اگر انسان دوستمیدارد آسودهخاطر زندگی کند و ذهن و روانش آرام باشد، چارهای ندارد جز اینکه تا جای ممکن خود را به تغافل بزند و از خطاهای دیگران چشمپوشی کند. خداوند متعال این اصل را بهزیبایی در کلام خود با سه فرمان آموزش میدهد:
«خُذِ الْعَفْوَ وَ أْمُرْ بِالْعُرْفِ وَ أَعْرِضْ عَنِ الْجَاهِلِينَ» .
ای پیامبر، گذشت پیشه كن و به پسندیدگی فرمان ده و از نابخردان روی برتاب.
«عَفْو» به معنای ندیده گرفتن و پیگیری نکردن خطا است. حضرت حق از مسلمانان میخواهد که پی هر کوتاهی و خطایی را نگیرند و توان و انرژی ذهنی و روحی خود را صرف مقابلههای اینچنینی نکنند.
فرمان دوم خداوند در این آیۀ شریفه، دعوت کردن یکدیگر به عرف معقول و رفتار پسندیده است. سومین فرمان نیز چشمپوشی از خطای جاهلان است. در توضیح و شرح این آیه، روایات بسیاری از پیامبر صلیاللهعلیهوآله و ائمۀ معصوم علیهالسلام نقل شده است. برای مثال آمده است:
آن هنگام که جبرئیل علیهالسلام آیه «ای پیامبر، گذشت پیشه كن و به پسندیدگی فرمان ده و از نابخردان روی برتاب»
را برای پیامبر صلیاللهعلیهوآله آورد گفت: ای محمد، مکارم اخلاق را برایت آوردهام: اینکه با کسی که از تو بریده پیوند برقرار کنی و به کسی که تو را محروم ساخته ببخشی و از کسی که به تو ظلم کرده بگذری.
▫️کتاب شکوه نیایش، شرح صحیفه سجادیه، ج۶، صص ۶۸-۶۷.
#لحظۀخوش
#شکوه_نیایش_جلد۶
@Hedayatnoor
94-Momenon.A52,P2.A53.Hoshdre Khodavand Be Tafragheye Adyan.mp3
2.61M
هشدار خداوند به تفرقه ى اديان
٩٤-سوره مباركه مؤمنون جلسه ٢٥
آيه ٥٢ (قسمت دوم) و ٥٣
محمدعلى انصارى
زمان: ١٢:٤٩ حجم: ٢.٤ MB
#تفسیرقرآن
#مومنون
@Hedayatnoor
20-Khotbeh91.j6.P2.Nezame Takvine Khodavand Dar Afarinesh.mp3
2.09M
نظام تكوين خداوند در آفرينش
٢٠-شرح خطبه ٩١، جلسه ٦
(بخش دوم)
محمدعلى انصارى
زمان: ١٠:٢٢ حجم: ١.٩ MB
#نهج_البلاغه
#خطبه۹۱
@Hedayatnoor
28-Doa16.j9.P4.Azamate Ghofran Va Rahmate Khodavand.mp3
4.38M
عظمت غفران و رحمت خداوند
٢٨-شرح دعاى ١٦ صحيفه سجاديه،
جلسه نهم ( بخش چهارم)
محمدعلى انصارى
زمان: ٢١:٥٩ حجم: ٤.١ MB
#صحيفه_سجاديه
#دعاى16
@Hedayatnoor
🔰۲۵۵- معیار بهرهبرداری از نعمتهای الهی چیست؟
🔹نعمتها زمانی نيازهای ما را حقيقتاً تأمين میکنند که زمينهساز رشد ما باشند و بتوانيم از آنها به نيکوترين شکل استفاده کنيم و آن زمانی حاصل میشود که انسان تمام سرمايه، توش و توان و استعدادش را در مسير رضای خداوند به کار اندازد و تحت نظارت، سرپرستی و حاکميت خداوند از داشتههايش بهرهبرداری کند. در اين صورت میتوان سرمايهها و داشتههای آدمی را نعمت به حساب آورد.
هنگامی که انسان قدرت، ثروت، بينايی، بازوی توانمند، انديشه، هوش، استعداد، زن، شوهر، فرزند، رياست و هر آنچه دارد در راستای خشنودی خداوند قرار دهد، اين دارايیها جملگی برای انسان نعمت به شمار میروند و نتيجۀ بهرهبرداری از آنها قرار گرفتن در وادی عبوديت، تقرب به خداوند و رسيدن به رستگاری میشود.
اما اگر آدمی سرمايههايی را که خداوند به او داده است در مسير هدايت الهی و در راه خشنودی حضرت حق به کار نبندد، تمام اين سرمايهها و داشتهها ويرانگر و مخرب میشوند و به نقمت بدل میگردند. برای نمونه اگر آدمی از ثروت و قدرت خود در راه رضای حضرت دوست بهره نبرد، طبعاً آن را در مسيری که شيطان وسوسه میکند به کار میگيرد. آنگاه اين ثروت و قدرت برای او و ديگران، ويرانی و تباهی به بار میآورد.
▫️کتاب مشکاة، تفسیر قرآن کریم، ج۲۲،صص ۱۳۸-۱۳۷.
#پرسشازمشکاة
#کتاب_مشکاة_جلد22
@Hedayatnoor
از مهم ترين صفات دنيا، خدعهگری است. اصلیترين و گستردهترين خدعۀ دنيا نيز ايجاد توهم در ذهن انسانها و مقصد جلوه دادن لذات و شهوات و مال و مقام دنيا در نظر آنان است. همين يک خدعه برای همه گونه زمين زدن آدميان در طول تاريخ کافی بوده و دنيا از اين طريق، چه بسيار انسان های فريفته را که به هلاکت افکنده است؛ حال آنکه شهوت و مقام و ثروت دنیا پل عبور فرزندان آدم و اسباب و ابزار رسيدن ايشان به هدف اند؛ نه آنکه خود، هدف و مقصد باشند.
بانگ «تزََوَّدُوا» (توشه برگيريد) در قرآن کريم و «تجََهَّزُوا» (مهيّا شويد)
در سخن حضرت امير علیهالسلام نیز به اين معناست که هر انسانی بايد ابزارش را از دنيا برگيرد و به کمک آن به هدفی غايی برسد که برای آن آفريده شده و به سوی آن در حرکت است. اما افسوس که همواره در دوره های مختلفِ تاريخی خدعۀ دنيا گريبان بسياری را گرفته و هدف جلوه دادن لذت و شهوت دنيا، زندگی را برايشان به جايگاه صرفاً خوردن و کار کردن بدل ساخته است. آن ها لذاتی چون خوابيدن و خوردن و شهوت راندن را برای همان هدف می خواهند و چونان چهارپای آسيا گرفتار چرخه ای تکراری و بی سرانجام می شوند.
▫️کتاب شکوه نیایش، شرح صحیفه سجادیه، ج۶، صص ۱۰۹-۱۰۸.
#لحظۀخوش
#شکوه_نیایش_جلد۶
@Hedayatnoor