پیمانکار برای دولت هستند و مشتری اصلی آنها دولت است. یعنی دولت با محول کردن وظایف خود به آنها، سیل ثروت را به سوی آنها روانه کرده است.
🔹 متعدد شرکتهایی وجود دارند که علیرغم اندازه کوچک با بهرهوری بسیار بالا و سودآوری قابل توجه کار میکنند. و این یعنی مثالهای نقض فراوان بر بهینگی نظام تولید انبوه.
همین افسانهها، شاکله افکار اقتصادی بسیاری از ما را شکل دادهاند.
🔴حداقل جا دارد کمی به اینها بیاندیشیم. حتی اگر نخواهیم باورمان را تغییر دهیم.
☘کانال تحلیل های اقتصادی دکتر حمیدرضا مقصودی
@hamidrezamaghsoodi
⛔️این روزها مرتب از مفاسد اقتصادی فلان مسئول یا فرزند آن یکی مسئول میشنویم. جالب آنجاست که مرزی هم بین چپ و راست در این مفاسد گذاشته نمیشود. یعنی نمیتوان با قاطعیت گفت چپها فساد بیشتری دارند یا راستها (اگر چه به جد معتقدم حجم این فسادها در ایران به مراتب کمتر از سایر نقاط دنیاست اما همین مقدار هم پذیرفته نیست). برای آنکه پاسخ به این سوال را دریابیم خوب است به محصول اقتصاد فریدمنی بیاندیشیم:
🔺فریدمن جنبش خود را «تلاشی برای آزاد کردن بازار از چنبره دولت» تصویر میکرد. اما هر جا که دیدگاه بنیادگرای وی در جهان واقعی پیاده شده و تحقق یافته است، نتایج برجای مانده مبین چیزی جز آن است که او میگفت. در هر کشوری که ظرف دهههای گذشته سیاست مکتب اقتصادی شیکاگو پیاده شده است، آنچه به منصه ظهور رسیده یک ائتلاف قدرتمند حاکم بین چند شرکت بسیار بزرگ و طبقهای از سیاستمداران اکثرا ثروتمند بوده است. در حالی که مرز بین دو گروه مزبور، نامشخص و دائما متغیر است.
◾️لذا اگر نمیتوانید بین راست و چپ از این حیث تفاوتی بگذارید، باید علت را در سیاستهای رانتآفرین مکتب شیکاگو و در خصوصیسازیهای افراطی و سپردن افسار زندگی مردم به دست طبقه رانتجویی جستجو کنید که گاهی بر مسند مناصب دولتی می نشیند و گاه مدیرعامل یک شرکت بزرگ خصوصی یا بانک خصوصی و ... . این نتیجه طبیعی توصیههای فریدمن است که از دهه ۱۳۷۰ در ایران پیادهسازی میشود.
◾️لذاست که متعدد میبینید فلان آقا که در دولت قبل وزیر بوده الان خودش یا نزدیکانش عضو هیأت مدیره چندین شرکت بزرگ تولیدی یا پولی یا مالی هستند. یا برعکس افرادی که در این شرکتها بر مسندهای مدیریتی تکیه زدهاند، به یکباره به مدیران دولتی رده بالا تبدیل میشوند.
◾️در واقع، دولت و شرکتهای بزرگ در اقتصاد فریدمنی مرتب به یکدیگر نان قرض میدهند. و محصول این نان قرضدادنها میشود آنچه نهایتا در نظام قضائی ما فساد خوانده میشود.
‼️پس یا باید نظام قضائی و حقوقی را به گونهای تغییر داد که اینها را فساد نداند، یا باید فریدمن را از اقتصاد اخراج کرد.
⁉️به نظر شما کدام راه حل درست است؟
☘کانال تحلیل های اقتصادی دکتر حمیدرضا مقصودی
@hamidrezamaghsoodi
حجت الاسلام دکتر معصومی نیا
اقتصاد ایران توسط بانکها و بویژه بانکهای خصوصی اشغال شده است. بر اساس برخی آمارها بیش از هفتاد درصد نقدینگی توسط بانکهای خصوصی خلق می شود. نرخ رشد نقدینگی فزاینده و سرمایه گذاری در هشت سال اخیر بشدت کاهش یافته است. آیا لازم نیست رئیس بانک مرکزی جدید نگاهی تحولی داشته باشد؟ در مورد بازار سرمایه هم با درجه اهمیت کمتر همین امر صادق است. در غیر اینصورت رهایی از مشکلات کنونی امکان دارد؟ البته اثبات شیء نفی ماعدا نمی کند اما فعلا در مورد نظام پولی عرض شد. در صدد بیان ساز و کار بایسته هم فعلا نیستیم
☘کانال تحلیل های اقتصادی دکتر حمیدرضا مقصودی
@hamidrezamaghsoodi
هدایت شده از تاملات
نقد اقتصاد لیبرال.mp3
5.72M
🔉 پادکست صوتی
🔶 موضوع |نقد تفکر اقتصاد لیبرالی
🎙دکتر #حسین_فرجنژاد
🔹دانشگاههای شبه اقتصادی ما و کتابهای شبه علمی اقتصاد که به وفور در دانشگاههای ما ترجمه میشود و حتی بعضی موسسات شبه تخصصی قم به اسم "اقتصاد" دارند «شبه علم» را رواج میدهند!
🔹نتیجه وضعیت امروز اقتصاد کشور، ماحصل تفکر مکاتب شبه علمی است که از آمریکا و اروپا ترجمه میشود و بدون نقد درست و بدون توجه به مبانی ایدئولوژیک و تند اقتصاد غرب؛ و بدون توجه به مبانی فلسفی؛ در دانشکدههای شبه اقتصادی ما بدون توجه به قرآن و خط اهل بیت پیادهسازی میشود!
⚜️ @Taammolat74
چقدر اقتصاد اسلامی برای برخی رعب آور است؟
آیا دو خط مطلب، این همه نگرانی دارد؟
می دانید جرم زاهدی وفا چیست؟
جرم او انکار نکردن اقتصاد اسلامی است.
☘کانال تحلیل های اقتصادی دکتر حمیدرضا مقصودی
@hamidrezamaghsoodi